Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeOct 18th 2012
     permalink
    Fragile, ogromne brawa dla Krasnala :swingin:
    --
  1.  permalink
    Fragile a jak to zrobil? Brawo dla niego!!
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Również się przyłączam do gratulacji dla Krasnala ! :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No właśnie z czworaka - gibał się, nagle wystawił jedną nóżkę w bok wyprostowaną (jak piesek kiedy siusia ;)), pupa poszła do tyłu, rączkami przesuwał też do tyłu i usiadł :))) Tak jak Natalaa wrzuciła na fotach! No rewelka, bo musimy już gondolę na spacerówkę zmienić...

Treść doklejona: 18.10.12 20:03
    Haha, a teraz drugi raz z boczku - leżał sobie na boku, podpierał z przodu jakby rączkami i usiadł tak :DDDDD Ale fajnie :DDDD

Treść doklejona: 18.10.12 20:05
    Kurka, chyba nici ze spania, cały czas siada i się zaciesza :bigsmile::devil:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    The_Fragile: No rewelka, bo musimy już gondolę na spacerówkę zmienić...

to krasnal sie jeszcze wozil w gondoli?
    wow!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    nessie: to krasnal sie jeszcze wozil w gondoli?

tiiia, ale nogi mu wystają :bigsmile::devil:
    --
  2.  permalink
    nessie: to krasnal sie jeszcze wozil w gondoli?

Krzyś się 9 miesięcy woził :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    My go musimy przed mrozami przerzucić, bo się w kombinezonie nie mieści... Ale my najdłuższą gondolę wybraliśmy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    moj juz od 2miesiecy w spacerowce:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    nessie: moj juz od 2miesiecy w spacerowce:shamed:

No co Ty? :shocked: Nie mieścił się?
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeOct 18th 2012 zmieniony
     permalink
    The fragile No właśnie u nas też się w tym czasie zaczęło - ok. 6 miecha i trwa do dzisiaj...

Weź nie strasz:shocked::shocked::shocked: gratki dla Krasnalka:)

winnica Ty chyba mnie o zasypianie przy suszarce pytałaś:wink:znam takiego co ma prawi 40 lat i dalej z suszarką zasypia. Jego żona mówiła, że musi w nocy wyłączać, więc wiesz;)

Kurcze mój Kuba zaczął jeść to przestał spać (nessie widzisz tu jakąś zależność;?) Wcześniej spał, a nie jadł (był już poniżej 3 centyla, a teraz wskoczył gdzieś tak między 10 - 25!!!)

Ja bym chciała żeby mój Kuba przez zimę pojeździł w gondoli , dlatego wzięłam tą największą, a on skubany chudy, a długi i już niewiele nam zostało...no mam nadzieję, że go jakoś wcisnę;P
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    jeżynka: /Dziewczyny, czy to normalne - Hania dziś przy zasypianiu wydaje takie odgłosy jakby się dusiła i nie mogła złapać oddechu?.

Ale przez sen tak robi? W jakiej pozycji wtedy leży? Może sie tak bawi?
    Mery swego czasu robila tak dla zabawy, ale byla woele starsza od Hani. Ona jeszcze nie kuma takich rzeczy.
    Trudno cos doradzic jak sie nie slyszy...
    To swiszczacy dzwiek czy charczy? Bo jak charczy to moze tylko pokarm sie cofa?
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    mam nadzieje, ze moja cala zime w gondoli przejezdzi o zmieszczenie sie martwie, bo nasza gondola ma 90cm, gorzej z tym, ze ona juz chce wszystko ogladac (budka musi byc opuszczona), a co bedzie pozniej...
    Gratulacje dla Eryka! :)
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    To jest dyszenie bardziej.
    Przedtem nauczyła się mruczeć.:confused:

Treść doklejona: 18.10.12 20:30
    Przed snem, na spacerze w wózku- leżąc na wznak.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    The_Fragile: No co Ty? Nie mieścił się?

miescil... z wygody go przezucilam.
    wyjazd do Pl (z gondola do samolotu nie wpuszczaja)
    no i te upaly!
    dziecko nie mialo czym oddychac .. jednak spacerowka jest bardziej otwarta... a przy ponad 40st upale to byla masakra
    Hanny: Kurcze mój Kuba zaczął jeść to przestał spać (nessie widzisz tu jakąś zależność;?)

