Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorlama
    • CommentTimeApr 17th 2008
     permalink
    Meg możesz zerknąć na mój wykres? Coś mi chyba nie wychodzi na moja obserwacja.
    •  
      CommentAuthorlama
     permalink
    Na razie się odmeldowuję.:smile:
    •  
      CommentAuthoresia11
     permalink
    Amazonko informację o tym ile czasu mierzyć temperaturkę posiadam z ulotki od termometra. Zapytałam tu na forum nie dlatego, że nie chce mi się zajrzeć do ebooka (który notabene leży wydrukowany w szufladzie), tylko dlatego że szukam przyczyny moich niskich i raczej stałych temperatur :confused:
    Być może szukam bez sensu, bo taka moja 'uroda' jednak chciałam usłyszeć opinię kilku innych osób.
    •  
      CommentAuthoresia11
    • CommentTimeApr 17th 2008 zmieniony
     permalink
    kodama: Cześć Wam!
    Na początek dnia udanych starań :)

i mam pytanie czy słyszałyście może o siemieniu lnianym w tabletkach? :)

ja znam tylko Len w tabletkach, ale na opakowaniu napisano że na zgagę i zaparcia :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorkodama
     permalink
    Dzięki Esia :). Stosujesz to?
    -- ad. "piosenka na dziś" - LISTA TU: http://wiki.28dni.pl/forumowa_piosenka_na_dzis_-_lista
    •  
      CommentAuthorKarmelka
     permalink
    milego dnia Dziewczyny!! ale tu u nas we Wrcku zimno, brr:/
    •  
      CommentAuthorMegB
     permalink
    U mnie w Pozku po sąsiedzku też piździ :sad: i do tego padaaaaaaaaaaaaaa :trompet:
    -- Serce im przeszkód ma więcej Tym zawsze kocha goręcej :))
    •  
      CommentAuthorlama
     permalink
    Wróciłam. Do szkoły udało mi się zapisać bez problemów. co prawda musiałam zapytac jednego murzyna o drogę, ale udało mi się. Teraz czekam tylko na rozpoczęcie nowego kursu i do szkółki. Nie myslałam ,że na stare lata ucieszę sie jeszcze z pójścia do szkoły, ale tak jest.
    Odnośnie pogody, to u nas wielkie słońce i prawie 17 stopni. Więc żyć , nie umierać!!!:cool:
    •  
      CommentAuthorMegB
     permalink
    Zazdroszczę Ci pogody i chęci do nauki :wink: Fajowo, że załatwiłaś wszystko bez problemów
    •  
      CommentAuthorlama
     permalink
    spadam teraz zrobic obiad, ale później się pojawię. To chyba uzależnienie!!!
    •  
      CommentAuthorMegB
     permalink
    SMACZNEGO :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Zdrowe uzależnienie. Samoobserwacja sprzyja zdrowiu.
    --
    •  
      CommentAuthorMegB
     permalink
    Ja też się powoli uzależniam :wink: , dlatego spadam już dzisiaj. Do jutra kochane staraczki :bigsmile:
  1.  permalink
    a ja wam powiem, ze mam do tego coraz wiekszy dystans, uzaleznienie trwalo moze przez 1 cykl, a teraz juz nie. Na forum wieje nudą, wszelkie informacje konkretne to gdzie indziej trzeba szukać, tutaj to takie podstawy. Analiza wykresów pokazuje, że tak naprawdę tempka moze byc sobie a owulacja sobie. Zapisuje tempke i sluz bo zapisuje, ale mam coraz wieksza pewnosc, ze to sa takie dane dodatkowe a podstawa to starania i wspolpraca z lekarzem.
    •  
      CommentAuthoresia11
    • CommentTimeApr 17th 2008 zmieniony
     permalink
    kodama stosuję ale na niestrawność :)
    co do uzależnienia :) ja tam jestem bardzo ciekawa czy uda mi się prawidłowo przeprowadzić obserwację i jak tak naprawdę wygląda mój cykl. Myślę że po 1 cyklu zapał spadnie :tongue:
    •  
      CommentAuthorlama
     permalink
    U mnie pewnie tez. Zawsze na początku "nowe" wciąga.

Mysiakrysia ja na razie nie moge sobie pozwolić na trwały kontakt z lekarzem, chyba że telefoniczny. ale i tak zamierzam zmienic lekarza po przyjeździe do polski.
    •  
      CommentAuthorlama
     permalink
    Cisza jak makiem zasiał. Hallo, jest tu ktoś?:swingin:
    •  
      CommentAuthorsmieszka48
     permalink
    A ja wam powiem, ze trzeba wiedziec po co sie stosuje obserwacje - bo przeciez wiadomo, ze nie dla wyznaczenia owu i dla mnie niesamowite jest jak rozne jestesmy, poza tym mozna uzyskac wiele informacji o jakichs nieprawidlowosciach, a jesli chodzi o forum to wszytsko zalezy od nas. wiadomo, ze nie jestesmy fachowcami, ale dzielimy sie tym co wiemy i tworzymy atmosfere tego forum, a wsparcie jest bardzo wazne :tongue:
    -- smieszka
    •  
      CommentAuthorEdka81
     permalink
    ja tez uwazam ze wsparcie jest bardzo wazne
    u mnie to znajomi tylko pytaja kidy bede w ciazy dziala mi to na nerwy tylko tutaj rozumieja o co chodzi
    •  
      CommentAuthorlarkaa
     permalink
    ze mnie koleżanki w pracy się śmieją jak wspomne, że korzystam z npr :) nie wiem czemu, ale odrazu pierwsze skojarzenia mają z katolicyzmem
    --
    •  
      CommentAuthoresia11
     permalink
    larkaa: ze mnie koleżanki w pracy się śmieją jak wspomne, że korzystam z npr :) nie wiem czemu, ale odrazu pierwsze skojarzenia mają z katolicyzmem

