Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeMar 28th 2011
     permalink
    Hussy: Już mam dość tego nakręcania

Ja bym chciała teraz podejść do tego na luzie, ale nie wiem czy mi się uda - stąd staram się mieć takie podejście jak w cyklu zaciążonym.... tylko, że WBREW sobie mam WIELKĄ nadzieję.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeMar 28th 2011
     permalink
    Talinko,i tu się z Tobą w 100% zgodzę..
    Chociaż powiem,że odkąd przestałam tak się tak "oglądać" i patrzeć każdego dnia z jakąś paranoją i obsesją na siebie to nawet psychicznie odpoczęłam.. Przecież mój ostatni cykl to istne szaleństwo:shocked: aż się dziwię,że jakiejś nerwicy nie dostałam.
    Nie zaprzeczam,bardzo bym chciała żeby pewnego dnia się okazało,że się udało,ale na razie na spokojnie.
    --
  1.  permalink
    witajcie dziewczyny :):) jestem tu po raz 1, zaczęłam mierzyc temp od początku cyklu, jestem tez mega zielona w tych sprawach, co prawda pomagaja mi 2 super dziewczyny - Dotia i Klaudaa79 z interpretacją, chciałabym tez Was jako wiele bardziej doświadczone podpytać troszku o interpretację, czy zechciałybyście mi pomóc-hmmh po prostu zastanawiam się czy wygląd mojego wykresu może świadczyc o ciąży??bardzo bym chciała ;) udostępnię go wszystkim-ipuki co mam tylko jeden cykl, gorąca prośba o wsparcie
    :smile:
    •  
      CommentAuthorlecia_28
    • CommentTimeMar 28th 2011 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny ja uważam że samoobserwacja to fajna sprawa, wiele rzeczy wyjaśnia, ale odpocząć od niej to też nie grzech. jeśli sie staracie i mimo najlepszych chęci nie wychodzi a wykres pokazuje że wszystko wygląda w pożądku to najlepiej jest właśnie zrobić przerwe. W obserwacji nie w staraniach. Wyznaczyć sobie cel, np dwa miesiące odpuszczam i czekam na rezultaty, a potem ewentualne diagnozy problemu. Bo tak naprawdę jeśli ktoś sie stara rok to 2 misiące nic nie znaczą. Obserwacja jest niezbędna przy odkładaniu, ale do poczęcia potrzeba tylko miłości dwojga ludzi. Więc jeśli ktoś chce zrobić krótką przerwę od nakręcenia sie, może faktycznie to jest to co jest Wam najbardziej potrzebne
    --
    •  
      CommentAuthorJade
    • CommentTimeMar 29th 2011 zmieniony
     permalink
    No dobra w tym cyklu ide na badania. Chce zbadac progesteron czy moje ukochane madrzejsze kolezanki moga podpowiedziec w ktoryn dniu cyklu najlepiej mierzyc?? :bigsmile: Czytalam ze po 20 dc, to mi zostaje przedzial czsowy tylko 5 dni... :confused:
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeMar 29th 2011
     permalink
    Jade:wink: 7 - 8 dni po owu:wink: tak mniej więcej. Ważne żeby w drugiej fazie cyklu. Też go robię w tym cyklu :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJosaris
     permalink
    7-8 dni po skoku.
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    cześć dziewczyny mam prośbę czy mogł y byście zerknąć i na mój wykres coś mi chyba szaleje i te wyższe temp jakieś dziwne:( wrzucę dla przykładu wykres ze str google http://enpr.pl/777 poprzedni był w miare ładny a ten jakiś byle jaki ale mam jakiś problem chyba zdrowotny tylko nie wiem gdzie pocę sie w nocy jak przy chorobie jak by mi się chciała temp zbic ostatnio tego nie miałam zawsze dzień przed @ mam coś takiego!!
    --
  2.  permalink
    czesc,
    ewer , ja tez jestem w mojej pierwszej ciazy to juz 6 tydzien . tez czesto boli mnie brzych jest strasznie wypiety, piersi si powiekszyly, i strasznie jastem zmeczona i szybko sie zloszcze. w czwartek mialam spotkanie z moim gin po raz pierwszy widzialam drugie serduszko ktore bije we mnie , bylam szczesliwa do chwili jak mi powiedzial ze byla to ciaza blizniacza i jednemu sie nie udalo . wiesz mi co za uczucie w jednej chwili wszystko sie moze skonczyc - strasznie sie boje.
    pokazalam mu twoj przyrost bety - powiedzial ze jest to normalne na poczatku ciazy ,wazne ze rosnie. powiedzial mi ze do 12 tygodnia ciazy ryzyko poronienia jest 20 % , pocieszam sie ze jestem juz na polmetku . mama nadzieje ze przechodzisz bardziej pozytywnie ciaze ode mnie. pozdrowionka
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    jade ja badałam progesteron w 18 dniu cyklu przy cyklach 28 dniowych. Pomyśl też jak już się kłujesz nad prolaktyną i TSH bo wysoka prolaktyna utrudnia zajście w ciążę, bedziesz miala z głowy przy jednym pobraniu.
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Kasiakuzniki,ileż to ja razy sobie mówiłam "nie miałam tego i tego przed @ " a tu co miesiąc co innego wyskakuje.. Także może więcej dystansu do tego :wink: Obserwuj się i wszystko na spokojnie.
    --
    •  
      CommentAuthorwitasia
     permalink
    Oj dokładnie :) Ja mam teraz ciągnięcia, pęcznienie i takie ciepło w środku. Nie nakręcam się, bo juz tak raz miałam i nici z tego wyszły. Poprostu obserwuje i na przyszłość będę wiedzieć, że nie są to objawy ciąży
