Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormkd
    • CommentTimeSep 12th 2012
     permalink
    felkowi do tej pory zdarza się wstawać w nocy na jedzenie, no i on miał wątpliwą przyjemność wsadzania reki do video...
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
    • CommentTimeSep 12th 2012
     permalink
    Mój się budzi od urodzenia tak co 3 godziny, a jak ma kiepską noc to budzi się 24, 3, 4, 5, 6 i koniec nocy powoli wymiękam :cry:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeSep 13th 2012 zmieniony
     permalink
    gilese: a jak ma kiepską noc to budzi się 24, 3, 4, 5, 6 i koniec nocy powoli wymiękam

o nie jestem sama :D... podajmy sobie reke :tooth::tooth:
    ----
    decyzja zapadla...

WRACAM DO PRACY!
    od dzis ...
    na pol etatu!
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeSep 13th 2012
     permalink
    Dziewczyny,czy temperatura 37,7 jest powodem do nie pokoju??
    Oliwka jest cała rozpalona,dzisiaj zapisujemy się do lekarza. Całą noc czuwałam nad nią,ledwo oddychała,cały nosek zapchany :sad::sad: Strasznie mi jej szkoda.Rano się popłakała aż łezki miała :sad:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Hussy, to znak ze organizm walczy z jakas infekcja. Idz do lekarza, niech mala obejrzy.
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    The_Fragile: A proszę: link. Skusiły mnie, bo ze śpiworkiem, a my potrzebujemy śpiworek :D

oo, dzięki za linka, Fragile! tez juz powoli się rozgłądaliśmy za sankami:)))
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Już wróciłyśmy.Oliwka jest przeziębiona,ale nic poważniejszego na szczęście.Mamy syropki i będziemy się leczyć :)
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    carrotka, dobrze dziewczyny piszą, musisz spokojnie powtarzać, powtarzać, powtarzać i w końcu załapie.
    U nas na tapecie jest teraz łazienka, sedes i szczotka kiblowa. Powtarzam, że nie wolno, a potem, jak ktoś zapomni o zamknięciu drzwi do łazienki, słyszę tylko stukanie i powtarzanie "be, be" - przynajmniej o tyle dobrze, że jak wie, że czegoś nie wolno, to to "be" powtarza, bo wiadomo, że coś broi i trzeba wszystko rzucić i interweniować ;-)))) Chociaż idealnie byłoby, gdyby nie ruszał....

Treść doklejona: 13.09.12 09:59
    Dziewczyny, a czemu te sanki są tak śmiesznie wyprofilowane, że nogi dziecka są niżej niż tułów - w czymś to pomaga?
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Dziewczyny od kiedy można podnosić dziecko pod pachami ?
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  1.  permalink
    W sensie pod pachy i do góry? Pojęcia nie mam, tzn na pewno bankowo jeszcze Nadia jest za mała na takie podnoszenie.
    Ja swoje zaczęłam tak podnosić jak siadali już czy stawali- bo wtedy to tak najłatwiej było. Ale jak byli jeszcze leżącymi maluchami, to ich tak nigdy nie brałam. Nie wiem, czy jest granica "wiekowa" czy "umiejętnościowa" od kiedy można dziecko tak podnosić
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Z ciekawości pytam tylko, bo Nadia jeszcze za malutka na to jest :>
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Dziewczyny czy podajecie swoim dzieciom wit D I K ? W szpitalu podali Filipkowi jedną dawkę wit K i powiedzieli, że więcej oni nie dają. Przepisali tylko wit D (jedną kroplę dziennie przez rok).
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    judka25: Dziewczyny czy podajecie swoim dzieciom wit D I K ?

Mnie kazali D do 7 doby, a potem K i D do skończenia 3 miesiąca życia. Oczywiście dotyczy to dziecka karmionego piersią.

