Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Dziewczyny dzis wprowadzam gluten jestem zielona kompletnie i nie wiem czy dobrze zrobilam....na razie mam jeszcze pelno sloiczkow wiec ugotowalam kaszke lubelli blyskawiczna (w ksiazecce zdrowia malego pisze w 100 ml pol lyzeczki, no to ja ugotowalam w 200 ml jedna lyzeczke bo to 100 ml w garnku mnie jakos nie przekonalo). Odlalam wody i chce lyzeczke albo dwie dodac do marchewki. Sama nie wiem czy dobrze :neutral: jej pewnie zadalam pytanie za 100 punktow :D potraktujcie mnie EEEE najwyzej ale to rozszerzanie diety i ten gluten to jakas masakra:devil:
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorPeppermill
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    No Ulcia, Martynka idzie na rekord. Moja Natala też była taka. W wieku 14 m-cy ważyła 13,6kg. A teraz wysoka i chuda jak patyk.
    Lusia też dziś ważona- 7340g, czyli całkiem nieźle- biorąc pod uwagę jej wagę urodzeniową-2330g.
    Ja od jakiegoś czasu próbuję rozszerzać luśkową dietę- ale niestety mam dziecię oporne na nowe smaki. Zaczęło się super. Na początku jak dawałam na czubek łyżeczki to aż się trzęsła z zachwytu, a teraz nic jej nie smakuje- po pierwszej łyżeczce czegokolwiek buzia zaciśnięta w linijkę- i nie ma opcji, żeby więcej wcisnąć.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Hopp ja podałam małej gluten w postaci wieczornego deserku w słoiczkach.
    Mięsko też już mamy za sobą i muszę powiedzieć że kupy nie mają zapachu a wcześniej był hardkor:devil:
    No i mój mały szkrab ciągle powtarza ata a mż podjarany bo jego córcia mówi tata:tongue:
    Ulcia Oktawia waży 8400 i ma 75 cm wzrostu i już ledwo mieści się w gondoli:shocked:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorPeppermill
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Hope-moim zdaniem spoko. Ja tez chciałam zacząć wprowadzać gluten, ale w związku z powyższym, nie mam do czego dodać kaszki...
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    A nie lepiej dać kawałek chlebka do pociumkania?
    Aa, żadnej nowości nie wprowadzałabym wieczorem.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeJan 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    Reginko tez mam kaszke manne z jabluszkiem gotowa (sloiczek) ale dzienne zapotrzebowanie na gluten jest w calym sloiku a my na razie jeden sloik mamy na 3 dni czyli po otwarciu akurat 48 h stoi w lodowce. Wiec dwie lyzeczki kaszki manny dodaje do 1/3 sloiczka bez kaszki.....

    Pepper u nas tez szalu jakiegos nie ma. Dziewczyny pisaly ze tak juz jest na poczatku wiec ludze sie ze polubi marchewke bo za jabluszkiem jest jakby bardziej...
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    CiastoMiłości: i co, lekarz Wam zalecił wprowadzać posiłki stałe tak już teraz..? I to mięcho..?

    nooo! i jestem na razie strasznie przejeta tematem ;-))
    CiastoMiłości: tak mi dobrze z nim wtulonym. Jak mu zabieram to się budzi albo tak szuka jak krecik

    Oj! Wiem o czym mówisz ;-)))
    belly: Ulcia, poprosze o fotke Gwiazdeczki na odpowiednim watku:-)

    No właśnie musze sie jakos ogarnać ze zdjęciami! Toc przecie panna skończyła już 5 m-cy to należałoby sie jakoś to uwiecznić!
    hopelight: Dziewczyny dzis wprowadzam gluten jestem zielona kompletnie

    podpinam się pod pytanie - bo to u mnie na czasie
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    _sushi_: Aa, żadnej nowości nie wprowadzałabym wieczorem

    a jeśli robi się to za zgodą i pod okiem pediatry.
    Karola u Nas też nie było szału ze słoiczkami.Teraz sama gotuję warzywka i mała chętniej je ale nadal tylko kilka łyżeczek i cyc.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJan 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    Regi79: a jeśli robi się to za zgodą i pod okiem pediatry.

    W sensie, że pediatra jest u Ciebie w nocy i zareaguje, jeśli okaże się, że dziecko ma uczulenie na gluten?
    Nie czepiam się, ale sensowniejsze wydaje mi się podanie nowości rano.
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    _sushi_: W sensie, że pediatra jest u Ciebie w nocy i zareaguje, jeśli okaże się, że dziecko ma uczulenie na gluten?


