Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeNov 6th 2012
     permalink
    Przetrzymałam moje dziecko od 16 do kąpieli (19)bez spania, najadła się i zasnąć nie chciała :/ padła o 20.30 jestem ciekawa, czy znów pobudka będzie o 24:00:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    The_Fragile: Liżę Lotka!?

Ano liże liżę i jakoś od lat nic z tego lizania nie wychodzi :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    lizelotka83:

Z takim nickiem to musisz wygrać 50 melonów dzisiaj :DD
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    The_Fragile: lizelotka83:

Z takim nickiem to musisz wygrać 50 melonów dzisiaj :DD

I zaprosić nas wszystkie na mega imprezę :)
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeNov 6th 2012 zmieniony
     permalink
    doti_p: I zaprosić nas wszystkie na mega imprezę :)

Winni jak wygrasz... juz jutro rezerwuje lot do Wawy :cool:

Treść doklejona: 06.11.12 21:36
    Dziewczyny jak sie zabrac za inchalator?
    Diego MA KATAR! wylatuje mu wiecej z nosa niz z buzi sliny!
    zreszta mnie tez :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    winni to wygraj bo chętnie bym poszła z wami na jakąś imprezę.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Oranda, uklad pokarmowy dziecka tak naprawde dojrzewa caly czas (chyba nawet do 4 roku zycia). Najtrudniejszy okres to do 6 tygodni, wtedy pojawiaja sie przejsciowe stolce,ktore rzna jelita (to sa takie skurczowe bole,napewno mialyscie kiedy np,przy biegunce), na kazdym etapie rozwoju pojawiaja sie w ukladzie pokarmowym enzymy,ktore pokarm trawia. I jednego dnia dziecko nie toleruje np. nabialu jedzonego przez mame, a po kilku tygodniach juz tak. Dla pediatry najprostsze jest powiedzenie matce,ze wysypka,sluzowate kupki, bole brzuszka itp,to jest alergia. No jasne, niech matka sie katuje dieta (a w wiekszosci to nic nie daje-chodzi mi o odstawienie,gdy nie ma ewidentnych objawow nietolerancji badz alergii). Moja mlodsza corka miala mega kolki do 3 m-ca i z reka na sercu moge powiedziec,ze odstawienie pokarmow( zrobilam raz test w zasadzie o chlebie i wodzie ,bo wszyscy mi wmawiali,ze to od mojego pokarmu placze,bo sie najdalam czegos) nic nie dalo w naszym przypadku. Mimo jedzenie tylko chleba i picia wody corka darla sie nadal i miala bole typowo kolkowe. Oczywiscie rzesza lekarzy i rodzina wmawiala mi,ze to moja wina. Ale... trafilam na super doradce laktacyjnego i wiecie,ona uwierzyla we we mnie, ze mam pokarm,ze moge wykaric mala i,ze jej bole to nie przeze mnie. Powiedziala mi,ze mam dac czas sobie i dziecku, jesc normalnie (oczywiscie produkty typowo wzdymajace ostroznie) i ze to minie. I faktycznie,minelo.
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeNov 6th 2012 zmieniony
     permalink
    To moja Pani pediatra na razie nic o alergii Malej nie wspominala, a wrecz kazala mi probowac nabial po 4 m-cu, bo twierdzila, ze uklad pokar. dojrzewa... (dlatego tez nie ma, co wszystkich lekarzy mierzyc jedna miara). ja sama podejrzewam alergie, bo widze, jak dziecko reaguje, gdy jem nabial, a jak jest, gdy go nie spozywam...poza tym u mnie w najblizszej rodzinie kilka osob ma alergie na mleko krowie (potwierdzona badaniami).
    I co? pierwsza pobudka 23.05 :( Dziecko moje troche litosci dla matki poprosze :)
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Dobra dziewczyny, to czekamy na wyniki totka :rolling:
    A jak wygram to Lizelotka zostaje!!!! :tooth:
    I impreza obowiązkowa wtedy, a jakże! :boogie:
    --
  1.  permalink
    Mam pytanie.., moje dziecie chlusta wlasciwie po kazdym karmieniu. Jest tego calkiem sporo i ma kwasny zapach jak wymioty. Wczoraj widzielismy sie z lekarzem i powiedziala ze waga ma prawidlowa i jezeli do nastepnej wizyta waga spadnie to wtedy nalezy sie martwic. Aledla mnie dwa tyg to dlugi czas a martwie sie ze z jego ukl pokarmowy, jest zle... Co o tym sadzicie..?
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeNov 7th 2012
     permalink
    Ciasto, moje obie corki ulewaly bardzo dlugo i to codziennie. Ja mysle,ze jak przybiera to nie ma sie co martwic.
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Moja chlustała, ale nic nie pachmiało. Natomiast mojej przyjaciółki Lenka chlustała i lekarz kazał jej obserwować i wąchać... i faktycznie zaczęło kwaśno pachnieć - u niej okazało się, że miała refluks - zalecenia: dużo pionizować, łóżeczko od strony głowy nieco podnieść (np postawić na książkach), odbijać po każdym posiłku, stosować po jedzeniu jakiś syropek na ulewanie (niestety nie wiem jaki) i jakiś zagęstnik do mleka stosować (ale one na mm są).
    Co oczywiście nie znaczy, że Twój Jaś to ma!!!! Ale z kwaśnym zapachem to bym poszła do lekarza jednak...
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Na kwasno pachnie juz trawione mleko (czesto wyglada jak sciety twarog). Zwieracz przelyku jest jeszcze niedojrzaly i jeszcze przepuszcza pokarm. Moje corki napewno do 7-8 m-cy ulewaly, a nawet potem czasem im sie cos cofnelo,jak np, na brzuchu lezaly,bad zja nosilam ta,ze uciskalo brzuszek. A ten syrop ,co kolzanka dawala dziecku to napewno debridat a zageszczacz to nutrition nestle.
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Na kwasno pachnie juz trawione mleko (czesto wyglada jak sciety twarog). Zwieracz przelyku jest jeszcze niedojrzaly i jeszcze przepuszcza pokarm. Moje corki napewno do 7-8 m-cy ulewaly, a nawet potem czasem im sie cos cofnelo,jak np, na brzuchu lezaly,bad zja nosilam ta,ze uciskalo brzuszek. A ten syrop ,co kolzanka dawala dziecku to napewno debridat a zageszczacz to nutrition nestle.

