Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeNov 16th 2012
     permalink
    Livia my w łazience też tyle mamy, bo jak teściu nahajcuje w piecu, to nie ma zmiłuj się :P
    Ale w pokoju tam gdzie mała śpi, to w nocy tak około 18-19 stopni jest :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  1.  permalink
    My mamy teraz w domu 19-20st. Dzieciaki ganiają z krótkim rękawkiem, w rajstopkach :cool:
    Ale w łazience nagrzane, choć i tak łazienka Livii zaczęła mnie niebezpiecznie kusić :tooth:
    Livka- robisz już zapisy na turnusy w łazience? :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Nie siedzimy non-stop w łazience, więc zapraszam :tooth::tooth:
    Zresztą reszta mieszkania też ciepła - przy wyłączonych kaloryferach jest jakieś 23-24 stopnie :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    my w poprzednim mieszkaniu [w bloku] mieliśmy zimą nieustająco 25-26 stopni i nawet skręcone na maksa kaloryfery nie powodowały spadku o pól stopnia bo nas babcie z dołu i z boków dogrzewały :neutral:
    masakra
    teraz mamy 21 - 22 i jest idealnie
    bo jak przed sezonem grzewczym [miesiąc temu] temp spadała do 16,7 stopni to nie było mi do śmiechu :neutral::devil:
    --
  2.  permalink
    Livia: przy wyłączonych kaloryferach jest jakieś 23-24 stopnie :tooth:

to Ewka był już na golasa biegała :tooth: ew. w samych kaloszach i czapce (ulubiony strój mojego dziecka :wink:)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    winnica: nessie, a Ty ile masz stopni w domu, przyznaj się!

tyle:

TEORKA: teraz mamy 21 - 22 i jest idealnie

popieram :wink:
    --
    • CommentAuthorNatalia122
     permalink
    Mi by sie te 30st marzyło tylko do tego żeby pranie lepiej schło :bigsmile: Bo u nas teraz non stop 2 suszarki na etacie i jedno ściagam drugie wieszam i już nie ma dnia bez rozłożonej suszarki :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No to się pakuję :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    nessie: TEORKA: teraz mamy 21 - 22 i jest idealniepopieram

Ja też! :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    U nas w pokoju gdzie śpimy, gdyby kaloryfer nie byłby zakręcony byłoby chyba z 30 stopni :P Pokój południowy z dużym oknem, jak zimą świeci słonce w ogole nie trzeba kaloryfera odkręcać:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Kurde zostałam zmuszona przez moje osobiste dziecko do codziennego myca podłogi, tak sie turla, że strach na łózku zostawić ( materacu na podłodze, wiec jak spadnie to życia nie straci, co najwyżej się poobija) wiec wylądowała na puzzlach/ macie ale w z tego spiernicza, do tego pełza do tyłu :cool: raczej się odpycha uwielbia całować podłogę.
    Wstyd się przyznać ale dziś zakwasy miałam bo podłoga myta do tej pory raz na 2 tyg ( jak przychodzi Pani do pomocy)
    co do temp w mieszkaniu to nie mam zielonego pojęcia ile jest stopni bo termometr nie posiadamy, ale wczoraj kLucha w bodziaku z dł rękawem i leginsach miała zimny karczek?! ja w tym czasie w szortach i luźnej cienkiej bluzie pomykałam... ewidentnie wdała się w tatusia :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeNov 17th 2012
     permalink
    nessie: tyle:

Nessie, jakie piękne kocie zdjęcie!!!

Ja już nawet nie myję codziennie podłogi, trudno, czasem po brudnej pochodzi ;) Codziennie jest zwiedzanie mieszkania na dzień dobry. Tak jakby przez noc coś się zmieniło ;) Czuję się, jakby mieszkał z nami piesek - chodzi za mną i mężem krok w krok, a najfajniej jest, jak jedno pójdzie do kuchni, a drugie do łazienki, to młody nie wie co zrobić, siada i albo zaczyna płakać albo idzie raz w tą, raz w drugą :DDD
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    witam wszystkie weekendowo:))