haha hanny .... moj wielki jedzok ale spioch z niego marny :D moze cos w tym jest:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hanny: Ja bym chciała żeby mój Kuba przez zimę pojeździł w gondoli , dlatego wzięłam tą największą, a on skubany chudy, a długi i już niewiele nam zostało...no mam nadzieję, że go jakoś wcisnę;P

Hanny, pocieszę Cię, że Krasnal szalał ze wzrostem / wagą do 6 miesiąca, a potem przystopował - dlatego nadal w gondolce jeździł. Co prawda ze stopami na zewnątrz, ale jeździł ;) Teraz to juz nie przejdzie...

jeżynka: To jest dyszenie bardziej.
    Przedtem nauczyła się mruczeć.:confused:

Jeżynka, Krasnal też tak robi - tak jakby miał astmę to brzmi. Ale to po prostu dla zabawy, "naumiał" się i ćwiczy zapamiętale, ale brzmi to strasznie...
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    The_Fragile: KRASNAL USIADŁ!!!! Haha, Natalaa, dzięki za oświecenie - tak szybko się nie spodziewałam :DDD`

widzisz! mówiłam :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No mówiłaś, ale mówiłaś dzisiaj rano i się nastawiałam, że to jeszcze z tydzień potrwa, a ten - hyc :D Ćwiczył zapamiętale przez godzinę, a potem padł ;) Kto wie, może da mi się wyspać?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    z ciekawości sobie sprawdziłam. PAulina usiadła sama z czworaków 17.06 (zdjęcie, które Ci wkleiłam), a 28.06 zaczęła siedzieć bez podparcia
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeOct 18th 2012 zmieniony
     permalink
    No to Krasnalowi się śpieszyło najwyraźniej, bo tak nóżkę prostował od 2-3 dni dopiero... Ale nadal siedzi z podparciem - tzn. z przodu łapkami trzyma :) Ale tak sie cieszę, że usiadł :DDD

Dobra, idę spać, bo nie wiem, ile mi będzie dane pospac dzisiaj.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no brawo dla Krasnala!!!Milka siadła z czworaka jak Milała 6m3tyg i to od razu bez podparcia ale ona długo robiła samolot i gibona z 2 tyg męczyła wiec plecki do siedzenia sobie mocne wypracowała.. ja jej nigdy nie sadzałam z poduchami a jak Miałc 6m to posadzona już siedziała bez podparcia ale może z 10 min dziennie jak babcia posadziła bo ja jej tej przyjemności nie robiłam:P
    -
    to teraz patrzeć jak będzie coraz pewniej raczkował i zacznie stawać jak Milka:)

Treść doklejona: 18.10.12 21:15
    no i właśnie z zasypianiem lipa bo siada więc nieraz trwa to 30 min a jak mi brak cierpliwości to kładę się z nią na łóżku i śpiewam kołysankę to się szybciej wycisza i wkładam do łóżeczka
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Super gratulacje dla Krasnala :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeOct 19th 2012
     permalink
    To nie zęby. Daliśmy mu czopek o północy jak się obudził. Rezultat? Obudził się o 1,2,3,4,5 i o 6 na dobre. Dzisiaj w nocy mąż będzie próbował wariant drugi, czyli damy mu butlę z wodą. Zero cycka. Co mnie zastanawia, że Krasnal się budzi w nocy trąc strasznie oczka. Nie wiem, czy to powiązane, czy nie...

kasiakuzniki: to teraz patrzeć jak będzie coraz pewniej raczkował

On juz zasuwa :DDD Kolejności mu się pomyliły ;) Raczkował ze 2 tyg temu, potem przestał, zaczął siadać, więc teraz pewnie znowu będzie raczkować. Zauważyłam, że jak się uczy czegoś nowego to poprzednia umiejętność mu chwilowo zanika.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    jest jeszcze opcja ze to zęby a czopek nie pomógl bo go dziąsla nie bolą tylko swędzą :cool:

wspólczuje Frag takich nocy ale dla pocieszenia dodam, ze u nas bylo podobnie (choc nie tak dlugo) i skonczylo sie jak dolne jedynki wyszly
    potem tylko chwile poswirowala przy gornej a teraz spi pieknie mimo, ze druga jedynka górna idzie

takze Krasnalowi to minie na pewno....

