Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeMay 17th 2011
     permalink
    wioletta83: Jeśli pytanie brzmiało czy mogę być w ciąży? to jeśli współżyłaś w okresie płodnym, a z tego co napisałaś to wynika,że tak, dpowiedź zatem jest oczywista - są szanse, że możesz być w ciąży.

Albo, jak wcześniej robilyśmy, rzucimy monetą :wink:
    --
    • CommentAuthorwioletta83
     permalink
    Ja zawsze mam pierwsze usg gdy pojawi się płodny śluz-wtedy lekarz widzi pęcherzyk dominujący i następne ma za ok. właśnie tydzień, żeby sprawdzić czy pęcherzyk pękł i ocenić grubość śluzówki. Zatem metody są różne....
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    pierwszy dzien cuklu mialam 25 kwietnia... poszlam do ginekologa w 11 dni cyklu, czyli 4 maja (mialam robione usg) pechezyk mierzyl prawie 1,5 cm. lekarz powiedzial ze w dobrym dniu do niego przyszlam, ze wszystko bardzo ladnie widac... z wyliczen i obserwacji powiedzial ze okolo 8 nastapi owulacja. i dla sprawdzenia kazal przyjsc 11 maja. tez tak zrobilam. bylam i na tym samym miejscu gdzie byl pecherzyk to juz go tam nie bylo, bylo tylko cialko zolte czy jakos tak... i powiedzial ze owulacja musiala nastapic 2-3 dni wczesniej. powiedzial ze ze mna wszystko ok jesli chodzi o owulacje i jesli bede chciala starac sie o dzidzie to wspolzycie kolo 14 dnia cyklu jest u mnie wskazane.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Zatem gin wziął pod uwagę wielkość pęcherzyka przybliżając termin owulacji. To co innego niż kalendarzyk.
    Inną sprawą jest to, że nie każdy cykl musi być taki sam.
    --
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    sluchajcie.. komus musze wierzyc... uwazam ze lakarz nie jest zly i wie co mowi, juz mi pomogl tylko ze w innej kwestii. komus zaufac musze.
     permalink
    Talinka: czyli zastosował się do kalendarzyka małżeńskiego. NORMA!
    Wydaje mi się, że raczej na podstawie usg uznał, iż w obserwoanym cyklu owu była ok. 14 dc i założył, że następne cykle będą wyglądały podobnie, co oczywiście nie musi się sprawdzić. Dlatego tu bardzo pomocna będzie smoobserwacja!
  1.  permalink
    kaja87: pierwszy dzien cuklu mialam 25 kwietnia... poszlam do ginekologa w 11 dni cyklu, czyli 4 maja (mialam robione usg) pechezyk mierzyl prawie 1,5 cm. lekarz powiedzial ze w dobrym dniu do niego przyszlam, ze wszystko bardzo ladnie widac... z wyliczen i obserwacji powiedzial ze okolo 8 nastapi owulacja. i dla sprawdzenia kazal przyjsc 11 maja. tez tak zrobilam. bylam i na tym samym miejscu gdzie byl pecherzyk to juz go tam nie bylo, bylo tylko cialko zolte czy jakos tak... i powiedzial ze owulacja musiala nastapic 2-3 dni wczesniej. powiedzial ze ze mna wszystko ok jesli chodzi o owulacje i jesli bede chciala starac sie o dzidzie to wspolzycie kolo 14 dnia cyklu jest u mnie wskazane.

Niby jak lekarz mogl obliczyc ze akurat 8 nastapi owulacja?Przeciez to niedorzeczne troche.Wlasnie po to sie chodiz na monitoring czesto zeby to wlasnie sprawdzic...Co srednia wielkosci pecherzyka wyliczal czy co?:/ Moim zdaniem nonitoring powinien okreslic dzien owulacji a nie kiedy ona przypuszczalnie wystepowala bo wtedy jak dla mnie monitoring byl nieksuteczny i tak w zasadzie szkoda wydanych pieniedzy...Juz ja sie na cos decydowac to robic to porzadnie....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kaja87: czyli 4 maja (mialam robione usg) pechezyk mierzyl prawie 1,5 cm. lekarz powiedzial ze w dobrym dniu do niego przyszlam, ze wszystko bardzo ladnie widac... z wyliczen i obserwacji powiedzial ze okolo 8 nastapi owulacja.

