Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeApr 28th 2013
     permalink
    moja Ninka pierwsze 1,5 miesiąca spała tylko na boku [raz jednym , raz drugim] i oba bioderka I A cały czas tzn podczas dwóch badań :wink:
    a kładłam ją na boczku bo tak mi położna kazała, więc znowu jak widać co rusz to inna opinia i weź tu człowieku bądź mądry :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Tosia była do spania kładziona na boku raz jednym raz drugim, ale już w szpitalu nauczyła się przekręcać na plecki. Nawet jak w domu podkładałam jej malutki wałeczek aby się nie przekręcała to i tak budziła się na pleckach.

Treść doklejona: 28.04.13 22:18
    Jakiś czas temu była rozmowa o pieluszkach chyba huggies. Wklejam link z biedronki

http://gazetki.biedronka.pl/g84,majowka.html#/Maj%C3%B3wka/32
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    o jaaaa
    i wiem, że nie wiem :bigsmile:
    teraz będę myslec o tych bioderkach... ale znowu lekarka mówiła żebym częsciej ją kładła na lewy boczek , bo ona w brzusiu sporo musiała przebywać na prawym i się układa, przekrzywia w prawo...
    --
  1.  permalink
    Witam z rana a ja za niedługo jadę z malutka właśnie sprawdzić bioderka...trzymajcie kciuki żeby było wszystko w porządku.Do tej pory kładę w nocy małą raz na jednem raz na drugim boczku a w dzień jak mam ją pod kontrolą na wznak z przekręconą główką w lewo lub prawo...Mam nadzieję że będzie dobrze:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
    • CommentTimeApr 29th 2013
     permalink
    U nas tak jak u Teorki, Fran śpi na boczkach od urodzenia raz jednym raz drugim, tak kazali kłaść w szpitalu że względu na ryzyko udlawienia i aby główka się nie odkształcała. Biodra zdrowe:-) i sile Frankowi już tupta przy meblach :-)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ja na początku też kładłam raz na jednym raz na drugim boczku, bo tradycyjnie bałam się zadławienia, jednak teraz śpi na wznak - mam wrażenie, że mu wygodniej :) (materacyk ma podniesiony nieco na książkach, ale to bardziej ze względu na wiotkość krtani)
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    My byliśmy ostatnio na USG bioderek u chyba najlepszego specjalisty w Poznaniu i on powiedział, żeby nie kłaść na boczku dopóki nie pozamykają się panewki- czyli do co najmniej pierwszego USG, podczas którego można to stwierdzić.
    --
  2.  permalink
    Witam:)Wpadałam sie pochwalić,że dzis noc miałam wspaniała mój synek dał mi pospać...usnął po 19 a o 4 dopiero się przebudził-TYLKO JEDNA POBUDKA,JESTEM MEGA WYSPANA:)dałam odrazu mu cyca bo piersi o mało co nie eksplodowały,ale niestety dopadło mnie zapalenie piersi:( i wsio boli i mam gorączkę:(
    -- ,
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    leneczka miałam to samo jak tylko Kacper zaczynał przesypiać noce właśnie tak do ok. 5 i po karmieniu dalej do ok 8-9. Super, że dał ci pospać, ale szkoda tego zapalenia... Biedna... Ja na szczęście nie wiem co to znaczy. Nic mi się nigdy nie działo poza nawałami.

Treść doklejona: 29.04.13 11:57
    Dziewczyny mam pytanko. Kacper nie siedzi oczywiście jeszcze samodzielnie, ale nie daje mi spokoju moja mama i muszę się u was wypytać. Czy takie dziecko, które właśnie jeszcze samo nie siedzi (tylko pare sekund się utrzymuje) można posadzić i podtrzymywać z boku np.? Mama go sadza opartego o kanapę i tak może dłużej wysiedzieć, ale ja mimo to boję się, że to mu w jakiś sposób szkodzi i nie pozwalam. I kto tu ma rację? Bo już zgłupiałam.

PS. Wczoraj wkurzył mnie znajomy (wszyscy bezdzietni są taaacy mądrzy....). Wziął Kacpra na ręce, usiadł i postawił go na nóżkach na swoich kolanach twierdząc, że jego brat jak miał 9 m-cy to już chodził to i Kacper ustoi. I go delikatnie puścił, a Kacperkowi aż się nogi w kolanach szybko ugięły i przestraszyłam się aż. Czy to mądre?! I sadzał na swojej klacie na kolankach bez podtrzymania za tyłek! Ale mnie wkurzał! Szybko go zabrałam od wujka!
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeApr 29th 2013 zmieniony
     permalink
    Dii: Mama go sadza opartego o kanapę i tak może dłużej wysiedzieć, ale ja mimo to boję się, że to mu w jakiś sposób szkodzi i nie pozwalam. I kto tu ma rację? Bo już zgłupiałam.

