Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeAug 29th 2012
     permalink
    katarzynah1987: Ja tak często noszę Go na pionowo i chcę po prostu upewnić się czy Mu nie zaszkodziłam.

My Luśkę tylko w pionowej pozycji nosimy:confused: od samego początku był but jak była ' na płasko'
    nawet nie wiem, że mogliśmy jej tym zaszkodzić w takim razie i my się umówimy na kontrolę...

Kasiu, z tym serduszkiem- oby to nie było nic poważnego :grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Kasiu, ze szmerow dzieci czesto wyrastaja, to dosc czeste jest. U nas tez tak bylo z pierwsza corka, tez byla kontrola u kardiologa i wszystko w porzadku.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    agi_s: Kakai, nabiał wprowadzaj potem w następującej kolejności: jogurt, twaróg, masło i dopiero potem inne sery i jak będzie ok to mleko i śmietanę.

dzięki dzięki! dobrze wiedziec, bo ja masełkiem lubiłam sobie posmarowac, szczególnie twardym:devil:

Treść doklejona: 29.08.12 14:22
    Kasiu trzymamy mocne kciuki za Michasia, to silny chłop, da radę!
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    Kasia, mój Janek w 20 tyg. ciąży miał szmery i podejrzenie ubytku międzykomorowego. Po urodzeniu szmery zostały a w 8 tygodniu życia okazało się, że dziurki nie ma, a szmery są szmerami czynnościowymi, podobno dużo dzieci je ma.... z wiekiem ustają, nic się z tym nie robi. Pewnie u Ciebie będzie to samo, więc spokojnie...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Kasiu, ja też od wieku niemowlęcego miałam szmery - również z tego wyrosłam :) Głowa do góry, na pewno będzie dobrze :)))
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    carottka:
    Postukaj łyżeczką po dziąsłach:wink:
    A budzi ci się w nocy?

Stukam codziennie i nic nie widać, nic nie słychać :( A budzić się zaczął z tydzień temu, wstaję do niego dwa razy znowu, ale myślałam, że to taka faza.

Katarzynah - współczuję, bo to stres... Oby to jednak nic nie było!
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Dziewczyny nie wiem czy to temat na ten wątek - chcę kupić kojec i mam pytanie+ czy on naprawde sie przydaję?.
    Straszne ceny tych kojców są więc się obawiam.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź ale chyba jednak pozostanę przy tym 5 października, bo dzisiaj się nie czepiali na szczepieniu, że jeszcze nie byłam, a następna wizyta za miesiąc czyli akurat ;)
    Flavia na Otwock to ja bym miała około 30km ! :D
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeAug 29th 2012 zmieniony
     permalink
    A co do szmerów serduszka to u Nas niby Hania miała- tylko jeden lekarz o tym nam powiedział a badało ją już z 5-ciu.
    W sumie do tej pory nie wiem czy je ma czy nie, ale patrząc na to jak lekarze ( w tym nasza pediatra) informuje nas o zdrowiu córci to już nic mnie nie zdziwi- nie raczyła nas poinformować że Hania ma przepukline!!!- dwóch lekarzy (neurologów) nam zwróciło na to uwagę.:cry:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Kobitki, a jakie wy MM podajecie maluchom? Bo czeka mnie wesele i nie da rady u mnie uciągnąć laktatorem mleka za bardzo więc chciałam na ten jeden weekend kupić MM, żeby Małej dać... Poza tym od października wracam do szkoły wieczorowej...
    Zastanawialam się nad Bebilon ?
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Ja daje właśnie Bebilon.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    ja daję Enfamil i jestem z niego bardzo zadowolona. Po bebilonie mieliśmy zaparcia i bóle brzuszka...
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Hm Enfamilu nie widziałam w sklepach. W aptece można kupić? Jaka cena ?
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    Enfamil, wg pediatrow, ma skład najbardziej zbliżony do mleka matki. Można kupić w aptekach lub np. rossmannie. Ja płacę 22zł za puszkę.
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    kazdemu dziecko podpasuje inne mleko, proponuje wybrac ktorekolwiek i sprobowac, a jak cos sie bedzie dziac wtedy zmieniac.
    Ja tez daje bebilon i place 40zl za puszke.
    Vicki jakiej wielkosci jest Twoja puszka, 22zl to jakos tanio
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Jeżynka,jak byłam na wizycie kontrolnej bioderek to doktor też nam powiedziała,że Oliwka ma małą przepuklinę,ale nic się z tym nie robi do roczku.

nikkitaa: Kobitki, a jakie wy MM podajecie maluchom?

