Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeSep 7th 2012
     permalink
    dziś moja babcia zauważyła, że Łucja ma jakby siniaka/ krwiaka na koniuszu języka
    mogę przysiądź że wcześniej tego nie miała, bo karmię ją butlą i wcześniej odmówiła jedzenia właśńie wypychając język
    tatuś dał jej zabawkę, misia z plastikowych haczykiem czy jest możliwe że tak ścisnęła dziąsłami, że sobie jęzor przycięła?!
    czy to może być coś innego?! dziś byliśmy u moich rodziców, a jutro sb więc do lekarza nie pójdziemy
    w ogóle zapewne nas wyśmiali by, ale się stresuję bo to jej podkrwawia, ale nie płacze i wieczorem zjadła normalnie...
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    flavia: czy jest możliwe że tak ścisnęła dziąsłami, że sobie jęzor przycięła?!
    oj jest - a nie rozpłakała sie bawiąc się tym misiem?
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    no właśnie nie, w ogóle dziś nie płakała, prawie ( raz się wystraszyła mojego brata)
    nawet jak tego smoczkiem dotykałam to nie było żadnej reakcji...
    Agunia05: oj jest

nie powiem, że pocieszyłaś mnie, ale cieszy mnie, że to nie jest jakaś poważniejsza sprawa!
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
    • CommentTimeSep 7th 2012 zmieniony
     permalink
    nikkita, te raczki trzeba korygowac raczej, tzn. przekladac do przodu, prawidlowo lokcie powinny byc ustawione przed linia barkow, tak nas uczyla pani rehabilitantka. Nic wiecej z tym sie chyba nie robi, po prostu trzeba korygowac postawe. Jak dziecko nie chce pracowac miesniami brzuszka i klatki piersiowej, to zaczyna wtedy spinac grzbiet - stad te raczki z tylu. Przejdzie...
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    No to właśnie jej daje te rączki do przodu mimo, że uparcie daje je z powrotem do tyłu ;)
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeSep 8th 2012
     permalink
    Kakai bliźniakowych mam nie trzeba podziwiać tylko zgapiać pomysły :) Gwarantuję Ci że jakbyś miała dwójkę też byś sobie poradziła, kwestia innej ogranizacji.. Ja np mam na innym forum mamę z trojaczkami i jeszcze jednym szkrabem, to od niej różne rzeczy zgapiam, ale dużo też sama wypracowuję.. Ostatnio jak tłumaczyłam komuś naszą organizacje przy kąpieli, to w połowie wymiękł, a my to robimy tak że ani chwilę żadne z dzieci nie czeka i nie płacze :)
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeSep 8th 2012 zmieniony
     permalink
    Doti, to podaj patent na kapiel, bo ja mam tez dwojke i nie ogarniam. :-) Co prawda w roznym wieku, ale moja pieciolatka zrobila sie ostatnio strasznie niesamodzielna (prawdpopodobnie wynik pojawienia sie rodzenstwa,mam nadzieje, ze jej wkrotce przejdzie...). A ja w tygodniu jestem sama i wieczorne szykowanie do spania to dla mnie zawsze spory stres.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Tylko niestety nasz patent zakłada 4 ręce :) Łapię zawsze tą która bardziej płacze, albo bardziej się pokłada, mąż w tym czasie leje wodę do wanienki, a ja rozbieram i szykuję. Mąż ją zabiera, a ja rozbieram drugą. Jak przynosi wykąpaną pierwszą, wymieniamy się, ja czystą oliwkuję, ubieram, przychodzi mąż z drugą czystą, znów wymiana, ja drugą ogarniam, a mąż bierze pierwszą do karmienia, ja jak ogarnę drugą, to też karmię :) 15 minut później zazwycza śpią.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    flavia: dziś moja babcia zauważyła, że Łucja ma jakby siniaka/ krwiaka na koniuszu języka

