Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeNov 14th 2012 zmieniony
     permalink
    Strajk u Zuzi z jedzeniem nadal trwa...ani jednego ml mleka dziś nie wypiła! Już się umówiłam na wizytę (dziś na 20) prywatnie, nie pojadę do tego konowała... Kurcze martwię się :cry:

Treść doklejona: 14.11.12 16:47
    Dii: Hmm. Zależy czym się charakteryzuje. Na pewno ciężko mu oddychać. I wydaje odgłosy chrapania i wtedy momentalnie się budzi. Po czyszczeniu noska jest to samo więc już sama nie wiem

Czyli wyciągasz mu wydzielinę z noska? Gęsta, rzadka? Zdarza się, że sama wypływa, czy zalega? I jak długo ma już ten katarek? Ciągle czy bywały dni, że go nie miał?

Treść doklejona: 14.11.12 17:02
    Dii my mieliśmy sapkę zw.z alergią pokarmową i Zuu nie miała żadnej wydzieliny, sapka może też być z powodu właśnie kataru...jeśli nie możesz 'wyleczyć' kataru domowymi sposobami - odciąganiem, zakraplaniem itd.to może warto, żeby dać mu coś na rozrzedzenie tej wydzieliny...bo przecież ile można mieć katar...(?)zwłaszcza, że od kataru może dojść do zapalenia ucha :confused:
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Raczej rzadka, nie wypływa sama. Często kicha a trwa to już jakieś 2 tygodnie... codziennie
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    Z tym, że Paulina może być najedzona, wypoczęta, przewinięta i co tam jeszcze.... a i tak po czasie chce wyjść z wózka i na rączki :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorstasia2
     permalink
    może ktoś tak miał bo nie wiem czy mam panikować, wczoraj w nocy gdzieś tak o 24 jakby nie mogła złapać oddechu jak podniosłam ja do góry to ulała (i to było 2 godz po jedzeniu),ma jakby lekki katar psikamy wodą morską i odciągamy fridą chociaż niewiele tego ,zdarzyło się to drugi raz, i jak byłam u lekarza to tylko kazała psikać i odciągać.
    czy może zna ktoś dobrego lekarza we wrocławiu? chciałabym żeby ktoś ją obejrzał
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    U nas to było. Dokładnie tak samo - jakby nie mógł złapać powietrza. A potem się ulewa nawet noskiem. I katarek tak samo cały czas, odciągamy też fridą i nic:sad:
    Ale ta reakcja ulania to raczej normalne. Mamy tak często.
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    apropo's katarku
    Najpierw psikacie wodą morską a później odciągacie aspiratorem czy coś?
    czy odwrotnie najpierw odciągamy a później psikamy?

stasia nasze córcie urodziły się w tym samym dniu:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorstasia2
     permalink
    rumba ja na początek psikam czekam chwilę albo kładę na brzuszek i potem odciągam, czekam aż spłynie
    o teraz dopiero zobaczyłam a o której urodziłaś??
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ja najpierw psikam, gile są nawilżone i albo wypadają z kichem jakimś albo je traktuję gruszką, żeby łatwiej było je wyciągnąć. Czasem przejeżdżam delikatnie tetrą te lekko wystające i wtedy kozy wychodzą jak marzenie :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    pytam bo ,,odkurzałam,, dziś Natce nos aspiratorkiem (bez psikania) bo straszną kozica miała i krew się jej puściła;/ chyba miała suchy nosek a ja za mocno pociągnęłam. Matka w szał wpadła, więc na przyszłość będę nawilżać.:)

Stasia o 14.45 tak jest w karcie napisane ale mąż-znawca twierdzi, że dwie minuty wcześniej :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Jesteśmy po wizycie...jutro jedziemy porobić podstawowe badania...lekarka nie wie czym to może być spowodowane... Póki nie chudnie jest ok, jeśli schudnie położy moja Pchłę na oddział :( Ostatnio mało przybrała, ale nie chudnie, więc powinnam się cieszyć... Aleee bardziej się martwię :cry:
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Zakraplam sola fizjologiczna bo lepiej nawilza "kozy" i odciagam;) a woda morska psykam od czasu do czasu jak mamy za suche powietrze w domu.

