Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeAug 31st 2012
     permalink
    TEORKA: moja Nina nic takiego nie miała jak Martynka tzn brzuchol ją zabolał ale raz na parę dni przez chwilę

TEO, Ty nie odbijałaś nigdy Ninki, prawda? Tak sie Tobą trochę kierowałam z odbijaniem :cool::wink:
    Vsti: I odbijam Małą po każdym jedzeniu, a nawet w trakcie, bo inaczej Kruszyna nasza nie zaśnie dłużej niż na 5 min, bo coś Jej w brzuszku doskwiera i wierci się niesamowicie...

No własnie rozmawiałm z położną i kazała mi ja odbijać zawsze .... moze to przez to?

Treść doklejona: 31.08.12 15:19
    magku: Ul_Cia - moja Zuzia też to miała...to jest oznaka wzdętego brzuszka...mi zalecono odstawienie produktów zawierających białko mleka krowiego..zero masła, mleka itp.w dodatku miałam też nie jeść jabłek, bo one też wzdymają...

o jezuuuu
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Ula u nas z Łucja było to samo, na ten ból brzuszka i kupy podawaliśmy delicol
    prze miesiąc i jakby lepiej po tym było... a co do jedzenia to na początku jadłam tyko kanapki z serem żółtym ( położna odradzała)
    potem jak jej przeszło nawet smażonego kotleta z piersi zjadłam i nic...
    teraz mogę jeść wszystko nawet czekoladę, jeszcze cytrusów nie próbowałam, ale sok pomarańczowy piję hektolitrami:)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ul_cia: TEO, Ty nie odbijałaś nigdy Ninki, prawda?

na początku w ogóle
    i tak przez ponad 7 tygodni a brzuchol jej nie bolał
    potem jak dostała tych pseudo kolek to zaczęłam odbijać ale nic nie pomagało i przestałam....

a pytałaś położnej co to może być, że ona tak się pręży większość dnia ?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    TEORKA: a pytałaś położnej co to może być, że ona tak się pręży większość dnia ?

No właśnie powiedziała, ze musze odbijać, bo to gazy, i zebym uwazała czy mała jest dobrze przystawiona - tzn czy nie cmoka podczas jedzenia - bo wtedy łyka powietrze - myślałam, że ja dobrze przystawiam, bo ominęły mnie pogryzione brodawki i wogóle ładnie je, ale faktycznie zdarza sie, że cmoka podczas jedzenia i wydaje inne chrumczące odgłosy :wink: - więc musze to skorygować.
    Muszę się nauczyć ja dobijać - i jakos to sobie rozpracować bo ona mi zasypia przy cycu i potem ją odkładałam do wózeczka, a przy odbijaniu budzi sie i ze spania doopa, znowu cyc i tak w kółko.
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Wreszcie przywitamy się i my na "rozpakowanych".

:bigsmile::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Dziewczyny moja mala nadal robi kupy zielone.Wczoraj byla polozna i powiedziala ze jak nic sie nie zmieni to w poniedzialek do lekarza.Na wadze przybiera,w ciagu tygodnia prawie 300g.
    Od dzisiaj spuszczam pierwsze mleko w ktorym najwiecej jest laktozy i zobaczymy.Zdazyla sie nawet kupka bardziej zolta ale jeszcze z domieszka zielonego sluzu.
    Jem produkty sojowe,zeby nie narazac malutka.Mam nadzieje ze cos pomoze bo nie chcialabym odstawiac jej od piersi:cry:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    a U nas buxka Jasia sie wygoiła, nie ma juz krostek i jest gładziudka, nie jestm żadnego nabiału, wiec stawiam ze to było przyczyną. W każdym razie w przyszłym tygodniu zaserwuję sobie jogurt naturalny i poczekam na reakcję(licze na jej brak):wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Vsti: Właśnie kiedy mniej więcej mijają te problemy brzuszkowe związane z niedojrzałością jelitek? Około 3-4 m-ca?--

