Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 26th 2012
     permalink
    nessie: teorka ale u nas sie to sprawdza...

teraz może i tak ale zobaczymy co się stanie jak go zmierzycie na stojąco [jak już stanie] :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeSep 26th 2012 zmieniony
     permalink
    A my się przewracamy na brzuszek już! :cheer::crazy:
    No nareszcie, już myślałam, że się nie doczekam :swingin:

Treść doklejona: 26.09.12 15:56
    nessie: teorka ale u nas sie to sprawdza...

a u nas nie :tongue:
    Adaś zawsze miał ubranka większe niż wychodziło z pomiarów, więc zarzuciliśmy pomiary :cool:
    A w ogóle to moje dziecko nosi ubranka na których jest napisane 6-9 miesięcy :shocked:
    Ja nie wiem, kto im ustala te rozmiarówki...

na brzuszek!
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: teraz może i tak ale zobaczymy co się stanie jak go zmierzycie na stojąco [jak już stanie]

wlasnie!
    moja nosi 74-80, a wg miary na stojaco ma 68cm
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Dziewczyny,mam nurtujące mnie pytanie.. Biorę tabletki antykoncepcyjne. I wiadomo na nich są dni tygodnia od pon-niedz. Dostałam okresu w sobotę,a wzięłam tą z poniedziałku tak jakbym zaczęła od początku. I tu jest moje pytanie czy nie powinnam wziąć tej z soboty ? Nie wiem czy dobrze zrobiłam :/
    -
    winnica: No nareszcie, już myślałam, że się nie doczekam :swingin:

To co ja mam powiedzieć,jak moja zaczęła to robić dopiero w wieku 5 miesięcy ?? :wink: Spokojnie dziewczyny. Nie ma co popędzać dziecka. Sama dobrze o tym wiem na przykładzie Oliwki :)
    -
    A w ogóle to jest mi mega ciężko,bo jutro idę do szpitala na trzy dni i nie wiem jak ja przeżyję bez mojej Dziewczynki :sad::sad: I nie wiem jak mąż się nią zajmą,bo ona tylko ze mną i do mnie,bo inaczej jest płacz,a ja się boję,że ona się zaniesie,bo od jakiegoś czasu tak robi jak się wkurza :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    To minie Hussy. Moja też za mną ryczała :) Ale jej przeszło :P
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    a moja dziecko cały czas nosi ubranka zgodnie z rozmiarówką, a wręcz czasem mniejsze. Teraz nosi rozmiar 74 czyli 9-12 miesięcy.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    bladykot: a moja dziecko cały czas nosi ubranka zgodnie z rozmiarówką, a wręcz czasem mniejsze. Teraz nosi rozmiar 74 czyli 9-12 miesięcy.

to nasze panny chyba podobnych gabarytów :smile:
    a ile Gosia waży ? [Ninka 9,2 kg]
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    A'propos rozmiarów dzieci i ubrań, to weźcie pod uwagę, że niemowlaki zazwyczaj mają długi tułów i krótkie nóżki, dlatego na dziecko 62-centymetrowe pasują np. ciuchy 74 (głównie bodziaki, bo u nas np. była portki 62, a body 74-80) :-) Potem dopiero się dziatwa wyciąga i rozmiar jest jakiś taki bardziej adekwatny :wink: Miki teraz ma niecały metr wzrostu no i ciuchy teraz już nie od czapy, tylko 98 (oczywiście zależy od firmy).
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    winnica: A w ogóle to moje dziecko nosi ubranka na których jest napisane 6-9 miesięcy

serio???
    Moj 9-12m ! :crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    TEORKA: a ile Gosia waży ? [Ninka 9,2 kg]

10,2 kg :) chyba wzrost odziedziczyła po tatusiu
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Livia: A'propos rozmiarów dzieci i ubrań, to weźcie pod uwagę, że niemowlaki zazwyczaj mają długi tułów i krótkie nóżki, dlatego na dziecko 62-centymetrowe pasują np. ciuchy 74 (głównie bodziaki, bo u nas np. była portki 62, a body 74-80) :-)

Dokładnie tak jak mówisz...Zuzia bodziaki nosi 68/74 a spodnie 56/62!
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
  1.  permalink
    Ja to uwielbiam jedne jeansy Ewki, takie na 9-12 miesięcy. Zaczęła je nosić jak miała 9 miesięcy. Nosi je do dzisiaj :tooth:
    I nawet są ok na długość, pewno jeszcze trochę w nich pochodzi
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    nessie: Moj 9-12m !

