Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeSep 17th 2012
     permalink
    Nam na rehabilitacji pani pokazywała żeby zrobić coś takiego ze zwiniętego kocyka, więc wydaje się że to jest ok :)
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    ooo sprobuje zwinietego kocyka u mojego lenia :p
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    A no to fajnie -dzięki za odpowiedź :))
    --
  1.  permalink
    Witam się z Wami już "rozpakowana":)
    Synek zdrowy a ja obolałe całe krocze mam.Poród szybko bo 3 godz ale BARDZO męczący stąd popękane krocze;/ dajemy radę:)z każdym dniem jest lepiej:) od porodu minie w środę tydzień a ja już mam 2kg mnie nie liczę tego co straciłam odrazu przy porodzie bo w sumie nie ma juz 10kg!!!
    -- ,
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Oj moja teściowa to dla mnie temat rzeka... Wiem, że nie chce źle, ale okropnie mnie irytuje. Dobrze, że mieszka w innym mieście i nie widujemy się codziennie :devil. Ostatnio wzięła małą na ręce i zaczęła stękać, że by chciała zjeść, a nie może, bo ma ręce zajęte, a nie może Gosi oddać, bo u mnie będzie płakać :shocked:. Myślałam, że mnie poskręca, nie wiem skąd ma takie wiadomości, że Gosia płacze u mnie na rękach :neutral:. Ciągle maca małą po rączkach i narzeka, że za lekko ubrana, bo dłonie zimne :neutral:. No i maca mi Gosię, jak ją karmię :neutral:. A najgorsze to jak przekręca wyrazy i sepleni do małej. Bardzo tego nie lubię :devil:, co innego mówić pieszczotliwie, a co innego tak kaleczyć polszczyznę, jak nie przestanie, a Gosik będzie bardziej kumaty, to zwrócę jej uwagę:cool:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeSep 17th 2012 zmieniony
     permalink
    madzinka83: A najgorsze to jak przekręca wyrazy i sepleni do małej. Bardzo tego nie lubię

No dokładnie - zagadka co to znaczy : oć wytle Ci mojdke śmatećką :devil:
    A nalepsze jest to, że całe moje życie "szczyciła" się tym, że ja jak zaczęłam mówić to nigdy nie mówiłam po dziecinnemu bo ona do nie mówiła normalnie a nie sepleniąc :shocked: i wczoraj dostałam od niej "rekolekcje" na ten temat, że do dziecka trzeba mówić normalnie..... Dochodzę do wniosku, że moja mama sama się nie słyszy albo ma schizofrenię :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    o mamo nie cierpię jak ktoś mi tak do Niny sepleni !
    ja zawsze wtedy proszę żeby przestać tiutiać bo ona głupia nie jest i rozumie co sie do niej mówi :cool:

flavia: Teo, szkoda mi mimo wszystko trochę Twojej teściowej,

a wiesz, że mi momentami też ?
    zwłaszcza że to ich pierwsza [ i jedyna póki co ] wnuczka...
    no ale nic nie poradzę na to, że Nina tak jej nie lubi
    w sumie to tylko jej bo drugiej tak znielubianej osoby nie ma :shocked:
    no ale jak Ninką ma ją lubić i się jej nie bać jak ona się drze do niej okropnie [nie wiem czy uważa, że dziecko 11 miesięczne gorzej słyszy niż dorośli ? :shocked:] a jak Nin zaczyna płakać [bo się boi tego jej podniesionego tonu] to teściowa zamiast mi ją oddać to próbuje ją zagłuszyć jeszcze głośniejszym krzykiem w stylu "NINKAAAAAAAAAAA MALINKAAAAAAAAAAAA NINKAAAAAAAAAAAAAA MALINKAAAAAAAAAAAA" :confused:

i nie pomagają moje tłumaczenia [żeby tak nie krzyczała bo ją straszy], moje prośby [żeby nie robiła tak czy tak bo Ninka tego nie lubi] itp
    zawsze słyszę odpowiedź, że "wychowałam troje dzieci i wiem co robię"
    no więc jak ona ma takie podejście i uważa, ze moja Nina jest taka sama jak jej dzieci i ona lepiej wie ode mnie [mimo, że to ja z nią jestem 24 godziny na dobę] co ona lubi a czego nie no to sorry ale nigdy się z wnuczką chyba nie zaprzyjaźni.....
    i na prawdę nie wiem co ja bym mogła ze swojej strony jeszcze zrobić żeby ich relację naprawić
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    TEORKA: "wychowałam troje dzieci i wiem co robię"

bosz... najgorszy argument EVER!

