Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeOct 26th 2012
     permalink
    ok:tongue: kurde moze ktos cos podebnego widzial kiedys to czekam na rady,najwyzej pojde do pediatry
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    oj Kakai,nie doszukuj się :tongue: co ma być to będzie :wink: Jak ząb to tak czy siak w końcu wyjdzie co tu więcej filozofować :tongue: Na pleśniawe ani na żadne brzydactwo nie wygląda także loooz :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorstasia2
     permalink
    Witam szystkich, od dłuższego czasu czytam was i postanowiłam się ujawnić. Od niedawna jestem początkującą mamą nasza córeczka Lenka ma 2mc i 2tygodnie (i oczywiście jest podobna do tatusia :-) ) . Mam do was pytanie odnośnie karmienia, czy to jest normalne że przy cycu po 5 minutach jedzenia zaczyna się prężyć wiercić postękiwać, łapie łapczywie po chwili wypluwa ? Jak pytałam się lekarz to tylko powiedział że minie i teraz nie wiem czy iść do innego.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Stasia, u nas minęło, ale dosyć długo tak reagował... Nie wiem do dzisiaj dlaczego - na pewno nie przestawało lecieć i nie było zbyt dużego ciśnienia...
    --
    •  
      CommentAuthorstasia2
     permalink
    The_Fragile dzięki a kiedy przestał tak reagować? Pocieszające że minie mam nadzieje że nie będzie to długo trwało.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kurczę, nie chcę ściemniać, bo nie pamiętam, ale chyba po 3 miesiącu dopiero... Ale faktycznie było to frustrujące, a ja nie wiedziałam co się dzieje. Bo na początku normalnie ssał, czyli nie płynęło za szybko, a potem zaczynał się kręcić, prężyć, wściekać... Ale mleko jak widziałam wypływało nawet wolniej niż na początku, nie wiem - może dlatego?
    --
    •  
      CommentAuthorstasia2
     permalink
    Jak po 3 mc to już niedługo ale fakt to jest denerwujące bo nie wiadomo o co chodzi.
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Kakai: ok kurde moze ktos cos podebnego widzial kiedys to czekam na rady,najwyzej pojde do pediatry

Kakai, na moje oko to są zęby trójki, czyli kły:). A są w miejscu trójek? Leon ma od dawna wypukłe dziąsła w miejscu kłów i takie rozjaśnione (białawe plamki), ale i tak wychodzą mu pierwsze jedynki.

Treść doklejona: 26.10.12 16:59
    wczoraj wyjrzał na światło dzienne drugi ząbek, już widać dwie białe kropki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeOct 26th 2012 zmieniony
     permalink
    Azja, jak ja Ci tych zębów zazdroszczę ;))) U nas znowu nieprzespana noc, ale tym razem zębulce, bo mały tarł dziąsła i tarł, nawet czopek nie pomógł... Tak jak Teo pisała, chyba po prostu go swędzą...
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    stasia2: Mam do was pytanie odnośnie karmienia, czy to jest normalne że przy cycu po 5 minutach jedzenia zaczyna się prężyć wiercić postękiwać, łapie łapczywie po chwili wypluwa ? Jak pytałam się lekarz to tylko powiedział że minie i teraz nie wiem czy iść do innego.

Mi tłumaczono, że to jest właśnie objaw nietolerancji...że kiedy dziecko spije mleko I fazy, które zawiera najwięcej laktozy, to niby podczas dalszego ssania/picia mleka dziecko odczuwa ból brzuszka...ale nie chce się wymądrzać, bo każde dziecko jest inne...

Treść doklejona: 26.10.12 17:04
    The_Fragile: Azja, jak ja Ci tych zębów zazdroszczę ;))) U nas znowu nieprzespana noc, ale tym razem zębulce, bo mały tarł dziąsła i tarł, nawet czopek nie pomógł... Tak jak Teo pisała, chyba po prostu go swędzą...

Ja też dziś walczyłam z Zuźką :devil:

Treść doklejona: 26.10.12 17:05
    azja_4: wczoraj wyjrzał na światło dzienne drugi ząbek, już widać dwie białe kropki :bigsmile:

Jak Zuzia pójdzie w ślady swojej kuzynki, której pierwsze zęby wyszły po roku ( w dodatku górne 2), to jeszcze dłuuugo sobie poczekam na ząbki :P
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
  1.  permalink
    Dzieki Ulcia.. Tych slow wlasnie bylo mi trzeba :)
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    magku: Mi tłumaczono, że to jest właśnie objaw nietolerancji...że kiedy dziecko spije mleko I fazy, które zawiera najwięcej laktozy, to niby podczas dalszego ssania/picia mleka dziecko odczuwa ból brzuszka...ale nie chce się wymądrzać, bo każde dziecko jest inne...

