Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    Frag chodziło mi o wieczór ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Gina, w wieku dwóch miesięcy to jeszcze łatwizna tak uśpić ;) Potem jest gorzej jak już się młode naumie, że przy mamie fajniej ;)

Ewelinda, ale kaszke z butli pije? Bo u nas łyżeczką, wiec nie ma bata, żeby tak zasnął...

A ja kontynuuję przygody Krasnalowe - wczoraj padł w ciągu dwóch minut na piersi (strasznie zmęczony był, bo i spotkania z kumplami, z dziadkami i basen), a potem obudził się o 4 nad ranem! Mąż go ululał i młody na dobre obudził się ok. 7. Nie chcę zapeszać, ale jest coraz lepiej ;)
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink

Ewelinda, ale kaszke z butli pije? Bo u nas łyżeczką, wiec nie ma bata, żeby tak zasnął...

taaa 250:)) trzaska i pada :)) wtedy odrazu przekladam do lozeczka jest godz 19:30:))
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    O mamo... Powiem Wam, że moje następne dziecię będzie nauczone co to smoczek i co to butla :DDD Chociaż Krasnal pił z butli moje mleko przez pierwsze 2 tyg życia, ale potem najwyraźniej zapomniał co to... To samo ze smoczkiem - cumla miał przez 2 tyg, a potem smoczek był be...
    --
  1.  permalink
    U nas mały zasypiał pieknie, po wieczornej kapieli cyc i potem spaciuli do łóżeczka. Niestety odkąd zaczął widziec wiecej to juz cieżej mu usnac... Pozatym u nas klopot w tym ze jak tylko go przekladamy to on nagle oczy otwiera i sie wygina i koniec spania.. Tak jest wlasciwie za kazdym razem. To sie chyba nazywa odruch moro. Do swojego lozka biore go rano dopiero jak mąż wyjdzie do pracy.
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
     permalink
    Frag ja Ci powiem ze smoczek u nas tez nie jest lubiany:) sluzy czasem do usypiana i to nie zawsze a w nocy nie ma opcji na smoka;)) a butla heh idzie bo ja przeciez ponad 5 miesiecy sciagalam mleko co dwie godz dla ksieciunia bo cyca byla BLEEEE:) wiec kaszka idzie z butli:)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    5 miesięcy!? Rany... Dla mnie dwa tygodnie ściągania to był koszmar... Szacun...
    --
     permalink
    nom zdarzylo sie:)) ale teraz pieknie ciaga cycocha w nocy, rano i jak wracam z pracy:)) jak mnie nie ma dostaje mleczko od krowki(oczywiscie rozcienczone z woda):))
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ewelinda, biegunki maly nie ma po tym krowim mleku? Nie boisz sie dawac krowieka mleka?
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    The_Fragile: W wózku śpi - też ma przerąbane, bo już w spacerówce i przypięty pasami jest... Jak jest bardzo zimno to wózek wnoszę do domu, rozpinam małego ile się da i tak sobie śpi i z godzinkę...

to zazdroszczę. zanim moja zaśnie w wózku to robi taki raban, że ludzie myślą chyba, że ją ze skóry obdzieram...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Natalaa, u nas bez wózka to raban... Myślimy o tym, jak będzie w zimę, bo teraz w miarę łatwo - wnosimy go do mieszkania, pi razy drzwi rozbieramy z czego się da i tak sobie spi. A na mrozie przecież nie będę go tak trzymać przez godzinę-dwie, a rozebrać z kombinezonu też będzie ciężko...
    --
     permalink
    Ewelinda, biegunki maly nie ma po tym krowim mleku? Nie boisz sie dawac krowieka mleka?

nie ma nic:)) nic sie mu nie dzieje...wiem ze sa rozne teorie na ten temat, ale poprostu rozmawailam z lekarzem i powiedziala ze sprobowac mozna:) a Jas nie mial zadnej wysypki, zadnej biegunki nic pije je juz od 15 pazdziernika:) dodam ze jest to prawdziwe mleczko krowie nie z kartonu:))
    --
  2.  permalink
    The_Fragile: [/quote][quote=The_Fragile] Wieczorem tak pada jak kawka,

No bo on juz raczkuje to i sie meczy bardziej! Moj jeszcze nie ruszyl z miejsca.

