Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 3rd 2012 zmieniony
     permalink
    kasiakuzniki: ale ogólnie u nas każdy ząbkowe robił

świat zwariował :crazy:
    przynajmniej w Twoim regionie, bo u nas nikt z okazji I-go zęba przyjęć nie wystawia :tooth::tooth:

poza tym Kasia czilałt, tak jak przedtem napisałam każdy robi to co lubi nie ? :wink:
    a że sobie to ktoś inny skomentuje to już taki urok forume, się nie irytuj :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
    • CommentTimeNov 3rd 2012
     permalink
    Ano Ulcia ja mam taką poduszkę i właśnie dzięki niej Aleks polubiła leżenie na brzuszku, bo nie musiała sie tak męczyć, żeby głowę podnosić no i rączek do tyłu nie mogła dawać ;) Jak zrozumiała, że na brzuszku też mozna się świetnie bawić (dawałam jej zabawki przed rączkami, żeby mogła je łapać) to zaczęłam ją kłaść bez tej poduszki i ostatnio to nawet woli taką pozycję, niż na plecach. Więc w sumie to używamy jej już baaaaaaaardzo rzadko. Głównie leży sobie obok i Aleks podziwia obrazki na niej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Wszystkiego Naj,Naj dla Krasnala i Paulinki :smile: Ten czas tak zasuwa..
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    TEORKA: a że sobie to ktoś inny skomentuje to już taki urok forume, się nie irytuj :swingin:

ale ja się ani ani nie zirytowałam ale tak jak prawo jest skomentować tak samo ja mam prawo wytłumaczyć bo dla mnie to normalne a nie moje widzimisię:P a może i świat zwariował ale ja lobię imprezki takie rodzinne i to nie jest przyjęcie tylko rodzinny spęd całe szczęście bez teściowej:devil::devil::cool:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Jaa też dołączam się do wszystkich dzisiejszych życzeń dla Paulinki i Krasnala ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    KASIA ale żebyśmy się dobrze zrozumiały :wink:
    mnie nie dziwi, że Ty robisz imprezę, zapraszasz rodzinę itp :wink:
    toż to normalna sprawa co nie ? :bigsmile:
    tylko zszokował mnie powód tej imprezy w postaci pierwszego zęba Milki :bigsmile:
    gdyż nigdy ever się nie spotkałam z takim czczeniem tegoż zdarzenia - ani tu gdzie mieszkam ani w sumie nigdzie :wink:
    co więcej wyobraziłam sobie miny moich znajomych/rodziny kiedy się dowiadują, że ich do siebie zapraszamy bo Nina ma zęba ahahahaah :crazy::crazy::crazy:

kasiakuzniki: ja się ani ani nie zirytowałam

a to sorry, jak widać źle odebrałam słowa z poprzedniego posta
    kasiakuzniki: na chodzenie pierwsze słowo pierwszą kupę do nocnika porobię bal..

:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    My mamy nawilżacz TRIADA- jest taki brzydki bleeee, ale co ważne to, że mało prądu żre.
    A ja się nie spotkałam z tobieniem imprez z okazji ząbka i itp. ale uważam, że to fajna sprawa- powód do spotkania, pofadania.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Dii - my używamy nawilżacza Sanico (zimna mgiełka) i skutecznie nawilża powietrze, a drogi nie jest...jest tam regulacja intensywności wydmuchu (pewnie w każdym nawilżaczu jest?), więc nie powiewa jakoś super mocno chłodem ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    TEORKA: a to sorry, jak widać źle odebrałam słowa z poprzedniego posta

e forum jest po to żeby pisać i ja to rozumiem:P widźcie u nas się robi mój wujek już Adiego pytał z tydzień wcześniej kiedy Milce wyjdą zęby hehe po prostu ja to wzięłam za normę a co region to obyczaj a może co ludzie:P
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Kasiakuzniki a na takich ząbkowych imprezach też sie dostaje prezenty? :devil::bigsmile: Bo jeśli tak, to może i ja taką imprezę urządzę... :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    magku: Dii - my używamy nawilżacza Sanico

Były takie w jednym sklepie, ale kilka więc nie wiem... Ale pewnie na niego się zdecyduję, jak twierdzisz, że jest skuteczny :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeNov 4th 2012
     permalink
    Tak Milka dostała szczoteczkę do zębów:devil::cool:
    -
    no i Milka dziś dogania Krasnala i kończy 8 miesięcy:)
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja się szykuję z mini imprezą na pierwsze urodzinki,a o ząbkowych też nie słyszałam.Aczkolwiek każdy robi co tam chce :wink:

Polecacie coś żeby smarować dziąsło z wyżynającym się zębem ? Bo u Oliwki jest strasznie sine,jakby siniak jakiś :shocked: A dziś w nocy wstała na 2 godziny,chodziła nam po twarzach i mówiła tata,tata ... No i szorowała smokiem po dziąsłąch jakby ją swędziały czy co :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorstasia2
     permalink
    100 lat dla Milki :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Milka dziękuje wszystkim e-ciociom:)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeNov 4th 2012 zmieniony
     permalink
    100 lat dla ząbkowej Milki :flowers:

chciałabym w końcu wprowadzić jakis stały harmonogram w życie mojej, jakże dorosłej już, córki :wink: Przestaje być już powoli takim cycozwisem to moge coś tu porządzić :bigsmile: I mam pytanie do Was, które mają juz usystematyzowane życie z maluchami ;-) jak to wyglada u Was? (wiem, ze juz nie raz taki temat był poruszany - i nawet wykonałam pracę przeszukania naszego wątku, ale poszukiwania spełzły na niczym, bo tego jest tyyyle :tongue:)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Ul_cia moj do tej pory nie nie ma zadnego harmonogramu! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    nasza też dostała od mamy szczoteczkę i pastę za znalezienie pierwszego ząbka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Ulcia, ja trochę walczę o jakiś harmonogram, bo inaczej mi panny sypiają na zmianę i nie mam chwili dla siebie i domu. Więc tak:
    2 - Patka się budzi na jedzenie
    4-6 - Amelka się budzi na jedzenie
    6-7 wstają obie, pobawią się trochę pod karuzelą, pogadają, a jak zaczynają marudzić, to przewijam obie, daję cyca, potem zabawa, ok. 2-3h.
    ok. 9-10 padają jak muchy na ok. godzinę.
    10 Pobudka, karmienie i harce ok. 2-3h.
    ok. 12 drzemka (15 minut do 2h :)) i tu się kończy systematyczność, bo jak się obudzą, to karmię, przewijam, szykuję powoli na spacer i wychodzimy między 1 a 3 praktycznie do zmroku. Potem powrót do domu (ok. 16), harce do 19 i kąpiel i spać.
    Tak wygląda dzień w wersji idealnej, ale często się rozjeżdżają i mam na zmianę aktywne obie panny :)
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Wszystkiego dobrego dla forumowych solenizantów i zębaczy :cool:

I ja chętnie poczytam, jak wprowadzić jakąś systematyczność, bo u nas póki co spontan :cool:.

Wczoraj byliśmy u znajomych i Gosiaca pierwszy raz urządziła taką jazdę, że głowa mała. Strasznie płakała, aż jej łezki poleciały, zapowietrzała się :neutral:. Zachodzę w głowę, co się stało, czy to kolka, czy może za ciepło jej tam było (bo grzali niemiłosiernie), czy coś ją bolało. Płakała jak nie moje dziecko, szybko się zebraliśmy do domu i w domu spokój, nocka pięknie przespana (nawet do 5 godzin jedne sen), rano obudziła się wesoła i spokojna.
    Za to matka Gosiowa nockę miała okropną, jakieś przeziębienie mnie dopadło i zamiast korzystać ze snu Gosi to walczyłam z zatkanym nosem.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    O! czyli tak dwie drzemki w ciągu dnia u Was są? :bigsmile:
    A Małe same padają, czy czasem jest tak, że "motywujesz" je do spania w dzień?
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Ulcia, u mnie (póki co) od kilku tygodni wszystko przebiega dosyć podobnie każdego dnia: O 6:30 przewijam Luśkę po nocy(już nie przewijam w nocy, bo kupy nie robi) i karmię. Potem tak do 13- 14 Luśka śpi z przerwami na jedzenie co 2h i jedną przerwą około godziny, gdzie zajmuje się sama sobą- na macie, leżaczku,w łóżeczku itp. Po 14 idę na spacer i odbieramy Natalę ze szkoły. Po spacerze śpi jeszcze jakieś pół godziny, a potem już do wieczora jest aktywna i śpi góra po 15-30 min. Około 20 zaczyna się wieczorny hardcore czyli wrzaski i awantura przez około 2-4h. W "międzyczasie" ją kąpię, co daje mi jakieś 15 min bez płaczu...Około 22:30 kładziemy się spać. W nocy biorę ją do siebie i zostaje ze mną w łóżku do rana.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Same padają. Motywowanie, to ewentualnie danie smoka A jak już widzę że jest marudna
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Ulcia ja zapisuję od sierpnia o której Lucha je i śpi... dopiero po skończeniu przez nią 6 mies doszłam mniej więcej stałe pory snu, ma 3 drzemki 30 min
    a z jedzeniem lipa bo juz od daaawna "nie żąda" butli i zgaduj zgadula;/
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No właśnie tez pomyślałam, ze najsampierw to zaczne od zapisywania jej naturalnego rytmu i potem będe korygować (jak się da i jak będzie taka potrzeba) :tongue:
    Ha! Musze powiedzieć, ze dłuugi weekend naprawde udany - poniewaz była u nas siostra Martynki (11 lat) :bigsmile: - bardzo ładnie zaangażowała się w Małą :tongue: chciała zawsze prowadzic wózek, podchodziła przyglądała się jej, asystowała przy przewijaniu, sama ją zagadywała i zabawiała :bigsmile: Więc "współpraca" udana :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    madzinka83: I ja chętnie poczytam, jak wprowadzić jakąś systematyczność, bo u nas póki co spontan .

