Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeOct 17th 2012
     permalink
    niunia a karmisz piersia czy mm?
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Karmie piersią.
    -- ,
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeOct 17th 2012 zmieniony
     permalink
    nie zasypia Ci maly przy piersi????
    U mnie jedynie wieczorem nie ma problemow z zasnieciem!
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ja wkładam Młodą do łózeczka, włączam lampkę nocną, włączam radio, daje smoczka (czasem), daje misie do przytulenia i wychodzę z pokoju ;) Czasem trzeba wrócić kilka(naście) razy i dać smoczka, bo wypluła ale w końcu usypia :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Usypia mi przy cycu ale się budzi za 30 min.
    Próbowałam zostawić Tośka w łóżeczku, puścić pozytywkę, smoczek itd... chodzę i podaję smoczka ale później marudzenie przeradza się w histeryczny płacz więc po pewnym czasie mam dość i go zabieram i np. usypiam w wózku...:(
    -- ,
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Ja używałam laktatora w szpitalu przez 2 dni za namową położnych i mało brakowało i skończyłoby się zapaleniem i antybiotykiem. Luśka mało jadła przez pierwsze dni, a ja miałam cały czas twarde, pełne piersi- więc nadmiar odciągałam. Jak wróciłam do domu to na całych piersiach miałam już zaczerwienienie, guzki twarde i bolało jak diabli. I powiedziałam sobie-koniec. Jak nie przestanę odciągać, to to się nigdy nie skończy, będzie więcej i więcej... Uratowały mnie liście z kapusty i masaże gorącą wodą pod prysznicem. Odciągałam tylko odrobinę przed karmieniem ręcznie, tylko tyle, żeby pierś nie była jak kamień, żeby mała mogła złapać.

A jesli chodzi o kolor oczu to naprawdę długo może trwać aż osiągną ostateczny kolor. Natala miała niebieskie oczy do 2 roku życia, a potem stopniowo zaczęły szarzeć, aż stały się szaro-zielone, czyli takie jak moje.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    niunia32: mam dość i go zabieram i np. usypiam w wózku...:(

i spi Ci w wozku??? nie przebudza sie po 30min?
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeOct 17th 2012 zmieniony
     permalink
    W wózku śpi. Oczywiście przed zaśnięciem muszę jeździć wózkiem. A jak zaczyna się wiercić i przebudzac to wystarczy tylko trochę wózkiem poruszać i śpi. W dzień że spaniem na razie nie narzekam bo jest ciepło i śpi podczas spacerów ok.4 h ale nie wiem co będzie w zimie, a po drugie mój Niuniek za chwilę wyrośnie z gondoli...
    -- ,
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    nessie: nie zasypia Ci maly przy piersi????

Nessie, a to takie dziwne, że tyle znaków zapytania? :wink:
    Mój Adaś w dzień przez jakiśczas zasypiał przy piersi, ale wieczorem, po kąpieli nigdy :devil:

Niunia, ja nie doradzę, bo moje dziecko odkąd skończylo półtora miesiaca zasypia po karmieniu samo w łóżeczku, bez żadnych dodatkowych "pomocy".
    M go kładzie, daje buziaka, gasimy świwatło i tyle. Po paru(nastu) minutach dzieć śpi.
    Ale tak jeszcze pomyślałam... jak długo jest aktywny przed wieczornym spaniem? Może, że tak powiem, jest za mało zmęczony i dlatego się przebudza??
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeOct 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Winnica, Nikkitaa, zazdroszczę Wam. ;)
    Winnica, karmię go wieczorem, później się trochę bawimy, kąpiel, trwa to tak 2h, później karmienie i do snu...no ale tu jest problem bo zasnąć nie chce...
    Kiedyś Antoś w miarę ładnie zasypiał i długo spał w nocy oraz samodzielnie w nocy zasypiał po karmieniu albo potrafił całą noc przespać. A teraz wieczorne zasypianie to męczarnia, w nocy częściej się budzi na jedzenie o nie chce już później sam zasnąć. :( Myślałam że im starszy będzie to będzie lepiej z tym z zasypianiema jest coraz gorzej...
    -- ,
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeOct 18th 2012
     permalink
    Niunia, a moze glodny jeszcze, bo teraz moze wiecej potrzebuje?
    U nas jak u Winni, odkladam mala do lozeczka i zasypia sama. Po kapieli jedzcze kolacja i chwila zabawy, a potem do klade ja do spania. Czasem jeszcze chwile pogada albo sie pokreci, ale zwykle juz jak oczy sie jej robia takie jakby szklane, to to nie trwa juz dlugo:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    YPolly, jejku jak masz fajnie :)
    Też myślałam, że może jest głodny ale jak przykładam do piersi to tylko się nią bawi a nie je. Jak go zacznę kołysać do zasypia bardzo szybko ale jak go przeglądam do łóżeczka to się budzi i bardzo płacze...
    Załamałam się, że ja mam takie problemy, może go rozmawiam za bardzo..?! Ale Tosiek pod urodzenia miał problem z zasypianiem...
    -- ,
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja się z moją wieczorem kładę do łóżka, daję cyca i mała zasypia. No, ale my z nią śpimy w nocy, więc nie ma tu większych problemów.
    W dzien u mnie zasypia przy cycu, a u teściowej przy butelce zdaje się.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Talka, a Paulinka sypia czasem w łóżeczku? tak z ciekawości pytam.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    W dzień śpi w łóżeczku. Tzn. zasypia przy piersi, a ja ją odkładam.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    winnica: Nessie, a to takie dziwne, że tyle znaków zapytania?