Dziewczyny mam problem z buźką Gosi. Powyskakiwały jej krostki, takie drobne jak kaszka, niektóre wypełnione jak pryszcze, niektóre lekko zaczerwienione. Wczoraj lekarka kazała przemywa krochmalem, co czynimy. Lekarka tego dokładnie nie nazwała. Ja przeszukałam internet, wygląda to jak potówki lub trądzik niemowlęcy. Raczej nie skaza białkowa, poza tym ja nie piję mleka, a w ostatnim czasie nie zjadłam nic z nabiału. Czy któraś z Was miała taki problem?
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    penny: Dziewczyny od kiedy można podnosić dziecko pod pachami ?

o ej! a ja nie wiedzialam, ze ni wolno :shocked::shamed: i czesto małą tak biorę podtrzymując główkę oczywiście ... A dlaczego nie mozna?
    judka25: Dziewczyny czy podajecie swoim dzieciom wit D I K ? W szpitalu podali Filipkowi jedną dawkę wit K i powiedzieli, że więcej oni nie dają. Przepisali tylko wit D (jedną kroplę dziennie przez rok).

Ja daję codziennie jedną kapsułkę D i jedną kapsułkę K - takie kupiłam w aptece, w szpitalu polecali
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink

ja Ninkę długo podnosiłam podkładając jedną rękę pod główkę a drugą pod dupkę
    pod paszki zaczęłam dopiero jak już umiała trzymać sztywno główkę [miała ok 3 msce] a jak zaczęła siedzieć [posadzona - czyli miała ok 5 mscy] to już chyba tylko tak podnosiłam
    ale np w szpitalu lekarka czy położne podnosiły za paszki ku mojemu przerażeniu i tłumaczyły że tak wolno tylko trzeba wiedzieć jak to robić - tzn ważne jest podtrzymywanie palcami główki
    nie wiem czy prawdę mówiły , w każdym razie ja się nie odważyłam
    dopiero, tak jak pisałam, kiedy głowę sztywno trzymała
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    TEORKA: dopiero, tak jak pisałam, kiedy głowę sztywno trzymała

ja również zaczęłam jak ładnie głowę trzymać umiała czyli ok miesiąca temu...
    ''teściowa'' choruję jak widzi że jej główki nie podtrzymujemy,
    " KTOŚTAM złamał kręgosłup półtorarocznemu dziecku, bo nie podtrzymywali mu główki"
    jak ma Łucję na rękach to wygląda jakby 2dniowego noworodka trzymała

a najgorsze było na początku ( gdy Lu miała nieco ponad miesiąc)
    to mi trzecia ręka 'wyrastała' do podtrzymywania dziecka,
    tak się babcia o Młodą martwiła, a mnie to irytowało strasznie
    gdy Pawła zaczęła denerwować "trzecia ręka" zwrócił mamie uwagę,
    nie był delikatny( a ja się starałam) i przeszło...

Judka, my podawaliśmy kapsułki w których jest wit K+D ( VITA K+D)
    rewelacyjne są, łatwe w podawaniu... teraz podajemy samą D ( VITA D)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Madzinka83, przemywaj te pryszczyki woda przegotowana tak z 3x dziennie, krochmalem bym nie robil bo wysusza. To taki tradzik niemowlecy, moja corka tez miala. Zanika po jakims czasie (nawet kilka tygodni).
    My podawalismy tez Vita d i k, potem sama wit.d, a teraz tranik :wink:
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Oliwka ma już 38,2 stopni :sad: Cała gorąca.Dałam jej Ibum dla dzieci powyżej 3 miesiąca.. Spała dwie godziny,posiedziała 40min i znów usnęła :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Współczuję Hussy :-(
    Moja jak była podziębiona to też prawie cały dzień spała... na szczęście na drugi dzień było już OK!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Gilese - co trzy godziny to i tak nieźle ;) Krasnal czasem co godzinę wstawał (ostatnio zresztą też) na mleczko ;))) I tak cały Boży dzień i noc ;)

Jesli chodzi o podnoszenie to pytaliśmy się ortopedy od kiedy można (bo on go tak podniósł od razu :shocked:). Jesli się z tyłu łepek palcami przytrzymuje to luz, ale trzeba wiedzieć jak. A tak to można jak dziecko trzyma sztywno głowę. Krasnala już tak od jakiegoś czasu podnosimy, a on dodatkowo pomaga, bo łapie się wtedy łapkami za moje ramiona :D
    --
  2.  permalink
    Ale z tego co ja pamiętam (i ze SR i z rad fizjoterapeuty), to przy niepodnoszeniu pod paszki nie chodzi tyle o główkę co o napięcie mięśniowe, pamiętam, że może to doprowadzić do tego, że w jednych partiach napięcie się wzmocni a w drugich osłabi, czy coś w ten deseń.
    Mi wszyscy jak pokazywali jak ponosić maluszka, to pokazywali to podnoszenie dziecka jak dziecko leży na boczku, bo tak jest ponoć prawidłowo
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Też nie wiedziałam, że tak nie wolno :shocked: Czasem ją podnoszę tak trzymając główkę palcami ... Nikt mi nigdy nie powiedział, że to źle :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Ja też tak małą podnoszę,np do odbicia.I też zawsze trzymam główkę palcami...
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink

Ja podnosiłam od urodzenia, też mi w szpitalu powiedzieli, że można i pokazali jak :smile:
    Adasiowi nic się z napięceim z tego powodu nie zrobiło, ale teraz podnoszę go przez boczek, odkąd dowiedziałam się, że to dla dzieci bardziej komfortowe...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ja też mojego tak podnoszę i wczoraj byliśmy u neurologa i widziała to i mówiła, że ok. Z tym, że my nie mieliśmy żadnej rehabilitacji ani nic w tym stylu to może wówczas można? No i Kuba ma już 4 miesiące i pewnie główkę trzyma. Zaspaliśmy dziś na tą morfologię, a konkretnie ja, bo Kuba oczywiście w nocy budził się co godzinę:( Jutro kolejne podejście.

gilese że tak pozwolę sobie tu zapytać skoro jesteś (byłaś) na tym wątku. Co robiłaś w końcu z tymi pneumokokami? Szczepiłaś? My we wtorek mamy kolejne podejście do szczepienia i na Hexe już się zdecydowałam (korzyści szczepienia jednak przewyższają ewentualne skutki uboczne), ale sama nie wiem co z pneumokakami. Najpierw chciałam z nich zrezygnować, ale koleżanka mi ostatnio powiedziała, że kilka lat temu zaszczepiła swojego, obecnie 8 letniego synka, bo strasznie chorowałna nosek - gardło - ucho (co chwilę) i po zaszczepieniu wszystko jak ręką odjął i teraz się zastanawiam...
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Kochane, a od kiedy dzieciątko się uśmiecha świadomie? Bo te pierwsze uśmiechy to tylko gazy :wink: podobno powodują :devil: a ten pierwszy świadomy uśmiech to kiedy moze sie pojawić?
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Mnie się wydaje, że jak Kuba miesiąc skończył to zdarzyło mu się kilkakrotnie uśmiechnąć się do mnie. Później zwiększa sie częstotliwość tych świadomych uśmiechów;)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Unas usmiech pojawił się 2 dni temu i z każdym dniem jest ich więcej
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Dziewczyny, czy asymetria ( delikatna ) prawostronna może sprawiać że dzieć karmiąc się, woli leżeć na prawym boku? ( karmimy się głównie na leżąco ). Bo nie wiem czy to kwestia, że sobie lewą pierś upodobał, czy o co mu chodzi! :confused: Z prawej często odmawia ssania. Zapytuję tutaj, nie na forum laktacyjnym, jako że pytanie nie dotyczy bezpośrednio laktacji....
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    U nas pierwsze swiadome usmiechy ok 1,5 m-ca byly :)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    cerisecerise: Ja swoje zaczęłam tak podnosić jak siadali już czy stawali- bo wtedy to tak najłatwiej było

o qrde moj tez nie siada sam ani nie wstaje a go podnosze do gory nawet nie podtrzymujac juz glowki:shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    nessie, jeśli sam główkę stabilnie trzyma, to nie musisz podtrzymywać. Ja mam nawet zalecenie, żeby nie podtrzymywać, żeby Adaś ćwiczył mięśnie karku, bo ma trochę słabe...
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Musze sie pochwalic ze moja mala pierwszy raz usmiechala sie do mnie jak z nia rozmawialam.To bylo slodkie:heartsabove:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink

Ja się nie znam ale ja to robię przy podnoszeniu małej z przewijaka i do odbicia:shocked:

judka25: Dziewczyny czy podajecie swoim dzieciom wit D I K ?

