Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeOct 25th 2012
     permalink
    Moja tez ma czasem, ze duzo wiecej snu potrzebuje. Budzi sie wtedy tylko na jedzonko i jak ja przebieram i chce spac dalej, a jak jej nie zostawie w spokoju do spania, to zaczyna mocno marudzic. Jak chce, to niech spi.
    A normalnie to spi tez calkiem dlugo: w dzien dwie dlugie drzemki po 2-3 godziny plus jedna krotka poznym popoludniem, jak ja siostra wymeczy:cool: W nocy spi od okolo 20:00 do okolo 6:00-6:30 z jedna przerwa na jedzonko. Jak tak licze, to wychodzi mi jakies 17 godzin snu na dobe:shocked:
    Taki egzemplarz mi sie trafil:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    YPolly: Taki egzemplarz mi sie trafil:bigsmile:

całkiem sympatyczny rzekłabym :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kurka, a moj "egzemplarz" jakis takis, malo sypiajacy... :p

Treść doklejona: 25.10.12 20:09
    Mamy 18 tydzien, zyje nadzieja, ze jeszcze tydzien i bedzie po tym upierdliwym skoku :D
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeOct 25th 2012 zmieniony
     permalink
    Vsti: Kurka, a moj "egzemplarz" jakis takis, malo sypiajacy... :p

A jeszcze do niedawna pięknie Ci spała ;) :>?
    Zuźka pięknie dziś demonstrowała nowo nabytą umiejętność każdemu, kto tylko się zjawił :D Kurcze...tak mnie cieszą te jej przewroty, że na pierwsze jej korki chyba szampana otworzę :D
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    biedronka - takie coś?

interaktywna kula
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    dziewczyny - ale rozszerzać dietę można o kaszki i kleiki, lub też właśnie o warzywka. Na kaszkach i kleikach dziecko powinno przybierać więcej na wadze a na warzywkach przyrost wagi powinien być mniejszy.
    I ja doskonale wiem, że dzieci karmione piersią powinny mieć rozszerzaną dietę dopiero po 6 miesiącu życia i w PL też są takie zalecenia. Ale tabele tabelami a życie życiem. Dzieci około 6 miesiąca karmione piersią powinny mniej więcej podwoić wagę urodzeniową. My mając 4 miesiące już ją przekroczyliśmy więc wagowo i wzrostowo Mateusz jest właśnie jak 6-ścio miesięczne dziecko....szkoda, że umiejętności też nie idą z tym w parze...no ale co zrobić.
    Ja się obawiam tylko czy jego brzuszek jest przygotowany już na takie nowości...no ale jak nie spróbuję to się nie przekonam. A ja broń Boże nie chcę go już odstawiać od piersi. Raczej zamierzam stosować taką metodę, że najpierw cycuś, troszkę sobie podje a dopiero potem podam odrobinkę zupki....tak, żeby póki co podstawą było moje mleczko.
    ________
    Co do karuzel - też mamy FP z projektorem z misiami, ale ja ją odkupiłam od koleżanki jeszcze dla Iwonki za jakieś 50 lub 60zł. Już nie pamiętam. I dla Mateuszka już innej nie szukałam. Jak był mniejszy to patrzył się w nią, patrzył aż nie zasnął. Teraz już nie umie przy niej usnąć. Chyba mu się też znudziła. Ale przez ponad 3 miesiące kładłam go do łóżeczka (po kąpieli i wieczornym karmieniu), włączałam karuzele i wychodziłam z pokoju, a Mateusz przy niej zasypiał.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    katka_81: dziecko którejś z Was dziewczyny przyjmowało ferrum lek? I czy miało jakieś dolegliwości ze strony jelit (zaparcia, bóle brzuszka)

Po żelazie mogą się pojawić bóle brzuszka. Moje panny biorą od urodzenia ferrum lek i jak czasem zapomnę, to tak spokojnie śpią, a jak biorą, to strasznie mi stękają. Koleżanka poradziła mi jakąś florę bakteryjną brać (dicoflor, biogaja), żeby osłonić trochę układ pokarmowy i pomaga trochę. Moje biorą 2 razy po 0,8 dziennie, więc sporo tego.