winnica no dziwaczne jak dla mnie (dodala bym jeszcze ze 3 znaki zapytania)
    poniewaz u nas tylko wieczorowa pora Diego zasypia ladnie bez zadnych awantur :D
    w dzien ostatnio najlepsza pozycja do zasypiania to na ramieniu w pozycji pionowej! oczywiscie nie na dluzej niz 40min :-))))
    niunia a o ktorej godzinie ma Tosiu ostatnia drzemke??
    Ps. Sliczne imie :rainbow:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Natalaa: Ja się z moją wieczorem kładę do łóżka, daję cyca i mała zasypia. No, ale my z nią śpimy w nocy, więc nie ma tu większych problemów.
    W dzien u mnie zasypia przy cycu, a u teściowej przy butelce zdaje się.

Ja od tygodnia śpię z Małym bo był chory. Teraz już jest zdrowy i śpię jeszcze z nim ale jest też problem z zasypianiem. On chciałby ciumać cały czas cyca, a ja nie mam czasu ani ochoty spędzać z nim kilku godzin leżąc przy nim żeby on sobie ciumał pierś...

Treść doklejona: 18.10.12 09:57
    nessie: [/quote][quote=nessie]

Ze spaceru wracamy ok. 16-17, później go przebieram, daję cyca, bawię się, potem albo 1) go kąpie, daje cyca i staram się ułożyć do snu albo 2) daje cyca, bawię się, kąpie, daje cyca i układam do snu. Zazwyczaj przy cycu mi zasypia, ale się budzi za ok. 30 min....tak ok. 2 tyg temu jak zasnął przy cycu to spał już ale teraz tak nie jest...
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Rany boskie, u nas w nocy już pobudki z zegarkiem w ręku co 15 minut... Dzisiaj na noc zamierzam podać małemu czopek przeciwbolowy, bo już skończyły mi się pomysły. Jesli po czopku będzie spał to znaczy, że to jednak zęby.

A co do laktatora - dzięki niemu utrzymałam laktację i nadal karmię. Bo mały przez pierwsze tygodnie kompletnie nie potrafił sutka złapać, nawet doradca laktacyjna mówiła, że nie mamy wyjścia. A tak laktator nas uratował...
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    niunia czyli nie spi od 17 do ktorej ?
    o ktorej go kladziecie spac?

The fragile co 15min??? To musza byc zeby!!!! Bo niby co innego???
    wspolczuje! ... jesli po czopku bedzie spal to tak jak mowisz znalazlas przyczyne...
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    niunia, a może spróbój jeszcze trochę później Tośka położyć?
    A jak Ci się przebudzi już po tej pół godzinie to potem jak zasypia? Znów przy cycu czy jakoś inaczej?
    Wiesz, to już "duży" chłopak, ale w nocy, gdy jest ciemno może zadziałać położenie obok główki ubrania mocno pachnącego Tobą :smile:
    Tak się robi czasami noworodkom, ale zauważyłam, że u nas do tej pory potrafi to działać jeśli tylko jest ciemno i młody nie potrafi się zorientować, że to nie mama ,a tylko jej bluzka leży sobie niedaleko :devil: Czasami tak robię popołudniami, zaciągam rolety i kładę Adasiowi coś mojego przy główce, jeśli chcę żeby dłużej pospał, albo jak śpi niespokojnie...
    Bo generalnie to przyuwazyłam, że jak ja się położę z Adasiem na drzemkę to potrafi za jednym zamachem z 1,5 do 2 godzin pospać w dzień, a jak sam śpi to 40 min do godziny zazwyczaj...

