Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkitek1981
    • CommentTimeMay 27th 2011 zmieniony
     permalink
    nie w tym sensie ważny! ważne żeby zdrowe było!
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeMay 27th 2011
     permalink
    Hanny,bardzo możliwe.Nie zaprzeczam :smile: Urażona nie jestem,absolutnie :tongue:

Kitek,Sara dziękuję :smile: Co racja to racja.Najważniejsze,że wszystko dobrze z dzieciątkiem :smile:
    --
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    Witam Was , za bardzo nie mam czasu siedzenia na komputerze, dużo pracy, nauka oraz mała psiunia. W domu jestem codziennie około 16:00 gdyż jedziemy po pracy do teściów odbierać Daisy , bo tak się wabi. Miłego weekendu wam życzę.
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Kitek , mam progesteron , prolaktynę z + coś co nie mogę odczytac , testosteron i TSH z czyms anty ( ojej jak oni piszą :confused: ) później posiew z czymś , mukoplazma (?) , i jeszcze 2 inne których nie odczytam ostatnie to przeciw ciala p/plemnikowe.
    Cześć na teraz za 10 dni - na 8 dni po owulacji tzn 25dc ( można tak przyjąc bo dzisiaj pęcherzyk ma 17mm więc owulka powinna być za 2 dni )
    reszta na 10dc
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Ja bym nerwowo nie wytrzymała z taką lekarką;/ co lekarz ma do zwracania uwagi albo robienia fochów? Inna sprawa, jeśli jest zaplanowane jakieś leczenie i pacjent się nie stosuje do zaleceń. Dla mnie to krótka piłka - albo jest konkretna i traktuje pacjentkę z należytym szacunkiem, albo nara.
    Basiu, nie zrozumiałe dla mnie jest stosowanie anty u kobiet starających się o dziecko w celu wyregulowania cyklu. Taka Twoja uroda i już. Antyki wydłużą starania o kolejne miesiące.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Moja koleżanka , która miała cykle nieregularne , wysoką prolaktynę i problemy z zajściem w ciążę również dostała anty na początku - żeby wyregulowac cykle . Unormowała je i pod okiem lekarki zaszła w ciąże . Może tak powinno być ?
    --
    •  
      CommentAuthorkitek1981
    • CommentTimeMay 28th 2011
     permalink
    witam :)
    zastanawiam się, czy te testy ciążowe, niby które wykrywają ciążę 7 dni od zapłodnienia są dobre, wiem, że lepiej zrobić bete z krwi, ale co sądzicie o tych testach z moczu?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeMay 28th 2011 zmieniony
     permalink
    7 dni od zapłodnienia ciężko wykryć ciążę, skoro ona musi się najpierw zagnieździć.
    Przyjmijmy, kalendarzykowo, że owulacja wystąpiła 14 dnia cyklu - do zapłodnienia dojdzie około 14-16 dnia cyklu - zagnieżdżenie następuje około 7 dni po zapłodnieniu - czyli 21 - 23 dzień cyklu. Od tego momentu zaczyna się wydzielanie beta hcg (hormon wykrywany przez testy) - także zrobienie testu ma sens dopiero około 5-7 dni po zagnieżdżeniu - czyli około 28-31 dnia cyklu w tym przypadku.

Btw. wg Wikipedii hormon ten daje się wykryć między 6-12 dniem po zapłodnieniu, ale... to by musiał być jakiś NAPRAWDĘ CZUŁY test. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Kitek,jakieś dobre przeczucie mam :smile: Ciekawe czy trafne. Trzymam kciuki :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkitek1981
     permalink
    Talinka dzięki za odpowiedz, to poczekam jeszcze pare dni:jumping:
    Hussy, obyś się nie myliła:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Oczywiście również trzymam kciuki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMay 29th 2011
     permalink
    Hussy, czemu ona miała pretensje o niestosowanie prezerwatyw? Miałaś przeciwskazania do zajścia? Czy chodziło o to, że można odłożyć wyłącznie za pomocą prezerwatyw?
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Amazonka,nie mam pojęcia o co Jej chodziło. Po protu weszłam do gabinetu i powiedziałam,że przyszłam na USG,okres mi się spóznia 3 tydzień i nawet nie dokończyłam,bo padło pytanie -To nie używała Pani prezerwatyw?- Istne zaskoczenie..

Przeciw wskazań nie miałam. Tak na prawdę sama nie wiem o co mogło chodzić.. Strasznie nie miła osoba. Ostatnio jak byłam to i o wykres padło pytanie o obserwację,a teraz nic. Po prostu była "klientka" trzeba było ją obsłużyć i do widzenia. Takie odniosłam wrażenie
    --
  1.  permalink
    Hussy a zastanów się nad tym to była kobieta może okres miała.
    Kochane która stosuje metodę niemiecką?? potrzebuje wskazówek pliska
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Talinka: ginowie liczą ciążę wg OM
    stąd też u mnie na początku pani dr twierdziła, że ciąża jakaś mała... a ja miałam odwrotnie - późno owulację, bo mam dłuższe cykle na ogół.
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    asia_: Moja koleżanka , która miała cykle nieregularne , wysoką prolaktynę i problemy z zajściem w ciążę również dostała anty na początku - żeby wyregulowac cykle . Unormowała je i pod okiem lekarki zaszła w ciąże . Może tak powinno być ?

