Wśród leków, które mogą spowodować czasową niepłodność jest wiele takich, które są stosowane w leczeniu schorzeń przewlekłych, tak jak leki antydepresyjne, hormony, antybiotyki, środki przeciwbólowe, a nawet leki wydawane bez recepty, jak aspiryna, czy ibuprofen, (jeśli przyjmowane są w połowie cyklu). Na szczęście, w wielu przypadkach są to zaburzenia przejściowe, które ustępują po wyleczeniu choroby lub zaprzestaniu przyjmowania leku. Radioterapia oraz środki przeciwnowotworowe mogą wyleczyć z nowotworu, ale kosztem płodności, ponieważ nieodwracalnie uszkadzają pęcherzyki jajnikowe. /źródło: novomedica.pl/
Mężczyźni - Co szkodzi? * siedzący tryb życia; * brak ruchu; * szkodliwe warunki pracy (wysokie temperatury, promieniowanie elektromagnetyczne, metale ciężkie itp.); * zła dieta (może również wpływać na zmiany w budowie i ruchliwości plemników); * nadmiar alkoholu; * leki, które mogą niekorzystnie wpłynąć na jakość nasienia czy zmniejszyć sprawność seksualną; * przegrzanie jąder (gorące kąpiele i sauna).
Co pomaga? * wypoczynek; * rozsądnie ćwiczenia fizyczne; * ograniczenie ilości stosunków seksualnych do jednego co kilka dni, z wyjątkiem okresu, kiedy kobieta jajeczkuje (odbywanie stosunków codziennie albo nawet kilka razy dziennie, na dwa dni przed i w dzień owulacji poprawia odsetek ciąż); * dieta niskotłuszczowa, bogata w produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa; * zrzucenie zbędnych kilogramów w przypadku nadwagi; * witamina C poprawia wchłanianie w przewodzie pokarmowym takich związków, jak cynk, miedź, potas, wapń, a jednocześnie poprawia żywotność i przeżywalność plemników; może również zapobiegać zlepianiu się plemników; * witamina E, antyutleniacz, poprawia płodność u mężczyzn z normalną ilością plemników, ale dużym stężeniem wolnych rodników we krwi i w płynie nasiennym; * mężczyznom z niskim poziomem cynku w organizmie pomoże cynk w tabletkach.
Kobiety - Co szkodzi? * przebyte infekcje dróg rodnych i choroby immunologiczne; * palenie papierosów (kobiety wypalające 20 papierosów dziennie mają o 20% mniejszą szansę na zajście w ciążę); * częste irygacje pochwy (mogą zaburzyć płodność poprzez zaburzenie biocenozy, tj. składu bakteryjnego pochwy, i zwiększanie ryzyka procesów zapalnych narządów rodnych); * stosunki płciowe z wieloma partnerami, niestosowanie prezerwatyw, odbywanie stosunków podczas krwawienia miesięcznego prowadzi do wzrostu ryzyka zakażenia mikroorganizmami przenoszonymi drogą płciową, co może spowodować rozwój zakażenia miednicy mniejszej i w efekcie niepłodność lub ryzyko ciąży pozamacicznej.
Co pomaga? * unikanie stresujących sytuacji; * wypoczynek; * higieniczny tryb życia; * rezygnacje różnego rodzaju używek jak tytoń, alkohol; * stosowanie odpowiedniej diety bogatej w mikroelementy, zwłaszcza w cynk, żelazo, miedź i magnez, które wspierają czynność układu rozrodczego, witamin) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych; * zażywanie witamin C i E, które jako antyutleniacze chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które źle wpływają na pracę układu rozrodczego; * utrzymanie odpowiedniej masy ciała.
Można dodać: mężczyźni i kobiety - palenie papierosów. Również żywotność plemników i ich ruchliwość ulega znacznemu obniżeniu przy paleniu papierosów, więc to dotyczy obojga płci. mężczyźni - noszenie telefonu w kieszeni blisko krocza, trzymanie lapka na kolanach - przegrzanie jąder.
Następnie immunologię i genetykę. Szczególnie przy powtarzających się poronieniach. Zwrócić szczególną uwagę na zespół antyfosfolipidowy. Strasznie brzmi ale chodzi o krzepliwość krwi. Mnie pomogły zastrzyki clexane :)
To zależy jakie masz wyniki...ale wiele osób mających problemy z tarczycą ma również problemy z niepłodnością
Jeśli to tzw początek szukania przyczyny to Salinos dobrze wymieniła badania jakie należałoby zrobić... ale ja ZACZĘŁABYM OD SZUKANIA DOBREGO GINEKOLOGA Bo co z tego, że ja miałam podstawowe badania OK skoro 3 ginekologów nie widziało najważniejszego problemu??? Ja też z osób jadących na Clexanie więc coś w tym jest!
Byłam właśnie wczoraj.mam skierowanie na usg tarczycy,TSH,PTH.ATPO.ATG.ACTH.do tego jestem po amputacji szyjki zw względu na zmiany nowotworowe i nie wiem czy jest jakaś szansa aby udało mi sie zajść w ciążę(przepraszam z pisownię ale piszę z telefonu)dziękuję za pomoc
salinos dziękuje mam w sercu taką cichą nadzieję że jednak zdarzy się cud i po raz trzeci będę mamą,dziewczynki mam juz duże Monia ma 12 lat a Madzia 10.