Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeNov 9th 2012
     permalink
    TEORKA: (nawet te chrupki weźmy- wiesz jak one zapychaja?)

albo SNIKERSY!:cool:

Dzisiaj rano znalazlam wielka plame na przescieradle (bez skojarzen) ... dziecko mi sie spocilo spiac:shocked:
    Wasze dzieci tez sie tak poca?
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Jest po 10 :00 a ja nie włączyłamTV.:clap:

Treść doklejona: 09.11.12 10:12
    U mnie dziś zjadła o 05:00- 150 mm i po 08:00 wcisnełam w nią 3 łyżeczki marchewki z jabłkiem.:cry:
    Nie wiem co sie dzieje.Hania tak ładnie jadła.:cry:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Martynce tak poci się głowa - i też się zastanawiam czy to normalne :shocked: Jak np zasnę przy karmieniu i ją nakrtję kołdrą lekko na głowę to potem jest mokra plama w tym miejscu :confused:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    migg - jestem jak najbardziej za ;)
    Flavia - Lusia na prawdę je bardzo ładnie...moja Zu ostatnio też strajkuje, ale je duuużo mniej :confused: przedwczoraj wypiła tylko 60ml, a wczoraj już nieco lepiej bo 440ml...z jednej strony się martwię, a z drugiej widzę, że przybiera, więc myślę, że dziecko samo reguluje swoje potrzeby..bebiko już wycofałam i będę ja obserwowała...
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeNov 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Flavia ja co prawda nie wiem ile zjada Diego
    ale do cycka w dzien podlanczam go tylko 4razy!

Wczoraj np zjadl o 12.00 (cyc)
    Odciagnelam 180ml bo od 14.00 do 19.00 byl u babci... zjadl o 17.00 az 90ml (po 5h nie jedzenia) a nastepnie o 20.30 sie do mnie dossal
    tyle, ze ja sie wogole nie martwie tym jego nie jedzeniem a wrecz ciesze :rolling:
    --
  1.  permalink
    flavia: od x czasu usiłuję ustalic jakiś rytm karmień, jak już się uda to nagle bum i wszystko sie pie....:sad:

Flavia, ale po pierwsze- to dziecko to nie automat, po drugie- jedne mają rytm, dla innych rytmem jest brak rytmu ;-)
    Ewunia jak miała 6mcy to jadła regularnie, spała regularnie. Jak zasypiała, to wiedziałam, że min 2h pośpi, a pewno i więcej.
    Jak Krzyś miał 6mcy, to tylko on wiedział, kiedy zechce pójść spać i kiedy zechce jeść (a właściwie przestanie na mnie wisieć :devil:). Jak miał 9mcy nie było lepiej.
    Poprawiło się dopiero w okolicach roku. Teraz ma stałe godziny jedzenia i spania. Wiem, że jak rano zaśnie, to pośpi minimum 2godz. No ale dopiero po roku się wyregulował.
    Domyślam się, jak stresujesz się, jak mała nie chce jeść. Ja przerabiałam to jak Ewunia miała 4mce. Potrafiła nic nie zjeść cały dzień. Minęło. Dwa miesiące później wcinała jak szalona, a jak się jedzenie kończyło, to dostawała histerii :wink:
    Powtórzę Ci to, co piszemy często- u dzieci nie ma nic stałego. Zmienia się i nie wiesz jak będzie za kilka tygodni.
    Ale pamiętaj też, że każde dziecko jest "jakieś". I Lusia może po prostu nie być małym głodomorkiem i choć na pewno będzie zjadała tyle, żeby nie być głodną, to może nigdy nie zjadać tyle, żeby zadowolić mamusię/babcię/itpitd :wink: Ewunia je mniej niż Krzyś, są dni, że wydaje mi się, że prawie nic nie zjadła. No ale to raczej tylko moje "wydajemisię", bo skoro zdrowa, wesoła, pełna energii, to na samym powietrzu nie chodzi. Widać je tyle, ile jej potrzeba :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    nessie 3-4 razy:devil: kreska, gdzies mi spieprzyla :D 34 razy to by byl hard core :D
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Ulcia ja nie musze przykrywac mu glowy... praktycznie przy kazdym karmieniu zostawia mokra plame...
    ale pierwszy raz sie to zdazylo podczas snu!:shocked:

O tyle o ile sie nie dziwilam podczas upalow .... ale teraz? To chyba nie normalne?
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    flavia: 9.30 łaskawie wypiła 120ml po 13h przerwy?! już się tak zryczałam, bo jestem bezsilna... od x czasu usiłuję ustalic jakiś rytm karmień, jak już się uda to nagle bum i wszystko sie pie....:sad:
    jeżynka: U mnie dziś zjadła o 05:00- 150 mm i po 08:00 wcisnełam w nią 3 łyżeczki marchewki z jabłkiem.:cry:
    Nie wiem co sie dzieje.Hania tak ładnie jadła.:cry:
    Ul_cia: Martynce tak poci się głowa - i też się zastanawiam czy to normalne :shocked:

-
    flavia i jeżynka Milka jak miała 6m minęło chyba w 7,5 i teraz znów wymyśla jadła już po 180 ładnie a teraz 150 ledwo da radę zjeść zobaczycie małe się nawrócą a pozatym to nie jakieś chudzinki żeby się martwić Milka też ma słuszną wagę i uznałam że dobrze wie ile che jeść
    -
    Ulcia Milka tak mi się pociła tzn jej główka do 4m:)

Treść doklejona: 09.11.12 10:42
    nessie: ale pierwszy raz sie to zdazylo podczas snu!:shocked:

O tyle o ile sie nie dziwilam podczas upalow .... ale teraz? To chyba nie normalne?

oj tam może od ząbkowania ma lekką temp i wypaca pienie w nocy:)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Brak apetytu po szczepieniu to normalne chyba, nie? Pytam, bo cycki już mam jak kamienie, a Lusia śpi i gdzieś ma jedzenie (ale mi się zrymowało:tongue:) W nocy troszkę jadła, ale też bez szału.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Ja przez to że mam 2, widzę, że każde dziecko jest inne. A musi być w humorze do jedzenia, P je zgodnie z zasadą "byle co, byle dużo" :)
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Tak się żaliłam i z tego wszystkiego mohe dziecko zjadło swoją porcje mleka.
    Ale matka nie taka głupia- odlałam większość mleka ze swojego udoju bo jakby nie chciała to by było szkoda.:devil:

Ostatnio też sie żaliłam, że moje dziecko nie łapie sie za nóżki- skubana tego damego dnia zaczeła to robić.:devil:

Teraz nie chce mi usnąć.:devil:

Treść doklejona: 09.11.12 11:06
    Usypia.:crazy:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    cerisecerise: Flavia, ale po pierwsze- to dziecko to nie automat, po drugie- jedne mają rytm, dla innych rytmem jest brak rytmu ;-)

tylko ja mam taki problem, że ściągam mleko i jej daje moje, a jak wiadomo nie mam hektolitrów w cyckach;/ nie domaga sie jedzenia płaczem/ czy jęczeniem.. wieć jest zgaduj zgadula, "musze ją chyba przegłodzić pół dnia, może się ogarnie" :devil:
    zależy mi na w miarę stałym rytmie ile w danych godzinach ( mniej więcej) zjada, szkoda mi wylewać, a z nią jest taki problem, że jak dam jej 30ml aby spr czy chce jeść to w tym czasie jusze już podgrzewać nast butelkę, bo jak zrobię przerwę miedzy to już tej drugiej nie zje...to wygląda tak, że jej jedna na drugą w 1 s zamieniam, jedną ręką karmię, drugą podgrzewam a tu jeszcze trzeba sprawdzić, czy nie za gorące, powoli mam dość! od wczoraj mam ochotę na MM przejść, ale nic z tego bo jej nie smakuje, ale to może i lepiej

właśnie, o to pocenie też miałam zapytać, jak założę czarne prześcieradło to po nocy jest do prania- w miejscu głowy biała plama... zauważyłam, że łepek jej się poci w trakcie jedzenia tylko myślałam, że może się męczy ssaniem ( jeszcze nie zmieniłam jej smoczek na 6+, na 3+ przeszliśmy dopiero po 4m, bo wcześniej się dławiła, wiec na 6 planowałam tak koło 7,5-8m dopiero zmienić) czyli to nie to?!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    NESSIE a dajesz mu witamine D?
    bo gdzieś czytałam że dziecko się może pocic przez jej niedobór......
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    jeżynka: Ostatnio też sie żaliłam, że moje dziecko nie łapie sie za nóżki- skubana tego damego dnia zaczeła to robić.:devil:

To ja może dorzucę, że moje też usnąć nie chcą i nie chcą spać rano dłużej niż do 6 i jeszcze że mogłyby wreszcie zająć się sobą cały dzień :devil: Pożaliłam się, teraz czekam na efekty :devil:
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Ja teraz jak daje swoje to całą porcje podgrzewam, potem rozlewam do butli, a jak nie wypije nawet troszkę( mała porcja) to tą drugą wkładam jeszcze do podgrzewacza( ustawiłam temp. i wiem że będzie ok.).
    Niby 8h można mleko w pokojowej temp. trzymać. Trzymam do 1-1,5 h i potem Hania głodnieje.
    Z mm tak się nie bawie.

Treść doklejona: 09.11.12 11:24
    "To ja może dorzucę, że moje też usnąć nie chcą i nie chcą spać rano dłużej niż do 6 i jeszcze że mogłyby wreszcie zająć się sobą cały dzień Pożaliłam się, teraz czekam na efekty "

--:thumbup::tooth:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    flavia Powtórzę to, co mówiłam Ci już na żywo - PODZIWIAM CIĘ DZIEWCZYNO ZA DETERMINACJĘ W ŚCIĄGANIU POKARMU! Sama miałam tak przez pierwszy miesiąc dziewczyn w domu, ten cały cyrk z podgrzewaniem i wyliczaniem ile zjedzą, a potem im powiedziałam, że albo się nauczą jeść z piersi, albo kończymy przygodę z karmieniem, bo nie miałam nawet kiedy przez te cyrki ściągać pokarmu...
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    TEORKA: NESSIE a dajesz mu witamine D?bo gdzieś czytałam że dziecko się może pocic przez jej niedobór

Teo przestalam wraz z wybiciem 6miesiaca!
    To chyba nie to, wczesniej dostawal i tez sie pocil! (chociaz nieregularnie - skleroza::shamed:)
    Kurcze wiem, ze sie powinno podawac D do roku ale nam kazala Pediatra zaprzestac .... moze zaczac znow podawac?

flavia: właśnie, o to pocenie też miałam zapytać

Flavia Lu przy kazdym karmieniu Ci sie poci? U nas normalnie krople potu widac!

doti_p: To ja może dorzucę, że moje też usnąć nie chcą i nie chcą spać rano dłużej niż do 6 i jeszcze że mogłyby wreszcie zająć się sobą cały dzień Pożaliłam się, teraz czekam na efekty --

buaha daj znac czy zadzialalo ... jesli tak tez zaczne sie zalic!:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    nessie: Flavia przy kazdym karmieniu Ci sie poci? U nas normalnie krople potu widac!

noo, najwięcej przy nosie:)
    doti_p: Sama miałam tak przez pierwszy miesiąc dziewczyn w domu, ten cały cyrk z podgrzewaniem i wyliczaniem ile zjedzą, a potem im powiedziałam, że albo się nauczą jeść z piersi, albo kończymy przygodę z karmieniem, bo nie miałam nawet kiedy przez te cyrki ściągać pokarmu...

dlatego tak mnie frustruje to jej niejedzenie ...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    flavia: noo, najwięcej przy nosie:)

eeee to moze poprostu niektore dzieci tak maja!
    W szczegolnosci te do siebie pasujace?:rolling::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Nessie, glowka moze sie pocic wlasnie przez niedobor wit. D, ale poci sie takze wtedy gdy dziecko intensywnie rosnie.
    Mojej mlodszej corce bardzo pocila sie glowa,ale przeszlo wraz z podawaniem tranu. Wit. d podawac nalez nawet do 18r.ż.A nawet dorosli maja jej niedobor.
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Dziewczyny, czy tylko ja tak mam?-ciągle bym kupowała Hani nowe zabawki, a tu garnuszek Fisher Price( za mała jeszcze jest) a tu grający żół, grające coś tam i coś tam...i ciągle mi mało.
    :devil:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Peppermill: Brak apetytu po szczepieniu to normalne chyba, nie? Pytam, bo cycki już mam jak kamienie, a Lusia śpi i gdzieś ma jedzenie (ale mi się zrymowało:tongue:) W nocy troszkę jadła, ale też bez szału.