podpinam się pod pytanie Vsti :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeAug 31st 2012 zmieniony
     permalink
    Nie pociesze was! U mnie Diego nadal ma problemy z gazami! Przewaznie w nocy sie wybudza ....po czym nie spi a tylko drzemie wiercac sie i krecac juz do rana :(
    U nas nic nie pomagalo a probowalm chyba wszystkiego
    A co do odbijania.... to czy mu sie odbije czy nie ... jest tak samo... nie widze zadnej roznicy
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    A ja jeszcze raz wrócę do pytania, bo nie daje mi to od paru dni spokoju. Czy Waszym dzieciaczkom wychodzą czasami różne odblaski na oczkach na zdjęciach robionych z lampą błyskową? Pytałam pediatry czy widzi tego zezika, którego ja widzę, ale powiedziałą, że ona nic nie zauważyła. Prawie 4-miesięczne niemowlę chyba nie powinno zezować?
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    azja_4 chyba do 6 miesiąca dziecku ma prawo 'uciekać' oczko...mojej 15 miesięcznej siostrzenicy do dziś 'ucieka' jej oczko (nie zezuje, tylko delikatnie niekiedy jej ucieknie), okulistka nie widziała żadnej wady...
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    azja mojemu tez czasami ucieka jedno oczko... zdjec nie mam z czerwonymi oczami bo praktycznie nie robie z lampa blyskowa ...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ul_cia: Właśnie kiedy mniej więcej mijają te problemy brzuszkowe związane z niedojrzałością jelitek? Około 3-4 m-ca?--

Z tego co ja słyszałam to dopiero po 6 miesiącu może minąć...

azja_4: Prawie 4-miesięczne niemowlę chyba nie powinno zezować?

To samo - do 6 miesiąca może zezić :D
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    on ma tak na każdym zdjęciu, jutro umawiam go do okulisty
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    The_Fragile: Z tego co ja słyszałam to dopiero po 6 miesiącu może minąć...

o matko i corko jeszcze przez 2 miechy nie pospie:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    nessie: o matko i corko jeszcze przez 2 miechy nie pospie:crazy:
    Hahaha ja już chyba zaczynam się przyzwyczajać do niespania, a jak kiedyś mi wreszcie pośpią 5h z rzędu, to się pewnie obudzę i nie będę wiedziała, co ze sobą zrobić :) Raz tak miałam, jak im odwaliło i po wieczornej butli przespały mi 4h, to obudziłam się z pękającymi z nadmiaru mleka cyckami i siedziałam i nie wiedziałam, czy obudzić je ryzykując, że już nie zasną, czy ściągnąć laktatorem ryzykując, że za chwilę się obudzą i będą chciały jeść, a tu pusto :)
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    azja_4: on ma tak na każdym zdjęciu, jutro umawiam go do okulisty

azja, ja nie widzę tam różnych kolorów/odblasków
    Troszkę zezikuje, ale to jak dziewczyny pisały, ma czas do około 6 miesiąca.

Treść doklejona: 31.08.12 21:38
    nessie: o matko i corko jeszcze przez 2 miechy nie pospie

nessie podziwiam Twój optymizm :whorship::rolling:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Azja, ja też nie widzę odblasków :shocked: A takiego zeza to i nasz robi :D

Treść doklejona: 31.08.12 21:40
    doti_p: obudziłam się z pękającymi z nadmiaru mleka cyckami

Zawsze mnie to zastanawiało, skoro moje czasem są jak kamienie i puchną, to co by było jakbym dwójkę miała? Bo przecież mleka 2x tyle... :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    doti_p: siedziałam i nie wiedziałam, czy obudzić je ryzykując, że już nie zasną, czy ściągnąć laktatorem ryzykując, że za chwilę się obudzą i będą chciały jeść, a tu pusto :)--

doti i co zrobiłaś? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    u nas problemy brzuszkowe minęły po skończonym czwartym miesiącu... i też w zasadzie nic nie pomagało. Może sab simplex trochę łagodził ataki kolki...
    Mi ostatnio neurolog powiedział, że z uciekającym oczkiem mam poczekać do roczku. Dopiero po tym czasie stawić się u okulisty. Podobno też, zeziki mają często dzieci, których rodzice mają wady wzroku (np. krótkowzroczność)
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    bo to zdjecie z zezikiem widocznym golym okiem, nie mam ostatnio robionych zdjec z lampa, chyba mam jedno, ale w komorce . Wydaje mi sie ze Leos ma tak ustawione zbieznie oczka caly czas. Tu mam zdjecie sprzed miesiaca z odblaskami.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    azja_4: mam zdjecie sprzed miesiaca z odblaskami.

O - tu widać, faktycznie nie widziałam czegoś takiego jeszcze...