Treść doklejona: 18.10.12 10:15
    Fragille, współczuje.... :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    nessie: he fragile co 15min??? To musza byc zeby!!!! Bo niby co innego???

Wiesz co, cała noc spędziłam na patrzeniu się na zegarek... I łudziłam sie, że skoro jest juz tak źle, to rano się obudzę i będą zęby. A tu co? Dupa, zębów brak. No nic, idziemy dzisiaj na ważenie, powiem lekarce, żeby mu do buzi zajrzała - ja tam nic nie widzę, łyżeczka nie stuka. I dam ten czopek, zobaczymy. Powiem Wam, że nigdy w życiu, nawet po porodzie nie byłam tak wykończona :(

Treść doklejona: 18.10.12 10:27
    Tylko dlaczego jesli to są zęby to o tej 5 czy 6 mały sie budzi tak rozkoszny, roześmiany? I w dzień zero płaczu czy marudzenia? Tego w ogóle nie łapię... To znaczy cieszę się, że taki jest, ale sygnały, które wysyła są mylące.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    The fragile łączę się z Tobą w bólu. Kuba też wsatej mi od 2 tygodni co 15 minut - pół godziny :cry: w nocy:cry: Po żebach też ani śladu, choć swędzą go dziąsełka ewidentnie. Ja myślę, że u mojego to kolejny skok rozwojowy się zaczyna, ale masakra. Jak z cycem w buzi to śpi (co najlepsze w dzień odmawia piersi kategorycznie, musze mu do buteleczki ściągnąć!), jak tylko podmieniam cyca na smoka (bo ja tak nie zasnę) to pobudka i ryk.
    niunia stosuj te swoje "półśrodki" do zimy to jeszcze się wszytsko może u Tośka poprzestawiać. Ja swojego czasem ululam na rękach (żeby go uspokoić), odkładam do łóżeczka a jak widzę, że otwiera oczy to właczam suszarę i zasypia...niestety nei na długo, ale kiedyś jak był młodszy to działało dobrze;P
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Hanny, Twój jeszcze przy suszarce zasypia? :shocked:
    O rany, długo... Adaś od jakiegoś 1,5 miesiąca na suszarkę robi oczy jak 5 zł, lekko wystraszoną minę i za chiny spać nie chce, a nawet po paru minutach potrafi buzię w podkówkę zrobić i mieć łzy w oczach :wink: Chyba się jej trochę boi... :wink:

Treść doklejona: 18.10.12 10:58
    nessie: w dzien ostatnio najlepsza pozycja do zasypiania to na ramieniu w pozycji pionowej! oczywiscie nie na dluzej niz 40min :-))))

To może go wsadź do chusty? Zawsze to będzie lżej. Ale czekaj.... tylko tak zasypia, czy śpi w tej pozycji całe 40 min??
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nessie: winnica no dziwaczne jak dla mnie (dodala bym jeszcze ze 3 znaki zapytania)

ja bym dodała z 10 znaków zapytania. dlaczego? bo w mleku jest substancja, która dziecko uspokaja i wycisza (pomijam juz nawet fakt, ze samo ssanie ma podobne działanie) i w efekcie - usypia. nie pamiętam nazwy niestety
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Fragile,współczuję. U mnie dzisiaj noc była bajkowa. Kilka pobudek,ale nic specjalnego. Za to teraz mam mega nerw,bo chciałam poprasować (już drugi dzień się do tego zabieram) i nawet dziś udało mi się 1 koszulę wyprasować :cool: ,ale był ryk ,oczy małe,to ją położyłam i jej się odechciało spać. Myślałam,ze mnie coś strzeli :confused: I ani prasowania,ani spania.. Teraz dopiero usnęła,ale doopa z prasowania,bo samej jej nie zostawię na górze,a jak ją przeniosę na dół to będzie pobudka także... :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    znalazłam:
    "Spokojne rodzicielstwo. Oto kolejny przykład wzajemnego obdarowywania. Usypianie dziecka poprzez karmienie piersią. Styl który nazywa się wyciszaniem, ponieważ matka daje dziecku mleko, zawierające niedawno odkrytą substancję wspomagającą sen. W czasie, gdy mama karmi dziecko piersią, jej organizm produkuje prolaktynę, która ma także uspakajający wpływ na nią samą. To tak jakby mama i jej maleństwo usypiały się nawzajem. Jest to piękny przykład w jaki sposób każdy członek tej biologicznej pary pomaga drugiemu podążając w pewnym sensie za naturalną formułą, która została zaprojektowania aby funkcjonować właściwie."

