Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeOct 8th 2012
     permalink
    Jejku dziewczyny ja już nie wiem co robić.. Trzecia noc z rzędu kiedy nie spałam NIC, nawet do łóżka nie dotarłam. Patka mi śpi po pół godziny, w tym czasie muszę ogarnąć Amelkę, dla mnie czasu nie zostaje.. P całą noc zjada sobie pięści, jak ją wezmę to je z piersi, o 5rano nawet butle dałam, żeby je trochę zapchać, ale u niej to nie zadziałało. A przespała 3h, P pół.. Wczoraj zaryczana zadzwoniłam po teściową, żeby mi je na 2h zabrała na Spacer, dzięki temu miałam 2h snu, czyli łącznie 4,5h na 3 doby! Chodzę po ścianach, na rzęsach i nie wiadomo co jeszcze. Co mogę zrobić, żeby lepiej spała?
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    doti_p: żeby mi je na 2h zabrała na Spacer, dzięki temu miałam 2h snu, czyli łącznie 4,5h na 3 doby!

Doti, nie pocieszę Cię, bo jak zaczną ząbkować to możesz mieć to samo co u nas, czyli max po 2h snu co noc na kilka tygodni... Do 3 miesiąca nie spaliśmy i teraz znowu są jazdy, więc to chyba tak musi być po prostu... A teściowa nie mogłaby codziennie brać dziewczynek na spacer, żebyś mogła trochę odsapnąć? Czy nie da rady?

A jak weźmiesz P do łóżka na noc? Żeby po prostu "powisiała" na piersi zamiast ciumkać rączki?
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    doti_p , wiem co czujesz, bo mój syn cierpi na bezsenność i bywa, że po 3-4-5 nocy z rzędu nie spie nawet godziny i to trwa od pół roku jakoś... Także łączę się w bólu... A jeszcze do pracy muszę iść... Teraz Dawidek jest na hydroxyzynie i jakos spimy, ale bez rewelacji (choc ostatnie dwie noce nawet były ładne...)... Twoje dziewczynki jeszcze malutkie, to sobie wyrobia spanie, a póki co chyba nie masz wyjścia... Ale naprawdę wiem jak się czujesz...
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja się melduję,że kolejna noc nie przespana,a dzisiejsza to była do dupy. Doti współczuję Ci podwójnie :sad: Jakbym miała mieć na chwilę obecną Oliwkę razy dwa to chyba bym skoczyła z okna.
    Nie myślałaś może,żeby wynająć kogoś na jeden dzień ,żeby chociaż od jednej małej Cię odciążyć?? No,albo tak jak Fragile napisała,może ktoś z rodziny pomoże?? Jak zaczną ząbkować to już w ogóle oszalejesz.. Ja dzisiaj w nocy myślałam,że kur*** dostanę :sad:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Wzięcie do łóżka nie pomaga, bo w łóżku to już w ogóle co 10minut pobudka.. Ja już i tak korzystam z pomocy babć kiedy do pracy jeżdżę, aż mi głupio jeszcze dodatkowo je wykorzystywać.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hussy: ? Jak zaczną ząbkować to już w ogóle oszalejesz.. Ja dzisiaj w nocy myślałam,że kur*** dostanę :sad:

Hussy, ale Ty masz wszystko razy dwa, to jak ja sie nosem podpierałam ostatnio to u Ciebie jeszcze gorzej może być - nie krępuj sie wtedy prosić o pomoc kogo się da... Wiesz, to też chodzi o dobro dzieci - dam Ci przykład. U mnie były 2h snu na dobę, byłam nieprzytomna, reakcje spowolnione. I niestety zdarzyło mi się zasypiać w ciągu dnia jak wyszłam na spacer i siadałam na ławce (budziłam się i szłam dalej, żeby nie zasnąć) albo gorzej - jak prowadziłam samochód to bałam się, że komuś w tyłek wjadę, tak powoli reagowałam...

