Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 2nd 2012
     permalink
    nikkitaa: Ale żeby nie było nie pełza w sposób, że przejdzie cały pokój ! :bigsmile: Tylko z maty schodzi ... :bigsmile:

no ok, ok
    ale i tak szybko zaczyna wg mnie :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Aaa no i zapomniałabym napisać... Mała dziś mi delikatnie zarechotała do swojego odbicia w lustrze, jak ją oddalałam i przybliżałam, tak że dotykała swoje odbicie rączką :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Dziewczyny moja mała miała pierwszą szczepionkę i ostatnią trzecią dawkę witaminy K.Tutaj w Austrii dwie pierwsze dawki wit.K dostała w szpitalu.
    Pediatra Oktawii jest zwolennikiem homeopatii i przepisał małej Thuja D30 i mam podawać przed szczepieniem,w dniu szczepienia i po (chodzi o szkodliwe następstwa szczepień).
    Mała rozwija się dobrze i ma już 62 cm i 5700g.Z flegmą która jej zalega w gardle nic nie można zrobić bo jest za mała i kazał czekać bo powinno być lepiej.
    No i muszę się pochwalić że wczoraj moja Oktawia bawiąc się z tatą zaczęła śmiać się w głos.:smile:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
    • CommentTimeOct 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    jeżynka: Nikt nie pobierał krwi swojemu dziecku?.
    :shocked:

Chyba nikt, zwykle robi to pielęgniarka :tongue:
    Jeżynka, nie wiem czemu pytasz (w sensie pewno umknęło mi Twoje poprzednie pytanie), ale popatrz kilka stron wstecz, niedawno chyba Hussy przeżywała i ją uspokajałyśmy :wink:
    Edit: z komentarzy powyżej wnioskuję, że pytałas czy u dzieci chorych czy u dzieci zdrowych. No to pewno zależy od placówki, ja zawsze jeździłam z Ewunią i Krzysiem do przychodni przyszpitalnej, tam są wyznaczone godziny pobierania krwi u dzieci, zwykle po zakończeniu planowych wizyt w poradni neonatologicznej.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: rośnie konkurencja dla Paulinki od Natali ?

nooo! moja miała 3 miesiące i 12 dni jak zaczęła :D
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Natalaa: nooo! moja miała 3 miesiące i 12 dni jak zaczęła :D

ee to w sumie idą łeb w łeb :smile:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    No ale z tego co widziałam Natalaa na Twoim blogu, to Paulinka np już na tym etapie się przewracała z brzuszka na plecki, a moja nadal nie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Nie zapominac o moim strong menie :D
    On na dwa dni przed wybiciem swoich 3miesiecznych urodzin obracal sie na brzuch jak ta lala :D
    Pelzal nie wiem kiedy ale robi to juz od dawna :D foczke tyz :) wydawalo mi sie ze to takie naturalne a nie jakas nowa umiejetnosc :D
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Gina, super masz pediatre! Podawaj te Thuje. To zabezpiecza( a raczej zmniejsza )ryzykow wystapienia NOP.
    Jezynka, my zawsze pobieramy krew w szpitalu dzieciecym,bo tylko tam pobieraja dzieciom(i wiem,ze zrobia to dobrze,szybko i sprawnie). A ta szczepionka na rota co pisalas to juz 3 dawka tak? Bo chyba nie pierwsza,bo na pierwsza to juz za pozno jest!
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    U mnie pobiera się w laboratorium nie przychodni więc kontakt jest ze wszystkimi a czasami z nikim. Lab jest do 16 więc luzik no i dzieci do roku są bez kolejki (a moze do 3ch lat? niepamiętam)
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    moja też się zaczęła "przemieszczać" jak miała 3 miesiące i co?!
    teraz mając ponad 5 od 2 dni kombinuje dopiero jak sie z brzucha na plecy przekręcić:cool:
    fakt ze pełzanie/ ślizganie po macie czy puzzlach ma opanowane do perfekcji, położona z głową ' na godzinie 12' potrafi 6-9 'wskazać'
    no i 3 dni temu ( spałam) tatuś poszedł się kąpać, zostawił Lu na środku naszego łóżka( czytaj materaca na podłodze) tak, że mnie kopła po placach.
    w pewnej chwili wpada Paweł z krzykiem j się budzę patrzę, a na brzegu łóżka widzę nogi, Luśki... spierniczyła się, odpychała się nogami i ponad metr się przemieściła.
    jakie to szczęście, że się nie dorobiliśmy normalnego łóżka:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    flavia: teraz mając ponad 5 od 2 dni kombinuje dopiero jak sie z brzucha na plecy przekręcić:cool:

moja do dzisiaj tego nie wykombinowała ahahahhahahaha :crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::rolling::rolling::rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    TEORKA: moja do dzisiaj tego nie wykombinowała ahahahhahahaha :crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::rolling::rolling::rolling:

moja też hehe:P
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no ale moja jednak starsza :smile:
    aczkolwiek Milenka ma szanse nas dogonić skoro dalej tego nie robi
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ej, to jak się turlają?

