Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeApr 2nd 2013 zmieniony
     permalink
    TEORKA: a takie białe kropki w miejscu dolnych trójek to już niejedno dziecko tu miało i nic tam jako pierwsze nie wylazło :bigsmile:

moja ma taką kropkę w miejscu trójki od 2 miesięcy jakoś :) Niemniej, pierwsze wyszły jedynki a kropka nadal jest :)
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeApr 2nd 2013
     permalink
    katka_81: moja ma taką kropkę w miejscu trójki od 2 miesięcy jakoś :) Niemniej, pierwsze wyszły jedynki a kropka nadal jest :)

O kurczę, a dawała ta kropka przez ten czas jakieś objawy? Bo Stasiowi ewidentnie przeszkadza, a masowanie jej trochę pomaga.
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    isiula: O kurczę, a dawała ta kropka przez ten czas jakieś objawy? Bo Stasiowi ewidentnie przeszkadza, a masowanie jej trochę pomaga

no właśnie isiu odnoszę wrażenie, ze nie. Generalnie Misia należy do tych dzieci, które nie mają żadnych objawów ząbkowania :) 3 dni przed wyjściem ząbka tylko mocno piszczy i tyle :)
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    katka_81: no właśnie isiu odnoszę wrażenie, ze nie. Generalnie Misia należy do tych dzieci, które nie mają żadnych objawów ząbkowania :) 3 dni przed wyjściem ząbka tylko mocno piszczy i tyle :)

Ojej jak fajnie - też tak chcę :)
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Dziewczyny,
    Ja z takim szybkim pytaniem. Oprócz maści majerankowej, inhalacji z majeranku, to jakie jeszcze są domowe sposoby na katar?
    Ciasto... SZEŚĆ zębów na pół roczku?! :crazy: Gratulujemy i wszystkiego NAj :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Olenkaka: Ja z takim szybkim pytaniem. Oprócz maści majerankowej, inhalacji z majeranku, to jakie jeszcze są domowe sposoby na katar?

Olcia, z domowych sposobów to nie mam pojęcia ale ja stosowałam euphorbium s do noska - są to homeopatczne kropelki. Generalnie inhalacje są chyba najlepsze - możesz zrobić z majeranku, tak jak piszesz. Ja robiłam z soli fizjologicznej.
    --
  1.  permalink
    Moj tez ma biala kropke w iejscu jedynki to mi lekarka powiedziala ze taka plesniawka i ze dlugo ja bedzie mial.. Nikt nic niewie kiedy podnosic oparcie w gondoli??
    Maks marudzi przeszlo pol dnia, lezec niechce, tylko nosic na rekach a nie bron boze siedziec, chodzi i musi ogladac, wiec niewiem czy zabkowanie czy po prostu mu sie nudzi, do glowy idzie dostac, nawet nie mam kiedy do wc isc
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    madzik taki wiek, ja tez to przerabialam, a raczej Dawidek. Bedzie troche lepiej jak nauczy sie siadac. Ja mialam rece do kolan, staralam sie go czyms zabawic ale troche tez nosilam, na szczescie mialam pomoc dziadkow wtedy. A oparcie podnioslam dopiero po pol roku.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Olenka - niezbyt znam domowe sposoby na katar...ale możesz użyć jeszcze kropelek Olbas
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    nam pomogły krople Kapis na zamówienie, ale to na receptę...
    --
  2.  permalink
    Bedzie troche lepiej jak nauczy sie siadac.
    - o mamo,a to taki maly leniuszek...
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    PYTANKO: Co myślicie o obgryzaniu dzieciom paznokci?????:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Dii - ja wiem, że można obgryzać noworodkom ;> Kiedy paznokcie są niczym jak błonka... ;> Ale o obgryzaniu niemowlakom, to już tego nie słyszałam...i zdecydowanie preferuję obcinanie ;)
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Zapytałam celowo, bo teściowa chciała usilnie mnie przekonać, że powinnam zamiast obcinacza używać własnych zębów:devil: Jednak bezskutecznie:bigsmile: Chyba sama miała na to ochotę, ale patrzyłam jej non stop na ręce:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    chyba w zęby... :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Teo,to samo miałam napisać :wink:
    u nas też zaczęło się od rozpulchnionych i czerwonych dziąseł,białych kropek,pchanie wszystkiego do buzi,a pierwszy ząb wyszedł w dziewiątym miesiącu. I w tym czasie ile nocy było nie przespanych to nie potrafię policzyć :wink:
    U nas o tyle było kiepsko,bo wychodziły po dwa,trzy naraz..
    --
  3.  permalink
    Dii - skad Ty masz taka tesciowa he he, fajny pomysl, obgryz swoje a potem malemu ha ha ha
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    A no!:bigsmile:
    W dodatku powiedziała, że to co Kacper ma na buźce to skaza białkowa i wszystkim tak mówiła. A ja przez ponad 2 miesiące nie miałam styczności z nabiałem ani nic w tym stylu!:devil:

Najlepsze jest to, ze kurcze cały czas go nosiła na rękach i powtarzała, ze do czego to podobne, żeby kłaść dziecko na podłodze! To nie ludzkie! Grrrr!!!!!!!!!
    Dobrze, że się te święta skończyły!!!

I zła jestem, bo kupiłam za krótką firankę o 10 cm..
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Hi hi... O obgryzaniu paznokci niemowlakom słyszałam, ale traktowałam to jako mit... Jak widać- jeszcze żywy :)
    A wiecie co mnie wkurza delikatnie mówiąc? Jak ktoś 5-miesięczne dziecko lub młodsze sadza na kolanie i podbija je tym kolanem do góry. Wiecie, o co mi chodzi? Kiedyś tak od teściówki zabrałam Ninę pod pretekstem "niech się Mama nie męczy, bo Nina jest ciężka".
    To moje zboczenie, czy którąś z Was też to drażni? Ja oczyma wyobraźni widzę te kręgi biedne i ten kręgosłup zwichrowany...
    --
    • CommentAuthoravf
     permalink
    [quote=Dii][/quote] od mojej teściowej usłyszałam identyczny tekst... I to nie raz. Ze niby sie drapal nie bedzie. A na marginesie wujek google mowi ze obgryzanie moze skutkować zakażeniem

Ps. Gondole podnoszę jak nie wieje
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeApr 3rd 2013
     permalink
    Olenkaka: Ja oczyma wyobraźni widzę te kręgi biedne i ten kręgosłup zwichrowany...
    --

oj ja tak mam :) aż mnie wtedy ciarki przechodzą :)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Z tymi zębolami to tak jest u nas też przy Julce objawy ząbkowania od 4 miesiąca a pierwszy ząbek w wieku 9 miesięcy i to jedyneczka dolna, u Kini też ciąglę w paszczę zaglądam ale tam echooooo co najwyżej jest :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthormisia-ludek
    • CommentTimeApr 3rd 2013 zmieniony
     permalink
    Witam:bigsmile:
    Mai pierwszy ząbek wyszedł jak miała 4 miesiące i 10 dni, kolejna jedynka tydzień później, a potem ponad 2 miesiące cisza była.I wygląda na to, że Wojtusiowi też ząbki szybko się pojawią.
    --
  4.  permalink
    A nam przebił się dziś nareszcie kolejny ząbek!! Jasiek wyrzywał się na gryzaku (swoją drogą polecam gryzaki Hevea), poszła krewka i mamy już siedem ząbków :bigsmile:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Ciasto - super :)

Ja jestem ciekawa kiedy Karolkowi wyjdzie pierwszy zabek ;)

Co do obgryzania paznokci, to ja nie lubie jak ktos obgryza przy mnie. Brzydzi mnie to troszke (lekko mowiac). Dziecku bym nie obgryzala tym bardziej ;) Ale tez mi sie obilo o uszy, ze niektorzy tak robia.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Ale mi Majka kiepsko dziś spała.. Budziła się co chwilę, nie płakała, tylko kręciła głową na boki, pomrukiwała i nie chciała złaoać cycka, dopiero po chwili zasysała i usypiała. Gdybym nie spała z nią w łóżku, to bym była zombie..

