Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeOct 19th 2012
     permalink
    to takie na ululanie ... dziecko czuje obecnosc rodzica a przy okazji kolysze :-)????
    --
  1.  permalink
    w tym artykule zalinkowanym przez penny jest taki fragment:
    Zawsze warto zadbać o to, żeby maluch się nie nudził. Przytulić, gdy jest zmęczony. Być przy nim, gdy mu smutno. Zawsze warto się zastanowić, czy jesteśmy dość wrażliwi na potrzeby dziecka. Czy zapewniamy mu poczucie bliskości i bezpieczeństwa? Gdy jednak na wszystkie te pytania udzielamy pozytywnej odpowiedzi, a nasze maleństwo mimo wszystko namiętnie ssie kciuk, to musimy się pogodzić z faktem, że mamy do czynienia z ssakiem przez duże S
    I właśnie najczęściej smok (w artykule mowa o kciuku, no ale pisałam o smoku, mechanizm ten sam :wink:) jak już mija ten fizjologiczny etap "ssę więc jestem" :wink: pojawia się razem z nudą, zmęczeniem czy smutkiem. Przynajmniej u nas tak było- jazda autem (nuda), jak była śpiąca (zmęczenie) i jak była smutna. Więc nie skupiałam się na wywaleniu smoka jako takim, ale w pierwszej kolejności na pokazaniu jej innych sposobów radzenia sobie w danej sytuacji- czyli, że w aucie można się bawić, żeby wyciszyć się przed snem- można się przytulić, posłuchać bajki. Szczególnie przy zasypianiu to było widoczne, tzn zasypiała albo przytulona do mnie/słuchając bajki albo sama, ale ze smokiem. Wolałam to pierwsze :wink:
    A tak ogólnie a propos wieku i rewolucji- u Ewuni najbardziej konserwatywny okres był między 12-19mcem. Wtedy była najmniej przychylna zmianom, nowościom, itp
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Może? Ale żadne głaskanie nie daje rady tylko poklepywanie po pieluszce :bigsmile:
    --
  2.  permalink
    no nie wiem co jest w tym zadku, ale moje to śpią na brzuchu z kolanami podciągniętymi pod brzuch i wypiętą pupą, Krzysia muszę klepać leciutko, Ewunię też zresztą :wink:
    penny: O tak Nadia uwielbia też i zastanawiało mnie to ... może to po mamusi :tooth::tooth::tooth:

mój mąż też ma taką teorię :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Ostatnio na Prodówce na TLC była rodząca, która ssała dalej kciuka żeby się wyciszyć :confused: masakra :devil:.
    Gosiak ssie wszystko co popadnie, smoka, swoje piąstki, nasze nosy, no i cyce oczywiście też :cool:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Dziewczyny Nadia śpi od 19.15 ciągiem... tak narzekałam, że się budzi, a teraz biegam do sypialni jak głupia i sprawdzam co się dzieje. Tak źle i tak niedobrze :wink:
    madzinka83: Ostatnio na Prodówce na TLC była rodząca, która ssała dalej kciuka żeby się wyciszyć

Tak sobie siedzę i myślę, że w sumie to chyba nic złego, jeden obgryza pazury, inny drze kartkę, ktoś tam trzęsie nogą...
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    penny: Dziewczyny Nadia śpi od 19.15 ciągiem...

ale że co ?
    ona Ci do tej pory nigdy czterech godzin nie przespała za jednym zamachem ? :shocked::smile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeOct 19th 2012 zmieniony
     permalink
    TEORKA: ona Ci do tej pory nigdy czterech godzin nie przespała za jednym zamachem ?

Spała spała, tylko po Wrocławiu bardzo się w nocy od tygodnia wybudza . A dzisiaj cisza...Może wyjazd dopiero przetrawiła.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    aaa bo już myślałam, ze to pierwszy raz od początku taki długi sen ahahahah :wink::wink::wink:

no może musiała odreagować albo co ? :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    TEORKA: no może musiała odreagować albo co ?

