Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeOct 21st 2012 zmieniony
     permalink
    Zdmuchnela swieczke????
    czy zgasila palcami :P
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeOct 21st 2012
     permalink
    Ja jeszcze raz (bo na innym wątku już było :wink:) 150 lat w szczęściu i zdrowiu dla Ninki!
    O! moja Martynka jest równo 10 miesięcy mlodsza! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    jeej najlepszego dla Ninki w jej pierwsze urodzinki!!!:kissing:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Sto lat dla Ninki:flowers:
    Dziewczyny moge Wam polecic sprzedawce manfi-zabawki ,ma sporo ciekawych zabawek dla malych i starszych dzieci.Sama zamowilam sporo zabawek i jestem zadowolona:tongue:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: Natala - to oooo oczywiście za pierwszą część Twego postu co nie ? biedna Paulinka

spoko... no biedna. do tego chyba zęby idą czy coś, bo znów biegunkę ma... i pewnie się wszystko nałożyło na raz :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ula jak Martynka?Spi w chuscie?
    --
  1.  permalink
    teo - usciskaj Ninke i zycz jej zdrowka i pociechy z rodziców :-)
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Razem z Zuźką śpiewamy Nince stoooo lat, stooo lat ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Teo, wszystkiego najlepszego dla Niny - swoją drogą, szoku niezłego doznałam, że to już :smile: No ale, mojej młodszej niedługo 5 miesięcy stuknie, więc... :wink:
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Dziewczęta melduję się na szybko,bo jeszcze trwa impreza po chrzcinach Oliwki.
    Teo,wszystkiego najlepszego dla Nineo :smile:
    -
    Dziś doznałam szoku jak obudziłam się i zobaczyłam na zegarku godzinę 8 :crazy::crazy: To już 4 przespana noc :))
    Oliwka w kościele była Aniołkiem.Jako jedyna nie płakała :smile: Więcej relacji i fotorelacji jutro :tongue: Zmykam :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    Wszystkiego najlepszego dla Ninki!! To już rok..nie mogę uwierzyć jak to leci..

Dziewczyny mam taki może głupi problem. Dzieciaki śpią w jednym pokoju i nijak nie mogę rozwiązać problemu ich zasypiania. Jak młody pójdzie pierwszy spać to mała idąc spać kilka razy potrafi jeszcze nas zawołać i go budzi. Jeśli znowu chcę go położyć spać jak mała już śpi to jak się kręcioli i mądzioli (nauczony zasypiać na rączkach), że budzi mała. Kończy się na tym, że mały ląduje w drugim pokoju na rączkach, gdzie potrafi zabawić nawet do 23..Mam powoli dość bo też bym chciała mieć trochę wolnego wieczoru, bo abstrahując od tego, że wstaje do młodych kilka- kilkanaście razy w nocy to rano czeka mnie pobudka przez mała.. Jakieś praktyczne rady doświadczonych matek?
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Już rok?!?
    How come?:shocked:

Ninulka sto lat!!!!:flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Co do kciuka moja Nadia ssie go non stop nie tylko kciuka niekiedy i 4 paluchy naraz bywaja i 2 kciuki w buzce. I jest najlepszym uspakajaczem :p Niech sobie ciumka :p
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    czerwinka: Ula jak Martynka?Spi w chuscie?

