W tym temacie piszmy o kursach NPR organizowanych w większych i mniejszych miastach. Wiadomo, że kursy takie nie są jakoś szczególnie promowane, więc i niewiele osób wie gdzie, jak i za ile są organizowane.
Ja zaczynam :) Post ten kieruję w szczególności do dziewczyn z województwa lubelskiego. Kontaktowałam się z małżeństwem, które prowadzi kursy grupowe w Lublinie, gdyż chciałam zapisać się na kurs weekendowy, niestety poinformowali mnie, że jest zbyt mało chętnych na kurs grupowy i zaprosili mnie na konsultacje do poradni. Chętnie skorzystałabym z konsultacji, ale na takie trzeba jechać z konkretnymi pytaniami, a ja chciałabym pójść na kurs by całą moją wiedzę którą zdobyłam na 28dni.pl i czytając książki jakoś uporządkować. No i pytanie do Was - czy są chętne do odbycia kursu NPR (metoda Kippleyów) w Lublinie w trybie weekendowym (taki pewnie najbardziej wszystkim pasuje) np. w sierpniu lub we wrześniu? Jeśli zorganizowałybyśmy jaką grupę, wówczas ci Państwo zorganizowali by dla nas kurs. Chętnie bym się z nimi skontaktowała w tej sprawie i omówiła szczegóły/terminy.
Szczegóły dot. ewentualnego kursu: Koszt: 95 zł (w tym książka Kippleyów "Sztuka Naturalnego Planowania Rodziny"), lub 65 zł (jesli ktoś już ma ten podręcznik), dodatkowo osoby znajdujące się w trudnej syt. materialnej mogą się ubiegać o zniżkę. Miasto: Lublin Termin: do uzgodnienia Forma: intensywny kurs weekendowy (od piątku wieczorem do niedzieli po południu).
To w takim razie i ja zamieszcze małe ogłoszenie. Na jesieni bedzie możliwość zorganizowania kursu NPR w Toruniu (metoda angielska). Jeżeli ktoś byłby chętny to proszę o kontakt. Pozwoli mi to na oszcowanie zainteresowania kursem. Kurs bedzie prowadzony przez dwie panie.
MaterCare w Polsce podejmuje szczególnie problem leczenia niepłodności przy poszanowaniu godności ludzkiej. Prowadzi Biuro Informacyjne Krajowego Zespołu Promocji Metod Rozpoznawania Płodności w Szpitalu Św. Rodziny w Warszawie. Osoby pragnące nawiązać współpracę z MaterCare Polska mogą kontaktować się z p. Marią Środoń, tel. 0693 876 067, 22 758 37 72.
Właśnie się dowiedziałam, że w drugiej połowie października w Toruniu odbędzie się kurs NPR, a dokładnie kurs przygotowujący do prowadzenia poradni rodzinnej. Zajęcia będą odbywały się we wtorki i piątki.
Portal dozrodla.pl wspólnie z Polski Stowarzyszeniem Nauczycieli Naturalnego Planowania Rodziny www.psnnpr.com
Zapraszają na kurs: Kurs ROZPOZNAWANIA PŁODNOŚCI dla użytkowników metody objawowo-termicznej
POCZĄTEK: 17.11.2007 godz. 10.00 MIEJSCE: Warszawa, ul. Wiejska 13/4B CZAS 10 godzin ( 3 spotkania ) CENA 50 PLN/os
I Spotkanie 17.11.2007 godz. 10.00
1. Naturalny rytm płodności mężczyzny i kobiety (podstawy anatomii i fizjologii). 2. Omówienie cyklu miesiączkowego, głównych wskaźników oraz dodatkowych objawów płodności. 3. Metoda objawowo – termiczna podwójnego sprawdzenia (angielska) - zasady interpretacji objawów płodności. 4. Czym jest NPR – zalety i trudności.