no prawdopodobnie mogła być 8-go bo wtedy pęcherzyk miałby ok 23 mm i spokojnie mógł pęknąć
    a skoro 11 maja już nie było pęcherzyka a było ciałko żółte to pewnie i owulacja była ok 8 - 9 maja

ale ja mam do Ciebie dwa inne pytania - pierwsze: Po co założyłaś wykres na 28 dni skoro w ani jednym dniu nie naniosłaś żadnej informacji ważnej ? [chociażby o datach USG, wymiarach pęcherzyków, czy też o objawach okołoowulacyjnych - ból jajnika itp]
    a drugie jak długo się staracie i czy mąż badał nasienie ?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    RoxyEwa: Niby jak lekarz mogl obliczyc ze akurat 8 nastapi owulacja?Przeciez to niedorzeczne troche.

teoretycznie mógł bo pęcherzyki pękają najczęściej przy wymiarach 23 - 25 mm
    więc skoro 4 maja miał 15 mm , rośnie 2 mm na dobę to 8 maja miałby właśnie 23 mm
    co nie znaczy, że nie pękł 9 maja albo nawet 10
    ale teoretycznie tak mógł wyznaczyć dzień, kiedy dojdzie do pęknięcia.....
    --
     permalink
    RoxyEwa: Moim zdaniem nonitoring powinien okreslic dzien owulacji a nie kiedy ona przypuszczalnie wystepowala bo wtedy jak dla mnie monitoring byl nieksuteczny i tak w zasadzie szkoda wydanych pieniedzy...
    Rzadko kiedy udaje się trafić, że usg jest robione w momencie pęknięcia pęcherzyka a tylko na tej podstawie można określić, że w tym momencie i tego dnia była owu. Monitoring robi się głównie po to by ustalić czy owulacja sie wogóle odbywa. Wiedza o dokładnym dniu owu raczej nikomu do niczego nie jest potrzebna - ani do starania ani do odkładania...
    RoxyEwa: Co srednia wielkosci pecherzyka wyliczal czy co?
    pęcharzyk rośnie średnio ok.2 mm na dobe, u mnie się to sprawdza...
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    zadnych informacji nie naioslam bo jeszcze dokladnie nie przegladalam tej stronki.. zalezalo mi na forum...
    a jesli chodzi o starania to bedzie 10 miesiecy juz, a maz nie badal jeszcze nasienia. lekarz radzil ze jesli do konca wakacji nic sie nie uda to trzeba wyslac meza na badania.
  2.  permalink
    wioletta83: Wydaje mi się, że raczej na podstawie usg uznał, iż w obserwoanym cyklu owu była ok. 14 dc i założył, że następne cykle będą wyglądały podobnie, co oczywiście nie musi się sprawdzić. Dlatego tu bardzo pomocna będzie smoobserwacja!

No dobrze a co to znaczy uznal?On musi na podstawie monitoringu byc pewnym jakiej wielkosci jest pecherzyk.Monitoring skladajacych sie z dwoch wizyt na usg to stanowczo za malo.Pierwsza wizyta wskazuje na to z epecherzyk rosnie a kolejna jak juz jest po owulacj.To dziwne bo w takim ukladzie nadal nie wiemy kiedy byl ten czas...
    --
     permalink
    RoxyEwa: To dziwne bo w takim ukladzie nadal nie wiemy kiedy byl ten czas...
    czas czego?
  3.  permalink
    Kaja a napisz jeszcze jakie byly podstawy do monitoringu?Chorujesz na cos?Sa jakies przypuszczenia ze nie dochodiz do owulacji?I przepraszam,ze pytam,ale ile masz lat?Nie chodzi tu mi o to zeby Cie osodzac na podstawie wieku tylko chodiz mi o to ze jesli jestes mloda,zdrowa kobieta to podstawowe badania sie zazwyczaj robi i conajmniej wspolzyje bez zabezpieczen przez rok.Dopiero po tym czasie mozna stwierdzic,ze cos jest nie tak jesli nei dochodiz do zaplodnienia.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    RoxyEwa: To dziwne bo w takim ukladzie nadal nie wiemy kiedy byl ten czas...

przeczytaj jeszcze raz moją powyższą wypowiedź :wink:
    tam gdzie napisałam przy jakiej wielkości najczęściej pęcherzyk pęka
    i na tej podstawie [zakładając , ze na II USG było już ciałko żółte] można w przybliżeniu dzień owulacji określić
    --
     permalink
    RoxyEwa: No dobrze a co to znaczy uznal
    uznał to znaczy założył.
    RoxyEwa: On musi na podstawie monitoringu byc pewnym jakiej wielkosci jest pecherzyk
    skąd pomysł, że gdy robił usg nie był pewny wielkości pęcherzyka?
  4.  permalink
    wioletta83: pęcharzyk rośnie średnio ok.2 mm na dobe, u mnie się to sprawdza.