Ja się z naszym smykiem nie mogę licytować, bo może ciut później zaczyna niż Wasze speedziaki, ale za to z jaką pasją ćwiczy nowo zdobytą umiejętność :DDDD I jak długo nic nie robi, to w końcu jak zacznie to leci jedna rzecz po drugiej - zaczął gaworzyć, zaraz zaczął pełzać, a kilka dni później już gibonuje :DDDD
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    montenia
    pierwsza szczepionka na Rotavirus,drugą dostanie na kolejnej wizycie za cztery tygodnie.Tutaj w Austrii tak podają.Jeszcze mam pytanie czy ja mogę brać Thuja D30 na brodawki jak kamię piersią.Słyszała że pomaga a od czasu jak mam podwyższone przeciwciała porobiły mi się na szyi.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    The_Fragile: Ej, to jak się turlają?

ja Ci już ostatnio pisałam, że Nina się nie turlika :devil::devil:
    położona na plecy fika na brzuch a z brzucha najczęściej wstaje na czworaki i ucieka piszcząc [jak ją gonię]
    a ostatnio z brzucha siada i wstaje jeśli ma przy czym/kim

to po co się będzie turlikać nie ? jak tyle fajnych rzeczy robić można :cool:

a co do Krasnala - jakie późno ?
    toż moja panna w jego wieku nie robiła dosłownie NIC a o gibonie to pojęcia zielonego nie miała :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    A racja pisałaś, a mnie się wydawało, że mi się to śniło... Serio, ostatnio często tak mam :shocked:

Hehe, cwaniaki małe no ;)

No później niż Ci forumowi speedownicy z Natalii Paulinką na czele :DDDDD
    --
  1.  permalink
    quote=TEORKA]a co do Krasnala - jakie późno ?[/quote]
    o właśnie, jakie późno. Jak Krasnal robi późno, to dla Krzysia brakłoby określenia :cool: 9 miesięcy wisiał na cycku i wszelkie osiągnięcia inne niż pobijanie rekordów w niewypuszczaniu cyca z dzioba miał w głębokim poważaniu. Pełzać zaczął jak miał skończone 9mcy, więc ten teges :wink:

The_Fragile: jak długo nic nie robi, to w końcu jak zacznie to leci jedna rzecz po drugiej

Krzyś w ciągu tygodnia zaczął nagle stawać na czworaki, siadać i "stawać" na kolanach, zrobił sobie dwa tygodnie przerwy i zaczął podciągać się do stania, stać z oparciem i puszczać się jak stoi- w ciągu tygodnia.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hehe, no dobra, źle to określiłam :DDD

No to Krasnal ma jak Krzyś - robi przerwę (ale zdecydowanie dłuższą, bo z miesiąc ma pomiędzy kolejnymi osiągnięciami), ale potem leci i z gadaniną i z motoryką, aż my nie nadążamy ;))) O cholera, może on do możliwości rodziców się dostosował :DDDD
    --
  2.  permalink
    The_Fragile: No to Krasnal ma jak Krzyś - robi przerwę (ale zdecydowanie dłuższą, bo z miesiąc ma pomiędzy kolejnymi osiągnięciami)

Biorąc pod uwagę kiedy Pan Krzyś zaczął łaskawie czynić postępy, to gdyby sobie między kolejnymi osiągnięciami robił miesięczną przerwę, to nie wiem, czy zacząłby do osiemnastki chodzić :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    CERI a KRZYS chodzi juz sam?
    czy tak jak Ewuni mu sie nie spieszy? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeOct 3rd 2012
     permalink
    To jestem w wielkim szoku, że to nie tylko u mnie w takich warunkach pobiera krew;(.