:) no to wszystko jasne :) i najważniejsze, że taki zapaszek to też nic strasznego!
    --
  2.  permalink
    Mhm.. Troche mnie uspokoilyscie. Pojde za pare dni na wage sprawdzic czy dalej przybiera prawidlowo.
    • CommentAuthorewelinda29
    • CommentTimeNov 7th 2012 zmieniony
     permalink
    CiastoMiłości: moje dziecie chlusta wlasciwie po kazdym karmieniu.

Ciasto jak bylam z Jasiem w szpitalu przez tydzien mial wtedy 10 dni to strasznie sie prezyl nie plakal a prezyl sie i byla tam taka starsza pani doktor(mowia o niej cudotworczyni, ze podzieli tabletke na 10 a poda dziecku) i ona madra kobieta powiedziala mi ze do 3 miesiaca wszystko sie w dziecku ksztaltuje i nie powinno sie diagnozowac zadnych refluksow, nie powinno podawac sie nic na kolki...mozez warto zaczekac...oczywiscie zrobisz co uwazasz za sluszne:))

a my dzuis przespalismy noc z jedna pobudka o 4 na cycocha:)) i oczywiscie od 5:45 jak zegarynka co ranek pobudka i siedzimy na lozku:))
    --
  3.  permalink
    Ewelinda., biore na to poprawke dlatego na widok zielonych kupek nie wpadam w poploch, wystarczy ze wiem ze innym dzeciom tez to sie przytrafia i nie laduje z tego powodu w szpitalu... Bogu dzieki za to forum :tongue:
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    judka25
    gdyby mi lekarz zabronil jesc nabial to zmienilabym lekarza:surprised:
    Moj pediatra jak powiedzialam mu ze mala robi zielone kupki to powiedzial ze jesli dziecko brzybiera na wadze nie goraczkuje i nic sie nie dzieje to normalne.Nawet te ze sluzem nie sa grozne.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    gina1511: judka25
    gdyby mi lekarz zabronil jesc nabial to zmienilabym lekarza:surprised:

To w szpitalu mi lekarka tak powiedziała, jak widać nie znała się na sprawie. U pediatry byliśmy pierwszy raz jak mały miał 6 tyg i wtedy już jadłam wszystko :tongue: i pediatra powiedziała, to samo co pisze montenia, że ukł. pokarmowy dojrzewa i pierwsze bóle nie mają nic wspólnego z nabiałem :wink: Ale powiem Wam, że jak powiedziałam koleżankom że jem nabiał, to zrobiły "wielkie oczy" i powiedziały, że jak one miały małe dzieci (całkiem niedawno), to lekarze zabraniali przez długi czas (w Polsce), oczywiście nie sprawdzili tego badaniami, że dziecko nie może nabiału, tylko tak zapobiegawczo :shocked:, czyli widać, że ten mit nawet wśród lekarzy jest popularny.
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Nooo moje koleżanki tez dostają taaaakich oczu:shocked: jak widzą, ze jem wszystko a karmię! one jak opowiadają były na bułkach i wodzie, opcjonalnie z ryzem i marchewka lub samych waflach ryżowych :shocked: jak ja teraz mam anemię to co by było gdybym się tak odżywiała?:devil:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    judka25: oczywiście nie sprawdzili tego badaniami :shocked:,

Niestety, u takich maluszków wykonywanie badań nie ma sensu, bo wyniki nie są miarodajne.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    to może tym postem zawitam na rozpakowane :smile:

odnośnie diety to jem wszystko jak leci oprócz czekolady (bo mi od poczatku ciąży nie podchodzi) i jak na razie Tadzik znosi to dobrze, a ja nie wyobrażam sobie ograniczyć jadłospisu jakoś radykalnie, bo przecież zima idzie i energie trza skądś brać.
    Nie powiem że jak u Kluski pojawił się trądzik to szturmowałam przychodnie bo się przestraszyłam że to moja wina ale jednak staram się ograniczać w panikowaniu:wink:
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    No ja od początku jadłam wszytsko, nawet pizzę :devil: Ale niestety musiałam wyeliminować wiele rzeczy, cóż mój "egzemplarz" jakiś taki wrażliwy nie dość, że kolki, mega- hiper marudne przechodzenie skoków, budzenie się, bo pies za oknem zaszczekał.... to teraz chyba na dodatek ząbkowanie... Za kim to moje dziecko takie wrażliwe? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    Vsti: To moja Pani pediatra na razie nic o alergii Malej nie wspominala, a wrecz kazala mi probowac nabial po 4 m-cu, bo twierdzila, ze uklad pokar. dojrzewa... (dlatego tez nie ma, co wszystkich lekarzy mierzyc jedna miara)

kurde mi własnie brakuje dobrego pediatry, takiego ogarnietego żeby można z nią pogadać jak z człowiekiem, co by się sprawa zainteresował i zagłębił a ta moja z tzw. rejonu to mierna jest strasznie najczęściej na moje pytania odpowiada mhm. A ja dużo czytam , wiem dużo z forum więc i pytania zadaje podchwytliwe a tu zero odpowiedzi.

Tak więc ponawiam znacie jakiegoś dr z prawdziwego zdarzenia w Warszawie?
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Tadam... Gosia przespała kolejną nockę od 24 do 6.30:crazy:. Potem jeszcze 2 godzinki drzemki! Jestem wyspana, aż mam ochotę na spacerek ale leje za oknem :confused:.

Tyle z dobrych wieści. A teraz złe: Gosia załapała chyba ode mnie katar. Psika co chwilę, ale póki co nie odnotowałam wylatującvch glutów. Co mogę zrobić? Odciągnęłam fridą, psiknęłam rozwtorem soli morskiej i w łóżeczku jej położyłam chusteczkę z kropelką Oilbasu (na opakowaniu pisało, że można). Coś pisałyście o maści majerankowej?
    Bo chyba jak mi dziecię nie gorączkuje, to do lekrza nie ma co uderzać?