Źródło
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Brzmi ładnie,szkoda że nie zawsze się sprawdza to wzajemne uspokajanie :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Winnica, skoro dziecko sie budzi po 30 minutach, może Cię wtedy szuka. Spóbuj mojego patentu i połóż je na Twojej koszulce. Ja dawałam swoją kosuzlę nocną. wiadomo, że NIE jakąś przepoconą, co nie :wink: tylko taką, którą już miałam na sobie, ale była jeszcze czysta. i pomagało.
    Albo naucz spac z pielusza tetrową, na pewnym etapie to tez u nas dziąłało.
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Magdalena, ale to nie moje dziecko budzi sie po 30 minutach :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Magdalena: Ja dawałam swoją kosuzlę nocną. wiadomo, że NIE jakąś przepoconą, co nie tylko taką, którą już miałam na sobie, ale była jeszcze czysta. i pomagało.

Tyyyy - spróbuję też tego patentu. Pielucha się u nas nie spawdzała... Moja mała się teraz też często budzi po ok. 30minutach drzemki w dzień. Myślałam, że to taki etap, ale potrafiła jeszcze później zasnąć ponownie- niestety nie dawała się już odłożyć do łóżeczka.... taki niespokojny sen miała :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    O kurcze, co z tymi nockami ostatnio, jakieś przesilenie jesienne, czy jaki piorun.... U mnie też nie wesoło, choć na szczęście nie, co 15 minut, ale co godzinę...
    --
  1.  permalink
    U nas tez dzis byla pobudka co 1.5-2 godziny! I jak juz od kilku tygodni jadl w nocy raz lub dwa dzis musialam dac mu 4 razy cycka i z dwa razy jeszcze wstawalam dac smoka! A juz tak ladnie spal... Nic, zobaczymy jak bedzie dzis!
    U nas dziasla caly czas lyse i nic nie widac.. ale moze powoli cos sie tam zaczyna od srodka dzisc i go boli..
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Nessie, teraz kładę spać koło godz. 20. Próbowałam godzinę wcześniej czy później to to samo było. W dzień jak zasypia przy cycu to śpi ok.1-1,5 h czyli ok. Próbowałam dawać pieluchę tetrową z moim zapachem i mlekiem ale średnio działa i w ogóle Tosiek daje ja sobie na twarz i zaplatuje się w nią i jeszcze bardziej panikuje...

Treść doklejona: 18.10.12 12:00
    Fragile, współczuję :( musisz być wykończona...:(
    -- ,
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Moja właśnie zasnęła. Ciekawe ile pośpi. Położyłam jej koło buźki mój sweter :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hanny: The fragile łączę się z Tobą w bólu. Kuba też wsatej mi od 2 tygodni co 15 minut - pół godziny :cry: w nocy:cry: Po żebach też ani śladu, choć swędzą go dziąsełka ewidentnie.

No właśnie u nas też się w tym czasie zaczęło - ok. 6 miecha i trwa do dzisiaj...

Magdalena: Spóbuj mojego patentu i połóż je na Twojej koszulce. Ja dawałam swoją kosuzlę nocną. wiadomo, że NIE jakąś przepoconą, co nie

Haha, Magdalena, przepraszam, ale sobie wyobraziłam, że to może i u nas pomóc, ale w wersji nieco bardziej drastycznej.... Otóż - kładziemy obok dziecka skarpetkę znoszoną dobrze. Moją i mojego męża. I kładziemy obok Krasnala, a on pada i śpi do rana :crazy::crazy:

Przepraszam, ale już mam taką głupawkę...:rolling:

Treść doklejona: 18.10.12 12:09
    A z pozytywnych Krasnalowych wydarzeń - zaczyna łobuziak siadać sam :))) Komicznie to wygląda, bo z raczkowania bierze nóżkę w bok, prostuje ją (wygląda jak piesek, który chce słup obsikać ;)) i pac na dupkę :D Ale jeszcze nie umie sie w tej pozycji utrzymać ;)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    The_Fragile: Moją i mojego męża

Moją jeszcze pewnie by jakoś zniosła, ale jakbym położyła Rafałową po całym dniu chodzenia w butach roboczych [kto zna kogoś pracującego na budowie to wie o czym mówię] to pewnie by się przez tydzień nie obudziła! :crazy::tooth:

Treść doklejona: 18.10.12 12:10
    Frag - tak ? (nie wiem czy się wyświetla, bo skopiowałam z aguagu, a mam hasło założone ^^)

[usunęłam, co by nie zaśmiecać] :cool:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Natalaa: Frag - tak ? (nie wiem czy się wyświetla, bo skopiowałam z aguagu, a mam hasło założone ^^)

Ooo - no no! Komicznie to wygląda, maż się śmieje, że on teren zaznacza :D To chyba prawidłowe do siadania, co?

