Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormadzinka83
    • CommentTimeOct 30th 2012
     permalink
    Gosia dostała huśtawkę jak miała ponad miesiąc i była ok, jednak jak dla mnie to i tak póki co taki bajer na parę/parenaście minut, bo nie mam przekonania do tej pozycji półleżącej.

Dziewczyny, czy przy skoku jest większy apetyt? Bo moja panna od wczoraj marudna, a dzisiaj popołudniu woła jeść co godzinę. Nie żeby mi to przeszkadzało, nareszcie cyc dowartościowany :tongue:. Innych objawów "chorobowych" nie widzę, więc stawiam na skok. No i mój śmieszek przestał się uśmiechać :cry:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Penny, moja "kurtka ciążowa" = "kurtka o dwa rozmiary większa niż zwykle" :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    madzinka, jak najbardziej moze chciec wiecej cyca w skoku :)
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Dii: Czy przód-tył wystarczy?

takie kołysanie dziecku kojarzy się z okresem kiedy było w brzuchu, jest naturalniejsze od tego na boki:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Dziewczyny, wrzucam fotkę:

AZS

Czy to wygląda jak AZS? Pediatra twierdzi, że jest podejrzenie AZS, a ja jak czytam opisy wysypki przy AZS, to mi jakoś nie pasuje...
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    ja się kompletnie na tym nie znam więc nie pomogę:neutral:
    --
  1.  permalink
    U nas bylo takie cos:
    null
    i po smarowaniu tylko i wylacznie locobase zeszlo wszystko w kolka dni.
    Tu lekarze od razu mi powiedzieli, ze to na pewno nie od diety mojej czy dziecka czy AZS a po prostu taki stan przejsciowy i jedyne co nalezy to natluszczac. Nie wiem czy to jets to samo ale wyglada podobnie.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Winnica Nie znam sie, nie pomoge.

Dii my mamy oczywiscie taka jak Madzinka;) bardzo sobie chwalimy. Dominik spedza w niej jakies 30 min dziennie (to taka drzemka poranna zeby mama mogla sie doprowadzic do ladu i skladu) raz byl w niej 40 min ale to wyjatek byl bo tak mi ladnie zasnal a ja mialam duzo do zrobienia w domu.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Winni ja tez niestety nie pomogę :(
    Hydro no mogłabym nosić kurtkę Marcina, ale chodzi o to że wtedy wieje nam bardzo od góry, więc kombinuję, żeby "pozatykać" te dziury.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Hope a Twój Dominiś już się zorientował, że ma rączki? Bo moja panna dalej nie. Czekam na to wielkie odkrycie :wink:
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeOct 31st 2012 zmieniony
     permalink
    cześć dziewczyny wpadam się pochwalić Milenka stała się posiadaczką pierwszego zęba MA LEWĄ DOLNĄ JEDYNECZKĘ tzn kawałeczek:P)!!!!:swingin::swingin::clap::clap::cheer::cheer::crazy: oszalałam aż się popłakałam jakieś to takie dla mnie dorosłe znika moja mała dzidzia..... hehe już stukałam od 3 dni łyżeczką ale dziś usłyszałam odzew:)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeOct 31st 2012
     permalink
    U mojej dalej nic.. Ale daje radę i gryzie dziąsłami jak ta lala :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    pewnie ma czas Milce ta jedna jedynka też nie na wiele się zda:D u nas zauważyłam na siłę bo dziąsła nie spuchnięte ale zaczęłam zaglądać bo bardziej pyskata:devil: była no i zauważyłam nie jakieś kreseczki czy coś tylko widać że zębole w natarciu:)
    -
    a skubana stoi już przy wszystkim zabawki prawie co ją nie interesują musi stać i to gdzieś blisko mnie no i jak znikam do innego pokoju czy siku to skuczy i biegiem za mną ehhh ten lęk separacyjny....
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Biedronka11: Tu lekarze od razu mi powiedzieli, ze to na pewno nie od diety mojej czy dziecka czy AZS a po prostu taki stan przejsciowy i jedyne co nalezy to natluszczac. Nie wiem czy to jets to samo ale wyglada podobnie.