No dobrze a jesli jest problem i pecherzyk nie rosnie tak jak powinien w okreslonym czasie?A lekarz zasugeruje owulacje?Wychodiz na to,ze badanie nic nie da....
    --
     permalink
    RoxyEwa: conajmniej wspolzyje bez zabezpieczen przez rok
    Najnowsze wytyczne WHO mówią o 6 miesiącach.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kaja87: a jesli chodzi o starania to bedzie 10 miesiecy juz, a maz nie badal jeszcze nasienia. lekarz radzil ze jesli do konca wakacji nic sie nie uda to trzeba wyslac meza na badania.

no koniecznie
    bo skoro Ty owulujesz i masz regularne cykle to problem może być u męża a nie u Ciebie
    warto to sprawdzić....

RoxyEwa: tylko chodiz mi o to ze jesli jestes mloda,zdrowa kobieta to podstawowe badania sie zazwyczaj robi i conajmniej wspolzyje bez zabezpieczen przez rok.Dopiero po tym czasie mozna stwierdzic,ze cos jest nie tak jesli nei dochodiz do zaplodnienia.

ja na monitoring chodziłam co cykl od pierwszego staraniowego :wink:
    nie czekałam roku wcale bo byłam co miesiąc ciekawa czy do owulacji dochodzi czy nie :bigsmile:
    a wszystkie badania [męża, moje plus nawet laparoskopię] mieliśmy zrobione do 10 miesiąca od rozpoczęcia starań...
    i wcale roku nie czekaliśmy :wink:
    --
     permalink
    RoxyEwa: No dobrze a jesli jest problem i pecherzyk nie rosnie tak jak powinien w okreslonym czasie?A lekarz zasugeruje owulacje?Wychodiz na to,ze badanie nic nie da....
    po to się robi drugie usg po spodziewanym terminie pęknięcia pęcherzyka, jeśli nie pękł , nie jest już napięty i opiera się o sąsiadujące tkanki tzn. , że już raczej nie pęknie i prawdopodnie zniknie w trakcie @ (a dokładniej krwawienia śródcyklicznego)lub jako torbiel pozostanie na dłużej, ale to już zupełnie inny temat.
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    mam 24 lata. chcialabym zajsc w ciaze. w roznych dniach przez te 10 miesiecy wspolzylam z mezem. i zastanawialam sie czemu mam taki problem w zajscie w ciaze... lekarz kazal mi byc spokojna i poczekac do wakacji.. ale z racji tego ze mam jakies dziwne obawy ze ze mna cos jest nie tak to chcialabym zeby juz zaczac planowanie rodziny pod kontrala lekarza.. nie chce czekac do wakacji, bo jesli cos jet nie tak to wole wiedziec o tym wczesniej. lekarz na podstawie wczesniejszych badan widzial ze jesli chodzi o hormony to wszystko jest ok. zatem chciala sprawdzic co z owulacja.. na podstawie tych 2 usg powiedzial ze wszystko ze mna ok... i ze powinnam sie nie martwic, torche sie uspokoilam... i o to tez chodzilo. dodal tak jak pisalam wczesniej ze jesli do po wakacjach nic sie nie uda to maz bedzie musial isc na badanie nasienia. i tyle...
  5.  permalink
    wioletta83: Najnowsze wytyczne WHO mówią o 6 miesiącach.

lOOO a o tym nie wiedzialam to sie poprawiam ..
    --
  6.  permalink
    wioletta83: po to się robi drugie usg po spodziewanym terminie pęknięcia pęcherzyka, jeśli nie pękł , nie jest już napięty i opiera się o sąsiadujące tkanki tzn. , że już raczej nie pęknie i prawdopodnie zniknie w trakcie @ (a dokładniej krwawienia śródcyklicznego)lub jako torbiel pozostanie na dłużej, ale to już zupełnie inny temat.

