Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeNov 6th 2012
     permalink
    U nas pneumokoki, 6w1 i rotawiry w jednym dniu sa podawane.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    moja miała 3 wkłucia jednego dnia - 5w1, żółtaczka i pneumokoki. Moze dlatego tak źle się czuła później...
    --
    •  
      CommentAuthorstasia2
     permalink
    TEORKA nie wiem tak nam powiedziała lekarka, a mogą być jakieś powikłania jak podaje się razem??
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 6th 2012 zmieniony
     permalink
    nie wiem czy powiklania ale NOP na pewno gorszy bo do tak malenkiego cialka tyle wirusow na raz sie wprowadza :confused:

ja bym na Twoim miejscu przelozyla
    lekarka nic Ci narzucic nie moze, po prostu powiedz jutro, ze tylko 6w1 a na pneumo przyjedziecie za 2 tyg

nam rozkladanie szczepien w czasie zasugerowaly dziewczyny tutaj i w sumie lekarka tez...
    --
    •  
      CommentAuthorstasia2
     permalink
    TEORKA dzięki pogadam jutro z lekarką bo tyle kłucia na raz to też żadna przyjemność i tak już zaczynam się denerwować (bo za pierwszym razem to była histeria) :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    katka_81: moja miała 3 wkłucia jednego dnia - 5w1, żółtaczka i pneumokoki. Moze dlatego tak źle się czuła później...

Milka też miała wszystko na raz.... raz miała gorączkę po pierwszej chyba teraz przechodzi już bezobjawowo tylko się wcieka jak zimny płyn poczuje pod skórą bo na wkłucie szykuję nóżkę kremem znieczulającym
    --
  1.  permalink
    Drogie Mamusie, jak sądzicie, kiedy jest dobra pora aby wybrac sie z dzidziusiem w pierwsza podroz samolotem...? Marzy mi sie wycieczka do Holandii.... :smile:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    CiastoMilosci,moja corka miala 3 m-ce jak pierwszy raz leciala.
    Hanny, Katka i zostawiacie dzieci same z pielegniarka podczas szczepienia? Czy ktos inny z rodziny z nimi jest?
    Moja mlodsza corka miala podany jednoczesnie 5w1, engerix i prevenar i u nas zakonczylo sie to Nop, a do tego nie wiemy,ktora szczepionka wywolala te objawy (choc sklaniam sie,ze to 5w1 wywolal zapalenie skory, a neurologiczne to kazda z nich mogla wywolac).
    A przerwy miedzy szczepieniem to min.6 tygodni. Ja po 2 tygodniach bym nie zaszczepila.
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    montenia: Hanny, Katka i zostawiacie dzieci same z pielegniarka podczas szczepienia? Czy ktos inny z rodziny z nimi jest?

moją mamę zatrudniam :wink: ostatnio na pobieranie krwi nie zdążyła dojść z kasy i weszła do gabinetu dopiero jak już mała była ukłuta :neutral: więc aby Misia nie była sama, to zostałam z Nią. Jak usłyszałam Jej krzyk i zobaczyłam żal na Jej buźce, to w pierwszej chwili chciałam wziąć nogi za pas, a w drugiej popłynęły mi łzy. Choć myślę sobie, że jak dziecko czuje obecność i dotyk mamy, to na pewno lepiej przechodzi tą chwilę.
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    Dziewczyny jakie macie doświadczenia z kupkami wesrus dieta, ja zwariuje chyba niedługo mały robi mi ostatnio kupki żołtozielone ze śluzem, zawsze w podobnej konfiguracji: po nocce piękna złocisto żółta, potem z biegiem dnia dochodzi coraz więcej zielonego (żółtozielone) a wieczorem kolor trawiasty, jem już naprawdę mało: chleb, szynka, kurczak, ryż, marchew, ziemniaki, dżem malinowy, jabłka i deserki dla dzieci owocowe z jabłek gruszki ewentualnie z bananem. Ciągle coś odejmuję i sprawdzam i nic się nie zmienia a ja głodna jestem :((( Jednocześnie dziecko przybiera nawet bardzo duzo, nie płacze za bardzo... Strasznie mnie to juz męczy i dołuje :cry:

I do tego wszystkiego tez czeka nas pierwsze szczepienie w czwartek... u nas też robią wszystko na raz my będziemy szczepić 6 w 1 plus pneumokoki..
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Oranda, co Ty sie tymi kupkami przejmujesz dziewczyno. Maly cierpi,boli go, nie wiem krew w kupie jest? Jak nie to bym sie nie przejmowala tymi kupami. Na piersi kupa moze roznie wygladac. Spokojnie!
    I npo drugie,jedz wszystko,po trochu, a eliminacje wprowdzaaj jako cos sie bedzie dzialo.
    Dzidiza ladnie przybiera,wkec ok jest!
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    Montenia dzięki za odp. Eliminować kazał mi lekarz bo krosty na buzi były, ale to było w czasach jak zajadałam się biszkoptami i ciasteczkami petit beurre, to je podejrzewam za uczulenie a nie mleko, chociaż na zaś je odstawiłam i chciałam wprowadzać powoli ale cholera teraz mam te zielone kupy w głowie... i ześwirowałam totalnie każdą badam i oglądam jak szalona. A mały jakieś tam problemy z brzuszkiem ma czasem nie może się wypierdzieć itd. ale jakiś ponadprzeciętnych bóli i krzyków nie odnotowałam kolki także.
    To mówisz żeby olać kupy? Patrząc na Twój suwaczek widzę że masz doświadczenie w temacie :bigsmile: Kurde doktor google powiedział mi że takie kupy to objaw ukrytej alergii w najlepszym wypadku. A ja naprawdę jem bardzo mała liczbę produktów. Na wizycie przed szczepieniem mam zamiar spytać lekarki ale raczej nie uzyskam żadnej sensownej rady bo ona taka mało sensowna jest :neutral:
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Dr google to ZUO :) Ja u Amelki w pewnym momencie zespół downa widziałam, co byłoby o tyle dziwne, że widziadło ja milion lekarzy i ktoś na pewno by to zauważył :)
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Oranda, ja bym olala te kupy, naprawde :wink:. No chyba,ze ma jakies inne objawy nitolerancji typu; biegunki,krew w kupce,ulewanie (ale bardzo silne), wysypka itp.
    Piszesz,ze gruszke jesz one tez czasem powoduja dolegliwosci brzuszkowe. tak naprawde wszystko moze uczulac,ale sam kupka nie jest wyznzcznikiem. nie przejmowalabym sie nia. jak masz watplwosci to umow sie do doradcy laktacyjnego(mozesz wziasc pieluche z kupka i pokazac.)
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    Nosz ja myślałam ze kupa to żółta ma być i już a jak jest inna to przeze mnie, złą matkę zjadającą jakieś g... Kurde tak bym coś dobrego zjadła :tongue: jak tu raz na wątku przeczytałam że Ulcia pawełki zjada to ślina mi po nogach pociekła :cry:

doti_p: Dr google to ZUO :)
    ja wiem ze zło ale jak się nie ma innego dr pod ręką? a moja "pediatra" to też jakaś taka słaba jest niestety. Btw znacie dobrego pediatrę w ramach nfz Warszawa-Ochota ew. Warszawa po prostu?

Treść doklejona: 06.11.12 14:00
    montenia: No chyba,ze ma jakies inne objawy nitolerancji typu; biegunki,krew w kupce,ulewanie (ale bardzo silne), wysypka