Biedronka u nas to jest już z miesiąc. Dawałam małemu fenistil - bez skutku, smarowałam Lipobase - bez skutku.
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Winnica moja córeczka też ma takie ,,coś,, na twarzy bliżej uszka i wokół pępka. Tzn. raz jest, raz znika.
    Smarowałam zwykłym kremem te zmienione miejsca bo były suche i zauważyłam poprawę.
    Lekarz stwierdził, że to skaza białkowa wiec jestem na diecie - ale intuicja podpowiada mi, że to jednak nie to.
    Bardziej wygląda mi to na AZS.

Mam pytanie jeśli wystąpi uczulenie to po wyeliminowaniu alergenu po jakim czasie znika wysypka? jest to kwestia godzin, dni czy tygodni?

Co do drzemek przez dzień to Nataszka nie praktykuje ich wcale:devil: woli się bawić, jeść i marudzić. Za to nocami śpi mi jak suseł. Prześpi bez pobudki całą nocną zmianę często z nawiązką:)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Dziś w Kauflandzie Pampersy Active Baby za 44,99 :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    rumba: Winnica moja córeczka też ma takie ,,coś,, na twarzy bliżej uszka i wokół pępka. Tzn. raz jest, raz znika.
    Smarowałam zwykłym kremem te zmienione miejsca bo były suche i zauważyłam poprawę.
    Lekarz stwierdził, że to skaza białkowa wiec jestem na diecie - ale intuicja podpowiada mi, że to jednak nie to.
    Bardziej wygląda mi to na AZS.

Rumba, ja stosowałam fenistil i lipobase do smarowania - bez skutku. Myśleliśmy że to uczulenie na antybiotyk, ale antybiotyku Adaś nie bierze już z miesiąc więc to raczej nie to.
    U mnie wczoraj lekarz stwierdził, że skaza białkowa to to nie jest i że raczej AZS, chociaż wysypka nie jest typowa dla AZS, więc na razie tylko podejrzenie. Mam odstawić największe alergeny bo jem wszystko, na miesiąc i jeśli to pomoże, to później wprowadzć po jednym znów te alergeny do diety, żeby znaleźć winowajcę, a jeśli nie pomoże to do alergologa.
    Dostałam jeszcze ketotifen, ale jeśli dam mu ten lek i jednocześnie będę na diecie to skąd będę wiedziała, czy wysypka zeszła po diecie czy po leku?

Treść doklejona: 31.10.12 10:00
    rumba: Mam pytanie jeśli wystąpi uczulenie to po wyeliminowaniu alergenu po jakim czasie znika wysypka? jest to kwestia godzin, dni czy tygodni?

Z tego co wiem to alergen moze być obecny w organiźmie nawet do dwóch tygodni.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Moje dziecko otworzylo oczy po nocy i nic innego nie interesuje tylko obroty na brzuch:devil: Nawet w wannie chce sie obracac:devil:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    rumba:
    Mam pytanie jeśli wystąpi uczulenie to po wyeliminowaniu alergenu po jakim czasie znika wysypka? jest to kwestia godzin, dni czy tygodni?

Z tym może być różnie - wszystko zależy od tego jak długo już są zmiany i jaki jest ich stan oraz od alergenu. Jak odstawisz alergen od razu po pojawieniu się wysypki, jest szansa, że następnego dnia już nie będzie śladu, ale może być i tak, że wysypka będzie przez kilka tygodni i bez odpowiedniej pielęgnacji się nie obędzie...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A w Tesco przecena na body 3-5 paki, pajace, rampersy itp. 30% (tylko nie wiem, czy we wszystkich, czy wybranych sklepach)

Treść doklejona: 31.10.12 10:25
    U Nadii wysypka po nabiale zjedzonym przeze mnie utrzymywala sie glownie 1-2 dni.
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    Vsti: Nawet w wannie chce sie obracac:devil:

a moj w wannie teraz kapie sie na czworaka:)) hehehe artysta maly:))

dziewczyny a mam pytanie bo dzis znor rano troszke mi charczal:(( ale podaje mu ten syropek, robie inchalacje, zachowuje sie napewno jak zdrowe dziecko bo szalenstwa mu w glowie:)) osluchany w poniedzialek wszedzie ok wiec co to moze byc????
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Winnica a Adaś ma tą wysypkę tylko na twarzy?