Haha, jakiś pomysł jest z tymi skarpetkami :D Jak czopek dzisiaj nie pomoże to Natalaa, uderzę do Ciebie po skarpetkę Twego męża ;)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    The_Fragile: To chyba prawidłowe do siadania, co?

Moja tak właśnie usiadła pierwszy raz:
    Najpierw tak:
    [usunięte]
    A po paru dniach już tak:
    [usunięte]

The_Fragile: Jak czopek dzisiaj nie pomoże to Natalaa, uderzę do Ciebie po skarpetkę Twego męża ;)

Jeszcze chłopaka :D hihihihi - chętnie oddam :>
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Natalaa: Jeszcze chłopaka :D hihihihi - chętnie oddam :>

Ojtam ojtam, mąż, chłopak ;))

Po paru dniach? Rany, Krasnal nie wygląda na takiego, co miałby zaraz sam usiąść, ale cholera go wie.

A przed chwilą były bliskie spotkania z kotem. Kot podszedł do raczkującego Krasnala i dotknął go nosem do nosa - rany, jak się śmiał! Tzn. Krasnal, nie kot ;)

Treść doklejona: 18.10.12 12:25
    Eee, Natalaa, głupie pytanie mam, ale nasunęło mi się, jak się na zdjęcia Paulinki popatrzyłam - body się zapina na rajstopkach? Bo my body dajemy pod spód i potem rajstopki... Czy to nie ma żadnego znaczenia?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    The_Fragile: Eee, Natalaa, głupie pytanie mam, ale nasunęło mi się, jak się na zdjęcia Paulinki popatrzyłam - body się zapina na rajstopkach? Bo my body dajemy pod spód i potem rajstopki... Czy to nie ma żadnego znaczenia?--

Też tak robiłam. Podpatrzyłam ten patent kiedyś w TV i teraz tak zapinam. Rajstopy nie spadają jak mała raczkuje :P

Treść doklejona: 18.10.12 12:38
    btw. już się obudziła :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Aaaa, Ty wiesz, ze to dobre - u nas też się zsuwają! Zgapiam w takim razie :D
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No właśnie ;)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    The_Fragile: zaczyna łobuziak siadać sam :)))

gratulejszyn :)

Winnica moj w pozycji pionowej tylko zasypia nawet sobie sam spiewa kolysanke!
    Jak ja bym go miala trzymac przez 40min czy na rekach czy w huscie kregoslup by mi zaczal strajkowac:D

niunia moze twoj tusiu przechodzi skok????
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    winnica: Magdalena, ale to nie moje dziecko budzi sie po 30 minutach
    --

Aaaaa, bo mi sie pomyliwszy. !
    Wszystko przez to, ze nie da sie cytowac z poprzednicj stron i jak sie nadrabia 10 i probuje zapamietac, to potem tak wychodzi.
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Magdalena: Wszystko przez to, ze nie da sie cytowac z poprzednicj stron i jak sie nadrabia 10 i probuje zapamietac, to potem tak wychodzi.

racja, powinni to udoskonalic!!!!
    --
  2.  permalink
    JAK DŁUGO MOŻE TRWAĆ KRYZYS LAKTACYJNY??KIEDY MIJA??POMÓŻCIE
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    KRASNAL USIADŁ!!!! :crazy::crazy:Haha, Natalaa, dzięki za oświecenie - tak szybko się nie spodziewałam :DDD`

Leneczka, u nas z tydzień trwał, leżałam z małym i leżałam, aż w końcu przeszło...
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Dziewczyny, czy to normalne - Hania dziś przy zasypianiu wydaje takie odgłosy jakby się dusiła i nie mogła złapać oddechu?.
    Na początku myślałam, że się dusi i była panika.:shamed:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Fragile,gratulacje dla Krasnala :clap: Moja za to się wspina po meblach i chyba niedługo się zacznie chodzenie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    BRAWO dla Krasnala ! :cheer::clap:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.