Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

Zu na jedzenie się ok. 2-3 razy (niewiele wypija, ale zawsze coś, z racji tej, że w dzień nie tknie mleka nie chce jej oduczać nocnego jedzenia ;)) aleee pomiędzy pobudkami na mleko jest milion pobudek z innego powodu... Te 2-3 pobudki to luz, ale to wstawanie pomiędzy....

Dziewczyny a kiedy powinno się odzwyczajać dziecko do smoczka?
hej dziewczyny ostatnio na główce Tosi wieczorami zaobserwowałam coś dziwnego. Widać to zazwyczaj tuż przed i po kąpieli. Przy czesaniu tak jakby schodzi skóra. Kąpiemy małą w Oliatum i ostatnio próbowaliśmy próbkę szamponu Jonsons Baby (ale było przed tym szamponem). Wygląda to tak:
Nie da się go przestawić, bo jak zasypiam o 21.00 to budził się o 4.00 i już nie było spania. Poza tym mało śpi w dzień
ono jest w saszetkach do rozpuszczenia.
mysle ze Dawidek dorosnie do tego by pozegnac butelke i smoczek. Mam chytry plan oddac "monia" kaczuszkom na spacerze gdzies kolo 2- 2,5lat, w kazdym razie jak juz nie bedzie spal w dzien. Na rzie za bardzo zalezy mi na wolnych wieczorach i drzemce w dzien zeby go odzwyczajac. A i dzieki smoczkowi Dawidek od zawsze zasypia sam (teraz wogole uwaza ze spanie jest nudne ale jednak jak juz usnie to sam). Moj bratanek starszy od Dawidka ma teraz poltora roku i ssie kciuka. Jego mama robila juz chyba wszystko. Jak zakleila kciuki ssal wskazujace, zakleila te ssal inne. I ssac bedzie bo dziecku zancznie trudniej pozucic kciuka niz smoczek, pewnie beda miec ten poroblem do 5-7roku zycia. Niektore dzieci po prostu potrzebuja ssac. Dawid tez nie chcial smoczka, wypychal jezykiem, mial odruch wymiotny, ale ja dawalam i w koncu sie przyzwyczail. Szczerze mowiac mnie to cieszylo bo np na spacerze nie musialam wyciagac cyca ani leciec na sygnale do domu.

Czy Marysia ma kiepską morfologię
A ja się cieszę, że Krzysiowi smoka nie dałam
A ja się cieszę, że Krzysiowi smoka nie dałam, bo od cycka odstawił się sam

oni maja naprawde duzy problem z tym kciukiem (i innymi tez w razie zaklejenia kciuka) a tego dziecko tysiac razy trudniej oduczyc niz smoczka ktory mozna po prostu zabrac.

A może cyca mi odrzuca, bo się za bardzo musi natrudzić, żeby coś jej poleciało? Na początku myślałam, że to przez okres, potem że skok, ale teraz nie mam pojęcia co się dzieje

Dawid tez nie chcial smoczka, wypychal jezykiem, mial odruch wymiotny, ale ja dawalam i w koncu sie przyzwyczail. Szczerze mowiac mnie to cieszylo bo np na spacerze nie musialam wyciagac cyca ani leciec na sygnale do domu.
A ja się cieszę, że Krzysiowi smoka nie dałam, bo od cycka odstawił się sam, butli ani smoczka nie miał, więc i nie miałam go od czego odzwyczajać :)
no tak ale nie kazdy mialby tyle czasu i cierpliwosci zeby calymi dniami karmic, ja nie mialam, piers sluzyla do jedzenia a smoczek do ssania. No i dzieci maja rozna potrzebe ssania, jak juz pisalam o moim bratanku, oni maja naprawde duzy problem z tym kciukiem (i innymi tez w razie zaklejenia kciuka) a tego dziecko tysiac razy trudniej oduczyc niz smoczka ktory mozna po prostu zabrac.
Wybaczcie no, ale smoczek wydaje mi się w tym wypadku dużo bardziej higieniczną alternatywą.. I jakoś nie wyobrażam sobie np. 1,5 roczniaka czy 2 latka pakującego sobie moje palce do buzi przy każdej potrzebie
Pokarm się kończy? Ale ważyłam ją dziś i było 6.8kg. W ubraniu co prawda, ale 6 już przekroczyła. A jak była ważona 7 stycznia to ważyła 5.5kg, więc tyje mega szybko

Isiula, w tym samym momencie pisałyśmy. Tylko, że w domu jest cicho, nie ma żadnych nagłych dźwięków, ani hałasów, więc już sama nie wiem.

Ja się właśnie tych przypraw cykam

. Unikam tylko wszelkiej chemii, glutaminianów, różnych E coś tam, czyli np. nie gotuje na kostkach rosołowych, nie używam mieszanek przypraw, czytam etykiety wszystkiego co kupuję, starając się aby jak najmniej tam było chemii. Oczywiście nie wpadam w skrajności, czasami zdarzy mi się zgrzeszyć kostką rosołową, albo kupić gotowy sos do mięsa, który ma pełno E..., ale to jednostkowe słabości