A co do rota to druga dawka- jest konieczny odstęp między podaniem kolejnej dawki jak i maksymalny czas w ktorym należy szczepic ponownie ( 20-21 tyg.).
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    TEORKA: że mogą być na maksa obżarte, mogły jeść 15 minut wcześniej ale jak przychodzi tatuś i zaczyna jeść obiad to jest wiszenie u nogi i histerie ? :devil:

Hmm, kiedy to było? :wink: Od dłuższego już czasu u nas jest tak, że jedzenie to nuuuda - bo trzeba przysiąść na chwilę no i sama czynność jest piekielnie nudna :smile: Więc H. zjada tylko tyle, ile ma ochotę i biegiem do swoich zajęć. Ale tacie w jedzeniu obiadu po powrocie z pracy nadal przeszkadza - ciągnie go za nogę, rękę i jęczy: "tata, nie jeść, chodź bawić!!!" :smile:
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    TEORKA: moja do dzisiaj tego nie wykombinowała ahahahhahahaha

no ja wiem, że niektóre dzieci tego nie robią, a je Moja chyba też z tych naleśnikowatych egzemplarzy gdyż jeszcze się nie przekręca ( dlatego też tak się jaram tymi próbami :wink:)... wiem że ma czas do 6 mies z obrotem z pleców na brzuch... a jak ten okres minie i nic się nie wydarzy, to wtedy CO?!
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Jezynka, maksymalnie mozna podac na rota do 24 tygodnia. Jak pozniej to juz nie wolno.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 3rd 2012 zmieniony
     permalink
    FLAVIA e akurat z plecow na brzuch to Nina fikala jak miala 4 msce (to byla pierwsza i ostatnia rzecz jakiej sie nauczyla az do 9-go msca :cool:) ale w druga strone ni ch... i ja o tych obrotach pisalam :wink:

a Lusia ma czas chyba do 7-go msca a nie 6-go
    i nie pytaj co bedzie jak nie fiknie bo ona bankowo zaraz to zrobi, ide o zaklad :cool:

HYDRO czyli przekaze mezowi zeby nie narzekal tylko sie cieszyl, ze w ogole zjesc moze ahahhaa :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    a to nie było tak, że ta umiejętność (turlanie) nie jest potrzebna dziecku? Teo - Ty coś o tym pisałaś, nie?

co do obracania, to mam zapisane, że 28.02 - tuż przed skończeniem 2 miesięcy niepewnie mała się obkręciła z brzuszka na plecy. 15.03. robiła to coraz pewniej - czyli miała 2 miesiące 12 dni ;)
    odwrotnie zaczęła się obracać 20.04 - czyli miała 3 miesiące 17 dni ;)
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Natalaa: a to nie było tak, że ta umiejętność (turlanie) nie jest potrzebna dziecku? Teo - Ty coś o tym pisałaś, nie?
    hmm chyba wszystkie te umiejętności są potrzebne maluchowi... Z brzuszka startuje do pełzania i raczkowania, z boku do siadania z podporem, raczkowanie (naprzemienność) ma wpływ na rozwój mózgu i przepływu informacji między komorami
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    pamiętam, że Teo pisała, że pytała Zawitkowskiego i któryś z tych obrotów nie był potrzebny
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    hmm no nie wiem co na to Zawitkowski :P Wiem co na to mgr Prochowicz i fizjoterapeutka Antosi i kilka innych osób które z nią "pracowało" ;)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    chociażby wyżej Teo napisała, że:
    TEORKA: położona na plecy fika na brzuch a z brzucha najczęściej wstaje na czworaki i ucieka piszcząc [jak ją gonię]

czyli, że Nina do dziś nie turla się z brzucha na plecy ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    TEORKA: no ale moja jednak starsza :smile:
    aczkolwiek Milenka ma szanse nas dogonić skoro dalej tego nie robi

na 100% bo ona raczkuje i nie potrzeba jej się turlać!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hmm, no fizoterapeutka ze szkoły rodzenia mówiła, że nie wszystkie etapy dziecko przechodzi, niektóre może po prostu ominąć i to też jest prawidłowe. Np. zamiast raczkowania może się przesuwać na pupie... Moja mama tak robiła :DDDD
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    obrot NA BRZUCH jest konieczny i niezbedny w rozwoju
    bo jak dziecko na brzuch nie fiknie to ani ni wstanie na czworaki ani nic co nie?