mam takie same obserwacje :wink: jakoś wszyscy dziwnie się śmieją jak zaczynamy rozmowę o NPR, nawet nie mówię że ja stosuję, ale sam fakt :wink:
    •  
      CommentAuthorlarkaa
     permalink
    mnie się ostatnio, aż przykro zrobiło, jak koleżanka powiedziała że niedługo zacznę "mocherowy beret" nosić.
    no bez jaj, jak sie ktoś nie zna i ma gdzieś swoje zdrowie to niech się lepiej nie odzywa :)

fakt fatem samo npr kojarzy się odrazu z kościołem i że stosuje się go, bo inne metody to grzech
    no i mimo wszystko wciaż popularne sa motywy jak w "kogel mogel", gdzie wizja npr kojarzy się kalendarzem, gdzie ma się zakreslone byle jak ołówkiem dni płodne bez pomiarów temperatur ;) i potem jest bejbuś :)
    co do bejbusi, dziewczynki jak tam fluidki, ja tez chcę trochę połapać :)
    --
    •  
      CommentAuthorEdka81
     permalink
    ja na szczescie pracuje z samymi facetami wiec oni z tego sie nie smieja raczej z meza ze cos slabo sie stara
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Larkaa, prostuj te stereotypy! Nie można pozwalać ignorantom siedzieć nadal w latach 60.
    Esia, nie masz się czego wstydzić.

Jak bardzo metody objawowo-termiczne są skuteczne, można się naocznie przekonać na 28dni. Gdzie są te legendarne nieplanowane poczęcia?
    --
    •  
      CommentAuthorlarkaa
    • CommentTimeApr 18th 2008
     permalink
    Mi dzisiaj serce mocniej zabiło, bo chyba jednak idzie mi tempka do góry lekko.
    Tylko teraz pytanie, jak się mierzyło dłużej niż 5 minut, a mianowicie 20 minut to może to mieć wpływ na wynik? Bo chyba mi się przysnęło :)
    --
    •  
      CommentAuthoresia11
     permalink
    Larkaa ja mam ten sam problem, ale mierzylam z 10 minut - zaznaczyłam jako zakłóconą na wykresie. Tempka chyba nie skoczy więcej niż Twoja ciepłota ciała, nie spadnie też bo cały czas utrzymywana jest ta sama temperaturka. Mimo to nie wiem jak to znaznaczyć :confused:
    •  
      CommentAuthorlarkaa
     permalink
    Nie no zaklocona to chyba nie, wydaje mi się ze do 30 minut mierzenie nie powinno robić różnicy, tylko zapisywać może to tak o której się wyciąga termometr, a nie o której się wkłada.
    Kurde, musimy spytać naszego sensei Amazonke, ona wszystko wie.
    AMAZONKA :)
    --
    •  
      CommentAuthorkodama
     permalink
    Czeeeść!
    Miłego dnia!
    Pobieram porcję fluidów i przekazuje te, które ja wyprodukowałam!

Miłego dnia!
    -- ad. "piosenka na dziś" - LISTA TU: http://wiki.28dni.pl/forumowa_piosenka_na_dzis_-_lista
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    ABC temperatury - tu jest o pomiarze i jego zasadach.
    Chyba we wszystkich metodach pomiar +- 30 minut od wyznaczonej godziny nie jest zakłócony. Najlepiej sprawdzić we własnym podręczniku metody.
    Najlepiej pytać tu.
    --
    •  
      CommentAuthoresia11
    • CommentTimeApr 18th 2008 zmieniony
     permalink
    Mnie chodziło o to że trzymałam termometr 10 minut zamiast 3 jak codziennie. No i o 5:20 strasznie zachciało mi się do łazienki, i nie było rady musialam wstać :) Dlatego oznaczyłam jako zakłóconą, ale nie jestem pewna :)

