Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 9th 2012
     permalink
    Ciasto lep, ciasto gniec, chce sie jesc
    panie piekarzu chce szybko ciastko miec.
    Gniec je, lep je, zrob z literka C
    upiecz w piekarniku dla dzidzi (:confused:) i mnie !!

jedna z piosenek w szczeniaczku
    wg mnie ten tekst do malego dziecka srednio przemawia ( no chyba ze to dla starszych dzieci) a jest (moim zdaniem) tak durny, ze glowa mala :devil:

no ale moze ja inaczej patrze bo od samego poczatku mowimy do Ninki normalnie bez zadnego dzidziowania, tiutiania itp
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    A nam ta piosenka najbardziej przypadła do gustu (nam tzn Natowi a wcześniej Antosi) i druga to Kochanie :P
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeOct 9th 2012 zmieniony
     permalink
    flavia: hahaha ktoś jeszcze chętny?!

Ja :devil: marzy mi się jakaś whiskey ehh... :wink:

My chyba zbliżamy sie do 2 skoku rozwojowego, bo moje szczęście znowu przypomina mamie kto tu usiłuje rządzić w domu... tylko dlaczego TAK głośno o tym przypomina? :cool: :wink:
    A ja walczę z wyjałowieniem organizmu - tak myślę, ze to to... bo moja twarz zaczyna przypominać twarz staruszki - skóra sucha, az ciągnie nawet po posmarowniu extra nawilżającym kremem... poza tym jakies nierówności na całej twarzy oraz ZMARCHy pod oczami takie, ze aż mój mąż zaczął dopytywac się co mi sie stało :confused: a wiecie jacy mężczyźni sa spostrzegawczy ... więc jest naprawde nieciekawie... Zamówiłam dzisiaj spirulinę i jakiś Emolient na te buzię oraz milion maseczek ;-) Będę się smarowała i smarowała - oczywiście jak mi dziecko pozwoli :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no ja pisze z punktu widzenia Niny a kazde dziecko inne co nie?
    jej te grajace zabawki z fp ni cholery nie ruszaja a ze mnie to cieszy to inna sprawa :cool:
    jestem z niej dumna kiedy wybiera ksiazeczki :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    TEORKA: upiecz w piekarniku dla dzidzi (:confused:) i mnie !!

dla dzieci:devil:

A jakie kretyńskie piosenki są w radyjku FP...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no ja pieska nie słyszałam tylko tego Misia hehe:P
    a miś ma np
    "choć się pobawić czy znasz kolory te zółty czerwony niebieski też......" alfabet liczenia jakieś tam proszę dziękuje mi się nawet podobał a najważniejsze że podoba się Milce:)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    KASIA dla DZIDZI tam jest
    bankowo
    bo mam tez z fp taka grajaca ksiazeczke i tam jest tekst tej piosenki
    wsluchaj sie dobrze w szczeniaczka a zobaczysz (przyloz ucho do brzucha ahahha)

no radyjko wymiata :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    No to właśnie jest największy mankament tych zabawek. Fatalna dykcja osoby śpiewającej...
    My mamy jeszcze taki stoliczek edukacyjny, na którym tekst jednej z piosenek brzmi: "pograj se na kompie"...:neutral::neutral::neutral:

No ale Wojtek póki co uwielbia te zabawki.

W sumie najlepsze są kluczyki-uczyki. Mają najbardziej sensowne piosenki.
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Ul_cia: A ja walczę z wyjałowieniem organizmu - tak myślę, ze to to... bo moja twarz zaczyna przypominać twarz staruszki - skóra sucha, az ciągnie nawet po posmarowniu extra nawilżającym kremem... poza tym jakies nierówności na całej twarzy oraz ZMARCHy pod oczami takie, ze aż mój mąż zaczął dopytywac się co mi sie stało a wiecie jacy mężczyźni sa spostrzegawczy ... więc jest naprawde nieciekawie... Zamówiłam dzisiaj spirulinę i jakiś Emolient na te buzię oraz milion maseczek ;-) Będę się smarowała i smarowała - oczywiście jak mi dziecko pozwoli --

