Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

dziewczyny, do kiedy należy podnosić dziecko do odbicia?

No ładnie Teo o swojej pierworodnej się wyrażasz

zresza odbijam bo zawsze jak go podniose to sie odbije, moze gdyby sie nie odbijalo to bym olala

Ile taki noworodek zużywa pieluszek na dobę? Ja zdaje sobie sprawę, że to od dziecka też zależy. Chodzi mi jedynie o oriętacje.około 10-12 pieluch na dobę ale oczywiście jest to bardzo orientacyjne

Nie boicie się, że dzieci są wówczas niedotlenione? Mam olać poprawianie? czy uparcie go odkrywać?

A ja mam pytanie- jak przekonać dziecko do butelki?
to mam bratanicę która ma prawie 9 miesięcy i od 4 miesiąca je już kaszki gęste jak diabli łyżką bo butli nie ruszy a na cycku mało przybierała i kazał lekarz kaszką dokarmiać(dobrze że on tej kaszki nie widzi
) do pół roku była na cycku potem odstawiła sama i teraz to wygląda tak że 3razy dziennie je gęsta kaszkę łyżeczką obiadek i deserek a z piciem jest masakra:( jak bardzo chce to pociągnie ze dwa razy z takiej butelki LOVI bo tam samo leci....
około 10-12 pieluch na dobę ale oczywiście jest to bardzo orientacyjne
Widzę w tym problem, bo jestem totalnie uziemiona. Czasem by się chciało gdzieś wyjść, a tu trzeba wracać bo dziecko nie zje z niczego tylko z cyca. W dzień je dużo innych rzeczy, ale chciałabym, żeby w nocy czasem móc jej dać butlę. Tym bardziej, że od września idzie do żłobka...Próbowałam różnych mlek, różnych butelek i ciągle jest to samo...
od jakiegos tygodnia widze tez poprawe z niekapkiem, ale tylko herbatke wypije, wody w życiu nie ruszy. Nic, najwazniejsze ze pije co tydzien bede dawac pol lyzeczki mniej herbatki az zostanie sama woda

Ile taki noworodek zużywa pieluszek na dobę?

Czy to normalne u niemowlat, ze kiedy siedza to tak w okolicach ledzwi wystaje im kregoslup?

okolicach lędźwi wystaje jej kręgosłup
jakies zacmienie mi sie rzucilo czy co...ale wiesz co najlepiej chyba pediatre zapytac,ja przynajmniej nie umiem pomoc

Dziewczyny, mam takie zapytanie... Czy to normalne u niemowlat, ze kiedy siedza to tak w okolicach ledzwi wystaje im kregoslup?

Czy miesięczniak może spać pod kołderką i na poduszeczce?
] czy nie może, ale moja odkąd skończyła 4 tygodnie śpi pod kołdrą [tzn odkąd sie nauczyła rozkopywać to śpi na niej
] i wbrew temu, co mi tu niektóre pisały nie doszło do samounicestwienia sie dziecka poprzez uduszenie

)

I u nas też problem z butelką - mała niby jest cyckowa ale był czas że jadła z butelki bez problemu teraz jakby zapomniała? czy to jest możliwe w ogóle czy taki foch bo nie chce po prostu? smoczkowa jest więc nie rozumiem o co chodzi z tym że z butelki zassać nie umie/ nie chce...
--
Dzięki dziewczyny:) Wiem, że jak gorąco to bez sensu - przykrywam go wówczas pieluszką flanelową i jest luz, ale jak chłodno to mi nawet pod kołdrą chłodno, więc jemu chyba kocyk nie wystarczy...właśnie tego samounicestwienia się boję
po dzisiejszej pobudce - festyn uśmiechów o 4:30, idziemy w poniedziałek zamówić nowe rolety nieprzepuszczające światła 
Tak Teo - nawet w nocy równiutko co 3h!
Miała dłuższą przerwę od butli tzn. ok. półtorej miesiąca tylko cyc i teraz już nie łapie, w ogóle nie wie co z tym smokiem robić i zwykle kończy się wkurzeniem a głodna jest bo jak przystawię to pożera cały cyc! smoczek bez problemu. Butelek kilka też mamy już i nawet chętnie bym ją dokarmiła żeby sprawdzić czy będzie lepiej spać, nawet myślałam o kaszce na wieczór na moim mleku tylko no właśnie... nie chwyci butelki
mam ją maltretować łyżeczką?
boje się bo moja tylko z butli chce jeść lub z piersi, ale leżąc na wznak ze zwróconą głową w lewą stronęmoja też tak miała jakiś czas rzy jedzeniu? u Was jest tak cały czas czy tylko podczas jedzenia właśnie?