Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeFeb 20th 2009
     permalink
    Wg autorów metody niemieckiej nawet krótkie cykle - 21, 22 - mogły być płodne tak samo jak obowiązkowe 28-dniowe. Niekoniecznie za krótkie.
    Problem, o ile jest jakikolwiek, może być gdzie indziej niż w długości.
    Bez samoobserwacji ani rusz, zwłaszcza w opisanej sytuacji.
    --
    • CommentAuthorKameleonka
     permalink
    Dzieki dziewczyny. Wlasnie w tym miesiacu chcialabym zaczac no ale okres wlasnie sie spoznia i wszystko sie przedluza.

Od roku nie biore juz tabletek. Bylam ostatnio u lekarza zbadal mnie zrobilam LH i FSH i powiedzial ze jest ok. Prolaktyna w normie. Teraz jakos przechodze stresujacy okres w zyciu wiec moze dlatego sie tak wydluzylo :( Lekarz mowi ze cykle 23-24 dni nie sa takie zle widocznie taka moja uroda

No poczekam jeszcze pare dni i zobaczymy. Dziekuje dziewczyny.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Może okres wcale się nie spóźnia, tylko będzie o czasie? Który dziś dzień lutealnej?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    no właśnie.
    --
    • CommentTimeFeb 21st 2009
     permalink
    ogolnie to dzisiaj 31 dzien cyklu nie wiem ktory dzien fazy lutealnej tak naprawde. dopiero mam zaczac badac cykl i czekam na okes by moc w koncu zaczac a jeszcze go nie ma :(
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeFeb 21st 2009
     permalink
    Czemu nie zaczęłaś wczoraj, przedwczoraj albo jeszcze wcześniej? Wiedziałabyś, co się dzieje.
    --
    • CommentTimeFeb 22nd 2009
     permalink
    Rano zaczne a tymczasem obserwuje swoje narzady plciowe i sa ciemne, sine... okresu nie ma dalej.
    --
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeFeb 23rd 2009
     permalink
    Hmmm, to może zrób jeszcze jeden test...u mnie zasinienie wejścia do pochwy było jednym z pierwszych objawów ciąży...
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Milena: zasinienie wejścia do pochwy było jednym z pierwszych objawów ciąży...

i jest też objawem nadchodzącej @
    --
     permalink
    wlasnie jutro zrobie kolejny test. piersi mnie bola, sutki przy takim lekkim naciskaniu. zobaczymy... dam znac jutro... jesli bedzie pozytywny to bede sie cieszyla :)
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    W OCZEKIWANIU NA RODZICIELSTWO,
    CZYLI O TYM, JAK UWOLNIĆ SIĘ OD WIELKIEGO CHCENIA

Zostać rodzicem wcale nie jest łatwo. Kiedy już się na to zdecydujemy czasami okazuje się, że mimo starań i wielu prób, wciąż nie spełniają się nasze marzenia. To trudny czas, kiedy wielkie nadzieje i chwilowe radości mieszają się ze smutkami, wątpliwościami i rozczarowaniem.

Postanowiłyśmy zorganizować warsztaty dla tych z Was, które w swoim oczekiwaniu na dziecko potrzebują zrozumienia i wsparcia.
    Zapraszamy kobiety starające się o dziecko, które czują, że sytuacja, w której się znajdują jest dla nich niełatwa i zaczyna je przerastać.

Nie obiecujemy cudów - chcemy pomóc w lepszym zrozumieniu sytuacji oraz dać Wam możliwość podzielenia się swoimi doświadczeniami. Wiemy, jak to ważne - również z własnego doświadczenia.
    Warsztaty nie są obietnicą rodzicielstwa. Nie są zbiorem dobrych i skutecznych rad co zrobić, by doczekać się dziecka.

Stwarzają możliwość zmiany perspektywy i podejścia do odczuwanego bólu, do własnych przeżyć, doświadczeń, czyli tego, co nierzadko odgrywa ważną, a niekiedy kluczową rolę w przywróceniu płodności. Zmiana ta może okazać się wartością samą w sobie.

W trakcie spotkań będziemy próbowały spojrzeć na trud tej sytuacji z perspektywy dostrzegania szansy. Szansy na lepsze poznanie siebie i swoich potrzeb. Trudność w staniu się rodzicem spróbujemy potraktować także, jako możliwość dokonania mniejszych lub większych zmian w swoim życiu. Wspólnie zastanowimy się nad sensem przeżywanych trudności.

Serdecznie zapraszamy.