I kurde, jak mnie wkurzają te 'super rady' od ludzi. Za każdym razem, jak na imprezie 'rodzinnej' jest nowa osoba (w swieta to byla tesciowa przyjaciolki mamy i ich kolezanka) to zawszr, ale to ZAWSZE słyszę, żeby nie spać z Majką, bo się nauczy i że kogoś tam dziecko ma 7 lat i nadal śpi z rodzicami. Grr:angry:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Malisiek: to zawszr, ale to ZAWSZE słyszę, żeby nie spać z Majką, bo się nauczy i że kogoś tam dziecko ma 7 lat i nadal śpi z rodzicami. Grr:angry:

ja tak mam wiecznie ze szwagierką, która jest często u nas, najchętniej dzieciakowi zapchałaby dzióbek kiełbachą i czekoladą bo kiedyś (20lat temu) ona swoim dzieciom dawała i nic się nie działo... albo jak mówię o tym że mała miała hipotrofię, a jej synek w terminie też urodził się malutki bo 2100g i oczywiście teksty, teraz to wymyślają, bo kiedyś nie było czegoś takiego jak hipotrofia... i weź tu z taką gadaj, dobrze że mąż stoi za mną a nie za swoją siostrą, bo co rusz krzyczy do niej że ma Kini czegoś nie dawać koniec i kropka
    --
  5.  permalink
    mamy już siedem ząbków
    - super, gtatuluje, lecicie z tym koksem he he.
    Maks ostatnie dwa dni jak do niego wstaje to ma zimne dlonie, a w pokoju cieplo jest, wiecniewiem o co chodzi. A dzisiaj bylam w szoku, jak zasnal po jedzeniu po 20 tak na jedzenie sieobudzil 2:40 :shocked:, w miedzyczasie budzic na smoczek, ale moj wstawal i ja moglam sie wylezec!! Piekna noc, oby czesciej. No i nie budzi sie juz tak czesto w nocy jak kiedys a wstalismy po 9 rano :)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    U nas niestety dalej nie bardzo małą nie ma apetytu przez chorobę wczoraj jadła o 21:30 i usnęła na noc wstała o 4:30 zjadła z piersi i koniec ze spaniem, o 7:30 próbowałam dać jej butlę ale nie chciała wykręcała się, piersi też nie chciała w końcu o 8-mej usnęła i śpi do tej pory bez jedzenia....:sad:
    --
  6.  permalink
    Moze ma taki chwilowy etap...
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Madzia moje małe mają na razie jednego zęba (Patka) u Amelki ani widu ani slychu. Każde dziecko idzie swoim y tempem
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Witkowi wyszły dwa pierwsze przed skończonym 4. miesiącem.
    Mam nadzieję, że Jurkowi trochę później wyjdą,bo boję się,że mi suty odgryzie:crazy:
    Witek był na butelce.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    sushka: Mam nadzieję, że Jurkowi trochę później wyjdą,bo boję się,że mi suty odgryzie

sushka moja mała ma już dwa i ani razu mnie nie ugryzła a muszę przyznać bez bicia że ostatnio z lenistwa je tylko cyca.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Ja już nie wiem czy u nas chodzi o zabki. Bo objawy sie uspokoiły, poa wkladaniem paluszkami do buzi, slinieniem na potęgę i luzniejszymi kupkami. W sumie poprawa jest tylko w tym, ze Karolek je już normalnie. Zabkow nie widać. Ciekawa jestem czy te objawy zabierania nadchodzą falami? Jak to jest?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Regi79: muszę przyznać bez bicia że ostatnio z lenistwa je tylko cyca

z lenistwa Oktawii czy mamy :tooth:
    ale sie pocieszam, bo u nas tez ostatnio głównie cyc - katar maksymalny, więc tylko cyca nie odmawia...a mi .... nie powiem.... wygodnie :tooth:
    .
    O obgryzaniu dzieciom paznokci nie słyszałam i chociaż moja rodzinka przoduje w pomysłach na wychowywanie Martynki to takiego cudownego sposobu mi jeszcze nie zaproponowała ;-))))
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    A u nas wszystko poza cycem;)Cyc tylko na dobranoc i ma jeszcze 7dni;)na pożegnanie się;) Franko je wszystko!od jajecznicy po kotleta ;) bebiko z butelki też nie pogardzi;)
    U nas zęby w natarciu z tego co widzę nie dość że górna jedynka idzie od prawie dwóch miesięcy to i dolne widzę;)
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    sysiajaw: teraz to wymyślają, bo kiedyś nie było czegoś takiego jak hipotrofia...

dobre:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    Dziewczyny u nas to samo ...Maxi silni się i wszystko pcha do buzi ...a najgorsze jest to ze pokasłuje mi od wczoraj...nie ma ani kataru ani temperaturki ale i tak mam juz umówioną wizytę u pediatry... Być może ten kaszelek to tez objaw ząbkowania :confused:
    -- ,
  7.  permalink
    a coto hipotrofia??
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Czerwinko, a twój Fran karmiony BLW?
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Karmienie mieszane : łyżeczką i samodzielne.
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    czerwinka: A u nas wszystko poza cycem;)Cyc tylko na dobranoc