    Nowości warto wprowadzać przed południem też dla własnego spokoju. jeżeli jakiś pokarm maleństwu nie posłuży, to będzie marudzić i płakać w dzień, a nie w nocy i rodzice też będą bardziej wyspani.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    _sushi_: ale sensowniejsze wydaje mi się podanie nowości rano.


    Wiele podręczników sugeruje podanie nowości rano,żeby móc zaobserwować ewentualną reakcję alergiczną.
    Taka reakcja może się objawiać zarówno jako wysypka, jak i problemy z oddychaniem.
    Nigdy nie wiemy, jak zareaguje nasze dziecko a chyba żadna z nas by nie chciała "przespać" problemów z oddychaniem...
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    _sushi_: A nie lepiej dać kawałek chlebka do pociumkania?


    Dlaczego lepiej to na pewno tez dobry sposob ale nie wiem w jakim sensie ma byc lepszy, przeciez mozna tak i tak raz chlebek raz kaszka raz jeszcze cos innego? Z kaszka jest o tyle dobrze ze wiem ile mniej wiecej glutenu dostal, z chlebkiem moze byc roznie...
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    bari_87: Bebilonu pepti na bardziej "przyjazny"?

    ja słodziłam glukozą taką z apteki w proszku chyba ze 3 tyg zanim się nie przyzwyczaiła... tyle że ja odciągałam melko i to pepti jadła 2xdziennie i pewnie dlatego tak długo się do niego przekonywała bo moje jednak było słodziutkie a to jet niedobre po prostu:D spróbuj z tą glukozą
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    agi_s: Nowości warto wprowadzać przed południem też dla własnego spokoju

    Też dobry argument :-)
    Na marginesie- myślałam, że mój Jurek będzie pierwszy i jedyny na 28dni :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    hopelight: Dlaczego lepiej to na pewno tez dobry sposob ale nie wiem w jakim sensie ma byc lepszy, przeciez mozna tak i tak raz chlebek raz kaszka raz jeszcze cos innego?

    Myślę, że dlatego, że mniej zachodu ;-))
    No własnie kiedy będe wiedziała, ze już "ekspozycję" tfu na gluten zrobiłam jet OK? Po ilu razach podania chlebka albo kaszki?
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeJan 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    Bari - kaszka sinlac zmieni mu smak i nie jest to kaszka mleczna...

    Treść doklejona: 22.01.13 13:42
    Ulcia niby po 10 miesiącu można wprowadzić posiłek glutenowy :P Czyli do 10 miesiąca podajesz dziecku raz dziennie kaszkę mannę do jakiegoś posiłku... Ale moja Zu już od jakiegoś czasu wsuwa chlebek ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Pediatrę mam dzień i noc w domu a ufam tej osobie.Podawanie skórki od chleba nie jest wystarczającą ekspozycją organizmu dziecka na gluten.
    Gluten trzeba wprowadzać stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Regi, a nie uważasz,że to mimo wszystko ryzyko...? Przecież nikt nad Waszym dzieckiem nie czuwa 24/7

    A inna sprawa odnośnie glutenu- 3g, 6g czy jakakolwiek inna wartość byłaby tu podana, to raz dziecko zje cały posiłek, a raz nie. Zatem trzeba mieć to na uwadze,że nie da się zawsze działać zgodnie z wytycznymi.
    Poza tym, wydaje mi się,że jeśli dziecko będzie miało nie tolerować glutenu, to wyjdzie to dość szybko.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Regi79: Gluten trzeba wprowadzać stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.



    o słodki Jezu !
    w życiu by mi się nie chciało tak "bawić" :tongue:

    moje dziecko dostało od razu pajdę chleba do ręki i w ten sposób jej gluten "wyeksponowałam" :cool:


    jak ma wyjść uczulenie na niego to wyjdzie zarówno po chlebie jak i po łyżeczce kaszki
    moim skromnym zdaniem


    i zgadzam się z Sushi
    też bym wieczorem dziecku nowych rzeczy nie dawała.....
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    TEORKA: w życiu by mi się nie chciało tak "bawić"

    A myślałam, że tylko ja jestem tak wyrodną i niemyślącą matką, która nie liczyła gramów glutenu:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJan 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    kasiakuzniki: ja słodziłam glukozą taką z apteki w proszku

    A dosładzałaś do samku, tak żeby było lekko słodkie czy z jakiejś proporcji?

    magda_a: Bari - kaszka sinlac zmieni mu smak i nie jest to kaszka mleczna...