Co do karuzeli moje mają FP misie i jest szał. NA znudzenie polecam przywiązać jakieś zabawki do wstążeczek, które są na co drugim ramieniu :) U nas w ten sposób przez miesiąc wisiał sobie pingwin do góry nogami, mój mąż się śmiał, że dostał wyrok.

Treść doklejona: 25.10.12 21:13
    Matko, moje księżniczki za parę dni skończą pół roku!!! KIEDY TO MINĘŁO???
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    Peppermill co do snu Twojej córci to mój Jasiek swoje pierwsze 5 miesięcy praktycznie przespał:)) były dni kiedy mial tzw dzień susła budził się wtedy tylko na jedzonko i dalej....
    dziś ma 7 miesięcy i czasem potrafi całe popołudnie przespać:)) taki mi się synek trafił:)) wogole mój Jasiek dziewczyny to dał mi w ciąży wycisk a teraz nie ma dziecka:)) do dnia dzisiejszego oby tak zostało nie było jednej nocy żeby zapłakał:)) jak budzi sie na mleczko to albo nóżka wali w przewijak(juz zabieram go na noc,żeby nie spierdzielił na siebie) albo drapie rączką w ochraniacz:))
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    doti_p: U nas w ten sposób przez miesiąc wisiał sobie pingwin do góry nogami, mój mąż się śmiał, że dostał wyrok.

:tooth: lubię facetów za ich poczucie humoru, serio:tooth:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  1.  permalink
    katka_81: czy dziecko którejś z Was dziewczyny przyjmowało ferrum lek? I czy miało jakieś dolegliwości ze strony jelit (zaparcia, bóle brzuszka)?

moje przyjmowały i nic się nie działo- no ale moje to z gatunku tych, co nawet beton strawią :wink:

Pepper- jeśli ze względu na zmiany w mózgu ta senność nie daje Ci spokoju, to podjedź do lekarza, pytaj się, sprawdzaj.
    Ale moja Ewunia do trzeciego miesiąca tylko spała i jadła, zero innej aktywności. Zasypiała przed 19stą, spała do 13stej, przez te 6godz co zostawały miała może łącznie godzine aktywności + czas kąpieli.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    _kasiek_: Dzieci około 6 miesiąca karmione piersią powinny mniej więcej podwoić wagę urodzeniową

Diego brakuje 700g zeby ja POTROIC!
    a 6miesiecy jeszcze ni ma
    _kasiek_: a na warzywkach przyrost wagi powinien być mniejszy

ZERO KASZEK! mlody bedzie sie chowal TYLKO na warzywach:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nessie: Diego brakuje 700g zeby ja POTROIC!
    a 6miesiecy jeszcze ni ma

ja nawet nie chce myśleć ile Młody będzie ważył mając 6 miesięcy....jakby ją potroił to byłoby 4470g*3=13410g !!!! nawet nie chcę o tym słyszeć ?!?!?!?!
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Jacieee dziewczyny, co Wy w tych piersiach macie :tooth::tooth::tooth:
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Smietane, jak nic :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Pepper moja też bardzo dużo śpi, dzisiaj praktycznie całe dopołudnie przespała, popołudniu też sporo, wieczorem drzemka, teraz rozmawia z misiem na ochraniaczku, ale pewnie za chwilę zaśnie - taki śpioch z niej, a dzisiaj to już przeszła samą siebie. Zwalam to na pogodę, to jest u nas okropnie i sama popołudniu spałam. Wiem, że u Luśki sytuacja trochę bardziej skomplikowana, więc jak się niepokoisz to jedźcie do lekarza.

I dalej nie wiem, co z tą karuzelką :cool:, jak coś upoluję używanego to może kupię, najwyżej mnie mąż wystawi z tym ustrojstwem za drzwi :wink:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    a może ona skoki tak przechodzi ?

Też mi to właśnie przyszło do głowy...Spotkałyście się z maluchem, który przesypia skoki?

