Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeJun 7th 2011
     permalink
    fajnie tu, prawie jak w restauracji:wink:
    zglodnialam od samego czytania!
    --
    •  
      CommentAuthorkitek1981
     permalink
    mi od tego upału to nie za specjalnie chce się jeść:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorZacatecas
     permalink
    Dziewczyny, litosci!!! Jak tak mozna maltretowac nas, emigrantki, tymi ogorami, kasza, kapusta, zurkiem.....
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    A ja właśnie byłam u teściowej (na piętrze) na ogórach...cały słój...:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    mniam mniam
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Baśka.. :tooth: Bigosik,ogóreczki.. żurek . Oszaleję chyba :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorMamrotka
    • CommentTimeJun 8th 2011
     permalink
    czy możemy przestać gadać o żarciu? ;)
    bo mi fotony z głodu w lodówce zdychają...i muszę iśc do sklepu a mi się nie chce.
    A jak tak gadacie o żarciu to się glodna robię....
    --
    •  
      CommentAuthorZacatecas
     permalink
    Do dziewczyn z poznym okresem plodnym: jak sobie radzicie z tymi 2 tygodniami bez serduch? Po co te mierzenie temperatury, moze by zaczac dopiero jak pojawi sie sluz ( u mnie akurat to najwczesniej 7 dc, a plodny dopiero 14 dc) Co robic ze soba przez ten czas? czy ktoras wie, czy mozna to jakos zmienic, przyspieszyc okres plodny, czy to juz taki urok moj?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ZACATECAS ale Ty się starasz czy odkładasz ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorZacatecas
     permalink
    staram sie i wiem, ze nie nalezy wspolzyc przed okresem plodnym, wiec zycie mi uplywa na czekaniuuu
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Zacatecas, nie widzę powodu, dla którego miałabyś nie korzystać z przyjemności przed okresem płodnym:wink: współżyć należy wtedy, kiedy ma się na to ochotę (żeby nie sfiksować). Jedynie trzeba zwrócić uwagę na to, żeby w czasie fazy płodnej nie "działać" codziennie, bo to osłabia żołnierzyki:)
    --
    •  
      CommentAuthorZacatecas
     permalink
    No niby tak, a co wtedy, gdy zolnierzyki sa slabe? Nalezy je "wymieniac" ,co 3 dni powiedzmy, przed okresem plodnym czy lepiej poczekac na najlepszy czas i wtedy dopiero dzialac?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Zacatecas: staram sie i wiem, ze nie nalezy wspolzyc przed okresem plodnym,

a kto Ci takich głupot nawciskał ? :wink::wink:
    toż gorsze są plemniki za długo w jądrach trzymane bo te dopiero się potrafią rozleniwić :wink::wink:

jeśli masz zajść w ciążę to nawet jak się 3 razy dziennie kochać będziecie to zajdziesz :wink:

a nie ma nic gorszego jak wstrzymywanie się od współżycia i potem w okresie owulacyjnym stawianie męża na baczność "bo teraz musimy"

litości :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Zacatecas: Nalezy je "wymieniac" ,co 3 dni powiedzmy, przed okresem plodnym czy lepiej poczekac na najlepszy czas i wtedy dopiero dzialac?

w tych sprawach nie ma miejsca na słowa typy należy, lepiej poczekać itp
    kochajcie się wtedy kiedy macie na to ochotę a nie wtedy kiedy TRZEBA , POWINNO SIĘ, NALEŻY
    bo tak to nie wróżę sukcesu.....
    --
    •  
      CommentAuthorZacatecas
     permalink
    No, 2,5 roku staran i przerabialam juz wszystko, lekarz mowi, ze wszystko ok. Wiec sie staramy. Staramy z mierzeniem, z niemierzeniem tempki, z nakrecaniem i z "olewaniem", z czekaniem i nieczekaniem na okres plodny. Wszystko juz bylo. Nie wiem juz, czy nadal sie starac czy po prostu isc do lekarza i poprosic go o jakies "witaminy". Tak bym chciala, zeby ciaza byla wynikiem naszej milosci, a nie zastrzykow, hormonow, etc. Latwo sie mowi, prawda? Kazda by tak chciala. Poradzcie co zrobic, bo zalapuje powoli dola. Mam 32 lata i mysle sobie, ze im dluzej zwlekam, tym trudniej bedzie w przyszlosci.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ale wszystko przebadane ?
    Ty, mąż ?
    i wszystko ok ?
    --
    •  
      CommentAuthorZacatecas
     permalink
    Maz troche slabo, wiec znowu nie wiem, czy czekac, wymieniac. Przy badaniu spermy pisza, ze 3 dni sie wstrzymac z seksem, ale nie wiecej nz 10 dni do badania. Czyli wychodzi na to, ze po tych 10 dniach sperma bedzie juz gorszej jakosci..
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Myślę, że co 3 dni możecie spokojnie się kochać. Chociaż ja uważam, że najlepiej korzystać z ochoty, a nie wyliczeń:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Zacatecas: Czyli wychodzi na to, ze po tych 10 dniach sperma bedzie juz gorszej jakosci..

