Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeSep 3rd 2012
     permalink
    Sprawdzaj brzuszek lub karczek. Jak jest spocony - to mu za ciepło. Jak zimny - to za zimno ;)
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Sayuri78 - jeszcze jedno...myślę, że nie jest to spowodowane szczepionką (przynajmniej w naszym przypadku), bo Zuźka apetyt ewidentnie ma (budzi się w nocy na karmienie, a w momencie kiedy jej wkładam butlę z mlekiem - ryk, jak dam jej wodę to wypije nawet po 70ml!, no i piąstki ssie)...tyle tylko, że nie chce pić mleka (nie wiedzieć dlaczego :( )
    Na nietolerancje laktozy w naszym przypadku świadczy tylko i wyłącznie sapka (no i śluz w kupkach, ale to niby może być?),która dostała bodajże w 8 dobie życia...
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Ja nie kładłabym tak małego dzieciątka do leżeczka. Generalnie jak najmniej, nawet starsze dziecko. Dla rozwoju ruchowego ( a co za tym idzie i psychicznego), lepiej jak dziecko więcej czasu spędza w naturalnych pozycjach. To, że maleństwu się "podoba", nie znaczy, że to dla niego dobre. Wstrzymajcie się troszke jeszcze z tym lezakowaniem
    --
  1.  permalink
    jeżynka: Czy ktoś chodził może na zajęcia z Let's Swim, bo jestem ciekawa jak było.

My chodziliśmy od kwietnia, zajęcia były super, Krzysiowi bardzo się podobało. Teraz od września startujemy znowu, nawet Ewunia się przekonała, więc będą szaleć w wodzie we dwójkę :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    To super.
    Ciesze się, że sie podobało dzieciaczką.
    Mam nadzieje, że i Hani sie spodoba.
    My bedziemy chodzili na Włochy w niedziele na ok. 12.:tooth:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Dziewczyny powiedzcie mi co moje dziecko znów wykombinowało :devil: Czasem w domu wsadzam ją do spacerówki, którą rozkładam na pół-płasko tzn tak, jak fotelik samochodowy mniej więcej. Robie to, gdy muszę coś zrobić np sobie śniadanie, a mała musi mnie widzieć bo jest ryk :devil: Więc jedzie ze mną wtedy do kuchni. A od 2 dni zaczęła w tej spacerówce odpychać się łokciami i ciągnie główkę do przodu, jakby próbowała usiąść! To normalne? Przeciez ona ma dopiero 2 miesiące ! :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hopelight, my kładlismy Krasnala do leżaczka dopiero po 3 miesiącu i też na max 2h dziennie, nie więcej.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    dziewczyny mam pytanie o kupy.. od 3 tygodni kazda kupa u Jasia wsiaka w pieluszkę a to co jedynie pozostanie nie wchlonięte to pasma śluzu, kolor wlasniwy bo jak jajecznica, utrzymuje sie to od 3 tygodni, nie wiem czy to normalne ze ten sluz sie ciegnie w kazdej kupie i ze sa takie wsiakające w pieluszkę?
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Kakai mogą coś jelitka nie tak pracować, trochę śluzu to normalne sprawa, ale jak jest go więcej to niedobrze. U nas śluz był przy lekkiej nietolerancji laktozy, do tego zielonawe te kupki były. Kupiłam laktazę w płynie, czyli Delicol i po dniu stosowania Nadia zaczęła robić normalne żółciutkie koopy.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    To chyba dam sobie na razie spokoj z wkladaniem go na duzej do naszej hustawki ewentualnie na 2x lub raz dziennie po 20 minut. chociaz mam przyjaciolke ktora wkladala corke od pierwszego dnia na baaardzo dlugo i mlodej nic sie nie stalo.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    hopelight: mam przyjaciolke ktora wkladala corke od pierwszego dnia na baaardzo dlugo i mlodej nic sie nie stalo.

a to akurat żaden argument......
    --
  2.  permalink
    hopelight: chociaz mam przyjaciolke ktora wkladala corke od pierwszego dnia na baaardzo dlugo i mlodej nic sie nie stalo.