moja nie chciała jeść i tak zasnęła mocno, że z tego wszystkiego o 4 wybudziłam Ją na jedzonko :)

doti: Powiedzcie mi, czy Wasze dzieci też tak stękają po żelazie? Bo mi jak czasem nie podam, to śpią spokojnie, a jak podam, to stękają cały wieczór przez sen.
    moja Misia stęka od około 3 w nocy do rana - nazywam Ją stękaczem pospolitym ;) Ale to stęka tak głośno i często, że się nie wysypiam ;)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Dziewczyny karmię piersią i mój mały już 4 dni nie robił kupy. Czy to normalne? Czy coś w mojej diecie jest nie tak, że nie robi kupy ?
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    judka przy karmieniu piersią to jest normalne.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Moje dziecko dzis odziwo spalo do 9.30 z 5 pobudkami, ale spalo :D
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    montenia: Wit. d podawac nalez nawet do 18r.ż.A nawet dorosli maja jej niedobor.

Kucze, ale podobno jej przedawkowanie jest gorsze niz niedobor?
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    judka25: Dziewczyny karmię piersią i mój mały już 4 dni nie robił kupy. Czy to normalne? Czy coś w mojej diecie jest nie tak, że nie robi kupy ?
    --

Mój przez pół roku życia miał tylko JEDEN dzień gdy nie zrobił kupki. Tak więc nie wiem... A cierpi z tego powodu?

nessie, a ty pewna jesteś, że to pot a nie siuśki? Dieguś zaczyna raczkować, może on wygibasy robił znowu w nocy i mu się wylało?
    a to tak trochę poza tematem, nawiązując do poprzedniej dyskusji jak rozmawiać z dzieckiem:
    raczk
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    azja_4: Mój przez pół roku życia miał tylko JEDEN dzień gdy nie zrobił kupki. Tak więc nie wiem... A cierpi z tego powodu?

Raczej nie. Puszczą bąki, ale raczej niebolesne, bo ani się nie pręży ani nie płacze przy tym.
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    azja_4: Dieguś zaczyna raczkować, może on wygibasy robił znowu w nocy i mu się wylało?

ee do raczkowania to mu jeszcze sporoooo brakuje :D

Azja jestem pewna, ze to pot!
    Biorac go na na raczki odkrylam plame w miejscu glowki :wink:

Judka to normalne....nawet 10 dni moze sie nie oprozniac na mleku matki...
    jesli sie nie myle swiadczy o tym, ze dobrze trawi twoj pokarm
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    judka25: Dziewczyny karmię piersią i mój mały już 4 dni nie robił kupy. Czy to normalne? Czy coś w mojej diecie jest nie tak, że nie robi kupy ?

Moja klucha robi kupę raz na trzy, cztery dni, za co ją kocham, bo przy wielorazówkach, to jednak trza od razu zaprać :tongue:
    Wszystko jest z Tobą ok, cyckowe dzieci mogą i raz na tydzień kupę robić. Jeśli nie boli brzuch itd, tzn że Twoje mleczko jest praktycznie całe przyswajane i trawione :bigsmile:

Vsti a się nasze córy chyba zgadały, bo moja tez spała do 9.30 :shocked: wyszorowałam pół chaty :D

jeżynka: Dziewczyny, czy tylko ja tak mam?-ciągle bym kupowała Hani nowe zabawki, a tu garnuszek Fisher Price( za mała jeszcze jest) a tu grający żół, grające coś tam i coś tam...i ciągle mi mało.

Ja jestem wyrodna i nie kupiłam nic od porodu, oprócz używanej maty. A tak to się bawi tym co dostała od znajomych, generalnie ja jestem najlepszą zabawką póki co, śpiewanie etc :wink:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    U mnie niestety zero prezentów- nie licząc jeden raz pampków i ubrań od babci.
    Więc jakbym miała czekać to bym się niedoczekała.:devil:
    Najgorsze są docinki- a po co jej to?:shocked:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Jeżynka mnie zabawki nie ruszają za bardzo. Kupiłam tylko używaną karuzelkę i rzeczywiście zdaje egzamin. Poza tym Gosiak dostał kilka zabawek typu grzechotki i tyle jej wystarcza póki co. Na święta mam już dla niej preznet, skusiłam się na sowę ze Skip hop, ale za tą kasę to szału nie robi, więc wyleczyłam się z zabawek na jakiś czas :devil:.
    Za to mam manię kupowania ciuszków :shamed:, dobrze, że w większości używane, ale po prostu uwielbiam. Taki boski ciucholand odkryłam dzięki przyjaciółce, ale w innym mieście i kombinuję, jak tam pojechać. Niedaleko teściowej, więc muszę się znowu kiedyś wprosić :wink:.

