czesc, poronienia były 6tydz, 8 tydz.:( a czy ktoras z Was tez moze kiedys poronila i czy miała tez jak ja problemy z zajsciem w ciaze.?? przepraszam, Was , ze tak sie wypytuje, ale jest mi ciezko, juz nie wiem co mam robic. Tak bardzo bym chciała miec dzieci, a do tego jestem nauczycielka i kiedy widze moje kochane "szkraby" w klasie to tak mi smutno. Pozdrowionka dla Was:))
Martencja - ja ci na pociechę mogę zaproponować historię katy222 która właśnie niedawno urodziła (stronka 275 tego wątku) bo właśnie tam byłam...wiem że na forum na pewno jest tez wątek o poronieniach pewnie tam warto też poszperać - tylko nam ze staraczek nie uciekaj :)
Aha i brałaś coś na podtrzymanie ciąży przed 2gim poronieniem?
wiesiolek bardzo poprawia sluz ja teraz jetsem na anty przez 3 miesiace (leczniczo) i gdyby nie wiesiolek to bym sie palila za kazdym razem :)))) Tylko wiesz ze mozna go brac tylko do skoku bo potem moze zaszkodzic w razie ciazy. Fajne masz zdjecie na profilu, a gdzie aktualny wykres?
AgatQa witamy - widzę że Ty już troszkę czasu się obserwujesz :) pewnie nas dokształcać będziesz ;) Ja tez biorę wiesiołek od 1 cyklu i nie zauważyłam radykalnej poprawy jeszcze ale u mnie aż tak strasznie "pustynnie" nie jest. Wydaje mi się że nie zaszkodzi...
Dziewczyny a jak to jest z sypianiem w świetle? - mój M chodzi spać dużo później ode mnie a na razie wynajmujemy kawalerkę - do tego mamy tak wielkie okno od wschodu że nie da się go dobrze zasłonić (mamy rolety plus zasłonę a i tak jest super jasno) - w czym to może zaszkodzić? - na kursie przedmałż. słyszałam że ma negatywny wpływ na śluz (właśnie dlatego zabrałam się za wiesiołek)
wiesiołek poprawia przede wszystkim jakość śluzu. ponoć dobry jest też guajazyl-syrop przeciwkaszlowy :) Okna maja być zasłonięte od początku cyklu, aż do pojawienia się śluzu. Potem na 5 dni odsłaniamy i zasłaniamy do końca cyklu. Po zasłonięciu powinien być szczyt śluzu i skok tempki.
ale teraz z tym światłem mnie wcięło - naprawdę można tak zasłonami regulować? sprawdzałyście czy działa w waszym przypadku? przyznam, że mamy dość jasną sypialnie - właśnie dlatego, że mam tylko lekkie półprzepuszczalne zasłonki...
Agninga - ja wolę jak mnie rano słońce budzi więc się właśnie z trudem przestawiam na prawie ciemno (bo się ciemno nie da u mnie zrobić). Ale nie powiem Ci czy działa bo dopiero zaczynam się obserwować...też jestem ciekawa czy ktoś to w praktyce zweryfikował..
Nasze ciało odczuwa ciemność i jasność, układ hormony reaguje na to - na przykład mocno reaguje szyszynka. Co prawda nadal dowiadujemy się nowych szczegółów, ale myślę, że spanie w ciemności nie zaszkodzi na 100%. Prawda jest taka, że nasze organizmy przez tysiąclecia wykształcał się w warunkach: dzień - jasno, noc - ciemno, więc kontynuacja tego cyklu jest ważna. A fazy księżyca... to jest temat bardzo słabo zbadany naukowo, ale jednak nie lekceważyłabym go. My zostawamy zasłony otwarte na stałe, ale nie mamy tam sztucznego oświetlenia w nocy, więc w zasadzie odczuwam cykl księżycowy. Jeśli świeci sztuczne światło, warto spróbować "sztucznego" cyklu, a co, nie zaszkodzi :D
to że ciemność - jasność oddziałuje na nasz organizm (produkcja melatoniny w czasie snu przez szyszynkę - lepiej jak jest ciemno, i nie należy zapalać światła w nocy bo poziom melatoniny potrafi szybko zareagować) to oczywiście wiem - ale to że wpłynąć to może na sam skok tpc to już dalsze przełożenie, i tego właśnie nie jestem pewna czy faktycznie może tak zadziałać.. U mnie też w nocy raczej ciemno (brak dużych zewnętrznych świateł), tylko że ja często kładę się późno i latem mam wrażenie że słońce za wcześnie mnie wybudza ;)
witajcie :) czy mozna sie do was przylaczyc?? to jest moj piaty cykl na 28 dni...jak narazie nie udalo mi sie zajsc w ciazy ale pracujemy nad tym :) Mam na imie Kasia, mam 30 lat, mam juz 10 letnia core i od roku staramy sie o drugie dziecko jak narazie bezowocnie :( pozdrawiam serdecznie :)
Talka mam pytanie widze ze obserwujsz sluz pod mikroskopem :) czytalam o tym w jednej ksiazce ze mozna w ten sposob zobaczyc czy ma sie dni plodne, jakiego mikroskopu uzywasz to jakis dobry??