Viicki: Podobno też, zeziki mają często dzieci, których rodzice mają wady wzroku (np. krótkowzroczność)

A to by się zgadzało u nas...
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    azja_4: Tu mam zdjecie sprzed miesiaca z odblaskami.--

No tutaj widać ewidentnie... a co na to pediatra? Kazała iść do okulisty czy Ty tak sama zdecydowałaś pójść?
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Wybrałam tą, którą łatwiej uśpić, nakarmiłam na śpiocha, odłożyłam, drugą też na śpiocha i po 40minutach mogłam wrócić do łóżka. Szkoda że to dawno było :)
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    winnica: No tutaj widać eweidentnie... a co na to pediatra? Kazała iść do okulisty czy Ty tak sama zdecydowałaś pójść?

Bidulka moja kochana... Nacierpi sie przy tym rozwieraniu oczek... :cry: Pediatra nie wiedziala o co okulistce chodzilo z tymi odblaskami. To zdjecie bylo robione jak mial 2.5 miesiaca, wiec moze oczko mu jeszcze wtedy zapląsało? Moje kochane zezowate szczęście leży przy mnie i śpi tak słodko..., mam nadzieję, że macie rację i to mu jeszcze przejdzie... Profilaktycznie pojsc nie szkodzi.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    azja_4: . Tu mam zdjecie sprzed miesiaca z odblaskami.

Azja, a mój mąż się pyta, czy raz lewe raz prawe wychodzi pomarańczowe? I czy jak robicie różnymi aparatami to wychodzi tak samo?

BTW - dzieciom nie powinno się robić zdjęć z włączoną lampą - żeby nie narażać oka na "błysk"- minimalna ekspozycja.
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    The_Fragile: Azja, a mój mąż się pyta, czy raz lewe raz prawe wychodzi pomarańczowe?

Malo mam tych zdjec, ostatnio prawie wcale z lampa nie robilam... Jak teraz patrze na te sprzed miesiaca, to raz lewe, raz prawe oczko jest jaśniejsze, a czasami sa jednakowo czerwone. a to ma znaczenie?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No to mąż mi podpowiada, że jak raz to raz to oczko to może być kwestia kąta oświetlenia lampy - robienia zdjęć. Możesz potestować innym aparatem, ale nie wiem, czy warto malucha męczyć błyskiem ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    O, przedwczoraj zrobiłam komórką ze trzy zdjęcia lampą i na jednym jest tak samo jak na tym, które zamieściłam. Jedno oczko bladopomarańczowe, drugie czerwone, te same. Mały przez jakiś czas ciągle w górę brwi i patrzył do tyłu, już dawno mu przeszło, ale może sobie coś zrobił tym patrzeniem...?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No to faktycznie dziwne jak i na zdjęciach robionych innym aparatem tak wychodzi... Ja u naszego Krasnala nie zauważyłam, ale mam schizę i nie pozwalam z lampą mu zdjęć robić, więc po prostu nie ma efektu czerwonych oczu...
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    The_Fragile: No to mąż mi podpowiada, że jak raz to raz to oczko to może być kwestia kąta oświetlenia lampy - robienia zdjęć. Możesz potestować innym aparatem, ale nie wiem, czy warto malucha męczyć błyskiem ;)

Uff, :bigsmile:

Oglądałam właśnie zdjęcia na forum z maluszkami - starsze dzieciaczki też mają tak lekko zbieżnie ustawione oczka, więc może to rzeczywiście jest przejściowe i nieistotne...? Poczekam więc do wizyty u drugiej pediatry, nie chcę męczyć Leosia tym rozwieraniem powiek niepotrzebnie - nawet na szczepionce tak nie wrzeszczał jak na tym badaniu.
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Co do zezika to dawidek tez duzo robil jak byl mlodszy, dluzej niz do 6 miesiaca. I ja mam duza krotkowzrocznosc (- 10dioptri:shocked:) wiec tez sie zgada z tym co Vicki pisze.
    Apropo krotkowzrocznosci jeszcze (bo ostatnio pisalyscie ze wam sie wzrok pogorszyl po porodzie) to ja rodzilam naturalnie przy tak duzej wadzie i absolutnie nic mi sie nie stalo. Rodzilam w Irlandii i w mojej sprawie sympozium organizowali (:rolling:) bo im powiedzialam ze w Polsce taka wada jest przeciwskazaniem do sn. I uradzili ze najnowsze badania mowia ze o ile nie ma zmian na dnie oka i dziur w siatkowce to nie ma jakichkolwiek przeciwskazan. U mnie oczy w super stanie mimo tak duzej krotkowzrocznosci (-10) i tak jak mowie po sn nic sie nie pogorszylo.
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Jezu, czy on ma raka oka!!!!!!!!!!!!???????????????????