No i wczoraj kolejny raz dziecko mi się rozpłakało tak, że uszy więdły. Mąż uderzył niechcący w kaloryfer i jak to usłyszała, to się zapowietrzyła i zaczęła się drzeć, aż łezki poleciały. Możliwe, że tak histerycznie reaguje na niektóre dźwięki? Tak sobie połączyłam fakty, że jak ostatnio byliśmy u znajomych i ich córka uderzała łyżką o talerz
    :confused:, to Gosiak też tak zareagował.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    madzinka83: Bo chyba jak mi dziecię nie gorączkuje, to do lekrza nie ma co uderzać

Jeżeli nie gorączkuje i ma tylko objawy przeziębienia i do tego jest na piersi, to nie ma co. Nam pediatra mówiła, że z dzieckiem na piersi do lekarza dopiero wtedy, gdy gorączka 3 dni jest i nie spada albo jak jest bardzo wysoka.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ja dzisiaj bylam z mldosza corka u pediatry, bo zaczela kaszlec strasznie w nocy. I niestety zapalenie oskrzeli :confused: A starsza zapalenie ucha miala i konczy antybiotyk.
    Teraz taki sezon przeziebieniowy.
    Madzinka, zakraplaj sol fizjo lub psikaj marimerem baby(woda morska) i odciagaj,ale nie za czesto. Koniecznie na noc.
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Ja jak małe katar złapały to raz na tydzień chodziłam, żeby je osłuchać czy nic więcej się nie robi.
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mysle, ze Gosia moze tak reagowac na dzwieki, Nadia wczoraj sie rozplakala, bo patrzyla na psa, a ten zaczal szczekac
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    TEO specially for U
    "karton" jacka
    pamiętasz z jakiego powodu miałam postawić?! STAŁO SIĘ!:crazy::crazy::crazy::crazy::crazy:

w sumie nie o takich karton chodziło ale :peace:

:clap::clap::clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    flavia: pamiętasz z jakiego powodu miałam postawić?! STAŁO SIĘ

Przekręciła się??????????????????????????/:devil:

Brawo!:clap:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Flavia dałabym ooo, ale nie mam :devil:.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja tez bym dala oooooo jakbym miala :wink:

gratulacje dla Luśki Obracajuśki :smile:

idę pić :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Winnica wróciła! :jumping:
    znaczy się - w totka nie wygrała :sad::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no gratulacje:):):):)dla Lusi:):):)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    ja też nie mam ooo :(( Flavia - gratuluję!! Z tej okazji to już musicie na basen isć :DDD
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Wracam od lekarza i śmiać mi się chce...Maly waży 5600 i wszystko super poza tym że pani dr widzi u niego alergie na jajka :wink: a poczym tak wywnioskowala po lekkiej wysypce na brzuszku ( która nie jest wysypką tylko plamkami, ita niby wysypa,pojawiła się tylko dlatego że mały był opatulony jak szliśmy do przychodni bo to jest okropny zmarźluch i musi być ciepło ubrany bo inaczej jest awntura) i po zaczerwieniach w fałdkach pod kolanami... no porostu cycki mi opadły...czy teraz każda wysypka, zaczerwienie czy plamka do ma być alergia? Pozatym wystawiła zaświadczenie że mały może chodzić na basen...ale chyba pójde jeszcze do jednego lekarza do Luxmedu coby potwierdził że nie ma przeciwskazań.
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Flavia, Leoś 2 tygodnie temu, dokładnie w środę zaczął się dziko przekręcać na brzuszek, nie mógł na plecach uleżeć, kilkanaście razy się przeturlał i co...? I po 2 dniach ZAPOMNIAŁ!!! Ja to chyba z moim zwariuję. Zęby mu się wyrżnęły ale chyba dalej ząbkuje, bo wczoraj miałam ochotę dosłownie wyskoczyć przez okno. :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    dziękujemy!
    :whorship:uffc
    a wiecie co ją skłoniło?!leżała na naszym łóżku, a nad jej głową ( nie celowo) zostawiłam aparat weszłam do pokoju k już była na finiszy,
    Paweł nie zdążył i wszedł jak już na brzuchu leżała
    :devil:
    --
  4.  permalink
    gratulacje dla Luski:)) dzielna dziewczynka:))