Ja tez mam taki problem ze Dominik raczej nie zasnie jak sobie nie pociumka sutka. W dzien niby tak ale w nocy juz nie i tak zasypoamy razem. Stwierdzilam ze musimy sie tego oduczyc bo to dosc niebezpieczne takie lezenie obok mnie (tak blisko) niby jestem czujna ale wole dmuchac na zimne.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Magku spokojnie, może to taki czas. Któraś (przepraszam, że nie pamiętam) z nas ostatnio pisała, że jej dziecko w miesiąc czy dwa przybrało tylko 0,5 kg, bo właśnie nie miało apetytu. No chyba, że coś mi się uroiło... Mam nadzieję, że z Zuzią wszystko będzie dobrze :hugging:
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Magku a może Zuzia nie ma apetytu, bo zęby idą?

u nas też katar i w dodatku maskryczny z Nadii się leje nosem i oczkami:((( Usypialiśmy Ją 45 minut, bo a ni jeść, ani spać nie mogła... :((
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    PENNY: Któraś (przepraszam, że nie pamiętam) z nas ostatnio pisała, że jej dziecko w miesiąc czy dwa przybrało tylko 0,5 kg, bo właśnie nie miało apetytu.

No właśnie Leon słabo przybierał, ja pisałam. Szczerze to umieram z ciekawości ile teraz waży, czy coś ruszyło. Leon niby je więcej, ale ma łagodną biegunkę od 2 tygodni.
    Magku trzymam kciuki, daj znać gdy się coś wyjaśni.
    --
    •  
      CommentAuthorstasia2
     permalink
    rumba to moja o 15:38 to Natka jest starsza troszkę:crazy:

a czy też się tak ślini bo ja nie wyrabiam:cry: co chwilę ma wszystko mokre.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Nie wiem czy to zęby... Ona dziś wypiła mleko o 5 rano, troszkę poniuplała, potem o 19.30 (120ml) w ciągu całego dnia ZERO mleka...próbowałam dać jej papkę, ale zje kilka łyżeczek i płacz, tak samo jak przy butli....trochę wypije i za chwile płacze...

Treść doklejona: 14.11.12 21:37
    azja_4: Magku trzymam kciuki, daj znać gdy się coś wyjaśni.

Jasne, że dam...ale lekarka sama nie wie co to może być...
    Dodam, że ona miewała takie okresy, ale trwało to maksymalnie 2-3 dni, a teraz już ok.2 tygodnie :confused:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Magku, Krasnal miał miesiąc, że ani grama nie przybrał... Nie wiem, czym to było spowodowane, ale mu przeszło. A teraz zamiast pół kilo wrzucił kilogram ;) Dzieciaki tak mają - być moze Zuzi zębulce faktycznie idą, wtedy dziecko może stracić apetyt.

A dziewczyny - Rumba i inne odciągaczki glutków - pamiętajcie, żeby nie odciągać za często - ważne jest nawilżanie śluzówki, bo jak będziecie często odciągać to możecie uszkodzić cieniutką błonę śluzową w nosie i stąd ta krew...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    no mi lekarz odciągać polecał tak do 3x dziennie.. a wiadomo jak lało się jej z nosa to częściej odciągałam i też nieraz jakieś naczynko poszło...
    -
    a co do Zuzi to Milka właśnie w takim samym okresie brzydko jadła ba nawet bardzo brzydko starałam się żeby przed jedzeniem była wyspana bądź dawałam na śpiocha butlę i jakoś to zniosłam ale trwało ponad miesiąc całe szczęście nigdy z wagi nie spadła teraz spowolniła no bo taki czas leci równo pod 75centylem:) teraz waży 8800 bo dziś było ważenie:)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Aż sprawdziłam - u nas było na przełomie 5 i 6 miesiąca z tą wagą. Młody spadł z 75 centyla aż do 25 (co było też związane z porządnym przyrostem w centymetrach)! A teraz wskoczył już ładnie na 50 :)
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    stasia2: a czy też się tak ślini bo ja nie wyrabiam co chwilę ma wszystko mokre.

pewnie, że się ślini! wiecznie mokra aż po szyję, baaa nawet bańki robi ze śliny:bigsmile:

The_Fragile: A dziewczyny - Rumba i inne odciągaczki glutków - pamiętajcie, żeby nie odciągać za często - ważne jest nawilżanie śluzówki, bo jak będziecie często odciągać to możecie uszkodzić cieniutką błonę śluzową w nosie i stąd ta krew...

