Dziewczyny dosłownie mam już dosyć tych ciągłych wizyt lekarskich - ale ja wszystko zniosę dla moich Maluchów
Dzięki za kciuki napewno się przydadzą - więc proszę o ich trzymanie. Przeżyłam z Wami całą ciążę, narodziny to i w wychowywaniu jest mi raźniej jak mi doradzacie i wspieracie choćby przez neta - duchowo. Dam znać oczywiście jutro jak wrócimy.
Jesli chodzi o udrażnianie to ja czekałam 6,5 miesiaca i żałuję że wcześniej sie nie zdecydowałam na zabieg. może i warto czekać aż kanalik się sam udrożni ale po co męczyć dziecko wiecznym zakraplaniem, masowaniem, itp. a zabieg trwa 10-15 minut i mój synek nawet nie płakał i zaraz po zabiegu był znowu usmiechniety i zadowolony. Jeśli twój synek rzeczywiście bedzie miał zatkany kanalik to bym się zdecydowała na zabieg jak najszybciej bo ponoć im dziecko starsze tym gorzej jest wykonac taki zabieg. a tak najlepiej to skonsultowac to z okulistą.
pozdrawiam!!! -- Natalia i Dawidek(25 lipiec 2003) a to jest mój Dawunio:
Masaż wykonuje się okrężnymi ruchami wzdłuż kanalika łzowego. Kanalik biegnie od kącika oka wzdłuż nosa. Trzeba dosyć mocno uciskać, tak żeby wytworzyć ciśnienie w kanaliku co pozwoli mu się odetkać. Okulista powinien wam pokazać jak to się prawidłowo robi. Nie da się tego opisać słownie.
Tak małym dzieciom raczej nie udrażnia się kanalików zabiegowo. Niektórzy lekarze czekają z tym nawet do roku. Poczekajcie jeszcze lub skonsultujcie to np. z lekarzem okulistą w szpitalu. Ja dostałam w szpitalu właśnie świetne krople (robione tylko dla nich) i lekarka powiedziała mi, że przetykać to jeszcze zawsze zdąrzymy i obyło się bez tego (a przyszłam już ze skierowaniem na zabieg).
lady okulistka powiedziała mi podobnie że jest to rutynowy i szybki zabieg wykonywany w zasadzie bezboleśnie i do 6 miesiąca można utrzymać dziecko a im później tym większa szansa że dziecko trzeba będzie uśpić ale niestety na wizytę w szpitalu trzeba czekać....
Bardzo proszę :) Bubchen Wind & Wetter Creme Krem na każdą pogodę z substancjami pochodzenia naturalnego. Wysokiej jakości krem chroni i pielęgnuje delikatną i wrażliwą skórę przy każdej pogodzie. Stabilizuje nawilżanie skóry i zapobiega jej wysuszaniu. Intensywna ochrona dla całej rodziny.
* zawiera czyste olejki roślinne: migdałowy, jojoba i karite * biologicznie aktywne wyciągi z rumianku * zawiera panthenol i witaminę E * nie zawiera oleju parafinowego * nie zawiera środków barwiących i konserwujących
Izunia nie martw się, będzie dobrze, chłopcy są silni i nic im nie jest już w stanie zagrozić. Magg mam nadzieję że z oczkiem będzie ok, a Tosia będzie dzielna, bo to zuch dziewczyna. Aga1976 dużo zdrówka dla synusia.
Magg dzieki wielkie.. wody nie ma ale ja sie kurcze boje alergii na rumianek... no nic chyba zaryzykuje jak nic nie znajde. a powiedzcie mi - te niemieckie duzo roznia sie konsystencja i wydajnoscia od tych polskich???
Lady u nas wizyta prywatna u okulisty kosztuje 40zl dziecko a 60zl dorosly
Ten co mam jest akurat przywieziony z niemiec ale wcześniej kupowałam u nas i wszystko wyglądało podobnie i zapach i konsystencja może dlatego że miał tylko etykietę doklejoną po polsku...
Magg ja jakis czas temu pisalam Lady ze dziecko znajmych mialo wlasnie zalecone masaze i pomoglo. kilka razy dziennie kolezanka masowala i w ciagu miesiaca przeszlo. nie wiem czy Inez tez malemu nie masuje. wyslij do niej szepta bo moze nie zauwazyc pytania na forum
Lady w tym twoim jest w skladzie woda i cynk a takiego do twarzy bym nie chciala
wody unikam w kremach na zime bo po prostu zakladam wychodzenie na spacery do -10 stopni a woda wiecej zlego niz dobrego w takich syt robi. moze dojsc do odmrozen np.
Mój syn ma uczulenie na wiatr - wiem dziwne - i od razu mu wyskakują takie suche szorstkie placki a po tym kremie nie ma takich niespodzianek. Więc jak dla nas jest rewelacyjny .
Hej ! Nareszcie mogę coś napisać bo mały wkońcu spi Maksiu od rana nie daje mi wytchnienia. Cały czas marudny i wisi na cycku do tego walnął zieloną kupę ze sluzem Jeszcze ma jakieś dziwne policzki - pewnie wyrodna matka zjadła coś co maluszkowi zaszkodziło ...
Krzys za to ma dzisiaj super spiacy dzien, spal od 9.30 do po 14tej i teraz nowu... oczywiscie ja zamiast sie uczyc spalam z syniem. WIecie ja mam wrazenie ze jakbym z nim lezala i on by przy cycku byl to caly dzien moglby przespac....
tez nie mogę, apropos allegro: dzisiaj listonosz przyniósł mi zamówiona paczkę na którą czekałam od tygodnia a ja nie mogłam znależć klucza i kurka jutre musze za kare lecieić po nia na pocztę
Jemma powalilas mnie na lopatki tym suzkaniem klucza... a wieczorem M nie bedzie jej mogl odebrac??
ja tez czekam na kilka rpzesylek z allegro. znalazlam faceta ktory ma nowe rzeczy gap aeropostale abercrombie od 1PLN wystawiane wiec zrobilismy wieksze zamowienie dla siebie :)