No ja widziałam kilkoro dzieci gnających środkiem ulicy i też im się nic nie stało. A jednak wolę, żeby moja chodziła wyłącznie po chodniku :wink:

Treść doklejona: 03.09.12 22:19
    jeżynka: My bedziemy chodzili na Włochy w niedziele na ok. 12.:tooth:

to gdybyśmy się nie przenieśli, to pewno byśmy się spotkały :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeSep 4th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja mam dzisiaj pierwszą nockę totalnie zawaloną :sad:
    Całą noc walczymy z brzuszkiem - mała się wigina, wierci, stęka, beka, płacze itp, widać, że ją boli, czasem idzie wystrzalowa kupa - chwila spokoju i od nowa. Masowałam brzuszek, robiłam rowerek, chwila spokoju i od nowa :sad:
    Idziemy na 10:40 do pediatra na taką pierwszą wizytę to sięjej zapytam, ale powiedzciemi z doświadczenia:
    1. Czy to moźe być przez to, że wczoraj zjadłam 2 Activie
    2. Jak się objawia nietolerancja nabiału /mleka - czy to nie daj Boże może być to? Ja sobie nie wyobrażam życia bez nabiału :confused:
    Kupy żółte bez śluzu, bardzo dużo jej się w nocy ulewało -myślę, że dlatego, że za dużo je -bo ją tylko cyc uspakajał.
    3. Czy na samym cycu dziecko może jeść za dużo?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeSep 4th 2012
     permalink
    Ul_cia: 1. Czy to moźe być przez to, że wczoraj zjadłam 2 Activie
    Może ale nie musi, moze zjadłaś cokolwiek innego co Małej nie pasuje a może po prostu tak ma - jej brzuszek uczy się dopiero trawić
    Ul_cia: 2. Jak się objawia nietolerancja nabiału /mleka
    rozwolnienia, śluzowate, krwiste kupy zatwardzenia, krostki na ciele, słaby przyrost wagi...
    Ul_cia: 3. Czy na samym cycu dziecko może jeść za dużo?
    oczywiście że może ale najczęściej wtedy odda nadmiar (uleje) i będzie jadło dalej bo po prostu 2tyg szczęście potrzebuje cyca i mamy jak powietrza by zaakceptować, poznać i przestać sie bać tego głośnego i wielgachnego świata
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Agunia -dzięki!
    Mam nadzieję, że jej to przejdzie, bo się męczy biedaczysko :sad:
    No i wynika z tego, że raczej nie jest to nietolerancji mleka !
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dostałam dziś @. Mega bezboleśnie! SZOK normalnie!!! :crazy:
    --
  3.  permalink
    A u nas tydzien po szczepieniu! Maly strasznie marudzil i budzil sie po 5 razy w nocy po czym dzisiejsza noc- tylko dwa razy! Dziewczyny- wszystko jest mozliwe! Jestem w koncu wyspana :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

Treść doklejona: 04.09.12 08:10
    Natalaa: Dostałam dziś @. Mega bezboleśnie! SZOK normalnie!!! :crazy:

Ja mam nadzieje, ze dluugo nie dostane!
    --
    •  
      CommentAuthorbenia304
     permalink
    Dziewczyny za 2 tygodnie wracam do pracy (pracuje na 2 zmiany ) no i mamy problem.
    Od 3 dni próbujemy wieczór bez cycusiai beze mnie - jest jazda na maxa w wykonaniu Maksia :sad: jestem przerażona tym krzykiem i serce mi pęka jak to słyszę siedząc w pokoju obok :cry: Może podpowiecie coś mądrego co by pomogło :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Biedronka11: Ja mam nadzieje, ze dluugo nie dostane!