hm, biegunka to za bardzo nie wiem jak moze wyglądać no bo przecież te kupy ogólnie są rzadkie i bulgoczace, krwi nie widziałam,ulewanie czasem ulewa bardzo dużo mam wrażenie że wszystko co zje (świeże m;leko) ale to nie tak na co dzień natomiast akurat dziś mu sie zdarzyło, czasem ulewa sporo a czasem wcale. Co to znaczy dużo ulewania? Cholercia w ulewanie się jeszcze nie wczuwałam.. wysypka była w czasach ciastek i nabiału ale na razie jej nie ma
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Oranda, gdzie rodzilas w Warszawie? W szpitalu Sw. Zofii jest podobbno superporadnia laktacyjna. Certyfikowany doradca lepszy nizeli pediatra, dla ktorego kazda kupa inna niz zolta jest objawe alergii.
    Mowie Ci,jedz wszystko, slodycz tez mozesz. Zrob sobie sama z platkow owsianych,mleka i kakao tzw .ziuziolki. Do zimnego mleka wsypujesz platkow tyl,zeby gesto bylo,dodajesz kakao, troche cukru ,jesli nie jest slodzone i mieszasz,niech sie pogotuje.Przekladasz na talerz,moze uformowac kulki,batoniki, albo mozna zjesc na cieplo.
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    Kakao i mleko? To dwa alergeny? Dzięki za przepis, brzmi pysznie, ja lubię takie ulepki z owsianych, może spróbuje jak nabiorę odwagi. Rodziłam na czerniakowskiej w orłowskim wiec nie miałam przyjemności z ww. doradca.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Oranda,chodzi o uklewanie codzienne,po kazdym posilku. Moja starsza corka ulewala bardzo dlugo i to codziennie. nic nie odstawialam,zadnego nabialu. przeszlo samo.
    Mlodsza tez ulewala i poczatkowo dalam sobie wmowic przez pediatre,ze to uczulenie na mleko i mam zrezygnowac z nabialu. Po tygodniu wrocilam do nabialu,bo nie bylo poprawy. Doradca laktacyjny bardzo mnie wspomogl.
    Uklad pokarmowy dziecka musi dojrzec poprostu i czasm reaguje roznie na produkty. Powoli wprowadz nabial, jak pojawi sie wysypka, to najwyzej odstawisz. A ciastka, wiesz one oprosz mleka zawieraja nie tylko mleko, a multum substancji typu E-....

Treść doklejona: 06.11.12 14:11
    Oranda, ale to dajesz malutko tego kakao i mleka. Jak mleka sie boisz to wiekszosc dodaj wody i np. troche mleka i dodaj cukru troche (moze byc miod,ale to tez alergen :wink:), to jednego dnia. Jak nie bedzie reakcji, kolejnym razem dodaj kakao odrobine (duzo magnezu ma, a Tobie tez potrzebny). A tak naprawde alergenem moze byc wszystko. U nas np. jak zjadalam duze ilosci jablek (w kompocie), to mala starsznie czyscilo :wink:.
    A do poradni mozna sie tak normalnie umowic i wtedy napewno cos Ci doradza.
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    O i takie rzeczy lubię słuchać/czytać, sensowne :bigsmile: a co do ciastek to tez myślę ze to jemu te syfy zaszkodziły a nie mleko itp. ale odstawiłam wszystko i czekałam aż mu krosty znikną żeby stestowac nabiał, no i wtedy zaczęły się psuć kupy.

Treść doklejona: 06.11.12 14:18
    montenia: U nas np. jak zjadalam duze ilosci jablek (w kompocie), to mala starsznie czyscilo
    o a my jabłek duuuzo jemy...
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    :cool:
    ja to wogóle jestem jakaś b. liberalna z tym jedzeniem :tongue: dzisiaj zjem leczo - zobaczymy co moje dziecko jutro na to powie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Ja od początku jem wszystko i było ok, żadnych alergii i myślę, że jesli w rodzinie nie ma obciążenia alergią, to nie ma co przesadzać :wink:
    Niestety teraz po antybiotyku coś się nam przyplątało i nie wiem już... pediatra mówi, że podejrzenie AZS, ale jakoś nie bardzo w to wierzę... Dziewczyny, alergen utrzymuje się w organizmie do 2 tygodni, tak? A jeżeli uczulenie/wysypka pojawiła się po zastosowaniu antybiotyku, to jak długo po odstawieniu może jeszcze być obecna?
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Oranda Montenia bardzo mądrze Ci radzi! Musisz jeść pełnowartościowe posiłki, bo się wykończysz a karmienie będzie męką.
    Temat kupek u nas też był jakiś czas na tapecie. Przewertowałam dr Googla na wszystkie możliwe sposoby :cool: i schizowałam, każda kupka była pod światłem oglądana :tongue:. Konsultowałam z moją pediatrą, która jest też neonatologiem w szpitalu i co się dowiedziałam, śluz najczęściej jest zjawiskiem fizjologicznym (a po tym, że temat ten co tydzień jest tu na forum wałkowany wynika, że większość albo przynajmniej znacza ilość noworodków karmionych piersią tak ma), kupki dzieci karmionych piersią mogą mieć różny kolor od musztardowego przez żółty aż po zielonkawy, w kupce nawet mogą pojawić się śladowe ilości krwi z podrażnionych jelitek (chyba Nadia Penny tak miała, u Gosi raz zauważyłam dosłownie jedną niteczkę krwi dlatego pytałam pediatrę). Temu wszysktiemu winny jest najczęściej niedojrzały układ pokarmowy a nie dieta matki. Nasza pediatra poleciła probiotyk i kupki dużo lepsze, ale i tak od czasu do czasu są bardziej śluzowate. My dajemy Dicoflor30, niektóre dziewczyny podają BioGaję.
    Jeśli dziecko dobrze przybiera, nie ma biegunki (czyli nie zwiększyła się ilość kupek na dobę), nie ma gorączki, ani innych niepokojących objawów, to moim zdaniem nie ma się co martwić.