Taaaaak :bigsmile: Dzisiaj miałam gości i Martynka była bardzo zestresowana hałasem, ludźmi i wogóle ... biedactwo moje, płakała przestraszona :sad: i chciałam zademonstrować sposób na uspokojenie dziecka - chuste :wink: zamotałam, włozyłam towar ;) a towar wyje.. :confused: sobie myslę - ale wpadka, teraz to już wszyscy beda krytykowac itp... ale pobawiłam się w kangura :devil: trochę czasu pochodziłam po schodach z małą w chuście i mysza śpi jak aniołek :rainbow:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A moje pchły dziś były na rusinowej polanie w chustach :) A spała, a P podziwiała widoki.
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeOct 21st 2012 zmieniony
     permalink
    Tatry:rainbow::rainbow::rainbow:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Ilian, a moze sprobuj syna uspac w sypialni, niech on sobie spi tam, az starsze nie zasnie a potem przeniesiesz? Albo na odwrot ewentualnie.
    Ale ja gdybam tylko, bo moja mlodsza jeszcze spi w naszej sypialni, a potem bedzie w dziennym z braku miejsca i wlasnie, zeby nie budzily sie wzajemnie, kombinuje, ze tak bede robic. A ze za tydzien tesc przyjezdza po kolyske, bede miala juz wkrotce okazje sie przekonac, czy ten sposob sie sprawdza:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeOct 22nd 2012
     permalink
    Dziewczyny co stosujecie/stosowałyście na bolesne ząbkowanie? Mam w domu Sajgon;) I szkoda mi Kuby (nie ukrywam siebie troszkę też). Dentinox mamy i nie działa:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    uu my właśnie Dentinox i u nas działa...
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeOct 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    Hanny: Dziewczyny co stosujecie/stosowałyście na bolesne ząbkowanie?

Nie mam dużego doświadczenia, bo moje roczne dziecko ma 2 zęby dopiero, ALE jak szły i widziałam, że dentinox nie działa, a mała cierpi, to dawałam wtedy syropek przeciwbólowy.
    Dziewczyny polecały też psikać dziąsła Tantuum Verde (tak, to na gardło).
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Natalaa: uu my właśnie Dentinox i u nas działa...

O, a nie zlizuje tego sobie z dziąseł? Jak użyłam raz czy dwa tego żelu, to mały mlaskał i mlaskał - wątpię, czy coś mu zostawało na dziąsłach
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    azja_4: O, a nie zlizuje tego sobie z dziąseł? Jak użyłam raz czy dwa tego żelu, to mały mlaskał i mlaskał - wątpię, czy coś mu zostawało na dziąsłach

Azja, ja daję na smoczek i wkłądając go do buzi smaruję dziąsełka. I efekt jest więc myślę, że to trochę pomaga, żeby preparat został dłużej na miejscu.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja smaruję chwilę, żeby się chociaż trochę wchłonęło.
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Magdalena: Dziewczyny polecały też psikać dziąsła Tantuum Verde

U nas na bolesne ząbkowanie nie bardzo pomaga, ale okazało się rewelacyjnym specyfikiem na pleśniawki
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Jeśli jesteśmy już przy ząbkowaniu to i ja mam pytanko ;) Tak na wszelki wypadek kupiłam już żel dentinox i bobo dent...z tego co wyczytałam, to można te żele stosować tylko przez tydzień? Stosujecie dłużej czy tak jak jest w ulotce?
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Magku - u nas ząbkowanie przebiega baaardzo długo. Tydzień temu byłam pewna, że Kubie idą górne jedynki a się uspokoiło. Idzie takimi falami. dwa, trzy dni masakry a później spokój. Też używam Dentonixu i trochę pomaga. Jednak w ogóle nie sprawdziły mi się schłodzone gryzaki, Kuba woli pchać palce do buzi i smyrać się po dziąsłach:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    YPolly: a moze sprobuj syna uspac w sypialni, niech on sobie spi tam, az starsze nie zasnie a potem przeniesiesz? Albo na odwrot ewentualnie.