Zobaczcie tu :shocked::shocked::shocked:
    Przepraszam was, że ciągnę ten temat tak długo. Nie wytrzymam z tych nerwów. Skoro u żadnego z waszych dzieciaczków nie było takiego odblasku to muszę to sprawdzić.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Azja po tym 'artykule' koniecznie idź do dobrego okulisty dla świętego spokoju!
    trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze!
    :hugging::hugging::grouphug::grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Jest jeszcze mniej groźna choroba, której objawem jest koci błysk - retinopatia wcześniacza, a mój maluch był trochę niedonoszony. Jaka ja jestem głupia, że z tym zdjęciem wcześniej nigdzie nie byłam :cry::cry::cry: Jeżeli Leosiowi coś się stanie przez opóźnioną reakcję z mojej strony, to nigdy sobie nie wybaczę. Nie usnę dzisiaj.
    --
    •  
      CommentAuthormareza
    • CommentTimeSep 1st 2012
     permalink
    azja a jako wcześniakowi to nie kazali Wam iść do okulisty ? Moje były aż 3 razy na wizycie
    .
    Kończymy 9 miesięcy - nawet nie wiem kiedy to zleciało ! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Właśnie - moje były już 3 razy, a jedna córcia jeszcze w poniedziałek ma 4 wizytę.. U nas dziś 4miesiące :)
  1.  permalink
    No to wszystkiego naj dla naszych Forumowych Bliźniąt: Panien A i P oraz Mareziakow:flowers::flowers:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Dolaczam sie do zyczen :smile:

AZJA a wg mnie koniecznie powinnas isc z synkiem do lekarza i przestac wyszukiwac info w googlach bo tylko osiwiejesz z nerwow :sad:

my tez mielismh problem z oczkami tzn Nina miala w nich efekt zachodzacego slonca co tez moze byc objawem wielu schorzen w tym m.in guza mozgu...
    poszlismy wiec do specjalisty, ktory ja dokladnie przebadal, wszystkie choroby wykluczyl a oczka sie po jakims czasie same "naprawily"
    wiec glowa do gory i mysl pozytywnie!
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Viicki: u nas problemy brzuszkowe minęły po skończonym czwartym miesiącu

Zablysnela nadzieja :crazy: Diego ma jeszcze 3 dni na poprawe:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    azja- moja corcia miala usuwana zacme w CZD i naogladalam sie tam wielu chorob. Jedno Ci radze- idz z Malym szybko do dobrego okulisty.

Dziewczyny, nie dajcie sobie wmowic ze zez jest normalna, fizjologicz na rzecza bo NIE JEST!!!

Pozdrawiam i 3mam kciuki...
    --
    •  
      CommentAuthoraneta01
     permalink
    Belly, ja jak Twoja malutka się ma? Może jakieś foto na dzidziach wkleisz (no chyba że wklejałaś ostatnio, to lecę oglądać).
    AZJA, umów się do lekarza, bo stres Cię wykończy, znam to po sobie - nic mnie nie uspokoi, dopóki nie dowiem się, co się dzieje. Trzymam kciuki! A taki błysk nie może być na przykład przy astygmatyzmie? Spekuluję tylko.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    belly: Dziewczyny, nie dajcie sobie wmowic ze zez jest normalna, fizjologicz na rzecza bo NIE JEST!!!

Belly, ale przecież wszystkie dzieci zezują do pewnego momentu i to jest fizjologiczne. Przestaje takie być kiedy zezują po tym "dozwolonym" okresie!
    U mnie Adaś też zeziokował jakoś do 2 miesiąca, a teraz już ani razu nie zauważyłam, żeby tak robił. Nie stresujmy się niepotrzebnie.
    U Azji oczywiście jest inna sytuacja, bo sąte różnokolorowe odblaski i z tym to ja bym się koniecznie do lekarza przeszła!
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    U nas też problem z gazami...chyba. Lusia w dzień śpi non-stop, jakby jej nie było, za to w nocy masakra. Dziś cała noc w plecy. Spała 3 razy po 20 minut. Praktycznie nie płacze, ale ewidentnie widać, że jej niedobrze. Pręży się, wierci, napina. W żadnej pozycji nie jest zadowolona. Na szczęście jest u mnie mama, więc dzielimy się po pół nocy.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 01.09.12 08:29</span>
    Kurcze, dobrze jest was poczytac, bo w życiu nie zwróciłabym uwagi na coś takiego jak np. te odblaski- do głowy by mi nie przyszło, ze coś takiego może cokolwiek oznaczać.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Belly, zez nie jest normalny , ale uciekajace czasami oczko moze wystepowac, ze wzgledu na to, ze miesnie oka sa jeszcze bardzo slabe.
    Moja corka miala np. podejrzenie syndromu zachodzacego slonca, ale do 6 m-ca jest to fizologia, ze oczka jakby patrza w dol, ale nie caly czas. Bylaismy u wielu lekarzy. Minelo po 6 m-cu.
    Azja, idz do okulisty, przynajmniej bedziesz spokojniejsza.