Flavia, luz - u nas już kilka razy był taki krwiaczek na koniuszku :DDD Mały sobie przygryzał jeżyk najwyraźniej - po tygodniu sam schodzi :)
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    E, to szkoda, ze mam tylko dwie rece... Licze jednak na to , ze za jakis czas moja starsza znow bedzie chciala sie sama rozebrac i umyc. Na razie ma faze, ze musze jej we wszystkim pomagac, a byla juz tak fajnie samodzielna. Dobrze, ze pieluch nie chce :p
    A wy dzialacie jak w fabryce, przy tasmie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Carrotka,ja miałam z Oliwką to samo. Trzy dni pod rząd tylko drzemka rano,a potem do wieczora nic,a nic . No i zasypiała mi o 19.00 a normalnie zaczynamy usypianie ok. 20.30-21
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    A ja się nie pochwaliłam, że Martynce w czwartek pępuszek odpadł! :bigsmile:
    Kocham tego mojego małego wrzaskuna ! Miałam nadzieję, że mi się (po tatusiu) spokojne dziecko trafi - a tu diabełek po mamusi sie kształtuje :devil:
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Dziś byliśmy u fizjoterapeutki. Tomek sobei robił wkłądki do butów, by móc biegać. To zapalenie gęsiej stopki było podobno od koślawienia nóg, nie z powodu wagi. I po nim prawdopodobnie Zu ma skłonność do koślawienia. I przy okazji poprosiłam o obejrzenie Dorotki. Godzinkę to trwało. Oglądała też nakręcone filmiki jak mała się rusza na brzuchu, na pleckach. No i mamy zbyt duże napięcie mięśniowe pleców – jak leży na brzuchu to nie opiera się na rękach a sama głowa wędruje bardzo wysoko (jak na tym zdjęciu w notatce, które wisiało tu jakiś czas temu), brzuch z kolei nie pracuje, ma za słabe napięcie mięśniowe i UWAGA z tego powodu Dorka może mieć problem ze zrobieniem kupki. Eureka! Nigdy bym tego nie połączyła! Ale faktycznie Dora robi kupki właśnie w pozycjach, które babka pokazała jako wzmacniające prace brzuszka. Ech dużo się dowiedziałam. I druga ważna rzecz – pracujemy nad wzrokiem – zabawki na linii poziomej na boki ruszamy i nad brzuchem, nie nad głową! Dużo by pisać. Zastanawiam się czy te moje dzieci takie słabo rozwinięte i z wadami czy u każdego niemowlaka możńa coś znaleźć? Mówiął, że takie napięcia mogą być też wynikiem łykania niektórych leków w ciąży. I ma asymetrię delikatną, sama to widzę. No to do roboty – wiem jak ją nosić i układać. Za 2 tygodnie kontrola.
    --
  1.  permalink
    nibriana: wiem jak ją nosić i układać.

Jak??

nibriana: jak leży na brzuchu to nie opiera się na rękach a sama głowa wędruje bardzo wysoko

Moj Wojtek tez tak czesto robi jak juz nie chce lezec na brzuchu..
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeSep 8th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja mialam super z pepuszkiem. Odpadl w 5 dobie po urodzeniu. Polozna srodowiskowa powiedziala ze jeszcze jej sie to nie zdarzylo :), ze bylo jedno dziecko ale po tygodniu stracilo pepuszek.

Ja teraz podziwiam mamy blizniakow. Przy jednym jest sporo pracy a co dopiero przy dwojce:) naprawde szacunek!

Dziewczyny mam watpliwosci na temat szczepionek. Nasza pediatra poleca pentaxin bo niby oczyszone i dobre i wiadomo mniej iniekcji. Natomiast pediatra znajomych (dodam ze bardzo dobry pediatra) poleca bardziej te refundowane. Powiedzial kuzynowi ze pentaxinem dziecka swojego nie zaszczepilby bo mozliwe ze te szczepionki powoduja autyzm (oparte na badaniach) i ze dobrze ze te szczepionki ma Polska i Slowenia.
    Zglupialam i nie wiem co mam robic...
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Hopelight,wejdz na watek o szczepieniach.
    To o autyzmie to powiedziala Ci pediatra?
    Kazda szczepionka moze spowodowac NOP, a te refundowane to raczej mniej bezpieczne sa np.szczepionka na krztusiec-pelnokomorkowa(po niej wystepuje najwiecej powiklan u dzieci), albo Euvax-takiego gowna bym nie podala mojemu dziecku,chocby doplacali do kazdej szczepionki. Poczytaj sobie, a potem wybierz.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    NIBRIANA ale mówisz o tym zdjęciu co ja wkleiłam wyżej ?
    że ręce bez podporu a dziecko glowę zadziera ?
    bo mi np ZAWITKOWSKI napisał, że to bardzo dobre i potrzebne ćwiczenie wzmacniające mięśnie grzbietu [potrzebne potem do spionizowania się] i żeby absolutnie dziecku rąk do przodu nie dawać bo ono właśnie tak sobie ćwiczy...
    hmmm dziwne kurde co osoba to inna opinia...