Dzięki YPolly, ale to ciężkie do wykonania. Mam tylko dwa pokoje - dzieci i salon (nasza sypialnia:P). Mała bardzo ładnie zasypia w swoim łóżku, ale nie bardzo uważa na to żeby być cicho bo Tymciu śpi. Żadne z nich raczej nie zaśnie w salonie, bo choćbyśmy nie wiem jak się starali to ciężko jest zachować idealną cisze, a nie bardzo chodzi mi o to żeby czekać aż w końcu padną, tylko żeby umiały się wyciszyć i zasnąć o normalnej porze. Trudno, będziemy próbowali dalej, może sytuacja sama się jakoś rozwiąże. Wczoraj prawie się udało.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Dziewczyny, na zabkowanie bardzo dobrze dziala masowanie dziasel taka szczoteczka z wypustkami nakladana na palec. Ja smarowala jeszcze calgelem i w zasadzie tylko na noc. A tak w ruch szla szczoteczka, gryzaki, ba nawet mamy palce :wink:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dziewczyny, jestem wyspana jak nigdy!!! Mały nakarmiony o 22 i obudził się o 4.30!!! :DDDD A potem dopiero o 7!!! I to już trzecia noc prawie przespana, czyli mogę raczej powiedzieć, że kryzys minął. Zębów nie ma, ale dzidź siada, raczkuje (ale znowu do tyłu) i zachowuje się inaczej. Zaczął siadać w piątek i od tego czasu przesypia znowu nocki (prawie). Zastanawiam się, czy to jednak nie był skok, ale czy skok może trwać ponad miesiąc??? :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    The_Fragile: ale czy skok może trwać ponad miesiąc???

przewaznie trwaja miesiac :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    The_Fragile - Krasnal usiadł i zaczął ładnie spać, tooo ja muszę czekać aż Zuzia zrobi przewrót na brzuszek :devil: bo teraz tylko to ją interesuje :P

Treść doklejona: 22.10.12 12:05
    BTW dziś u nas też nocka całkiem znośna...
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    montenia: szczoteczka z wypustkami nakladana na palec

Nakładana na palec? Dziecka? Kurcze nie słyszałam akurat o takiej szczoteczce, muszę się rozejrzeć...bo jakieś tam szczoteczki ma, ale takie do trzymania, nie są niestety nakładane i są dość niebezpieczne. Istnieje ryzyko, że za głęboką ją włoży, dlatego też ja jej trzymam tą szczoteczkę ;)
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    nessie: przewaznie trwaja miesiac :wink:

No coś Ty? U Krasnoluda to było max 5 dni totalnego marudzenia. Dlatego tutaj obstawiałam ząbki...

Magku, zyczę Ci, zebyś tez się wyspała :))) Czuję się dzisiaj po tych trzech nocach jak nowo narodzona!

Treść doklejona: 22.10.12 12:11
    magku: Nakładana na palec? Dziecka? Kurcze nie słyszałam akurat o takiej szczoteczce, muszę się rozejrzeć

Makgu, są - w Smyku i w Mothercare - rewelka, ja też małemu tym masuję dziąsełka, aż mruczy :) To trochę wygląda jak naparstek plastikowy :)
    --
    •  
      CommentAuthorillan
     permalink
    magku: Nakładana na palec? Dziecka?

No ja mam, ale nakładane na palec dorosłego, a nie dziecka. A dostać ją można chyba wszędzie, tzn w każdym hipermarkecie.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    illan: nakładane na palec dorosłego, a nie dziecka.

O to to :)

