Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
ceri- no ale siadali w takim razie z pozycji bocznej, nie? czy z lezenia na plecach? Bo ja nie widziałam dzieci siadających z lezacej pozycji?
Moja mama też się chwaliła, że w wieku 3 miesięcy siedziałam, a 6 stałam. Tylko może dlatego dziś mam bardzo duże problemy ze stawami kolanowymi... Mój młodszy brat usiadł jak miał 4msc.
A ja się cieszę, że podczytywałam to forum, będąc jeszcze w ciąży, bo dzięki temu do głowy mi nie przyszło, żeby sadzać Lilkę przed 6 miesiącem.
My sobie z Dominikiem cwiczymy siadanie tzn lapie go lekko za raczki i on siada ale nie tak do konca... Tak mi kazala robic nasza pediatra
Przed 6 miesiacem?? wogole nie wolno sadzac dziecka np w spacerowce, krzeslku do karmienia itp jesli samo stabilnie nie siedzi i nie trzyma sie twardo....my z bratem usiedlismy majac 8 miesiecy....nie wszystkie dzieci siadaja okolo 6 miesiaca.
Chodziło mi raczej o to, że lepiej robić to po 6 niż po 4 miesiącu (dzieki temu dziecko ma 2 miesiące spokoju ) Nie posadziłbym córki w krzesełku, gdyby stabilnie nie siedziała - było to jednak 10 minut dziennie, jako jedyny sposób na rozszerzanie diety. Natomiast np. na spacerówkę nie była gotowa nawet, gdy samodzielnie usiadła. Dopiero po jakimś miesiącu zaczęła jej pasować, a tak jeździła w pozycji leżącej. wogole nie wolno sadzac dziecka np w spacerowce, krzeslku do karmienia itp jesli samo stabilnie nie siedzi i nie trzyma sie twardo
kregosłup malucha musi ćwiczyć...
Dla mnie to jest opóźnianie rozwoju - bo znajome dzieci tak "przyspieszane" o wiele później zaczynają np. raczkować... W zasadzie to po co dziewczyny przyspieszacie na siłę rozwój swoich dzieci?
Dziewczyny ja wiem, że nie należy sadzać dziecka i tego nie robię, mnie chodziło o taką pozycję prawie leżącą, gdzie dziecko jest głową i pleckami oparte o moją klatkę piersiową i brzuch, a ja jestem odchylona do tyłu, ale jest wtedy przodem do świata.
. Czy karmiąc tylko i wyłącznie piersią, po 4 miesiącu należy zacząć wprowadzać np. marchew, jabłuszko itd...?
Mała jakiś czas temu parę razy przewróciła się na macie na boczek ale teraz chyba o tym zapomniała bo już tego nie robi, jedynie to pięknie leży na brzuszku i unosi główkę i jak leży na pleckach to potrafi nóżkami dotknąć wysoko wiszących zabawek , i to chyba na razie wszystko
Czy Wasze dzieciaki usiadły nagle czy było to poprzedzone próbami?
jak długo Krasnal raczkował, a potem usiadł?
Dziewczyny jak tam czytam co potrafią już wasze dzieci to się martwię o Kingę
Tak jak Natalaa napisała - 6 miesiąc, chyba, że coś się dzieje wcześniej, np. dziecko spada na wadze, nie przybiera.--
Ale jak to dziewczyny zrobić, skoro macierzyński trwa 24 tygodnie? Boję się rozszerzać dietę dopiero w momencie powrotu do pracy, chciałabym, żeby już wtedy jadła jeden niemleczny posiłek.
Lusia w ogóle nie wykazuje zainteresowania nóżkami, stópkami ani kolankami. W ogóle nie unosi miednicy- rusza nóżkami tylko w poziomie.
--
Madzinka, gdybym musiała wracać do pracy po 6 miesiącach, to też bym zaczęła wcześniej rozszerzać dietę. To mniejszy szok dla dziecka, niż gdyby miało mieć nagle podawane obce posiłki przez kogoś, kto nie jest mamą i nie ma cyca Ale jak to dziewczyny zrobić, skoro macierzyński trwa 24 tygodnie?
Jestem pewna, że w końcu to nastąpi Zresztą ona w dzień je coraz mnie, ale jeszcze je. A ja się nabawiłam grudek na piersiach i trudno mi ją zmusić do wyssania ich Migg, życzę Wam, żeby Lilka ładnie się odstawiła. A co tam, sobie życzę tego samego ;)))
Magku, Lilka usiadła w ciągu 2-3dni. Jak skończyła 6 miesięcy zaczęła gibonować, a po 3-4 tygodniach nauczyła się siadać, raczkować (od razu kilkanaście kroków) i parę dni później wstawać. W zasadzie nagle :) Czy Wasze dzieciaki usiadły nagle czy było to poprzedzone próbami?