Zlikwidowanie zagrożenia ciążą, a nie ograniczanie go nieskutecznymi środkami.
Obecnie WHO przyznaje, że większą korzyścią z hormonów jest walką z ciążą u nastolatki niż zagrożenie jej ew. niepłodnością w przyszłości. Warto się zastanowić nad ideami, jakie przyświecają autorom tej oceny.
ja nie bralam tabletek nigdy bo sie balam ich nieporzadanych skutkow, o ktorych wiedzialam z roznych zrodel, ale nie od lekarza bynajmniej.przez 8 lat roznego bzykania nie zaszlam w ciaze nie robilam rowniez zadnych szczegolnych obserwacji, tylko notowalam @ i owu.(ktore poznawalam po bolu brzucha) ale ze mnie farciara co?
Metodami planowania rodziny zainteresowałam się z powodu zbliżającego się ślubu. Trzeba było wybrać jakąś metodę odłożenia poczęcia. Wybór bez poznania za i przeciw nie jest wolny ani świadomy.
ja jak bralam tabletki to nie przytyłam, ale jak odstawiłam to 4kg do przodu w 2 miesiące :( a teraz przy tych lekach kolejne 4kg i mam dola bo mi źle i chce schudnąć, ale nie mogę :( nawet kompletne nie jedzenie nic nie daje :(
już o tym myślałam, ale ciocia mi zaczeła gadac o nich i w koncu nie poszłam. Mam teraz nową dietę zrobioną specjalnie przez trenera z siłowni takiego dobrego (ciocia załatwiła, moja siostra schudła 10kg na niej, on specjalnie dla niej ją napisał). Tylko nie mam kiedy zacząć, już ją stosowałam raz przez 2 tyg., ale efektów nie było (ciocia z pamięci napisała więc może...) teraz mam zzamiar cały miesiąc pojeść i zobaczymy.
wiesz czasem trzeba dłużej poczekać na efekty... spróbuj przez miesiąc i się nie poddawaj a jak nic się nie będzie działo to niech zmieni dietę lub idź do dietetyka...
jak patrze na swoje zdjęcia stare to normalnie az mnie skreca. Ta dieta jest na miesiac i juz po 2 tygodniach widac efekty, ale moze ciocia wtedy cos skopala i nie tak mi podala, a moze dla mnie potrzeba faktycznie wiecej czasu. Zobaczymy jak bedzie tym razem.
jeśli to są comiesięczne starania to raczej już po roku, a nawet wcześniej jeśli tego chcesz i powie Ci tak jak mi, że mam obserwować cykle i przynajmniej wiem, że mam owu...
mi też tak powiedziała, ale dała skierowanie na badanie i dobrze bo wszystko wyszło, gdybym czekała dłużej to mogłabym mieć większe problemy chociażby z tarczycą.
oczywiscie, lekarz lekarzowi nierowny, ale jezeli na podstawie zebranego wywiadu stwierdzi ze jest koniecznosc zrobienia badan itd, to niekoniecznie oznacza ze kaze czekac rok i sie starac. A zeby lekarzowi udzielic informacji wystarczajacych, to trzeba siebie znac, i cos wiedziec na swoj temat, wiec obserwacja ma duzego PLUSA. chyba ze sie trafi na takiego jak ja, co twierdzi ze lekarz jest od diagnozowania i leczenia, pacjent jest od zastosowywania sie do lekarza i zaden z powyzszych sie na wzajem nie zachaczaja zakresem.
Mi moja gin. powiedziała że nie ma żadnych przeciwskazań,tylko mam żucić palenie no i schudnąć.Mówiła jeszcze coś o uwarunkowaniu genetycznym,że mogę mieć problemy tak jak moja Matula,która dopiero po 13 miesiącach zaszło ze mną w ciążę(jestem pierworodna).Mój mąż jednek jest obecnie przeciwny takim badaniom.
Powiem Wam, ze ja to akurat po odstawieniu tabletek schudlam. Jakby mi ktos powietrze spuscil. Ale tez sie odchudzalam i w sumie schudlam 6 kilo w ok 3-4 miesiace. Zmniejszylam porce o polowe, odpuscilam slodycze, no i basen. teraz trzymam ta wage,a jak mi przybedzie kilo czy dwa to na tydzien odstawiam ziemniaki i chleb bialy. I tak sie trzymam. Szczerze mowie, ze bylo latwiej niz sadzilam.
Wstyd sie przyznac, ale wieksze problemy ma z rzuceniem palenia...
ja tu z wami siedze i czatuje, a jednoczesnie sie BARDZO martwie o swoja kreske. i mimo ze sie staram o niej zapomniec to mi sie znowu przypimnialo bo idac do kuchni ja ujrzalam again.
natalka 20 SUPER !!!! ja kiedys palilam duuzo fajow,i pilam hektolitry wina :) ale w maju 2004 z dnia na dzien rzucilam, i choc zespol abstynencji przeszlam ciezko, to przeszlam :) i od tamtej pory nigdy nie powrocilam do palenia. a palilam bardzo duzo i dlugo,bo 6 lat ! coprawda, wazylam jako 17-20 latka 50 kg, teraz waze prawie 80 kg ( a mam 27 lat) wcale nie znaczy ze ty musisz tak jak ja przyty, nie boj, sie, ja jestem b wysoka. poza tym chudosc od papierosow to normalnie wyniszczony organizm jak chudosc po narkotykach, trucizna i dlatego.
agatabila nie denerwuj sie (wiem łatwo powiedzieć, ale) więc się postaraj nie denerwować :-) wszystkim Wam życzę miłego dnia i weekendu.
boże drogi już się boję bo dopiero wrócę w poniedziałek więc pewnie będę miała duuuuuużo do czytania i pewnie kilka spraw u niektórych się rozwiąże. Wszystkim życzę powodzenia.
Pozdrawiam czas do domu, ale dziś w pracy lenistwo miałam hehe zamiast dzie ckiem się zajmować to z Wami gadałam, ale dla dziecka to też dobrze jak trochę się sama zajmie czymś ;-)