Ja już czekałam na nią, bo chcę moje cykle z powrotem! ;) Poporodowiec jest pełen zaskoczeń :D
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Mamy ząbek :cheer::cheer: :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    benia304: Od 3 dni próbujemy wieczór bez cycusiai beze mnie - jest jazda na maxa w wykonaniu Maksia :sad: jestem przerażona tym krzykiem i serce mi pęka jak to słyszę siedząc w pokoju obok :cry: Może podpowiecie coś mądrego co by pomogło :neutral:
    Dopóki jesteś obok to mały ssak nie odpusci więc albo wyjście z domu z godzinę przed porą spania albo jeszcze oddać mu siebie i cyca a pójść na żywioł jak pójdziesz do pracy - a jak będziesz w domu dawać nadal cyca
    Ja pracowałam na 3zmiany karmiąc i tak właśnie było - jak byłam w domu cyc był do dyspozycji z czasem coraz mniej dzieć chciał a jak byłam w pracy mały radar mnie nie wyłapywał i miał do tylenia tatusia a jedzenia butelkę czy też coś innego
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    a u nas się druga dolna 1 pojawiła! :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A moje panny wczoraj cały dzień aniołki, na rehabilitacji się zaśmiewały, wieczorem o 20padły jak muchy, pobudka o 3 i potem dopiero o 7.. Aż o 1poszedł laktato w ruch, bo by mi cycki wybuchły:)
    •  
      CommentAuthorbenia304
     permalink
    Agunia wczoraj nakarmiłam małego i straciłam się z oczu -nawet nie wiem czy nie było gorzej:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Dziewczyny czy u Waszych maluchow wyrzynajace sie gorne 4 zeby to tez byla masakra teksanska pila motorowa??? Nam juz wyszly 2 i 2 kolejne sie przebijaja i efekt taki, ze dziecko spazmuje a ja mam ochote wyskoczyc z IV pietra! o kurwosci...:devil:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 04.09.12 09:50</span>
    Aaa, Camilia, Viburcol polegly...teraz kima po Nurofenie...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    belly: Dziewczyny czy u Waszych maluchow wyrzynajace sie gorne 4 zeby to tez byla masakra teksanska pila motorowa???

U nas jeszcze nie idą, ale wujek mojego R. mówił, że u ich córy (11ms) to jest właśnie masakra. I, że zęby "od oczu" są ponoć najgorsze :confused:
    --
  4.  permalink
    Hej dziewczyny,
    czyli Waszym zdaniem (do tych, które stosują lub zamierzają stosować BLW) w ogóle ominąć etap papek? Nawet tartego jabłuszka niet? Powiem Wam tak, Michaś ma już od pewnego czasu pociągi aby łapać w łapki różne przedmioty i pchać je do buzi i ssać, ciumkać, itp. ale jeszcze nie siedzi. Kilka razy pod moim okiem oczywiście dałam mu do ręki kawałek jabłka i ssał namiętnie. Czyli gdybym zdecydowała się omijać papki i czekać jak usiądzie to porcje mleka jakie najlepsze byłyby? Ja teraz karmię tylko mm i na puszcze jest tak, że na tym etapie 4 x 180 ml + rozszerzanie diety. Więc może karmić starym systemem, 6 x 150 ml jak się najada?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a mojej Ninie wyszly dolne jedynki TRZY miesiace temu i od tej pory nic, zero, cisza :smile:
    ja myslalam ze jak juz zeby isc zaczna to ida ale u nas jednak sie zatrzymaly i oglosily strajk :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Ul_cia - może spróbuj jednak odstawić ten nabiał choć na 2 dni? Te dwa dni jakoś przetrzymasz, a będziesz miała pewność...czy jej to szkodzi, czy też nie...Bo u nas wymienione objawy przez Aguncie nie wystąpiły(przybiera nawet ładnie - mieści się w granicach )...pojawiła się tylko i wyłącznie sapka...
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Katarzynach u mnie było BLW ale nie do końca od początku. Nat nie znosił papek - pluł nawet przysmakami (mixem marchewki pluł, podziabaną widelcem już jako tako jadł ale najlepsza i najwięcej zjadał jak miał w łapce) I właściwie mleko długo było podstawą - zresztą sam sie tego domagał a rozszeżanie diety było takie mało konsekwentne czy też mało planowe. Zaczął zabierać nam z talerza i to co "upolował" i nadawało sie dla niego do zjedzenia zostawiałam mu by memłał co niemógł zabierałam po prostu
    Obecnie je wszystko (no dobta - prawie wszystko ;)) w duuuuużych ilościach (wczorajszy obiad to 3ziemniaczki średnie, spory kotlecik i surówka plus "upolowane" z talerza mamy taty i Tosi :P) po czym domagał sie mleka! WIec ja mleka nie żałowałam i nie żałuję (pisząc mleko mam na mysli kaszkę mleczno ryzową w proporcjii 210wody 7miarek ów kaszki)

Treść doklejona: 04.09.12 11:06
    magku: Bo u nas wymienione objawy przez Aguncie nie wystąpiły(przybiera nawet ładnie - mieści się w granicach )...pojawiła się tylko i wyłącznie sapka...
    dooobre :P Wiec jak widać każde dziecko jest inne i inaczej reaguje ;)
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Agunia05: dooobre :P Wiec jak widać każde dziecko jest inne i inaczej reaguje ;)

Dokładnie! Dlatego tez myślę, że najlepiej jak Ul_cia na jakiś czas zrezygnuje z nabiału, żeby miała pewność...
    To taka moja rada Ul_cia, a zrobisz jak uważasz ;) bo jak sama widzisz każde dziecko inaczej reaguje...
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ulcia a jak często karmisz ? może być też tak, że mała po prostu nie wyrabia z trawieniem i jej układ pokarmowy non stop pracuje .
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Dziewczyny! Moja Marysia juz nie ma niebieskich oczu! Sa brazowawe:shocked: jak, kiedy??? teraz to juz tylko pisie ma moja...:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    belly po 8miesiacach jej sie zminily???:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    TEORKA:
    a to akurat żaden argument......