Nie wymądrzasz się, bo tak jest w rzeczywistości. A że układy pokarmowe niektórych dzieci są mniej lub bardziej dojrzałe, stąd takie skutki niestety .

Ciasto kurde wiesz co .. i popatrz jak to jest, Ty kurcze wysportowana, brzuszek jak kaloryfer i akurat Tobie się ten rozstęp mięśnia przyplątał :neutral:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    azja_4: Kakai, na moje oko to są zęby trójki, czyli kły:). A są w miejscu trójek? Leon ma od dawna wypukłe dziąsła w miejscu kłów i takie rozjaśnione (białawe plamki), ale i tak wychodzą mu pierwsze jedynki.

Azja dzięki, zobaczymy w takim razie czy cos sie wykluje czy cos sie zmieni
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    magku: Mi tłumaczono, że to jest właśnie objaw nietolerancji...że kiedy dziecko spije mleko I fazy, które zawiera najwięcej laktozy, to niby podczas dalszego ssania/picia mleka dziecko odczuwa ból brzuszka...

Ooo, to o tym nie wiedziałam... I co wtedy się robi? U nas przeszło z czasem, ale nikt mi o tym nie mówił :(
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    The_Fragile: I co wtedy się robi?

Ja przez jakiś czas odciągałam laktatorem to mleko pierwszej fazy. Czasami jak brzuszek wieczorem boli, to nawet to nie pomaga.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    The_Fragile: Ooo, to o tym nie wiedziałam... I co wtedy się robi? U nas przeszło z czasem, ale nikt mi o tym nie mówił :(

Dokładnie tak jak pisze mazinka83 ;)
    Można też podawać delicol, który zawiera laktaze - pomaga w trawienu laktozy
    •  
      CommentAuthorstasia2
     permalink
    magku na początku też tak myślałam że nietolerancja i kupiłam kropelki delicol ale było tylko gorzej wiec przestałam podawać bo Lenka częściej zaczęła płakać. Teraz nie wiem co to może być?
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    stasia2: magku na początku też tak myślałam że nietolerancja i kupiłam kropelki delicol ale było tylko gorzej wiec przestałam podawać bo Lenka częściej zaczęła płakać. Teraz nie wiem co to może być?

Dziecko dziecku nie jest równe..jednemu pomoże delicol, innemu wręcz zaszkodzi...my delicol odstawiliśmy, bo nie było poprawy...Nie wiem...może Lenka ma jeszcze jakieś objawy nietolerancji? A Twoja dieta? Może coś jej szkodzi?
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    penny: Ciasto kurde wiesz co .. i popatrz jak to jest, Ty kurcze wysportowana, brzuszek jak kaloryfer i akurat Tobie się ten rozstęp mięśnia przyplątał

o tym samym sobie pomyślałam jak Ciasto napisała o tym rozstępie...no i przypomniał mi się jej brzuszek...
    --
    •  
      CommentAuthorstasia2
     permalink
    wiem że to pytanie już było ale jak mam wstawić suwaczek ?
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Dziewczyny u nas śnieg pada ... jakoś nieprzygotowana na to jestem :wink:
    edit pomylilam watki O:-)
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Dziewczyny, po dwóch dniach spania niemal non-stop dziś kryzys zażegnany. Wszystko wróciło do normy. Powiem wam szczerze, że kamień spadł mi z serca. Cieszę się też, że przeszło zanim zdecydowałam się na wizytę w szpitalu. Godzinne, albo i dłuższe czekanie w izbie przyjęć pełnej chorych dzieci nie bardzo mi się uśmiechało.Szkoda tylko, ze wciąż nie wiem, co te napady senności powoduje...Ale może powinnam po prostu założyć, że ten typ tak ma. W każdym razie dzięki wielkie za wasze rady i wsparcie.

:bigsmile::bigsmile:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 26.10.12 20:49</span>
    Penny, u mnie w Szkocji tez dziś padał!!:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Dziewczyny, znalazłam fajne radio dla małych dzieci. Wrzucam tutaj, bo nie wiem, czy już było, a może się komuś przyda: www.pl.radio4baby.com
    Mi się bardzo podoba :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Wpadam się pochwalić, że w końcu Kubie wyszedł ząbek na górze (ojjj męczył się bardzo Kuba) no i nie wiem czy można to już nazwać chodzeniem ale i wczoraj i dzisiaj zrobił 2 i 3 kroczki:crazy::crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Penny snieg:shocked::shocked:

Carottka gratulacje dla Kuby! :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kurcze u nas zimno było. ale mam nadzieję, że śmieg nie za szybko do nas zawita :P Trzeba opony na zimówki w wózku wymienić