    A Kacper nie jest jeszcze na nią za mały?
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeJan 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    Też próbowałam dać jej chlebek ale nie chciała więc podałam jej ciasteczka pokruszone z jabłkiem w dzień.Na drugi dzień podałam deserek o 17 a że moje dziecko idzie spać 23-24 więc mam małą na oku.
    Obecnie czuwa nad nią moja siostra pediatra bo przyjechała w odwiedziny,a gdyby coś się działo to do szpitala mam 5min.
    O tym jak podaje się gluten napisałam Hoop bo samej też nie chce mi się tak bawić.:wink:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthoragigi
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    _sushi_: Na marginesie- myślałam, że mój Jurek będzie pierwszy i jedyny na 28dni

    na pewno drugiego takiego samego Jurka nie ma i nie będzie ;-) A mi miło, że pojawi się imiennik syna.... ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    ufff bo ja właściwie też planowałam ten cały gluten przez chlebek.... :shamed::cool::wink:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
    • CommentTimeJan 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    Jezuuusie słodki, normalnie dostałam stresa, jak czytam o tym glutenie, ja nic nie kapuję, z cycusiem tak łatwo było, pach do pysia i spokój :devil:. Jakbym do roboty nie wracała, to chyba do roku by sam cycuś jadła :devil::devil::devil:.
    A dzisiaj praca z rana mi się przypomniała telefonem, że muszę napisać podanie o te dodatkowe 4 tygodnie, czyli, że już20 mija niedługo:cry:, no i o zaległy urlop, czyli jeszcze 7 tygodni.
    A ma może któraś jakiś taki plan rozszerzania diety, że np. 1-dzień marchewka, 2- coś tam innego, i ten gluten do czego i w jakiej formie podawałyście? Może bym się wzorowała, bo już wymiękam. Mam plan, żeby przez 2 miesiące dojśćdo sytuacji, że kamię rano cycem, potem drugie śniadanie (kaszka), potem obiadek (tylko co??? zupka?), a potem cycuś jak zdąży z roboty, a jak nie to mleko (tylko ciekawe jak podane), no i wieczorem przed spaniem cycuś. Tylko nie wiem, czy kolacja też już kontretna powinna być?
    No i jeszcze mam zagwozdkę, jakie mleko mm wprowadzić (jeśli w ogóle)? Bo Gosiak źle reaguje, jak zjem za dużo nabiału (na małe ilości nie reaguje), więc nie wiem, czy od razu z tymi mlekami hydrolizowanymi próbować, czy HA wystarczy, a może normalne spróbować (jak będzie źle to dopiero te dla alergików)??? Jak myślicie?
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeJan 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    madzianka
    proszę <a href="http://bi.gazeta.pl/im/6/6853/m6853416.jpg">
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Kurcze ja to się boję wprowadzać jakieś dodatkowe produkty... Pewnie zacznę od 6 m-ca ale już widzę np., że Kacperek nie jest chętny do butli, o co się obawiałam, że nei będzie chciał potem cyca jak dam mu butelkę. A miałąm trochę mleczka zamrożonego sprzed tygodnia, więc mu podałam. I wiecie co? Wkurzał się na tego smoka od butki i wolał cyca :bigsmile: Potem jakoś się przekonał i usnął nawet, ale wraz chciał znowu cyca, bo cieplutko mu przy nim...:smile: Czyli już wiem, że mogę iść z mężem do kina a Kacperka zostawić z babcią i porcją mleka w buteleczce i nic złego się nie stanie! :bigsmile:

    A przy okazji mam do Was pytanie odnośnie diety bezmlecznej.
    Moja mama wynalazła jakiegoś ekstra lekarza alergologa, który sam ma 12 dzieci i leczy już kilkanaście lat (podał np. sposób na katarek - wstrzyknięcie mleka z piersi do noska:bigsmile:). No i ten lekarz jej powiedział przez telefon, że nie ma co się do niego udawać dopóki się nie sprawdzi czy to nie jest przypadkiem od mleka krowiego właśnie uczulenie. Spytał czy piję kawę z mlekiem i kazał po prostu wyeliminować mleko na tydzień. Ale czy to oznacza, że wszystko co dotyczy krowy mam wykluczyć?:confused:
    Bo z mamą się kłócę o to.
    Ona twierdzi, że chodzi tylko o mleko i jestem przewrażliwiona, a ja twierdzę, że wszystko co zawiera śladowe ilości białka mleka też (np. wędliny z konserwantami, chleb z rozpulchniaczami itp.). Bo tak to eksperyment nie przejdzie. Ja już zgłupiałam...
    Powiedzcie mi czy jak lekarz mówi wyeliminować mleko to chodzi o czystą postać mleka + jogurty, majonezy, sery itp. (teoria mojej mamy) czy chodzi o to wszystko + wszelkie pochodne i śladowe ilości mleka (moja teoria)?
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeJan 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    Kurcze bari -przepraszam za wprowadzenie w błąd... Faktycznie jest od 4 miesiąca...

    Ja tez podawałam chleb przy wprowadzeniu glutenu...napisałam jak mnie poinstruowano ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Dii
    musisz odstawić wszystko co zawiera białko mleka.Jak małemu się poprawi spróbuj wypić troszkę mleka i zobaczysz jak zareaguje.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    _sushi_: A myślałam, że tylko ja jestem tak wyrodną i niemyślącą matką, która nie liczyła gramów glutenu:devil:


    Nikt tu nie liczy gramow glutenu po co od razu ta zlosliwosc? :confused: Dawalas chlebek, ok! to tez jest jakis pomysl po co od razu krytykowac kogos kto podaje gluten inaczej i odmierza ilosc kaszki ??
    :confused:
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Tak myślałam - dzięki Regi79:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    hopelight: Nikt tu nie liczy gramow glutenu po co od razu ta zlosliwosc?

    No jak nie? A to co??
    Regi79: Gluten trzeba wprowadzać stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    hopelight: Nikt tu nie liczy gramow glutenu po co od razu ta zlosliwosc?


    No jak nie? A to co??

    Regi79: Gluten trzeba wprowadzać stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.


    Każdy niech robi jak chce, jedna będzie liczyć gramy i będzie ok, a druga da samą skórkę chleba i też będzie ok, ile ludzi tyle teorii każdy jest dorosły i sam decyduje co i jak, jedynie można podpowiedzieć kto jak robi bez złośliwości :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Jej jakies normy musza byc wkoncu. Sushi gdyby ich nie bylo to juz calkiem nic nie byloby wiadome....i co wtedy sypac manny ile wlezie?

    Zreszta nie wazne...bo tak jak napisala sysia kazdy robi jak uwaza czy sypnie 500 g manny czy da bochen chleba :cool:
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Hope, normy też mówią o tym, by dziecku podawać nowości rano.
    I o ile forma podania glutenu nie raczej nie zaszkodzi, o tyle pora podania nowego posiłku może mieć poważne konsekwencje.
    I tu obecność nawet tuzina lekarzy w domu nie pomoże.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeJan 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    Jaheira ja podaje najpozniej do 14 bo tez nie jestem za tym zeby podawac pozna pora wiec nie rozumiem do kogo prawisz?
    Chyba Ci sie osoby pomylily :bigsmile:
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeJan 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    Nas też niedługo czeka ten cały gluten chyba, jeszcze nie podjęłam decyzji kiedy.. ale mam pytanie do mam co dają chlebek, jaki chlebek? Przecież chlebek zwiera dodatki jak np. drożdże które dorosłemu nie służą i dodatkowo mogą wywołać uczulenie? A pewnie i inne niefajne rzeczy można w chlebie znaleźć. Sama nie wiem pewnie zaraz dostanę burę ale co tam :bigsmile:
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    oranda: Przecież chlebek zwiera dodatki jak np. drożdże które dorosłemu nie służą a niemowlakowi i dodatkowo mogą wywołać uczulenie?

    Też o tym pomyślałam i dołączam się do pytania.
    Według mnie najwygodniej dać dziecku chlebek i tak też planuję uczynić:wink:
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Hope, odnoszę się do tej konkretnej dyskusji:bigsmile:

    Treść doklejona: 22.01.13 15:20
    oranda, no ale przecież jeśli matka karmi piersią to i tak do mleka przedostają się składniki pieczywa.