Powiadom o warsztatach swoich bliskich i znajomych, których temat dotyczy.
    Miejsce: Fundacja Sto Pociech, adres: ul Freta 20/24a, http://www.stopociech.pl

Termin: 6 trzygodzinnych spotkań w kolejne środy: 25.03, 1.04, 8.04, 15.04, 22.04, 29.04 w godzinach 18-21.
    Koszt: 350 zł

Warunkiem zagwarantowania uczestnictwa w warsztatach jest wpłata w wysokości 350 zł na konto Fundacji Sto Pociech PKO BP, nr konta: 17 1020 1013 0000 0902 0156 6090, do dnia 11.03.2009. Warsztaty odbędą się jeśli zbierze się grupa minimum 8 osób.

Gwarantujemy zwrot całej kwoty w przypadku, gdyby warsztaty nie mogły się odbyć

Zgłoszenia: Agnieszka Doboszyńska 0 504 424 654 , adoboszynska@o2.pl
    --
    •  
      CommentAuthorgonia1994
    • CommentTimeFeb 24th 2009
     permalink
    Witam jestem nowa i w sumie dopiero pierwszy cykl staran ale za to bardzo dlugi bo dzis juz 42 dzien. Piersi mnie bola przy dotykaniu i sutki tez juz 9 dni ale test robiony w 38 dniu wyszedl negatywny wiec pewnie w ciazy nie jestem. Czekam na @ zeby zaczac nowy cykl juz z obserwcjami tzn teraz co tam juz pisze i mierze temp ale tak od srodka cyklu to chyba nic nie daje. moja historia jest taka ze w styczniu 2008 odsatwilam anty i mialam cykle 54 dniowe ale juz w drugim zaszlam w ciaze i poronilam chwile potem w maju. Okres po poronieniu mialam wywolywany po3 mies. Dostalam duphaston ale on mi nie pomogl bo dostawalam krwawienia w trakcie brania wiec zarzywalam orgametril przez 2 cykle ale on tez mi nie pomogl bo teraz jest pierwszy cykl po tabletkach i juz jest 42 dzien. Moze taka moja uroda. Wraz z nowym rokiem zaczelismy nowe starania mam nadzieje ze w koncu sie uda :rolling:
    •  
      CommentAuthorZacatecas
     permalink
    Powodzenia, jestesmy z Toba :))
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Gonia, nie marnuj czasu. Im wcześniej zaczniesz obserwacje, tym lepiej. Także w trakcie trwania cyklu.
    --
    •  
      CommentAuthordera
     permalink
    Witaj Gonia, a co lekarz sądzi o twoich cyklach??? Czy anty mogły mieć wpływ na ich długość, a jakie były przed braniem pigułek???
    3mam kciuki,bo może się jednak udało?? :bigsmile:
    --
    • CommentTimeFeb 24th 2009 zmieniony
     permalink
    test ciazowy ktory w 33 dniu wykazuje ze w ciazy nie jestem moze jednak sie mylic? - ja sie czuje fatalnie poczekam do piatku i pojde do lekarza. okresu nie ma , piersi strasznie mnie bola :( nigdy wczesniej mnie nie bolaly, nawet zanim zaczelam brac tabletki..
    --
    •  
      CommentAuthorgonia1994
     permalink
    Rozmawialam na razie z wujkiem i on mowi ze moze taka moja uroda ale dla pewnosci lepiej zrobic badnia hormonalne tylko ze ja jestem w stanach a tutaj za wszystko trzeba sporo placic. Z tym ze przed anty tabletkami (bralam je jakies 6 lat) tez mialam nieregularne cykle. zaczelam juz obserwacje siebie dzis jest 2 dzien. jakiego termometru urzywacie? ja mam elektroniczny takiego owulacyjnego na razie nie znalazlam.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    ja polecam alo rtęciowy owulacyjny albo któryś z microlife, sama używam microlife mt 16c2
    --
    •  
      CommentAuthordera
     permalink
    ja używam rtęciowego
    Kameleonka,ja nie jestem specjalistką, to jest mój drugi cykl z obserwacją :),ale może zrób test beta Hcg????? Słyszałam że są bardzo czułe i ponoć wiarygodne. Z domowymi testami różnie bywa, kilka postów wcześniej była o tym mowa :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    fakt, beta wykryje ciążę, lub jej brak.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Gonia, co leczyłaś za pomocą tabletek? Pomogły?
    --
    •  
      CommentAuthorgonia1994
     permalink
    najpierw duphaston potem orgametril, bralam je na wyregulowanie cykli ale jak widac moj organizm robi comu sie podoba.

