ja mam taki tran jak Kako i Julka też chętnie pije Izunia jak podajesz tran to witaminy trzeba odłozyć tak mi pediatra powiedziala więc nie musisz juz D3 podawać osobno.
w ogóle to witaminę D3 powinno się podawać po przeprowadzeniu badania krwi a wiadomo jak lekarze oszczędzają na skierowaniach... W nadmiarze wit D3 bardzo szkodzi.
No dobra. Czyli dalej nie będę podawała D3. Właśnie tran mam podawać do wiosny i też tak uczynię. Jak coś podejdę do pediatry ... na razie nie mam potrzeby bo Juniorzy nie chorują
Mi pediatra zapowiedziała że do 3 roku... ale te wytyczne są różne - i co dziecko były inne zalecenia nie zależące od dziecka czy pediatry ale wytycznych "góry"
Chyba znów sięgnę po eferalgan na ból - małej zęby dają popalić i płacze pół dnia a wczoraj w nocy do 1wszej :/ nie kupiłam zadnego żela - zapomniałam :/
mi pediatra mówiła, że witD3 podaję się nawet dwa lata, w szczególności na jesień i zimę. Ja daję CebionMulti i tam jest ta witaminka, a na moje pytanie, czy witD w nadmiarze szkodzi, powiedziała "nie". . Mojemu synkowi spuchła lewa rączka, ma jedną fałdkę więcej. Może to być od chodzenia? Ostatnio bardzo dużo czworakuje i chodzi na dwóch w łóżeczku.
Mi pediatra powiedziała ze na wiosne lato nie podawac a jeśli nie podaje innych witamin (Cebion multi, Vibowit) to w okresie jesienno zimowym dać .Pit pije vibowit codziennie wiec dodatkowo nic nie dostaje no i wczoraj spróbowalismy kolejny raz mleko zwykłe z kaszka i udało sie wypił chetnie cała butelke,dzisiaj tez wiec mam nadzieje ze juz nie będzie robił numerów ze woli waniliowe :)
a wit D3 w nadmiarze jest bardzo szkodliwa ,a co do pocenia sie to ja wiem od pediatry że to poci sie główka i to może świadczyć o niedoborze ale to chyba chodzi raczej o mniejsze dzieciaczki :)
A w UK w ogole wit d nie podaja dzieciom. Jak pytalam polozna dlaczego, to mi powiedziala, ze tylko daja dzieciom matek, ktore z powodu wyznania chodza cale zakryte. A jak powiedzialam, ze w PL to standard, to zapytala jaka my tam mamy pogode, a jak powiedzialam, ze podobna, to sie zdziwila...
W USA tez nie podaja. Juz kilka razy sie wrecz upominalam o to zeby Malej podawac, ale lekarka ( Polka) powiedziala ze tutaj jest zupelnie inne naslonecznienie i nie potrzeba. Odpuscilam.
Alexi Gratulację!!! :) Pediatra mi powiedziała, że jak tran podaje to odstawic inne witaminy. Albo podawać samą witD3 albo cebion multi albo tran. Julka jak była młodsza to po nocy była cała spocona, głowę miała mokrą. Zrobili jej badania i nie wykryli niedoboru wit D3. Podczas rehabilitacji też miała odstawioną D3 bo niby hamuje ona rozwój w nadmiarze. Nie znam się na jej biochemii ale tak mi mówiono.
Agunia, wczoraj żaliłam się, że kolejnych zębów brak, a dziś spałam na siedząco z dzieckiem w ramionach:( dopiero o 5 rano podałam lek przeciwbólowy, a młoda aż się wyginała z bólu :( idzie trójka górna (to chyba ''oczny'' ząb?)
no właśnie Julii też chyba idą kiełki bo co jakiś czas ma katarek - niby od czego?? np co 2 dni i załazawione oczka - a wszystko pcha daleko do buzi ech
Anetusia to i tak długo wytrzymałas do 5 z podaniem leku jak małemu wychodziły zęby i dawał czadu to dawałam nurofen zebyśmy oboje choć kilka godzin spokojnie pospali
Julcia dzisiaj 7 dzien po szczepionce i nic nie chce jeść i tempke ma podwyższoną - więc chyba jakas reakcja jest tak jak nas pediatra ostrzegała że między 7 a 10 dniem
właśnie ciacho bo ja zaspana byłam i się trochę późno zorientowałam, że to o zęby chodzi od tygodnia Julka jest bez smoka i myślałam, że to jakieś lęki żebym jej oddała to co ptaszki zabrały
dziś podam wieczorem i zobaczymy jak długo pośpimy
Antosia od kilkunastu dni jest bez smoka - od kiedy dają jej się we znaki zęby. Jak chcesz wkurzyć moje dziecko pokaż jej smoczek - wrzask niesamowity. Jak go brała do paszczy podrażniała dziąsła i teraz chyba z tym sie jej kojarzy
sprostować muszę- podam lek przeciwbólowy, a nie smoka:) Julka właśnie chciałaby smoczka bo sobie go podgryzała, znęcała się nad nim i mniej cierpiała przez ząbkowanie
rumianek podraznia, my stosowalismy torebke ze zwyklej herbaty (zaparzasz herbate na kilka min, i przecierasz oczko chlodna torebka z herbaty), powinno pomoc.
Rumianek odradzam zdecydowanie. Sama kiedyś miałam piekące oczy połozyłam torebki rumianku. Po minucie prawie wyłam - miałam tak podrażnione. nie na każdego tak działa, ale nie warto ryzykować.
Dziś już jest lepiej, obyło się bez stosowania czegokolwiek tym razem :) Nie wiedziałam, że rumianek podrażnia, dobrze, że sie nie pospieszyłam z użyciem go.
Pandy Antosia nie mówiła sylab typu "pa-pa" czy jakieś da-da ba-ba i inne więc to pierwsze jej sylaby dotego tak wspaniałe :) i wygadane mi prosto w oczy :)kochana córeczka