Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeMay 16th 2011
     permalink
    Trzymam kciuki za oczekujące :peace:
    Ja tymczasem postanowiłam przestać wyczekiwać w napięciu na owulację. Obserwuję się oczywiście nadal ale tak bardziej dla siebie niż dla planowania. Spróbuję się odprężyć, przestać myśleć o ciąży obsesyjnie i może jakoś tam kiedyś się uda :wink:
    •  
      CommentAuthortoudi153
     permalink
    moze ktoras z was zajrzy do mnie?:):)
    •  
      CommentAuthortoudi153
     permalink
    co sadzicie o moim wykresie
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    uu twoje cykle to dopiero trwają : ) Wyczytałam że to coś z prolaktyną , moja znajoma też tak miała poleczyła się i dzisiaj ma 2 letniego maluszka : )
    --
    •  
      CommentAuthortoudi153
     permalink
    a to jej fajnie:):)
    •  
      CommentAuthortoudi153
     permalink
    tez zaczynam:)narazie czekam na @ zeby zrobic FSH i nie moge sie doczekac kiedy sie skonczy ten cykl w końcu
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    teraz fajnie , ale też swoje przeszła - łącznie z myślą o adopcji . Grunt to trafić na dobrego lekarza a nie konowała . Czasem naturze trzeba pomóc :)
    --
    •  
      CommentAuthortoudi153
     permalink
    no ja mam nadzieje ze tez kiedys doczekam 2 kreseczek:)poki co musze wykazac sie cierpliwoscia:)i nie popadac w obsesje
    •  
      CommentAuthorJade
    • CommentTimeMay 17th 2011
     permalink
    ja juz rok czekam na druga kreske... ale przeciez kiedys musi sie udac!!! :grouphug:
    P.S. nie cierpie brokulow :fierce: za to uwielbiam brukselke albo fasolke szparagowa :hungry: mniam, mniam.... :tooth:
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    fasolka szparagowa pycha , jeszcze z bułka tartą podsmażoną , mnia mniam
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    Zrobiłam test tak z ciekawości bo ostatni cykl miałam 32 dniowy a poprzednie 28 dniowe.
    •  
      CommentAuthorMamrotka
     permalink
    techniczne u mnie taki sam wynik testu ;)
    --
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    Mi taki samo wyszło jak tobie :-) co za zbieg okoliczności
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    Czy fazę lutealną mam dobrze zaznaczoną ??
    • CommentAuthorsaphira676
     permalink
    dziewczynki kochane powiedzcie czy spadek tem o o 0.2 oznacza ze nie jestem w ciąży??
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    często tak, ale to nie jest reguła, zdarza się, że tempka spadnie a ciąża jest
    --
    • CommentAuthorsaphira676
     permalink
    ;/ tak chciał bym juz byc ;(
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    Hej... ;)
    Jestem tu nowa. Potrzebuję kogoś z kim mogę porozmawiać, poradzić się - więc postanowiłam udzielać się na forum...
    25 kwietnia zaczęła mi się @. Cykle raczej mam 27-dniowe. Pod kontrolą lekarza (miałam robione USG) wyszło, że owulacja nastąpiła 8 maja i to by się zgadzało z wyliczeń. Ze swoim M współżyliśmy 1, 2, 4, 8, 9, 11 maja. Chciałabym aby tym razem nam się udało. Myślicie że mam szansę? Teraz 22 powinnam dostać @. Jedynie co zaobserwowałam, to tyle, że piersi mam większe i bolą. Ale to normalnie tez tak mam tydzień przed @. Do niedzieli (22 V) jeszcze daleko. Ja chyba zwariuje. Bardzo chciałabym... Ale jakoś czuje, że nici z tego... ach ;/
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    Oczywiście ze masz szansę, a mierzysz temeraturę czy też sprawdzasz śluz itp.....?? Wiem coś na temat zwariowania bo ja termin mam @ 21.05
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Po co Ci wyliczenia? Owulacji nie da się wyliczyć, a więc zgadłaś, a nie wyliczyłaś.
    --
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    z wyliczeń i wg usg ktore potwierdzilo owulacje wiem kiedy to nastapilo... jesli chodzi o temperature to nie mierzylam wczesniej
    • CommentAuthorwioletta83
     permalink
    Amazonka: Po co Ci wyliczenia?
    A jakie to ma znaczenie?
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    zeby wiedzziec kiedy jest owulacja... bo wtedy najwieksze sa szanse... przed, w dzien owulacji i dzien po. poza tym chcialam poprzez USG sprawdzic czy ze mna wszystko jest wporzadku
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    a powiedzcie.. czy ból podbrzusza przez tydzień po owulacji to normalne? hm... mam mieszane uczucia.. bardzo bym chciala zeby sie udalo, ale jakos nie wierze ze bede miala takie szczescie i zobacze te upragnione 2 kreski... na test raczej za wczesnie...
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    To bez sensu, bo owulacji nie da się wyliczyć.
    Dzięki USG można ją zauważyć, ale jakie to ma praktyczne znaczenie, w domu, na co dzień?
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeMay 17th 2011 zmieniony
     permalink
    kaja87: bo wtedy najwieksze sa szanse... przed, w dzien owulacji i dzien po

Największe szanse są w okresie płodnym. Bez monitoringu nie będziesz wiedziała, czy w danym cyklu miałaś owu przed, czy po skoku temperatury czy szczycie śluzu. Dzięki NPR z łatwością wyznaczysz okres płodny właśnie.