Do kameleonki mnie tez piersi bola przy dotyku juz 10 dzien (teraz mam 42 dzien cyklu) a test robilam 38 dnia cyklu czyli 6 dnia od kiedy zaczely mnie piersi bolec i wyszedlnegatywny a piersi dalej bola i to chyba coraz bardziej. Zrobie nastepny test w piatek czyli w 45 dniu cyklu (13 dzien bolacych piersi) i zobacze czy beda te dwie krechy.
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Goniu, duzo dokladniej by bylo z tym testowaniem w 13 dniu fazy lutealnej zamiast fazy 'bolacych piersi' :wink: Nie prowadzisz wykresu?
    •  
      CommentAuthorgonia1994
     permalink
    prowadze od 2 dni jestem tu nowa
    •  
      CommentAuthorgonia1994
     permalink
    a jeszcze chcialam sie dowiedziec o te badania hormonalne to ile jest tych hormonow do oznaczenia?
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    42 dzień cyklu masz?
    --
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
    • CommentTimeFeb 24th 2009 zmieniony
     permalink
    Goniu, jesli o hormony chodzi to najlepiej ustal z lekarzem. Bo samemu to mozna glupot natrzaskach i tylko kase w bloto wywalic. Na wstepie mozesz sie rozejrzec tutaj.
     permalink
    no nic czas zaczac obserwacje tak jak mowia dziewczyny. bo cos znowu jest nei tak z moim organizmem. czekam do piatku pozniej ide do lekarza albo wczesniej na bete.
    --
    •  
      CommentAuthorgonia1994
    • CommentTimeFeb 25th 2009
     permalink
    nie chce robic testow na wlasna reke tylko chce wiedziec na jaka kase mam sie przygotowac. Tutaj oznaczenie jednego hormonu kosztuje 50 $ dlatego sie pytam ile zazwyczaj sie oznacza tych hormonow
    •  
      CommentAuthorsangoire
     permalink
    gonia-podstawowa podstawa,która da lekarzowi jakiś pogląd o tym,co się tam może dziać to:
    LH,FSH,E2 (estradiol)-te wykonuje się w 3 dniu cyklu(czy jajeczka dojrzewają,czy nie ma jakiś torbieli,powstałych z poprzedniego cyklu,czy nie kończy Ci się zapas jajeczek).
    Do tego badanie TSH,(najlepiej wraz z T3 i T4)-to pozwala ocenić pracę tarczycy i ewentualnych zaburzeń.Niektórzy lekarze nie zalecają dodatkowych oznaczeń T,ale jak życie pokazuje są one ściśle powiązane.Badania tarczycowe wykonuje się niezależnie od dnia cyklu.
    Tarczyca może nieźle namieszać kobiecie i uniemożliwić w ogóle ciążę lub zwiększyć przyczyny poronień,dlatego powinno się ją wziąć szczególnie dokładnie pod lupę.
    Testosteron-również niezależnie od dnia cyklu.
    Ostatnie z podstawowych to progesteron i prolaktyna,badane w 7-8 dni po owulacji,aby określić,czy zbyt wysoka prolaktyna nie zaburza owulacji (często powoduje zespół napięcia przedmiesiączkowego,czyli min.ból i wrażliwość piersi) lub nie powoduje jej całkowite braku.U niektórych wysoka prolaktyna nie powoduje problemów z owu i cyklem, u innych "rozwala" zupełnie cały,będąc tylko w górnych granicach normy.

Przy długich i nieregularnych cyklach ciężko bez monitoringu cyklu określić,kiedy ten 7 czy 9 dzień po owulacji wypadł-do tego właśnie idealnie przydaje się samoobserwacja!
    Prowadzę dopiero drugi cykl i póki co doskonale pokrył się z monitoringiem,ale bez obserwacji nie wiedziałabym jak np wyznaczyć dzień,w którym mam iść na pierwsze badanie usg,żeby "utrafić" przed owulacją.Mój gin chwalił,że potrafiłam idealnie się "wstrzelić" w badania i nakazał dalsze dalsze obserwacje (następny cykl również monitoring).

