Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoranula36
    • CommentTimeOct 12th 2012
     permalink
    pewnie zaraz się wypowiedza jakies mądre głowy, ale ja kombinuję na chłopski rozum i myślę, że tyle ile "wychodzi kupa", w sensie że jak ta kupa wyjdzie i nic nie ten to pewnie jest ok :smile:

jesli dasz marchewke i "wyjdzie" marchewka i nic sie nie zadzieje to jest ok :smile:

prawdziwa alergia objawia sie bardzo szybko, a nieprawdziwa... ale po co nam alergia??? :smile:

nie ma co tez się doszukiwac alergii... moja była na Nutramigenie, ja alergik i bałam się jak cholera... ale wyluzowałam, dopiero po 6 mc co prawda... no ale...
    dzis Julia je wszystko, alergii nie stwierdzono :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
    • CommentTimeOct 12th 2012
     permalink
    Co do kropelek - ja daję 3razy dziennie po 5 kropelek, a jak ma wieczór trudny to dodatkowo 7 kropelek. Tak mi poradziła koleżanka. Dzisiaj takie dawkowanie zastsowaliśmy, bo Gosia strasznie się prężyła i płakała, 15 minut po podaniu kropelek śpi i mruczy :bigsmile:. Bobotic też mamy, ale póki co próbujemy sab simplex. Mój tata akurat był w Niemczech to nam kupił.
    U nas spacerki to najlepszy uspokajacz, jak Gosia marudna to szybko ją ubieram i wsadzam w gondolę, nie zdążę zejść na dół z 3 piętra i Gosia śpi :devil:.
    Dzisiaj pod nami w mieszkaniu wiercili w suficie, czyli praktycznie w naszej podłodze, Gosiaka mi rozbudzili, pojechałam do mamy, wróciłam i dalej wiercili, zapakowałam Gosię w kombinezon, czapę i w koszu na balkon wystawiłam, spała sobie smacznie :bigsmile:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthor_azja_
    • CommentTimeOct 12th 2012 zmieniony
     permalink
    magku: Mam pytanko..wprowadzam po malutku do diety Zuzi stałe pokarmy...po ilu godzinach spożytego pokarmu może wystąpić niepożądana reakcja?--

O widzisz Magku, parę postów wcześniej, na poprzedniej stronie poruszyłam ten temat, tylko nikt go nie podjął. Wczoraj po dyni Leonowi wyskoczył rumień na czole praktycznie OD RAZU. A kupka dyniowa, czyli normalna. Też nie wiem co o tym myśleć. Chyba o dyni musimy na jakis czas zapomnieć...
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeOct 13th 2012
     permalink
    Azja, moze byc reakcja po dyni. Odstaw dynie na jakis czas.
    A powiedzcie dlaczego spieszyce sie tak z wprowadzaniem nowych posilkow juz po 4 m-cu?
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeOct 13th 2012 zmieniony
     permalink
    Montenia - zalecenia lekarza :confused:
    Zuzia wczoraj zjadła nowość o godzinie 17, a od godziny 22 darła się aż do godziny 3.30!! Czy możliwe, że dopiero po tylu godzinach coś złego zaczęło się dziać? Nowe posiłki wprowadzam stopniowo po łyżeczce...przedwczoraj po tym samym 'daniu' nic jej nie było, a wczorajszej/dzisiejszej nocy dała nam popalić... Montenia zatem do kiedy się wstrzymać? Nie słuchać tych lekarzy konowałów? Nie wiem co robić i co się z nią działo...mam wrażenie, że to brzuszek, bo się prężyła...człowiek chce dobrze - posłucha lekarza i klops!
    P.S kupki są ok
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Magku, a Ty piersią karmisz? To spokojnie możesz trzymać małą do 6 miesiąca - jeśli ładnie przybiera. Chociaż Krasnal miał zastój z wagą jak się więcej ruszał, a nie dodawaliśmy nic do cycka.