U mnie nie wyregulowały, po odstawieniu nadal długie, a w ciąże obie zaszłam pod oczami koleżanek z tegoż portalu :wink:. Taka moja uroda.
    kornelinka89: Kochane która stosuje metodę niemiecką??

Na przykład ja. Poza tym możesz przejrzeć dostępne wykresy pod kątem metody.
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    U mnie też niczego nie wyregulowały. Wręcz przeciwnie. Po odstawieniu nie miałam @ przez pół roku, a lekarz powiedział mi, że coś mi dolega, ale nie wie co. A że jest koniec roku i ma zamknięte kontrakty (był początek grudnia) to mam się zgłosić w lutym po skierowanie do kliniki leczenia niepłodności... Nie pomyślał, jaka może być moja reakcja... To była moja ostatnia wizyta u gin na NFZ. Potem "zaliczyłam" jeszcze 3 kolejnych gin, prywatnie, i już żaden nie zalecał anty.
    --
    •  
      CommentAuthortechniczne
    • CommentTimeMay 30th 2011
     permalink
    Witam Was jak tam po weekendzie? Ktoś testuje ?? Ja mam dopiero 9 dzień cyklu :-( kupiłam już testy owulacyjne ,jeśli mam cykle 33 dniowe to w jaki dzień powinnam zacząć testować :-) ??
    •  
      CommentAuthoraidualk
     permalink
    Witajcie :)
    Ja zaczynam starania jak tylko skończy się @:bigsmile:
    Ostatnio się troche zniedbałam, bo brałam bromergon i letrox, a sobie odpuściłam...
    Ten cykl będzie naszą kolejną walką o maluszka, a ja nie wyjdzie, to zgłaszam się do gina :smile:
    proszę o trzymanie kciukiów:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMamrotka
     permalink
    techniczne: Ja mam dopiero 9 dzień cyklu

U mnie 11 :) idziemy prawie łeb w łeb ;)
    --
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    zgadza się Mamrotka :-)
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Mamrotka: U mnie 11 :) idziemy prawie łeb w łeb ;)

Hehe i u mnie 11 dc.

Wczoraj na komunii zajmowałam się 7 miesięczną Zosią...była cudna :bigsmile:
    Wszyscy mi życzyli, żebym i ja szybko miała...fajnie by było jakby to wszystko zależało od tego czy się chce czy nie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Basia,moja mama zajmuje się takim małym chłopczykiem.Istny Skarb.Spokojny,nie płacze z byle powodu,uśmiechnięty.Ostatnio jak siedziałam,to podbiegł do mnie,wspiął się na kolana i dał mi buziaka i pomachał mi rączką,że już wraca do domu :heartbounce:

Jeszcze była taka sytuacja,że oglądaliśmy razem bajki i nagle antena się przestawiła i nie było obrazu,no to od razu biorę go za rączkę i mówię - idziemy do mamy to Nam naprawi na co mały - do mojej? Powiedziałam,ze do mojej. no to idziemy. I mały mówi - popsuł się nantena i mama patrzy i patrzy na mnie a ja się śmieję a mały nantena i nantena się popsuła :tooth: Musiałam jej przetłumaczyć,bo nie wiedziała o co chodzi.Ale Jej mina - bezcenna :jumping:
    --
    •  
      CommentAuthoraidualk
     permalink
    dziewczyny jeśli cykle mam 28dniowe, to kiedy najlepiej współżyć i po jakim czasie abstynencji, żeby żołnierze byli mocni?:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    techniczne - ja miałam cykle 32 dniowe. Zaczęłabym już teraz powoli testować :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Aidualk,musisz zacząć się obserwować. Kiedy najlepiej współżyć.Wtedy kiedy masz dni płodne-wtedy jest największa szansa.Bez obserwacji nawet mniej więcej tego nie uchwycisz.

Abstynencji ? Kochajcie się wtedy,kiedy macie na to ochotę. A jeśli już masz "ciśnienie" no to obserwacje i jeszcze raz obserwację. Dzięki nim uda Ci się ustalić np. objawy zbliżającej się płodności i wtedy zaczynacie działać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    Oki :-) kupiłam dwa opakowania testów :-) czy lepiej iść na monitoring ???
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Technicze,najlepiej wyluzować :wink:
    --
    •  
      CommentAuthortechniczne
     permalink
    Hussy, chyba tak zrobię, a zajmę się małym pieskiem :-)
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    nawiązując do dni w których robi się badania , mój gin zlecił mi progesteron i prolaktynę po teście z m.. ( czymś) na 23 dc ... , pod wykresem Emilki jest odnośnik do strony w której opisane są badania i jest tam ze te robi się na początku cyklu . Czy któraś z was miała je zalecone na końcówkę cyklu ? - moje cykle są w granicach 26-29 dni