na pewno
    bo plemniki "przestarzałe"

ja popieram Martitę - kochajcie się kiedy macie ochotę, bez większych wyliczeń...

a po 2,5 roku nie proponowali Wam nie wiem , IUI chociażby ?
    --
    •  
      CommentAuthorZacatecas
     permalink
    U roznych lekarzy bylam, bo duzo sie przemieszczamy, kazdy badal usg dopochwowo i podstawowe hormony i dobrze bylo. Zawsze tylko lekko podwyzszona prolaktyna, ale ja nerwowa jestem no i pracuje za duzo.
    •  
      CommentAuthorZacatecas
     permalink
    Dzieki dziewczyny za komentarze
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Może to blokada psychiczna? Mam znajomych, którzy w tym roku obchodzą 10 rocznicę ślubu, o dziecko starali się jakieś 6-7 lat. Obecnie odpuścili, bo A. postanowiła coś zmienić w swoim życiu i rozpoczęła studia. Teraz odkładają. Wyniki badań obojga wzorowe...
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    A u mnie spokój i cisza.

ja dziś widziałam straszny wynik. Dziewczyna 82 rocznik prolaktyna powyżej 500 przy normie do 15.
    :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJun 8th 2011 zmieniony
     permalink
    Mnie kobietka z pracy opowiadała o parze która starała się o dziecko 7 lat, nieudało się i rozstali się. Po 4 latach bycia w innych związkach także bezdzietnych ich drogi znowu sie spotkały i teraz mają 3 dzieci:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Mój rocznik... masakra, nie wyobrażam sobie dawki bromergeronu:confused:
    Basia, kiedy testujesz?
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Oj marti jeszcze z 2 tygodnie jak nic:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorZacatecas
     permalink
    Nie wiem martitap, przez pierwszy rok staran (pisze staran, zeby Amazonka mnie tu nie poprawila zaraz :) nie staralismy sie wlasciwie, nic wtedy nie wiedzialam o wlasnej plodnosci, po prostu chcialam uprawiac milosc bez tej calej sztucznosci. gdy minal rok i nic, wtedy zaczelam szukac odpowiedzi i trafilam na 28 dni. o kurka, czyli to juz 3,5 roku! Od 2,5 jestem na 28dni. To dopiero sie zalamka...
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    basia_87: ja dziś widziałam straszny wynik. Dziewczyna 82 rocznik prolaktyna powyżej 500 przy normie do 15.

to pewnie mikrogruczolak........
    --
  1.  permalink
    Witam. Ja tu w tych progach nowa. Więc chciałam się zapytać czy mogę??:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJun 8th 2011 zmieniony
     permalink
    Witaj, witaj w gronie staraczek:bigsmile:

TEORKA: to pewnie mikrogruczolak........

pewnie tak, albo nawet nie mikro
    --
    •  
      CommentAuthorZacatecas
     permalink
    Ja mialam podobny wynik prolaktyny w wieku 17 lat. Nie pamietam dokladnie, ale przy normie dwucyfrowej mialam powyzej 600. Piersi plaskie jak deska a ja tu guzek hormonalny i laktacja. lekarz mi wtedy powiedzial ze mam wynik jak kobieta w 9 miesiacu ciazy. Pozniej dwa ciezkie lata Bromergonu (nigdy sie nie przyzwyczailam do dawki i cisnienie mi tak spadalo, ze gdy w nocy musialam isc do lazienki to szlam po scianach a czesto i czolgalam sie, by sie tylko nie przewrocic). Wspolczuje wiec.
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Witamy w gronie staraczek:)))
    Basia, to tak jak u mnie:bigsmile: właśnie zaczynam lutealną:)
    --
  2.  permalink
    A więc tak staram się już 20 cykli mój jak na razie jeszcze się nie zbadał (postanowiliśmy że jak do czerwca nie wyjdzie to dopiero wtedy on pójdzie na badania) ja w tamtym roku miałam wycinanego torbiela na jajniku miał wymiary 4,6x5,2 (laparoskopowo) a przy okazji sprawdzili drożność jajowodów (jest ok) brałam też przez kilka miesięcy (ok.5-6) duphaston ale nic nie pomógł tylko mi sie @ poprzesuwały
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJun 9th 2011
     permalink
    Zacatecas, starania na żywioł, bez samoobserwacji, to jak najbardziej prawdziwe starania.
    Pomysły na okres płodny przydadzą Ci się na czas odkładania.
    --
    •  
      CommentAuthorZacatecas
     permalink
    Amazonko, ja sie jak najbardziej staram i poszukuje pomyslu co zrobic ze soba w okres przed plodnoscia, ktory w moim przypadku to 2 tygodnie.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Zacatecas: poszukuje pomyslu co zrobic ze soba w okres przed plodnoscia, ktory w moim przypadku to 2 tygodnie