A my - taaadam, prawie cała noc przespana, z trzema pobudkami - o północy, o 3 i o 6 (już na dobre). I chyba wiem dlaczego - założyłam wczoraj ochraniacz na łóżeczko, bo Krasnal się budzi w nocy, robi gibona i wali głową w szczebelki. Albo się budzi w poprzek i się nie mieści. I był krzyk - może dlatego nie chciał wracać już do łóżeczka. A dzisiaj nic - popiskiwał sobie tylko jak się obudził, nakarmiłam go, do łóżeczka i spał znowu :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Magku, ja bym wprowadzila po 6 m-cu dopiero. Malutka ladnie przybiera?
    Moja Starsza corka (na mm)miala dopiero wprowadzane inne posilki ok. 7 m-ca , a mlodsza jak skonczyla 6 m-cy (na piersi).
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no super że krasnal dał Ci dziś troszkę pospać:) u nas też Milka najwięcej się złości jak jej ciało się przekręca:D ale albo ma barykady z poduszek albo jak dziś pozwoliłam jej poleżeć na brzuchu tylko przez to ja od 4 nie śpię tzn między innymi bo nigdy na brzuchu spać nie chciała i się bałam a druga spr za chwilkę zrobiła kupę i wybudziłam się doszczętnie przebierają ją a ona miała nieźle wyj.... i nawet oczu nie otworzyła i spała na lajce do 7-30;/ a ja od 4 oka nie zmrużyłam a teraz jestem dętka;/
    -
    mam pytanie więc tak od czwartku Milka robi po 4kupy dziennie a wyglądały tak
    czwartek: 1.twardsza 2. w miarę normalna 3. śluz 4. w miarę ok ale ze śluzem
    piątek: 1. ok 2. śluz żółty no jak u niemowlaczka;/ 3. ciemna w miarę ok
    no i dziś pierwsza kupa o 4 rano śmierdząca kwasem że hej bardziej mokra no i po śniadaniu jak zjadła butlę to znów pobulgotał śluz jak u niemowlaka;/
    i nie wiem czy takie coś może być na zęby czy już po 2 dniach lecieć do lekarza.. na dziś mam plan dać jej ze 3 razy marchew z ryżem...
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Mam pytanie jako mało doświadczony spacerowicz :wink:
    Czy jak jest taka pogoda jak dzisiaj - tak jest buro i siąpi (nie pada jakoś konkretnie) to sie z maluchami wychodzi na spacerek?:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ja wychodze ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    ja normalnie też bym wyszła, ale Lusia ma katar, więc chyba dzis się wstrzymam. Jakie macie domowe sposoby na katar u takiego malucha? Tylko od razu mówię, że tu w aptece nie ma żadnych specyfików na katar, więc liczę na jakieś sprawdzone domowe metody na pozbycie się bulgoczącej zawartosci noska. Jak kładę na brzuszku to trochę glutów wypływa, ale w nosku nic nie widać i gruszką nic nie da się odciągnąć, a wyraźnie słyszę jak jej tam bulgocze i przeszkadza.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Pepper, wpuść jej sól fizjologiczną do noska i na brzuchu połóż, powinno spłynąć. A od gruszki lepszy jakiś aspirator, wszyscy lekarze nam gruszki odradzają.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Pepper, w aptece w uk mozna kupic wode morska w sprayu. Ja kupowalam. I sa takie krople olbas for children (do inhalacji) i do smarowania kupowalam vaporub dla dzieci. Tylko,ze tych dwoch laczyc nie wolno. Jak nasmarujesz tym vaporub to juz inhalacji sie nie robi.Ja robilam na przemian.
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Zuzia jest na mm(w dodatku Bebilon Pepti) i przybiera ładnie...nie za dużo, nie za mało - w sam raz... zatem wstrzymuję się z podawaniem czegokolwiek... Czy potem będzie lepiej? Tzn.większe prawdopodobieństwo, że nic jej nie zaszkodzi?
    Th_fragile - zazdroszczę :D (w dobrym tego słowa znaczeniu) i cieszę się, że w końcu znalazłaś przyczynę!
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Magku,uklad pokarmowy dojrzewa stopniowo. Na kazdym etapie rozszerzania moze zdarzyc sie nietolerancja. Dlatego wprowadza sie po jednym skladniku,aby wiedziec co ewntualnie zaszkodzilo.
    Zatem jak ladnie przybiera to ja bym poczekala. Nawet jak bys wracala do pracy, to moze byc tylko mlekiem karmiona. Nie musisz rozszerzac diety.
    Mojej kolezanki syn byl do roku tylko na mleku z piersi(nie dlatego,ze ona nie chciala dawac, a dlatego,ze maly nie chcial nic poza tym) i dziecko zdrowiutkie bylo i jest.
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    .mam wrażenie, że to brzuszek, bo się prężyła...