    -- "Jedną z najstarszych ludzkich potrzeb jest mieć kogoś, kto zastanawia się, gdzie jesteśmy kiedy nie wracamy wieczorem do domu." M.Mead.
    •  
      CommentAuthorJade
     permalink
    Oj dziewczyny nie wiem czy pojde i gdzie na te badania. Sama wizyta u specjalisty to 250dolarow + kilka set za badania krwi :shocked::shocked::shocked::shocked::shocked::shocked:
    Jak kobieta z przychodni to powiedziala to myslalam ze zemdleje... Nie mam tysiaca dolarow na badania :cry: Taniej mi chyba wyjdzie do Polski przyleciec i zrobic badania...
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Jade a ubezpieczenie? Chyba i tak będziesz musiała sobie wykupić na okres ciąży chociaż...
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    jade kurcze to kupa kasy. W polsce to jednak pod tym względem jest luksus, idziesz do laboratorium mówisz jakie chcesz badanie płacisz(niestety nie mało) i wynik masz na drugi dzień, bez oglądania się na lekarza. Czemu w USA jest to takie drogie? A nie możesz pominąć lekarza i zrobić samych badań, 250 miałabyś w kieszeni?
    --
    •  
      CommentAuthorJade
    • CommentTimeMar 29th 2011 zmieniony
     permalink
    No wlasnie ubezpieczenia nie moge wykupic bo jest za drogie, a na czas ciazy moge miec ubezpieczenie za darmo (tylko na ciaze i porod) Wlasnie probuje znalezc lab co zrobi testy ale wszyscy chca skierowanie od lekarza :( Rano zadzwonie do mojego gina bo akurat dzisiaj jest zamkniety :confused: albo do internisty Polaka :) moze ktorys moze mi wypisac skierowanie na hormony. Wiecie myslalm ze jak dobry gin i klinika specjalizujaca sie w takich rzeczach to bedzie lepiej ale niestety nie stac mnie musze sie uzerac z mim ginem ktory troche to bagatelizuje (moje obawy) a mnie to wpienia (niestety jest najleszy w okolicy) :confused:
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    no to właśnie...weź od jakiegokolwiek skierowanie na badania. Niekoniecznie najlepszego, a przydałoby się od najtańszego:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJade
     permalink
    No a ciekawe ile jeszcze te badania beda kosztowac :jumping:
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Jade, a nie wybierasz się w najbliższym czasie do kraju?
    --
    •  
      CommentAuthorcinnamonki
    • CommentTimeMar 30th 2011
     permalink
    Jade naprawdę współczuję, faktycznie może lepiej zaczekać na wizytę w PL?
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    dzięki dziewczyny za odp:) ale ja tych potów nie dopisuje do objawów ciąży ponieważ jeszcze w takim stanie nie byłam:D:D chodziło mi tylko że mam jakąś infekcje a głównie o to żebyście spojrzały na mój wykres teraźniejszy i poprzedni ale już zaczynam poznawać powolutku zasady npr i wiem że cykle wcale nie muszą być nawet podobne:) życzę miłego dnia u nas piękna słoneczna pogoda no normalnie wiosna:):):smile::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorTres
     permalink
    Jade, trzymam kciuki, żeby się udało ze skierowaniem - może będzie jednak taniej. Przy takich cenach to chyba zostaje badać stopniowo-ja też idę w tym miesiącu tylko na progesteron (a tarczycę wcześniej badałaś?) - i z resztą czekać do ewentualnej wizyty w PL. Tylko ten progesteron może różnie wychodzić i najlepiej podobno zbadać kilka razy w cyklu albo przez kilka cykli. Ja właśnie chcę sprawdzić, czy znowu wyjdzie niski i czy potrzebnie faszerowałam się luteiną w zeszłym miesiącu.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeMar 30th 2011 zmieniony
     permalink
    kasiakuzniki, a odnośnie tych nocnych poceń jesteś pewna, że to jakaś infekcja? U mnie były efektem zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy...
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Ale ten mój cykl jakiś dziwny...za bardzo nic nie czuję, ani fizycznie ani psychicznie...i znów to czekanie do @...taka strata czasu...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    wiesz co jakiś miesiąc czy dwa temu robiłam tarczycę i jest z nią wszystko w jak najlepszym porządku! nic zobaczę co się z tego rozwinie może nic i samo przejdzie a może coś wylezie;/:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Basia,:swingin: A,który to już dc?
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Hussy dopiero 21, skoku temperatury nie było jeszcze, ale ten cykl chyba długi będzie, bo oznaki płodności dopiero dziś zanikają...
    --
    •  
      CommentAuthoranaa86
     permalink
    Kasiakuzniki - ja też miałam jakiś miesiąc temu taką samą sytuację jak ty. Pociłam się w nocy niemiłosiernie, a rano wstawałam tak jak zwykle, jakby nic mi się nie działo. Mi to po jakichś 2 tyg. przeszło, ale ja jestem cały czas na jakichś hormonach, więc to pewnie od tego.

