Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Dziewczyny mam pytanie: kiedy jest najlepszy moment, żeby dziecko odzwyczajać od nocnych karmień? Czy w ogóle to robić czy czekać, aż samo przestanie się budzić? ( hahaha )? Chcę Adasia karmić piersią do 6 miesięcy, potem sukcesywnie chcę eliminować kolejne karmienia na rzecz normalnego jedzenia ( będę przy tym miała problem, bo mały zasypia w dzień przy cycku od 2 tygodni - się mu pozmieniało, najpierw bujaczek, potem wózek, teraz cyc - no, ale to osobny problem ). Słyszałam, że jak się przegapi TEN moment, to potem ciężko dziecko odzwyczaić od nocnego jedzenia.
Więc... kiedy TEN moment jest, jesli jest?
Czy powinnam odciągać w nocy pokarm? piersi mam pełne, nabrzmiałe (nie bolą). Nie chcę sobie laktacji zatrzymac ale z drugiej strony wstawac i bawic się laktatorem też mi się nie uśmiecha. Same rozumiecie dlaczego
Dodam, że mój syn przesypiał ładnie całe noce od 20:00 do 5:00 rano, a od 2 tygodni budzi się około 22:00 ( czasami ), między 1:00 a 2:00 ( zawsze! ), między 4:00 a 5:00 ( zawsze! ) i rano około 7:30. Więc przybyło mi nagle 2 do 3 karmień
A ja się zastanawiam jak rozpoznać, że mam wystarczająco pokarmu? Cycki mi bardzo zmalały w porównaniu do stanu sprzed jakiegoś czasu. Mała czasem takie cyrki na cycu wyprawia, że jak R. mi mówi - "po co Ty ją jeszcze karmisz - daj jej butlę" to mi się w głowie miesza i mimo, że mu odpowiadam, że póki jestem w domu i mogę to chcę ją karmić.... sama już nie wiem
ja pierwsze słyszę o czymś takim jak odpowiedni moment na odstawienie dziecka od nocnych karmień. Ja jestem zdania, że póki potrzebuje jedzenia (a zwłaszcza jeśli jest tylko na piersi) to trzeba dawać. A to, że dziecko przesypiało całe noce a w okolicach 3 miesiąca zaczyna się budzić na karmienia nie świadczy o tym, że przegapiłaś TEN moment a tylko o tym, że Twoje dziecko rośnie i potrzebuje teraz więcej jedzonka !!!!
Kasia a jak nie potrzebuje jedzenia? szczegolnie tego nocnego? :D
m... no więc jak to w końcu jest?
moj budzil sie od urodzenia na jedzenie o 1.00 i o 4.00 (chodzac spac o 22.00)
hmm... no więc jak to w końcu jest?
Montenia, a masz jakiegos linka, ile prawidlowo moze przybrac dziecko tylko na cycu? Moja corka z kolei przegina w druga strone, wazy prawie siedem kilo a dopiero jutro skonczy 3 miesiace. Ubranka juz nosi na 68-74cm. Jest wielkoscia i wzrostem juz tak duza jak jej siostra w wieku 6-7 miesiecy, a ta przeciez tez nalezy do najwyzszych w przedszkolu (ma juz 5 lat), wagowo na szczescie na 50 centylu. Np. siatki centylowe sa stworzone dla dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym(dopiero niedawno zaczeto je modyfikowac pod katem karmienia piersia).
Cycki mi bardzo zmalały w porównaniu do stanu sprzed jakiegoś czasu.
Mała czasem takie cyrki na cycu wyprawia, że jak R. mi mówi - "po co Ty ją jeszcze karmisz - daj jej butlę"
Wedlug pediatry nie da sie przekarmic dziecka na cycu
Skoro nie chcesz dokarmiać to trzymaj się karmienia piersią
Ale to sie na szczescie ustabilizowalo
,ale mama ma wine,ze pozwala tyle malemu jesc
potem trzeba te przerwy miedzy karmieniami zwiekszac
Dziewczyny, a kiedy cyckowe dziecko zaczyna dłużej spać w nocy? Moja najdłużej pośpi 3 godzinki, a z reguły 2 lub 2ipół. Ciekawa jestem, kiedy przyjdzie ta piękna noc, że się wyśpię . Wczoraj zasnęłam przy karmieniu i dopiero mąż mnie po półtorej godzinie obudził, patrzę a tu cyc na wierzchu .
to szału nie ma bo dziecko w histerie wpada jak je tatuś od cyca odciąga
No ale u niego nie o jedzenie chodziło, tylko o wiszenie, więc jakoś nie miałam motywacji, żeby go na siłę odciągać.
madzinka, nie ma zasady. Moja Gosia noce zaczęła przesypiać i to niesystematycznie jak miała ponad 2 lata :/ pierwsze miesiace, około pół roku budziła mi się co godzinę, dwie. Byłam na skraju wyczerpania, ale dałam radę. Teraz tez budzi się w nocy dośc często. Przywykniesz, a może twoje maleństwo szybciej zacznie przesypiac noce. Znam cyckowe dzieci budzace się raz na noc. Moja Gosia nabiła statystyki w te mało przyjemną stronę. Zasypianie z cycem na wierzchu to była u mnie norma. Schizy, że ją zgniatam, jak już ją odłozyliśmy do łóżeczka, a mi się zdawało, ze ssie tez norma u mnie... POWODZENIA ;) Ja mam nadzieję, ze mój kolejny szkrabik będzie w tym względzie aniołkiem ;) Dziewczyny, a kiedy cyckowe dziecko zaczyna dłużej spać w nocy?
to może coś w tym wieku jest... Gosia teraz mi robi taka wprawke przed kolejnym dzidziusiem ;) ma nowy pokój, emocje, rozumiem. Ale może w sumie to tak w tym wieku tez ię zdarza jak skończył 3,5 nagle zaczął się budzićznowu co około 3 godziny...
Moze niech Mama po karmieniu odda malego Tacie