The_Fragile: Powiem Wam, że moje następne dziecię będzie nauczone co to smoczek i co to butla :DDD Ch

U nas to samo!! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
    • CommentTimeNov 14th 2012 zmieniony
     permalink
    The_Fragile: Powiem Wam, że moje następne dziecię będzie nauczone co to smoczek i co to butla :DDD Chociaż Krasnal pił z butli moje mleko przez pierwsze 2 tyg życia, ale potem najwyraźniej zapomniał co to... To samo ze smoczkiem - cumla miał przez 2 tyg, a potem smoczek był be...

Myśmy nauczyli, ale w pewnym momencie, około 8-go miesiąca zaczął gardzić jednym i drugim ;-)))) Z jednej strony dobrze, ale z drugiej - trudniej wszystko idzie...

A co do zasypiania w wózku w domu, to u nas niania stosowała taką metodę, że jak widziała, że dziecko jest do spania (bardzo śpiące, ale jeszcze nie na tyle, żeby robić dzikie awantury), to wkładała je do wózka, zakładała np. czapkę, czy rękawiczki (coś, co łatwo zdjąć śpiochowi) i zaczynała powoli wykonywać wszystkie czynności, które zwykle przy wyjściu wykonywała (pakowanie torby, ubieranie butów, szykowanie picia, itp.) - wszystko robiła wolniej i zwykle Młody usypiał przy tym ;-)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Natalaa: to zazdroszczę. zanim moja zaśnie w wózku to robi taki raban, że ludzie myślą chyba, że ją ze skóry obdzieram...

u nas to samo!
    Nie ma opcji, zeby Diego usnal w wozku :D
    Musze kalkulowac spacery tak, zeby byl wypoczty, wyspany i najlepiej do kompletyu najedzony!!!! w innym wypadku ani rusz!
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Ewelinda - moja siostra to samo robila, tez prawdziwym mlekiem karmila dwoch synow karmila. Jak byli niemowlakami to nic im nie bylo, zaczelo sie, jak starszy mial jakos niecale dwa lata, a drugi mlodszy niedawno.
    A u nich nikt w domu alergii nie mial i najstarszy syn (ma trojke) tez nie ma zadnej alergii a on jako jedyny byl karmiony dlugo tylko piersia i krowiego mleka sprobowal duzo pozniej. Bron Boze, nie chce cie straszyc, ani mowic, ze skoro jeden taki przypadek byl, to wszystkie tak beda. Wez tylko to pod uwage.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    nessie: Musze kalkulowac spacery tak, zeby byl wypoczty, wyspany i najlepiej do kompletyu najedzony!!!! w innym wypadku ani rusz!

Ja ostatnio mam to samo z Oliwką. Raz wyszłam bez nakarmienia jej to gorzko pożałowałam.. 30min spaceru i do domu,bo nie dało się wytrzymać :confused: Teraz już wiem,że zanim wyjdziemy to pielucha ma być sucha,dziecko nakarmione i wypoczęte
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    przeciez ponad 5 miesiecy sciagalam mleko co dwie godz dla ksieciunia bo cyca byla BLEEEE:

wow podziwiam, ja pół roku juz ściągam, ale nie co 2 h:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Nadia zasypia w wozku, ale tylko na dworze :p W domu nie ma mowy o spaniu w nim... Zmobilizowalam sie dzieki Waszym postom i dzis w dzien probujemy ze spaniem w lozeczku, a nie na lozku rodzicow...No i tak mysle o wyeliminowaniu pobudki i karmienia ok. 24.00, bo wydaje mi sie, ze jest niepotrzebna. Bez niej byloby calkiem ok, czyli spanko od 20 do 3...
    --
     permalink
    YPolly: Bron Boze, nie chce cie straszyc

tak wiem, ze moze byc roznie, ale czasem dajesz mm i kilka razy zmieniasz bo uczula...dopoki nic sie nie dzieje pije zobaczymy...czas pokaze...moja kuzynka dawala corce mm i w wieku 2 lat wyszla alergia na nabial wiec nie ma reguly, tak jak na nic w zyciu...
    --
  3.  permalink
    Dziewczyny, a czy Wy kapiecie swoe maluchy codziennie..? Czy te rytualy faktycznie cos daja..?
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Vsti ja dziś też podjęłam próbę usypiania w łóżeczku ;) Tak jak robi to Frag ;)
    Mam pytanie... Zuzia podnosi się tak jak Krasnal (na zdjęciu, które pokazywała Frag) tyle, że jest to niższy pies :D Czy to przygotowanie do raczkowania?

Treść doklejona: 14.11.12 11:23
    CiastoMiłości: Dziewczyny, a czy Wy kapiecie swoe maluchy codziennie..?