No niestety, u mnie też tak było. W ciąży miałam super skórę, paznokcie i włosy, po porodzie byłam zaskoczona, że ciągle jeszcze nieźle wyglądam, ale po jakimś miesiącu dwóch jest zjazd - najbardziej szkoda tych włosów.
    Z innej beczki - jak wygląda kupa po pierwszych stałych posiłkach? Leona kupy przypominają smółki!!! Nessie, nieelegancko zapytam, jak "te" sprawy u Diegusia po jabłuszku?
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Jaheira: "pograj se na kompie"...

o boziu:crazy::crazy::crazy:

Treść doklejona: 09.10.12 11:25
    azja ja nie zauwazylam zadnej roznicy w pieluszcze!
    Ale moj tego jabluszka tylko troszke zjadl...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    pograj se na kompie ?? :shocked::shocked::shocked:
    jaja sobie robisz co nie Kasia ? :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorŻYZIA
     permalink
    do moich te slowa z pieska o lepieniu ciacha w ogole nie przemawiaja, od razu chca to przelaczac, tak samo te kochanie, one lubia najbardziej te zwawe piosenki raz dwa trzy cztery i piec, abc przy ktorych mozna tanczyc haha no i najlepsze jest serduszko do wduszania reszta moglaby nie istniec, poza tym wkurzaja sie jak leci piosenka i chca sie przytulic do pieska to tylko cos przypadkowo nacisna to do razu sie zmienia cos i np pies zaczyna gadac ucho, wkurzajce jest to
    i na pewno w tej rymowance "ciasto" jest slowo "dzidzi"
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    U nas świetnie sprawdził się samochodzik z pieskiem z FP (taki: http://sklep.megadyskont.pl/pl/edukacyjny-samochod-szczeniaczka-uczniaczka-fisher-price-x3060.html). Piosenki moim zdaniem sensowniejsze niż w pluszowym piesku i teraz samochodzikiem można jeździć po całym domu. Tyle, że samochodzik mało edukacyjny jest, bo ani literek, ani cyferek ani kolorów nie uczy. Ale pomajstrować można przy nim i piosenki są.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    TEORKA: pograj se na kompie ?? :shocked::shocked::shocked:
    jaja sobie robisz co nie Kasia ? :cool:

Chyba wezmę i nagram tę "piosenkę"
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Azja ja podałam Zuzi troszkę marchewki i zawartość pieluszki jest po prostu 'marchewkowa', u nas nie przypomina smółki...
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    A ja się pochwalę że moja córa od niedzieli stała się posiadaczką 3 kolejnych ząbków !!! dzisiaj wyczaiłam 2 kolejne :-) i co najfajniejsze że oprócz gila nic jej nie dolega - nocki przesypia od 19.30 do 6 rano , zjada za trzech i ogólnie nawet nie marudziła ! za to syn daje czadu :-)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Natalaa to już było wklejane.... ja używałam, zrobiłam więc Adasiowi badania na wszelki wypadek no i tej bakterii nie ma, ale wyszła inna :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    aa, nie śledzę forum często ostatnio, więc pewnie przegapiłam.
    sama używam tej serii kosmetyków (akurat płynu do kąpieli nie, ale żelu), więc postanowiłam wkleić.
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Natalaa: Groźne bakterie w płynach do kąpieli Babydreamto tak ku przestrodze!

Osz kurde... mam ten płyn z felernej partii, na szczęście ani razu Gosi w nim nie kąpałam, aż mi się gorąco zrobiło:neutral:.

Gosinka dzisiaj była na szczepionce. Teraz drżę, czy jakieogś nopa nie będzie...
    Mój maluszek waży 4900 :bigsmile:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    winnica: zrobiłam więc Adasiowi badania na wszelki wypadek no i tej bakterii nie ma, ale wyszła inna

Oj! Jednak?
    W tych powtórzonych badaniach?
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Ul_cia: W tych powtórzonych badaniach?