podobno jeśli nie trzeba to pokarmy najlepiej wprowadzać po 6 mies, bo wcześniej układ pokarmowy jeszcze nie jest gotowy/ jest niedojrzały...
    mi też pediatra zaleciła powoli wprowadzać ( wizyte mieliśmy gdy Lu miała 4m1t) a zapytałam czy jak ja chce ją trzymać na samy KP do skończenia 6 to źle?! stwierdziła, ze jak chce to nie ma nic przeciwko( z medycznego punktu widzenia), "ale teraz wiekszość zaczyna rozszerzać dietę wcześniej" dostałam od niej tysiąc pińcet ulotek z daniami/ kaszkami Hipp'a, obstawiam, że to jest reklama, mają podpisaną umowę i 'zachęcają' coś w stylu kosmetyków polecanych przez położne w danym szpitalu:) także ja bym jeszcze dała Zuzi chociaż miesiąć:wink"
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Montenia mam te krople olbas i vicka vaporub w domu, ale one wydają mi się trochę zbyt agresywne jak dla takiego malucha. Nie? A wody morskiej u mnie w aptece nie ma bo pytałam.
    Doti, rzeczywiście ta gruszka to o dupę potłuc- żadnego efektu.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Pepper, a ja kupowalam w uk w aptece sterimar.
    Krople olbas masz te children tak? Bo tylko te children wolno przy dzieciach. Ja kupowalam w patece i w boots. I vaporub tez powinno pisac ,ze dla dzieci. A jak masz te zwykle to mozna sprobowac wlej do gara wrzatek i dodaj 1 krople, zobaczysz jak zapach silny jest.

Treść doklejona: 13.10.12 13:03
    Pepper,masz boots gdzies niedaleko? Tam tez sa te aspiratory do noska:)
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    montenia: Zatem jak ladnie przybiera to ja bym poczekala

flavia: także ja bym jeszcze dała Zuzi chociaż miesiąć:wink"

Też tak zrobię, jak piszecie... Dzięki dziewczyny...mam nadzieję, że dziś płaczu nie będzie :(
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Chyba skoczyły mi się pomysły na moje dziecko: usypianie od 40 do 90 minut, sen w dzień góra 40 min... Jedzenie: 2 razy pociągnie i ryk (jedynie w nocy je bez problemu) No i pobudki rano godzina: 6, 7, 8, 9... Nie mam już pojęcia, czy to na zęby, czy to skok, czy coś innego... Wieczny ryk i marudzenie o wszystko i to już prawie od 2 tygodni :(
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Vsti moja Pchła nigdy nie śpi dłużej niż 40 minut...chyba, że na dworze...w nocy ostatnio miałam pobdki o 22, 24, 2, 4, 5, i o 6.20 wstała, ale w dzień była spokojna...U nas takie nocne pobudki trwają już 6 tygodni, więc chyba Cie nie pocieszyłam... :confused:
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Akurat z tymi pobudkami nie jest tak źle, gorzej z usypianiem w dzień i jedzeniem :(
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Niechęć do jedzenia też przerabiałam...ale trwało to może z 2 dni...i spokój...cieszyłam się, że chociaż pije wodę...
    Ja jednak mimo wszystko stawiam na skok...pomału było już coraz lepiej...aż do wczorajszej nocy, którą chciałabym wymazać z pamięci...dzisiaj też marudzi, ale dostała katar i kaszel, więc przypuszczam, ze to ją meczy...
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    U nas też dziś nocka była cudowna w porównaniu do ostatnich :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    To ja już wolałam kolki niż to co teraz się dzieję :P

Treść doklejona: 13.10.12 15:54
    Cóż do 19 tyg. zostało nam trochę ponad 2,5 tygodnia :) A tak w ogóle to włożyłam wrzeszczącą Nadie do wózka wyjechałam na dwór, wróciłam troche ruszam wózkiem i śpi już 2h :bigsmile::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Vsti: sen w dzień góra 40 min...