Treść doklejona: 22.10.12 12:19
    Ja mam coś takiego - tylko bez tych ząbków, z samymi wypustkami :)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Magku, nakladana na palec rodzica:)))). Nie doprecyzowalam :wink:. Ja mialam baby ono,kosztuje z 6-7zl.(dokaldnie taka sama jak wkleila the Fragile)
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Na allegro są te szczoteczki.
    Przy kompletowaniu wyprawki zamówiliśmy. Mam pytanko, od keidy to staosować, czy masować dziąsełka zanim zęba zaczną wychodzić? W ogóle jak dbacie o "higienę jamy ustnej" u bezzębnych maluszków? Ja tylko przemywam przegotowaną wodą dziąsełka póki co... Dobrze robię?
    I muszę Wam się pochwalić, co moja gwiazda umie robić :cool:... Z brzuszka przewraca się na boczek i potem na plecki:bigsmile:, ale mam Pudziana małego.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Illian, a kladziesz dzieci jednoczesnie spac, czy starsze pozniej? Moze byloby latwiej oba jednoczesnie usypiac, zwlaszcza, ze sa w podobnym wieku.
    Co do mlodszego to jeszcze mi sie przypomnialo, ze pisalas, ze nauczony jest usypiania na rekach - ale w tym wieku jeszcze dzieci sie da przestawic, im dalej, tym gorzej, zreszta sama pewnie wiesz, jak to z dwulatkami jest ;)
    Do wyciszenia wazne sa rytualy, mam nadzieje, ze sobie wypracujecie jakis fajny. Moja starsza slucha sobie spokojnej muzyki albo ksiazki do posluchania. A jak jeszcze nie padlam jak mucha to czytam jej, ale mlodsza juz w tym czasie spi.
    Sama sie denerwuje, jak to bedzie z przeniesieniem z kolyski do lozeczka w pokoju dziennym. Moja mlodsza nie potrzebuje jak na razie wiele do spania, bo po kapieli daje cyca, ubieram w spiworek i do kolyski i za pare minut juz spi. Ale w sypialni ma spokoj i cisze, a w dziennym bedzie jednak i swiatlo i glosniej. No zobaczymy. Na poczatek bede testowac te drugie rozwiazanie z zasypianiem w sypialni i przenoszeniem potem do dziennego, choc wygodniej byloby je usypiac jednoczesnie, tylko, ze u nas wieksza roznica wieku, wiec nie sadze, ze to przejdzie.
    Daj znac potem, co wymyslilas, jestem ciekawa.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    madzinka83: I muszę Wam się pochwalić, co moja gwiazda umie robić :cool:... Z brzuszka przewraca się na boczek i potem na plecki:bigsmile:, ale mam Pudziana małego.

Strasznie szybko ! :bigsmile: Gratulacje dla Gosi! :bigsmile::bigsmile: Zdolną masz tą dziewczynkę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    HANNY u nas na ząbkowanie tak na prawdę pomagały tylko czopki p. bólowe :neutral:
    żadne Camilie, Dentinoxy i inne nie dawały rady
    tzn pomagały na chwilkę
    ale na taką krótką
    a jak ząb się już wyrzynał to mogłabym pół tubki żelu wycisnąć i nic
    dopiero czopek w tyłek zaaplikowany sprawiał, że było znośnie bo też nie nazwałabym tego rewelacją

natomiast z tego co zaobserwowałam u mojej córki to wiecie ?
    im dziecko starsze to chyba z tym ząbkowaniem jest coraz łatwiej :smile:
    tzn dziecko sobie lepiej radzi
    no albo jednak sprawdza sie u nas teoria [kilka razy o niej słyszałam], że najgorsze są początki
    tzn pierwsze zębole idą hardkorowo a potem mniej boli ?

bo przy dolnych jedynkach był armagedon
    ryki, krzyki, nieprzespane noce itp
    przy górnej jedynce podobnie

a wczoraj zupełnym przypadkiem znalazłam w paszczy wyrżniętą górną dwójkę, która nie mam pojęcia kiedy wyszła [po jej wielkości obstawiam jakieś 4-5 dni wstecz] a dziecko było pogodne, pięknie spało całe noce, super jadło itd
    doznałam mega szoku bo do tej pory jak coś szło to na prawdę miałam ochotę się w kosmos wystrzelić chociaż na parę godzin
    a tu proszę jaka niespodzianka

także mam nadzieje, że u Waszych pociech też tak będzie tzn dopóki pierwsze 2-4 zębole nie wyjdą to będzie ciężko a potem nawet nie zauważycie kolejnych sztuk :wink::wink::wink:
    czego Wam życzę jakem Teorka :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Haha, Ninka na urodziny sobie sprawiła zęba? :DDD

A propos Ninki. Jak daję młodemu witaminy wieczorem, to śpiewam "witaminki, witaminki, dla Eryka, małej Ninki" (nie wiem czemu Ninki, ale mi tam pasuje, w sumie Karolinka też by pasowało ;)) i Krasnal dzioba na to hasło otwiera. I mąż wczoraj mówi, że w końcu nam Ninkę wykraczę ;) W razie czego uprzedzam, że zamierzam chyba "ukraść" Wam imię jakby co ;)