Tak, ja kupiłam w aptece takie w kapsułkach.

gina1511: Musze sie pochwalic ze moja mala pierwszy raz usmiechala sie do mnie jak z nia rozmawialam.To bylo slodkie

Moja mała śmieje się ale nie do mnie tylko do mleczka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Madzianka83 my wlasnie walczylismy z tradzikiem niemowlecym. polecam kapiele w nadmanganianie potasu (kilka krysztalkow) na wanienke na przemian z wlasnie krohmalem i smarowanie emolium. u nas po dwoch tygodniach buzia jest jus sliczna :-)
    Franusiek tez zaczyna sie usmiechac :-) i wodzi oczkami za karuzelka czy zabawkami:-)
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Łucja miała 4 tyg jak po raz pierwszy się uśmiechnęła(do mini karuzeli) a 4.06 (niecałe 6 tyg) zaczęła wydawać przy tym dźwięki- do zwykłej karuzeli
    a prawdziwy rechot był jak miała skończone 3 mies:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    czerwinka: smarowanie emolium

Czerwinko, chodzi Ci o ten krem specjalny Emolium? Właśnie go zamówiłam, jak małej nie pomoże, to będzie dla mnie, bo czasami suche plamy na buzi mi się robią.
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Dzis bylam pierwszy raz w pracy (po 7miesiacach) ...
    Diegitos u babci spisal sie na medal! :)
    ... myslalam, ze powrot do pracy bede bardziej przezywac .... 4h szybko leca ...
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
    • CommentTimeSep 14th 2012
     permalink
    Madzianka dokladnie ten sam. Po dwoch tygodniach kuracji na przemian nadmanganianem i krohmalem i krem jest naprawde ok. Nadmaganian jest dostepny w aptece polecala go i polozna i lekarka i moja tesciowa farmaceutka :-) teraz juz tylko kapiemy sie w emolium i smarujejmy sie tez tym :-)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    A u nas odpadł pępuszek, po 6 dniach:wink: Za radą położnej niczym nie był oczyszczany, podczas kąpieli- dwa razy był zamoczony cały.
    Dzisiaj czuję się rewelacyjnie :cool:
    Pierwsza noc od 9 dni, gdzie spałam w nocy 5 godzin (oczywiście z przerwami), ale Filipek dziś nie dawał czadu, więc się wyspaliśmy.

Ja nie nadążam z kupowaniem pampersów. Paczka 54 sztuki poszła w 3 dni i noce.
    Nie smaruję niczym pupy, bo skóra ładna. Może to głupie pytanie, ale wszystkiego się uczę, czy to trzeba smarować mimo, że na razie nie ma problemów ze skórą na pupie? I czy używać oliwki, bo ma w niektórych miejscach bardzo suchą skórę, jakby schodziła?
    I czy nosek trzeba oczyszczać ( mam fridę i spray do noska dla niemolwąt) nawet jeśli nie ma kataru i normalnie oddycha?
  3.  permalink
    Dziewczyny, a jakie dziecko można już wsadzić na sanki? Takiego malucha, który już siedzi można? czy musi być starsze? czy sanki mają pasy bezpieczeństwa?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    judka25: Nie smaruję niczym pupy, bo skóra ładna. Może to głupie pytanie, ale wszystkiego się uczę, czy to trzeba smarować mimo, że na razie nie ma problemów ze skórą na pupie? I czy używać oliwki, bo ma w niektórych miejscach bardzo suchą skórę, jakby schodziła?

ja smarowałam jak zauważyłam, że coś się dzieje. I wtedy też często wietrzyłam pupę. oliwkę wlewaj do kąpieli - chyba, że masz płyn natłuszczający ;)
    judka25: I czy nosek trzeba oczyszczać ( mam fridę i spray do noska dla niemolwąt) nawet jeśli nie ma kataru i normalnie oddycha?

fridą dopiero jak jest katar. mam wodę morską "Disnemar" i tą psikam codziennie wieczorem przed snem ;)

Treść doklejona: 14.09.12 09:30
    katarzynah1987: Dziewczyny, a jakie dziecko można już wsadzić na sanki? Takiego malucha, który już siedzi można? czy musi być starsze? czy sanki mają pasy bezpieczeństwa?

Chyba można takiego, który już siedzi... ale pasów to ja w nich nie widziałam :surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    judka25: bo ma w niektórych miejscach bardzo suchą skórę, jakby schodziła?