Vsti, 40 min to naprawdę nieźle!
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    The_Fragile: Vsti, 40 min to naprawdę nieźle!

Dokladnie! Ja sie ciesze jak Diego spi pol godziny :D

vsti a jak ja usypiasz w dzien?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    na rękach w wózku, różnie bywa, kiedys zasypiała przy cycu, a teraz ni chu, chu... :P
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Mojej się coś ostatnio przestawiło, po raz pierwszy wstaje ok 6-7 czasem nawet o 8 ( 12h bez jedzenia) potem je i śpi dalej do 10-11 ma jedną drzemkę max godzinną,
    ale zasypia sama:shocked: smok w dzioba pielucha na twarz i śpi gdzie popadnie, czasem pomagam jej włączając silniczek od laktatora:devil:

a na rękach to chyba nam ostatni raz zasnęła jak miała miesiąc:smile:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    My z Pchłą wylądowaliśmy na pogotowiu...z minuty na minutę robiła się coraz słabsza, pokładała się...no i zaczynała koncertować :confused: Okazało się, że ma ostre zapalenie górnych dróg oddechowych! Więc być może wczorajsza nocka to przez ból gardełka...co nie zmienia faktu, że i tak się wstrzymam z podawaniem stałych posiłków...

Treść doklejona: 13.10.12 21:08
    Co do zasypiania to niegdyś Zuzia zasypiała tylko na rękach (jak się kołysało) w dodatku trzeba było z nią chodzić...udało mi się ją przekonać, że zasypianie z mamą w łóżku tej jest okej :P
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    magku: zjadła nowość o godzinie 17

generalnie jak chcecie dawac coś nowego to rano, nie chcecie mieć bólu brzuszka w nocy przecież??

Ul_cia: to sie z maluchami wychodzi na spacerek

najlepiej żeby dziecko codziennie było na spacerze, chyba że wieje i leje nie wiem co jeszcze... ale ja staram się codziennie, wiadomo, że jak ładnie, to cały dzien jest mała na dworze, a jak brzydko to chociaz na chwilkę

Peppermill: Lusia ma katar, więc chyba dzis się wstrzymam

Julka miała katar prawie 2 tyg i codziennie była na spacerze, a jak udało się jej przespać na dworze bez smoczka to jak się budziła to prawie katarku nei miała
    jak ziecko ma gorączke to powinno zostać w domu, ale katar naprawdę nie jest przeciwskazaniem

a na katar:
    przede wszystkim odciąganie cały czas non stop, jak najwięcej na brzuchu lub w pionie, zalezy jakie dziecko
    inhalacje ale najlepiej rano czy w południe
    ja na noc psikałam otrivinem choć to dla większych dzieci ale po jendym psiknięciu i mała mi przesypiała cała noc
    przyklejałam plasterek aromactive ale dalej gdzies nad łóżeczkiem ponad pól metra nad głową
    maść majerankowa na nosek cały dzień
    co tma jeszcze...??? :smile: więcej grzechów nei pamietam

montenia: a ja kupowalam w uk w aptece sterimar

disnemar moim zdaniem lepszy, jakiś delikatniejszy ma ten psikacz
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    anula36: generalnie jak chcecie dawac coś nowego to rano, nie chcecie mieć bólu brzuszka w nocy przecież??

No tak...nie pomyślałam...głupia ja... :confused:
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    magku: My z Pchłą wylądowaliśmy na pogotowiu...z minuty na minutę robiła się coraz słabsza, pokładała się...no i zaczynała koncertować Okazało się, że ma ostre zapalenie górnych dróg oddechowych! Więc być może wczorajsza nocka to przez ból gardełka...co nie zmienia faktu, że i tak się wstrzymam z podawaniem stałych posiłków...

bidulka :sad: współczuję

dziewczyny, naprawdę nie spieszcie się z tymi stałymi pokarmami
    dajcie dziecku czas, żeby samo dojrzało

Treść doklejona: 13.10.12 21:15
    magku: głupia ja...