TEORKA: idę pić :cool:

TEO spokojnie opiekujesz sie dzieckiem:))
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Amelka też znów zapomniała, a było kilka dni że ciągle ją na brzuchu znajdowałam...
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Gratulacje :)
    A ten Jack to troszkę przeterminowany :bigsmile: chyba, że to data produkcji :cool:

Treść doklejona: 07.11.12 12:44
    flavia: Paweł nie zdążył i wszedł jak już na brzuchu leżała

Pierwszego obrotu mojej Zu tez nie widziałam :( Powieszałam akurat pranie a sis krzyczy "Magda szyyyybko" i już za późno...ale u nas tak to chyba jest, bo moja siostrzenica swój pierwszy obrót na brzuch też nie zrobiła przy mamie, a przy mnie, więc wymieniły się ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
  5.  permalink
    Wychodzicie dzis z maluchami na spacer...?:confused:
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    CiastoMiłości: Wychodzicie dzis z maluchami na spacer...?:confused:

My byliśmy, ale to tylko dlatego,że szliśmy na szczpienie.

Generalnie w gondoli dziecko raczej nie odczuje dyskomfortu. Gorzej z jego mamą:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja dziś z małą nie szłam. wieje u nas na pomorzu, że głowę chce urwać :confused:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Miałam ochotę na spacerek, ale jako że dopiero co dochodzę do siebie po przeziębieniu, to chyba odpuścimy dzisiaj, u mnie strasznie wieje:confused:.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ewelinda29: TEO spokojnie opiekujesz sie dzieckiem:))

kawę wyżłopałam dlategoż :wink::wink:

CiastoMiłości: Wychodzicie dzis z maluchami na spacer...?:confused:

a leje deszcz u Ciebie ?
    bo ja tylko wtedy nie wychodzę [nie jara mnie spacer pod parasolem a i Nina pod folią na wózku histerii dostaje] a tak to zawsze
    nieważne czy wiatr dupy urywa, czy jest mróz [tzn do minus 10 wychodzimy bo więcej me dziecko za noworodka nie wytrzymywało :cool:] itp
    hartować trzeba potomków :wink:
    dzięki temu mój dzieciak zdrowy jak ryba [raz miała mini katar w styczniu 2011 :devil:] mimo, ze w koło każdy kicha, prycha, smarka i kaszle
    jej nic [póki co] nie łamie
    nawet kichający jej śpikami w twarz 2 letni bratanek czy wiecznie zachachrany ojciec ją obcałowujący [całe szczęście, że skłonności do chorowania po nim nie ma :clap:]
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    TEORKA: nieważne czy wiatr dupy urywa, czy jest mróz [tzn do minus 10 wychodzimy bo więcej me dziecko za noworodka nie wytrzymywało ] itphartować trzeba potomków

nie no, żeby nie było - ja też jestem za hartowaniem dziecięcia ;-) ale mała dziś w nocy wymiotowała [ nie wiem czemu :shocked: i nie wiem czy to nie jest znów powiązane z moją @ :confused: ] także dziś odpuszczam
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nie no spoko Natala, ja przecież nic nie insynuowałam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    TEORKA: nieważne czy wiatr dupy urywa, czy jest mróz [tzn do minus 10 wychodzimy bo więcej me dziecko za noworodka nie wytrzymywało :cool:] itp

Ej, ale z tego co pamiętam to nie raz tu pisałaś,że V piętro itd i że masz już dość siedzenia w domu itd...:tongue:

Ja tam nie widzę sensu chodzenia na spacer przy urywającym głowę wietrze.
    I nie chodzi o to,że włosy,że poły płaszcza latają, ale o to,że przy takim wietrze zwyczajnie czasem zatyka i ciężko się oddycha dorosłemu. To co dopiero dziecku.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.