Ty ale czekaj bo Dorotka ma 1,5 msca więc pewnie chodzi o to, że w tym wieku to nieprawidłowe a jak dziecko starsze to luz co nie ?
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    teo to chyba inne leżenie bo dziecko co ma ok 2mc raczej aż tak nie zrobi jak twoja gwiazda, tylko będzie zadzierało samą głowę a nie klate. a łokcie przed barkami to po 3mc powinny być dopiero. nikki kładź mała sobie na kolanach tam trudno będzie jej leżeć z rączkami z tyłu.

Treść doklejona: 08.09.12 15:46
    teo zobacz to co robi paulinka i ninka to zupełnie inne rzeczy choć z opisu by brzmiały podobnie
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mkd: teo to chyba inne leżenie bo dziecko co ma ok 2mc raczej aż tak nie zrobi jak twoja gwiazda

no racja racja już potem załapałam o co chodzi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    ja czasami sama kąpię swoje bąble - to szykuję sobie najpierw butle z mlekiem, potem rozbieram towarzystwo do pampków,wsadzam do łóżeczek, nalewam wody do wanny, zabieram bardziej wrzeszczące itp - kąpię po kolei, wykąpane czeka w łóżeczku owinięte w ręcznik a potem ubieram i karmię dwoje na raz na łóżku albo w łóżeczkach. A jak z mężem kąpiemy to jak u dotki - idzie taśmowo :-) i teraz taka kąpiel na 4 ręce łącznie z karmieniem zajmuje nam z 15 -20 minut max w zależności jak maluchy mają nastrój do taplania się w wodzie.
    Jak je karmię kaszką lub obiadkiem to też oboje na raz - siedzą w krzesełkach i raz łycha jednemu , raz drugiemu - no chyba że uda się wyczaić moment że jedno jest w stanie poczekać na swoją porcję :-)
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Widzę że mamy bliźniakowe mają jedną wspólną umiejętność - ocena które bardziej płacze :) A czapami jak obie się drą jak obdzierane ze skóry, łapię tą, którą trudniej uspokoić, czyli Amelkę :) A my dziś byliśmy na fajnym pikniku włoskiej motoryzacji, forzaitalia i dziewczynki były mega grzeczne.. A no i nie pochwaliłam się - dziś w nocy tylko 2 pobudki, w tym pierwsza po 6h od uśpienia :) Dziewczynki dorośleją mi w oczach.
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    dotka -
    a nie mówiłam że nadejdzie duuużo lepszy czas :-)
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
    • CommentTimeSep 9th 2012
     permalink
    Teorko Twoja ma 10 miesiecy, moja nie ma 10 tygodni.inne rzeczy powinny robic na poszczegolnych etapach:wink:
    Jak nisic? Trudno to opisac, lepiej pokazac. Ale np. fasolke Zawitkowskiego musimy zmodyfikowac - lokiec podniesc duzo wyzej, by mala miala gloee na przedluzeniu kregoslupa, a nie odgieta do tylu. odbijanie z raczkami przerzuconymi za moje ramie, podgiac raka jej nozki, by gkowka jej opadla. zrobic gniazdko z koca, mala w nim ulizyc, nigi pod katem 90 stopni, glowa na przedkyzeniu kregoslupa, raczki prcuja.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dziewczyny potrzebuję Waszych rad odnośnie tak ważnej sprawy jaką jest spanie dziecka;) Otóż Kuba śpi ze mną w łóżku i do tej pory spał w śpiworku (najpierw w rożku). Nigdy nie spał pod kołderką. Jakoś strasznie się boję tych kołderek:( Śpiworek ma taki cieniutki, bawełniany, ale jak zrobiło się chłodniej to po prostu zakładałam mu pajaca i było ok. Dziś jednak mam wrażenie, że zmarzł:( Przykryłam go co prawda dodatkowo kocykiem do pasa, ale mnie samej np zmarzły ręce (fakt faktem ja w krótkim rękawku śpię) i przykrywałam się kołdrą po samą szyję, więc jemu też pewnie było zimno:( No dobra, teraz ma być kilka dni upałów to ok, ale co potem? Jak Wy kładziecie Wasze 4 miesięczniaki? Już pod kołderką?
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Hanny ja nie pomoge u mnie nadal upaly ... maly spi w body i max pod pielucha tetrowa :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Hanny moja Nina spala pod koldra (sama wiec nie pilnowana) jak miala miesiac
    i sobie krzywdy nie zrobila wiec mysle ze Kuba tym bardziej da rade :wink:
    a co do samego ubierania - Nina spi w body z dlugim i golymi nogami albo rampersie z dlugimi rekawami i nogawkami i bez przykrycia (sie odkopuje) a w mieszkaniu mamy obecnie nocami 18,5 stopnia :confused:

NIBRIANA no ale mi przeciez nie chodzilo o Nine teraz ( do glowy by mi nie przyszlo porownywanie dzieci z taka roznica wieku ) tylko o moment kiedy to sie zaczelo :wink:
    ale tak czy siak byla starsza od Dorotki bo miala wtedy 4 msce....
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Kurcze to ja nie wiem, bo u nas ok 20 stopni w nocy a mi zimno:( I ostatnie dwie noce Kuba budzi się ok 23 i 5 tej (wcześniej spał od 20tej do 6tej), więc myślałam, że może mu zimno:( No ale serio ja dziś zmarzłam w nocy i po szyję się kołdrą okryłam, a mój synek raczej z tych ciepłolubnych, bo w wannience musi być woda nieco cieplejsza niż zaznaczona, że optymalna.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hanny, u nas mały nie chce spać ani w śpiworku, ani przykryty czymkolwiek - leży sobie po prostu na rożku. W upały ubierałam go w bodziaka, a w dni takie jak teraz jest ubrany, uwaga, uwaga w: bodziaka z krótkim, koszulkę z długim i spodnie ze stópkami. I czasem ma zimną szyję i się budzi. Idziemy zaraz kupić mu jakąś mega ciepłą piżamkę, bo pingwin nam się trafił ;)))
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Mateusz też śpi pod kołderką....rączkami sobie jej nie chwyta, jak mu przeszkadza to raczej ją rozkopuje. A jak śpi od połowy nocy ze mną w łóżku to przykrywam go kołdrą razem ze sobą...
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Moje do tej pory spały pod kocykiem, a dziś jak o 5 Amelka obudziła się na jedzenie to miała chłodny karczek, więc ją w śpiworek zapakowałam. Z kolei Patka była ciepła więc ją pod kocykiem zostawiłam.. ale sama też lekko dziś zmarzłam - wygląda na to że A jest zmarźluchem po mamie, a P po tacie, bo mąż kołdrę ma tylko do przytulania, nie przykrywa się nią.
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Moj jest zmarzluch w kolysce od poczatku spi pod kolderka i kocykiem.W ciagu dnia tylko pod cienkim kocykiem. Wemnie poszedl :-) bo tatusiowi wiecznie cieplo jest :-)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Coraz czesciej dochodze do wniosku ze musi byc jakis powod tego, ze dziecko z krzykiem budzi sie lub dlaczego na sile otwiera oczy przy zasypianiu... chociaz ma powieki ciezkie jak olow ze zmeczenia, jakby balo sie snu... :-(((
    Powoli zaczynam byc naprawde zmeczona tym jego niespaniem w nocy...
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Heyka nie wiem czy to odpowiedni wątek ale mam pytanie odnośnie robienia kup.