Odstawiłam też Debridat (w ulotce pisze, że może uczulać).

agi_s: bez odpowiedniej pielęgnacji się nie obędzie..

jakie kremy można stosować? są jakieś kremy bez recepty czy bez wizyty u alergologa się nie obejdzie.

Treść doklejona: 31.10.12 10:37
    ewelinda29: dziewczyny a mam pytanie bo dzis znor rano troszke mi charczal:(( ale podaje mu ten syropek, robie inchalacje, zachowuje sie napewno jak zdrowe dziecko bo szalenstwa mu w glowie:)) osluchany w poniedzialek wszedzie ok wiec co to moze byc????
    --

Moja też nie choruje a chrapie. Ma to po ojcu - jak wszystko z resztą:devil::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    rumba: jakie kremy można stosować? są jakieś kremy bez recepty czy bez wizyty u alergologa się nie obejdzie.

Na pewno można kąpać dziecko w emolientach i stosować kremy z tych serii - ważne, żeby nie dopuszczać do przesuszenia skóry. A jak nie będzie schodzić przez długi czas, to wtedy do lekarza
    --
     permalink
    rumba: Ma to po ojcu - jak wszystko z resztą:devil::bigsmile:

moj tez ma wszystko po tatusia, ale akurat nasz tatus nie charczy:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    rumba: Winnica a Adaś ma tą wysypkę tylko na twarzy?

Nie, ma tez trochę przu uszach i na bokach szyi, na przedramieniu jednej rączki i kilka placków na udach.

Treść doklejona: 31.10.12 11:37
    ewelinda29: dziewczyny a mam pytanie bo dzis znor rano troszke mi charczal:(( ale podaje mu ten syropek, robie inchalacje, zachowuje sie napewno jak zdrowe dziecko bo szalenstwa mu w glowie:)) osluchany w poniedzialek wszedzie ok wiec co to moze byc????

A w jaki sposób Ci charczy? Bo Adaś od 4 dni wydaje taki dźwięki jakby miał okropny katar i nie mógł oddychać, a nic z noska nie leci ani wyciągnąć się nie da :neutral: U nas też lekarz osłuchał i nic nie ma, dziecię jakby zdrowe :neutral:
    --
     permalink
    A w jaki sposób Ci charczy?

wiesz co jak oddycha buzia to slychac, nie wiem czy to ze srodka czy to cos zalega....nos tez czysty i nic nie ma :)
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    ewelinda29:
    wiesz co jak oddycha buzia to slychac, nie wiem czy to ze srodka czy to cos zalega....nos tez czysty i nic nie ma :)

hmm... a czemu buzią oddycha? Mi Adaś zawsze noskiem oddychał i dopiero teraz widzę, że buzią bo ten nosek ma jakby zatkany, ale ja nie umiem nic na to poradzić. Też robiłam inhalacje, psikam solą fizjologiczną, maść majerankową pod nosek stosuje, ale to nic nie daje. Może to jakaś alergia jest? Myślicie, że dzieciaczki takie małe mogą mieć alergię, które objawiają sie zatkanym noskiem? Bo głównie to się mówi o wysypkach, która zresztąteż u nas jestm niewyjaśnionego jeszcze pochodzenia:sad:
    --
     permalink
    hmm... a czemu buzią oddycha?