tylko nie głupia! nie obrażaj matki swojego dziecka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Z jakiegoś powodu wczoraj w nocy krzyczała, być może, że przeze mnie, więc mądrością, akurat nie zaświeciłam dając jej na wieczór 'nowość'...no, ale jak się mówi 'mądry polak po szkodzie'...mam nauczkę (bo przecież płacz dziecka boli matkę niemiłosiernie) na przyszłość...
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    magku: więc mądrością, akurat nie zaświeciłam

no wiem, wiem, ale obwinianie się nic ci nie da teraz już... więc... głowa do góry
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    kurcze chcialas matka to masz!
    Diego od czasu do czasu cos tam polizal ze stolu ... teraz jak tylko zaczynamy jesc maly zaczyna serenade!
    Siadl by sobie wkoncu chlopak o wlasnych silach to bym mu dala czego dusza (a raczej geba) zapragnie!

anula36: przede wszystkim odciąganie cały czas non stop, jak najwięcej na brzuchu lub w pionie, zalezy jakie dzieckoinhalacje ale najlepiej rano czy w południeja na noc psikałam otrivinem choć to dla większych dzieci ale po jendym psiknięciu i mała mi przesypiała cała nocprzyklejałam plasterek aromactive ale dalej gdzies nad łóżeczkiem ponad pól metra nad głowąmaść majerankowa na nosek cały dzieńco tma jeszcze...???

ania Ty codziennie takie zabiegi robisz??????
    :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Jak Hania miała mega katar to pediatra zaleciła, żeby solą psikać i adpiratorkiem i ewentualnie kropelki homeopatyczne( ja dodałam jej maść majrankową) .
    Chcieliśmy zrobić Hani inhalacje ewentualnie nasnarować PulmeksBaby(nie wiem czy dobrze pisze) ale nie dostaliśmy zgody- za mała.

Co do spania w dzień to u Nas jest mieszanie-raz lepiej raz gorzej.
    Nocki natomiast są super-
    19:30- 06:00
    06:00-06:05- jedzenie
    06:05-06:30 wypluwanie, wkładanie i inne czynności ze smokiem
    06:30-08:00-dalsze spanie
    08:00-10:30- zabawa czyt.przekręcanie się co chwila na brzuch i placz że już nie ma siły leżeć na brzuchu- i tak w koło
    10:30-11:00(12:00)-spanie jak mysz pod miotłą i tak do konca dnia-pisk na brzuchu, przysypianie itp.
    A dziś nie było spania ok.10 bo tatuś w domu to ok. 13 była wielka histeria że aż czopek był grany.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    no przy katarze tak :smile:
    a to tak dużo? na noc otrivin i aromactive a w dzień odciąganie, maśc majerankowa

Treść doklejona: 13.10.12 21:58
    jeżynka: mega katar to pediatra zaleciła, żeby solą psikać i adpiratorkiem i ewentualnie kropelki homeopatyczne( ja dodałam jej maść majrankową) .
    Chcieliśmy zrobić Hani inhalacje ewentualnie nasnarować PulmeksBaby(nie wiem czy dobrze pisze) ale nie dostaliśmy zgody- za mała.

pulmex baby jest super i jest od 6mca
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ANULA ale przez cały katar odciągasz ?
    bo ponoć się powinno tylko 3 dni a potem już zostawić nos w spokoju tylko psikać ewentualnie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Anula nie wiem czy duzo ja przez cale 5miesiecy jeszcze nie zrobilam tyle co ty przez jeden dzien :fierce:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    naprawdę tylko przez 3 dni?? o kurka... bo ja się bałam że jej zejdzie i juz nawet parę razy jakby zakaszlała... no i ja zawsze słyszałam odciągać odciągać i jeszcze raz odciagać... ale wiecie... to był pierwszy katar i tak jakoś... wazne że już po wszystkim

no się przyłożyłam bo ja nie przyzwyczajona i jak mi pierwszej nocy nie spała w ogóle to się wzięłam i stawałam na głowie żeby sie kataru pozbyć a jak się wzięłam to nastepnej nocy już spała jak zwykle od 19 do 7
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    z tych preparatów/leków o których pisałyście u mnie niczego nie mogę dostać. Byłam w bootsie, ale nie mają wody morskiej w sprayu:( Mam tylko te kropelki olbas- ale one sa od 3 m-ca...no ale chyba wezmę kilka kropelek na chusteczke i położę gdzies kolo lóżeczka, nie za blisko. Chyba nie zaszkodzi, nie?

