Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
 jest uśmiechnięty i ciekawski 
 ale potrafi być złośnikiem (to ma chyba po mnie) 
 no i waży 7kg, dba coby matka długie ręce miała 

ceri- no ale siadali w takim razie z pozycji bocznej, nie? czy z lezenia na plecach? Bo ja nie widziałam dzieci siadających z lezacej pozycji?

Mój młodszy brat usiadł jak miał 4msc.Moja mama też się chwaliła, że w wieku 3 miesięcy siedziałam, a 6 stałam. Tylko może dlatego dziś mam bardzo duże problemy ze stawami kolanowymi...

Wątek o problemach ze snem przeczytałam już jakiś czas temu. U nas jest sinusoida - raz L. budzi się co 2-3 godziny, a dziś np. co 30 minut. Właśnie mąż ją usypia - czasami mu się udaje. Też liczę, że w końcu córa się sama odstawi i przestanie budzić w nocy, jak osławiony Krzyś Cerise 
 Na razie próbujemy bardzo różnych metod. Łącznie z przemeblowaniem ostatnio sypialni (żeby nie spała na jakiejś potencjalnej żyle wodnej) 

[/urlA ja się cieszę, że podczytywałam to forum, będąc jeszcze w ciąży, bo dzięki temu do głowy mi nie przyszło, żeby sadzać Lilkę przed 6 miesiącem.
My sobie z Dominikiem cwiczymy siadanie tzn lapie go lekko za raczki i on siada ale nie tak do konca... Tak mi kazala robic nasza pediatra
Przed 6 miesiacem?? wogole nie wolno sadzac dziecka np w spacerowce, krzeslku do karmienia itp jesli samo stabilnie nie siedzi i nie trzyma sie twardo....my z bratem usiedlismy majac 8 miesiecy....nie wszystkie dzieci siadaja okolo 6 miesiaca.

) i nie chcę się wymądrzać bo nie lubię ale wystarczy w tej kwestii zapytać fizjoterapeutę - nie pediatrę. Polecam do przeczytania: http://www.terapia-ndt.waw.pl/rozwoj.html
      wogole nie wolno sadzac dziecka np w spacerowce, krzeslku do karmienia itp jesli samo stabilnie nie siedzi i nie trzyma sie twardoChodziło mi raczej o to, że lepiej robić to po 6 niż po 4 miesiącu (dzieki temu dziecko ma 2 miesiące spokoju
) Nie posadziłbym córki w krzesełku, gdyby stabilnie nie siedziała - było to jednak 10 minut dziennie, jako jedyny sposób na rozszerzanie diety. Natomiast np. na spacerówkę nie była gotowa nawet, gdy samodzielnie usiadła. Dopiero po jakimś miesiącu zaczęła jej pasować, a tak jeździła w pozycji leżącej.
      kregosłup malucha musi ćwiczyć...

W zasadzie to po co dziewczyny przyspieszacie na siłę rozwój swoich dzieci?Dla mnie to jest opóźnianie rozwoju - bo znajome dzieci tak "przyspieszane" o wiele później zaczynają np. raczkować...

Dziewczyny ja wiem, że nie należy sadzać dziecka i tego nie robię, mnie chodziło o taką pozycję prawie leżącą, gdzie dziecko jest głową i pleckami oparte o moją klatkę piersiową i brzuch, a ja jestem odchylona do tyłu, ale jest wtedy przodem do świata.

. Czy karmiąc tylko i wyłącznie piersią, po 4 miesiącu należy zacząć wprowadzać np. marchew, jabłuszko itd...?
, i to chyba na razie wszystko, jak na razie leżąc na pleckach nie próbuje się  ani troszkę podciągać jak ją złapię za rączki czy to normalne?
      Mała jakiś czas temu parę razy przewróciła się na macie na boczek ale teraz chyba o tym zapomniała bo już tego nie robi, jedynie to pięknie leży na brzuszku i unosi główkę i jak leży na pleckach to potrafi nóżkami dotknąć wysoko wiszących zabawek, i to chyba na razie wszystko
Czy Wasze dzieciaki usiadły nagle czy było to poprzedzone próbami?
jak długo Krasnal raczkował, a potem usiadł?
Dziewczyny jak tam czytam co potrafią już wasze dzieci to się martwię o Kingę
Tak jak Natalaa napisała - 6 miesiąc, chyba, że coś się dzieje wcześniej, np. dziecko spada na wadze, nie przybiera.--
.
[/urlAle jak to dziewczyny zrobić, skoro macierzyński trwa 24 tygodnie? Boję się rozszerzać dietę dopiero w momencie powrotu do pracy, chciałabym, żeby już wtedy jadła jeden niemleczny posiłek.
Lusia w ogóle nie wykazuje zainteresowania nóżkami, stópkami ani kolankami. W ogóle nie unosi miednicy- rusza nóżkami tylko w poziomie.
--

wiec jest w sam raz na spacer!  w jakim celu chcialas jechac samochodem? nie rozumiem ani troche ?? Ale jak to dziewczyny zrobić, skoro macierzyński trwa 24 tygodnie?Madzinka, gdybym musiała wracać do pracy po 6 miesiącach, to też bym zaczęła wcześniej rozszerzać dietę. To mniejszy szok dla dziecka, niż gdyby miało mieć nagle podawane obce posiłki przez kogoś, kto nie jest mamą i nie ma cyca

Migg, życzę Wam, żeby Lilka ładnie się odstawiła. A co tam, sobie życzę tego samego ;)))Jestem pewna, że w końcu to nastąpi
 Zresztą ona w dzień je coraz mnie, ale jeszcze je. A ja się nabawiłam grudek na piersiach i trudno mi ją zmusić do wyssania ich 
Czy Wasze dzieciaki usiadły nagle czy było to poprzedzone próbami?Magku, Lilka usiadła w ciągu 2-3dni. Jak skończyła 6 miesięcy zaczęła gibonować, a po 3-4 tygodniach nauczyła się siadać, raczkować (od razu kilkanaście kroków) i parę dni później wstawać. W zasadzie nagle :)