Bebiko :-)

The_Fragile: A budzić się zaczął z tydzień temu, wstaję do niego dwa razy znowu, ale myślałam, że to taka faza.

Moja też już od dwóch tygodni się budzi i wierci po nocach non stop :confused: Dzisiaj to już myślałam,że nie wytrzymam.. Ciekawe,może to i ząb jej tam wyłazi. Mam tylko nadzieję,że szybko to minie,bo już cierpliwości mi brak.. :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Hussy: Mam tylko nadzieję,że szybko to minie,bo już cierpliwości mi brak.. :sad:

to pracuj Hussy nad nią [nad cierpliwością] znaczy bo u nas tak się zaczęło i każdej nocy jest coraz gorzej :shocked::cool:

NIKITA a mała Ci w ogóle chwyci się MM i butelki ?
    bo wiesz, że często cyckowe dzieci mają z tym problem a MM zupełnie inne w smaku niż to z cyca
    także jak to wesele lada chwila to warto już teraz spróbować :wink:

my też dajemy Bebiko
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    TEORKA: to pracuj Hussy nad nią [nad cierpliwością] znaczy bo u nas tak się zaczęło i każdej nocy jest coraz gorzej :shocked::cool:

Bo tak się chwaliłyśmy,że nadze Córki to Anioły :devil: Teraz trzeba trochę ponarzekać :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Hussy: Bo tak się chwaliłyśmy,że nadze Córki to Anioły :devil:

ano !
    tzn moja była tylko nocnym Aniołem bo w dzień to nieeeeeeeeeeee :cool:
    a teraz mam pakiet dzień plus noc :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Niewiem czy widac ( wstawiam z telefonu) zdjecie malego i tego cholerstwa a buzi. Po myciu nadmanganianem jest troszke lepiej.
    Tez w razie czego odstawilam nabial ale pediatra powiedziala ze to tylko profilaktycznie.

http://imageshack.us/photo/photo/834/20120829193118.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    chyba bardzij wygląda na trądzizk, zobacz na zdjęcie mojego syna, strone wczesniej, inaczej to wygląda
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    No wlasnie inaczej. No nic dzis krochmal ide gotowac kisiel...;)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Hussy: Moja też już od dwóch tygodni się budzi i wierci po nocach non stop

cieszcie sie, ze dopiero teraz!

Ja od 4 miesiecy nie sypiam :D
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    TEORKA: NIKITA a mała Ci w ogóle chwyci się MM i butelki ?
    bo wiesz, że często cyckowe dzieci mają z tym problem a MM zupełnie inne w smaku niż to z cyca
    także jak to wesele lada chwila to warto już teraz spróbować :wink:

Na początku dawałam moje mleko z butelki i nie było problemu, że nie chciała chwycić ;) A to, żeby teraz już spróbować, to wiem i dlatego pytam ;D Poza tym z butelki pije też herbatki, a ja karmie przez kapturki (zaczęłam w 3ciej dobie w szpitalu bo mi tak pogryzła sutki, że nie dałam rady, a nie chciałam MM karmić no i tak już zostało) ;) A piersią bez kapturka karmię jak Mała ma dobry humor i nie marudzi ;D
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Dziewczyny proszę poradzcie ,moja 12 dniowa córcia od wczoraj robi jasno zielono-żółte kupki.
    Jest spokojna i śpi ładnie,czasem ma coś takiego że trzeba ja dłużej ponosić i po przytulać.Nie ma gorączki.Piję herbatki laktacyjne bo po CC nie miałam pokarmu.
    Nie wiem czy powinnam się martwić tymi kupkami:cry:
    Dzisiaj na obiad i kolację zjadłam tylko ryż
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    juhu, mamy piąty ząbek:bigsmile:
    -
    a puszka malutka, ledwo 400 gram:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    dziś zauważyłam u Luśki że lewy sutek ma zaczerwieniony,
    w kąpieli delikatnie sprawdziłam i jest minimalny obrzęk,
    nie ma żadnych objawów jakby chora była,
    wie może któraś z Was co to może być?!
    przejściowe, czy do lekarza jutro jechać?!