Wieczorem obudziła się na troszkę dłużej -od 20:20 do 21:50. Poobserwuję ją jeszcze do jutra i jesli nic się nie poprawi to podjadę po południu do lekarza. Na szczęście poza sennością nie ma żadnych innych niepokojących objawów, kiedy nie śpi to zachowuje się całkiem normalnie.Nie widzę niczego, na co uczulał mnie neurolog.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeOct 26th 2012
     permalink
    Pepper, a masz zapisane kiedy ostatnio mala byla taka senna?
    A jak ze szczepieniami, szczepilas juz ? Czasami te epizody sennosci nie wystepuja po szczepieniu?
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeOct 26th 2012 zmieniony
     permalink
    magku w nocy to ona spala, ale za to w dzien po pol godzin:devil: Teraz spi w sumie nie wiecej niz 12h :p
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    moj mały zaraz tez podwoi wage urodzeniowa, w wogóle nie wygląda bo jest długąsny :surprised: szacuje ze za 2 tygodniue pyknie mu 7 kilogramów, tylko na piersi jest, ale fakt jak odciagam mleko i wkładam do lodówki to 1/4 buteleczki to gęsta smietana:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Moja już podwoiła, jak miała 2,5 miesiąca :P do pól roku to czasami może wagę potroić :D Śmieatna i to 30% :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ładnie dajecie!

Mamy mam pytanie, zawuazyłam dzis u Jasia 2 plamy na dziąsłach od wewnątrz jak w szczelinie przy wargach, jedna plama po prawiej druga symetrycznie po lewej stronie, udało mi się chwycic na fotce, nie wygląda mi to na plesniawe bo nie ejst to wyżarteco to moze byc?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    _kasiek_: nessie: Diego brakuje 700g zeby ja POTROIC! a 6miesiecy jeszcze ni ma
    ja nawet nie chce myśleć ile Młody będzie ważył mając 6 miesięcy....jakby ją potroił to byłoby 4470g*3=13410g !!!! nawet nie chcę o tym słyszeć ?!?!?!?!--

No to ja też się boję co będzie bo Martynka podwoiła swoją wagę w drugim miesiącu życia.... ma 6200... a ur 3070.....
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Dziewczyny! Spoko...moja Marysia w 3 mcu wazyla 7,5 kg a teraz majac 10 mcy 10 kg:-) bedzie dobrze:-)
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Vsti: Moja już podwoiła, jak miała 2,5 miesiąca :P do pól roku to czasami może wagę potroić :D Śmieatna i to 30% :D

Moj podobnie pewnie bo dwa tygodnie temu wazyl 4300 g wiec teraz jest gdzies przed 5 kg i za 2, 3 tygodnie moze byc 5300 g :)

I znalazlam karuzelke FP w komisie za 55 zl tzn rodzice widzieli wiec pewnie pojade zakupic ;) maz sie na mnie wkurzy bo chciał koniecznie sam mu wybrać i kupić nową.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Ul_cia: No to ja też się boję co będzie bo Martynka podwoiła swoją wagę w drugim miesiącu życia.... ma 6200... a ur 3070.....

Moja Zuzia ma 6100 :bigsmile: a ja myślałam, że Zuzia koksuje :D

Dziewczyny nie ma już sił na Zuzie...nie dość, że nocka znowu do bani, to przy każdym usypianiu jest ryk...wcześniej lubiła poklepywanie w pupę i zasypiała, teraz nic na nią nie działa... :devil:

Treść doklejona: 26.10.12 10:03
    hopelight: I znalazlam karuzelke FP w komisie za 55 zl tzn rodzice widzieli wiec pewnie pojade zakupic ;) maz sie na mnie wkurzy bo chciał koniecznie sam mu wybrać i kupić nową.