:crazy::crazy:
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny macie moze cos takiego jak lampka-projektor na przyklad z gwiazkdami? Jest tego sporo a nie wiem, ktore sa dobre i ladnie swieca. W niektorych ponoc te gwiazdki sie rozmywaja, w innych tez cos tam jest nie tak. Jak macie polecone z allegro albo cos to piszcie prosze!!
    Tu macie przyklad.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    to ja z moim mikrusem (62cm) na 3 centylu 'się schowam'
    ale ubranka nosi 3-6 mis, czyli odpowiednie do wieku, za to bodziaki i półśpiochy (mothercare) na 0-3:shocked::shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
    • CommentTimeSep 26th 2012 zmieniony
     permalink
    Te rozmiary wogole sa jakies poplątane, u nas tez w wieku Diego bylo 9-12, ale od poczatku 7miesiaca mamy 12- 18 i na tym sie zatrzymalo. Ale tak jak Livia pisze to glownie body w tym rozmiarze, spodnie i bluzy 9_12 czyli tak jak byc powinno. Zreszta chyba Zyzia mi kiedys piasla ze jak juz dziecko zacznie chodzic to nagle nawet rozmiar mniejsze ubranka wchodzal bo na stojacym czlowieku sie wszystko inaczej uklada, nic sie nie podwija Poza tym zauwazylam ze po roczku wszystkie dzieciaki jakos tak "wyciaga", no zupelnie inna sylwetka sie robi i w pasie jakby smuklejal

Treść doklejona: 26.09.12 22:03
    Biedronka ja mam karuzele fisher price z rybkami i ona ma projektor jest naprawde super. Mozna z niej zrobic lampke nocna.

nic sie nie rozmywa wyswietla slicznie rybki i gwiazdki. Ale moj dawid zaczal sie tym interesowac dopiero jakis miesiac temu wczesniej interesowala go wylcznie karuzela
    --
  3.  permalink
    lecia_28: Biedronka ja mam karuzele fisher price z rybkami i ona ma projektor jest naprawde super. Mozna z niej zrobic lampke nocna.

No wlasnie karuzele juz mam tez z FP wiec tylko lampke musze kupic. Ale slyszalam, ze ta, ktora polecasz jest swietna!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    bladykot: 10,2 kg :)

e to jednak ciut inne gabaryty bo nie sądzę, żeby Nina za miesiąc doszła do 10,2 kg
    tzn bankowo nie dojdzie bo przybiera po 200 gr na miesiąc ahahahhaa :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeSep 27th 2012
     permalink
    Biedronka11: Dziewczyny macie moze cos takiego jak lampka-projektor na przyklad z gwiazkdami? Jest tego sporo a nie wiem, ktore sa dobre i ladnie swieca. W niektorych ponoc te gwiazdki sie rozmywaja, w innych tez cos tam jest nie tak. Jak macie polecone z allegro albo cos to piszcie prosze!!

Biedronka, ja zamówiłam własnie takiego żółwia. Faktycznie momentami wygląda jakby się rozmywały, ale i tak jest śliczna i wieczorami ją sobie włączamy, a mały do niej gada :) Mamy zielonego żółwia.
    --
  4.  permalink
    The_Fragile: Biedronka, ja zamówiłam własnie takiego żółwia. Faktycznie momentami wygląda jakby się rozmywały, ale i tak jest śliczna i wieczorami ją sobie włączamy, a mały do niej gada :) Mamy zielonego żółwia.

No to super! Kupuje! Jak pamietasz to daj znac od ktorego sprzedajacego ja kupilas bo jest ich strasznie duuuzo!!!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeSep 27th 2012 zmieniony
     permalink
    Biedronka, ja z Groupona zamówiłam - było w ubiegłym tygodniu, ok. 50 zł kosztowała... Jak widać przepłaciliśmy...
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    A my wczoraj byliśmy u ortopedy i pediatry. Pediatra kazał małą pionizować do 45 minut po jedzeniu (bo jej się baaaaardzo dużo ulewa) - no na 100% moje ręce i krzyż tego nie zniosą, nie mówiąc o uszach, bo Martynka to owszem do pierwszego beknięcia wytrzyma, ale dłużej już nie ma mowy :confused:
    O! i zważyłam ją :devil:
    waga urodzeniowa 3070 g, dokładnie 5 tygodni później 4700 g :devil: ok. 330 gr tygodniowo ... :shocked: aż cud, że ona jeszcze jak mały budda nie wygląda :wink:
    A u ortopedy bioderka IIa :confused: przeczytałam już wątek o dysplazji stawów i wiem, że muszę żabkować moją Gwiazde ile wlezie, ale powiedzcie mi u takiego malucha 5 tyg - to jak mam ją podnosić i trzymać, żeby dla bioderek było OK? przeciez na moje biodro jest jeszcze za wcześnie... chyba...