U nas cyc na dzień dobry i dobranoc i srylion razy w nocy :cool:.
    W ciągu dnia nie chce i koniec, ewentualnie kilka łyków zrobi (pewnie jak pić jej się chce). Nawet mi to pasuje, nie będzie problemu z powrotem do pracy.
    Rano dostaje owocki, chlebek, jogurt, co mi tam do głowy przyjdzie, potem obowiązkowo zupka (uwielbia), potem warzywka na parze lub coś z naszego obiadu, no i wieczorem już cycuś króluje. Zastanawiam się, czy nie dać jej jeszcze jakiejś kolacji. Tylko nie wiem, co, ona z butli nie pije. Nie chce mi się odciągać pokarmu, mieszać z kaszką i jej podawać, może coś na mm bym zrobiła, sama nie wiem.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    madziik1983: a coto hipotrofia??

Hipotrofia to wada rozwojowa polegająca na opóźnieniu wzrostu płodu. Konkretnie u nas to wyglądało tak, że mała urodziła się w 41tc z wagą 2600g, czyli po prostu w pewnym momencie bardzo zachamowała z przybieraniem na wadze, w 34tc mała ważyła tylko 1600g, ale przez 7 tygodni udało mi sie ją 1kg utuczyć i przy okazji siebie

Treść doklejona: 03.04.13 13:01
    Po porodzie lekarze nie znaleźli przyczyny, dlaczego to u nas wystąpiło, bo przepływy były extra i łożysko mimo że urodziłam po terminie było bardzo ładne, a po badaniach z małą okazało się wszystko ok., ale do teraz jest mała widocznie taki jej urok
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    To ja się wreszcie oficjalnie przywitam pod TYM wątkiem :bigsmile:
    Mam zamiar bywać tu częsciej ale na razie jestem na etapie reorganizacji życia i walki o laktację (swoją drogą - masakra z tym mlekiem).
    Jednak nie poddajemy się, witamy i będziemy do mamuś zaglądać :)
    A oto mój tygodniowy synuś :heartsabove:

Uploaded with ImageShack.us
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Nie wiem czy to normalne, ale Mikołaj śpi bardzo niespokojnie - generalnie w nocy nie ma problemu ze snem (wystarczy go nakarmić, zmienić pieluchę i odłożyć do łóżeczka i zasypia od razu), ale śpiąc potwornie jęczy i stęka (niby ma stwierdzoną wiotkość krtani, więc to może od tego), ale też bardzo się rzuca (tak jakby miał co chwilę odruch moro - wali łapkami o materacyk/ czasem o siebie - i wtedy się wybudza)
    najgorzej jest tak od 3:00 do 6:00 - młody przy tym puszcza sporo bączków - może to coś z brzuszkiem?
    Czy Wasze dzieci miały takie objawy? Przeszło samo z siebie, czy to jakaś dolegliwość? A może to wzmożone napięcie mięśniowe?
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    bilia: masakra z tym mlekiem)

Bilia, wpadnij na nasz wątek laktacyjny, na pewno znajdziesz tam jakieś porady. Dziewczyny chętnie pomogą :smile:
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Sardynka - u nas tak bylo, pomagaly kropelki Sab Simplex. Teraz jeszcze czasem jak widze, ze Karolek ma problem z brzuszkiem (jest twardy, a synus placze i sie prezy) to daje mu te kropelki. Szybko przynosza ulge.

Billia - slodkosci Twoj synus :)) takie malenkie cudo :rainbow:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Witamy mamę Karolka:bigsmile:

A ja się zastanawiam nad zagęszczaniem mleka od maja i tak się zastanawiam czym. Czy kaszką czy kleikiem?
    Sinlac czy holle? A do kaszki są specjalne smoczki?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Sardynka, moja Martynka tak gdzieś do 3 m-ca spała okropnie akustycznie :devil: tzn przez sen chrzakała, chrumkała, rzucała się, puszczała bąki tak, ze w 2 pokoju było słychać - no generalnie spać przy niej sie nie dało. Potem stopniowo robiło się ciszej i teraz już tylko jak ma katar to chrapie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Bari - niby są specjalne smoczki, ale wystarczy większa dziurka w smoczku do mleka ;)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.