Gina, dopóki nie ma dużej ilości śluzu i śladów krwi to nie masz się co denerwować,
    jeśli ta zielona kupa nie jest świeża to tym bardziej nie masz się czym przejmować, bo po pewnym czasie kupa zielenieje ;)
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    gina1511 , mój synuś właśnie takie kupki na początku robił. Luźne, żółtawe, takie musztardowe, więc wydaje mi się, że nie masz czym się martwić:wink:
    A no i odżywaj się zdrowo i treściwie kochana...o samym ryżu to długo nie pociągniesz:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    flavia
    Dziękuje.Poczekam kilka dni i poobserwuję małą.No i spytam też jutro położną co o tym myśli.
    Śluz jest ale sporadycznie,no i te kupki są świeże takiego koloru.Czasem zdaża się że są bardziej żółtawe.Karmię piersią i nie dokarmiam małej MM.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 29.08.12 20:35</span>
    Viicki
    Odżywiam się dobrze tzn warzywa,kasze,ryby,mięsko(wszystko gotowane na parze).Ryż tylko dzisiaj żeby zobaczyć czy jutro kupki będą normalne.Z nabiału jem raz dziennie jogurt i wypijam szklankę mleka.Wczoraj pierwszy raz jadłam jajka.Mam nadzieję że moje dziecię zareagowało tak na jakiś produkt i wszystko będzie dobrze
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    gina1511: .Czasem zdaża się że są bardziej żółtawe.Karmię piersią

no to właśnie takie po piersi kupki będą [u nas to wyglądały jak jajecznica] , spokojnie :wink:

FLAVIA ja pamiętam, że jak położna do nas przychodziła to zawsze Nince dokładnie sutki oglądała czy właśnie nie są powiększone
    no ale Ninka wtedy miała kilka tygodni
    a w późniejszym wieku to nie wiem co to może być
    nie ugryzło ją w niego coś przypadkiem ?
    ja bym zadzwoniła rano do pediatry spytać
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    w kwestii mleka - u nas raz dziennie do tej pory jest butla i też dajemy Bebilon - niecałe 40zł za puszkę 800g (jakoś tak)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Gina nam już baaaaaaaaardzo dużo mądrych ludzi potwierdziło, że dziecko na piersi ma takie właśnie cudaczne kupki, albo często, albo rzadko, albo wodniste, rzadkie, śluzowe, gama kolorów też przeróżna. Twoja córcia ma zielone, bo ma problem z trawieniem laktozy (normalne w jej wieku). Nie martw się tym tylko patrz czy przybiera na wadze, czy jest spokojna itp.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    TEORKA: FLAVIA ja pamiętam, że jak położna do nas przychodziła to zawsze Nince dokładnie sutki oglądała czy właśnie nie są powiększone
    no ale Ninka wtedy miała kilka tygodni
    a w późniejszym wieku to nie wiem co to może być
    nie ugryzło ją w niego coś przypadkiem ?
    ja bym zadzwoniła rano do pediatry spytać