Wynika,że powinnaś określić przynajmniej 7 hormonów,aby w ogóle coś więcej wiedzieć.
    Dodam też,że jednorazowe badania są tylko i wyłącznie poglądowe,ponieważ hormony są wydzielane pulsacyjnie i możesz trafić tak na najwyższe,jak i najniższe stężenie.
    Najczęściej jednak badania powtarza się,jeśli któryś z hormonów wypadł szczególnie źle.
    Do tego wszystkiego podstawą jest również badanie usg przeprowadzone przynajmniej 2 razy w cyklu (przed domniemaną owulacją i po niej)-tylko ono wspólnie z wynikami może dać pełen obraz.
    Może być też inaczej-najpierw monitoring a dopiero potem oznaczenie hormonów.U mnie pierwsze usg było książkowe a dopiero po badaniach okazało się,że coś jednak jest nie tak.

Pozdrawiam :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Sangoire dobrze mówi.
    --
    •  
      CommentAuthormisiaslupsk
    • CommentTimeFeb 25th 2009 zmieniony
     permalink
    no tak,ja musiałam zrobić TSH, FSH, prolaktynę i LH. I to dało obraz podwyższonej prolaktyny i niedoczynność tarczycy

•  
      CommentAuthorsangoire
     permalink
    Ja na razie jestem już po badankach:
    -nerki-zdrowe
    -wątroba-zdrowa
    -cukrzycy-niet
    -tarczyca-oki
    -testosteron-oki
    -czynnościowej prl nie mam(robiona pod obciążeniem w normie)
    -podstawowa podwyższona
    Objawów klinicznych teoretycznie brak (poza PMS) ,obraz usg piękny,owu była ostatnio (monitoring w tym cyklu),cykle dość równe i bądź tu człowieku mądry-hahaha.Zostaje rezonans,który właśnie załatwiam :cool: Moja endo nie widzi podstaw do niepokoju-coż-ja jednak je mam,bo skądś się to bierze w końcu i ciąży brak,więc zostaje dokończenie badań i dalsza obserwacja :)Przynajmniej pierwszy raz w życiu jestem badana z góry do dołu a to też jakiś pozytyw :)
    •  
      CommentAuthorgonia1994
     permalink
    uuuuu to troche jest tych hormonow do badania gruba kasa na to pojdzie. No ale najpierw przydalby sie okres.
  1.  permalink
    witam :)
    do tej pory miałam badane:

13 października 2008
    TSH 8.63 uIU/ml norma 0.27 – 4.20
    FSH 6.44 mIU/ml norma 3.50 -12.5
    LH 9.4 mIU/ml norma 2.4 -12.6
    PRL 30.05 norma 4.79 – 23.30
    Estradiol 31.0 pg/ml norma 12.5 – 166.0

3 grudnia 2008
    PRL 45.74 ng/ml norma 4.79 – 23.30

2 luty 2009
    PRL 0.495 ng/ml norma 4.79 – 23.30
    TSH 2.82 uIU/ml norma 0.27 – 4.20

jakie jeszcze najlepiej hormony zbadać i które powtórzyć?
    proszę o radę :)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Modiv, data to mało. W jakiej fazie cyklu byłaś w czasie tych badań?
    --
  2.  permalink
    pierwsze badanie 3 dc
    drugie badanie 25 dc (dzień przed @)
    trzecie badanie 5 dc
    •  
      CommentAuthoranaiss1
     permalink
    Witajcie dziewczyny, ja tez jestem starajaca sie o dzidzie od 3 cykli i jak na razie nic.
    Mialam zrobione badania , wszystkie sa ok. chyba oprocz progesteronu. Jakbyscie mogly mi pomoc zinterpretowac wynik bylabym wdzieczna, do ginka ide dopiero w piatek, a ciekawa jestem juz.
    Badanie progesteronu bylo robione 13 dnia cyklu a owulacje mam dzisiaj czyli 15 dnia cyklu. Nie wiem teraz czy moj wynik mam zailczyc do fazy folikularnej czy tez juz do fazy przedowulacyjnej. Moj wynik to 1,1 ng/ml

parametry:
    Faza folikularna 0,27 - 2,62 ng/ml
    Faza przedowulacyjna 5,25 - 38,63 ng/ml
    faza lutealna 3,28 - 36,63 ng/ml

Wydaje mi sie, ze juz powinnam zaliczyc do fazy przedowulacyjnej ale nie jestem pewna.
    •  
      CommentAuthorsangoire
     permalink
    Gonia-niestety.Te podane przeze mnie to tylko minimum.Do tego wszelkie testy na toxoplazmoze,cytomegalie,HCV (chodzi o obecność przeciwciał i ich wielkości).
    Znacznie prościej zacząć od podstawowych badań krwi i moczu (morfologia,OB).To już da jakiś pogląd o pracy nerek,wątroby i tego,czy nie ma jakiegoś stanu zapalnego.

