Ja miałam też takie problemy z moim synkiem. Kupkę pomagałam mu zrobić termometrem.
i odpowiedź innej:
w przypadku niemowląt karmionych piersia takie zachowanie jest normalne. nie należy wtedy ingerować przy pomocy czopków czy tez podrażniania odbytu termometrem. Stan ten u niemowlaka nie trwa długo, od około miesiaca do półtora miesiąca. Jeśli kupka nie pojawia się po więcej niż 10 dniach należy się zgłosić do pediatry.
Moje dzieci też tak miały. I Kamilka i Pawełek :)
Mały robił kupkę raz na tydzień w soboty :) jak w zegarku hehehe
Wywoływanie kupki w sposób jaki Ty to robisz, może przyzwyczaić malucha do takiego sposobu załatwiania się i dopiero będziesz miała problem.
moim zdaniem 10dni to stanowczo za dlugo czekac na kupe w kazdym poradniku pisza o 7 dniach w centrum mowili ze wlasnie okres 7 dni to max dla zdrowego dziecka(na poczatku dla Krzysia ten okres to bylo 4dni tylko)
nie pisze ze w zacofanym tylko co mowili lekarze specjaliscie od tego typu problemow. a Jemma czy inne dziewczyny ktore potrzebuja rady same zdecyduja ktore metody wybrac
Dziewczyny zmiana tematu - ja długo wychodzą dzieciom zęby - tzn. chodzi mi mniej więcej wiekowo - wiem, że każde dziecię przechodzi to inaczej, ale tak mniej więcej ??
Pomiędzy 6 a 9 miesiącem życia dziecka wyrasta 8 siekaczy, między 14 a 20 miesiącem wyrastają pierwsze zęby trzonowe, zaś między 24. i 30. - drugie zęby trzonowe.
moja dentystka mowi ze im pozniej wyjda zeby mleczne tym lepiej, ponoc sa mocniejsze. porownujac dzieci kolezanek i Gabrysie wyglada na to ze w sumie tak - im wychodzily zabki jak mialy 8-14miesiecy (jedynki) a Gabrysia miala 4 jedynki majac 5 miesiecy.. teraz tamte dzieciaki maja jeszcze pelne uzebienie - mojej brakuje juz wlasnie tych 4 jedynek (w kwietniu Gabrysia skonczyla 5lat)
witam ale mialyście fajny kupkowy temat, a Matuś robi codziennie ale takie"pachnące" że perfumy francuskie to mogą się schować co do ząbków to trzeba się uzbroić w cierpliwość, na razie Mat jest spokojny
Byłam z Julką w tamtym tygodniu u dentysty pierwszy raz, to prywatna lekarka która leczy nam zęby od kilku lat ( nawet bierze od nas za plombę 10 zł mniej ), niestety mała urządziła histerię i za nic w świecie nie chciała pokazać ząbków, chcieliśmy ją tak delikatnie oswoić z dentystą , gabinetem, ale nic z tego , dobrze że na razie z zębami nic się nie dzieje bo dopiero byłby problem z posadzeniem ją na fotelu.
Zuza u nas ten problem byl i jest... mala przestraszyla sie dentysty majac 3lata - weszlismy jak ona borowala komus tym grubym wiertlem no i wpadla w histerie i nie dala obejrze. niestety 2 zeby ma do leczenia i od jakiegos czasu pracuje nad przekupstwem co jej zaoferowac zeby dzioba otworzyla... pozwala sobie zajrzec w buzie pod warunkiem ze dentystka nie ma nic w reku. na szczescie dla malych dzieci jest takie specjalne lekarstwo ktore mozna wsadzic w dziurke bez borowania ale wolalabym zeby porzadnie to bylo zrobione...
Ania ma 10 lat i ma jeszcze mleczaki. Kuba 6 lat i dopiero pierwsza jedynka zaczyna się jemu ruszać. U stomatologa jakoś nie miałam z nimi problemów i nawet chętnie chodzą
w szpitalu jak Julcia się tak męczyła nie wiem dlaczego jej podała lekarka espumisan... fakt faktem kupę zrobiła ale przecież to na wzdęcia a nie na kupkę
mam pytanie czy ktos moze wejsc na mój stary wykres? czy jest taka możliwość, bo cały czas mi się świeci że mam 10 wiadomości, a nie mam opłaconego dostępu i nie mogę tam zajrzeć
A u nas jak nie urok to... Odebraliśmy wyniki Bastka z posiewu moczu. Niestety kwalifikują Go do leczenia, nawet szpitalnego Jeszcze się łudzimy, że coś poszło nie tak przy pobieraniu próbki, dlatego wczoraj na szybko była pobrana kolejna, badanie w trakcie, czekamy na wynik, który powinien być w Pt lub So. Poza tym wszystko ok, apetyt Mu dopisuje, waży obecnie 6900g i ma 68cm. W ciągu 3 tyg. przybrał 650g, więc wszystko niby wskazuje, że jest w porządku. Do ostatnio wprowadzonej kaszki dołączył deserek "jabłko+banan", który Bastek wręcz uwielbia. Nie widać żadnych uczuleń ani niczego co mogłoby nas niepokoić. Wygląda na zdrowego malucha tylko te bakterie...
My niestety ogólne badania moczu mamy super, za to posiew wykazał po 10000 bakterii w dwóch rodzajach, z czego jedna to paciorkowiec Oby nie było jak ostatnio, że ponad tyg. dostawał antybiotyki w kroplówkach
Inez mam nadzieje ze jednak to byla jakas pomylka w tym wyniku a jesli nie to z dwojga zlego lepiej ze sytuacja bedzie jasna i zaczna leczenie a nie sie bedzie to za Bastkiem ciagnelo
No właśnie.. dziewczyny grają w siatkówkę Polska - Korea na polsacie muszę się odstresować po nocy z budzeniem się Tosi co 3 g koszmar ...no to papapapa
Inez a skąd u takiego maluszka w moczu te bakterie? To jakaś szpitalna infekcja? Biedne maleństwo ... U nas nadal kupki brak , chociaż nad ranem to juz tak sie prężył, że myślałam, że wkońcu wyjdzie. Wody nie da sobie wcisnąć w większej ilości, ech.... Dzisiaj będzie czopek w pupkę.