Moja gwiazda ostatnią kupę zrobiła we wtorek o godz. 11.00 do dziś cisza :shocked: czyli już 5 dzień ,,bez,,

Byłam z nią u lekarza ale to dupa wołowa a nie lekarz. Jego rady nie działają (rumianek, wkładanie termometru do pupy)

Jeśli ma to znacznie to od piątku mała jest karmiona wyłącznie piersią, wcześniej dokarmiałam mm ok. 300ml dziennie - bo był kryzys.

Raczej brzuszek jej nie boli bo nie marudzi ale gazy są.

Co mogę zrobić?
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    nessie: powod tego, ze dziecko z krzykiem budzi sie lub dlaczego na sile otwiera oczy przy zasypianiu... chociaz ma powieki ciezkie jak olow ze zmeczenia, jakby balo sie snu

nessi moze trafil Ci sie "zywczyk" taki jak mi. Takie dzieci zachowuja sie jakby nie chcialy isc spac w obawie ze ominie ich cos ciekawego. U nas tez ze spaniem bywaja cyrki, zwykle po jakims skoku rozwojowym kiedy to Dawid nauczy sie jakiejs nowej umiejetnosci lub robi sie bardziej swiadomy
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    rumba: wkładanie termometru do pupy

Ej, Rumba, ale tego to nie wolno robić, bo można uszkodzić tkankę wewnątrz...

Kurczę, nie mam linka, ale dziewczyny podawały tutaj link do filmiku na youtube dot. masażu brzuszka nóżkami - u nas zadziałało :)
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Ej, Rumba, ale tego to nie wolno robić, bo można uszkodzić tkankę wewnątrz...

No właśnie też tak sądze, dlatego stwierdziłam, że to dupa wołowa a nie lekarz:wink:

Masuje jej brzuszek kolistymi ruchami zgodnie z ruchem wskazówek zegara i robię rowerek z nóżek. hmm i nadal nic:(

Jeśli któraś z Was ma ten link to ja bardzo poproszę:)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    lecia_28: moze trafil Ci sie "zywczyk" taki jak mi. Takie dzieci zachowuja sie jakby nie chcialy isc spac w obawie ze ominie ich cos ciekawego

dokladnie to... jak mnie sie ktos pyta czy mi Diego ladnie spi... odpowiadam, ze mu szkoda czasu na sen ...
    a jak juz spi to strasznie niespokojnie :(
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Rumba, ja mam taki filmik

Niby na kolki, ale u nas na kupki zadziałało :)
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Rumba, ja mam taki filmik

dzięki, jak się mała obudzi to zafunduje jej taki masaż:)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Rumba, mala jak jest karmiona, piersia czy mm? Jak na piersi to kupa moze byc raz na 10 dni nawet. Nie wkladaj zadnych temrometrow. Moze popijac rumianek(jesli piersia karmisz) lub podaj malej (jak mm). Czy mala boli brzuszek, widzisz zeby cierpiala? Jesli tylko ma gazy (to bardzo dobrze .ze ma gazy, bo jesli by i gazow i kupy nie bylo to ja bym sie wlasnie wtedy martwila, bo jak chociaz gazy sa to jelita pracuja). Spokojnie! :wink:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Hanny: Kurcze to ja nie wiem, bo u nas ok 20 stopni w nocy a mi zimno:(

a myślisz, że mi nie ? :shocked:
    ja przy 18,5 śpię w piżamie i przykryta po uszy
    a ta pinda odkryta :neutral:

ale jak Kuba zmarzluch to go może ubierz w 2 warstwy albo co ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Dziewczyny,nie wiem na jaki wątek wejść,żeby oto zapytać,to pytam szybko tutaj i z góry przepraszam za off (najwyżej pogonicie mnie na inny wątek)
    Chodzi oto,że chce zrobić porządek ze swoimi ciuchami.Niestety mam dużo fajnych rzeczy: eleganckie spódniczki,spodnie,bluzki ,bluzy (czasem używane tylko raz) i nie wiem co mam z tym zrobić? Nie mieszczę się,więc pomyślałam czy znacie może w Warszawie,albo okolicach jakiś skup ubrań gdzie można je odsprzedać? Jak macie jakieś strony internetowe polecone przez które można wystawić też bym prosiła o takowe :-)
    Z góry dziękuję :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dzięki dziewczyny za rady. Chyba tak spróbuję. Bodziaka dam pod spód i na to pajaca może. I śpiworek i na to kocyk, bo mi się wydaje, że on z rana chłody karczek miał. Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi.