Treść doklejona: 01.09.12 08:34
    Peppermill, kladz mala na prawym boku, wtedy przewod pokarmowy lepiej pracuje i latwiej jest usuwac dziecku gazy. A pijesz jakies herbatki laktacyjne? Jak tak to odstaw. Lepiej wypis rumianek, lub mellise (nawet razem mozna wypic) bo one uspojaja przewod pokarmowy.
    •  
      CommentAuthorbelly
    • CommentTimeSep 1st 2012 zmieniony
     permalink
    Uciekajace oczka czy tzw. zezik do ktoregos mca zycia jest fizjologiczna przypadloscia i z tym sie zgadzam ale kiedy dziecko zezuje to powinno byc sbyc "obejrzane" przez okuliste- slowa dr Hautz, ordynatora oddzialu okulistyki CZD.

Anetko, Marysia ma sie bardzo dobrze, dziekuje. Swietnie sie rozwija, jest pogodna i uwielbia jesc;-) rehabilitujemy Ja i widzi tym pozacmowym oczkiem i to cieszy;-) zdjecie zamieszcze pozniej bo pisze z komorki.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
    • CommentTimeSep 1st 2012 zmieniony
     permalink
    dzisiaj zrobilam kilka zdjec z lampa komorka (moj aparat nigdy nie robi efektu czerwonych oczu, maly ma takie zdjecia tylko z nokii). Na zadnym zdjeciu ani moim ani Leosia oczka nie sa rozne. Bylam na wizycie u okulisty po 4 tygodniu, bylo badanie dna oka, ale o kolejnych wizytach nie mowila ani pediatra ani okulistka. Pierwsze rozne odblaski pojawily sie po skonczonym 8 tygodniu, dzis w nocy przejrzalam wszystkie zdjecia z komorki dokladnie. Jedno jest jeszcze pewne - widzi doskonale i wodzi wzrokiem
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Montenia, niestety u nas kładzenie na boku odpada. Mamy przykazane od lekarza kładzenie tylko na pleckach i dodatkowo pilnowanie, żeby główka była na prosto. Nie pije niczego laktacyjnego, ale moze faktycznie zacznę pic melisę przed snem (tzn. przed nocą, bo o śnie na razie można pomarzyc.)
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    azja_4, spokojnie. Nie nakręcaj się niepotrzebnie, bo pewnie się okaże, że z synkiem wszystko jest w jak najlepszym porządku. Ale oczywiście wybierz się do lekarza, nikt jak on Cię bardziej nie uspokoi. Głowa do góry!:wink:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 01.09.12 09:36</span>
    Peppermill, koniecznie masuj dziecku brzuszek. Po wieczornej kąpieli Lusia powinna być zrelaksowana. Wtedy połóż małą na pleckach i dosyć intensywnie wymasuj, zrób rowerek z nóżek, by pomóc usunąć gazy z brzuszka. Pomagają też ciepłe okłady na brzuszku.
    A może córcia zamieniła sobie dzień z nocą? to częsta przypadłość noworodków?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Peppermill, ale to chodzi o kilka minutek, u nas pomagalo polozenie na ten boczek w czasie karmienia(ja lezalam na lewym bok, mala przytulona do mnie na prawym.Tak tez nie mozecie?
    Teraz tez zaczynaja sie te stolce przejsciowe, uklad pokarmowy dojrzewa. Mozesz malej masowac delikatnie brzuszek zataczajac kolka,,od pepka,,. Albo ciepla(takie cieplo przyjemne w dotyku, nie gorace) pieluszka poloznona na brzuszek(np.zelazkiem nagrzana).
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.