powiekszone gruczoły miała właśnie na początku i ciekło z nich- ale położna powiedziła, że to moje hormony ( co się w mleku przedostają)
    mam problem, bo zmieniliśmy przychodnie ostatnio i jeszcze nie byłam z Młodą u 'nowego' pediatry, nie mam nr... ale do przychodni spróbuję może jakoś mnie połączą.
    nie wygląda to jak ugryzienie:confused: mam nadzieję, że prze noc przejdzie... jak na złość mój P jutro wyjeżdża do soboty i będę skazana na 'teściową'- szofera:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Agunia nie wiem czy pisalas, jak Nat??? aha, to cos u nas na poparzenia to nazywaja "woda wapienna"
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Katarzynah, moja starsza corka tez miala/ma szmery na sercu. i wykryl to moze z 20 lekarz! Robilismy malej usg serca i okazalo sie, ze ma tak serce zbudowane (ma jakas blonke), ze ona lopocze i sa szmery. Czesc dzieci tak ma i jest to fizjologia. Radzilabym na Twoim miejscu zrobic prywatnie echo serca(usg),ale powiedziec, ze to dla malutkiego dziecka jest. to robi kardiolog dzieciecy i od razu Ci powie czy to cos niepokojacego.
    Gina, na jakim mleku jest Twoje dziecko? Na twoim? Kupki moga byc zielonkawe, spokojnie.
  1.  permalink
    U nas zielone kupy były długo (nietolerancja laktozy po mamusi :D ) a żółto-musztardowe powitałam z radością, co nie zmieniło faktu, że jak się nażarłam zdrowych warzyw, to młody srał na zielono :) może ekologicznie :) hueh...
    My dajemy enfamil - raz dziennie, po Nan pro młody miał bóle brzucha, bo kolką to bym tego nie nazwała. dokarmiam raz dziennie z myślą o moim poniedziałkowym powrocie do pracy buuuuuuuuuuuuuuuuuuu - na szczęście tylko na pół etatu...

Co ciekawe bestyja mała jak był mniejszy, to mu nie robiło co je a dziś jak go tato karmił a ja gotowałam obiad to złapał smoczek patrzył na mnie i nie pił, tylko miał minę pt. Czemu dostaję to coś skoro mama jest w domu?? Jak za chłodne to też mu nie podchodzi, a wcześniej mu nie robiło, smakosz się zrobił ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    mariamateria: młody srał na zielono :) może ekologicznie

:crazy::rolling: Maria - padłam :D Stachu jest eco-friendly :)))
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Dziewczyny pomocy! Od kilku dni mam wielkie problemy z usypianiem Kuby. Wcześniej po kąpieli dostawał cycka, jak zjadł to dawałam smoczka i spokojnie zasypiał.
    A teraz? Bonanza normalnie!!!!
    Już dzisiaj w ciągu dnia widziałam, że jest zmęczony więc jak zwykle zaniosłam go na górę do łóżka. I się zaczęło! Nie chciał ssać piersi więc dałam butelkę. Ale normalnie musiałam go przytrzymywać, bo chciał się przekręcać, wstawać i łazić po łóżku. Co wstawał to kładłam go spowrotem i się zaczynały wrzaski. Ale jakoś usnął.
    Teraz wieczorem wykąpałam go, przebrałam i chciałam nakarmić. Znowu łaził po łóżku, wstawał przy ścianie. Już tak tarł oczy i się przewracał na łóżku i widziałam, że zaraz odleci. O ja głupia! ciągle wstawał i zaczął wyć. Co go kładłam to się zaczęła histeria. Darł się tak, że aż się zanosił. Uspokoił się dopiero u mnie na rękach i usnął.
    A mnie się serce kraje jak widzę jak on płacze. Przecież ja tylko chcę, żeby on usnął. Kuba usypia u nas na łóżku więc nie ma możliwości, żebym mu pozwoliła łazić po łóżku bo zaraz z niego zleci. a co go kladę to drze się tak, jakby go obdzierali ze skóry:cry::cry::cry::cry:
    Czemu on nie chce leżeć? przecież na siedząco nie uśnie! u mnie na rękach też nie chce usypiać (dzisiaj usnął chyba tylko dlatego, że się wcześniej tak darł)
    I od razu mam myśli, że beznadziejna ze mnie matka:cry::cry::cry::cry:
    --
    •  
      CommentAuthormariamateria
     permalink
    No jaha - aż żałuję, że nie mam ogródka, na kompostownik by się nadał - ale że wielorazy zostaną dla drugiego dziecka, to nadrobimy :))