    Ja w sumie dzięki Wojtki, zaczęłam sama piec chleb. Po prostu przerażała mnie jakość pieczywa dostępnego w sklepie.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeJan 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    Jaheira: Hope, odnoszę się do tej konkretnej dyskusji:bigsmile:


    aaaa zrozumialam ;) Czyli do mnie ale jakby nie do mnie :bigsmile:

    Ok w porzadku ;)

    No jakosc okropna. Producenci to cfane bestie bylo o chlebie w programie Bosackiej niedawno :neutral: Tez chce mu podac czasem chlebek tylko nie wiem jaki Wy dajecie czy zwykly pszenny? bo u nas np taki jest od swieta. Ja lubie ciemne pieczywo.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Jaheira: oranda, no ale przecież jeśli matka karmi piersią to i tak do mleka przedostają się składniki pieczywa.


    no ale w innym stężeniu chyba, no bo po co w takim razie ekspozycja na gluten by była?

    Jaheira: Ja w sumie dzięki Wojtki, zaczęłam sama piec chleb. Po prostu przerażała mnie jakość pieczywa dostępnego w sklepie


    no właśnie tak byłoby najlepiej...
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Ja w sumie dzięki Wojtki, zaczęłam sama piec chleb. Po prostu przerażała mnie jakość pieczywa dostępnego w sklepie.


    Ja też często piekę sama chleb i bułeczki, ale nie zawsze jest na to czas:wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    oranda: no ale w innym stężeniu chyba, no bo po co w takim razie ekspozycja na gluten by była?

    Może dlatego,że są i matki karmiące MM?
    Nie wiem:bigsmile:
    Zwłaszcza,że ta słynna ekspozycja na gluten chyba tylko w Polsce występuje.

    Ale też tak jeśli chodzi o drożdże... Czy to nie jest tak,że one pod wpływem wysokiej temperatury giną?
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Przepraszam, że przerwę na moment glutenową dyskusję, ale szukam namiaru na sklep z artykułami dla dzieci, prowadzony przez jedną z użytkowniczek 28dni.pl. Wpadł mi kiedyś w przeglądarkę i za nic nie mogę sobie nazwy przypomnieć, ani użytkowniczki odnaleźć. Wydaje mi się, że nazwa kończyła się na ...owo.pl, ale może to być wytwór mego umysłu :shocked:
    Piszę na tym wątku, bo pewnie macie obczajone takie sklepy dokładnie, będę wdzięczna za jakieś wieści na prv.

    Co do chleba, to myślicie, że jak na moim sklepowym jest napisane: woda, mąka, drożdże, sól, to oni tam coś jeszcze sypią potajemnie i kłamią w żywe oczy? :>
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Do dziewczyn ktore maja dzieci w wieku Domisia.
    Probowalyscie juz z niekapkiem? wiem ze ktos kiedys pisal ze daje dziecku z niego pic i pije bardzo ladnie :)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    sysiajaw: Ja też często piekę sama chleb i bułeczki, ale nie zawsze jest na to czas:wink::wink:


    I dlatego moim najlepszym przyjacielem jest automat do chleba:bigsmile::bigsmile::bigsmile:

    Hope, ja zaczynałam od jasnego pieczywa. Jednak takie pełnoziarniste, choć zdrowsze, bardziej obciąża żołądek.
    Teraz natomiast Wojtek zjada, co automat wyprodukuje;)
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJan 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    Mamy tego samego przyjaciela:devil:
    Jak upiekę chleb i zrobię konfiturę, to nie zdążę powąchać nawet:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink

    I dlatego moim najlepszym przyjacielem jest automat do chleba:bigsmile::bigsmile::bigsmile:


    też mam :rolling:, ale tylko w nim wyrabiam bo piekę w piekarniku dlatego iż jest ładniej od góry przyrumieniony i nie ma problemów z wyciągnięciem z chlebka tych mieszadeł. Póżniej chlebek łatwiej się kroi bo się nie rozpada :tooth:

    <span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 22.01.13 15:32</span>
    Ja do świeżo upieczonych bułeczek robię pastę jajeczną, znika w mgnieniu oka... :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    sysiajaw: nie ma problemów z wyciągnięciem z chlebka tych mieszadeł. Póżniej chlebek łatwiej się kroi bo się nie rozpada

    Jak wyjmiesz mieszadło przed wyrośnięciem, dziury nie będzie ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
    • CommentTimeJan 22nd 2013
     permalink
    Jak wyjmiesz mieszadło przed wyrośnięciem, dziury nie będzie ;-)


    to fakt, ale mój automat od góry ma okienko i się chlebek przez to nie przyrumienia :bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.