Modi-a w których dniach cyklu były te badania?
    To przy niektórych hormonach ma duże znaczenie,bo ich stężenie bardzo się zmienia w ciągu cyklu.
    Od razu widać na pierwszym bardzo podwyższone TSH-pokusiłabym się o zrobienie TSH z T3 i T4 (lub z fT3 i fT4-zależy,czy Twoje lab to robi).To daje lepszy obraz na tarczycę i czy coś się zmienia znacząco na lepsze (zakładam po wynikach,że leczysz w chwili obecnej),ale to na spokojnie,bo jesteś pod kontrolą lekarza.

Jeśli pierwsze badania były z 3 dc (2-4 dc),to też bym powtórzyła LH i FSH-powinny być zbliżone,ale jeśli różne,to w tej fazie lepiej,jeśli LH jest troszkę niższy od FSH a nie odwrotnie.Przy "przekręceniu" można mówić o tym,że jajeczka mogą się kończyć (ale nie muszą!) i E2 (estradiol).Mogła Ci tu nieźle namieszać tak tarczyca,jak i prolaktyna wcześniej.

Ja bym zrobiła progesteron w 7-8 d po owulacji,żeby sprawdzić,czy nie jest za niski i czy owulacja mogła wystąpić,bo tego widzę nie miałaś wykonywane.

Poza tym prolaktyna...Widzę,że leczysz,bo poleciała na łeb na szyję w dół ( i jest za mała obecnie a to też nie najlepiej).W każdym razie jest za mało.Powtarzać nie trzeba,zmieniłabym tylko dawkę leku na niższą i skontrolowała za 3 tygodnie (ale nie w czasie @ i przed owulacją-tak polecają w większości endokrynolodzy.
    U Ciebie istnieje korelacja pomiędzy tarczycą a prolaktyną,bo to właśnie tarczyca podwyższa prl.Jeśli leczysz taczycę,prl sama zaczyna spadać i trzeba kontrolować.

Robiłaś kiedyś monitoring cyklu? Wiele wyjaśnia w połączeniu z badankami :bigsmile:

Pozdrawiam :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorsangoire
    • CommentTimeFeb 25th 2009 zmieniony
     permalink
    anaiss-niekoniecznie do przedowulacyjnej (zresztą widze po raz pierwszy taki "parametr"-w 2 labo,w których ja robiłam była faza owulacyjna,mówiąc krótko przy stwierdzeniu owu na usg,jak mi wyjaśniła laborantka).
    A dlaczego robiłaś w taki dziwny dzień cyklu?Wszędzie zaleca sie w 7-8 d po owu-skąd 13 dc :shocked: Poziom progesteronu zmienia się co kilka godzin i ciężko utrafić,dlatego się powtarza przynajmniej ze 3 cykle,ale w II ich fazie.
    •  
      CommentAuthoranaiss1
     permalink
    Moja ginekolog kazala mi zrobic w ten sam dzien co mialam u niej wizyte. Tez sie zdziwilam ze tak wczesnie mam zrobic to badanie, ale moja gin powiedziala ze jak nie ma cykli regularnych to nie ma znaczenia ze robie badanie wczesniej. 13 dnia cyklu robilam tez badanie na poziom prolaktyny i estradiolu.
    •  
      CommentAuthorsangoire
     permalink
    Jeśli cykle są nieregularne i ciężko określić moment owu,to od tego jest monitoring i obserwacja :)
    Teraz to nie wiadomo do jakiej fazy to zaliczyć konkretnie,bo progesteron w tej fazie cyklu (przed owu) nie i nie ma być jest dominujący (jego stężenie jest niziutkie i wzrasta troszkę dopiero na jakąś dobę przed owu)-jego działanie (lub nie),można stwierdzić dopiero po owulacji,kiedy jego stężenie wzrasta znacząco,powoduje przygotowanie organizmu do ciąży (a konkretnie pracę ciałka żółtego,które ten hormon wydziela).
    A właśnie-skąd wiesz,że owu 15 dc?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Anaiss, skąd wiesz, kiedy miałaś owulację?
    --
    •  
      CommentAuthoranaiss1
     permalink
    Przepraszam troche namieszalam z ta owulacja, chcialam napisac ze dzisiaj mialam skok temperatury. Jesli chodzi o moje cykle to sa rozne ale mieszcza sie w granicach 28-35 dni, dluzszych nie miewam.
    Jeszcze jesli moglybyscie mi wyjasnic wynik prolaktyny.
    Poziom wyniosl 22,97 ng/ml , po tabletce wyniosl 196,30
    Norma kobiety nie ciezarne wynosi 3,24 - 29,12 ng/ml, natomiast nie znam norm po metoclopramidum.
    Dziekuje za odpowiedz
  3.  permalink
    sangoire dziękuję za podpowiedź, bo rady bardzo cenne ;)
    nie miałam jeszcze monitoringu cyklu.