Gdybym w pierwszym ciążowym szła takim tokiem myślenia, nie byłby ciążowy, bo owulację miałam stanowczo przed skokiem.
    --
     permalink
    Amazonka: jakie to ma praktyczne znaczenie, w domu, na co dzień?
    Na przykład w diagnostyce niepłodności ogromne. Zresztą u starających się też.
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    ja sie nie da wyliczyc? jesli masz regularne cykle to wiesz ze owulacja nastepuje 14 dni przed @. i USG to potwierdzilo. wiadomoze ze lepiej wspolzyc w dniach bliskich owulacji niz zalozmy 2 dni przed @. - zakladajac ze bardzo komus zalezy na zajsciu w ciaze. Ja bardzo chcialabym dlatego chwytam sie wszelkich metod. bo staramy sie nie od dzis.
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    kaja87: ja sie nie da wyliczyc? jesli masz regularne cykle to wiesz ze owulacja nastepuje 14 dni przed @.

Sory, ale nie mogę! :rolling:
    --
     permalink
    kaja87: ja sie nie da wyliczyc? jesli masz regularne cykle to wiesz ze owulacja nastepuje 14 dni przed @
    Ja ma regularne cykle, a owu w kilku cyklach potwierdzona usg, mam ok. 11-12 dni przed @. Tu nie ma reguły!
    kaja87: wiadomoze ze lepiej wspolzyc w dniach bliskich owulacji niz zalozmy 2 dni przed @.
    2 dni przed @ to nie ma raczej żadnych szans...
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    wioletta83: 2 dni przed @ to nie ma raczej żadnych szans...

Chyba, że to nie @, a krwawienie śródcykliczne. No, ale tego bez obserwacji się nie dowie :wink:
    --
     permalink
    Talinka: Chyba, że to nie @, a krwawienie śródcykliczne.
    A tak, gadza się. Raczej mówię o sytuacji gdy zaobserwowano conajmniej 3 wyższe temp.
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    kaja87: jesli masz regularne cykle to wiesz ze owulacja nastepuje 14 dni przed @

Bzdura na resorach, długość fazy lutealnej jest inna u każdej kobiety i może się zmieniać z cyklu na cykl.
    --
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    co do owulacji to nie wiem czy sie rozumiemy... mniejsz ao to.. ja wiem co pisze moze jednak nie umiem tego wyrazic.. wiem kiedy mam ogulacje, bo czuje to... ale mniejsza o to.
  1.  permalink
    kaja87: ja sie nie da wyliczyc? jesli masz regularne cykle to wiesz ze owulacja nastepuje 14 dni przed @. i USG to potwierdzilo. wiadomoze ze lepiej wspolzyc w dniach bliskich owulacji niz zalozmy 2 dni przed @. - zakladajac ze bardzo komus zalezy na zajsciu w ciaze. Ja bardzo chcialabym dlatego chwytam sie wszelkich metod. bo staramy sie nie od dzis.

Z tego co piszesz to u kazdej kobiety powinna wyjsc owulacja 14 dni przed spodziewana miesiaczka,ale nie wzielas pod u wage ze kobiety maja roznej dlugosci cykle wiec nie obstawalabym tak za tymi czternastoma dniami.Czasem owulacja wystapi wczesniej lub pozniej tak jak juz wczesniej pisalam.Poczytaj troche artykulow w ''Bazie wiedzy'',zaloz sobie wykres i jesli chcesz ucz sie inetepretowac dana metode.Bedziesz mogla zaobserwowac,ze ta wypowiedz,ktora napsialas ma sie nijak do wnioskow.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Pół biedy, żeś nie napisała, że owulacja jest w 14 dniu cyklu, bo wtedy to bym już odpadła kompletnie :tooth:
    --
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    niech wam bedzie... nie zamierzam tutaj prowadzic dyskusji na temat wiedzy. opieram sie tez na tym co mi lekarz powiedzial i potwierdzilo usg.
    powiedzcie, czy jakbym teraz zrobila test to jest szansa ze moze cos by z tego wyszlo...?
  2.  permalink
    kaja87: co do owulacji to nie wiem czy sie rozumiemy... mniejsz ao to.. ja wiem co pisze moze jednak nie umiem tego wyrazic.. wiem kiedy mam ogulacje, bo czuje to... ale mniejsza o to.