aaa no i ja też w nocy raz zmieniam pieluszkę :shamed: i nawet miałam się Was zapytać czy wyrodna nie jestem, i nie powinnam jej zmieniać przed każdym karmieniem :devil::wink: czyli co 2 godziny....
    Od dzisiaj zatem nie zmieniam!
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    hej
    ,,Justa2586, dziwny zapach siuskow moze sugerowac jakas infekcje drog moczowych raczej,a nie zeby. Moze zrob jej badanie moczu."
    To ja chyba jednak zrobie te badania moczu. doradzcie mi prosze jak pobrac mocz? do woreczka czy od razu do kubeczka? a jeśli do woreczka by mi sie udało to ten woreczek wkładam do kubeczka i tak zanosze czy przelac ten mocz do kubeczka???

A co do zmiany pieluchy to ja jeszcze jakiś miesiac temu zmieniałam w nocy przed karmieniem, czyli raz - dwa razy bo jakaś masakra była z tymi siuśkami jak nie zmieniłam to rano miała mokre ubranko i prześcieradło (a używamy Pamperów). ale na ta chwile jak założe po kąpieli to zmieniam dopiero ok 6-7 rano. Tyle że od tej 6-7 musze zmieniać kolejne dwa pampery tak co góra godzine bo strasznie leje (chyba nadrabia to z nocy) a później juz sie uspokaja.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 27.09.12 10:31</span>
    to jak mam ją podnosić i trzymać, żeby dla bioderek było OK?

Mi już w szpitalu kazali Małą brać do góry do odbicia tak na dłużej bo u niej cięzko z tym odbijaniem od początku i ja sobie ją przerzucałam przez ramię tak żeby rączki były przełożone i dotykały plecków mamy i oklepywałam delikatnie po pleckach od dołu do góry.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 27.09.12 10:37</span>
    A druga położna pokazywała mi jeszcze że można tak sobie ułożyć dziecko aby główka była nad piersiami bardziej pod brodą i jedna ręką żeby trzymac główkę a drugą dociskac tułów do twojego brzucha ale ja tej pozycji nie lubiłam i Małej też nie pasowała, ale bardzo lubiła jak ją przerzucałam przez ramię.
    W tej chwili najlepiej odbija trzymana przodem do świata pod warunkiem że nie jest skulona tylko wyprostowana.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Ulcia - główkę Martynki musisz oprzeć na swoich piersiach albo ciut wyżej, a jej kolanka są ciut wyżej od Twojego pępka i swoją dłonią rozszerzasz jej nóżki...przynajmniej ja tak robiłam ;)

Treść doklejona: 27.09.12 10:51
    montenia: I nie klasc na boku,jesli juz to rzadko, bo to moze odksztalcic biodra.

A moją Pchłę kładę tylko na boczek :confused:

Treść doklejona: 27.09.12 10:53
    Dziewczyny a do którego miesiąca trzeba pilnować, żeby dziecku się odbiło?
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Justa, jak pobierzesz do woreczka to na 90% wyjda jakies bakterie, bo woreczek zbiera tez bakteria z okolic sromu, /najlepiej pobrac od rzu do kubeczka, wczesniej trzeba dziecko okladnie podmyc i pamietac,ze by zebrany mocz byl z srodkowego strumienia(troche upuscic tego pierwszego moczu).
    Ulcia, a mala ma cos z bioderkami,jaki ma wynik badanie? Ja nie pieluchowalam zadnej corki i wszystko maja ok z biodrami. Kladlam tylko je na brzuszku, w pozycji zabki. I nie klasc na boku,jesli juz to rzadko, bo to moze odksztalcic biodra.
    Ja nosilam w takiej pozycji jak pisze Jsta, albo przekladalam ja przez ramie,ze nogi spokojnie wisialy :devil::devil:
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    montenia: Ulcia, a mala ma cos z bioderkami,jaki ma wynik badanie?