Ja Kacpra nie sadzam w ten sposób i myślę, że jeżeli nie jest to w celu "do karmienia" to bym nie pozwoliła.

Dii: Wziął Kacpra na ręce, usiadł i postawił go na nóżkach na swoich kolanach

U mnie też tak robią:confused: bo skoro neurolog powiedział, że ma mocne nogi to da radę-to słyszę jak zwracam uwagę.

Ostatnio na fizjoterapii słyszałam jak fizjo mówiła babeczce (która, żaliła się na podobny temat), że mniejszym złem jest stawianie dziecka na nogi niż go na siłę sadzanie. Ale to niczego nie rozwiązuje bo pozwolenia nie daje.

Dziewczyny krew pobrana trzymajcie kciuki:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Mój mały ziomuś przekręca się z pleców na brzuszek!!!:crazy: W ogóle tak cuduje na łóżku, że hej:tooth:

Bari, kciuki! I wszystkiego najlepszego dla Kacperka :D
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Sto latek dla Kacperka i Tosi!
    Witamy Nineczkę i Eveke :kissing:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    bari_87:
    Ostatnio na fizjoterapii słyszałam jak fizjo mówiła babeczce (która, żaliła się na podobny temat), że mniejszym złem jest stawianie dziecka na nogi niż go na siłę sadzanie. Ale to niczego nie rozwiązuje bo pozwolenia nie daje.

moja szwagierka ostatnio zarzuciła hasłem sadzaj ją już na nocnik.... nie powiem moja córka starsza w wieku 8 miesięcy już była nocnikowana ale siedziała samodzielnie już i fakt w wieku rok i miesiąc nie używała już w dzień pampersów, no ale 7 miechów to przesada tym bardziej że posadzona się chwieje, ale np. wsadzona do krzesełka do karmienia i przypięta 5-punktowymi pasami siedzi i się nie chwieje ale i tak więcej jej tam nie będę wsadzać, do póki nie będzie dobrze siedzieć to karmię ją w leżaczku

Treść doklejona: 29.04.13 13:01
    Sto lat dla Tosieńki i Kacperka :clap::clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Dziękujemy:kissing:

:flowers: Tosia, Marysia, Adaś

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 29.04.13 13:11</span>
    No i oczywiście Wojtuś :flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Ojej, jeszcze Marysia i Wojtuś ? :shamed:
    Sto latek! :flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Dii: I go delikatnie puścił, a Kacperkowi aż się nogi w kolanach szybko ugięły

Dii, nie zazdraszczam znajomyego :/ Przepraszam, ale musiałam to napisać :/
    Dii: Dziewczyny mam pytanko. Kacper nie siedzi oczywiście jeszcze samodzielnie, ale nie daje mi spokoju moja mama i muszę się u was wypytać. Czy takie dziecko, które właśnie jeszcze samo nie siedzi (tylko pare sekund się utrzymuje) można posadzić i podtrzymywać z boku

My się rehabilitujemy już 7 miesiąc... Nasz fizjo zawsze mówi, ze dopóki dziecko same nie usiądzie, nie sadzać! Bo ani układ mięśniowy, ani kostno-stawowy nie jest jeszcze gotowy do takiego wysiłku.
    Podobnie z chodzeniem, nie stawiać na nóżki. Nie wiem, czy pisałam to tu na wątku ale ostatnio do naszego OWI trafiła 9-miesięczna dziewczynka, którą rodzice własnie często brali pod paszki i stawiali... Wcześniej dobrze rozwijająca się dziewczynka, teraz prężące się, mające przez to problemy z rozwojem dziecko.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Sto latek dla wszystkich dzisiaj świętujących!:bigsmile:
    Czyli mam rację. Ja sadzam Kacpra z podparciem u mnie tylko do jedzenia albo po prostu jest o mnie oparty i jest mu tak wygodnie i sobie coś robimy, ale w tym to mam nadzieję, że nie ma nic złego:shamed:
    Wczoraj na basenie mięliśmy w grupie dziewczynkę 5-miesięczną, która podnosiła mocno główkę z leżenia na plecach. I potrafiła tez podpierać się na łokciach w takiej pozycji. Aż zaczęłam myśleć, że może Kacper jest jakiś spowolniony w rozwoju... :cry: Ale mama dziewczynki powiedziała, że ona jak miała miesiąc to podobno tak sztywno trzymała główkę, ze lekarz nie mógł uwierzyć jak zobaczył:shocked:

Ogólnie to nie mogę się doczekać jak posadzę Kacpra w krzesełku do karmienia... Rozumiem, ze musi wtedy już samodzielnie siedzieć, tak?
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    TEORKA: moja Ninka pierwsze 1,5 miesiąca spała tylko na boku [raz jednym , raz drugim] i oba bioderka I A cały czas tzn podczas dwóch badań :wink:
    a kładłam ją na boczku bo tak mi położna kazała, więc znowu jak widać co rusz to inna opinia i weź tu człowieku bądź mądry

Chyba jak ze wszystkim - najważniejsze to zachować umiar.
    Nam ortopeda mówił, że jeżeli dziecko nie ma problemów z bioderkami i wyraźnego zalecenia, żeby nie kłaść na boku, to można kłaść na każdej stronie (oba boki, plecy brzuch). Oczywiście na brzuchu jak najwięcej, więc robiliśmy tak, że w dzień, gdy mogłam mieć Młodego na oku, leżał na brzuchu (w tej pozycji zresztą najlepiej spał) albo na pleckach, a w nocy, gdy bałam się zakrztuszenia, leżał na boczkach.
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ja posadziłam raz z ciekawości zobaczyć jak siedzi i na razie nie będę jej tam wkładać poczekam jeszcze
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Dii: że może Kacper jest jakiś spowolniony w rozwoju...

z Kaceprkiem jest wszystko w porząsiu mama ;)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ostatnio kuzynka męża się chwaliła, że jej córcia która jest starsza od Kini o 3tygodnie nauczyła się chodzić w chodziku i biega po całym domu i broi :shocked::confused:, nie skomentowałam tego

Treść doklejona: 29.04.13 15:27
    Aaaa moje dziecko ostatnio odważyło się wypróbować swoje nowe dwa ząbki i mnie ugryzło jak karmiłam, ale to tak, że wszystkich świętych prosiłam o pomoc, a mąż się tylko śmiał, zabrałam zaraz ale co z tego jak zaraz była powtórka .. eh
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Tosieńka dziękuje za życzenia i na odpowiednim wątku umieściła zdjęcia.

Życzymy wszystkiego najlepszego dla pozostałych miesięczniaków: Kacperka, Marysi, Adasia i Wojtusia
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Wszystkiego naaaaaaaj dla dzieciaczków.
    Mam głupie pytanie (a ponoć takich nie ma :) ile Wasze dzieci śpią?
    Bo moja dziś o 7mej zjadła i spała do 11, poźniej jedzonko chwila gadania, przytulaski i kima 3h. Potem karmienie kupa po pachy, więc kąpiel i dziecko znów śpi.
    Nie żebym narzekała czy coś , ale wiecie niedoświadczona matka we wszystkim czegoś się doszukuje :P
    Swoją drogą moje dziecko jak zrobi kupe to musze przebierać całą. Ja już nie wiem o co chodzi, nie ulewa, nie brudzi się itp. ale dzięki takim niespodzianką mama ma co robić, aż będe się bała gdzieś z nią wychodzić :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    IzUK powiem Ci, ze chyba wszystkie dzieciaczki w tym wieku śpią większość czasu. Ciesz się, bo tego wolnego dla siebie czadu będziesz miała coraz mniej....:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Domyślam się , że kiedyś zatęsknie za takim scenariuszem :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    No mój dzisiaj też przespał cały dzień - budził się tylko na ok 30-40 minut na jedzonko i zmianę pieluchy :)
    Generalnie też dużo śpi, najdłuższe czuwanie ok 2 - max 3 h ma pod wieczór przed kąpielą, a tak to cały dzień w sumie śpi w łóżeczku albo w wózku na spacerku :)
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Kacper też dużo spał w tym "wieku":wink:

Kacper dziś zajadał się kleikiem kukurydzianym...takiego pożądania w oczach to ja nie widziałam w życiu:wink:

Dziewczyny znam wyniki. Na 5 badań, 4 są idealne, a 1 lekko obniżone (chodź miało byc powtarzane bo kontrolka się skończyła przed badaniem Kacpra) więc nie wiem co o tym myśleć. Ale chyba leczenia nie będę chciała dla niego (oczywiście przedyskutuje z lekarką).
    --
  3.  permalink
    bo moja dziś o 7mej zjadła i spała do 11, poźniej jedzonko chwila gadania, przytulaski i kima 3h. Potem karmienie kupa po pachy, więc kąpiel i dziecko znów śpi.Nie żebym narzekała czy coś , ale wiecie niedoświadczona matka we wszystkim czegoś się doszukuje :P
    - sie ciesz, Maks od urodzenia spi max 15-20 minut, potem ze 2-3 h zabawylacznie z jedzeniem i znow 15 minut...
    Swoją drogą moje dziecko jak zrobi kupe to musze przebierać całą.
    - mam tak do teraz, tyle ze rzadziej he he

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 29.04.13 20:16</span>
    Kacper dziś zajadał się kleikiem kukurydzianym...takiego pożądania w oczach to ja nie widziałam w życiu
    - zazdroszcze... Maks nie lubi jesc nic z lyzeczki... tylko cc albo butla.. chyba zaczne mu kaszke dawac w butelce
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Kiedyś był tu temat o smoczku na ząbkowanie
    Kacper pluje tym dalej niż widzi, no chyba, że go dziąsła za mało swędzą:devil:
    --
  4.  permalink
    Kacper pluje tym dalej niż widzi
    tez kupilam Maksowi ale woli gryzc zewnetrzna czesc niz sie skupic na srodku he he
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dii: zUK powiem Ci, ze chyba wszystkie dzieciaczki w tym wieku śpią większość czasu. Ciesz się, bo tego wolnego dla siebie czadu będziesz miała coraz mniej....:bigsmile:

Moj synus niestety nie spal duzo w dzien w tym wieku. I do tej pory mu tak zostalo.
    bari_87: Dziewczyny znam wyniki. Na 5 badań, 4 są idealne, a 1 lekko obniżone (chodź miało byc powtarzane bo kontrolka się skończyła przed badaniem Kacpra) więc nie wiem co o tym myśleć. Ale chyba leczenia nie będę chciała dla niego (oczywiście przedyskutuje z lekarką).

Super, ze wyniki dobre. A ten 4 to co to takiego jezeli moge zapytac? Cos powaznego?

bari_87: Kacper dziś zajadał się kleikiem kukurydzianym...takiego pożądania w oczach to ja nie widziałam w życiu:wink:
    Ja sie czaje z tym rozszerzaniem diety, Karolek dalej tylko na mleku. Mam jakias kaszke dodaj wode mleczno-ryzowa. Moze sie skusze i w kolejny weekend mu podam. On uwielbia patrzec jak my jemy, mieli wtedy swoja buzka jakby z nami jadl ;)

Najlepszego dla swietujacych dzieciaczkow :)
    Bari Kacperek tez sie do nich zalicza, bo skonczyl 5 miesiecy.

Wracajac do zabkowania, to wydaje mi sie, ze Karolek ma napuchniete dziaselka w miejscu dolnych trojek. Stan podgoraczkowy juz ma od poczatku kwietnia dzis najwyzsza temp 37.3. Zapisalam nas na srode do lekarza, bo czasem pokasluje i chce by go osluchala i sprawdzila czy czasem nie jest przeziebiony.

A! I jutro idziemy na spotkanie o brytyjski paszport, takze 3majcie kciuki by nam dali pozytywna decyzje ;) Mam nadzieje, ze mam wszystkie dokumenty i poprawnie wypelnione.:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    madziauk: A ten 4 to co to takiego jezeli moge zapytac? Cos powaznego?

Obnizone ma lekko FT4 (tarczyca). Czy poważne, czy wymaga leczenia dowiem się jutro na wizycie.

madziauk: A! I jutro idziemy na spotkanie o brytyjski paszport, takze 3majcie kciuki by nam dali pozytywna decyzje ;) Mam nadzieje, ze mam wszystkie dokumenty i poprawnie wypelnione.