a tak czasem ma chwile ze buzia zlapie oddech i wtedy tylko to slychac:) w nocy spi oddycha noskiem i jest cisza:))
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Madzinka mam wrazenie ze jestesmy wlasnie na tym etapie. Mysle ze porusza rekoma troszke bardziej swiadomie no i piastki bierze namietnie do ust tzn tylko lewa piesc ;) do tego chwyta takie rzeczy jak pieluszka czy kocyk i np. naciaga na siebie ;) Za to z usmiechem mamy pod gorke. Moj maly wazniak smieje sie ale trzeba naprawde sie postarac o to..:confused: nic za darmo ;)

a czy Twoja mala wierzga tak smiesznie nogami ? moj ma niezla frajde przy tym :) widac ze go to uszczesliwia.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Alergeny moga utrzymywac sie 2 tygodnie nawet w organizmie.
    my mielismy taka wysypke jak na zdjeciach i u nas to bylo zapalenie skory i wyszlo po szczepieniu 5w1 i prevenarze 13. Walczylismy kilka m-cy. I najlepiej sluzyl malej krem bepanthen i nanoszenie go zgodnie z wlosem! (nigdy pod wlos, bo wtedy zmiany sie nasilaja). Jeszcze przemywalam cale cialko emulsja do mycia ciala i twarzy Cetaphil. I od razu po tym myciu nakladalam bepanthen.
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    ewelinda29: a tak czasem ma chwile ze buzia zlapie oddech i wtedy tylko to slychac:) w nocy spi oddycha noskiem i jest cisza:))

A może to wiotkość krtani? To brzmi podobnie do chrapania..nie wiem jak to wyjaśnić, ale takie charczenie też jest przy wiotkości...
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Winnica, ja bym obstawiala jednak na alergie. Nie musi byc katarku, on moze do wewnatrz splywac, a sluzowka jest obrzeknieta wewnatrz.
    Nawilzasz powietrze w domu?
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Wpadam ponownie na chwilę, bo nie mam czasu na NIC...Zuzia od kilku dni przechodzi samą siebie :devil: mamusie starszych dzieci...czy Wasze pociechy w pewnym etapie swojego rozwoju nabrały potrzebę wiecznego chodzenia np.po domu? A dopiero co ją pochwaliłam że taki spokojny egzemplarz mi się trafił :D
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Magku, oj nabralay, nabraly :wink:. I mojej do dzisiaj nie przeszlo:devil:
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    montenia: Nawilzasz powietrze w domu?

Nie, ale u nasnie jest sucho, wręcz przeciwnie.
    A jak jes obrzęknięta śluzówka, to katar nie może spływać do nosa, tylko spływa do gardał, tak?
    Co ja mogę robić? Jak mu pomóc?

Treść doklejona: 31.10.12 13:43
    montenia: Magku, oj nabralay, nabraly . I mojej do dzisiaj nie przeszlo

Montenia, nie strasz :devil: Adaś od miesiąca mniej więcej domaga się noszenia po całym domu :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    hopelight: piastki bierze namietnie do ust tzn tylko lewa piesc ;)

O, Hopelight, moja Lusia tez bierze do buzi zawsze tę samą piąstkę- prawą. Jak czasami trafi do buzi lewą to krzywi się jakby coś obrzydliwego polizała...:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Winnica, a mozesz sprawdzic jaka masz wilgotnosc? Powinna byc miedzy 40 a 60% nie mniej nie wiecej.
    Winnica, tak moze do gardla splywac, badz maly moze miec ,,tylko,, obrzek sluzowek w nosie i dlatego buzka oddycha.
    Moja corka tylko na rekach w zasadzie chce. Wozek jest be, rowerek be, nozki be. I musialam teraz chuste kupic taka kolkowa, bo na reku juz mi ciezko tak z nia chodzic.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Gratki dla Milki! Kurka, no to teraz pora na Krasnala, bo on wszystko robi później niż Milka ;)
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Hope u nas też piąstki są przepyszne, od kilku dni tak je namiętnie cyca, że aż słychać to jej cmokanie. A kopanie nogami opanowała do perfekcji, dobrze, że kołdrę ma dużą, to jej nie potrafi rozkopać (jeszcze :devil:), kopie też dwoma nogami na raz i podnosi do góry obie nogi.
    Moja ostatnio tylko się uśmiecha przy przewijaniu, jak się ją w pupkę poklepie :devil:, a tak to powaga majestatu.
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    montenia: Winnica, a mozesz sprawdzic jaka masz wilgotnosc?

