A wiecie co Wam powiem...? Od kiedy tu jestem, to się tak nie przejmuje tym wszystkim... że ciągle ni udaje mi się zajść w ciążę. Prowadzę wykresiki, rozmawiam z Wami i jakoś łatwiej mi jest kiedy pojawia się @. I nawet aż tak bardzo nie boli... A teraz podejrzewam, że nie miałam owulacji i też nie rozpaczam... Miło jest być wśród staraczek...
Witaj maarlenka! Na razie ogolne, Hormonki, takze tarczycy i usg, niby ok, ale ja juz sama nie wiem, wszystkie kolezanki mowia ze 5 miesiecy to zaden okres, ale same wiecie jak jest...
Ja mam wrazenie ze przy staraniach nasza psychika nie jest pomocna, a wrecz dobrze byloby jakis kabelek odlaczyc, zeby wciaz nie myslec i nie analizowac
mimi- masz rację:) lepiej nie myśleć, tylko działać. Jak hormonki wyszły ok, to nie masz się czym martwić- prowadź obserwacje i poluj na jajeczko 5 miesięcy to nie tak długo, masz jeszcze czas na to, żeby zacząć się zamartwiać
Witajcie! Hormonki pare miesiecy temu wyszly dobrze, wazn byly hormonki tarczycy, bo moja kolezanka miala z tym wielki klopot... A Wy jakie badanie mialyscie?
ja swojemu powiedziała, że ma przestać palić i mniej alkoholu spożywać. Z tym alkoholem to tak nawet posłuchał, ale dalej pali... a nic innego nie daje... poczekamy jeszcze trochę i jak dalej nie będzie nam się udawało to pójdziemy na badanka
mimi88 Ja to mam ogólnie przechalapne, natura obdarzyła mnie "pięknym" duetem-PCO i hiperprolaktynemią- więc badań to miałam cały zestaw, szkoda gadać.
ManaLoa- to wykresik pewnie się zaczerwieni (od serduszek oczywiście)
w badaniach na zwierzętach to nawet wyszło że niewielkie ilości alkoholu wypijane przez ciężarne samice wpływały na wzrost inteligencji u ich dzieci... ale ja tam bym nie sprawdzała przynajmniej w I trymestrze...
Dla mnie baseny to jedne wielkie bajora zarazków, w życiu bym tam nie weszła. M też ma chodzić, doczytałam się na forum o cudach jakie chodzenie na basen może wywołać.
No przecież nie chodzi o to, żeby go poić nagminnie, ale raczej o szklaneczkę tuz przed. My z M jeszcze nie próbowaliśmy coli jako wspomagacza zapłodnienia, ale z tego co zaobserwowałam wcześniej kofeina może pobudzić erekcję (hihi)
CommentAuthorDanka2007 CommentTimeDec 26th 2007 zmieniony Cytujpermalink Co to jest maca:
Roślina ta niegdyś rosła w całych Andach, obecnie tylko w niektórych rejonach Peru na wysokości ponad 3500m. n.p.m., a nawet do 4450m. n.p.m. Rośnie w strefie zwanej "suni" oraz "puna", w których niskie temperatury i silne wiatry nie pozwalają na wzrost większości innych roślin.
Nasze tabletki produkowane są z wysokogatunkowych roślin rosnących w regionie Junin w Peru.
Świeże korzenie maca zawierają ok. 80% wody, podczas gdy w wysuszonych jest jeszcze ponad 10%. W pozostałej masie znajduje się 10%-13% białek, 25%-78% węglowodanów, 8,5% błonnika, ponad 2% tłuszczów oraz prawie 5% popiołu. Zawierają też znaczną ilość niezbędnych aminokwasów, a żelaza i wapnia jest w nich więcej niż w ziemniakach. Spośród kwasów tłuszczowych w największej ilości znajduje się w korzeniach kwas linolenowy, palmitynowy i oleinowy. Są też obecne sterole (sitosterol, kampesterol, ergosterol, brassikasterol, 7,22 - ergostadienol, witaminy (A, B-1, B-2, B-6, C, E) i sole mineralne (Ca, Fe, Cu, Zn, Mn, K, Na, jodki}. Oprócz tego w bulwach znaleziono też glukozynolaty (glikozydowe połączenia siarkowe) oraz olejki gorczyczne, w tym izotiocyjanian p-metoksybenzylowy, poza tym leukoantocyjaniany, garbniki, saponiany, tanniny, steroidy.
Maca jest rośliną o właściwościach adaptogennych, czyli - jej działanie dostosuje się do indywidualnych potrzeb każdego organizmu w zależności od wieku oraz płci osoby, która jej używa. Istnieją doniesienia stwierdzające, że stałe zażywanie maki pomaga w leczeniu schorzeń polegających na osłabieniu jakiegoś organu, np. osłabieniu wzroku, czy powolnej utraty słuchu.
Zażywanie maki:
• przeciwdziała bezsenności i osteoporozie - w wielu przypadkach eliminuje jej skutki. • zaleca się też w okresie starczym (posiada działanie przeciwartretyczne) • aplikuje się ją jako środek przeciw ogólnemu wyniszczeniu organizmu chorym na AIDS • zwiększa płodność • jako środka immunostymulującego, wspomaga leczenie gruźlicy oraz raka żołądka • poprawia pamięć i zdolność uczenia się • dodaje energii • wspomaga wytrzymałość i budowę masy mięśniowej (aktywność zawartych w roślinie steroli jest częściowo podobna do działania sterydów anabolicznych) • w leczeniu zespołów przewlekłego zmęczenia, • leczenie nieregularnego miesiączkowania i zaburzeń hormonalnych, a w tym związanych z menopauzą i andropauzą • jako preparat antydepresyjny • pobudza gojenie się ran • działa jako naturalny afrodyzjak
Sportowcy wyczynowi powinni zażywać mace ze względu bardzo wysokoprocentową zawartość argininy w jej białku (11g. w 100g. białka - najwyższa z białek do produkcji odżywek) białko soji zawiera około 7g. W 100g. białka, popularne białko serwatki 4g. arginina powoduje zwiększenie siły i masy mięśni, zwiększa szybkość skurczu mięśni ich wydolność i powoduje wydzielanie hormonu wzrostu bez negatywnego wpływu na organizm. Dzięki mace regeneracja organizmu /po treningu/ po wyczerpującym wysiłku jest przyśpieszona. Składniki zawarte w mace chronią mięśnie przed wolno rodnikowym uszkodzeniem.
Sposób użycia: 1 tabletka 2-3 razy dziennie (popijać dużą ilością wody).
Opakowanie: 120 tabletek po 800 mg ze 100% proszku maca w szklanym opakowaniu.