No to pięknie załatwiłam córcię:tongue: codziennie jej te śpiki odciągam. Będę uważać.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    Troszkę mnie pocieszyłyście, że Wasze Pociechy też straciły apetyt... Martwi mnie to, że ona aż tak BARDZO nie chce jeść... W nocy obudziła się 3 razy (więc nocka nawet ładna), ale też nie chciała jeść :( Dałam jej butle i co? I płacz... Raz, jeden jedyny zjadła 100ml...więc zastanawiam się czy te marne ilości, które zjada/wypija nie są przez nią regulowane, owszem je mniej, ale wtedy kiedy potrzebuje...bo jak widać zdarza się, że w końcu COŚ zje... Badania porobimy i będę ją dalej ważyć i zapisywać ile i o której jadła... Już mi chyba troszkę lepiej - psychicznie, bo przecież musi być dobrze!

Treść doklejona: 15.11.12 06:52
    The_Fragile: A dziewczyny - Rumba i inne odciągaczki glutków - pamiętajcie, żeby nie odciągać za często - ważne jest nawilżanie śluzówki, bo jak będziecie często odciągać to możecie uszkodzić cieniutką błonę śluzową w nosie i stąd ta krew...

Może też dojść do obrzęku błony śluzowej...wtedy też dziecku gorzej się oddycha, słychać też jakby katar w nosku, wy wtedy odciągacie, a kataru już nie ma, jest już ten obrzęk i robi się koło zamknięte...
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    magku: psychicznie, bo przecież musi być dobrze!

pewnie że musi:) a ja jeszcze jak Milka tak robiła to dawałam bardzo letnie mleko i to też pomagało bo cieplejsze jakoś szybciej ją wkurzało:D
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeNov 15th 2012 zmieniony
     permalink
    Kolejna noc przespana... zaczynam sie przyzwyczajac!:cool:

Dziewczyny jak dziecko wam sie przebudzi rano, nakarmicie je (np o 6.00).... to kiedy macie kolejne karmienie?
    (pytam te, ktore nie karmia w nocy-ostatni posilek o 21.00)
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    super nessie:)
    -
    a ja już od 6-30 spać nie mogę za to Milka sen dalej ciągnie:D:D:D
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    kasia no ja dokladnie tez o 6.25 zwleklam sie z lozka i ...... uwaga uwaga zrobilam szarlotke! (pierwszy raz w zyciu) wlasnie "dojrzewa" w piekarniku:cool:
    za to diego z tata jeszcze spia:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    hehe super:) ja jak bym się zaczęła krzątać to bym małą obudziła:D hehe a dla mnie nawet szarlotka niewskazana:devil::sad:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Kasia wczesniej upieklam tylko murzynka i to z pomoca mamy takze ten tegos!
    Skusila mnie ta z watku o przepisach (sypana) jest latwiejsze niz gotowanie ziemniakow :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Nessie jak maly budzi sie o 6 po nocy to znow pociumka i idzie spac do 8-9 potem chce jesc dopiero kolo10.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    U nas kolejny mały sukces. Nadia bez problemu wczoraj zasnęła w łóżeczku po kąpieli. Pobujałam śpiworkiem, dałam na chwilę smoka i zasnęła i teraz to samo, po porannych harcach. Kurcze no nie jest tak źle z tym zasypianiem. W nocy popłakała się przez sen i wzięłam ją do łóżka i tak już zostałyśmy razem, bo ja usnęłam. Może odreagowywała pobyt u Marcina w pracy... no nic grunt, że zasypia i mam nadzieję, że tak już zostanie :)