dzieczyny mam pytanie Jasiek ma 37-37,2 temp czy powinnam zrezygnowac z basenu?? Dodam ze ida mu gorne jedynki, bo ani kataru, ani kaszlu ani nie zachowuje sie jak chore dziecko:))
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Dziewczyny, jak wygląda ciemiączko u waszych dzieci. Chyba znowu łapię jakąś schizę. Lusia zazwyczaj ma leciutko wklęsłe, miękkie w dotyku. A dziś jak się obudziła to było lekko wypukłe. W dotyku nie jest jakies napięte, dosyć miękkie, ale neurolog uczulał mnie na wypukłe ciemiączko, bo jest objawem zwiekszonego ciśnienia śródczaszkowego. Śpi teraz znowu, więc nie chcę jej macać, żeby nie obudzić, ale zastanawiam się, czy może byc jakaś inna przyczyna, że jest trochę wypukłe, czy od razu powinnam kontaktować się z lekarzem.
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Peppermil, skontaktuj sie z lekarzem. Wypukle ciemiaczko nie jest w porzadku.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeNov 17th 2012 zmieniony
     permalink
    ewelinda29: dzieczyny mam pytanie Jasiek ma 37-37,2 temp czy powinnam zrezygnowac z basenu??

to nawet nie jest stan podgorączkowy, skoro nie ma typowych chorobowych objawów to ja bym nie rezygnowała :) ale to tylko moje zdanie :smile:

Peper, nie pomogę bo na ciemiączku się nie znam, YPolly dobrze radzi- dzwoń do lekarza!
    --
    • CommentAuthorewelinda29
     permalink
    flavia: ale to tylko moje zdanie

no wlasnie tez tak mysle:) wiec ubieramy sie:)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    A ja mam pytanie, bo mój Kacper cały czas ma katar i prawie nocy nie przespał na czele ze mną bo mnie dopadły bóle gardła. I zauważyłam, że chyba zaczął kaszleć. To taki inny kaszel jak u dorosłego, więc nie wiem czy to oznak choroby? Temperatury nie ma. Boję się go kąpać i wychodzić na spacer... :cry:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Dziewczyny, czy jakaś pociecha miała robione USG brzuszka z próbą wodną?
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Pepper też bym zadzwoniła... Ja dzwoniłam jak było lekko wklęśnięte (według mnie) i mnie uspokoił. Lepiej zadzwonić niż potem żałować, że się tego nie zrobiło...

Magku, my mieliśmy usg jamy brzusznej, ale co to znaczy z próbą wodną?
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    No właśnie nie mam pojęcia...mamy zrobić Zu usg brzuszka z próbą wodną...za wiele z tego co lekarz mi mówił nie zrozumiałam... dlatego myślałam, że któraś z Was wytłumaczy mi to na 'chłopski rozum'. Lekarz coś mówił o tym, że trzeba sprawdzić jak żołądek się zarzuca(?)..a ja głupia w tych nerwach nie zapytałam o szczegóły... :( W poniedziałek będę dzwoniła, żeby umówić Zu na to badanie, więc wtedy wypytam co i jak...

Edit: Teraz doczytałam, że na skierowaniu jest napisany kod choroby: K21 (refluks) ,więc pewnie to badanie w tym kierunku....
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Magku, my tez mieliśmy w kierunku refluksu - to było normalne usg, tylko go dopoiłam przed zabiegiem - może to o to chodziło?
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    No mówiła mi, że Zu ma być na czczo i przed USG mam podać jej wodę...
    Frag - czyli to 'normalne' USG, tyle że w kierunku refluksu i przed dopajam wodą?
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Aa, czyli Ty wodę? Tak, to normalne usg, mały był tak przejęty faktem, że pani pozwoliła mu potrzymać kabel od tej "słuchawki", że nawet nie zauważył, że mu żel na brzuszek dała i jeździła po całym brzucholku :) Trzymam kciuki za Zuzie, żeby wyszło to co u nas - czyli piękne NIC :D
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Frag dzięki za info!