To samo wpisałam na forum : leki ułatwiające ... - jeśli też czytacie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Metoklopramid pewnie. Ja robiłam w takich dniach cyklu. Ogólnie w cyklu są pewne przedziały dni w których można robić odpowiednie hormony, nie jest nakazane tylko i wyłącznie początek cyklu :wink:
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    progesteron robiłam w 18 dc, prolaktynę w dowolnym dniu.
    --
    •  
      CommentAuthoraidualk
     permalink
    prl robiłam w 3 dc, reszty nie pamiętam:tongue:

piszecie o wyluzowaniu się, ale to łatwo pisać,a gorzej uczynić:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    Test z na prl z obciążeniem MTC mi gin zalecał, żebym poszła 4 - 7 dni po skoku.
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    to tak jak mi : ) , myślałam że moze coś się pomieszało bo na początek cyklu też mam badania tylko inne , dzięki za odp :smile:
    --
    • CommentAuthormajka0989
    • CommentTimeMay 31st 2011
     permalink
    witam nie wiem czy to dobre miejsce ale jestem po poronieniu maz wczoraj odebral wyniki badan nasienia a do lekarza dopiero w lipcu ide i chcialam prosic o interpretacje od razu dodam ze laboratorium przetrzymalo probke 2 h przed wykonaniem badan :
    czas uplynnienia w min :60min
    obj(ml): 2
    ph: 8.5
    wystepowanie aglutynacji:-----
    kom. spermotogenezy: 1-2
    leukocyty: 2-3
    erytrocyty: 0
    liczba plemnikow w mln/ml: 35
    liczba plemnikow w mln/ejakulat; 70
    plemniki o prawidlowej budowie: 3%
    plemniki o nierpawidlowej budowie: 97%
    kolor: szarobialy
    lepkosc: prawidlowa
    ruch kat a szybki postepowy: 20%
    ruch kat b wolny postepowy: 20%
    ruch kat c niepostepowy: 20%
    brak ruchu d 40%
    plemniki zywe: 40%
    plemniki martwe: 60%
    moge prosic o interpretacje bede wdzieczna
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Nie chce straszyć ale nie za fajne te wyniki (ale widziałam już gorsze). Troche przeraża % plemników o nieprawidłowej budowie i % martwych. Ale jak sama napisałaś w ciąże udało się zajść. Myślę, że wizyta u lekarza i dalsze badania wykażą co dalej.
    --
    • CommentAuthormajka0989
     permalink
    strasznie sie boje ze nic z tego nie bedzie druga ciaza= drugie poronienie takze to nie wrozy dobrze chyba;/
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nie wiadomo czy winę za Twoje poronienia można przypisać temu jakie jest nasienie...
    jeśli dochodzi do poronienia to przyczyn może być tysiące...
    ja bym nie wyrokowała, że to wina nasienia [które wg mnie wcale nie jest złe]

mój mąż też miał 3 % prawidłowych form a jakoś w ciąże zaszłam i jak dotąd rozwija się ona bardzo dobrze......
    --
    • CommentAuthormajka0989
     permalink
    ;) zaczynam w takim razie myslec pozytywnie ;)))))))))))
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Pozytywne myślenie to połowa sukcesu, jak nie więcej ! :smile::smile::smile:
    --
    • CommentAuthormajka0989
     permalink
    dzieki i spokojnej ciazy zycze;)
    •  
      CommentAuthormarta_885
    • CommentTimeJun 1st 2011
     permalink
    Witam :smile: jestem tutaj nowa, również staramy się z mężem o dziecko i jest to nasz pierwszy cykl (17dc). I dopiero od tego cyklu rozpoczęłam obserwować śluz i mierzyć temp no i nic mi się nie zgadza :sad: Więc śluz płodny występował u mnie 12 i 13 dnia cyklu i w tym samym ból owulacyjny, a temperatura (mierzona w jamie ustnej) codziennie wynosi 36,5 !? mierzę ją o 6 rano po czym kładę się i o 9 mierzę ponownie (bez wstawania )i wynosi już 36,8-9. Bardzo proszę o pomoc, jesteście bardziej doświadczone a ja nie wiem czy to po prostu cykl bezowulacyjny? czy coś robię źle?? Pozdrawiam:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeJun 1st 2011 zmieniony
     permalink
    Wprowadź dane na wykres, będzie łatwiej. Skok temperatury i moment owulacji nie muszą się pokrywać. Jaki śluz obserwujesz w tej chwili? O 9:00 bym nie mierzyła, za późno.
    Nota bene metoda angielska dopuszcza korektę temperatury o pół stopnia za każde pół godziny, to by się u Ciebie zgadzało :smile:.
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
     permalink
    Bardzo dziękuję za odpowiedź, w tej chwili śluz jest gęsty, biały i słabo rozciągliwy i jest go mało
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
     permalink
    Wykres już założyłam
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    z tego co widać na wykresie to chyba owulacji jeszcze nie było....
    ale wprowadź jeszcze godzinę pomiaru
    jeśli mierzysz codziennie o tej samej porze to chyba owu nie było
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Ja chyba dam sobie spokój z 28dni
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    basia, dlaczego?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No coś Ty? :sad:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.