Milenka tak miała do miesiąca i kąpana była w emolium i nim też po była smarowana
    -
    judka25: mam fridę i spray do noska dla niemolwąt) nawet jeśli nie ma kataru i normalnie oddycha?

ja na początku psikałam bo mleczko się cofa i babolki się małe robią co doprowadza do kichania no i kurz z całego dnia wdychany nosem oczyści
    -
    czerwinka: a nie nadążam z kupowaniem pampersów. Paczka 54 sztuki poszła w 3 dni i noce.

no na początku jest masakra.....
    -
    u nam Milena ma katar ale pewnie to zasługa basenu no nic na razie sam katar i kichanie pani powiedziała że tak może być i z takim katarem dalej na naukę chodzimy:)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeSep 14th 2012 zmieniony
     permalink
    O Judka super, że kikut już odpadł ;> tez niczym nie smarowaliśmy, nie przecieraliśmy, moczyłam normalnie podczas kąpieli i odpadł w 7 dobie :wink:
    judka25: Może to głupie pytanie, ale wszystkiego się uczę, czy to trzeba smarować mimo, że na razie nie ma problemów ze skórą na pupie? I czy używać oliwki, bo ma w niektórych miejscach bardzo suchą skórę, jakby schodziła?

Nic nie trzeba ;) Skóra będzie się łuszczyć pewnie i na rączkach i nóżkach, normalne to jest u tak małego dziecka, nic się nie stresuj. Ja w ogóle tego nie smarowałam, skóra zeszła i tyle. A jak nie będzie poprawy to ja bym dopiero wtedy smarowała, ale już na pewno nie oliwką, która moim zdaniem jest tłusta i zatyka pory, taka delikatna skóra musi przecież oddychać.
    Ja też kąpię tylko w Emolium i już niczym nie smaruję Nadii po kąpieli
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    judka25: Nie smaruję niczym pupy, bo skóra ładna. Może to głupie pytanie, ale wszystkiego się uczę, czy to trzeba smarować mimo, że na razie nie ma problemów ze skórą na pupie? I czy używać oliwki, bo ma w niektórych miejscach bardzo suchą skórę, jakby schodziła?

Nas dermatolog ochrzaniła za smoarowanie pupy, gdy się nic nie dzieje. Stwierdziła, że w nowoczesnych pieluszkach jest wystarczająco dużo środków nawilżających. Smarować czymś wysuszającym kazała jedynie wtedy, gdy robią się odparzenia. Poza tym jak coś się dzieje z pupą, to najlepiej wietrzyć, wietrzyć i jeszcze raz wietrzyć....
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Dziewczyny jaką wode dajecie do mm?.
    Ja daje Żywiec Zdroj i zastanawiam sie czy nie opłaca sie kupić filtr Brita itp.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    jeżynka: Dziewczyny jaką wode dajecie do mm?.

ja mam bardzo dobra wode i daje/dawałam zawsze normalna przegotowana :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Ja też nie smaruję pupki, na początku stosowałam linomag, bo Gosia po szpitalu miała odparzenia - za rzadko pewnie ją przewijałam :shamed:. Teraz jest ok.
    Skórka też nam bardzo schodziła, teraz już jest ładna, kąpiemy w Emolium i niczego więcej nie używamy.

Czerwinka, Emolium krem już do nas jedzie, mam nadzieję, że pomoże, bo żal mi tej mojej małej, taki pyszczek ma pryszczaty :sad:. Najgorzej jest jak się zagrzeje, np. przy karmieniu, to wszystko się zaognia. Jak śpi albo jest na dworze, to tylko pojedyncze krosteczki widać.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 14th 2012 zmieniony
     permalink
    PENNY a Nadia ma jakies problemy skorne i dlatego kapiesz w Emolium?
    pytam bo ja Nine od malenkiego kapie w samej wodzie, mydla uzywam tylko do miejsc strategicznych, niczym nie smaruje a skore ma gladziutka i fajna

a polozna ktora do nas przychodzila wlasnie to Emolium, Oilatum i inne tego typy emolienty odradzala jesli nic sie dziecku nie dzieje bo to jednak jest jakas tam chemia i nie ma co ladowac jej na tak delikatna skore...
    bo jak sie skora przyzwyczai to potem (w razie koniecznosci) taki emolient moze nie pomoc....
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    jeżynka- my mamy filtr Brita i jest super! woda krysztal..a podajemy Naleczowianke:-)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.