Treść doklejona: 22.10.12 15:36
    Heh, właśnie doczytałam, że jeszcze chodzić zaczęła! Ale prezentów sobie narobiła ;)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no chyba jednak on wcześniej wyszedł a ja dopiero wczoraj odkryłam :wink:

The_Fragile: W razie czego uprzedzam, że zamierzam chyba "ukraść" Wam imię jakby co ;)

Frag życzę Ci żebyś jak najszybciej miała dla kogo je "ukradać", na prawdę :wink::wink::wink::wink::wink:

Treść doklejona: 22.10.12 15:38
    The_Fragile: że jeszcze chodzić zaczęła!

eno chodzić to za duzo powiedziane :wink:
    4,5 kroki zaprezentowała a dzisiaj już cisza w temacie i goni wkoło stołu trzymając się go kurczowo łapkami :cool:
    --
  2.  permalink
    Teo a jak ten czopek aplikujesz? Ot tak, wsadzasz czy z jakas oliwka..?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    The_Fragile: to śpiewam "witaminki, witaminki, dla Eryka, małej Ninki

a ja kradnę piosenkę - bo przecież "dla Martynki" też pasuje! :tongue:
    ... no, że ja o tym nie pomyślałam! :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Biedronka11: Teo a jak ten czopek aplikujesz? Ot tak, wsadzasz czy z jakas oliwka..?

normalnie raczej tylko ja kupuję takie małe rozmiarowo
    w sensie mówię pani dla jakiego dziecka i ona mi takie mniejsze czopki [Paracetamol] sprzedaje
    a te wchodzą w dupkę jak w masło więc niczym nie smaruję

no i wiadomo nie daję jej codziennie [mimo, że niektóre lekarki twierdzą że nawet przez 3 miesiące można dzień w dzień :shocked::shocked:] tylko jak jest na prawdę źle
    ostatni raz dostała jakieś 3 tygodnie temu jak górna jedynka szła i dziecko się darło od 24 do 3 rano :confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Biedronka11: Teo a jak ten czopek aplikujesz? Ot tak, wsadzasz czy z jakas oliwka..?

Biedronka, one są dosyć śliskie, bez oliwki styknie :)

Teo - dzięki!

Ulcia - faktycznie, Martynka tez pasuje! Co jest smieszne, że jak codziennie mu to śpiewałam przy podawaniu witaminek to tak sie nauczył, że ja śpiewam, a on dzioba otwiera i czeka na witaminę :D
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no Teo 4,5 kroków toż to wyczyn jej pierwsze kroki w życie heheh:P pewnie za parę dni sobie przypomni:) a co do zębów to ja jestem przerażona hehe mówisz że pierwsze 4 to hard core wiec wszystko Frag przed nami;/
    -
    a moja panna dziś zasnęła podczas obiadu:shocked: nigdy się tak nie uśmiałam mówiła jak zawsze mniam mniam i głowa leciała jak mojej mamie na filmie:D no polefka straszna a wstała dziś o 7 o 12 zdrzemnęła się aż 30 min to jednak bezsilność z nią wygrała(+ pogoda) a żeby nie było to na złość bo Adi dziś szybciej wrócił i mamy jechać na zakupy i do cioci księgowej z papierami:P pewnie jak by nie było planów to by tu dalej szalała!
    --
  3.  permalink
    Dzieki dziewczynki!
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    jeszcze chciałam dodać na chwilkę filmik jak Milks tańczy:P z lekką zwieszką na matkę z aparatem:P

-
    ja czopek też aplikuję bez wspomagaczy:P
    --
  4.  permalink
    Kasia Milka jest tylko o 18 dni starsza a ja sobie nawet nie umiem wyobrazic, ze Wojtek tak sztywno siedzi a juz nie wspomne o takim "tanczeniu" hehe
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.