Też mam taką nadzieję!
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Byłyśmy u lekarza, na szczęście wszystko ok. Ciemiączko swoją drogą na wizycie wyglądało juz całkiem normalnie. Mam ja obserwować, czy nic się nie zmienia, ale lekarka uspokoiła mnie, że gdyby ciśnienie śródczaszkowe rzeczywiście się podnosiło to mała nie zachowywałaby się normalnie, bo to się wiąże z bólem głowy-więc pewnie by się darła, prężyła itd...
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    migg przyszly rajtki z abs-ami!
    Niestety nie pomoge bo sa za duze :-(... ale super cieple...milutkie w dotyku...sama bym je sobie ubrala :-)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Pepper cieszę się, że z Lusią wszystko ok :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  3.  permalink
    Czesc Dziewczyny!
    Mam pytanko odnosnie antykoncepcji po porodzie.Chce zalozyc sobie krazek na pare lat.Cena nawet nie jest duza bo kosztuje 400zl.Czy ktoras z was tez planuje niehormonalna antykoncepcje w takiej postaci?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Uff, Pepper, to ulga! mnie to ciemiączko trochę przeraża jak pulsuje... Chciałabym, żeby już zarosło, nie będę za nim tęsknić...
    --
  4.  permalink
    COBRACZKU mnie lekarz niepolecał niehormonalnej antykoncepcji polecił mi natomiast spiralę MIRENA nie ma bóli menstruacyjnych,krwawienie trwa 2-3 dni-jedynie co cena jest strasznie duża 1400zł z założeniem ale to na 5 lat wiec policzyć tabl przez ten okres to i tak się opłaca tylko szkoda mi wydac tak dużej sumy
    -- ,
  5.  permalink
    leneczka8484 Nie chce brac hormonow bo zle na nie reaguje.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Cobraczek
    ja mam założoną spiralę bez hormonów i narazie jestem zadowolona.Zero bólu przy zakładaniu i po.
    Nie mogę brać hormonów i moja gin poleciła mi spiralę miedzianą na 3 lata ,pózniej założę złotą na 5 lat.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    A ja ponowię moje pytanie

Dii: A ja mam pytanie, bo mój Kacper cały czas ma katar i prawie nocy nie przespał na czele ze mną bo mnie dopadły bóle gardła. I zauważyłam, że chyba zaczął kaszleć. To taki inny kaszel jak u dorosłego, więc nie wiem czy to oznaka choroby? Temperatury nie ma. Boję się go kąpać i wychodzić na spacer...

No i nie wiem - kąpać go czy lepiej tylko przemyć? I czy spacer mu nie zaszkodzi?
    --
  6.  permalink
    Dii: No i nie wiem - kąpać go czy lepiej tylko przemyć? I czy spacer mu nie zaszkodzi?

Dii ja bym nie szła na spacer, zwłaszcza że pogoda nie bardzo...a z kąpielą może lepiej przemyć tylko tu i tam...
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Dii to na peno karat ( wodnisty cieknący) czy zalegające mleko? chociaż jak pokasłuje to chyba coś się dzieje, bo jeszcze za mały jest aby 'udawać' jak moja np
    ja spacer bym na pewno odpuściła ( praktycznie tydz przed szczepieniem z Łucją nie wychodzę) Jak raz nie wykąpiesz nic się nie stanie, polecam witaminę C w kropelkach Cebion:smile:
    --
  7.  permalink
    gina1511: Cobraczek ja mam założoną spiralę bez hormonów i narazie jestem zadowolona.Zero bólu przy zakładaniu i po. Nie mogę brać hormonów i moja gin poleciła mi spiralę miedzianą na 3 lata ,pózniej założę złotą na 5 lat.