no chyba, ze on z glodu tak?
    probowaliscie mu dac wieczorem kasze jakas?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeOct 19th 2012 zmieniony
     permalink
    Próbowaliśmy i dajemy... Została mi tylko opcja z wodą... On czasem zaśnie jak go mąż pokołysze, ale kurka, chodzi o to, żeby się nauczył, że noc się przesypia ;) Żeby sobie przypomniał, jak pięknie spał od 3 do 6 miesiąca ;) Prawie 12h, ach, co to były za czasy ;)

Albo faktycznie zęby go swędzą - może to tarcie oczek to swędzące dziąsła, tylko nie wie gdzie i jak się podrapać?

A od 6 rano ćwiczy siadanie :shocked: Wstał, zaświergolił i siada. Już drugą godzinę, ciekawa jestem kiedy padnie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no czyli nie glodny...
    no to albo go swędzi albo po prostu taki typ :shocked:

a ja dzisiaj sie rozbudzilam o 7 i czekam na mojego spiocha, ktory pewnie jak codzien zwlecze sie z lozeczka grubo po 9 :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    TEORKA: a ja dzisiaj sie rozbudzilam o 7 i czekam na mojego spiocha, ktory pewnie jak codzien zwlecze sie z lozeczka grubo po 9 :devil:

no weź, noooo :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no przeciez nie moja wina nooo :cry: :tongue:

spoko, predzej czy pozniej kazde dziecko zaczyna lepiej spac i tego sie trzymaj :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    o matko Krasnal jeździł jeszcze w gondoli! u nas by nie zdało0 to rezultatu bo mieszkam w domku i często mała spała i śpi w wózku na tarasie i w gondoli bała bym się ją zostawić po skończonym 5 miesiącu tak się przekręcała i wierciła że by mogła wyleźć:devil:
    -
    a co do nocy to ja nie mam pojęcie jak Wam pomóc u nas też są przebudzenia i wiercenie badź krzyk za smokiem ale trwa to 10 sekund i śpi z powrotem... a na emaila dostaję taki opisy każdego tyg naszych dzieciaków i miałam np. że przebudzają się w nocy bo stajemy się podczas snu bezbronni i co jakiś czas sprawdzamy czy wszystko jest oł rajt:P i u nas wystarczy smoczek bądź zmiana pozycji a u Was może te woda będzie zbawienna!choć myślę że tak krasnal nie da się szybko zbałamucić ale próbujcie aż się przyzwyczai bo od razu z cycka na wodę to on nie przeskoczy:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Brawo Krasnalku !!!!

Dołączam do niewyspanych mam :( Pupiszon od paru nocy, budzi się co chwila z płaczem. Daję cyca w dziób i tylko to pomaga, bo po chwili zasypia... Chodze jak potłuczona i tylko słaba kawa z rana mnie jakoś tam rozbudza. Zrobiła się Nadia bardzo ruchliwa, cieszy się całym ciałem, piszczy, i robi od jakiegoś czasu nieśmiałe hahahahahah " a raczej "hehehheheh". Matko jakie to zajebiste jest usłyszeć, jak się dziecko tak śmieje :bigsmile::bigsmile::bigsmile: No i zapamiętale próbuje z tym przewrotem na brzuch, a złości się przy tym jakby o złote majty grała czy cuś :tongue:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Moja się budzi ok. 1-2 i ok. 4. Później dopiero ok. 7 i wtedy już wstajemy. Czasem zdarzają się odstępstwa (budzi się częściej lub rzadziej) ale właściwie odkąd śpi z nami to każda noc tak wygląda ;)
    --
  3.  permalink
    My tez do tej pory w gondoli i mam nadzieje, ze jeszcze pojezdzimy! Ale u nas Wojtek w wozku sie nie kreci i nie stara sie siadac wiec spoko!
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Dziewczyny, a ja od kilku dni zabieram małą w nocy do nas do łóżka i teraz nie wiem, jak się z tego wyplątać. Luśka zasypia w koszu koło 11-12 w nocy (po wieczornej parogodzinnej awanturze). Potem, jak się budzi, zabieram ją do łóżka na cyca.I zasypiam. Nie wiem ile czasu je i jak długo trzyma cycka w buzi. Budzę się jak zaczyna płakać i wtedy przystawiam ją do drugiego i znow zasypiam. A potem budzimy się tak koło 6-7. W nocy przez to śpię jak kamień- nie pamiętam ani o której jadła, ani jak długo. Nie zmieniam pieluchy aż do rana. A najgorsze jest to, że tak o 2-3 w nocy przychodzi Natala i dalej śpimy już we czwórkę. Jestem cała połamana, bo przez to spię bez ruchu w jednej pozycji. A poza tym boję się, że jak mała nauczy się nieograniczonego dostępu do cycka to potem w dzień nie da mi spokoju. A ja niestety nie mogę sobie pozwolić na cyckowanie się do oporu.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Penny, przybij piątkę ;))