To samo u nas!

Dziewczyny chcialabym juz Dominika klasc do swojego lozeczka na noc bo stwierdzilam ze kanapa (rozkladam na noc i na niej spimy, ja pod swoja koldra, synek pod swoim kocykiem) nie jest dla niego tak wygodna jak materacyk ktory ma w swoim lozeczku. Pozatym wraca Domisiowy tata z trasy i byloby milo wkoncu spac razem a nie osobno znow...i stad moje pytanie...W dzien co chwile patrze czy maly nie naciagnal sobie kolderki na glowe a w nocy jak zasne to co?:( co moge zrobic ? pod materacyk probowalam ale mamy wieksza kolderke i podnosi sie...;/ moze po prostu na noc przykrywac mlodego kocykiem ktory wloze pod materac. Macie jakies inne sposoby??

Nie mam spania ostatnio mlody w nocy chce sie bawic;(:confused:
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    a śpiworek?
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Mamy spiworek ale wydaje sie byc za cienki na teraz (moj Dominik jest z tych zmarzluchow jeszcze nie zdarzylo mu sie miec przegrzanego karczku)... moze popatrze za grubszymi to tez jest jakas alternatywa, dzieki Natala :)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    spoko.
    moja mała w dzień śpi pod kołderką (teraz na zimę, wcześniej spała pod kocykiem). a w nocy śpi z nami pod moją kołdrą. śpiworek się u nas słabo sprawdza, bo jak ją ubieram po myciu to ona jeszcze szaleje po mieszkaniu, a w śpiworku nie miałaby możliwości... zresztą ona musi mieć nogi wolne :devil: taki TYP :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    dopiero po skończeniu przez nią 6 mies doszłam mniej więcej stałe pory snu, ma 3 drzemki 30 min

Moja ma dwie drzemki w ciągu dnia,jedna rano ok. godziny, potem o 16.00 potrafi nawet dwie a czasem i 2,5 przywalić. A z jedzeniem jest podobnie.Też się nie domaga,chyba że jest bardzo głodna to wtedy marudzi i popłakuje :)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Sto lat dla Diegita :clap::clap::clap:

Nadia zaliczyła dziś pierwszy obrót na brzuch :crazy::crazy::crazy: I taką miała minę, jakby w totka wygrała :rolling:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    U nas dni się w sumie już usystematyzowały, widzę pewną regularność i jak na razie mi to odpowiada:)

Natasza przed 22.00 pada mi jak mucha i śpi do ok. 8-9.00, później cyc + przewijanie = sen jeszcze do 10-11.00
    Następnie szaleństwo na macie, na kanapie, na leżaczku, karmienie i przewijanie cały dzień, w międzyczasie dwie sporadyczne drzemkami max 30.min.
    Wieczorem kąpiel między 19-20.00, karmienie, zabawa, karmienie i do spania.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Aleks śpi pod kołderką odkąd wrócila ze szpitala w sumie ... Nie slyszałam wcześniej, że to coś złego ... Śpiworek by się jej nie spodobal, bo lubi nogi w górę podnosić zanim zasnie i się rozkopywać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    rumba: U nas dni się w sumie już usystematyzowały, widzę pewną regularność i jak na razie mi to odpowiada:)

Rumba,Oliwce w wieku Twojej Nataszy to się zmieniało po kilkanaście razy :) Także radzę się nie przyzwyczajać puki co :smile: Bo zanim się ureguluje wszystko to troszkę minie i zmian będzie jeszcze wiele
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Penny gratulacje dla Nadii, ciekawe, czy tez przy przewijaniu bedzie sie obracac, jak moja :)
    Sto lat dla wszystkich solenizantow!
    Hussy dokladnie, mojej, co jakis czas zmnienia sie rytm dnia i nocy. Teraz np. w dzien Mala musi miec drzemke, co 1,5-2h inaczej jest mega ryk :p
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    rumba: przed 22.00 pada mi jak mucha i śpi do ok. 8-9.00,