Rumba dziecko na piersi zdecydowanie może robić kupę raz na 10 dni. To znaczy, że dobrze przyswaja Twoje mleczko;) Ja mam odwrotny problem. Kuba ma już prawie 4 miesiące, a kupa 5 razy dziennie, albo jakieś bąki ze śladem:( Ale ponoć na piersi i to i to jest w normie;)
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    montenia: Rumba, mala jak jest karmiona, piersia czy mm?

Montenia mała od piątku je tylko z piersi.
    Wcześniej karmiona była w na zmianę (pierś + mm)

montenia: Czy mala boli brzuszek, widzisz zeby cierpiala?

czasem się napina i sztywnieje jakby chciała zrobić właśnie kupkę ale nie płacze przy tym.

montenia: Spokojnie!

okej:wink:

TEORKA: Hanny: Kurcze to ja nie wiem, bo u nas ok 20 stopni w nocy a mi zimno:(

Ooo a myślałam, że tylko ja taki zmarzluch:) od paru dni śpię już w dresie + skarpetki i jeszcze mi mało:wink:

Treść doklejona: 09.09.12 15:16
    Hanny: Rumba dziecko na piersi zdecydowanie może robić kupę raz na 10 dni. To znaczy, że dobrze przyswaja Twoje mleczko;) Ja mam odwrotny problem. Kuba ma już prawie 4 miesiące, a kupa 5 razy dziennie, albo jakieś bąki ze śladem:( Ale ponoć na piersi i to i to jest w normie;)

10 dni? - hmm ok. więc czekam z niecierpliwością:)
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Ja mam rowniez kupki pare razy dziennie ale (odpukac) normalne no i takie kleksy czasem. Maly przy robieniu kupki troszke posteka ale nie placze. Karmie tylko piersia. Wczesniej przez 3 dni Dominik byl karmiony tylko mm i kupki pojawialy sie rzadko.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Dziewczyny pzepraszam, że tutaj zadaję to pytanie, ale jakiś czas temu pytalam na wyprawce i nie padła odpowiedz: czy wasze dzieci bawiły się matami edukacyjnymi? Jeżeli tak jaką polecacie.:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Mój Mały bawi się na macie. Ja polecam. Zawsze to bezpiecznie na chwilę dziecko zostawić (na podłodze, nie spadnie nigdzie). My mamy taką coś tam gra, świeci i inne bajery, ale Kuba jest dopiero na etapie łapania wszystkiego w rączki i pakowania do buzi;)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    cho: Dziewczyny pzepraszam, że tutaj zadaję to pytanie, ale jakiś czas temu pytalam na wyprawce i nie padła odpowiedz: czy wasze dzieci bawiły się matami edukacyjnymi?

Moja jak najbardziej bawi się na macie.Chociaż ostatnio jest mnóstwo innych,bardziej interesujących rzeczy :-) Ale jeśli chodzi o kupno to myślę,że nie ma się nad czym zastanawiać.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeSep 10th 2012
     permalink
    Cho, nasz matę uwielbia, turla się po niej, gada do zwierzątek i muzykę ma ładną - nawet jak gra tysiąc razy to nie irytuje ;) My mamy Fisher Price'a Rainforest.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeSep 10th 2012
     permalink
    u nas mata się spisywała chyba do 4 miesiąca i trochę piątego ale odkąd Milka wylądowała na brzuchu to może nie istnieć i tak nic nie widzi bo jest na brzuchu:devil::devil: ale na początku suuuuuper sprawa:)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.