To dlaczego przewaznie monitoring jest przeprowadzany od 12 lub 14 dc co drugi dzien lub codziennie?
    --
  7.  permalink
    kaja87: mam 24 lata. chcialabym zajsc w ciaze. w roznych dniach przez te 10 miesiecy wspolzylam z mezem. i zastanawialam sie czemu mam taki problem w zajscie w ciaze... lekarz kazal mi byc spokojna i poczekac do wakacji.. ale z racji tego ze mam jakies dziwne obawy ze ze mna cos jest nie tak to chcialabym zeby juz zaczac planowanie rodziny pod kontrala lekarza.. nie chce czekac do wakacji, bo jesli cos jet nie tak to wole wiedziec o tym wczesniej. lekarz na podstawie wczesniejszych badan widzial ze jesli chodzi o hormony to wszystko jest ok. zatem chciala sprawdzic co z owulacja.. na podstawie tych 2 usg powiedzial ze wszystko ze mna ok... i ze powinnam sie nie martwic, torche sie uspokoilam... i o to tez chodzilo. dodal tak jak pisalam wczesniej ze jesli do po wakacjach nic sie nie uda to maz bedzie musial isc na badanie nasienia. i tyle...

Jesli chormony sa ok to mzoe sproboj sie poobserwowac ....?
    --
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    a dodam ze mialam w XI 2010 robiona elektroskopie i to tez potwierdzilo moje obawy...
     permalink
    kaja87: a maz nie badal jeszcze nasienia.
    Też mi się wydaje, że nie ma co czekać a wynik może wiele wnieść.
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    Ginekolog u mnie jak byłam na wizycie mówił aby mąż najpierw zrobił badanie nasienia i później mną się zajmnie jak dalej nię będzie nic ,mąż zrobił badania super wyszły a ja na własną rękę robiłam te badania podstawowe , i też norma więc wydaje mi się że u mnie blokada psychiczna za bardzo chcemy
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kaja87: dodam ze mialam w XI 2010 robiona elektroskopie i to tez potwierdzilo moje obawy...

a co wykazało badanie ?

a masz regularne cykle ?

bo może to faktycznie coś z nasieniem jednak.....
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Powtórzę się i za koleżankami, obserwuj się, wyznacz okres płodny, działajcie głównie w tym czasie - zwiększycie szansę na zapłodnienie. Badania męża na pewno nie zaszkodzą, jeśli wyjdą w porządku, to będzie miał powód do dumy :wink:.
    --
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    mój ma własnie powód do dumy:-) mykam do domu w koncu odezwe się w krótkim czasie ,
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    narazie cierpliwie poczekam do konca wakacji i bedziemy sie starac... czas pokaze... do niedzieli jeszcze daleko.. czesto tak mam ze nawet rano w dniu spodziewanej @ nic nie ma i robie sobie nadzieje... a tu za pare godzin... ah ;/ szkoda ze to wszystko tak wolno sie "robi"
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Niewykluczone, że obserwacja Ci pokaże, w czym rzecz.
    --
     permalink
    RoxyEwa: To dlaczego przewaznie monitoring jest przeprowadzany od 12 lub 14 dc
    Nie wiem dlaczego u konkretnej osoby jest przeprowadzany w tych dniach, to jest pytanie do lekarza prowadzącego. Wiem, że ja idę wtedy kiedy mam płodny śluż czyli ok. 16-17 dc, pęcherzyka ma wtedy zwykle 17 mm, endometrium ok.6 a w 23-24 dc widać już tylko ciałko żółte, sluzówka12-13 mm. Mi to całkowicie wystarcza: wiem że owu była, torbieli nie ma. Gdybym ja chodziłą w 12dc to zapewne nic by nie było widać....
  8.  permalink
    Kaja gdybys miala problem w interpretacji jakies metody to na forum jest Ekspertka,ktora w tym pomaga wiec smialo do niej pisz gdybys byla zainteresowana...
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Lekarz lekarzowi nierówny i pacjentka pacjentce też, jeśli lekarz nie wie, jakie długości cykli miała pacjentka poprzednio, a pacjentka nie potrafi powiedzieć, co to jest śluz płodny, to od czegoś trzeba zacząć.
    --
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    wynik cytologii wykazal III grupe. po kolposkopii (2X) stwierdzono ze musze miec elektrokonizacje. ale wszystko jest juz ok. wszystko ladnie sie zagoilo. cytologia teraz jets bardzo ladna bo mam I grupe, jak nigdy wczesniej. cykle mam raczej 27-dniowe.
    • CommentTimeMay 17th 2011 zmieniony
     permalink
    Fiufiu: Lekarz lekarzowi nierówny i pacjentka pacjentce też, jeśli lekarz nie wie, jakie długości cykli miała pacjentka poprzednio, a pacjentka nie potrafi powiedzieć, co to jest śluz płodny, to od czegoś trzeba zacząć.
    Oczywiście! A jeszcze trzeba trafić na lekarza, którego ten śluz będzie wogóle interesował i nie będzie wmawiał, że owu musi i jest 14 dc . Już takiego jednego miałam...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kaja87: cykle mam raczej 27-dniowe.