faktycznie ciężki przypadek!
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Super argumentem, który ostatnio stosowała moja teściowa :"bo kiedyś tak było" :confused::confused::confused:
    Mimo całej sympatii do niej, bo jest cudowna i kocham ją bardzo, to mnie osłabiła. Dotyczyło to m.in. prze/dopajania Nadii, no bo jak to, że ona tylko na cycku jest, że może bym jej glukozę dawała albo wodę :shocked: Hesus i Marija, noże w kieszeniach pootwierane :neutral:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    penny: Dotyczyło to m.in. prze/dopajania Nadii, no bo jak to, że ona tylko na cycku jest, że może bym jej glukozę dawała albo wodę :shocked:

No u mnie to samo było z teściową jak przyszła do nas pierwszy raz po urodzeniu małej (nie miała nawet tygodnia). Mówiła, że MUSZĘ jej dawać też wodę z glukozą lub herbatki bo w wakacje jest ciepło i jej się na pewno chce pić... Ehhh ;)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Jesoo co one z ta glukozą mają? Moja mama nie może przeżyć, że ja nie pozwalam tej glukozy dawać!
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    penny: jej glukozę dawała albo wodę

Łucji ciocia ( kobieta zdrowo po 50) jest neonatologiem i jak usłyszała, że Lu w szpitalu poili glukozą to byłą grobowa mina, pytanie- "KTÓRY TO SZPITAL"
    i dodała, że "NIE WOLO TEGO ROBIĆ!"
    a akcja z zimnymi rączkami to jest hit chyba!
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    flavia: akcja z zimnymi rączkami to jest hit chyba!

u nas też! :devil: i czkawka - "ubierz ja bo z zimna ma czkawkę"
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    To u mnie było czkawka-daj jej mleka (natychmiast) ,albo mała zrobi kupsztala i też NATYCHMIAST gonić i zmieniać pieluszkę.Nie mówię,że będę dziecko zakakane trzymała pół dnia,ale jak posiedzi 10 minut to chyba ta kupa jej nie zabije :/ W ogóle to mnie wkurza teściowa,bo ona twierdzi ,że Oliwka to już powinna siedzieć,a najlepiej chodzić.I ta litość kiedy odpowiadam,że NIE,jeszcze nie siedzi :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    a mnie zabija tekst: "a moze zaczac jej podawac mm". To ja sie pytam po co? Dobrze przybiera, a to ze niekiedy chce jesc, co godzine to chyba moja sprawa i mi to jakos nie przeszkadza... na szczescie nikt mi glukozy nie wciska i malo kto sie wtraca do tego, jak wychowuje Nadulke :)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    flavia: a akcja z zimnymi rączkami to jest hit chyba!

O tak :devil: Ja od wczoraj słyszałam już chyba 20 razy "ma zimne rączki! Ubierz ją cieplej, bo jej zimno !" :devil:
    --
  2.  permalink
    hello Laski :)
    ja wpadam tutaj z takim zapytaniem - jakie mozecie polecic krzeselka do karmienia ??
    :)
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Moja mama, kiedy Gosia płacze, wyskakuje z tekstem, że na pewno pić jej się chce :devil:. Kto to widział wody z glukozą nie podawać, no a jak nie to chociaż herbatka :cool:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Cherry_Lady - te z IKEI, bodajże "Antilop" - najmniej grzmotowate, lekkie i cenowo przystępne, zwłaszcza, że przecież będziesz kupować 2 :smile: No chyba, że cena i ilość miejsca nieistotna, to wtedy np. Stokke :wink:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    I ponoć najłatwiejsze do czyszczenia
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Jeśli piszesz o tych z IKEI, to zdecydowanie tak. Mam w domu takie i czyszczenie go to jest masakra... Już nie mówiąc o przemieszczaniu (mimo kółek z tyłu) - ciężkie, nieporęczne - więc stoi sobie tylko w kuchni. A do moich Rodziców kupiłam używane Antilop i to był strzał w 10 - jak jest brudne, to wystarczy włożyć pod prysznic, łatwo je gdzieś przewieźć (np. na rodzinną imprezę, czy gdziekolwiek).
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    mnie już od dawna interesuje krzesełko TeoNINKI:)
    Teorka, aj nid ju:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    haha uśmiałam się z tego tiutiania i seplenienia do Waszych dzieciaczków. U mnie na szczęście wszytskie ciotki/babki i prababki mówią do Nataszki ,,normalnie,, ale też mam akcje z zimnymi rączkami i glukozą:shocked: Wczoraj na spacerze Mała dostała czkawki i pierwsza ,,rada,,jaką usłyszałam to zmień jej pieluszkę bo na pewno się posikała:devil:

A scyzoryk mi się otwiera w kieszeni jak mi ktoś próbuje Małą brudnymi paluchami macać i całować po milion razy:angry:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    flavia: Teorka, aj nid ju:tongue:

no co się stało się ? :tongue::wink:

moja Ninka ma krzesełko Ladybird ale to prezent więc niestety nie pomogę bo nie wiem gdzie kupione, za ile itp
    a na Allegro nie mogę znaleźć takiej firmy
    i w ogóle na necie nie ma :shocked::shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ja mam manie na punkcie calowania dzieci w usta :angry:. Nienawidze i od razu uprzedzam wszystkich,ze w usta nie calujemy dzieci. Nawet Babcie musialy sie podporzadkowac :devil:
    Ja mam krzeselko chicco i nas sie doskonale sprawdza.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    montenia: Ja mam manie na punkcie calowania dzieci w usta :angry:

ja mam taką samą manię dlatego szybko nauczyliśmy Ninkę dawać czółko do pocałowania :smile:
    i teraz jak ktoś jej mówi daj buziaka to schyla główkę i nie ma szans trafić w dzióba nawet jakby ktoś bardzo chciał aahahhahahahah :devil:
    --
  3.  permalink
    dzięki za polecenie i odradzenie krzeselek...jest ich tyle na rynku, ze glowa boli !
    to z ikea jest ok, ale jak już moje zaczną same siedziec
    myslalam teraz o takim, ktore ma regulowane oparcie...i ktore da sie latwo przewiezc i jest proste w czyszczeniu :)
    .
    a co do calowania Pociech naszych
    ja zabronilam calowac moje Perelki :) ani Babcie, ani Dziakowie, nie mowiac o Ciociach nie robią tego, bo od razu zwracam im uwagę :)
    no ale nie wzieło się to z nikad - moje od poczatku byly narazone na infekcje (dlugi pobyt w szpitalu) i stad takie tez zalecenia :) ta bylo na poczatku ich zycia, a teraz zwyczajnie w swiecie nie lubie patrzec jak mi rodzina caluje Dzieciny moje...
    .
    czekam nadal na wpisy odnosnie krzeselek :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Cherry_Lady: myslalam teraz o takim, ktore ma regulowane oparcie...i ktore da sie latwo przewiezc i jest proste w czyszczeniu :)

Moim zdaniem to się wyklucza :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    moja Ninka ma krzesełko Ladybird ale to prezent więc niestety nie pomogę bo nie wiem gdzie kupione, za ile itp
    a na Allegro nie mogę znaleźć takiej firmy
    i w ogóle na necie nie ma :shocked::shocked::shocked:

właśnie dlatego... to krzesełko jest kapitalne, dokładniej tapicerka (pasowałaby mi do wystroju mieszania)
    no ale jak niedostępne to mogę tylko podziwiać zdjęcia na wątku o BLW:P
    --
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    co do tesciowych to moja sie smieje ze tak czesto biegam do toalety, a ostatnio wpadla na pomysl ze bedzie ze mna urzadzac pokoj dla Danielka:)))) :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Teo, a wrzuc zdjecie swojego krzeselka? bo ja widzialam z biedronami firmy Brevi :devil:
    W krzeselku jak dla mnie to najwazniejsze sa szelki (choc moje dziecie opanowalo do perfekcji oswobadzanie sie z z 5 -punktowych szelek i wstawanie w krzeselku :devil: ). To moje chicco dobrze sie czysci (latwozmywalne siedzisko, mozna je zdjac tzn. te wysciolke , taca zdejmowana i latwa w czyszczeniu , szelki mozna zdejmowac do prania). Takze polecam.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    montenia: eo, a wrzuc zdjecie swojego krzeselka?

krzesełko widoczne jest TUTAJ

a barwy Juventusowskie wiec choćby nie wiem co to Mateo [mąż mój znaczy] sprzedać nie pozwoli :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Super to krzeselko. A Ninka :shocked: wymiata jagodkami :devil:
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeSep 18th 2012 zmieniony
     permalink
    nikita ja mam mate tiny love i tez tą mała fasolke, na razie uzywam jej jako zagłówek dla malego gdy go przewijam krótko po jedzeniu, wtedy mniej lub wcale ulewa
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeSep 18th 2012
     permalink
    Dziewczyny z wawy.. Możecie polecić jakiś prywatny żłobek (sprawdzony :wink:) ? Muszę się zacząć rozglądać ... :sad: Do pracy wrócę ok kwietnia, ale wiadomo, że lepiej już się zainteresować.
    Zależy mi na tym żeby byl gdzieś w Centrum bądź gdzieś po drodzr z Centrum wawy do Piaseczna, mało dzieci przypadające na 1 panią :wink:, no i generalnie godny polecenia przyjacielowi a nie dla wroga :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Mam depreche- uświadomiłam sobie, że jakbym nie miała 45 dni urlopu to musiałabym wracać 09.10.12 do pracy!!!
    To jest niesprwiedliwe!!!Nie bede widzieć pierwszego kroku mojego dziecka, pierwszych słów itp.!!!
    I co z tego że z babcią bedzie siedziała- dlaczego nie ze swoją matką!!!.
    Co za kraj!!!
    Płakać mi się chcę.:cry::cry::cry:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    jeżynka: Mam depreche- uświadomiłam sobie, że jakbym nie miała 45 dni urlopu to musiałabym wracać 09.10.12 do pracy!!!To jest niesprwiedliwe!!!Nie bede widzieć pierwszego kroku mojego dziecka, pierwszych słów itp.!!!I co z tego że z babcią bedzie siedziała- dlaczego nie ze swoją matką!!!.Co za kraj!!!