A czym sie rozni spirala od krazka??
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Cebion - słyszałam o tym, ale pani w aptece powiedziała, że to tylko z polecenia lekarza można a nie na własną rękę więc nie kupowałam...
    Katar nie cieknący ale też nie gęsty bardzo - taki ciągnący- ale to nie mleko - widzę po kolorze
    To spacery odpuszczam a kąpiel... może jutro, jak będzie lepiej... wodę morską mu wpuszczam, zobaczymy - oby ta noc przespał... a mnie gardło coraz mocniej boli...
    Za to mąż wypiła 2 porządne grzańce ze specyfikiem - miód na spirytusie - i go tak rozgrzało, że dzisiaj tylko katar został, a ja biedulka herbatkę z syropem z czarnego bzu lub sosnowy, mleczko z miodem i masłem i nic mocniejszego mi się nie należy:cry::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Dziewczyny pomóżcie proszę, bo już wpadam w panikę :confused:
    Mój mały ma od kilku dni wysypkę na ciele (na brzuszku, szyjce, na buźce), czerwone krostki, suche, zaczerwienioną skórę. Wczoraj na czole miał jakby troszkę łuszczącą skróre w miejscu zaczerwienienia. Dzisiaj ma już suchą. Na pewno go to swędzi, bo na czole drapał rączką.
    Do tego puszcza bolące bąki, bo przy tym płacze (nie wiem czy to ma jakiś związek z tymi krostami). Nie mam pojęcia od czego to może być. Nie jadłam nic nowego, nic smażonego, nic wzdymającego. Ciągle to samo od porodu, żadnych nowości. Z nabiału jem tylko masło, jogurty (1 dziennie) i ser (1 plasterek na 1-2 dni). Ubranka małego piorę w loveli od początku, więc to chyba nie powinno być od proszku. Do kąpieli używam emolionów.
    Czy to może być skaza białkowa? I czy jeśli do tej pory było wszystko dobrze, mimo, że jadłam nabiał, to może objawić się dopiero teraz?
    Czy całkowicie wyeliminować nabiał? Po jakim czasie byłoby widać poprawę?
    A może są jakieś inne wysypki o podobnych objawach, które opisałam?
    W poniedziałek będę dzwonić do lekarza, tylko jakoś obawiam się, że lekarz mi niewiele pomoże.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Pepper, u nas ciemie tez pulsowalo bardzo czesto po placzu. I lekarz mowil,ze to normalne jest.
    Judka,moze byc jakas nietolerancja. Sprobuj odstawic nabial na kilka dni i zobaczysz czy bedzie jakas poprawa. Napisz mi co jesz,jakie owoce,warzywa etc,bo czasem uczulaja rzeczy ,ktore sa uwazane za malo alergizujace np.jablka,marchew.
    A taka wysypka to moze tez byc lojotoowe zapalenie skory. U nas pomoglo smarowanie emulsja do mycia cetaphil i potem jak przeschlo(bo to sie wacikiem naklada) to smarowalam bepanthenem i po krotkim czasie juz poprawa byla.
  8.  permalink
    Moim zdaniem to skaza czasem niewielka ilośc nabiału może zaszkodzić...skoro pryka bolesnie to chyba raczej to...skaza mija ale nie tak szybko musisz odstawić na dośc długo nabiał
    -- ,
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Niestety nie pomoge bo sa za duze :-(... ale super cieple...milutkie w dotyku...sama bym je sobie ubrala :-)

Za duże na Diego???? Co za rozmiar kupiłaś? :devil:

No i nie wiem - kąpać go czy lepiej tylko przemyć? I czy spacer mu nie zaszkodzi?
    --
    Dii, jeśli nie ma temperatury, to warto chodzić na spacery, maluszkowi będzie się lepiej oddychało na świeżym powietrzu. Możesz też spróbować kłaść go na brzuszku, żeby wydzielina spływała. No i w poniedziałek przejdź się do lekarza, żeby osłuchał Kacperka, bo u takich małych dzieci katar może przenieść się na uszy lub oskrzela.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    judka25: Czy to może być skaza białkowa? I czy jeśli do tej pory było wszystko dobrze, mimo, że jadłam nabiał, to może objawić się dopiero teraz?

U mojej Nadii w ok. 1 m-ca życia pojawiły się problemy z brzuszkiem, później ok. 7-8 tygodnia zaczęło Ją wysypywać... Za poleceniem położnej odstawiłam nabiał ma tydzień i różnicę było widać od razu... Może to byc nabiał, a może cokolwiek innego (np. dziecko znajomej uczulone jest na gluten jedzony przez nią)... Jeśli chcesz odstawić nabiał musisz przynajmniej przez tydzień nie jeść żadnych produktów mlecznych, bo alergen z tego co słyszłam/czytałam potrafi utrzymywać się w organiźmie do tygodnia... A jak kupki Filipka wyglądają?
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Judka, u nas też się to objawiło ok 6-7 tygodnia. Może to być trądzik niemowlęcy, może skaza. Łojotokowe zapalenie też może być związane z Twoją dietą. Ja odstawiłam nabiał (całkowicie) i wysypka zniknęła, więc u nas się to sprawdziło. Po tygodniu, dwóch powinnaś zauważyć poprawę, jeśli to skaza. No i warto natłuszczać, jak pisze Montenia.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Cobraczek
    jeśli chodzi Ci o krążek NuvaRing to musisz go co miesiąc wymieniać i zawiera dwa hormony.Spiralę zakłada lekarz na 3 lub 5 lat.Ja mam Nowa T380 bez hormonów,ale są z hormonami jak Mirena
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    migg: Za duże na Diego???? Co za rozmiar kupiłaś?