Moja kluska bije dziś rekordy w częstotliwości jedzenia. Właśnie obliczyłam,że karmię ją 10 raz od rana...Sutki mnie już tak bolą, że szkoda gadać...:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    anula36: naprawdę tylko przez 3 dni??

no tak ostatnio wyczytałam u dziewczyn dzieci zakatarzonych bo ja sama tez nie wiem gdyż Nina zdrowa jak ryba cały czas
    ale im tak właśnie lekarki mówiły żeby tylko przez 3 dni odciągać a potem zostawić w spokoju ale zabij mnie nie pamiętam dlaczego :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    TEORKA: lekarki mówiły żeby tylko przez 3 dni odciągać

hmmm... ja jak widzę, że coś zalega to odciagam...
    ale ja w ogóle u lekarza nie byłam z katarem... i sie nei wybieram :smile:

Treść doklejona: 13.10.12 22:26
    Peppermill: kilka kropelek na chusteczke i położę gdzies kolo lóżeczka, nie za blisko. Chyba nie zaszkodzi, nie?

Moja kluska bije dziś rekordy w częstotliwości jedzenia. Właśnie obliczyłam,że karmię ją 10 raz od rana

pewnie ciężko bidulce przez nosek zapchany...
    nie wiem jak ten olbas, bo znowuż u nas to tylko dla takich większych dzieci... chyba...
    a u was od 3-ego mca? a pytałaś w aptece? no to weź może mniej kropelek, albo dalej... kurcze, nei wiem... Luska jeszcze malutka jest...
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    A my jak byłyśmy u peduatry z tym katarkiem to nie mowiła nic o czasie do kiedy odciągamy.
    Myśle że tak na chłopski rozum- czy jak same mamy katar to tylko przez 3 dni możemy smarkać, czy do momentu jak nam nic nie zalega.:)

Treść doklejona: 13.10.12 22:39
    Peppermill my na PulmeksBaby nie dostaliśmy zgody na używanie, ponieważ Hania nie ma 6 miesiecy (jest od 6 m.ż) choć Hania gabarytowo to na 8 miesiecy wygląda.
    Więc ja bym sie bała, bo nie bez potrzeby jest tam napisane że od 3 m.ż- ale to tylko moje zdanie- matki bojącej sie wszystkiego.:devil:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    jeżynka: czy jak same mamy katar to tylko przez 3 dni możemy smarkać, czy do momentu jak nam nic nie zalega.:)

ale smarkanie to jakby naturalne jest a odciąganie już chyba nie
    tzn nie wiem tak mi się wydaje
    poza tym po tych 3 dniach dziecku się dalej psika czymś tam i pozwala żeby katar sam wyciekał co nie ?
    czyli nie, że blokujesz mu ujście tylko po prostu ma sam wylatywać bez ciągnięcia na siłę
    o to chyba chodzi

z resztą nie wiem bo tak jak mówię nie wiem co to katar u Niny [miała raz w wieku 3 mscy ale to był jakis taki katar dwu-trzydniowy więc nie do końca jakby katar]
    jak któraś będzie wiedziała to może napisze :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Hania miała katar ponad tydzień i nie wyobrażam sobie, aby jej nie pomoc odciąganiem jak "ledwo" oddychała.
    Smarkanie też jest ingerencją- na "siłe" wydmuchujesz bo sam sie nie wydmucha nos:).
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    oj dziewczyny napisałam tylko co mówiło kilka pediatrzyc [bo nie, że jedna]
    a każdy robi ze śpikami swojego dziecka co chce prawda ? :cool:
    i nie ma się co przekonywać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    no nie ma co:updown:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeOct 14th 2012
     permalink
    Aspiratorem wolno odciagac maxymalnie 3=4 razy dziennie! ( po snie nocnym koniecznie i przed pojsciem spac na noc tez koniecznie i mozna jeszcze raz np. w srodku dniaOdciaganie podraznia sluzowke i w ten spodob robi sie jeszcze wiecej kataru. Nosek mozna nawilzac,ale tez nie przesadzac 3x dziennie, a na noc mozna wpuscic po kropli otrivinu dla niemowlat lub mamy karmiace po kropli mleka :wink:)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.