kasiakuzniki: w gondoli bała bym się ją zostawić po skończonym 5 miesiącu tak się przekręcała i wierciła że by mogła wyleźć:devil:

No to Krasnal luz, bo się kręcił, ale nie było prób wychodzenia z gondoli ;) Ale wiesz, Milka o wiele szybciej sie wszystkiego uczyła, więc ja jej też bym w gondoli tyle nie trzymała ;)

kasiakuzniki: yślę że tak krasnal nie da się szybko zbałamucić ale próbujcie aż się przyzwyczai bo od razu z cycka na wodę to on nie przeskoczy

Też mam takie wrażenie ;) Wiem, że to trochę potrwa, ale muszę spróbować.

Natalaa: Moja się budzi ok. 1-2 i ok. 4. Później dopiero ok. 7 i wtedy już wstajemy.

Natalaa, ale dajesz jej wtedy coś? Czy po prostu zasypia z powrotem?

Bo ja jestem trochę rozdarta - czy jak Krasnal w nocy kwiczy to go nie zabierać z łóżeczka i czekać aż uśnie, czy ponosić jednak na rękach, napoić wodą i na spokojnie go znowu uśpić... To pierwsze jest jak dla mnie chyba za drastyczne...
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Pepper my śpimy z małą od urodzenia w wyrze, ma dostęp do piersi w zasadzie kiedy chce i w ogóle nie rzutuje to na to co się dzieje w dzień.Chce go tylko gdy jest głodna. Ale fakt, że czasem śpię w dziwnych pozycjach :shocked:

Treść doklejona: 19.10.12 09:40
    Fragilku przybijam :D
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    The_Fragile: Natalaa, ale dajesz jej wtedy coś? Czy po prostu zasypia z powrotem?

Cyca w gębę, pije i zasypia :)