:devil::wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Vsti albo zamienic wozek na sanki :peace:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    No normalny śnieg, taki płatkowy :shocked:
    Nadia się w końcu uspokoiła, upewniwszy się, że jej stopy nigdzie nie uciekną i po dwóch dniach strachu o nie, w końcu spokojnie zasnełą wieczorem :bigsmile:
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeOct 27th 2012 zmieniony
     permalink
    DIEGO ma pierwsza biala perelke !!!:swingin::swingin::swingin:

Moze przy zebach chociaz mnie oszczedzi!
    nic na to nie wskazywalo...
    nie mial opuchnietych dzasel, zadnych zlych chumorow, nawet spal dluzej niz dotychczas!!!!! WOW
    --
    •  
      CommentAuthorstasia2
    • CommentTimeOct 27th 2012
     permalink
    [quote=nessie][/quote]
    gratulacje dla Diego:clap:
    a u nas pogoda koszmarna pada deszcz ze śniegiem :cry:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    W Warszawie sypie śnieg :shocked::shocked: No tego to się nie spodziewałam :D A mały leży, patrzy się w okno i się śmieje :)))

Teraz chyba u nas zęby idą - znowu nie spimy trzecią noc, ale dzisiaj o 3 w nocy wysmarowałam mu dziąsła Dentinoxem i o dziwo spał do rana już...
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    U nas od 06:00 była zabawa smoczkiem na śpiąco- smoczek razem z palcem w buzi, wyjmowanie i wkładanie smoczka, płacz jak smoczek wypadł- wszystko to przy zamknietych oczach.:devil:
    Więc matka o 08:00 skapitulowała i obudziła dziecko.:devil:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    gratulacje dla Diega!!!!
    -
    u nas też pada śnieg i też się go nie spodziewałam buuuu...... teraz ze spacerami będzie gorzej!
    -
    no i u nas też zęby hehe co by Krasnalątko nie było same z tym wyrzynaniem:P ale u nas noce jakie były takie są czyli cała noc przespana ale kilka razy smoka dać trza:P w dziń ciut bardziej marudna o ile się da:devil::devil: a zęby widzę pod dziąsłami więc pewnie tydzień dwa i ujrzą światło dzienne:)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    kasiakuzniki: a zęby widzę pod dziąsłami więc pewnie tydzień dwa i ujrzą światło dzienne:)

No a ja w ogóle ich nie widzę... U nas niestety nocami jest akcja Cycuś. Żeby było śmieszniej, nasze dziecię rozpoznaje już kilka wyrazów, a w tym "cycuś" właśnie. Dzisiaj rano mąż do niego krzyknął "cycuś!", a mały siup, w moją stronę i złapał za pierś :DDD Myślałam, że padnę ze śmiechu!

Ze śniegiem to gorzej będzie...
    --
  2.  permalink
    The_Fragile: Ze śniegiem to gorzej będzie...

The Fragile sorki, że na tym wątku, ale przypomniało mi się własnie że pytałaś o to na wątku wózkowym - byliśmy wczoraj z mężem w smyku i było dużo naszych wózków Jedo Fyn na ekspozycji i obadałam dokładnie montowanie tego ochraniacza na nóżki w spacerówce:smile: było to "położone na podnóżku, w to wsunięte nóżki dziecka i zaczepione tymi 2 klamerkami po bokach do jakby bocznych elementów tych pasów bezpieczeństwa. Nie wiem czy zrozumiale wytłumaczyłam:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Violet, chodź na wózkowy, bo mam więcej pytań ;)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Witajcie, dziewczynki od paru dni obserwuje u małej śluz w kupce, od czego on mógł się pojawić i co mam robić żeby zniknął :confused:?

Kinga skończyła dzisiaj miesiąc... kiedy to zleciało?
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    sysiajaw: od paru dni obserwuje u małej śluz w kupce, od czego on mógł się pojawić i co mam robić żeby zniknął

Jeśli nie ma go bardzo dużo, i poza tym dzieciątku nic nie jest, to jest to norma i nic nie trzeba z tym robić :)
    Adaś miał śluz w kupce do około 4 miesiąca, potem z tego wyrósł :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Ja nie pomogę niestety...:sad:
    Ale wszystkiego najlepszego dla Kingi :crazy:
    Faktycznie czas zasuwa... Mój ma prawie 2 tygodnie a poród pamiętam jak wczoraj...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    dolaczam do nie sypiajacych mamus...
    The Fragile u mnie tez, co godzine w nocy cyc... Mi juz trudno znalezc powod tych nocy masakrycznych :/ Nie wiem, czy to brzuszek, glod, zeby, skok...
    Obrot na brzuch zaliczony :D Nawet udalo sie nagrac!
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    A za nami pierwsza noc przespana. Pękłam! Wzięłam małego do łóżka i przespał ze mną prawie całą noc! W końcu nie czuję bólu głowy... :bigsmile:

Treść doklejona: 27.10.12 11:48
    Vsti gratulacje dla córci :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Vsti: The Fragile u mnie tez, co godzine w nocy cyc... Mi juz trudno znalezc powod tych nocy masakrycznych :/ Nie wiem, czy to brzuszek, glod, zeby, skok...