A Ty już w pracy? Bo z bliźniakami to masz chyba dłuższy macierzyński? Rany, z bliźniakami to jest hardcore...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Fragile powiem Ci że ja Milkę staram się kłaść w dzień 2 razy ale jak wstanie o 7rano to nawet 3... bo tak np dziś pobudka o 7 siedząca Milka w łóżeczku ze smokiem w łapce i rogalem na buzi:):) no i od rana buczała i poszła już na drzemkę.... więc koło 13-14 znów będzie śpiąca a potem daje jej nawet o 19 do 19-30 się zdrzemnąć kąpanie zabawa jedzenie i o 21 lulu boje się wcześniej bo nie chcę dnia zaczynać o 4 rano!!!
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Ja chodzę na 2h 3 razy w tygodniu, żeby nie zwariować.. Macierzyński mam do połowy stycznia, ale przejął go mój mąż, bo tak nam się bardziej finansowo opłaca..
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Kiedy dzieci zaczynają spać więcej w nocy niż w dzień? Moja Kinga w dzień potrafi ładnie spać a w nocy to jakaś masakra potrafi 3h wisieć na cycku po czym przespać może z 30 min i powtórka z rozrywki, a w dzień najada się w 30 minut i śpi po 2,5h... :neutral:
    --
  1.  permalink
    Sysiu ja mam dokładnie to samo tyle,że mój juz prawie miesiąc ma;/ ja już ledwo co funkcjonuje bo noce są zarwane na maxa:/ choć dzisiejsza noc nie była zła co 2-3godz sie budził...także niepomogę choć co wieczór ma taki sam rytuał co zawsze...trzeba chyba przeczekac choć ostatnio płakałam już w nocy taka byłam wykończona i pragnełam snu
    -- ,
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    No ja marzę o tym żeby ona właśnie pospała chociaż po 2h w nocy a tak potrafi co 30 min się budzić a w dzień nie odespię bo mam starszaczkę na głowie i inne obowiązki
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    sysiajaw: Kiedy dzieci zaczynają spać więcej w nocy niż w dzień?

Zależy od dziecka, ale przez pierwsze miesiące dzieci inaczej funkcjonują. Ciesz się, ze chociaż w dzień śpi. My mieliśmy dziecko mało książkowe (jak co drugie pewnie ;)), bo sen nie był dla niego - w dzień krótkie drzemki, w nocy kilka godzin przerywanych karmieniem i płakaniem.

Tak jak Leneczka napisała - musisz przeczekać...

Treść doklejona: 08.10.12 10:29
    kasiakuzniki: potem daje jej nawet o 19 do 19-30 się zdrzemnąć kąpanie zabawa jedzenie i o 21 lulu boje się wcześniej bo nie chcę dnia zaczynać o 4 rano!!!
    --

No własnie ja zaczynam o tej porze dzień ;)))) Między 4 a 6tą, bo już się małemu gadanie włącza i spać nie chce. Ale za żadne skarby nie da rady położyć go później niż o 19tej - po prostu to godzina zaporowa, pada jak mucha, żeby był na rękach, na spacerze, w leżaczku bujaczku czy na podłodze - przetestowane ;)
    --
  2.  permalink
    sysiajaw: ja marzę o tym żeby ona właśnie pospała chociaż po 2h w nocy

kochana u mnie to dopiero pierwsza nocka taka lepsza
    sysiajaw: dzień nie odespię bo mam starszaczkę na głowie

witaj w klubie ja już chodzę na rzęsach
    -- ,
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Hehe, ja też się śmieję jak ktoś mówi, żebym spała wtedy kiedy dzieci śpią.. Moje praktycznie nigdy nie śpią w tym samym czasie i nie idzie ich zsynchronizować..Pocieszę Was, że długo da się na rzęsach chodzić :)
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    doti_p: .Pocieszę Was, że długo da się na rzęsach chodzić :)

Potwierdzam. A u Ciebie Doti to faktycznie niewykonalne z dwójką... Ale z jednym dzieckiem się da i to jest naprawdę dobra rada (dla mam "pojedynczych").
    --
  3.  permalink
    doti_p: długo da się na rzęsach chodzić

Doti chyba już się przyzwyczaiłam,ze się nie śpi wogóle
    -- ,
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Jest godzina 10.40, a moje dziecko jeszcze nie krzyczało :shocked: Tfu, tfu, co by nie zapeszyć :P Na razie gada z karuzelą i aż piszczy ze śmiechu :P
    --
  4.  permalink
    Wiem ,że to marne pocieszenie, ale powiem Wam,że mój syn nie spał TRZY LATA.
    Za to teraz przegięcie ma w drugą stronę, więc kiedyś równowaga w przyrodzie zostanie zachowana ;)
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeOct 8th 2012 zmieniony
     permalink
    Szczypta dobrze wiedziec przestane przesadzac z nimi choc o urzadenie bardziej dzwiek wydaje niz wibruje...wibracji ja prawie wogole nie czuje na materacyku. Mam juz nawet pomysl ze jak za duzo bedzie chodzic to poloze na stolku obok i wlacze aby tylko slyszal dzwiek :)

Madzinka wiec i ja zapytam pediatre o ten lek, moze po prostu zmienie ta bio gaje bo chyba nic nie daje. Pasma sluzu sa dalej choc nie zawsze ...