Co do "nieschizowania", to ja cały czas powtarzam sobie, że w tym miesiącu to już koniec z szukaniem objawów, koniec z zastanawianiem się czy tym razem się uda i koniec z czytaniem forów nt objawów ciąży. 13 cykli minęło i za każdym razem obiecuję sobie to samo :) Kilka dni przed okresem mimowolnie te mysli same mnie nachodzą i KLOPS:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    anaa,ja przez ostatnie trzy cykle nawet nie pomyślałam,o tym żeby zwolnić trochę i wyluzować tylko żyłam każdym dniem i każdego dnia aż szukałam w sobie objawów.A teraz odpoczywam od tego szaleństwa,a co będzie przed @ to nie wiem..mam nadzieję że takie samo nastawienie jak teraz:bigsmile:

Basia,a to już w sumie półmetek:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorwitasia
     permalink
    Niestety nici, beta poniżej 1 :(
    Wysyłam męża na badania i chyba zacznę odliczać czas do czerwca, kiedy lekarka zamierza się mną bliżej zająć, eeehhhh
    -- "Jedną z najstarszych ludzkich potrzeb jest mieć kogoś, kto zastanawia się, gdzie jesteśmy kiedy nie wracamy wieczorem do domu." M.Mead.
    • CommentAuthorlidusia_89
     permalink
    Witam :)
    Dołączyłam do Was ponieważ jestem młoda kobietą i od 9 miesięcy staramy się o dzieciątko...bez skutecznie :( wiem że to mało czasu ale mam wiele pytań bo informacje np.o dniach płodnych sa tak różne że juz zgupłam :( proszę o pomoc
    Serdecznie pozdrawiam
    Lidka
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Cześć:wink:
    Zacznę od pytania.A co właściwie Cię interesuje? Dni płodnych nie da się wyliczyć,ani określić dokładnego dnia w jakim są.Trzeba obserwować samą siebie.Wybrać metodę jaka Ci się spodoba,mierzyć codziennie temperaturę (pochwa lub odbyt),sprawdzać śluz,jeśli już się "wprawisz" to możesz też sama sprawdzać jaka jest twoja szyjka macicy.
    Ja np. przed owulacją mam mnóstwo objawów i za każdym miesiącem są inne,lub ich nie ma.
    Na stronie i na forum masz dużo informacji na ten temat np. ABC eksperta. Poczytaj,jeśli nadal czegoś nie rozumiesz to pytaj.
    --
    •  
      CommentAuthorwitasia
     permalink
    Dziewczyny, podpowiedź potrzebna :)
    Pojawiły mi się znowu (w kolejnym cyklu) jasne krwawienia przed miesiączką. TSH, prolaktyna, progesteron w 21dc w normach.
    Powtórzyć np. w 26-27dc hormony czy może być inny powód??