Nessie nie nudzi Ci się za bardzo :devil: ? Ale bym pojadła taką szarlotkę :shocked:
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Penny to super! :) Zazdroszcze ;) U nas noc b. ciezka przez katar, najpierw pobudki, co 10 min, a pozniej nieustanne wiercenie sie w efekcie Mala spala cala nocke z nami....
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Ja próbę usypiania małej w swoim łóżeczku odkładam na później...najpierw niech to jedzenie się ustabilizuje...
    Mam pytanko jeszcze dot.tego jedzenia :confused: ząbkowanie może mieć wpływ na brak apetytu? Choć nie sądzę, że to żeby, bo dziąsła ma twarde
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    U nas noc żarłoka, pobudka o 3, 6, 8, 10, a było już tak fajnie:devil:.
    Potwierdzam sypana szarlotka super i zawsze wychodzi.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
  1.  permalink
    A ja dzis dostalam @ i przypomnialam sobie jak nie fajnie z nia jest :confused::confused:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    magku: jeśli nie możesz 'wyleczyć' kataru domowymi sposobami - odciąganiem, zakraplaniem itd.to może warto, żeby dać mu coś na rozrzedzenie tej wydzieliny...bo przecież ile można mieć katar...(?)zwłaszcza, że od kataru może dojść do zapalenia ucha

Wydzielina z rana jest rzadka - dzisiaj przy kichaniu trochę wypadło i od razu chwyciłam z irygator. Ale dalej chrobocze w nosku :cry: Strasznie się męczy - 2 razy już mu wyciągałam i wychodzi coś za każdym razem ale dziwię się dlaczego nie wszystko - wcześniej rozrzedziłam solą fizjologiczną. I mały teraz dodatkowo ma to że tak tajkby brakowało mu powietrza, jakby chciał wymiotować...

magku: Może też dojść do obrzęku błony śluzowej...wtedy też dziecku gorzej się oddycha, słychać też jakby katar w nosku, wy wtedy odciągacie, a kataru już nie ma, jest już ten obrzęk i robi się koło zamknięte...

A co z tym obrzękiem się robi? Przestraszyłam się bo dosyć często mu odciągam - 4 razy na dobę to minimum!
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    Biedronka11: A ja dzis dostalam @ i przypomnialam sobie jak nie fajnie z nia jest :confused::confused:

kochana witaj w klubie:)) ja wczoraj....i tez nie jestem tym zachwycona:(( a tak fajnie bylo:)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no to ja jestem mega zadowolona, ze juz mam @ ;-) wiem przynajmniej co jest grane, kiedy są szanse na ciąże, a kiedy nie ;) bo w poporodowcu się gubiłam :bigsmile: a, że @ ZUPEŁNIE bezbolesne teraz mam, to w ogóle radocha na maxa :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Natalaa: że @ ZUPEŁNIE bezbolesne teraz mam, to w ogóle radocha na maxa

a jak było przed?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ketonal w 1 dniu, wymioty, ból głowy...... także sielanki nie było
    moja mama miała podobnie - przed ciążą dożylnie pyralgina, a po ciąży raz nawet miała krwistą plamę na fartuchu, bo nie wiedziała, że @ dostała [pracowała w labie, więc na białym fartuchu był to widok nie lada] :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    :devil:
    no to i dla mnie jest nadzieja :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Magku, moze faktycznie mala zabkuje? I moze nie miec apetytu wtedy. Spokojnie,poczekaj jeszcze z 2-3 dni i nie zmuszaj do jedzenia. Dziecko samo sie nie zaglodzi.
    Dii, nadmierne odciaganie wydzieliny z nosa aspiratorem/gruszka itp. powoduje wieksze podraznienie sluzowek noska i zwiekszenie nawet wydzieliny. 4 razy to max na dzien!
    A ja @ nie mam do dzisiaj:devil:, A juz 16m-cu po porodzie :wink:. I nie brakuje mi tej malpy :tongue:
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    A ja dochodzę do wniosku, że jestem jakaś wyjątkowo wygodna do spania na mnie, chyba :devil: Moje dziecko dzisiaj od 8 rano non stop po cycu zasypia smacznie na mnie i nie ma mowy żeby ją odłożyć :surprised: bo wrzask jak cholera! No to siedzę sobie na moim ulubionym fotelu, z którym się zaprzyjaźniłam po porodzie ..... Przynajmniej naprzytulam się na zapas :tooth:
    Tylko później nie ma się co dziwić, że mi się taka plaska doopcia zrobiła :crazy:
    --
    • CommentAuthorNatalia122
     permalink
    Witam sie po długiej przerwie
    niestety czasem tu zaglądam ale na pisanie zwyczajnie nie mam czasu. Trafiło mi się wyjątkowo towarzyskie dziecko. Nie musi być na rękach to plus wystarczy koło niej siedzieć. Ja się jakoś nie wyrabiam, bez przerwy wieszam pranie i je składam, sprzątam itd.Spacerki codziennie po 2 godziny. Na myśl o wieczorze boli mnie żołądek bo mała ma takie kolki. Daję jej bio gaję, delicol i espumisan jest znacznie lepiej ale i tak brzuszek ją boli i popłakuje.
    Co do @ czekam na nią z utęsknieniem. Nie udało mi się karmić piersią, a brzuch boli mnie niemalże codziennie tylko @ nie widać.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    montenia: Magku, moze faktycznie mala zabkuje?