Vsti, ja też już się gubię... Te 1,5 miesiąca to był skok, a teraz sama nie wiem - zęby, których nie widać?

Dii - i bardzo dobrze, Ty się wyśpisz, Kacperek ma mamę blisko siebie (i tatę pewnie też?), wszyscy zadowoleni ;))) Tak jest najwygodniej chyba, a dziecko kiedyś się wymontuje od Was - nasz Krasnal jak się źle czuje to lubi spać u nas, a tak to tylko łóżeczko i jego lale ;)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Tatuś oczywiście razem z nami ale przy mojej asekuracji :wink:
    Żeby i w naszym przypadku potem chciał do łóżeczka... Boję się że go za bardzo przyzwyczaję... Ale w dzień śpi u siebie spokojnie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dii, takie maleństwo się nie przyzwyczai, nie daj sobie wmówić, bo u nas to każda babcia, ciocia i inne starsze, że "zobaczycie, przyzwyczai się, nie noście na rękach, bo terrorystę sobie wychowacie". A my robiliśmy to, co mówiła fizjoterapeutka i psycholog na SR - że można nosić, tulić, spać razem, bo maluszek do ok. 6 miesiąca życia nie ma nawyków, nie przyzwyczaja się jeszcze. I co? I mały teraz śpi u siebie (chyba, że zła noc jest), nosić na rękach sie nie daje, bo chce sam na podłodze się turlać albo w wózku posiedzieć.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    O widzisz?! To mnie pocieszyłaś! Super jakby tak było faktycznie. A więc nie będę miała oporów z noszeniem i spaniem :bigsmile: Bo tez czasem mi szkoda jak on tak leży w tym łóżeczku i rusza oczkami naokoło a ja boję się go tak brać, żeby się nie przyzwyczaił...
    A dodam tylko, że mąż wczoraj kupił dla niego misia usypiacza z bijącym serduszkiem i powiem szczerze - warte wydanych pieniędzy, a tanie nie było! Super sprawa! Mały śpi i jak zaczyna marudzić do pluszak się uaktywnia i znowu bije serce i jest spokój. W nocy może się przydawać:smile: No oczywiście jak Kacper ma jakieś potrzeby typu mokro, jeść to oczywiście nie pomaga serduszko ale w innych przypadkach sprawdza się rewelacyjnie. Udało mi się w końcu ogarnąć mieszkanko bo tak to cały czas musiałam się odrywać i nigdy nie kończyłam:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    The_Fragile: Vsti, ja też już się gubię... Te 1,5 miesiąca to był skok, a teraz sama nie wiem - zęby, których nie widać?

Ja też byłam pewna, że to skok...kilka nocy było nawet ok, a dziś znowu wariacje, więc też zachodzę w głowę o co jej kaman :D? Na szczęście dziś mąż się z nią męczył, więc troszkę odespałam ;)
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    magku: kilka nocy było nawet ok
    dokładnie kilka nocy ok, a teraz znów pobudki. Za to Nadia chyba teraz odsypia noc spi 2 h, co Jej sie nigdy w dzień nie zdarzało :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    I do tego wszystkiego ciężko zasypia :confused:
    Vsti: Za to Nadia chyba teraz odsypia noc spi 2 h, co Jej sie nigdy w dzień nie zdarzało :shocked:

Zuzia niestety nie jest tak wspaniałomyślna :bigsmile::devil:
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    mi Mateusz nie chce spać w dzień - od jakiś trzech dni....wczoraj spał 1h 40minut w sumie !!!!! dziś póki co - pobudka tak na dobre przed 8 rano a spał jakieś 30 może 40 minut do tej pory.....nie wiem co robić bo jest przy tym strasznie marudny bo śpiący...no chyba, że też zęby bo tak pcha paluszki do buzi zwłaszcza po jednej stronie że aż mi go żal....
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Mamusie starszych dzieci, mam pytanie...kiedy mniej więcej dzieciaki mają stałe pory snu? U nas te drzemki są tak różne( raz śpi 40 min, raz 60, a raz 30, raz jest zmęczona po 3h aktywności a raz pada po 1,5h), że przyznam że troszkę mnie to męczy :confused:

Treść doklejona: 27.10.12 13:53
    Męczy mnie to, bo muszę kombinować z drzemkami, żeby kolejna drzemka nie wypadła o godzinie 18 (na spanie na noc dla niej jest niestety za wcześnie, ale jak idzie spać ok.19 jest już ok...dziwne, no ale tak ma), bo potem późno idzie spać, a nie ukrywam, że chciałabym mieć troszkę luzu wieczorami...
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.