Owulacji nie da sie stwierdzic na samych obserwacjach mozna tylko okreslic w jakim momencie moze sie pojawic.Czy owulacja wystepuje mozna sprawdzic za pomoca monitorowania cyklu.
    --
     permalink
    RoxyEwa: tego co piszesz to u kazdej kobiety powinna wyjsc owulacja 14 dni przed spodziewana miesiaczka,ale nie wzielas pod u wage ze kobiety maja roznej dlugosci cykle wiec nie obstawalabym tak za tymi czternastoma dniami.
    Długość cykli nie ma nic wspólnego z długością fazy lutealnej. W cyklu trwającym 28 dni fl może trwać 14 dni i tak samo w cyklu 50dniowym fl może trwać 14 dni.
    kaja87: opieram sie tez na tym co mi lekarz powiedzial
    wcale mnie to nie dziwi, też kiedyś chodziłam do lekarza, który takie mądrości prawił...
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    no i mialam monitorowanie cyklu... mialam robione usg 4 maja... a nastepnie 11 maja... i lekarz powiedzial ze owulacja nastapila jakies 2-3 dni temu i toby sie zgadzalo, bo w ten czas mialam objawy... bolal mnie (kul prawy jajnik) ten w ktorym bylo jajeczko.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Owulacji się nie czuje.
    Można czuć tylko dodatkowe objawy płodności, ale one nie świadczą, że owulacja trwa.
    Jeśli zależy Ci na doprowadzeniu do poczęcia i jeśli zależy Ci na uniknięciu poczęcia, to prawda o ludzkiej płodności jest bardzo ważna.
    --
  3.  permalink
    kaja87: niech wam bedzie... nie zamierzam tutaj prowadzic dyskusji na temat wiedzy. opieram sie tez na tym co mi lekarz powiedzial i potwierdzilo usg. powiedzcie, czy jakbym teraz zrobila test to jest szansa ze moze cos by z tego wyszlo...?

Czemu zachowujesz sie tak jakbysmy Ci tu bajki pisaly.Na forum jest bardzo duzo kobiet,ktore latami obserwuja sie i znaja dane metody interpretacji.Juz nei raz spotkalysmy sie z opiniami lekarzy,ktorzy zle naprowadzali swoje pacjentki jesli chodiz o kalendarzyk....
    Jesli chcesz zeby tu kto kolwiek Ci cos doradzil to najpierw musisz zalozyc wykres i na tej podstawie mozna wysunac jakies wnioski.Zadna z nas Ci nie odpowie czy mozesz byc w ciazy czy nie.
    --
     permalink
    Nikt nie mówi, że Twoim przypadku tak nie było akurat w tym cyklu. Chodzi o to, że to nie jest zasada i nie działa tak u wszystkich...
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    a jest ktos kto porozmawia normalnie doradzi wyrazi swoje danie a nie bedzie tylko krytykowal i sie smial?
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    chcialabym poznac jakas opinie odnosnie swojego przypadku
  4.  permalink
    kaja87: no i mialam monitorowanie cyklu... mialam robione usg 4 maja... a nastepnie 11 maja... i lekarz powiedzial ze owulacja nastapila jakies 2-3 dni temu i toby sie zgadzalo, bo w ten czas mialam objawy... bolal mnie (kul prawy jajnik) ten w ktorym bylo jajeczko.

Dziwne bo nie spotkalam sie z tym zeby monitoring przeprowadzalo sie jeden dzien a potem dopiero az za tydzien.Przeciez lekarz monitoringiem sugeruje sie wielkoscia pecherzyka i musi to robic czesciej....dziwne to co piszesz...
    --
  5.  permalink
    kaja87: a jest ktos kto porozmawia normalnie doradzi wyrazi swoje danie a nie bedzie tylko krytykowal i sie smial?

Kiedy Ci probojemy wytlumaczyc to sie oburzasz i piszesz,ze Twoj lekarz wie lepiej,wiec po co sie radzisz?Skoro jestes przekonana o swojej racji...?
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Jakiej opinii oczekujesz? Dostałaś całkiem sporo szczegółów.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    RoxyEwa: Dziwne bo nie spotkalam sie z tym zeby monitoring przeprowadzalo sie jeden dzien a potem dopiero az za tydzien.

Dokładnie. Robi sę co 2,3 dni. Czasem nawet codziennie.
    --
     permalink
    Jeśli pytanie brzmiało czy mogę być w ciąży? to jeśli współżyłaś w okresie płodnym, a z tego co napisałaś to wynika,że tak, dpowiedź zatem jest oczywista - są szanse, że możesz być w ciąży.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.