No tu dopatruję się problemu. Wiesz to dziecko moje leśne jest... a w mieście zgiełk, karetki, windy, full samochodów. Śpi jak aniołek, Marcina nie ma, nie wiem co robić z czasem :shocked:
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    penny: nie wiem co robić z czasem

isc spac?:fingersear:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeOct 20th 2012
     permalink
    Co do poklepywania w pupę, to moja Zuźka też to uwielbia, gdy zasypia...ja wiem, że to poklepywanie to podobne kołysanie do tego w brzuchu..tak czytałam ;)
    TEORKA: ona Ci do tej pory nigdy czterech godzin nie przespała za jednym zamachem ? :shocked::smile:

Na palcach jednej ręki mogę policzyć ile razy spała mi dłużej niż 4 h za jednym zamachem :cry: a od ok.7tyg.tak jak wcześniej pisałam...o 4h snu nawet nie marzę :devil:
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Uwaga uwaga!
    DIEGO SPAL OD 21.20 do 6.10 ..... BEZ ZADNEJ POBODKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:crazy::crazy::crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 20th 2012 zmieniony
     permalink
    MAGKU jeny to faktycznie słabo..... :sad:
    jakis niespiacy okaz Wam sie trafil ehhhh

kurcze czasami jak tu Was czytam to dochodze do wniosku, ze moja Nina byla (i w sumie jest) idealnym dzieckiem....
    od samego poczatku jadla w dzien cycka co 3 godziny, posilek trwal 5-7 minut i koniec a w nocy po 6-7 godzin spala (majac tydzien!!)
    a teraz jest jeszcze lepiej...

kurcze ciekawe czemu to tak jest co nie?
    tzn ze tak sie potrafia na maksa od siebie noworodki/niemowleta roznic....

NESSIE super!!!!!
    czyzby Diegitos "dojrzal" ? :bigsmile:
    bo druga noc to juz raczej nie przypadek :clap:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No a Krasnal dzisiaj zaliczył "tylko" 3 pobudki. O północy, mąż mu dał wodę - histeria na maksa, skończyło się po 15 minutach cyckowaniem. O 3 nad ranem ta sama akcja (jeszcze z próbami noszenia i lulania) i o 6 nad ranem wstał na dobre. Widocznie taka faza i tak ma być. Ale mam wrażenie jak Teo, że to jednak zęby - jak mąż mu dał butlę to mały ją wyrwał i zaczął sobie piąstkami pocierać dziąsła... Nie będę dziecka męczyła, jak chce to niech je w nocy no... Dobre chociaż to, że nie budził się co godzinę...

magku: Na palcach jednej ręki mogę policzyć ile razy spała mi dłużej niż 4 h za jednym zamachem :cry: a od ok.7tyg.tak jak wcześniej pisałam...o 4h snu nawet nie marzę :devil:

Magku, wspołczuję... Ja się zaczynam znowu przyzwyczajać do niespania. Po porodzie było kiepsko, ale chyba hormony działały tak, że byłam oszołomiona i przywykłam. A teraz czuję się jak rozjechana walcem... Pocieszające jest to, że to kiedyś musi minąć ;)

Nessie, może to po tym oblizywaniu pizzy, co? Powiedz, że tak, to dam troche Krasnalowi ;)

Treść doklejona: 20.10.12 09:51
    TEORKA: tzn ze tak sie potrafia na maksa od siebie noworodki/niemowleta roznic....

Ee, jeszcze dwa noworodki to pikuś, ale jak jedno dziecko może się tak diametralnie zmieniać w ciągu kilku dni? :DDDD Albo jak Krasnal - w nocy inny człowiek, a w dzień inny :DDD
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    TEORKA: moja Nina byla (i w sumie jest) idealnym dzieckiem....

dla każdej mamy jej dziecko jest idealne:tongue: hehhe są tylko łatwiejsze i trudniejsze :rolling:

U nas sukces - tylko jedna pobudka na karmienie, no i stekań nie ma od tygodnia, dzieciaczek dorasta:clap:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Teorka moj Fran tak samo jak Ninka. ..ja tylko mam problem ze spaniem w ciagu dnia...bo on spi po 15 min chyba ze spacer to wtedy nawet 2-3 h. ale nie wszystko moze byc idealne :-)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    KAKAI no nie wiem czy jakby mi Nin spal do 4 rano a w nocy budzil sie 20 razy to czy mowilabym, ze to idealne dziecko :tongue:
    szczerze watpie :wink:

CZERWINKA o super :bigsmile:
    oby Franiowi te piekne noce zostaly tak jak Nince (u nas tylko przy zebach bylo gorzej) i oby to pozne wstawanie tez mu nie minelo (u nas nadal trwa) :wink:

FRAG kurcze to chyba faktycznie zeby...
    Biedny Krasnal i biedni Wy
    ale jak mu cos wyjdzie to powinno byc lepiej :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Krakowskie dziewczyny macie mgle???????????
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    NES a Ty w Pl jestes?
    u nas nie ma mgly a mieszkam 40 km od Krk
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Teo moja mama ma do mnie dzis przyleciec jest na lotnisku w Kraku ... (o 9.40 miala wyleciec)
    2 loty zostaly juz anulowane ....
    a inne lecace do Krakowa wyladowaly w Lodzi ze wzgledu na gesta mgle!!!!!

qzwa:sad::sad:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Dziewczyny,mam problem.Poczułam dziś brzydki zapach z ucha Oliwki. No i żeby sprawdzić włożyłam lekko patyczek,wyciągnęłam a tam taki smrodek jakby coś się psuło,taka zdechlizna(przepraszam za wyrażenie) . Miałyście kiedyś u swojego dziecka taki przypadek? Po weekendzie idę do lekarza,ale strasznie się zmartwiłam :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Dzięki penny za artykuł i dzięki dziewczyny za opdpowiedzi nt ssania :tongue: swoją drogą słowo "ssanie" kojarzy mi się tylko z ednym - i nie jest to kciuk :devil::wink:
    Aż dziwię się, że moja Gwiazda do tej pory nie ssał piąstek ani paluszków - no ale jak pomyślę o tym, że przecież ciągle sobie ssie cyca to na paluszki czasu nie ma :bigsmile:
    A u nas sukces! Martynka zasnęła dzisiaj o 11:30 sama w łóżeczku pod karuzelą :crazy: co prawda tylko na pół godzinki - ale SAMA bez płaczu! albo by;ła padnięta albo wraz z jutrzejszym ukończeniem 2 miechów wkraczamy w nowy etap życia :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    TEORKA: KAKAI no nie wiem czy jakby mi Nin spal do 4 rano a w nocy budzil sie 20 razy to czy mowilabym, ze to idealne dziecko szczerze watpie

ojtam, nie znam takiego dziecka:surprised: zapewne nadal byłaby idealna córunia, i nie mów mi że nie!:fierce:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    A mój obudził się dziś o północy i zasnął dopiero o 4:00 :shocked:
    Nic mu nie było. Chciał się bawić i tyle:cool:
    Pospał do 7:45 i znów był gotowy do zabawy:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Melduję, że u nas też łanda noc. "Tylko" trzy budzenia na pierś, ale wszystkie bez płaczu, tylko klasyczne machanie głową, znaczące dajcie jeść. Spała do 8.oo :). W związku z czym wszyscy jesteśmy bardzo wypoczęci i postanowiliśmy uderzyć w wyższe góry. Piękna jest jesień w Bieszczadach, kolory jak z kosmosu. Nadia zdobyła swój pierwszy szczyt w życiu mając 3,5 miesiąca. Normalnie się wzruszyłam tam na górze, było tak pięknie. Całą drogę oglądała liście, drzewa, nas, połoniny na szczycie :) No cudowna sobota :rainbow:
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    TEORKA:
    kurcze czasami jak tu Was czytam to dochodze do wniosku, ze moja Nina byla (i w sumie jest) idealnym dzieckiem....
    od samego poczatku jadla w dzien cycka co 3 godziny, posilek trwal 5-7 minut i koniec a w nocy po 6-7 godzin spala (majac tydzien!!)
    a teraz jest jeszcze lepiej...

kurcze ciekawe czemu to tak jest co nie?
    tzn ze tak sie potrafia na maksa od siebie noworodki/niemowleta roznic....