katka_81: Mam pytanie dziewczyny - moja Michasia od jakichś 3 dni wybudza się w nocy ze snu (a w zasadzie płacze przez sen) gromkim płaczem... Szybciorkiem lecę na ratunek, łapię za rączkę i mała zasypia. Trwa to dosłownie z 10 sekund. Czy ktoś tak ma ze swoim Maluchem...? Skąd taki płacz...?

Katka moja też tak ma, Tracy Hogg w swojej książce nazywa to płaczem duszka :bigsmile:, jest to całkowicie normalne.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
  2.  permalink
    Slusznie prawicie... I ja skorzystam z Waszych rad. Niedoswiadczona mama wszystkim sie stresuje bo to nowa sytuacja. Moj tez ma czesto zielone kupki a jem wszystko i przestalam sie juz tak przejmowwac. Wazneze nie zauwazylam u niego pogorszenia samopoczucia.
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    No u nas jest jakieś tam obciążenie ja jestem alergik, mój tata również i mój dziadek. Po stronie męża brak.

Lekarze właśnie od razu diagnozują alergię a my się musimy męczyć.

U malucha to nie wiem jak po antybiotyku, to chyba też zależy ile leku przyjął, ja kiedyś miałam reakcję po 1 dawce augmentinu (plamy) to zeszła następnego dnia picia wapna ale mój dziadek brał ostatnio leki tydzień i po tygodniu mu dopiero wyszła mega plamista wysypka i schodziła tez długo. Ale to u dorosłych a jak u maluszka to nie wiem

Treść doklejona: 06.11.12 15:26
    biogaje tez podajemy
  3.  permalink
    A moj dziec teraz spi po cycu i szlocha juz od pol godziny... Znacie to..?
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Pragnę się pochwalić, że dziś moja Hania po raz pierwszy leżąc na brzuszku zaczeła podnosić kuperek.
    Szykuje mi się dziecko do łażenenia po całym domu.:crazy::boogie:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ja też dzięki słowom moteni jem wszystko. Nie mogę smażonego, bo są rewolucje brzuszkowe a inne rzeczy, których nie mogłam na początku teraz jem i co kilka dni wprowadzam. Tym sposobem to co na początku wywoływało bóle brzuszka dziś już nie wywołuje :wink: Nabiał też jem, a lekarz mówił, że lepiej nie jeść. I gdybym słuchała lekarza, to pozbawiłabym się wielu pyszności :wink:
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ja dziś zgotowałam fasolkę po bretońsku :devil: jako, że po wczorajszym bobie nic się nie działo, więc już wyluzowałam kompletnie :tongue:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Po raz kolejny zazdroszczę, a za bób Penny Cię zastrzelę, dosłownie :devil::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    już jest bób?????
    o ja!!!!!
    biedna Martynka :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Ja też.:devil:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    To ja mam super lekarza, sam na moje różne wątpliwości mówi, że większość lekarzy jest przewrażliwiona i od razu mówi o alergii, a najczęściej jest to kwestia niedojrzałości różnych układów. Dałam w końcu czopek paracetamolu i udało im się zasnąć i obudziły się bez gorączki i od razu pogodne.

Treść doklejona: 06.11.12 16:22
    A i ja też jem wszystko i nic dziewczynom nie jest :) Ale z nas szczęściary :)
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Tylko kiedy w końcu ten układ pokarmowy tej mojej Pannie dojrzeje :((
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    No dobra skoro wy tak swoje dzieci meczycie to ja też chyba zacznę :devil: :bigsmile:
    A właśnie a kiedy dojrzewa bo obiecują że do 3 miesiąca ale Nadia starsza i jak rozumiem nic z tego :neutral:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Oranda, ja też od początku wcinałam i kapuchę z grochem i nabiał, mleko - wszystko i to chyba w niedozwolonych ilościach ;) A czosnku ile :shocked: I małemu nic nie było. Dopiero jakby coś było nie tak to bym odstawiała.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    montenia: Hanny, Katka i zostawiacie dzieci same z pielegniarka podczas szczepienia? Czy ktos inny z rodziny z nimi jest?