Ja też kupiłam sama :D Był zły, bo bardzo on chciał dokonać tego zakupu, więc pojechał jej kupić drugą :bigsmile: fakt, że kupił już tą zwykłą, nakręcaną...i jak się okazało bardziej lubi właśnie tą karuzelę :devil:
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja też się już wagą Oliwki dawno nie przejmuje,bo jak dziecko zaczyna być mobilne to wszystko schodzi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Moja wg naszej wagi ma 10,5kg około. Ale nie patrzę na to za bardzo, bo w przychodni wychodziło inaczej :P
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    kakai no wlasnie Nadia tez ma takie cos...
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    montenia: Pepper, a masz zapisane kiedy ostatnio mala byla taka senna?

Monte, pod koniec wrzesnia- cztery tygodnie temu i trwało to 6 dni z jednodniową przerwą, kiedy była całkiem normalna. Szczepiłam pierwszy raz tydzień po tym, więc nie ma zależności.

A odnośnie wagi- dziecko powinno podwoić wagę urodzeniową do ok. trzeciego miesiąca życia, a nie do pół roku. To oczywiście nie jest regułą, szczególnie dla dzieci z b. dużą lub b. małą masą urodzeniową.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti ciekawe co to moze bardziej doswiadczone mamy pomoga:)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Probowalam juz kiedys zrobic fote i to "cos" pokazac, ale z Nadia taka fotka jest niemozliwa :p
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Kakai: Vsti ciekawe co to moze bardziej doswiadczone mamy pomoga:)

ja na tym zdjęciu nic nie widzę....
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    A myslisz ze mi bylo latwo cykalam jdbo za drugim i wybralam najlepsze ale bylo ciezko;)
    --
  2.  permalink
    ewelinda29: dziś ma 7 miesięcy i czasem potrafi całe popołudnie przespać:)) taki mi się synek trafił:)) wogole mój Jasiek dziewczyny to dał mi w ciąży wycisk a teraz nie ma dziecka:)) do dnia dzisiejszego oby tak zostało nie było jednej nocy żeby zapłakał:)) jak budzi sie na mleczko to albo nóżka wali w przewijak(juz zabieram go na noc,żeby nie spierdzielił na siebie) albo drapie rączką w ochraniacz:))

No to masz niesamowite szczescie!!! Ja jeszcze nie przespalam calej nocy nawet jednej a budze sie zazwycza 2-3 razy na cyca i z 2 dodatkowo bo cos tam innego (smoczek, przekrecic sie..)
    A o drzemkach w fdzien to nawet nie wspomne!! hehe
    --
  3.  permalink
    Dziewczyny, moj maly nie potrafi ani chwili ulezec sam. Caly czas musi byc przytulony do Mamusi. Jak usypia i go odkladam to po minucie sie budzi i jest ryk... Kiedy mu to przejdzie...? Nie mam ani chwili dla siebie :cry:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    To moja Gosiula przy waszych koksach malusia jest, tydzień temu ważyłam na domowej wadze, to wyszło około 5,5kg.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ciasto ale to jest normalne :) naprawdę, już pisałyśmy i tym kochana. Chce być do Ciebie przytulony, bo tylko w Twoich ramionach czuje się bezpiecznie. Nie przejmuj się tak to minie, naprawdę :)
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Peppermill:
    A odnośnie wagi- dziecko powinno podwoić wagę urodzeniową do ok. trzeciego miesiąca życia, a nie do pół roku. To oczywiście nie jest regułą, szczególnie dla dzieci z b. dużą lub b. małą masą urodzeniową.

Najlepiej patrzec na siatki centylowe. Jak trzyma sie swojego centyla i jest w miare proporcjonalne do wzrostu, to wszystko w porzadku.

Moja tez na poczatku mocno przykoksowala (w wieku trzech miesiecy wazyla prawie 7 kilo i 64,5 cm wzrostu) i baaaardzo urosla, a teraz przystopowala. Na szczescie. Bo gondola i muskulki mamy nie rosna wraz z nia :devil:
    --
  4.  permalink
    Penny, wiem :) niecierpliwie sie tylko bo fizjoterapeta stwierdzil u mnie 2cm rozstep miesni brzucha i zalecil cwiczyc codziennie w okresie pologu bo to czas kiedy miesnie majacszanse sie zejsc. Boje sie ze nie zdaze pocwiczyc ani chwili przed koncem pologu... Dlatego ciekawa jestem kiedy Jasiek da mi chwile dla siebie... Moglby chwilke zajac sie sam soba :wink:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    _kasiek_: ja na tym zdjęciu nic nie widzę....