Też mnie to ciekawi...jedno mając tydzień pięknie śpi :devil: a inneme nie :confused:
    Mam nadzieję, że do roku to się unormuje...choć obserwując moją siostrzenice, to marne szanse :sad: Natlka ma 16 miesięcy i wstaje po ok. 2-3 razy w ciągu nocy :devil:
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Dziewczyny mam do Was pytanie. Otóż moja Aleks od jakiegoś czasu przewraca się już na boczek ale robi to tylko na prawy! Na lewy nawet nie próbuje. Jak obraca się z brzuszka na plecki, to też prawą stroną. To minie i sama zauważy, że w drugą stronę też się da, czy trzeba jej pokazać drugą stronę?
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    A powiedz mi proszę, czy do łóżeczka podchodzicie do niej właśnie z prawej strony? Tzn.ona ma was z prawej?

Treść doklejona: 20.10.12 19:24
    Pewnie jej to minie, ale warto zmieniać dziecku strony np. w łóżeczku, żeby dziecko ćwiczyło obie strony ciała np.poprzez odwracanie się do rodziców ;)
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    magku: A powiedz mi proszę, czy do łóżeczka podchodzicie do niej właśnie z prawej strony? Tzn.ona ma was z prawej?

No w sumie to tak... ale np większość dnia leży na podłodze na kocu i wtedy podchodzimy z lewej...
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Dziewczyny jest sprawa. Mama mojej przyjaciółki pracuje na oddziale chirurgii szpitala na Litewskiej w Warszawie. Niedawno trafiły tam dwa malenstwa których mamy nie chcą bądź nie mogą sie nimi opiekować ( nie wnikam i nie oceniam). W każdym razie mamy tych dzieci nie zostawiły dla nich żadnych ciuszkow nic. Personel ma kolosalne problem bo maja kilka sztuk ciuszkow a jak to trafi do prania to wraca po 2 dniach i nie maja w co te maluszki ubierać. Jeśli któraś z Was ma w domu ubranka na zbyciu takie których nie opłaca sie sprzedawać czy oddawać mogą być poplamione, sprane itp byle dało sie założyć) to byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. Potrzebne są te naniejsze rozmiary (do 62). Bardzo mile widziane są ciuszki wczesniaczkowe ( jeden z maluszkow waży zaledwie 1800g).
    Jeśli któraś z Was jest chętna pomoc, dajcie znać na priv. Na terenie Warszawy mogę te ciuszki jakoś odebrać, jeśli nie z Warszawy, mogę pokryć koszty przesyłki.
    Sprawa jest pilna.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    nikkitaa: No w sumie to tak... ale np większość dnia leży na podłodze na kocu i wtedy podchodzimy z lewej...

Może po prostu prawa strona jej ciała jest silniejsza i tyle ;) Aczkolwiek jej położenie w łóżeczku bym zmieniała ;) tak dla świętego spokoju ;)
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    magku: Może po prostu prawa strona jej ciała jest silniejsza i tyle ;) Aczkolwiek jej położenie w łóżeczku bym zmieniała ;) tak dla świętego spokoju ;)

Tylko nie wiem, czy przewijak można przełożyć na drugą stronę łózeczka -zaraz pójde sprawdzić ;))
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    penny: Melduję, że u nas też łanda noc. "Tylko" trzy budzenia na pierś, ale wszystkie bez płaczu, tylko klasyczne machanie głową, znaczące dajcie jeść. Spała do 8.oo :). W związku z czym wszyscy jesteśmy bardzo wypoczęci i postanowiliśmy uderzyć w wyższe góry. Piękna jest jesień w Bieszczadach, kolory jak z kosmosu. Nadia zdobyła swój pierwszy szczyt w życiu mając 3,5 miesiąca. Normalnie się wzruszyłam tam na górze, było tak pięknie. Całą drogę oglądała liście, drzewa, nas, połoniny na szczycie :) No cudowna sobota :rainbow:

My właśnie dojeżdżamy do zakopanego i też chcemy w chusty zapakować i w góry pójść. Na pewno jakieś dolinki na początek, ale może jakiś nosal czy kopieniec też zaliczymy :)
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    penny: Piękna jest jesień w Bieszczadach, kolory jak z kosmosu. Nadia zdobyła swój pierwszy szczyt w życiu mając 3,5 miesiąca. Normalnie się wzruszyłam tam na górze, było tak pięknie. Całą drogę oglądała liście, drzewa, nas, połoniny na szczycie :) No cudowna sobota :rainbow:

doti_p: My właśnie dojeżdżamy do zakopanego i też chcemy w chusty zapakować i w góry pójść. Na pewno jakieś dolinki na początek, ale może jakiś nosal czy kopnięć też zaliczymy :)