sprobuje ale nie bede sie tym bardzo sugierowac, jak narazie pije siemie lniane na poprawe sluzu plodnego bo u mnie nie ma tego rozciagliwego, jak juz jest to wodnisty, wczesniej bralam wiesiolek ale on mi zbytnio nie pomogl teraz to jest moj 4 cykl z siemiem lnianym i jest wiecej sluzu ale jeszcze to nie jest to co powinno tez jest wodnisty i czasami tylko lekko rozciagliwy :(
to bardzo mnie pocieszylyscie bo juz sie balam ze nic mi nie pomoze na ten sluz...u mnie dopiero 6dc ale od dwoch dni mam grype wiec pewnie wszystko sie poprzesuwa :( ale i tak jestem dobrej nadziei :)
agninga - to co teraz piszę to są przemyślenia a nie żadna wiedza poparta doświadczeniem, ale mój wielki autorytet umysłowy stwierdził kiedyś, że spodziewa się z czasem coraz większej liczby odkryć w dziedzinie znaczenia cyklu księżycowego. U wielu daleko spokrewnionych organizmów. A to dlatego, że na bardzo wczesnym etapie ewolucji pływy były bardzo ważnym czynnikiem selekcyjnym i bez wątpienia odcisnęły swoje piętno w organizmach. A pływy zależne są właśnie od faz księżyca :) Ponieważ w ewolucji tak to już jest, że raz odkryty mechanizm wielokrotnie zmienia zastosowanie u różnych grup organizmów, to może okazać się, że bardzo różne reakcje fizjologiczne są zależne właśnie od cyklu 28 dniowego. To tak dla wyjaśnienia mojej opinii, jeśli oczywiście cię to interesuje. Tak czy owak dla biologa taka zależność jest czymś, co łatwo można wyjaśnić. Z drugiej strony Ama stwierdza, że spotkała się z praktycznym działaniem tej teorii - więc możemy ze sporym prawdopodobieństwem stwierdzić, że mechanizm działa. Wiadomo - każde ciało jest nieco różne i reakcja mże być słabsza lub silniejsza, ale na dzień dzisiejszy nie zdziwiłoby mnie wcale, gdyby tak było.
Wystarczy spytać Dorah - instruktorkę albo przeczytać materiały źródłowe "Sztukę planowania rodziny". Tam są zasady regulacji cyklu za pomocą światła. W "Ja i mój cykl" też.
Witajcie :) FiuFiu bardzo pocieszajace :) wiec tym razem nie bede sie przejmowac sluzem tylko cieszyc mezem :) moze tym razem sie uda :) pozdrawiam ...a co u was slychac??
AniuBB - pewnie, że mnie interesuje :) to częstę w przyrodzie, że korelują się czynniki na pozór dalekie od siebie. W tym przypadku oczywiście test trzeba przeprowadzić na sobie - jak piszesz, każdy jest inny, więc efekty mogą być lub nie .. Do tej pory czytałam tylko ten podręcznik do niemieckiej, a tam nic nie było o takim wpływie.
z tym światlem to mnie zaskoczylyscie. Akurat dzisiaj spalismy u znajomych w pokoju od wschodu i bez zaslon, takze sloneczko mnie budzilo. Tempka mi skoczyla z 36,1 na 36,8 i nie wiem co mam o tym myslec. Moze to te swiatlo? Pozdrawiam.
czesc dziewczyny, mam pytanko, ktorego sie robi test na prolaktyne??? bo mi lekarz zrobił 3dc i troszke jestem zaskoczona. pozdrowionka:)))))) no i przede wszytskim powodzenia dla wszystkich!!:)))
Alinka - nawet jeśli to wpływ światła, to nie oznacza, że coś się podziało, tylko co najwyżej, że przyspieszyło to lekko owulację. Ale na podstawie jednej obserwacji ie można niestety stwierdzić wpływu :)
czesc, jestem tu nowa i chciałam sie przywitac :) mam 27 lat , 5 letnia córeczke a teraz usilnie staramy sie o drugiego szkraba - niestety bez efektow. Lekarz przepisal mi duphaston tak wspomagajaco, ale narazie jakos nie pomogl :(
Witaj żonko ;) Napewno sie w krotce uda. Aniu tez sobie pomyslalam o tej owulacji ale jedank nie. Robilam testy owulacyjnei nic ;( Nie wiem co to moglo byc ale i tak ten cyl przepisuje na straty. To moj pierwszy cykl z temka i jak bylam w aptece to dali mi ponoc najlepszy termometr, niestety rteciowy. Jak sie okazalo miarke ma co 0,2. Takze te pomiary mozan o kant... rozbic
fiufiu, i wlasnie z ta dieta pojawia sie problem, bo jestedm straszna alergiczka i co do owocow to nie specjalnie moge je jesc - alergia na jablka, gruszki, czeresnie, brzoskwinie .... folik biore juz 3 miesiac, a teraz mysle jeszcze o wiesiolku i moze magneraf .Musze tez pomyslec o moim mezu - slyszalam ze maca jest dobra, ale jak dokladnie nazywa sie ten preparat bo slyszalam ze sa rozne ??