tsh juz ok.biore letrox 50 1 tabletke dziennie, miałam usg tarczycy i przeciwciała anty TPO i były w normie, a na usg żadnych zmian, tarczyca książkowa.

progesteronu nie robiłam i mam zamiar zrobić właśnie ;)

co do prl to sama zmniejszyłam dawkę jak odebrałam wyniki i za jakiś czas sprawdze czy znów skoczyła czy jest w normie.

moja gin niechętnie robi usg i chyba czas zacząć jej płacić za usg i chodzić prywatnie :confused:
    •  
      CommentAuthorsangoire
     permalink
    Czyli dzień owu domniemany.
    To niestety tym bardziej nie można powiedzieć,z której fazy jest wynik u Ciebie,niestety.Owu mogła być tak wczoraj,jak i może być jutro lub jeszcze inaczej-tu działa zasada plus minus ( w samoobserwacjach).Można przyjąć na pewno okres płodny/niepłodny,ale niemożna ustalić na 100% samej chwili owu.

Tym bardziej (to tylko moje zdanie i tylko na podstawie tego,co napisałaś) ten wynik progesteronu o niczym nie świadczy (jest w normie dla okresu foli i tyle),bo wykonany był w nieodpowiednim (dla oceny jego właściwego działania)okresie,aby móc powiedzieć,czy faktycznie jest z nim wszystko oki.

A prolaktyna po obciążeniu powinna podskoczyć o 2 do 5 krotność w prawidłowych warunkach.Twoja podskoczyła ponad 8-krotnie,co może (i to bardzo często)występować przy hiper czynnościowej (przy podstawowym wyniku w normie-dodatkowo utajonej),zaburza wtedy cykl,owu,faze lut.
    Sam wynik bez objawów klinicznych nie ma znaczenia.Jeśli objawy są,trzeba się temu przyjrzeć dokładnie.
    •  
      CommentAuthorsangoire
     permalink
    modi-kłaniam się nisko :bigsmile: Jeśli mogę pomóc-zawsze z przyjemnością to zrobię :bigsmile: Przez ostatnie 2 miesiące biegałam po niecie i czytałam wszystko,co jest dostępne na temat zaburzeń cyklu,współdziałania hormonów (szczególnie prl z wiadomych względów) i wpływu na obraz kliniczny w połączeniu z problemami ciężarówkowymi i cyklowymi.Mam tego materiału trochę w główce i z chęcią odstąpię :bigsmile:

Mój gin jest oki,bardzo się przykłada do pacjentki i szczegółowo wypytuje,ale nie jest endokrynologiem i gin jednocześnie, stąd wspomaga się endo w razie takich wyników,jak moje-to mu się chwali :bigsmile:
    Ja zapomniałam w tym monitoringu zapytać o moje endometrium (dokładne parametry) -mój błąd,że nie poprosiłam o dokładne zmierzenie, a gin ocenił tylko,że ładne.A to przecież też ma znaczenie i to spore.Wniosek-jak człowiek nie będzie upierdliwo/dociekliwy,będzie mniej o sobie wiedzieć.
    Monitoring polecam!Jedno badanie usg nic nie powie (poza oczywistymi zmianami w obrębie narządów rodnych i ich ewentualnego niedorozwoju/wad/charakterystycznych stanów chorobowych).Przynajmniej dwa i to w określone dni cyklu.
    •  
      CommentAuthorgonia1994
    • CommentTimeFeb 26th 2009
     permalink
    co to jest za lek clo... niektore z was to biora na co?
    •  
      CommentAuthorsangoire
     permalink
    Clo,czyli Clostibegyt służy do stymulacji jajników i mówiąc krótko ma za zadanie "rozruszanie" jajników i spowodowanie przyrostu oraz właściwego dojrzewania większej liczby jajeczek a tym samym zwiększa prawdopodobieństwo zajścia w ciążę (w tym w ciąże mnogie).
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Na 28dni jest co najmniej kilka ciąż mnogich po clo.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.