Po dzisiejszej becie mój szanowny małżonek zasiał niepotrzebną nadzieję, mówiąc - może za wcześniej zrobiłaś, eehh Ci faceci :)
    • CommentAuthorkiekus
    • CommentTimeMar 31st 2011
     permalink
    Czesc:)
    Jestem nowa staramy sie o dzidzie juz jakis czas (okolo roku) wczesniej mialam @ idelanie rowno co 28-29dni. Teraz jak sie staramy to @ mam co 32 albo co dni :( teraz jestem w 19dc i wczoraj mialam plamienia...
    •  
      CommentAuthorcinnamonki
     permalink
    Dziewczyny, czy któraś z Was bierze niedługo ślub albo znacie kogoś, komu by się to przydało - mam do oddania w dobre ręce :wink: kupon za 39 zł do wydania na stronie weselny.pl. To jest za 3 miesięczny abonament strony ślubnej. Przed ślubem razem z mężem zrobiliśmy u nich stronę, żeby goście wiedzieli co i jak - baaaardzo fajna sprawa. Jak któraś z Was chce ten kupon, to dajcie mi znać na priva - będzie zasada, kto pierwszy, ten lepszy, żeby było fair.

Przepraszam, że tutaj wrzucam, ale nie mogę znaleźć na forum wątku ślubnego :(
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Określić, kiedy jesteś płodna i niepłodna w danym cyklu da się bez problemu. Nie da się wyliczyć.
    --
    •  
      CommentAuthorMamrotka
    • CommentTimeApr 1st 2011
     permalink
    cześć dziewczyny :)

Dopisuję się do wątku starających się o dziecko i trzymam kciuki za Was wszystkie :)
    --
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    Witam was serdecznie, dołączam się do wątku :-) przyjmiecie mnie?? :-)
    Nazywam się Magda mam 26 lat, z mężem staramy się o dziecko około roku, badania w tym roku robiliśmy wszystkie u męża w porządku tylko u mnie za wysoko prolaktyna więc gin przepisał tabletki castagnus biorę już je 40 dzień,oprócz tego piję zioła czyli przywrotnik,liśc z pokrzywy i krwawnik w II fazie cyklu, oraz wiesiołek i kwas foliowy :-) jak każda z nas ,która stara się o kruszynkę . Cykle mam 28 dniowe , dzisiaj powinnam mieć owulację ale jak nigdy dotąd nie mam bóli jajników i nie wiem czy coś się nie poprzesuwało , oto moje temperaturki . Buziaki dla was
    Hey dziewczyny, dzisiaj powinna być owulacja (żadnych objawów) nie wiem co się dzieje. Poniżej podaję moje temperatury

18.03 Okres 1 dzień cyklu
    19.03 Okres 2
    20.03 Okres 3
    21.03 36,8 4
    22.03 36,8 5
    23.03 36,8 6
    24.03 36,8 7
    25.03 37,1 8
    26.03 37,1 9
    27.03 37,0 10
    28.03 36,4 11
    29.03 36,9 12
    30.03 36,7 13
    31.03 36,8 14
    01.04 36,7 15 i w ten dzień powinnam mieć owulację
     permalink
    witaj, narazie jesteś wg temperatur w pierwszej fazie cyklu. A jak obserwacje śluzu?
    --
    •  
      CommentAuthoratomcia
     permalink
    Techniczna, ale na wykresie masz te temperatury (niektóre) trochę inaczej zaznaczone?!
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    [quote=KARKO][/quote]