"niepotrzebny" (tzn nic sie nie dzieje jak dziecko tego nie robi) jest obrot w druga strone
    tzn z brzucha na plecy
    bo jak dziecko mobilne to sobie potrafi inaczej poradzic zeby na tym brzuchu nie lezec co nie?
    moja np wstaje czy tam siada

i kiedys mi Zawitkowski pisal ze brak obrotu z BRZUCHA na PLECY nie jest niczym nieprawidlowym, nie wymaga zadnej rehab itp

ale teraz ostatnio mi napisal, ze niemozliwe jest aby 11 miesieczniak tego nie potrafil
    wiec jakby nagle jednak musi? :tongue:

nie wiem, Ninka nie umie fiknac na plecy ale ja nie mam zamiaru nic z tym robic bo dziecko sie super rozwija, popierdziela trzymane za jedna reke itp wiec przeciez nie bede jej do rehabilitantow targala tylko dlatego ze sie nie turlika co nie? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Dziewczyny a ja jestem załamana, zdążyłyśmy nacieszyć się sobą zaledwie 3dni w domku i już musimy wracać do szpitala :cry:, mała się mocno zażółciła i po wynikach badań musimy położyć się na naświetlania :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    O jej! Sysia - współczuje!
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Poczytam jak maluch się drzemnie ;)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja też uważam, że puszczanie TV tak małym dzieciom nie jest za dobrym pomysłem
    toż ten hałas i kolory tylko ogłupiać mogą :sad::neutral::neutral:

wiadomo raz na jakis czas można [ale nie trzymiesięczniakowi raczej] ale nie żeby po 1,5 godziny czy więcej...
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    TEORKA: FLAVIA e akurat z plecow na brzuch to Nina fikala jak miala 4 msce

to żeś mnie kobieto pocieszyła :fierce:
    TEORKA: a Lusia ma czas chyba do 7-go msca a nie 6-go
    i nie pytaj co bedzie jak nie fiknie bo ona bankowo zaraz to zrobi, ide o zaklad

o karton Jack'a Daniels'a?! hehehe... no zobaczymy, mam nadzieję, ze fiknie wkrótce :wink: wtedy stawiam flachę:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    flavia: mam nadzieję, ze fiknie wkrótce :wink: wtedy stawiam flachę:devil:

zakład przyjęty :cool:
    --
    • CommentAuthorewer
     permalink
    Ratujcie

Dzis kopnal mnie prad- przeszedl przez dwie rece czulam go tak do pasa.
    Nie upadlam co prawda na ziemie, ani nie stracilam przytomnosci.

Nie wiem co z pokarmem, jakies 10 min po zdarzeniu karminlam Mlodego i mleko bylo.czy to zdarzenie moze miec wplyw na mojego syna???

Masakra- wlasny Maz chcial sie mnie pozbyc:)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ewer, watpie zeby mialo to wplyw. Prad przechodzi przez cialo,nie kumuluje sie w pokarmie raczej (pisze raczej, bo chyba takich badani sie nie robi,ze kogos sie pradem piesci :wink: i potem pokarm bada). Spokojnie.
    Mnie tez kiedys prad kopnal,a wlasciwie toster mnie kopnal:devil:
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    ewer, na syna nie powinno mieć żadnego wpływu
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    To jestem w wielkim szoku, że to nie tylko u mnie w takich warunkach pobiera krew;(.

No ja pobieram prywatnie, tzn. w Enel-Medzie - zawsze u dzieci chorych.
    Leon się wściekł, cały dzień masuję mu palcem dziąsła, niech to sie skonczy, niech mu te zabki wreszcie wyjda...
    *
    jutro w realu pampersy za pół ceny, uprzejmie donoszę :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    azja_4: jutro w realu pampersy za pół ceny, uprzejmie donoszę

OOO! Podziękowawszy :)
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    azja_4: jutro w realu pampersy za pół ceny, uprzejmie donoszę

ja też dziękuję :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja ostatnio kupiłam Pampers Sleep&Play za 25zł (promocja)i gorzko pożałowałam. Gówno jak nigdy :sad: Za każdym razem były przemaczane i non stop Oliwkę przebierałam :sad: Jedynie to Newborn mi się sprawdziły i nawet chwilowo byłam na 2,ale potem przeszłam na Dadę i sprawdzają się na szóstkę :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Ja też na stałe Dady używam, bo tańsze, a też dobre, ale nie podoba mi się ich zapach.... więc jak tylko mam okazję kupuję Pampersy i mi akurat służą super :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.