Moje dziecko roznie ma ze spaniem np wczoraj i przedwczoraj spal ladnie budzil sie tylko na jedzenie co dwie godziny (na godzine bo tyle wisi przy piersi wiec to tez meczace). Czasem ma takie dni ze 3,4 h w nocy nie moje. Godzinowo wystepuje taka przerwa roznie np. dzis w nocy od 21:30 do 1:00 (caly czas prawie przy piersi czuje sie jak wielki smoczek bo bankowo 80% czasu sie bawil) , potem znow ladnie zasnal. W dzien mi spi pieknie.
    Czytajac ze nie przewijacie swoich dzieci w nocy jestem w szoku troszke, ja to nie moge sobie na to pozwolic aby tylko nakarmic Dominika bo on w kazdej pieluszce ma kupe albo kleksa, takze co 2 h przewijanie potem karmienie i spanie...przyzwyczailam sie ze na noc przygotowuje 5,6 pampersow zaniedlugo z torbami pojdziemy tyle panmpersow u nas idzie...

Z fajnych rzeczy to zamowilam mate edukacyjna i jak na razie ciesze jakby to byl prezent dla mnie:shocked: a zapewne Dominika zainteresuje to dopiero za jakis dluzszy czas:cool: no coz rozloze i bede sie gapic na nia czekajac na "ten" czas.
    Wybralam wesola farme canpola, jakos najbardziej mi podpasowala i cenowo moglam sobie na nia w tej chwili pozwolic choc nie poiwiem marzylami sie tiny love ale jakos niecierpliwa jestem i nie chcialam czekac na wyplate meza:)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Widzę, że temat spania (a raczej NIEspania) dotyczy niemal nas wszystkich!
    Ja też już zaczynam wyglądać jak Zombi :devil:
    a odespać w dzień nie mogę bo moje dziecko życzy obie spać tylko na mnie - czyt. na cycu jak siedzę w fotelu :devil: więc ona wyspana jak skowronek a ja... jak my wszystkie :wink:
    --
  5.  permalink
    hopelight: Czytajac ze nie przewijacie swoich dzieci w nocy jestem w szoku troszke, ja to nie moge sobie na to pozwolic aby tylko nakarmic Dominika bo on w kazdej pieluszce ma kupe albo kleksa, takze co 2 h przewijanie potem karmienie i spanie...przyzwyczailam sie ze na noc przygotowuje 5,6 pampersow zaniedlugo z torbami pojdziemy tyle panmpersow u nas idzie...

Karolinko dokładnie-jak można nie przebrać dziecka z kupki w nocy??mój też robi kupke albo jest kleksik i niemogłabym Go zostawić z kupką cała noc;/
    U nas pieluch idzie mnóstwo na 4 dni paczka pampersów jakaś tragedia;/
    -- ,
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    hopelight: Czytajac ze nie przewijacie swoich dzieci w nocy jestem w szoku troszke, ja to nie moge sobie na to pozwolic aby tylko nakarmic Dominika bo on w kazdej pieluszce ma kupe albo kleksa, takze co 2 h przewijanie potem karmienie i spanie...przyzwyczailam sie ze na noc przygotowuje 5,6 pampersow zaniedlugo z torbami pojdziemy tyle panmpersow u nas idzie...--

Ale TEO już postawiła nas do pionu :devil: prypominając, że takie maluszki jak nasze robią kupala co karmienie, więc trudno ich nie przewijać w nocy :wink: Chociaż powiem Ci, że czytając ile razy Ty przewijasz to czuję się jak wyrodna matka, bo ja przewijam raz - ok 2-3 w nocy a potem dopiero 6-7 rano :shamed: ale Młoda nie zgłasza reklamacji :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    kasiakuzniki: i o 21 lulu boje się wcześniej bo nie chcę dnia zaczynać o 4 rano!!!