Hey, śluz wydaje mi się płodny tak za bardzo nie potrafię jeszcze rozróżniać bo zawsze wiedziałam że zbliża się owulacja.A mierzę temperaturę termometrem z firmy bioself i bardzo mrugała w dniu 12 cyklu na czerwono
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    wiem , źle wpisałam
    •  
      CommentAuthoratomcia
     permalink
    Jeśli na wykresie jest źle, to popraw, będzie jaśniejszy obraz. No chyba, że tu na forum źle przepisane, to ok.
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    poprawiony wykres ,mam nadzięję ze dobrze zrobiłam :-) miałam zaznaczoną na wykresie owulację ktora dzisiaj powinna byc bo ostatnio miała w 15 dzien cyklu ale odznaczyłam bo juz zgłupiałam
    •  
      CommentAuthoratomcia
    • CommentTimeApr 1st 2011 zmieniony
     permalink
    Hm, o tym, czy owulacja była wdanym dniu, można dowiedzieć się tylko z usg. Objawy typu ból jajników czy śluz świadczą o okresie płodnym (kilkudniowym). I nawet, jeśli rzeczywiście miałaś poprzednio zaobserwowaną owu w 15 dniu, to nie znaczy że tak będzie zawsze. Choroba, stres, przemęczenie mogą ją przesunąć. Dlatego pożyteczne są obserwacje organizmu. Wyliczeniami zajmował się tzw. kalendarzyk - używany lata temu, teraz nikt nie traktuje go jako poważnej metody.

Aha, a 12 dc. napisałaś, że było 36,9, a na wykresie jest inaczej?
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    techniczne, jak to powiedział mój gino nie w każdym cyklu musi być owulacja bo nie pomieścilibyśmy się na ziemi...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthortechniczne
    • CommentTimeApr 2nd 2011
     permalink
    Dzięki za informację, a wy ile czasu się już staracie?? ja planuje w takim razie monitoring cyklu , ale to dopiero w następnym cyklu :-) U nas dzisiaj pada , paskudna pogoda
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    My hmm...anty nie mam od czerwca, nie uważamy od października, a tak na serio to od tego roku. Ale właśnie w tym cyklu wygląda, że u mnie nie było owu:sad:
    --
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    Ja anty nie biorę od maja 2009roku, nie zabezpieczamy się od tamtej pory i jakoś nam nie wychodzi. Ja już byłam raz w ciąży ale miałam 18 lat tylko że poroniłam :-( i jakoś teraz nam się nie udaje niestety :-(
    •  
      CommentAuthorbettymed
     permalink
    Cześć dziewczyny
    Potrzebuję Waszej rady :). Po poronieniu i będącej jego skutkiem torbieli brałam 3 miesiące antyki. Torbiel się wchłonęła a z powodu brania mg + b6 faza lutealna wydłużyła się do 12 dni a plamienia zmniejszyły się znacznie. Robię teraz badania hormonalne i będę monitorowała ten cykl. Wczoraj odebrałam wyniki, które nie wiem jak zinterpretować (były robione w 3dc):
    LH - 6,6 mIU/ml faza folik <2,4-12,6>
    FSH - 5,1 mIU/ml faza foli <3,5-12,5>
    Estradiol - 12,8 pg/ml faza foli <12,5-166,0>
    Prolaktyna - 431,7 uIU/ml <127-637>

Pytania:
    1. stosunek LH do FSH wynosi 1,29 - czyli w miarę ok = dlaczego estriadol jest niższy podczas gdy zazwyczaj dzieie się to gdy FSH jest sporo wyższe (też wyższe od LH)?
    na dowód cytat, który dał mi do myślenia: "W prawidłowym cyklu pęcherzyki są pobudzane do wzrostu poprzez działanie FSH. Jego produkcja jest sterowana poziomem estrogenów. Jeśli ich poziom jest niski to wydzielanie FSH się wzmaga jeśli wysoki to maleje. Clostilbegyt częściowo blokuje receptory estrogenowe w podwzgórzu. Efekt jest taki jakby stężenie estrogenów było bardzo małe. W ten sposób pobudza się dodatkowo produkcje FSH"
    2. Co oznacza taki niski estradiol? czy komórki nie dojrzewają do odpowienich rozmiarów, nie są dobrej jakości
    3. Czy taki niski estriadol może być skutkiem późnyc owulacji (19,20,21 dc) - cykle długości 34 dc
    4. Czy taki estriadol mógł być przyczyną poronienia?
    5. Czy przy takim estradiolu pół roku temu mogłam zajść w ciąże, czy raczej musiał być on wyższy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, w necie nie mogłam znaleźć informacji na ten temat.

2.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.