No tak żeby liczby podać to nie sprawdzę :neutral:
    Ale małam okazję sypiać w suchym mieszkaniu i czuję różnicę. Bo mi akurat jak jest za sucho, zawsze się nos zatyka.
    Co ja mogę jeszcze zrobić, oprócz tego co robię, żeby Adasiowi jakoś pomóc? On nawet je mi mniej, zazwyczaj co 1,5 co 2 godziny, od 3 dni nawet co 4 co 5 :sad: Mam wrażenie, że je jak już jest mega, mega głodny, bo tak, to denerwuje się, że nie może oddychać i po kilku ciumknięciach płacze i nie chce jeść dalej.:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Luśka moja zawsze poważna. Zaszczyciła mnie uśmiechem może ze trzy razy. Ale to chyba rodzinne, bo Natala b. długo wcale się nie uśmiechała- pierwszy raz jak skończyła trzy miesiące...
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Ooo my też jesteśmy na etapie wkładania wszystkiego do buzi:) Moja mała polubiła sobie prawą piąstkę, którą uroczo cmoka i zasysa :heartbounce:

madzinka83: Moja ostatnio tylko się uśmiecha przy przewijaniu, jak się ją w pupkę poklepie , a tak to powaga majestatu.
    --
    U mnie to samo. Muszę się nieźle nagimnastykować żeby gwiazda obdarzyła mnie uśmiechem:whorship:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Penny wlasnie przeczytalam to co napisalas na brzuszkach (4dni temu) ... pobeczalam sie, zaczelam wertowac strony i ogladac brzuchy!
    Tez sobie zycze takiego powrotu na przyszle ;-)))))
    to by bylo cos:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Tez sobie zycze takiego powrotu na przyszle ;-)))))

w sensie, że ZBIOROWE STARANIA ?!:tongue:
    mój mi zapowiedział że daje mi 3 lata na ogarnięcie się, no max 5:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    flavia: mój mi zapowiedział że daje mi 3 lata na ogarnięcie się, no max 5:shocked:

Mój pragnął mieć dwójkę dzieci...(ja zawsze chciałam jedno), po przygodach kolkowych stwierdził, że jedno jednak mu starczy :bigsmile:
    Ja z Wami raczej nie przejdę na przyszłe (na dzień dzisiejszy nie chce w ogóle słyszeć o drugim dziecku, ale przyszłość może płatać figle, więc chyba nie powinnam się wyrzekać, ze NIGDY), ale jak tam zawitacie, to będę Was odwiedzała :bigsmile:
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    flavia ja tez tak za 3-4 lata, chociaz Antek nie chce nawet o tym slyszec!
    takze powrot zbiorowy bardzo mozliwy haha:swingin:

Treść doklejona: 31.10.12 21:21
    magku: na dzień dzisiejszy nie chce w ogóle słyszeć o drugim dziecku

no wlasnie u nas to samo ... ale on se moze gadac:cool::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Ja też dziękuję, ale tak sobie pomyślałam, że w sumie fajna sprawa tak razem na listę wrócić :bigsmiel"
    Nessie Ty obstawiasz 3-4 u nas 3-5 więc tak za 4 lpasuje Ci?:wink:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Haha my planowaliśmy dwójkę, mamy dwójkę i basta :) Ale będę Was podglądać jak wrócicie :) Mi moje 2 gwiazdy w zupełności wystarczą, dają popalić za 4, więc ja raczej nie planuję powrotu.
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Mi moje 2 gwiazdy w zupełności wystarczą, dają popalić za 4

oj tam oj tam!
    Mnie ich słodkie uśmieszki rozwaliły:)
    no ale co innego mieć Je na co dzień, po raz tysięczny powtórzę- PODZIWIAM CIĘ!:whorship:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A ja Ciebie za tak długą przygodę z laktatorem :whorship: Tu nie ma co podziwiać, tak mi się trafiło, więc muszę sobie radzić :) A te uśmiechy to do obcych tak ślą, w domu wychodzą z nich diabełki :) Chociaż dziś dały popis i pięknie się bawiły po powrocie do domu przez 2h, a potem kąpiel, butla i zasnęły w 5 minut.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.