no czyli regularne, to dobrze :wink:
    może zacznij obserwować śluz i mierzyć temperaturę ?
    to na prawdę przydatne i warto wiedzieć jak funkcjonuje Twój organizm
    oczywiście obserwacja nie wyklucza chodzenia na USG
    ale warto samemu zacząć rozpoznawać swoje ciało :wink:

wejdź na ABC eksperta i poczytaj :wink:

RoxyEwa : To dlaczego przewaznie monitoring jest przeprowadzany od 12 lub 14 dc

ja nigdy nie chodziłam wcześniej niż 14 - 15 d.c dopiero bo zawsze owulację miałam ok 17- 18 d.c
    tzn najczęściej
    więc nie było sensu chodzić od 12 dnia cyklu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    Dziewczyny moje starania muszę odłożyć na za 6 miesięcy :( Dziś byłam na kontrolnym USG i nie goję się tak szybko jak powinnam. A już tak się cieszyłam i nastawiałam :(
    Co do monitoringu cyklu ja mam dziś 21 dc, pęcherzyk jeszcze nie pękł ale dziś lub jutro to zrobi bo jest duży (chociaż konkretnej wielkości gin nie podał :/) i jajnik powiększony, także USG 12 czy nawet 16 dc nic by u mnie nie wykazało. Wydaje mi się, że ważne są obserwacje nawet przy wyborze dni monitoringu. I faktem jest, że ciężko znaleźć lekarza który na wiadomość, że prowadzi się obserwacje nie reaguje pytaniem "to pani chce mieć 10 dzieci?" tak jak to zrobił mój dzisiejszy gin.
    • CommentAuthorkaja87
     permalink
    zaczne obserwacje od nastepnego cyklu, narazie czekam do 22-go. zeby nie robic sobie nadzieji to zrobie test na dniach...
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    Dopiero co się położyłam,miałam małą awarię w wc i w kuchni, wypychało wodę z rur :-( po prostu powodź tak można powiedzieć ,padam na pysk a w dodatku taka pogoda okropna
    •  
      CommentAuthorJade
    • CommentTimeMay 18th 2011 zmieniony
     permalink
    Ale zescie sie dziewczyny rozszalaly z tymi teoriami :thumbup: ale warto poczytac...
    Kaja zacznij teraz chociaz sluz, czy szyjke to Cie moze troche naprowadzic co sie dzieje i czego mozesz sie spodziewac czy + czy -
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    U mnie tempka codziennie niższa, więc @ lada dzień, ale wole ja już dostać bo taka nabita się czuję i strasznie mi z tym źle:sad:
    --
    •  
      CommentAuthortechniczne
    • CommentTimeMay 18th 2011
     permalink
    A u mnie dzisiaj wzrosła
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    A ja dziś do apteki zawitam po przywrotnik z krwawnikiem i olej z wiesiołka. Muszę iść do gina, żeby coś zrobił z moim cyklem, żeby ta I faza krócej trwała:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Basia,mi też na kilka dni przed @ spadła i nawet pisałam,że jak spadnie na dobre to koniec.A tu proszę, w dniu spodziewanej @ wyskoczyła do 37,45 :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Oj Hussy tobie to fajnie, ja zaczynam sie martwić, że gdzieś ze mną jest problem coś nie tak, a nawet nie wiem co może być tą przeszkodą...
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja też się martwiłam.Po woli też zaczynałam obarczać się winą,że Nam się nie udawało.. Nie będę Ci pisała "wyluzuj" , "w tym cyklu odpuść" ,czy inne podobne,bo sama od początku cyklu chodziłam nakręcona,i każdego dnia sprawdzałam jakieś objawy,nie wspominając co się działo tydzień przed @,i dodatkowo się winiłam..
    Trzymam za Ciebie kciuki.Musisz być dzielna :smile: Zobaczysz,że na pewno się uda.Trzeba mieć nadzieje:flowers:
    --
    • CommentAuthorsaphira676
     permalink
    dziewczyny poradzcie co ze mna sie dzieje moge byc w ciązy czy nie
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    no u mnie także nie wiadomo
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.