Nowoczesne Metody Rozpoznawania Płodności - wykłady we Wrocławiu
Dr Agnieszka Chrobak poprowadzi cykl trzech wykładów, przybliży wiedzę na temat cyklu owulacyjnego kobiety, wyjaśni różnice między płodnością kobiety i mężczyzny oraz będzie stanowić przegląd wszystkich dostępnych metod planowania rodziny, w tym również nowoczesnych metod rozpoznawania płodności.
termin: 15, 22 oraz 29 kwietnia 2008, godz. 19.00-21.00
miejsce: Plac Grunwaldzki 11, budynek C-7, sala 102
Witam od października robię Podyplomowe Studium Rodziny w Poznaniu przy Wydziale Teologicznym na UAM. Poznajemy ,uczymy się metody objawowo - termicznej podwójnego sprawdzenia opracowanej w Anglii. Bardzo się cieszę, że trafiłam właśnie tu, ponieważ są poruszane takie zagadnienia jak: psychologia płciowości ( z O. dr K. Meissner), czystość przedmałżeńska i małżeńska ( dr W. Półtawska) i wiele innych. Mnie bardzo podobał się wykład z s. dr Elżbietą Woźną na temat antykoncepcji. Mimo, że nigdy jej nie stosowałam nie zdawałam sobie sprawy jak wiele zła mogą zrobić. Niestety nabór na studium jest co dwa lata. Ale jeśli ktoś zdecyduje się kiedyś powiem, że naprawdę warto. Pozdrawiam.
Moze ktos z rejonu Slaska, Beskidu Zywieckiego ale nie tylko sie zainteresuje i wybierze? Moze znacie kogos komu mogloby sie to przydac? Polecam sesje informacyjna na temat naprotechnologii w Bielsku-Białej w budynkach kurii diecezjalnej(w siedzibie Instytutu Teologicznego im. sw. Jana Kantego, Bielsko-Biala, ul. Zeromskiego 5 ) w sobote 26.04. Dla lekarzy, pielegniarek, poloznych, doradcow rodzinnych i malzenstw starajacych się o potomstwo i nie tylko.
Program
8:00 MSZA SWIETA - w kaplicy kurialnej 9:00 Otwarcie sesji 9:15 Medyczne problemy przekazywania zycia w aspekcie etycznym Ks. dr Henryk Niemiec (Uniwersytet Kard. St. Wyszynskiego, Warszawa) 10:15 Wspolczesne mozliwosci w leczeniu nieplodnosci - czesc I dr Piotr Klimas (Szpital Sw. Rodziny, Warszawa) 11:00 Przerwa 11:30 Wspolczesne mozliwosci w leczeniu nieplodnosci - czesc II dr Piotr Klimas 12:30 Upokorzenie czy pomoc, jako propozycja dla rodzicielstwa malzonkow mgr Maria Srodon (MaterCare Polska) 13:15 Doswiadczenie rodzicielstwa przy zastosowaniu metody NaProTechnologii Agnieszka Pietrusinska - swiadectwo 14:00 Zakonczenie sesji 15:00 Spotkanie z lekarzami
W sobotę, 20 grudnia, w Warszawie rozpoczyna się podstawowy kurs naturalnego planowania rodziny prowadzony przez nauczycieli z Ligi Małżeństwo Małżeństwu - zgłoszenia prosimy wysyłać na adres: porady@lmm.pl.
Kurs metod naturalnego rozpoznawania płodności prowadzony przez nauczycieli z Ligi Małżeństwo Małżeństwu dla małżonków i narzeczonych z Sosnowca i okolic. Kurs rozpocznie się w sobotę, 14 lutego - zainteresowanych udziałem prosimy o wcześniejszy kontakt z prowadzącymi: - tel. kom. 600 183 772
Zapraszamy małżonków i narzeczonych z Warszawy (zwłaszcza z Ursynowa) do udziału w kursie metod naturalnego rozpoznawania płodności prowadzonym przez nauczycieli z Ligi Małżeństwo Małżeństwu.
Kurs rozpocznie się w sobotę, 28 lutego - zainteresowanych udziałem prosimy o wcześniejszy kontakt z prowadzącymi: - Marta i Grzegorz: mgg@lmm.pl
Na początku grudnia rozpocznie się także nowe szkolenie dla małżeństw pragnących zostać nauczycielami naturalnego planowania rodziny w Lidze Małżeństwo Małżeństwu. Informacje i zapisy: szkolenie@lmm.pl, tel. 22 750 3140
Tam ostatnie szkolenie jest z kwietnia 2010r. Teraz jest w Gliwicach organizowany kurs, ale metody angielskiej, no i to jeden jedyny w roku - nie wiem czy dam rade załatwić sobie wolne.