Nie, na te powtórne czekam jeszcze... miały być dziś, ale kurde nie ma jeszcze :confused:

Treść doklejona: 09.10.12 14:33
    madzinka83: Osz kurde... mam ten płyn z felernej partii, na szczęście ani razu Gosi w nim nie kąpałam

Natalaa, jak widzisz dobrze, że wkleiłas jeszcze raz :smile:
    Gosia się nie wykąpie w tym świństwie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    winnica: Gosia się nie wykąpie w tym świństwie

I tak bym nie kąpała, bo moja malutka ma tendencje do suchej skóry i różnych wykwitów, dlatego kąpiemy tylko w emolium.
    No ale że tak coś... normalnie szokens :shocked:.
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    No widzisz madzinka, a my się kąpaliśmy tzn Adaś :sad:
    Na szczęście nie załapał tej akurat bakterii bakterii.
    --
  1.  permalink
    Witam się ja niestety przeziębiona;/głowa boli(zatoki) katar i ledwo co na oczy patrze.
    Od paru dni mój maluch jako tako śpi w nocy w dzień lepiej,ale może wkońcu sobie poukłada kiedy noc a kiedy dzień.
    od jakiegoś czasu walczymy ze wzdęciami:( miś mój sie męczy a ja nie umie mu pomóc,aby pryknąć strasznie sie pręży robi się bordowy kopie nóżkami i albo pryknie albo i nie;/ skończyliśmy butelkę INFACOLU i rezultatu większego nie widziałam.Wczoraj kupiłam BOBOTIC nocka lepsza ale nad ranem krzyk z bólu;/ dziś była położna powiedziałam jej co i jak i stwierdziła,że prawdopodobnie nie trawi laktazy:( gdyz płaczę i do tego ten sluz w kupce które są dość wodniste jak na ten wiek dziecka więc mamy DELICOL mam nadzieje,ze to nam pomoże bo nie mogę patrzeć jak mój bobasek się męczy
    -- ,
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    leneczka8484: bo nie mogę patrzeć jak mój bobasek się męczy

a próbowałaś windi ? ja w sumie tylko raz, ale pomogło na gazy

niestety czasem jest tak, że trzeba poczekać jak dziecko podrośnie i flaczki się troszkę unormują :sad:
    --
    • CommentAuthorewer
     permalink
    Witam dziewczyny

Jak zwykle po cichu was podczytuje, i zaczynam niepokoic sie o swojego Mlodego

W niedziele moj Skarb skonczy miesiecy i ani nie siedzi( nawet z oprciem spada na bok), ani nie raczkuje, ani nie pelza, jedyne co to przekreca sie z plecy na brzuch i odwrotnie. Jak wezme go pod raczki to nie umie ustac na nozkach a nawet na nie od razu upada. Potrafi sie jeszcze obrocic wokol wlasnej osi!!!
    Fakt jest spory( przeciez koksu 2012- wazy 10 kg) ale dla mnie zatrzymal sie w osiagnieciach od jakichs 2 miesiecy.
    Poniewaz chcialam wprowadzic BLW a jeszcze Mlody nie gotowy, katuje go sloiczkami , a on strasznie rwie sie do jedzenia, az sie trzesie jak Diego.

Rehabilitowalismy sie z powodu asymetrii i tego powolnego rozwoju , efekt byl taki ze asymetrie wyprowadzilismy , fakt po rehabilitacji udoskonalil umiejetnosc przekrecania sie . Czuje ze cos jest nie halo- postaram na piatek umowic sie do neurologa prywatnie.

Mlody spedza duzo czasu w babcia - ktora oczywiscie tylko nosi na rekach, na moje uwagi ze powinie jak najwiecej przebywac na podlodze nie reaguje, i dodatkowo gani mnie ze karmie go tylko piersia i jakies tam sloiczki- uwaza ze za malo- najlepiejto wepchac mu porcje obiadowa!!!!!!!!!!!

Kiedy wasze maluchy nabywly kolejne umiejetnosci- zaczynam sie stresowac czy rozwijamy sie prawidlowo.