Moja Zuzia jest kąpana każdego dnia...ja się kąpie codziennie, więc uważam, że dziecko też powinno być kąpane codziennie...

Edit: Zdaję sobie sprawę z tego, że nie poci się tak jak dorośli, ale tez zapewne to robi...nie wyobrażam sobie nie wykąpać jej przed spaniem...
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    CiastoMiłości: Dziewczyny, a czy Wy kapiecie swoe maluchy codziennie..? Czy te rytualy faktycznie cos daja..?

My kąpiemy codziennie. Wielu naszych znajomych kąpało niemowlaki co 2-gi dzień.
    My jednak wyszliśmy z założenia, że dobrze zachować stały porządek dnia. Kąpiel była sygnałem do wyciszenia się (teraz jest odwrotnie - w kąpieli nabiera siły ;-))) ) i do tego, że idziemy spać. Poza tym to był bardzo fajny sposób spędzania czasu we trójkę, przytulania się, głaskania, itp.
    Może potrzeba rytuałów nie była zbyt widoczna w okresie noworodkowym, ale z wiekiem syn sam nas nauczył, że dla naszego świętego spokoju warto trzymać się ustalonego planu dnia.
    Jak podrósł i np. zdarzało się pominąć kąpiel, to spanie traktował jako drzemkę, a nie jako sen nocny i po 2-3 godzinach chciał się bawić.
    --
     permalink
    hehe agi_s masz cytat jakoby moj:) a nie jest moj:))
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    My też kąpiemy codziennie - tatuś kąpie :bigsmile:. Parę razy zdarzało nam się opuścić kąpiel, ale generalnie nie chcę odmawiać Gosi przyjemności, bo ona uwielbia wodę, no i jest to czas dla tatusia, niech budują więź :tongue:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    CiastoMiłości: Dziewczyny, a czy Wy kapiecie swoe maluchy codziennie..? Czy te rytualy faktycznie cos daja..?
    --

U nas w kraju jest moda na kąpanie co kilka dni, a nawet spotkałam się z taką radą, że raz w tygodniu (w porze zimowej)
    W związku z tym, że wcale mi się to nie podoba to kąpaliśmy do tej pory co drugi dzień, ale.............. od kilku dni kąpiemy co dziennie i tak już zostanie.
    Widzę ogromną różnice. Wcześniej po wieczornym jedzeniu nie zasnął od razu, czasami nawet usypianie trwało 2-3 godz, a teraz kąpiemy około 20.00, potem wszystkie czynności:przebranie, krótki masażyk, witaminki itd, potem cyc i krótko po tym usypia, więc moim zdaniem ma to wpływ.
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    My tez kapiemy codziennie o stalej porze od urodzenia i uwazam, ze dzieki temu moje dziecko od samego poczatku wiedzialo,ze po kapieli i cycu spimy dluzej niz w dzien :)
    --
  4.  permalink
    My kapiemy co dwa dni!
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    ewelinda29: hehe agi_s masz cytat jakoby moj:) a nie jest moj:))

Hmmm..nie wiem czemu - skorzystałam z opcji "cytuj". poprawiłam już ręcznie ;-)))
    --
     permalink
    Jasiek kapie sie codziennie z tatusiem w duzej wannie;)) wtedy odrazu wie ze jest kaszka i lula:) zdarzylo sie nie wykapac raz to myslalam ze nie usnie:((
    --
  5.  permalink
    U nas wlasnie synuś zaczyna nocny spoczynek ok 19.00 czyli wtedy kiedy tatus wraca z pracy. Czasem jest jeszcze chwile aktywny. Zal mi ze ich wspolny czas ogranicza sie jedynie do kapieli dlatego czasem odpuszczamy kapiel aby tata z synkiem mogli sie chwile pobawic.., poprzytulac.u nas jak narazie kapiel ne wplywa na jaksc snu ale napewno jest taki czas kiedy zaczyna miec. Jestem ciekawa kiedy...

Treść doklejona: 14.11.12 12:09
    A tak prawde mowiac.., wybudzacie swoje dzeci na kapiel czy czekacie az same sie obudza..?
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Ja kąpię Luśkę co drugi dzień. Po pierwsze u mnie nie ma to znaczenia w usypianiu, bo wieczorem ona jest mega aktywna i żadna kąpiel jej nie wyciszy-szczególnie, że podczas wycierania i ubierania drze się jak opętaniec. Poza tym tutaj nie zaleca się codziennej kąpieli, żeby nie przesuszać skóry dziecka i powiem wam, że jak Natala była mała to na poczatku kąpałam ją codziennie i musiałam używać oliwki albo oilatum- a kiedy ograniczyłam kąpiele to problemy z przesuszona skórką się skończyły- więc zalecenie jest moim zdaniem zasadne.