A ja widzę taki a'la pęcherzyk wypełniony wodą, tylee że nie mam pojęcia co to :shocked:
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    doti_p: Po żelazie mogą się pojawić bóle brzuszka. Moje panny biorą od urodzenia ferrum lek i jak czasem zapomnę, to tak spokojnie śpią, a jak biorą, to strasznie mi stękają.

Dziękuję dziewczyny. Moja Michalinka właśnie stęka w nocy aż spać nie idzie :/ podejrzewam, ze to brzuszek, bo pręży się wtedy i robi czerwona na buźce + oczywiście bączki idą lub kupka.

Treść doklejona: 26.10.12 12:31
    CiastoMiłości: Dziewczyny, moj maly nie potrafi ani chwili ulezec sam. Caly czas musi byc przytulony do Mamusi. Jak usypia i go odkladam to po minucie sie budzi i jest ryk... Kiedy mu to przejdzie...? Nie mam ani chwili dla siebie :cry:

mam dokładnie to samo, a jak ma jeszcze cycusia w buźce, to już w ogóle jest bajunia :) I wcale nie musi z niego mleczko lecieć, ważne, że jest co pociumkać :) Co ja się napłakałam z bezsilności Kochana... :)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    CiastoMiłości: Dziewczyny, moj maly nie potrafi ani chwili ulezec sam. Caly czas musi byc przytulony do Mamusi. Jak usypia i go odkladam to po minucie sie budzi i jest ryk... Kiedy mu to przejdzie...? Nie mam ani chwili dla siebie

Przejdzie :) Obiecuję Ci! Jak zacznie trochę więcej widzieć otoczenie. Teraz świat go przeraża i tylko mamusia i jej piękny biust są OK ;) U nas dużo więcej czasu zaczęłam mieć jak Martynka skończyła jakieś półtora miesiąca.... choć nadal mamy dnie "na mamusię" i siusiu robię po południu dopiero bo mi jej szkoda jak płacze... ale coraz żadziej tak jest.

CiastoMiłości: fizjoterapeta stwierdzil u mnie 2cm rozstep miesni brzucha i zalecil cwiczyc codziennie w okresie pologu bo to czas kiedy miesnie majacszanse sie zejsc.

Mamy tego samego fizjoterapeutę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Kakai, a to jest miekkie czy twarde? Bo mnie wyglada na zabek,ktory sie jeszcze nie przebil:wink:
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    montenia: Kakai, a to jest miekkie czy twarde? Bo mnie wyglada na zabek,ktory sie jeszcze nie przebil

kurcze nie dotykałam tego dotykałam od góry to jest rozpulchnione i miejscami czerwone, dzięki:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Mi tam to nie wygląda na ząb :tongue: Moja sama ma rozpulchnione dziąsła,ale ma dwie białe kropki na dole , a nie czerwone wypukłości :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Pleśnaiwka to to nie jest raczej. Stawiałaby na ząb, ale jakby co, to warto skonsultować z pediatrą lub jakimś zaprzyjaźnionym stomatologiem.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Chciałam jej zrobić zdjęcie,ale nie ma opcji.. Nawet na cm nie chce buzi otworzyć :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ale że Jasiowi miała by iść jako pierwsza DWÓJKA/ TRÓJKA ?:shocked:
    no bo to raczej nei jest w miejscu jedynki ?
    czy jest a ja po prostu nie widzę ?
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja nie mówię że to zab tylko pytam Was własnie? to jest biała plama patrząc na dziąsła od przodu a nie od góry, z drugiej strony jets to samo ma wielkośc ok 0,5cm a czerowne i rozpulchnione jest od góry
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Kakai: ja nie mówię że to zab

ja się do wpisu Montenii odniosłam :wink::wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.