My mamy 1 na dole i wyzyna sie nam 1- ka na gorze:)
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
     permalink
    ewer
    aleMaly siedzi posadzony z oparciem w krzeselku do karmienia nie?skoro go karmisz papkami? wiec roznie dobrze moze normalne jedzenie jesc,niezmiksowane tak mysle; im dluzej papkami sie karmi tym trudniej dziecku przejsc na samodzielne jedzenie w kawalkach bo im dziecko starsze tym wieksze ryzyko zadlawienia(jesliwczesniej samo nie opanuje efektu gagging a zrobi to efektywnie gdy od pierwszych pokarmow zjada samo); no i potem czesto u takich dzieci jest problem tzw WPAKOWYWANIA DO BUZI DUZEJ ILOSCI ZARCIA;;)) w sensie dziecko ramione lyzeczka ma etap ze pcha i pcha do paszczty zarcie (duzo) ,nie umie samo sobie tego jedzenia dawkowac;
    tzn zrobisz jak chcesz ale skoro napisalas KATUJE sliczkami to mzoe nie katuj a daj mu jesc samemu;)

a z rozwojem sie nie martw skoro jestescie pod opieka reh bedzie ok, idz dla spokoju na kontrole do reh/ neuro
    i sie nie martw na zapas
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    ewer: a on strasznie rwie sie do jedzenia, az sie trzesie jak Diego.

o mamy przyjaciela zarloka :) przybijamy piatke!!!
    Chloé: aleMaly siedzi posadzony z oparciem w krzeselku do karmienia nie?skoro go karmisz papkami? wiec roznie dobrze moze normalne jedzenie jesc

kurcze to dzieciak wkoncu powinien sam ladnie siedziec czy wystarczy tylko siedziec nie trzeba ladnie i samemu?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ewer, koniecznie Babci musisz powiedziec, ze takie noszenie to dla malego niestety krzywda. Dziecko musi cwiczyc. Niech polozy malego na kocyku na podlodze, na macie, raz na pleckach ,raz na brzuszku itp. Maly musi cwiczyc miesnie,inaczej nie bedzie robil postepow.
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    nessi - jak Diega włożysz do krzesełka i będzie stabilnie siedział ( czyli nie będzie leciał na boki i w przód)to juz można.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    EWER nie wiem czy Cię to pocieszy, ale moja Ninka nie robiła nic aż do DZIEWIĄTEGO miesiąca życia
    nie pełzała, nie raczkowała, nie siadała [co prawda umiała siedzieć ale posadzona], nie turlikała się
    ba ! nawet z brzucha na plecy nie umiała fiknąć [tylko z pleców na brzuch]
    i co ? skończyła 9 miesięcy i zaczęła wszystko naraz w ciągu tygodnia
    tj raczkowanie, siadanie i wstawanie

także wg mnie nie masz się czym martwić [wiem, że tu już 5-6 miesięczniaki raczkują ale to nie jest norma - to jest rozwój ponad normę bo normy są dużo dalej - np dla raczkowania to jest 9-10 mscy a nie 5-6] ale wiadomo do neurologa dla spokojności sumienia iść można :tongue:

aha ! i moja Nina też była na rękach praktycznie od samego rana do samego wieczora
    i to ja sama ją nosiłam bo inaczej był ryk, krzyk i zanoszenie się
    czasami tylko miewała dzień, że poleżała na podłodze ale to się rzadko zdarzało...
    i to bycie na rękach całymi dniami jej w rozwoju tak czy siak nie przeszkodziło
    rozwinąć się w końcu rozwinęła