Moja Lusia też zrobiła się ostatnio bardzo rozgadana. Już zauważyłam, że usypianie wieczorem idzie nam gorzej, bo mała nawet z cycem w buzi gada i o spaniu nie ma mowy. Poza tym zaśmiewa się przy tym, że aż się zachłystuje mlekiem...:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Ciesze sie i mocno 3mam kciuki:-)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Peppermill: a kąpię Luśkę co drugi dzień. Po pierwsze u mnie nie ma to znaczenia w usypianiu, bo wieczorem ona jest mega aktywna i żadna kąpiel jej nie wyciszy-szczególnie, że podczas wycierania i ubierania drze się jak opętaniec. Poza tym tutaj nie zaleca się codziennej kąpieli, żeby nie przesuszać skóry dziecka i powiem wam, że jak Natala była mała to na poczatku kąpałam ją codziennie i musiałam używać oliwki albo oilatum- a kiedy ograniczyłam kąpiele to problemy z przesuszona skórką się skończyły- więc zalecenie jest moim zdaniem zasadne.

u nas to samo!
    od kad sie diego urodzil do pazdziernika byl kapany codzienni! ze wzgledu na upaly!
    teraz kapie go co 2-gi dzien...i nie zauwazylam zadnej roznicy! rzekla bym, ze sie bardziej wybudza niz "ucisza" :)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ja zawsze staralam sie tak dopasowywac drzemki, aby Nadia na godzine przed kapiela nie spala... Bo logicznie rzecz biorac, jak dziecko wyspi sie przed kapiela to po kapieli raczej na sen ochoty miec nie bedzie :) Chociaz w tej kwestii moje dziecko jest "wyregulowane".
    Co do spania w dzien w lozeczku to moje dziecko chyba parzy spanie w nim. Klade- od razu ryk, biore na rece zasypia, klade znow, tylko poczuje podloze i znow ryk, no i tak w kolko :) Az w koncu pada na reku, odkladam i spi... ciekawe po ilu dniach przestanie sie drzec, kladzona do niego ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    u nas Milka jest kąpana co 2 dzień i nigdy to różnicy w spaniu nie robi ba bywają dni że ze 3 bo gdzieś jedziemy przeciągnie a np kąpana w niedzielę a we wtorek prysznic po basenie i następne jest w czwartek:) Milka jakoś od początku wiedziała że jest noc i systematyczność jej nie potrzebna hehe i też staram się jej dać kaszkę łyżeczką co jest trudne bo nie lubi i mąż robi za klowna a ja ukradkiem karmię:D a przy butli i tak nie zaśnie jak już to na drzemkę popołudniową ale tylko wtedy jak płacze że niechce zupki to wiem że jest na łyżeczkowe jedzenie za bardzo zmęczona....
    -
    a z usypianiem to Milka śpi w dzień w łóżeczku i albo uda jej się samej zasnąć bądź kładę się z nią i się tulimy a ona się uspokaja i jak widzę że już powoli leci to do łóżeczka i sprawa załatwiona 2 drzemka przeważnie w wózku bo albo jest u dziadków a ja na siłowni albo spacerujemy:)
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Ja mala kapie 3 razy w tygodniu a tak wycieram ja cala myjka.Zawsze to robie o tej samej porze,potem cycus i zasypia.
    Jak Oktawia sie urodzila to polozna jej nie myla tylko wtarla maz plodowa w skore i tego zapachu nie zapomnimy z mezem chyba nigdy.:tongue:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
  6.  permalink
    Peppermill: Poza tym tutaj nie zaleca się codziennej kąpieli, żeby nie przesuszać skóry dziecka

W Danii to samo.
    A w dni kiedy go nie kapie klade jak po kapieli na lozku, przebieram a pizame i robimy to o zwykle a potem spac!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    agi_s: wkładała je do wózka, zakładała np. czapkę, czy rękawiczki (coś, co łatwo zdjąć śpiochowi) i zaczynała powoli wykonywać wszystkie czynności, które zwykle przy wyjściu wykonywała (pakowanie torby, ubieranie butów, szykowanie picia, itp.) - wszystko robiła wolniej i zwykle Młody usypiał przy tym ;-)

Agi, fajny pomysł, ale u nas nie przejdzie :DDDD Jak się młodego włoży do wózka to jest wściek dopóki nie wyjdziemy już na chodnik. A na chodniku kilka razy przejedzie po wertepach i śpi :DDDD

My kąpiemy codziennie, bo mały uwielbia się pluskać :D A jak jest basen to wychodzi dwa razy dziennie ;) Natomiast rezygnujemy z kąpieli jak jest ciężki dzień albo Krasnal jest tak padnięty, że więcej szkody by to narobiło niż pożytku.