Ja chodzbym swoją kładła o 24 to i tak pobudka codziennie między 6-7 :wink: Kiedyś sprawdziłam,bo chciałam wywalczyć trochę więcej snu,a efekt był odwrotny :wink:
    Zresztą teraz to już nie ważne o której ją kładę to i tak noc jest przesrana :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    szczypta_chilli: Wiem ,że to marne pocieszenie, ale powiem Wam,że mój syn nie spał TRZY LATA. Za to teraz przegięcie ma w drugą stronę, więc kiedyś równowaga w przyrodzie zostanie zachowana ;)

marne ale zawsze to cos!
    toz mi zostalo jeszcze tylko 2,5 roku!!!!!

:swingin:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    hopelight: Z fajnych rzeczy to zamowilam mate edukacyjna i jak na razie ciesze jakby to byl prezent dla mnie:shocked: a zapewne

Haha, potem też będzie dla Ciebie - jak położysz na macie malucha i będziesz mieć go z głowy na pół godziny :DDDDD Ja jak Krasnal leżał na macie to zdążyłam i mieszkanie ogarnąć i obiad zrobić i poczytać :DDDD A on świata poza zwierzątkami na macie nie widział.

BTW - chciałam się pochwalić, że nasze dziecię zaczyna raczkować do przodu!!!! :bigsmile::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    The_Fragile: A on świata poza zwierzątkami na macie nie widział.

The_Fragile: chciałam się pochwalić, że nasze dziecię zaczyna raczkować do przodu!!!!

Żegnaj leżenie na macie :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    The fragile krec go, krec go! Pokaz, pokaz!!!!
    Gratuluje! Wow krasnal raczkuje!
    A siedzi juz sam??? Bo chyba nie siedzial czy cos pomieszalam???
    --
  6.  permalink
    Ul_cia: bo ja przewijam raz

ja przewijam mlodego 2-3 razy w nocy-choc mały nie grymasi z tego powodu ale wolę przewinąc niż mieć za chwilę pobudkę bo mu źle z pełną pieluszką
    Ja Kochane szukam na allegro karuzeli do łóżeczka bo inaczej musze leżeć koło niego i gadać a wolałabym coś w domku zrobić albo obiadek za jednym razem ugotować a nie włączać i wyłączać..ale są takie kosmiczne ceny,że szok.Teraz obserwuję aukcję bo są używane może coś mi się uda zakupic
    -- ,
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Hussy moj nie raczkuje a na macie juz nie ulezy :D :D :D
    Dzis rano poszlam tylko do kibla (zostawiajac diego na macie) gdy wrocilam.... dziecko mi podloge lizalo :D
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    hopelight: Czytajac ze nie przewijacie swoich dzieci w nocy jestem w szoku troszke, ja to nie moge sobie na to pozwolic aby tylko nakarmic Dominika bo on w kazdej pieluszce ma kupe albo kleksa

Jak będzie straszy to będzie robił kupę raz dziennie, albo i rzadziej i też wtedy nie będziesz musiała przewijać w nocy :devil:
    A powiem Ci, że to super jest bo się dzieć nie wybudza, więc masz szansę na więcej spania w nocy :wink:

Treść doklejona: 08.10.12 11:11
    nessie: Dzis rano poszlam tylko do kibla (zostawiajac diego na macie) gdy wrocilam.... dziecko mi podloge lizalo :D

Eeee no Diego to moim zdaniem szybko ruszy do przodu :cool:
    Tego chłopaka to nic nie powstrzyma :devil:

Treść doklejona: 08.10.12 11:13
    A my czekamy na wyniki powtórnych badań moczu.... moze dzis będą.
    Mam nadzieję, że się okaże, że Adaś zdrowy i skończy sie na stresie jedynie...:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    A ja od kilku dni wprowadziłam zmiany co do przewijania :tongue:
    Przewijam wieczorem przed zaśnięciem około 21.00, potem kolejna pobudka -nie przewijam (no chyba że kupka albo ubranko mokre)!!! Dzięki temu moje dziecko nie jest rozbudzone, zje cyca i śpi (wcześniej- po przebraniu w nocy usypianie zajmowało nawet 2 godziny). Kolejny raz przewijam po następnym spaniu, różnie z tym bywa. Ostatnie dwie noce (czyt. w końcu po karmieniu pospał 3 godz) około 4.00, potem około 7.00.
    Na początku przewijałam często, za często,, ale też robił kupkę co godzinę, więc jakby była taka potrzeba. Pampersów szło strasznie dużo. Teraz, w zależności od dnia - około 10 szt. A kupki średnio są 2-3.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hussy: Żegnaj leżenie na macie :tongue:

Aaa to już jakiś miesiąc temu pożegnaliśmy - bo się tak turlał, że cały pokój był jego ;))) Ale teraz zamówiliśmy wykładzinę, więc może posuwać po całym mieszkaniu :DDD

nessie: The fragile krec go, krec go! Pokaz, pokaz!!!! A siedzi juz sam??? Bo chyba nie siedzial czy cos pomieszalam???

No własnie nie siedzi. Tzn. z podparciem siedzi, ale tak sam z siebie to nie. Widocznie sobie taką drogę wybrał ;))

Chcieliśmy go wczoraj nakręcić, a ten jak widzi aparat to nieruchomieje i się śmieje jak sroka do gnata :D
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Moja dopiero niedawno zaczęła sama siadać.Odkryła to przy raczkowaniu :smile:
    Nessie,Oliwka jak się czołgała to mata jeszcze była fajna,a teraz jak raczkuje to wszystko jest bardziej ciekawe,a mata bee.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    The_Fragile: Chcieliśmy go wczoraj nakręcić, a ten jak widzi aparat to nieruchomieje i się śmieje jak sroka do gnata :D

wescie go od tylu:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hussy: teraz jak raczkuje to wszystko jest bardziej ciekawe,a mata bee.

Wiesz co jest u nas najciekawsze? Kot. I tego nic nie pobije. Mały za kotem zaczął tak raczkować. Dał kilka susów do przodu i jest strasznie zdziwiony :DDDDDDD Podejrzewam, ze kot będzie teraz w centrum uwagi, och biedna, biedna kocica...

Treść doklejona: 08.10.12 11:19
    nessie: wescie go od tylu:tooth:

Spróbuje :D Ale teraz na spacer lecę :DDD Jezu, jak się wyspałam, to aż nieprzyzwoite ;))) Co 6h snu potrafi z człowiekiem zrobić :DDD
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Moja za to upodobała sobie psa,do momentu aż wyrwała garść psich włosów i teraz jak mój pies ją widzi to ucieka jak poparzony :tongue:
    --
  7.  permalink
    The_Fragile: Wiesz co jest u nas najciekawsze? Kot. I tego nic nie pobije. Mały za kotem zaczął tak raczkować.

No, u nas było podobnie, Krzyś zaczął szybciej i sprawniej się ruszać jak pojawił się nasz szczeniak :smile: I dalej pies jest number one, rano Krzyś stoi przed bramką oddzielającą nasze sypialnie od reszty domu i woła piesa, jak pies przyjdzie to woła dalej, pies w końcu przeskakuje bramkę, a Krzyś mu brawo bije :wink:
    Raz, jak jeszcze Bandzior był taki malutki (bo teraz to już ma ponad cztery miesiące :wink:), to sobie zasnęli razem z Krzysiem na podłodze. Pies się położył, Krzyś się do niego przytulił i sobie zasnęli :smile:
    A miłość psa do Krzysia przypieczętowały zdecydowanie wspólne śniadania, pies siedzi pod krzesełkiem Krzysia i cierpliwie czeka, doświadczenie nauczyło go, że prędzej czy później zawsze coś spadnie :cool:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    Hussy: Żegnaj leżenie na macie

hehe ano żegnaj, ja kupiłam ten wielki kojec, nawrzucałam tam zabawek i jakoś tam czasem wytrzymuje i można w miare bezpiecznie coś zrobić w chałupie

i za psami strasznie goni jak ją tylko wypuszczę z "ogródka" :smile:

The_Fragile: Tzn. z podparciem siedzi, ale tak sam z siebie to nie. Widocznie sobie taką drogę wybrał

moja zaczęła sama siadać całkiem neidawno, ale ona wciąż nei raczkuje, pięknie się czołga, ale zamiast raczkowania ona chce chodzić...