nie żebym popierała takie całodzienne noszenie bo plecki dziecka też powinny odpoczywać [mojej odpoczywały jak spała no i te chwile co sie dawała jednak położyć] ale to też nie jest tak, że noszony nie będzie umiał nic robić bo tak czy siak kiedyś zacznie
    --
  2.  permalink
    Ewer, jak mały ma niewiele okazji do ćwiczeń, jak babcia go ciągle nosi, to zapewne dlatego nie nabywa nowych umiejętności.
    Pisałam już kiedyś o błędzie, który zrobiłam jak Ewunia miała 9mcy. Było ciepło, więc mała po pierwszej drzemce szła na spacer (w wózku ofc), potem do domu na drugą drzemkę i znowu na spacerek. Więc okazji do zabawy w domu miała malutko. I stanęła ruchowo na dwa miesiące. Moja wina, że o tym nie pomyślałam.
    A co do samego tempa rozwoju- jak coś Cię niepokoi, to zawsze warto to skonsultować z dobrym fizjoterapeutą/neurologiem. Czasem zupełnie nieświadomie rodzice mogą coś źle robić, czasem jest jakiś problem-choćby z napięciem mięśniowym. W każdym razie zwykle nie są to jakieś mega poważne problemy i łatwo można to ogarnąć ;-)
    Moja dwójka z tych wolniej nabywających umiejętności- Ewunia w wieku Twojego synka jeszcze nie siedziała/nie przymierzała się do siadania, nie czworakowała (chyba już pełzała, ale nie jestem pewna, może też jeszcze nie), nie próbowała stawać. Nieśmiałe próby stania z podparciem podjęła jak miała jakoś 10-11mcy, siadać zaczęła jak miała 11mcy, raczkować jak miała 14mcy. Pozycję na czterech łapach na dobre porzuciła dopiero między 18stym a 19stym miesiącem- wczesniej po prostu nie chciała chodzić. Jak ją poprosiliśmy, to stawała, szła, ale sama z siebie rzadko to robiła. A potem nagle wstała i ruszyła, zupełnie zapominając o łażeniu na czworakach. Teraz ma dwa latka i biega, wspina się na dwumetrowe zjeżdżalnie, na spacery dwugodzinne chodzi na nóżkach, do wózka b. rzadko daje się zagonić.
    Krzyś w wieku niecałych 8mcy był na identycznym etapie jak Twój, po prostu się turlał i tyle. Jak miał 8mcy zaczął próbować sił na czworakach, ale ostatecznie wybrał jak siostra pełzanie. Siadać zaczął mając jakieś 11mcy, stawać z podparciem zaczął jak miał 12mcy, teraz dopiero puszcza się jak stoi.
    Ewunia jako wcześniak była pod opieką i neurologa i fizjoterapeuty, nikt nie widział nic niepokojącego w jej rozwoju. Szła swoim tempem i tyle. Fizjoterapeutka jak widziała ją w sierpniu, to powiedziała, że gdyby jej nie znała, to nigdy by nie uwierzyła, że tak sprawne dziecka tak późno ruszyło.
    Krzyś dalej raz w miesiącu ma kontrolę u fizjo, wszystko ok. U niego późny start był efektem przeogromnej miłości do cyca i wiszeniu na mnie 8mcy. Nie trenował, nie nabywał nowych umiejętności. Odczepił się ode mnie, ruszył jak błyskawica.
    Więc jak widzisz, są dzieci, które mają wolniejsze tempo nabywania nowych umiejętności.
    I jako ciekawostkę powiem Ci jeszcze, że koleżanka ma synka 2tyg młodszego od Krzysia. Jak Krzyś próbował utrzymać się na czworakach, to tamten już stawał i przymierzał się do chodzenia przy meblach. I teraz jest dokładnie na tym samym etapie, dalej próbuje chodzić przy meblach. Była między nimi przepaść, obecnie Krzyś wydaje się sprawniejszy. To pokazuje, że każde dziecko ma inne tempo i tyle. O ile neurolog/fizjo nie widzą nic złego, nie martwiłabym się- każde dziecko ma własne tempo i własny pomysł na rozwój :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    cerisecerise: Jak Krzyś próbował utrzymać się na czworakach, to tamten już stawał i przymierzał się do chodzenia przy meblach. I teraz jest dokładnie na tym samym etapie, dalej próbuje chodzić przy meblach. Była między nimi przepaść, obecnie Krzyś wydaje się sprawniejszy.