nie no co Ty;) nigdy nie zostawiam dziecka samego, albo tata z nim zostaje, albo babcia. Ja bym chciała, ale rycze...no jakoś nie mogę jeszcze...
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Boshe... mała mi zaczęła namiętnie ssać kciuka:shocked::devil:
    rozumiem piąstkę, bo słodko wygląda ale kciuk! jakoś mnie to przeraża, że zostanie już do 18-stki :shocked:
    jest jakaś rada?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    rumba niech ssie :) Moja ssala namietnie kciuka non stop, a teraz zdarza sie sporadycznie np. jak w nocy sie przebudzi :)
    Oranda no niestety u nas problemy brzuszkowe nadal trwaja(jak zjem cos nowego) no i na dodatek mamy podejrzenie alergii na mleko krowie.
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Już ma tego kciuka całego bordowego:tongue:
    Łooo matko i córko ja tak ssałam do 6 roku życia
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    rumba: ale kciuk! jakoś mnie to przeraża, że zostanie już do 18-stki :shocked:
    jest jakaś rada?

przejdzie, taki etap :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    The_Fragile: przejdzie, taki etap

Daj Bóg:):cool:
    Mi nie przeszło :)
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    Vsti: no i na dodatek mamy podejrzenie alergii na mleko krowie

:((( bu
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    rumba: Już ma tego kciuka całego bordowego:tongue:
    Możesz jej podtykać np. drugą piąstkę, nam tak pokazała rehabilitantka, wtedy dziecko bada sobie świat (o to mu w sumie chodzi), a nie ssie ciągle tego samego palucha. Patka u nas zasypie ssąc 2 palce - wskazujący i środkowy i zasłaniając oczy drugą ręką :) Na szczęście zmienia ręce i raz się zasłania jedną, raz drugą :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    WINNICA a Ty co znowu nawymyślałaś hę ?

następny Romario no niech ją.... :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    TEORKA: WINNICA a Ty co znowu nawymyślałaś hę ?

Boze! Dobrze, że dzieci mają przynajmniej stałe imiona - można nadążyć :devil:
    Wracaj Winnica!:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    doti_p: Możesz jej podtykać np. drugą piąstkę, nam tak pokazała rehabilitantka, wtedy dziecko bada sobie świat (o to mu w sumie chodzi), a nie ssie ciągle tego samego palucha.

Ooo dzięki za radę, zaraz jej pokaże nowe ,,możliwości,,:tongue:

Doti ja tak własnie ssałam dwa palce wskazujący i środkowy 6 lat jak jeszcze przedszkolakiem byłam. Pamiętam, że mama mi soliła te paluchy a ja je potem wsadzałam w cukier, żeby móc ssać dalej. Potem tata wpadł na genialny pomysł strasząc mnie, że mi ropucha urośnie na języku:crazy: ha ha
    Cykora miałam i przestałam:)

Winnica nie siej zamętu tylko wracaj w starej formie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    TEORKA: WINNICA a Ty co znowu nawymyślałaś hę ?

Rany, a ja myślałam, że to "nowa" A my znów na brzuszku

lizelotka83: :bigsmile:

Liżę Lotka!?:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    The_Fragile: Liżę Lotka!?

aaaa bo dzisiaj 50 milionów w lotka można wygrać! To i ja bym polizała :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Jak wygram te 50 milionów robię imprezę dla wszystkich rozpakowanych z forum :D
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Ul_cia: The_Fragile: Liżę Lotka!?

aaaa bo dzisiaj 50 milionów w lotka można wygrać! To i ja bym polizała

:shocked::shocked::shocked:
    dziewczyny, jesteście the best!!! :crazy::crazy::crazy:

Treść doklejona: 06.11.12 21:05
    Kurcze, ale ja zawsze chciałam Lizelotką być, od początku, tylko jak konto zakładałam to coś namieszałam i miałam potem trzy konta :shocked:
    Lizelotka, lizelotkaa i Winnica :crazy:
    Dwóch pierwszych nigdy nie użyłam.
    No dobra pomyślę jutro co by z tym nickiem zrobić :updown:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.