I dziewczyny mam pytanie o wiesiołek, czy mam go już przestać brać, jak już tempka skoczyła ??
    •  
      CommentAuthorlama
     permalink
    Cześć dziewczyny. Ale tu gwarno od samego rana.:tongue:
    •  
      CommentAuthorkodama
     permalink
    Cześć cześć cześć :)
    •  
      CommentAuthorsmieszka48
     permalink
    Hej dziewczyny, a nie chcecie sobie sprawic takiego termometru z dzwiekiem, ktory bedzie was informowal o skonczonym pomiarze. mysle, ze warto zainwestowac.. mi taki kupil moj M jak sie buntowalam na poczatku, ze musze lezec 5 min, zwlaszcza podczas jakichs wyjazdow ze znajomymi i czulam sie strasznie glupio ;) teraz trwa to o wiele krocej, no i oczywiscie stalo sie zupelnie normalne :)
    -- smieszka
    •  
      CommentAuthorlama
     permalink
    Smieszka pierwszy raz słyszę o takim:shocked:. Ale moze to dobry pomysł, bo ja juz pare razy tez przysnęłam i potem musiałam szukac termometru w łóżku.:wink:
    •  
      CommentAuthorlarkaa
     permalink
    No musze pomyśleć nad zmianą termometru, widziałam są takie lepsze za trzy dyszki, ale czy lepsze od tego rtęciowego za piątaka to nie wiem.
    --
    •  
      CommentAuthorMegB
     permalink
    Dziewczyny tutaj na 28dni polecają cyfrowy Microlife 1622. Zerknijcie na forum: http://forum.28dni.pl/discussion/10/9/jakiego-termometru-uzywacie/#Item_3.
    Ja zaczęłam go używać i jestem jak na razie zadowolona:bigsmile: A co do dźwięku, to z tego co wiem, wszystkie cyfrowe go mają jak również pamiętają ostatni pomiar. Więc można bez oporów spać dalej :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorsmieszka48
     permalink
    NIe wiem czy one mierza lepiej, ale tak jak pisala MegB maja duzo wiecej zalet, dodam do tych powyzszych, ze s aplastikowe wiec sie nie tluka :smile:
    -- smieszka
    •  
      CommentAuthorkodama
     permalink
    Ja wczoraj kupiłam microlifa, ale 200 :( i jestem strasznie zła, bo pani w aptece powiedziała, że ma 2 miejsca po przecinku, a jak przyszłam do domu to okazało się, że ma jedno :/
    •  
      CommentAuthorkodama
     permalink
    ale dźwięk na koniec wydaje
  2.  permalink
    Hej hej to zanies go z powrotem pani w aptece i kup sobie ten z 2 miejscami najlepiej na allegro. Pewnie tanszy nawet bedzie.
    •  
      CommentAuthorkodama
     permalink
    Za ten zapłaciłam 19 zeta. Zamiast się użerać z panią w aptece postanowiłam go zostawić do użytku domowego (mąż też czasem musi zmierzyć temperaturę hhihihi). Wolałabym kupic w aptece. w jednej mi powiedzieli, że może w przyszłym tyg będzie, a jedna jeszcze mi została do obskoczenia. Jak się nie uda to zamówię, żeby zmienić od przyszłego cyklu.
    •  
      CommentAuthorcortunia
     permalink
    ja na razie mierzę rtęciowym, odstawiłam tabletki.. i ciekawam jak to będzie wyglądało.
    plan jest taki, żeby w okolicach ślubu zaciążyć :crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorMegB
     permalink
    Witamy :cheer:
    Życzę owocnych obserwacji :peace:
    •  
      CommentAuthorlarkaa
     permalink
    widze że to nie tylko ja zamierzam "w okolicach slubu zaciążyć" :D
    --
    •  
      CommentAuthorcortunia
     permalink
    bo w okolicach ślubu by było idealnie :smoking:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Instruktorzy NPR polecają Microlife MT 1622. Ten model został sprawdzony do rozpoznawania płodności.
    Owulacyjny jest zawsze dobry.
    --
    •  
      CommentAuthorAndzia78
     permalink
    Witam wszystkie Staraczki.
    Chętnie dołączę do Was. Do tej pory byłam tylko obserwatorem.

Co do termometru, to ja mam Microlife MT 1622. Sygnalizuje koniec pomiaru ale bardzo cichutko. Słychać go z 20-40cm a nie z spod kołdry. Zresztą, nawet jak się nie okryję kołdrą, to i tak go nie słyszę.

Pozdrawiam i życzę miłego słonecznego weekendu :cool:
    •  
      CommentAuthorlama
     permalink
    Andzia78 - witamy wśród staraczek:swingin:
    •  
      CommentAuthorAndzia78
     permalink
    Dziękuję bardzo :smile:

Czuję sie jak staraczka, choć mój M nie jest do końca przekonany.

Po ostatnim 79-dniowym cyklu, mocno wzięłam się w garść. Juto idę na bad. hormonów, za tydzień powtórka. Zobaczymy jak tam moje jajeczka, dojrzewają, czy nie... i w czym jest problem.
    •  
      CommentAuthorlarkaa
     permalink
    No mam wyniki hormonów

(22 dc)
    Progesteron 1,19 ng/ml (norma 0,95 -21,00)
    Prolaktyna 9,55 ng/ml (norma 1,9 - 25)

Czyli co najważniejsze Prolaktyna w normie, tylko ten progesteron wciąż słaby. Mały, ale już zaczepił się o normę. Może dlatego nie mam widocznych skoków tej tempki.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.