no własnie to jest najlepsze, ze w końcu te dzieciaki sie i tak doganiają bo to, co już umie chodzić latać nie zacznie a to, co chodzić nie umiało prędzej czy później się naumie :wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Nie chcę przesądzać, ale wydaje mi się, że Leon jest z tych późno ruszających. Ma 5 miesięcy (niby korygowane 4 miesiące) i nie obrócił się, chociaż zaczął trenować obroty jakieś miesiąc temu (obrót en block). Zarówno na plecy jak i na brzuch brakuje mu niewiele i ... coraz rzadziej próbuje. Teraz łapie się za stopy, ale to też jakoś tak od niechcenia. Mam nadzieję, że przyjdzie czas gdy zacznie robić wszystko na raz, tak jak Ninka Teorki... Krzepiące jest to, co piszecie, dlatego jakiś czas temu odpuściłam Leosiowi pokazywanie obrotów (on już ma tego chyba dość). Sam zdecyduje, kiedy się obrócić, wcześniej czy później - nieważne.

Treść doklejona: 09.10.12 22:07
    A odnośnie zabawek interaktywnych - mamy tego misia Fp - nawet mi się podoba, ale Leon w pierwszej chwili jak usłyszał melodie to się oglądał za siebie, za mały jest. Teraz na topie podczas podróży i w domu jest Tygrys
    Wkurzyłam się raczej na kołysanki, które kupiłam niedawno. Nie wiedziałam, że kołysanki dla dzieci można śpiewać na nutę disco polo - ja nie wiem jak można taki szajs wypuszczać :angry:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    azja_4: Nie wiedziałam, że kołysanki dla dzieci można śpiewać na nutę disco polo - ja nie wiem jak można taki szajs wypuszczać

Rany boskie, wiem... Ja przerobiłam trzy płytki z kołysankami i się poddałam. Kupiłam Turnaua w duecie z Umer i tylko te puszczam małemu, reszta to jakaś pomyłka...
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    azja_4: Ma 5 miesięcy (niby korygowane 4 miesiące) i nie obrócił się, chociaż zaczął trenować obroty jakieś miesiąc temu (obrót en block)

moja obrót z brzuszka na plecy ćwiczyła od połowy 2 miesiąca do przedwczoraj :wink::devil:
    a odwrotnie( w sensie na boczki,pozycja wyjściowa na plecach) to zaczęła dzień przed skończeniem 3 miesięcy, także spokojnie!

co do zabawek?! byłam dziś w smyku coby nie pooglądać, jak zobaczyłam ceny to aż okulary przetarłam... czy tak ważne są te interaktywne zabawki?! czy one faktycznie tą lepsze od pudełka po lodach i drewnianej łyżce ( obecnie ulubiona zabawka Luśki)?! bo jak tak to trzeba będzie zainwestować :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
     permalink
    Po wielkich przebojach mamy wreszcie pierwszego zęba!!!
    --
  3.  permalink
    flavia: czy one faktycznie tą lepsze od pudełka po lodach i drewnianej łyżce ( obecnie ulubiona zabawka Luśki)?!

to była również ulubiona zabawka Krzysia. Dopóki nie odkrył kubka z wodą i mojego telefonu- nie dość, że fajnie robi chlup, to jeszcze mamusia w tle tak fajnie piszczy :devil: najlepsza zabawka interaktywna :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    moje jakby w łapki dorwały drewnianą łyżką to by niezły łomot sobie spuściły :devil: ostatnio młoda była na czterech, młody trzymał ją za włosy i napieprzał w plecy a ta wyła jak opętana...mogą mieć identyczną zabawkę ,każde swoją a i tak będą sobie wydzierać bo to drugie ma na pewno lepszą ... ewentualnie próba zjednania psa poprzez robienie mu cacy z wyrywaniem sierści, co prawda pies zawarczał i pokazał zęby więc towarzystwo deczko straciło rezonu i widzę że jak w ich obrębie kursuje pies to jakby obie strony nabrały do siebie szacunku
    a lądowanie telefonu w kiblu też mamy zaliczone
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    flavia: czy tak ważne są te interaktywne zabawki?!