Trzymam:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Wszystkiego najlepszego dla świętujących miesięczniaków!:flowers::flowers::flowers:
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    bari_87: Obnizone ma lekko FT4 (tarczyca). Czy poważne, czy wymaga leczenia dowiem się jutro na wizycie.
    Kciuki za wizyte zatem !
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Bari, mocne kciuki!
    --
    • CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeApr 30th 2013
     permalink
    Dzień Dobry kochane :bigsmile:
    Wszystkiego najlepszego dla naszych maluszków :flowers::hugging:
    Dii ja też się denerwuję jak mówią mi co mam robić lub twierdzą, że tak nie powinno być!! szlak mnie trafia, co innego doradzać a co innego się wtrącać!
    Izuś nie narzekajmy bo za 2 miesiące będziemy marudzić :updown:
    Bari trzymam mocno kciuki za wizytę :wink:
    A ja wczoraj dziewczyny dostałam miesiączkę i czuję się jak gó....o :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Myślałam, że po tym kleiku Kacper pośpi dłużej, a on obudził się co do minuty. A dziś (jak to zawsze rano bywa) brak kooopy :confused:
    --
  5.  permalink
    Witam i wszystkiego najlepszego życzę wszystkim świętującym maluszkom.
    Bari u nas też kupy coraz mniej, czasem wcale
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeApr 30th 2013 zmieniony
     permalink
    Witam sie z rana :)

Mój synus właśnie sobie spi,pewnie sie zaraz obudzi. Bo w domu przesypia 45min z zegarkiem w ręku ;) Dziś moje szczęście kończy 5 miesięcy :) Zaraz będziemy jeść, a pozniej muszę sie zebrać i jedziemy do biura paszportowego :) U nas dziś piękne słońce w Londynie :) jak ja lubię wiosnę :)
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Staś 2 dni temu po zrobieniu kupsztala schudł 100g:bigsmile:
    Ale od tamtej pory cisza.. Ciekawe co tak te dzieciaki zapiera.

Treść doklejona: 30.04.13 10:50
    Wszystkiego naj dla Karolka:flowers:
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Isiula - dzieki.

U nad kupka jest codziennie, tak 3 razy w tygodniu nawet 2 razy w ciagu dnia. Ale my jeszcze jesteśmy na samym mm.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    edit: właśnie była i na kolana mnie powaliła:wink:
    u nas nawet i 4-5 dziennie:devil:

Karolku:flowers:
    powodzenia
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Wszystkiego najlepsiejszego dla Karolka :smile:
    isiula: Ciekawe co tak te dzieciaki zapiera

A nie rozszerzacie diety? Tak sobie przyobserwowałam, że przy rozszerzaniu chyba organizm musi się przestawić na stałe pokarmy. U nas najpierw było zatkanie, a teraz są małe, twarde niespodzianki :shocked:
    --
  6.  permalink
    Składamy Najlepsze życzenia Wszystkim świętującym dzieciaczkom! :flowers:

Za Karolka trzymamy kciuki:smile:

A sami z Jasiem świętujemy dziś PÓŁ ROCZKU:smile: kiedy to minęło?:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Olenkaka: A nie rozszerzacie diety?

Jeszcze nie, bo nie jestem gotowa:devil::cool:
    Jest na cycu, a do tej pory polizał tylko jabłuszko.

Violet, a nie jutro? :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorviolet_flower
    • CommentTimeApr 30th 2013 zmieniony
     permalink
    isiula: Violet, a nie jutro?

Isiula Jaś urodził się 31-go, więc jutro nasz suwaczek pokaże, że ma 6 miesięcy i 1 dzień:wink: więc przyjęliśmy zasadę, że miesięcznice świętujemy zawsze ostatniego dnia miesiąca:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Violet a suwaczek dobrze wskazuje?

isiula gdyby Kacper chciał tylko lizać... A on łapczywie gryzie i chce najlepiej połykać w całości :bigsmile: ale nie potrafi. Za każdym razem się krztusi...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 30.04.13 12:31</span>
    Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa violet faktycznie :bigsmile:
    W takim razie dużo zdrówka i radości dla Jasieńka!!!:clap:
    --
  7.  permalink
    Dii: Violet a suwaczek dobrze wskazuje?

Dii datę urodzenia wpisałam dobrą - po prostu pełne miesiące pokazuje tylko wtedy, gdy miesiąc ma 31 dni. Suwaczki są niestety pod tym względem niedopracowane, więc trochę dziecko poszkodowane:tongue:

dziękujemy za życzenia, później wrzucimy jakieś zestawienie zdjęciowe na odpowiednim wątku:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Tak tak, już wiem :bigsmile:

Treść doklejona: 30.04.13 13:01
    Poprosimy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    violet_flower: Isiula Jaś urodził się 31-go, więc jutro nasz suwaczek pokaże, że ma 6 miesięcy i 1 dzień:wink: więc przyjęliśmy zasadę, że miesięcznice świętujemy zawsze ostatniego dnia miesiąca:smile:

O to nie wiedziałam, że tak jest. Dobrze, że mam dziecko z początku miesiąca:wink:
    Przesyłamy najlepsze życzenia dla Jasia półroczniaka! :flowers:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.