Cokolwiek to jest niech już sobie pójdzie... :cry:

Treść doklejona: 15.11.12 12:46
    montenia: Spokojnie,poczekaj jeszcze z 2-3 dni i nie zmuszaj do jedzenia. Dziecko samo sie nie zaglodzi.

Tyle, że ona płynów mało pije...bo herbatki za wiele też nie chce...boję się, że się odwodni :(
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Natalia122: Na myśl o wieczorze boli mnie żołądek bo mała ma takie kolki. Daję jej bio gaję, delicol i espumisan jest znacznie lepiej ale i tak brzuszek ją boli i popłakuje.

a próbowałaś ją nosić na rękach z pozycji na brzuszku? taki samolocik? u nas pomagało niesamowicie!
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    magku a moze jakis kleik ryzowy na mm by zjadla z lyzeczki?
    Katar+zabkowanie=jazda bez trzymanki:devil:
    --
     permalink
    Natalaa nie próbowałam. A to przy kolce czy zapobiegawczo w ciągu dnia?
    Noszę ją w pione i tak też jest o wiele lepiej
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    jestem....Ulcia mnie tutaj ściągnęła....znowu do nadrobienia 988 postów....19 stron !!!! nie nadrobię.....coś tam podczytałam, że niektóre z was już starania na rodzeństwo zaczęły - fajnie :)

U nas ok - Mateuszek rośnie jak na drożdżach, śmieje się non stop praktycznie, wkłada wszystko co popadnie do buzi, ale straszny z niego leniuszek bo nie chce mu się przewracać z brzuszka na plecki ani na odwrót. Nie jestem i nigdy nie byłam panikarą w kwestii rozwoju niemowlaka, ale nie wiem czy już powinnam zacząć się martwić czy jeszcze nie :sad:
    No i po mału rozszerzamy dietę - za nami już jabłuszko, marchewka, marchewka z jabłuszkiem i marchewka z ziemniaczkiem. Jakoś nam to idzie, Mateuszek chętnie otwiera buzię i próbuję nowe rzeczy.

W sobotę rano lecimy do tej nieszczęsnej Barcelony - trzymajcie proszę za nas kciuki !!!! Mleko zamrożone - prawie 5 litrów. Jak nie wystarczy to mama będzie dokarmiać troszkę mm.

No i ja zabrałam się za ćwiczenia - chodzę od początku listopada do klubu - póki co dwa razy w tygodniu, ale jak wrócimy to chcę chodzić trzy, bo pora coś z tym brzuchem zrobić.

A i jak wrócę to już będę tutaj regularnie zaglądać bo mi was brakuje....
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Natalia122: A to przy kolce czy zapobiegawczo w ciągu dnia?

jak ją boli brzuszek. to pomaga odejść gazom
    --
     permalink
    Natalaa
    dzięki, będę próbować.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Vsti - próbowałam już wszystkiego. Najgorsze jest to, że to COŚ powraca co jakiś czas...jest dobrze, potem znowu nie chce jeść, ale tak jak wcześniej pisałam - nigdy nie trwało to tak długo...
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.