No weź! Jaja sobie robisz.... ???? bez karmienia w nocy? :devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Ul_cia: No weź! Jaja sobie robisz.... ???? bez karmienia w nocy?

bez:cool:
    złote dziecko:heart:

Hussy: Rumba,Oliwce w wieku Twojej Nataszy to się zmieniało po kilkanaście razy :) Także radzę się nie przyzwyczajać puki co

wiem, wiem sielanka może minąć w mgnieniu oka ale póki co trwa już ponad miesiąc :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    PENNY: Nadia zaliczyła dziś pierwszy obrót na brzuch I taką miała minę, jakby w totka wygrała

gratuluje i zazdroszczę, zaczynam się martwić o tego mojego lenia:sad:
    wole aby w końcu się obróciła niz te 50 baniek w totka:wink:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A u mnie po początkowych zachwytach nad obrotami na brzuch po powrocie z Zakopca już tylko 3 razy się obróciła i tyle. Znudziło jej się? Za to dziś Amelka zaczęła pierdziochy buzią robić i już mamy dwie gaduły i pierdziochy :)
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ula my od jakiegoś czasu śpimy 20-6 ew. 20-4 :-)) Franko je i idzie spać dalej :):devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    czerwinka: Ula my od jakiegoś czasu śpimy 20-6 ew. 20-4 :-)) Franko je i idzie spać dalej :)

Nienawidzę Was! :tooth::tooth::swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Moja tez potrafi zasnac o 20 i spac do 10-11 ale z pobudkami na cyca.
    Jak Wy to robicie ze wasze maluchy przespia 10h na samym mleku matki:shocked:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    gina1511: Jak Wy to robicie ze wasze maluchy przespia 10h na samym mleku matki--

O właśnie!
    Przepis poproszę!:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Mój mały wytrzymał do tej pory tylko 2 razy bez jedzenia 5 godzin i ani minuty dłużej:devil: Zazwyczaj je co 2 max. 3 godz, nawet w nocy.
    Zazdroszczę Wam :devil:
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Chyba geny ;-) podobno Tatuś tak spał ale był na MM. ...a tak naprawdę to nie wiem. Jem wszystko nie trzymam diety, malego kąpie o stałej porze, masarz, witaminki, pidzamka, śpiworek, cyc, przygaszone światło je max 20 mini pada jak mucha:-)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    gina1511: Jak Wy to robicie ze wasze maluchy przespia 10h na samym mleku matki:shocked:

moja tyle spokojnie wytrzymywała na cycku bedąc i mając 2-3 msce
    a jak przeszliśmy na MM to się budziła co 3-4 godziny :shocked::shocked:
    także z naszego doświadczenia śmiem twierdzić, że cyckowe mleko lepsze od sztucznego :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ula my też już mamy schemat dnia:
    pobudka i jedzenie ok 7.00 do 7.30 siedzimy w łóżku
    8 śniadanie felka, franek śpi do ok 9
    9-11 zabawa
    11-13 spacer fran śpi
    13 obiady potem fel idzie spać a fran się bawi
    ok14.30 czasem fran zasypia i śpi do ok 16.30 wtedy też fel wstaje
    o 17 podwieczorki i rytuał telexpresu i julii
    18-19 zabawa
    19 kolacja,19.30 kąpiele i 20.00spanie
    każdy dzień wygląda identycznie, jeśli frn nie zaśnie po południu to idzie spać koło 18.30 a ja wtedy lecę na fitness :)
    pobudki o 23 i 4 rano
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Ul_cia: Przepis poproszę!

moja kluska spanie ma po mnie - chociaż tyle odziedziczyła po mamusi :bigsmile: :devil:
    poza tym wieczorne karmienie jest baaaaaardzo obfite - je za trzech więc, nie dziwie się, że jej wystarcza do rana:)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    To ja Wam powiem, ze moje dziecko jeszcze miesiac temu spalo od 21-5 niekiedy 6, pozniej cyc i spanie do 10, a teraz pobudka zazwyczaj 00.30, 3.30, 6.00, niekiedy czesciej... Sie chwalilam wszystkim, jak to Nadia ladnie spi, no i przechwalilam. Mlodsza byla mniej swiadoma, nawet z meczacymi gazami spala, mimo rzucania sie po calym lozku, a teraz kazdy pierdek Ja wybudza:devil:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Oj Vsti mam to samo. Były może 2 tygodnie, kiedy dziewczyny spadły zawsze do 3, potem cyc i do 8, ale to już minęło, teraz jest znów bardzo różnie. Ostatnio chodzę spać o 20 jak one zasną, bo nie wiem ile mi zostało snu..
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.