Dziewczyny a jak moja robi ze 3 kupy dziennie to też ok? Czy to znaczy, że źle trawi mleczko?
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    moze byc nawet tyle kup ile karmien
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    madzinka83 moja to i z 5 dzienie robi ;) i tez jest ok :)
    To ja, jako wyrodna matka nie kupujaca dziecku zabawek, kupilam ostatnio grzechotke za cale 9,99 zl :D
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Zabawki zabawkami ...
    Ciuszki ciuszkami...

Ja mam manie na ksiazeczki!!!!:cool:

PENNY: moja tez spała do 9.30 wyszorowałam pół chaty :D

Penny jakby moj spal do 9.30 za chiny bym nie wstala wczesniej z lozka zeby szorowac chate:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    To znaczy, że mój wielkolud rośnie i dlatego jej się główka poci!
    Słuchajcie, a to normalne jest w wieku mojej Gwiazdy, że nagle staje sie bardzo wrazliwa na dźwięki? Od wczoraj jest masakra - przestrasza sie niemal wszystkiego - nawet mojego głosu i wpada w straszny szloch - taki nie do utulenia :sad: Potem ja uspokoję, i znowu w kółko to samo...

OOOOOo! a teraz na macie chya próbuje sie przekręcić z plecków na prawy bok - bo tak się męczy, kombinuje,że hej :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Ulciu parę dni temu o to też pytałam, bo Gosia u znajomych urządziła taką jazdę, po tym jak 2-latka uderzyła łyżką o talerz i jeździła takim drewianym klekotem :devil:. Szybko się zwinęliśmy, bo dostała takiego ataku płaczu, że aż łezki jej poleciały. Potem po 2 dniach to samo w domu po tym, jak mąż uderzył przez przypadek w kaloryfer. Lament nie z tej ziemi, a wcześniej nic jej nie ruszało. Pie.rwszy raz słyszałam taki szloch mojego dziecka. Boję się, bo za półtora tygodnia chrzciny i nie wiem, jak Gosia zreaguje na dzwonki w kościele :sad:.

Nessie książeczki też mnie ruszają :cool:. Ostatnio z empiku nie mogłam wyjść, bo każda mi się pdoobała.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    A mnie kręcą i książeczki, zabawki i ciuchy... Ostatnio kupiłam jej 63 sztuki książeczek...takie za 1.99, więc drogie nie były i skusiły mnie te książeczki ;) ale do czytania takiemu maluchowi starczają ;) Co do ciuchów to wole się nie wypowiadać, bo mój A wpada w dziki szał jak sprawdza stan konta :devil: Na co mu odpowiadam, że zrobił dziewczynkę i ma być małą damą :bigsmile:
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    magku: 63 sztuki książeczek
    :crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Wiem...wiem...mam manie, że lubię mieć wszystkiego dużo...nie wiem skąd się to wzięło, ale niestety to mam...
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    A co to a książeczki??? Ja też chcę!!!
    :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    A ja mam dużo książeczek i książek ze swojego dzieciństwa, takich najukochańszych i będę je Nadii czytać. Na razie ma dwie szmaciane, które zakłada sobie na głowę :tongue:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Penny mi mama przywiozla (moje) basnie Brzechwy i CALINECZKE:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Chyba muszę zejść do piwnicy, mam tam całe pudło moich książeczek :) Czas im chyba znów zacząć czytać, tak jak w szpitalu..
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Mamuśki, mam pytanie do tych, które posiadają dla swojego malucha karuzelę fisher price z projektorem. Czytałam opinie, że jest ona ciężka a mocowanie niestabilne i strach, że spadnie na malucha. Czy to prawda? Chyba Kakai takową posiada... Polecacie?
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    katka_81 ja też mam FP z projektorem i ja nie polecam...
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    magku, własnie dużo złych opinii w necie... ale co, że ciężka?
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    ul_cia przesyłam stronę z tymi książeczkami, które kupiłam mojej Zuzi

http://www.ksiegarniazuzia.abc24.pl/default.asp?kat=87715
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ja polecam taka karuzele pod waruniem ze masz mozliwosc przyczepienia jej dodatkowo do sciany.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.