wg mnie lepsza jedna książeczka niż 3 interaktywne [czyt wrzeszczące i świecące] zabawki :devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Już sie boje! Telefon to chyba przywiązany będę nosiła w takim razie, Paweł byłby zachwycony gdym już od teraz sobie uwiązała.Wiecznie jedno pytanie "czemu nie odbierasz???"
    "bo brakuje mi trzeciej ręki..." Takie życie:wink:
    --
    • CommentAuthorewer
    • CommentTimeOct 10th 2012
     permalink
    No dodałyście mi troche otuchy że nie jest najgorzej

czekamy na rozwój wydarzen i na wizyte u neurologa.

Ja sie pochwale że mój syn od 3 dni tylko krzyczy: TATATATATATATATATA
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Dziewczyny ja wymiękam dzisiaj... otóż córa pięknie je i śpi w dzień a od jakieś 23-ej zaczynają się cyrki, dzisiaj w nocy spała może z 30 min a ja razem z nią. W nocy popłakuje więc biorę ją na cyca, pociągnie trochę i potem ciumka sobie, po 5 min jest wnerw puszcza pierś i pojawia się drugi wnerw że nie ma cyca dostawiam ją znowu i jest spokój na 5 min, i tak całą noc, ja po prostu padam na pysk i nie wiem o co chodzi bo jak tylko widno za oknem się zrobi ona poje i śpi po 2-3h ciurkiem i tak większość dnia. :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorŻYZIA
    • CommentTimeOct 10th 2012 zmieniony
     permalink
    MAREZA cos kiedys wspominalas, ze twoj maz chcial jeszcze miec kolejne dzieci dosc szybko po urodzeniu blizniakow, juz mu przeszlo czy jeszcze nie ? haha
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    SYSIA wyglada na to, ze pomieszal jej sie rytm dzien-noc
    to chyba dosc czeste u noworodkow i mija z czasem :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Czytam o tych wszystkich obrotach itp.. i zastanawiam się czy dzidziuś sam ćwiczy i "wie", że ma się obracać itp czy jakoś stymulujecir malucha? Czy wystarczy kłaść na podłodze i poukładać zabawki obok i gadać do malucha, czy w jakiś inny sposób uczy się obrotów, siadania, raczkowania itp?
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    Ul_cia: czy dzidziuś sam ćwiczy i "wie",

chyab sam "wie", chyba że leniwy to trzeba trochę postymulować
    moja jakos głowy nei chciała dźwigać, ale jak się mamusia wzięła i przyłożyła do brzuszkowania to chyba był moment że żadne dziecko w jej wieku nie dźwigało głowy tak wysoko i tak długo :smile:

potem sama się naumiała przekręcac z brzucha na plecy, potem z pleców na brzuch nei bardzo jej szło i znów lekka stymulacja a potem już sama zaczęła się kręcić, pełzać, czołgać, wstawać siadać..... dziś gówniara po całym łóżeczku łazi i wyrzuca wszystko - do tego nie trzeba było żadnej stymulacji :bigsmile:

dziecko powinno na podłodze się bawić, ale wiecie co moją super stymuluje do pełzania? gonitwa za psami :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Teorka bardzo mądrze piszesz :bigsmile:. Moje koleżanki już się śmieją, bo zawsze jak przychodzimy z wizytą, to ode mnie dzieciaki dostają jakąś książeczkę. Teraz są takie piękne, ilustrowane, Najbardziej lubię te z wierszykami Tuwima albo Brzechwy :bigsmile:. A ostatnio wydano w dwóch książeczkach bajki z serii Poczytaj mi mamo, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mam zamiar kupić Gosiulinie. Póki co słuchamy Żebrowskiego "Poczytaj mi tato" i piosenki Pana Kleksa. Gosia pewnie niewiele z tego rozumie, ale jak jej śpiewam czy recytuję razem z płytą, to uważnie się przygląda, a najlepsze jeszcze potrząsanie :devil: w rytm muzyki.
    •  
      CommentAuthormareza
     permalink
    zyziaczkowo - niestety mu nie przeszło :-)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.