Fakt tylko ze to nie byl moj argument :P Ja rowniez uwazam ze takiego malca no moze nie calkiem wogole ale bardzo rzadko nalezy sadzac na lezaczku.

Napisalam tylko ze znam takie dziewczyny ktore sadzaja dzieci na caly dzien i nie zdaja sobie sprawy z konsekwencji.
    Koniec tematu:P
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    nessie- si! tzn. juz pd jakiegos czasu widzialam brazowe obwodki wokol zrenic a dzisiaj patrze i normalnie orzech!
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    a od jakiego czasu te brazowe obwodki wokol zrenic byly widoczne? pamietasz?
    ja sie ciagle łudze ze diego bedzie mial po mnie oczy!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Pisałyście kiedyś, że w związku z @ - dziecku może nie smakować mleko. A czy może to być powodem wymiotów? Moja mała wczoraj wymiotowała (2 razy rano, w ciągu dnia nic, ok. 23 znow 2 razy) i się zastanawiam czy może to mieć związek z moją @? Dodam, że dziś nie wymiotuje.
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    U mnie nie wymiotuje ale na dwa dni przed @ w ogóle nie chce cycka , po prostu smak mleka chyba mu nie odpowiada.

Treść doklejona: 04.09.12 14:11
    Dla tatusiów:
    http://bebzol.com/pl/Tatuspoloz-sie-na-chwileczke.84896.html
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    magku: Ul_cia - może spróbuj jednak odstawić ten nabiał choć na 2 dni? Te dwa dni jakoś przetrzymasz, a będziesz miała pewność...czy jej to szkodzi, czy też nie...Bo u nas wymienione objawy przez Aguncie nie wystąpiły(przybiera nawet ładnie - mieści się w granicach )...pojawiła się tylko i wyłącznie sapka

no właśnie rezygnuje z nabiału - lekarka tez tak powiedziała :sad:
    unas tez jest sapka, i pojawiły sie na buzce zmiany skórne (b delikatne).... dostałam tez kropelki Bobotic - mam nadzieje ze to pomoze ...
    penny: Ulcia a jak często karmisz ? może być też tak, że mała po prostu nie wyrabia z trawieniem i jej układ pokarmowy non stop pracuje .

ona je non stop - bo tylko cycek ja zamyka na chwie a tak jest ciagle ryk :sad: ja juz nie wytrzymuje - ryk w drodze do lekarza, u lekarza, w aptece, w sklepie, w drodze do domu, w domu... tylko cyc na chwile uspakaja... normalne dzieci lubia jezdzic samochodem - u nas ryk.... z aniołka w 1 tygodniu zamieniła sie we wcielenie demona :devil: chyba po mamusi :wink:
    jak zrobic zeby nie jadla non stop?
    lekarka powiedziala ze moge ja dopajac woda zeby troszke oszukać. ale młoda gardzi smokiem.,.. Ja jestem pewna że ona za duzo je i ten mały brzuszek nie wydala i stad to ulewanie ciągłe...

aha w niecałe 2 tyg przywaliła na wadze 700 g - waży dzisiaj 3620 (!!!!) 2 pielegniarki i pani doktor takie oczy zrobiły :shocked::shocked::shocked:

Treść doklejona: 04.09.12 14:21
    a i pani doktor powiedziała, że ona może nadrabiać "trudny start" (6 pkt Apgar) w ten sposób, że potrzebuje mnie i cyca cały czas i mam jej generalnie nie utrudniać na siłę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ul_cia: normalne dzieci lubia jezdzic samochodem - u nas ryk

u nas do dzisiaj ryk także ten :devil::devil:

dalej tak na maksa koksuje ??
    może faktycznie za dużo je i dlatego brzuchol boli
    a jakby ją tatuś wziął na ręce i ponosił po mieszkaniu, zajął czymś, żeby od cycka odciągnąć na chociaż pół godzinki, godzinkę ? :wink:
    oczywiście pod warunkiem, że nie będzie płakać bardzo bo tak to nie ma co stresować Martynki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    :wink: tatuś czasem działa :wink:
    ale na chwilę :devil:
    teraz już z godzinkę śpi na mnie - to przynjmniej nie je, ale ja się zaraz zsikam :tongue:
    a koks z niej pierwsza klasa - :cool: - chociaz mogłaby przystopować !
    a generalnie mąż mnie wk...wia, ma kontuzję w łękotce i lekarz zabronił mu biegać - miesiąc temu - ale on mądrzejszy, wczoraj poszedł pobiegać i coś sobie chyba nowego uszkodził bo chodzić nie może więc ze wszystkim jestem teraz sama - ze wstawaniem do małej, przebieraniem, pieluszkowaniem, lekarzem itp wrrrrr
    i wczoraj jeszcze okazało się, że za 3 tygodnie ma tygodniowy wyjazd służbowy "szkolenie" do Tunezji.... wyć ze złości mi sie chce! A ja zostanę tu sama akurat z depresją poporodową :wink::devil:

Treść doklejona: 04.09.12 14:47
    Ul_cia: tatuś czasem działa ale na chwilę teraz już z godzinkę śpi na mnie -

zabrzmiało jakby tatuś na mnie tą godzine spał :crazy::tooth:

Treść doklejona: 04.09.12 14:50
    TEORKA: u nas do dzisiaj ryk także ten

no to mnie pocieszyłaś :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ul_cia: zabrzmiało jakby tatuś na mnie tą godzine spał :crazy::tooth:

ahahahahaha no tak jakby :cool:
    i to o zsikaniu też brzmi bardziej logicznie bo tatuś ciężki to na pęcherz naciska :devil:

Ul_cia: no to mnie pocieszyłaś :crazy:

no niestety taka prawda :confused:
    jeździmy z nią na non stopie żeby przyzwyczaić ale idź !
    przyzwyczaj świnię do tego, żeby ktoś na niej w siodle jeździł........:crazy:
    coś takiego właśnie u nas ma miejsce, nie będzie pinda w samochodzie cicho i już !
    sobie za cel życiowy darcie w nim papy obrała :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    A u mnie dziś jest protest i w ogóle Oli nie chce spać.. Co prawda nie płacze,ale oczy same się zamykają i marudzi,do tego ciągle trzyma palec w buzi i się po dziąsłach "drapie" ...
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Ul_cia, skoro Martynka nauczyła się już ssać i ciągle na Tobie wisi, to może rozwiązaniem będzie wprowadzenie smoczka uspokajacza?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    TEORKA: coś takiego właśnie u nas ma miejsce, nie będzie pinda w samochodzie cicho i już !sobie za cel życiowy darcie w nim papy obrała

o to jakiś wspólny cel mają :devil:

Dostałam dzisiaj skierowanie na usg p/ciemiączkowe i wizytę u neurologa oraz skierowanie na usg bioderek - czy ja to mogę zrobic jakos na NFZ czy trzeba za to płacić?
    I dziołchy z wawy - mozecie polecić gdzie takie coś zrobic?

Treść doklejona: 04.09.12 15:08
    agi_s: Ul_cia, skoro Martynka nauczyła się już ssać i ciągle na Tobie wisi, to może rozwiązaniem będzie wprowadzenie smoczka uspokajacza?

próbowałam już 2 razy :wink: - nie zainteresowana była, ale czytąłam, że dziewczyny czasem i kilka smoków zmieniały zanim któryś podpasował, wiec moze jak troszkę ochłone to się zakręcę....
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Ulcia wydluzaj jej przerwy pomiedzy jedzeniem... zacznij od pol godziny , potem 35minut potem 40minut niech zacznie przyzwyczajac zoladek do przerw pomiedzy posilkami ... zoladek musi miec czas aby strawic pokarm
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Talka - u mnie też Kuba nie wymiotował, ale fakt... Przed @ mleko mu nie smakowało i były cyrki przy karmieniu. Dasz radę, ja już mam trzecią @. Przystawiaj Paulinkę i bądź cierpliwa.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dziś już je normalnie. Wczoraj tylko były te wymioty i zupełnie nie wiem z czym to powiązać. :confused:
    Jakby dziś znów wymiotowała to szła bym do lekarza, a tak to chyba nie ma po co :surprised:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.