Jeżynka, mam to samo :sad:
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Dziewczyny ja znów o pomoc prosze. Pamiętacie jak pisałam, że mała ma pełno wyprysków. Stwierdzono na początku u nas trądzik niemowlęcy. Krostki znikneły ale pojawiła się sucha, szorstka skóra na policzkach a z czasem na szyjce i brzuszku. Poszłam z tym do dermatologa i alergologa ( jakiś tydzień temu). Stwierdzili alergie kontaktowa. A ja z dnia na dzień widzę że nie ma poprawy pomimo natłuszczania. Myślałam, że może to płyn do mycia małej wiec go zmieniłam na Oillan do natłuszczania, bo mała ma przesłuszona głowkę, place słuche na pleckach, brzuszku, ramionkach i szyjce. Troche lepiej z twarzyczką. Proszek do prania to dzidziuś. Nawet dwukrotne płukanie daje. Jest na mleku modyfikowanym, wiec to nie jest coś co ja zjadłam. Nie wiem już co robić. :cry:
    --
    • CommentAuthorNatalia122
     permalink
    Dziewczyny na ktorej stronie kładzie się materac gryczano kokosowy dla noworodka ?:bigsmile:
    --
  4.  permalink
    Natalia mi się wydaje że gryka ma być na górze, a kokos na dole:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Dziewczyny! Chcialabym sie Wam pochwalic, ze moja corcia po 6 tygodniach zaklejania oczka i noszenia soczewki WIDZI!!!! ale najlepsze jest to, ze widzi tez bez soczewki!!!!!!!! Boze jacy jestesmy szczesliwi, ze Nasza ciezka praca daje takie rezultaty!!!:threesome::rainbow:
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    BELLY BRAWO!!!!!!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    wielkie brawa dla Marysi to i dla was:):)!!!!!!!!!!!!:bigsmile::clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Kakai: nikita ja mam mate tiny love i tez tą mała fasolke, na razie uzywam jej jako zagłówek dla malego gdy go przewijam krótko po jedzeniu, wtedy mniej lub wcale ulewa

Nam przyszła ta mata dziś o 8 rano -oczywiście ja się bardziej cieszyłam od Aleks :crazy: Od razu rozłożyłam i poskładałam -Maluch się obudził więc do cyca, zmiana pieluchy i siup na matę -ale miałam frajde :crazy: Tzn Aleks miała :jumping: Rozmawiała z żyrafą, kopała tego cymbałka czy co to tam jest no i podobało jej się leżenie na brzuszku na tej poduszce i słuchanie melodyjek i oglądanie światełek :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Natalia122: Dziewczyny na ktorej stronie kładzie się materac gryczano kokosowy dla noworodka ?:bigsmile:

Kładzie się kokosem do góry, a na grykę przekłada się później
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Dziekuje Wam:grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    jeżynka: Co za kraj!!!

Ja w innymkraju i od ubieglej srody juz pracuje :-)
    Natalia122: Dziewczyny na ktorej stronie kładzie się materac gryczano kokosowy dla noworodka ?

tez niedawno o to pytalam.... ta bardziej twarda strona ma byc u gory czyli kokos :)

Alleluja Diego od 3dni spi mi w nocy wiecej niz 5h ciurkiem :D:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Dziewczyny Hania za 2 dni bedzie miała 5 miesięcy- teraz je co 3h po 150 mil.
    Ns opakowaniu Bebilonu jest napisane 5-6 miesiąc 4 x po 180- kiedy ja mam to wprowadzić ?.
    Chciałabym, aby odstępy mièdzy karmieniami były dłuższe.
    Dziwne to - bo w 5-6 miesiacu dziecko ma jesc mniej mil.mleka?.
    -- [/url]
    • CommentAuthorNatalia122
     permalink
    Dziękuje tak zaścieliłam :bigsmile: czyli kokos u góry :bigsmile: łóżeczko pościelone - czekamy :cool:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    jeżynka: Dziwne to - bo w 5-6 miesiacu dziecko ma jesc mniej mil.mleka?.

Może to dlatego, że wprowadza się też inne pokarmy ?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.