Ale jak był malusieńki to często co drugi dzień kąpaliśmy i miał piękną skórkę.

Treść doklejona: 14.11.12 13:58
    BTW - dzisiaj Krasnal od rana przespał już 4h! :shocked::shocked: Może to ta senna pogoda? nawet szczepienia nie zakumał, tylko chwilę pogadał i z powrotem kimnął...
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Frag albo szczepienie go osłabiło?
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Magku, ale szczepienie miał ze 2h temu, a on od rana śpi jak zaklęty :DDD Prawdę mówiąc ja też bym się położyła i zasnęła, chyba się cos z ciśnieniem dzieje...
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Aaa...myślałam, ze wcześniej byliście na szczepieniu ;)
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    My kąpiemy Nadię codziennie o 19.oo, bo sprawia jej to ogromną frajdę od maleńkości i po prostu wszyscy to lubimy :) Ale nie wybudziłam jej np. wczoraj gdy padła o 18.3o, zasnęła w ciuchach z całego dnia, ściągnęłam jej tylko rajty na śpiocha i tyle.
    Zaliczyłam dziś z małą wypad do dentysty, tzn. Nadia została z Tatą w pracy a ja poszłam. Kurde naprawdę fajnie było, być bez niej tę godzinę całą :bigsmile: może dentysta to nie jest moje marzenie na spędzanie czasu wolnego, ale miałam po prostu chwilę tylko dla siebie. Zresztą Pupiszon ponoć dobrze się bawił i tylko przed zaśnięciem coś tam postękał. A jak przyszłam to słodko spała w gondoli i tyle ;P jeszcze poszłam sobie na zakupy. No i oczywiście odwaliłam się jak stróż w boże ciało, żeby nie było żem jakaś matka zaniedbana, kozaki, krótka sukienka, tusz do rzęs, perfumy i heja podbijać 200 osobową wioskę :devil: Ale mi dzisiaj dobrze było
    :cool:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    A mój maluszek spać nie może bardzo bo mu katarek przeszkadza cały czas... próbuję mu czyścić i wpuszczam sól fizjologiczną, ale dalej to samo i przez to się budzi w nocy i w dzień... Nie może w spokoju nawet godziny wyleżeć... Tak mi go szkoda...:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Dii ja nie wiem czy już ktoś pytał, może macie za suche powietrze w domu ? Spróbuj maścią majerankową posmarować mu pod nosem. A na noc zgotuj jeszcze napar z majeranku i wstaw do pokoju gdzie śpi, u nas bardzo dobrze podziałało. Potem też nawilżaczem działaliśmy. W końcu pozakręcałam kaloryfery w sypialni i problem się skończył :) Jest dużo chłodniej, ale za to mało glutów w nosie jest.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Penny, nie za dobrze Ci? :DDD

A Krasnal faktycznie naumiał się ładniej stać - jak niedźwiedziuje to już nie podwija paluszków :))) A niedźwiedziuje prawie cały czas, już ma w dupce czworakowanie - chyba, że ma jakiś cel i chce gdzies dojść...
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Mamy nawilżacz ale wyłączam jak otwieram okno bo to nic wtedy nie daje. spróbuję tego naparu może...
    Jejku już płacze - cholerny katar dał mu pospać 10 minut!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    The_Fragile: Penny, nie za dobrze Ci? :DDD

Nieeee :devil::devil::devil: Jeszcze ululałam, jakiś czas temu ,znowu małą w jej łóżeczku bez cyca :tongue::tongue::tongue:
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Dii a to jest na pewno taki typowy katar? A może to sapka? Pytam, bo my sapkę już przerabialiśmy...a też byłam pewna, że to katar.
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Hmm. Zależy czym się charakteryzuje. Na pewno ciężko mu oddychać. I wydaje odgłosy chrapania i wtedy momentalnie się budzi. Po czyszczeniu noska jest to samo więc już sama nie wiem
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.