Hussy, Oliwka ma już zębola? bo Julia wciąż 0 zębów :sad: ale dwie jedynki na dole tak już prześwituję że hoho!
    --
  8.  permalink
    anula36: moja zaczęła sama siadać całkiem neidawno, ale ona wciąż nei raczkuje, pięknie się czołga, ale zamiast raczkowania ona chce chodzić...

Krzyś zaczął siadać... w sierpniu :tooth: Raczkować zaczął pod koniec sierpnia, ale dalej głównie się czołga i próbuje chodzić.
    Ewunia czołgała się jakoś do 14mca, dopiero wtedy zaczęła raczkować. A stawać zaczęła jakoś jak miała 11mcy.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    ale mnie chodzilo czy krasnal siedzi jak sie go posadzi ... nie pytalam czy sam siada :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    nessie: ale mnie chodzilo czy krasnal siedzi jak sie go posadzi

dopóki mała nie siadała sama ja jej nie sadzałam oprócz krzesełka do karmienia na czas posiłku lub moje kolana

czasem na macie ją posadziłam podczas ubierania ale ona się kiwała więc szybko ją kładłam, bałabym się ją posadzić i zostawić posadzoną

a teraz... :smile: jest tak śmiesznie, sama sobei usiadzie, weźmie zabawkę i rzuci potem czołga się do niej :smile: i znowu siada
    jak sama siada i się przewróci nawet to jest to jakoś bezpieczniejsze
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ja przewijam małą około 3-4x w nocy, bo zazwyczaj ma tam kupki albo właśnie kleksy.

Lenka ja też kupiłam używaną karuzelę która wygląda jak nowa, a kasy połowę mniej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Anula pytam bo kuzynka Diego w wielku 6miesiecy sama juz ladnie siedziala...
    mama ja sadza na kuchni jak gotuje, na stole doslownie wszedzie ale ona sie nie chwieje ... teraz ma 10miechow dalej sama nie potrafi sobie usiasc ale posadzona siedzi i potrafi sie bawic pol dnia...
    --
  9.  permalink
    nessie: teraz ma 10miechow dalej sama nie potrafi sobie usiasc ale posadzona siedzii sie bawi ...

Czasem jest tak, że jeśli coś się robi za dziecko- czy np je sadza, kiedy ono jeszcze samo nie umie usiąść, to dziecko traci motywację do nabycia danej umiejętności. Czyli "po co kombinować jak usiąść, skoro i tak mnie posadzą".
    Piszę czasem, więc nie wrzeszczeć mi zaraz "nieprawda, bo ja moje sadzałam i wcale tak nie było!" :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no brawo dla krasnala!!!!!!!!!!! Milka już ponad 2 tyg raczkuje ojeje trzeba się nachodzić itd siniaki już ma... płaczu też co niemiara:P no a siada sama pięknie a posadzona siedziała ładnie sztywno bez podparcia jak miała 6m:) a teraz centrum uwago to TV i szafeczka niska na której on stoi! no i małpa próbuje nieudolnie stawać i ztąd te upadki!
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    nessie: pytam bo kuzynka Diego w wielku 6miesiecy sama juz ladnie siedziala...

bo jedne są szybsze a inne wolniejsze :smile:
    moja jakby trochę wolniejsza, ale tylko w porównaniu do tych mega koksów z 28 :bigsmile:

cerisecerise: Czasem jest tak, że jeśli coś się robi za dziecko- czy np je sadza

Julia ma taką koleżankę która jest sadzana i pięknie siedzi, ale nawet nei pełza ani nic, w ogóle się nie rusza, ba! nawet jeszcze ma łóżeczka na najwyższym poziomie a jest tylko 3 dni młodsza od mojej, więc CZASEM moze tak być :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Winnica, trzymam kciuki za wyniki.
    Ceri,pokazalabys Bandziora :devil:. Ciekawam jak urosl :cool:
  10.  permalink
    anula36: moja jakby trochę wolniejsza

zależy, do kogo porównasz :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Moja mala jak juz zasnie twardym snem miedzy 20 a 23 to spi ze mna do 11:00 z dwiema przerwami na cyca.Uwielbiam spac dlugo a mala ma to chyba po mnie.
    Przebieram raz i nawet jak mala sie wybudzi to pogada chwile i zasypia:shocked:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    dziewczyny, od kiedy używałyście dla maluchów maty edukacyjnej? Zamierzam kupić, ale nie wiem czy już?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.