Stachu, to mnie dzisiaj zrobił - ciężko się ruszam dzisiaj po tym zabiegu a tu ryyyyyyyyk z drugiego pokoju, że szok. Turlam się do niego a ten stęka przez sen, bo MUSI spać na boku a, że jest ochraniacz na łóżeczku, bo nogi wchodzą między szczebelki i nie chcą wyjść, to nie można leżąc na lewym boku trzymać się szczebelka. I on tak przezsen... podniosłam dziecia, podniosłam ochraniacz, odłożyłam dziecko, kulnął się na lewy bok, złapał szczebelek i spał dalej :devil: bandyta...

carotka a to nie jest taki etap przypadkiem???? dziewczyny od starszych dzieciów wiedzą lepiej, ale mi się wydaje, że to tak bywaa....
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Carottka - taki etap, niestety... Ja tez sobie wtedy chciałam w łeb strzelić :confused: Powiem Ci jedno - minie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Mam nadzieję, że minie bo dzisiaj już prawie z Kuba płakałam:cry:
    Livia - jak długo to trwało u Mikiego?
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Dziewczyny dziekuje,bardzo mi pomoglyscie :tongue:
    montenia
    karmie tylko piersia
  2.  permalink
    Bosz, jak Was czytam, to normalnie cieszę się, że moje to nigdy przesadnie nie podniecały się osiągnięciami typu wstawania, siadanie, itp :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Carottka - jakiś miesiąc, może ciut więcej... Najpierw było siadanie i nie mógł spać, bo mu się "siadało", a później zaczął wstawać, więc z kolei nie mógł spać, bo mu się "wstawało" :bigsmile:
    Ale jak już się tym wszystkim nacieszył, to zasypiał względnie normalnie.
    A teraz jest w ogóle miodzio, więc jedno, co mogę Ci poradzić - uzbrój się w cierpliwość, klnij sobie pod nosem i przeczekaj :-) Zawsze ciut łatwiej, jak wiesz, że nie tylko Twoje dziecię świruje :-)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    carottka: Czemu on nie chce leżeć? przecież na siedząco nie uśnie! u mnie na rękach też nie chce usypiać (dzisiaj usnął chyba tylko dlatego, że się wcześniej tak darł)

CHyba Magdalena niedawno to samo miała, bo pamiętam jak o "gibonie" Mery pisała... Współczuję...

mariamateria: urlam się do niego a ten stęka przez sen, bo MUSI spać na boku a, że jest ochraniacz na łóżeczku, bo nogi wchodzą między szczebelki i nie chcą wyjść, to nie można leżąc na lewym boku trzymać się szczebelka. I on tak przezsen... podniosłam dziecia, podniosłam ochraniacz, odłożyłam dziecko, kulnął się na lewy bok, złapał szczebelek i spał dalej

Czy Ty nie masz naszego Krasnala? U nas nie ma ochraniacza, ale szczebelki mu przeszkadzają ;))) I jeszcze uwielbia w nocy walić nogami w leżący na łóżeczku przewijak. Jak robi "bum" to dzieć się śmieje. A potem zasypia, a my już nie ;)
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Dzięki dziewczyny!!!:kissing:
    Czyli nie jestem matka wyrodna jednak:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    carottka: Czyli nie jestem matka wyrodna jednak:wink:

nie jesteś :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Dziewczyny czy Wasze dzieci chrumczą lub chrumczały jak były młodsze ??? Nadi dosłownie jak świnka zapodaje tak głośno, nie wiem normalne to jest ? Jak płacze albo przez sen to robi czasem :tooth: rozwala mnie to dokumentnie ;)
    Ale mam dzień głupawych pytań na forum :tooth:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Penny moja cora chrumczala/charczala do czwartego msca zycia jak nie dluzej :wink:
    sie jej mleko cofalo do noska powodujac powyzsze
    samo przeszlo jak sie cos tam wyksztalcilo ale zabij mnie nie pamietam co :smile:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Moja nie dość, że robi przez sen jak osiołek czasem, to też chrumczy jak świnka gdy nie śpi :D
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.