Bo zaraz z zazdrości osiwieję :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    magku: Bo zaraz z zazdrości osiwieję

Nie siwiej, bierz męża za fraki, Zuzkę pod pachę i heja w góry :devil:
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Ul_cia: swoją drogą słowo "ssanie" kojarzy mi się tylko z ednym - i nie jest to kciuk :devil::wink:

hehe, za krótko karmisz cycem :wink:
    nikkitaa: To minie i sama zauważy, że w drugą stronę też się da, czy trzeba jej pokazać drugą stronę?

minie. można pokazywac drugą stronę, jak dziewczyny radza, zmienić ułożenie w łóżeczku, ale jesli nie towarzyszy temu jakas widoczna asymetria, to nie ma powodów do obaw.
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeOct 21st 2012 zmieniony
     permalink
    nie wiem co się dzieje z moim dzieckiem... pobudki w nocy jestem w stanie przeżyć, ale rozpoczęcie dnia o 6.30 nie spanie do 12 i nic nieb jedzenie w tym czsie- wykończy mnie! stresuje się najbardziej tym, że nie chce jeść normalnie do południa wypijała 400-500 ml a teraz jak jej 80 wcisnę to jest dobrze, potem w dzień nie jest lepiej bo łącznie zjada 600ml ( wcześnie był to litr) z czego 200 po kąpieli na noc. szału nie ma, panikuję histeryzuję, wyżywam się na P, a momentami tracę cierpliwość:shamed: czy to taki etap u Luśki czy mam się martwić... MOŻE SKOK????:confused:

edit: na pewno skok!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeOct 21st 2012
     permalink
    Flavia, to może być skok, Krasnal też tak reagował. Tzn. wstaje wcześnie od urodzenia, ale to niejedzenie i potem brak snu to był skok u niego...

A my z drugą nocą prawie przespaną!!! Wczoraj trzy pobudki, a dzisiaj tylko dwie, aż boję się zapeszać ;) Obudził się o 3 i o 7 :D Aż w szoku z mężem byliśmy ;) Za to jak o 7 wstał to było takie wycie jakby go ze skóry kto obdzierał, coś mu się chyba śniło.

Treść doklejona: 21.10.12 09:17
    flavia: edit: na pewno skok!!!!!

A co? A co?
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE DLA NINKI!!!!!!!!!!! sto lat sto lat:):):):):):):)!!!:rainbow::flowers:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Wow, faktycznie, to już!? Wszystkiego naj dla Ninki Foruminki!!! Rośnij zdrowo babeczko!
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    100 lat dla Ninki i Rodziców :flowers::flowers:

--
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Sto lat Ninuś!!!!

__
    U nas fatalna noc. Gardło obolałe, nos zatkany. Dziecko płaczące, bo nie może oddychać....
    Efekt? Odciąganie kataru o 4 nad ranem...
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    U nas zajebiscie!!!!
    Co brawda Diego zasnal o 23.00 ale spal do 6.00 bez pobodki oleeee

N i n k a :cheer: !!!!!!
    Pociechy z rodzicow:tooth::boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Wszystkiego naj dla Ninki:-):-):-)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Dziękuję Cioteczki w Ninki imieniu :kissing::kissing:

LIVKA a jaki fajny tort znalazłaś ! :whorship::cool:

edit.
    Natala - to oooo oczywiście za pierwszą część Twego postu co nie ? :wink:
    biedna Paulinka :sad:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Teo szykujecie dzampreze czy cus???
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Wszystkiego naj,naj, naj dla Ninki!!
    Nigdy nie zapomnę o jej urodzinach, bo moja siostra ma w tym samym dniu:cool:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Teo,Ninka ma juz ROK?! :shocked:.Kiedy to zlecialo??!!!!
    Wszystkiego Najlepszego dla Ninki! Sto lat,sto lat!!!!
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nessie: Teo szykujecie dzampreze czy cus???

już po, wczoraj była :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.