80-86 :cool:
    chyba sie przeliczylam!
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    judka25: Do tego puszcza bolące bąki, bo przy tym płacze (nie wiem czy to ma jakiś związek z tymi krostami)

Judka Diego do prawie 6miesiaca mial problem z bąkami.
    Pierdzial i plakal albo raczej wydzieral sie... ale nigdy nie mial zadnej wysypki.
    Przez to pierdzenie spal strasznie niespokojnie wybudzal sie po 3/4 razy w ciagu nocy( 7h)... W dzien to samo.
    Czasami zaraz jak zasnal pierdnal i bylo po spaniu bo zaczynal plakac ...
    --
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    Cobraczek ja mialam zwykla spirale miedziana przez 7 lat.
    Pierwsza zalozylam po porodzie i wymienilam po 5 latach, druga mialam 2 lata - wyciagnelam w styczniu bo chcielismy zaczac starania o druga dzidzie i udalo sie w pierwszym cyklu od razu w lutym :). Przez caly ten okres chodzilam regularnie do lekarza i robilam cytologie, nigdy nie mialam stanow zapalnych ani innych problemow z nia zwiazanych...oczywiscie zakladanie i wyciaganie to nic przyjemnego ale nie moge tez powiedziec ze to jakos strasznie bolalo ...tak wiec ja polecam i za kilka tygodni zamierzam zalozyc kolejna.
    -- ,
  9.  permalink
    Linden: Pierwsza zalozylam po porodzie i wymienilam po 5 latach

Wlasnie na 5 lat bym sie skusila :bigsmile: Zaryzykuje,jeszcze pogadam z ginem.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeNov 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :wink:

Montenia pytałaś co jem, więc:
    JEM:
    tylko gotowane na wodzie lub na parze, ziemniaki, ryż, kaszę gryczaną i jęczmienną, makaron (do rosołu), pietruszkę, marchewkę, mięso z kurczaka, mięso mielone wieprzowe (raz na 2-3 tyg), koperek, sól, pieprz (mało) kostkę rosołową (czasami), wędliny, sałatę, ogórka (zwykłego, długiego), banany (1 dziennie), masło, jogurty naturalne i owocowe (1 dziennie), biały i żółty ser, kleik ryżowy, kisiel domowej roboty (z sokiem malinowym i mąką ziemniaczaną), pieczywo z ziarnami, rybę (na parze, raz w tyg.), mleko mm Hipp (smakuje mi, dostałam 3 duże pudła i nie chcę żeby się zmarnowały), kawa bezkofeinowa zbożowa

RZECZY, KTÓRE POWODOWAŁY BÓL BRZUSZKA i JUŻ NIE JEM:
    smażone potrawy, dżem brzoskwiniowy i malinowy, herbatniki, jabłka, morele, cebula, rzodkiewka
    (bardzo ostrożnie wprowadzałam nowe produkty albo eliminowałam i obserwowałam reakcję)

NIE JADŁAM DO TEJ PORY WCALE:
    pomidory, jajka, śmietana, mleko krowie, orzechy, czekolada, kakao, miód, fast- foody, wzdymające: kapusta, groch, fasola, pasztet, majonez, ketchup, papryka, sztuczne potrawy "z paczki", parówki itd.

Kupki robi normalne, takie jak wcześniej, żółte, bez śluzu. Puszcza bolesne bąki, ale kilka tyg. temu też tak było, z tym że bez wysypki.
    Nabiał zaczęłam jeść, jak mały skończył 3 tyg, czyli jem w sumie już 7 tygodni.

Czy gdy odstawię nabiał, to mleko mm też trzeba? Czasami używam go do kleiku ryżowego, albo miksuję z bananem.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.