No właśnie ma IIa - wg niektórych to fizjologiczne i samo powinno się "dokształcić" :devil: a wg niektórych należy wpakować Malucha w poduszkę Frejki... pomaga żżabkowanie i odpowiednie noszenie malucha z rozszerzonymi nóżkami. Wiem, że Kakai coć z maluchem ćwiczyła a'propos tematu - Kakai wzywana do tablicy ! :wink:
    Co do odbicia to noszę tak jak Wy - wysoko na ramieniu - Martynka znosi to do pierwszego beknięcia, które następuje w miarę szybko, a potem już jej się baaaardzo nie podoba o czym natychmiast dobitnie mnie informuje prosto do mojego ucha :wink: więc tak długo ją nosić absolutnie odpada :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    flavia, bo Twoja Lusia koksowala w brzuchu na tej Nutelli to teraz troche przystopowala :bigsmile:
    Ja nadal Nadie odbijam, bo jak Jej sie nie beknie to o snie moge pomarzyc :p
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    A ja nie odbijam Adasia wcale... czasami sam się odbija na brzuszku :cool: ale poza tym nie odbijam.
    To chyba zalezy od dziecka...

Treść doklejona: 27.09.12 11:54
    Ulcia, mój Adaś uwielbiał takie noszenie, zasypiał w tej pozycji :smile:
    Nie wiem co tu można doradzić... ja nie miałam takiego problemu...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ul_cia: aaa no i ja też w nocy raz zmieniam pieluszkę i

Uff, czyli nie ja jedna ;)) Ale powiem tak - dzisiaj w nocy nie zmieniliśmy mu pieluszki i huk - i tak się budził co pół godziny z płaczem. Chyba jednak zęby...

Ul_cia - nasz też potwornie ulewał, ale my w ogóle nie pionizowaliśmy - kompletnie nic to nie dawało w naszym przypadku (były próby). Po 6 miesiącu zaczęło się pięknie "samo" cofać.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dziewczyny, ja już się pytałam, ale nikt nie odpowiedział - co to może być jak pojawiają się krostki pod kolankami u niemowlaka? Krasnal ma pod jednym kolankiem pełno krostek, smaruję mu Linomagiem, ale nie wiem, czy dobrze robię. Czy to może być alergia czy raczej potówki?
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Dziewczyny jak Diego mi ulewa tzn ze za duzo zjadl? czy taka jego natura???:confused:

Fragile a to nie komar?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    nessie: Dziewczyny jak Diego mi ulewa tzn ze za duzo zjadl? czy taka jego natura???:confused:

Albo to albo to :bigsmile: A zawsze ulewa? To pewnie taka natura...

Treść doklejona: 27.09.12 13:02
    nessie: Fragile a to nie komar?

No właśnie nie, bo ma sporo tych krosteczek i aż w zgięciach mu się porobiły takie czerwone paski... Cholera, chyba nie powinnam Linomagiem tylko mąką kartoflaną? Już sama nie wiem :cry:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    The Fragile, to moga byc potowki. Moja corka tez czasem ma. Ja smaruje sudocremem lub bepanthenem(zreszta bepanthenu to na wszystkie wkwity uzywam :devil:)
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    O, mam jeszcze gdzieś ten bepanthen! Dzięki, spróbuję z tym :) No właśnie tak myślałam, bo jak alergia to by miał pod jednym i drugim kolankiem pewnie...
    --
  5.  permalink
    Ulcia- spróbuj z chustą. Raz, że odciąży Ci ręce i kręgosłup (taka pchełka dobrze zawiązana waży tyle co nic, serio :smile:). A dwa- mała będzie w pionie i będzie miała nóżki ułożone na żabkę.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    montenia: zreszta bepanthenu to na wszystkie wkwity uzywam )

To tak jak ja :cool:
    nessie: Dziewczyny jak Diego mi ulewa tzn ze za duzo zjadl? czy taka jego natura???

Może ulewa bo Ci zaraz po karmieniu na brzuch pomyka?? :wink:
    Adaś też lubi po karmieniu być na brzuch położony, ale wtedy to wiem, że na bank uleje :devil:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    The_Fragile: Albo to albo to A zawsze ulewa? To pewnie taka natura...

Od jakis 2tygodni prawie zawsze! Nie duzo ale zawsze cos mu tam z buzi wyleci...
    Wogole jak zasnie to go nie odbijam... a jak wstanie i go podniose (nawet po 2h) to tez mu sie uleje

Treść doklejona: 27.09.12 13:13
    winnica: Może ulewa bo Ci zaraz po karmieniu na brzuch pomyka??

nie nie na brzuch to on juz prawie od 2miesiecy sie obraca... mi chodzi o ulewanie przy odbijaniu
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    No jak po 2 h to już raczej nie z przejedzenia... pewnie natura taka i minie mu :devil:
    Wszystko kiedyś mija... podobno :devil:

Treść doklejona: 27.09.12 13:15
    nessie: nie nie na brzuch to on juz prawie od 2miesiecy sie obraca... mi chodzi o ulewanie przy odbijaniu

Aaaa widzisz, bo ja skojarzyłam jak tu kiedyś pisałaś, że on Ci zawsze po karmieniu od razu na brzuszek się obraca i się wtedy sam odbija...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    nessie: Wogole jak zasnie to go nie odbijam... a jak wstanie i go podniose (nawet po 2h) to tez mu sie uleje

No właśnie dlatego my Krasnala nie pionizowaliśmy, bo mijało się z celem. A teraz mu ładnie przechodzi, już bardzo rzadko ulewa.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    winnica: Wszystko kiedyś mija... podobno

taa jak minie jedno zaczeniemy martwic sie o drugie... jestesmy skazane na wieczne zamartwianie :)

Treść doklejona: 27.09.12 13:17
    The_Fragile: No właśnie dlatego my Krasnala nie pionizowaliśmy, bo mijało się z celem. A teraz mu ładnie przechodzi, już bardzo rzadko ulewa.

Fragole tzn nie odbijacie go bo ulewa? ... No ja myslalam, ze to tylko pierwsze 2,3 miesiace niemowlaki ulewaja... jakze sie myslilam
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    cerisecerise napisała

Ulcia- spróbuj z chustą. Raz, że odciąży Ci ręce i kręgosłup (taka pchełka dobrze zawiązana waży tyle co nic, serio ). A dwa- mała będzie w pionie i będzie miała nóżki ułożone na żabkę.

No i generalnie wszystko czego mi trzeba :wink:
    Mój maż jest bardzo przeciwny chuście, ale to byłabym w stanie przewalczyć - tak myślę :wink:
    Powiem Wam w sekrecie, że najbardziej czego się boję to tego cholernego wiazania - przeczytałam cały wątek chustowy i nadal głupia jestem - rozumiem, ze najlepsza "tkana" chusta - ale straaaasznie boje sie, że nie zawiaze jej dobrze i małej coś się uszkodzi......
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    winnica: Aaaa widzisz, bo ja skojarzyłam jak tu kiedyś pisałaś, że on Ci zawsze po karmieniu od razu na brzuszek się obraca i się wtedy sam odbija

no tak robilam do pewnego czasu... odbijalo mu sie i go podnosilam zeby nie ulal... a teraz czy na brzuchu czy w pionie musi mu sie ciut ulac.... dzieci zminne sa
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    nessie: Fragole tzn nie odbijacie go bo ulewa? ... No ja myslalam, ze to tylko pierwsze 2,3 miesiace niemowlaki ulewaja... jakze sie myslilam

Co Ty, my mamy gatunek Ulewacus Pospolitus. Ulewa od dnia pierwszego, a w 6 miesiącu zaczęło mu powoli przechodzić ;))
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Fragile nie skumalam... to dlaczego go niepionizujecie? :D
    Ulewacus Pospolitus - dobre :D moj od 2tygodni dolacza do klubu :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ulcia moge ci odstąpic chuste bo u mnie sie nie przyjęa, były 3 próby na kilka sekund i ryk, moje dziecko jej nie lubi, chcesz?mam natibaby tkaną
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Moje obie corki ulewaly do ok.8 m-ca :devil:
    I moglam odbic po 5 razy po kazdym jedzeniu, a itak ulaly :wink:
    Co do chusty to mialam z moldsza,ale tez nie polubila :devil:. Moze z 2 razy byla zamotana na szczescie raz udalo mi sie zrobic zdjecie:wink:)
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    my też przewijamy przed każdym jedzeniem czyli 1 albo 2 w ciągu nocy.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ulcia a że tak się zapytam, dlaczego Twój mąż jest przeciwny chuście ? Przecież to samo dobro dla Małej, dla Was wolne ręce, pozycja do bekania, bioderka od razu załatwione.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Dziewczyny ostatnio w kupce Gosi był śluz. Zaczytuję się w internecie i już zgłupiałam, bo piszą że to może być infekcja, albo alergia, albo może to być fizjologiczne. Nie ma innych objawów. No może poza tym, że ulewa, ale nie wiem, czy to objaw, bo większość dzieci ulewa. Pędzić do lekarza, czy mogę poczekać do przyszłego tygodnia, bo i tak mamy wizytę. Co o tym myślicie?
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Ulcia, a gdzie mieszkasz? Mogłabym Ci pokazać i pomóc pierwszy raz zawiązać, mi to bardzo pomogło na pierwszy raz, a potem już w domu sama ćwiczyłam.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.