Choć są takie noce, że ona koniecznie chce wstać o 1 i nic jej nie obchodzi, że to noc :) Łazi wtedy po naszym łóżku aż się zmęczy. Jak zaczyna jęczeć, daję cyc, a ta zasypia.
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ja z Franem spie od 5-6 rano czasem zdaza sie ze od 4 :) biore go na karmienie i zasypiam;) i tak do 8 rano on jeszcze spi do 9 ;) Fakt jest taki ze on nie ssie kiedy chce bo mu cycek wypada z buzi :-) jak zaczyna sie wiercic ja sie tez przebudzam wkladam cycka w zeby i dalej spimy:-) na dzienne zachowania to nie wplywa je co 2-3 h :-)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no jak moja miała 2 miesiące to też do 9-10 spała... to był RAJ :D
    --
  4.  permalink
    A kiedy Wasze dzieci zaczęły sie do Was pierwszy raz uśmiechać..? A, i czy na spacer w taka piękna pogodę smarujecie czymś buźke maluchowi..?
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Frag jak się da Krasnala na rękach ululać to ja bym mu cycka nie dała i nawet nie za każdym razem wodę bo ja uśnie to po co może w końcu zapomni że w nocy coś się dostaje i spokojnie bez picia i jedzenia te ok 10h wytrzyma... u nas było tyle lepiej że to Milka sam podjęła decyzję bo najpierw budziła się co 2,5 3h jak w zegarku potem 4/5/6 aż przespała całą noc i tak już zostało tzn przebudza się of kors ale ani jeść ani pic od 21 do 8 rano nie dostaje:) może jak bym dała jej o 6 butlę to do 9 by przeciągnęła ale po co ja i tak koło 7-30 już oka nie zamknę więc jest ok:P gorzej w dzień kurcze śpi jak chce ile chce...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ja nadal Nadii niczym buzi nie smaruje:shamed:
    U nas nocki niewesole, a kurcze jeszcze niedawno przesypiala 8h...
    Biore Mala do lozka po pierwszej pobudce, najlepsze jest to ze Ona zajmuje najwiecej miejsca na lozku:devil:A moj tylek niekiedy spi poza lozkiem:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    ciasto jak Jaś będzie długo na słoneczku to możesz posmarować:) a co do uśmiechu to nie pamiętam i to jedyne czego nie zapisałam... i fajnie masz że możesz iśc na spacer ja do 3 miesiąca za daleko nie mogłam się oddalać bo wracałam z wrzeszczącą syrena jak by ją co najmniej na kolcach kładli:devil: i to mnie dołowało najbardziej w domu ryk zero odpoczynku i myślałam że spacery będą ukojeniem dla nas obu oj jak się myliłam płakałam razem z nią ale ja z nerwów a ona z widzimisię:D
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Moja zaczęła się uśmiechać jak miała około 5tygodni.
    A co do smarowania, to póki co smarujemy rano i wieczorem kremikiem Emolium, bo Gosiak ma wysypany pyszczek (już prawie zeszło draństwo). A planuję jeszcze kupić krem barierowy Emolium, żeby na zimkę ją posmarować. Pewnie gdyby moje dziecko miało bezproblemową skórę, to bym nie smarowała, ale ma "problematyczną":confused:

U mnie kiepska noc, w sumie nie przez Gosiaka, tylko przeze mnie :confused:. Gosiak wieczorem nam takiego pawia puścił, dwa razy poszły serie, pościel dwa razy przebierana, Gosiak przebierany :cry:, wystraszyła mnie okropnie, nie wiedziałam, że tyle mleczka może mieć w brzuszku (a ciągle marudzę, że za krótko ssie:devil:). Dziewczyny wasze dzieciaki też tak chlustały? Pamiętam chyba, że Penny pisała coś o tym...
    W nocy po każdym karmieniu bałam się zasnąć i czuwałam, ile uleje, ale nie ulewała prawie nic. Chyba wsio ok. Normalne to to?
    -- [url=http://lilypie.com][/url
  5.  permalink
    apropo, po nocnym karmieniu długo trzymacie do odbicia..? i czy kladziecie dziecię na boczku jak mu się nie uleje?
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Nadii zdarzylo sie 2 razy tak mocno ulac, jak miala ok. miesiaca od tamtej pory spokoj :) No ja stety, niestety musze moja Ksiezniczke tak dlugo taszczyc na rekach, az Jej sie porzadnie nie odbije w innym razie pospi gora 5 min
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Moje dziecko spalo do GODZINY 8.00 rano!!!!!!!!
    Co prawda przebodzil sie o 2.00 i 4.30 (standard).... ale zeby do 8.00 spal ?

:swingin::swingin::swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Ciasto ja w nocy nie odbijam. Nawet jak wczesniej spała w koszu, a nie ze mną, to po karmieniu od razu odkładałam. Ale też ona w nocy zasypia przy karmieniu. Jak nie uśnie to wtedy biorę na chwilę na prosto.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Melduję się wyspana jak nigdy :bigsmile::bigsmile: Dzisiaj Oli przespała CAŁĄ NOC beż żadnej pobudki :boogie::boogie: I wstała o 7.30 :boogie:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 19.10.12 11:51</span>
    CiastoMiłości: A kiedy Wasze dzieci zaczęły sie do Was pierwszy raz uśmiechać..?

Świadomie czy nie świadomie? :wink: Jak dziecko ma kilka tygodni to raczej jest to nie świadome.
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Już wiem co za odgłosy dusząco- sapiące wydaje moja Hania - to odgłosy podziwu:crazy:- właśnie patrzy sie na foranki i sie " dusi":tooth:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    NESSIE mam nadzieje, że Ci się w dupie nie poprzewracało od tej późnej pobudki co ? :cool: :wink::wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.