kochać się z przyjemnością na przykład ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthortoudi153
    • CommentTimeJun 9th 2011 zmieniony
     permalink
    dziewczyny sorry ze tutaj pisze ale nie mam czasu szukac:)mam nadzieje ze wybaczycie..otoz mam zrobic FSH LH Estradiol progesteron..w ktorych dniach sie robi??i jak to jest w przypadku bardzo dlugich cykli....bo dni w ktorych sie robi chyba sa ustalone w przypadku cykli okolo 28 dniowych..sadze ze nic nie da jak zrobie np progesteron w 21 dc
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    toudi152
    lekarz Ci nie powiedział wktórym dni cyklu zrobić badania? ja robiłam progesteron w 18dc przy cyklach27-31dniowych. Tak na chłopski rozum to progesteron robi się w drugiej fazie wiec jak sie obserwujesz to kilka dni po skoku i chyba powinno być ok, ale lekarzem nie jestem, lepiej dopytaj swojego gina.
    --
    •  
      CommentAuthortoudi153
     permalink
    no powiedzial ale ja mam cykle tak 78, 79 dni wiec nie wiem czy jest sens robic w 21dc
    •  
      CommentAuthorZacatecas
     permalink
    Teorka,
    no wiem, duza juz jestem :wink:
    Ale co zrobic z glowa? O czym myslec, zeby nie myslec?
    Pzdr
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    toudi153 to spróbuj tego 21dc, zawsze możesz powtórzyć badanie. Tak długie cykle to chyba nie jest zbyt normalne. Jak będziesz mieć wyniki to może to wyjaśni dlaczego masz tak długie cykle. Nie mogę Ci za bardzo doradzić bo ja mam cykle książkowe. Może ktoś jeszcze Ci coś napisze. Powodzenia.
    --
    •  
      CommentAuthorTamara74
    • CommentTimeJun 9th 2011 zmieniony
     permalink
    toudi153: no powiedzial ale ja mam cykle tak 78, 79 dni wiec nie wiem czy jest sens robic w 21dc

najpierw musisz wiedziec kiedy masz owu, jak to bedziesz wiedziec, to 7 - 8 dni po owu możesz zrobić progesteron.
    Resztę robi się do 5dc i przed samą owu. Nic w ciemno nie wymyślisz. Musisz wiedzieć w którym dniu cyklu jesteś.
    Tu masz wypisane kiedy i jakie badania robić.
  3.  permalink
    toudi153: ja mam cykle tak 78, 79 dni wiec nie wiem czy jest sens robic w 21dc
    Moim zdaniem badanie progesteronu przy takiej długości cyklach w 21 dc nie ma sensu. Najlepiej zacznij prowadzić obserwację, tak z 7 dni po skoku możesz zrobić badanie lub opcja druga zrobić monitoring i po potwierdzeniu owulacji odczekać kilka dni i zrobić badanie.Jescze inaczej można założyć, że cykle masz regularne i zrobić badanie w załóżmy 71 dc to jest jednak ryzykowne bo jak wiadomo wszystko może się zmienić np. owu będzie szybciej lub później no i niewiadomo ile u Ciebie trwa faza lutealna.
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Ja bym dołożyła do tej listy badań prolaktynę.
    --
    •  
      CommentAuthortoudi153
     permalink
    dwa poprzednie cykle trwaly 78 i 79 dni w jednym fl 20 dni w drugim 11 dni
    •  
      CommentAuthorsabi030281
    • CommentTimeJun 10th 2011 zmieniony
     permalink
    mój 4 cykl bedzie cyklem starania sie o dzidzie od kiedy moge zacząć brać kwas foliowy??
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeJun 10th 2011
     permalink
    Sabi, chyba w sumie od razu można. Mi Pani. gin powiedziała,że dobrze jest zażywać jakieś 3 miesiące przed staraniami.I wyszło,że zaczęłam brać miesiąc przed tym jak się udało.
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    3 miesiące przed staraniami powinno się zacząć łykać.
    --
    •  
      CommentAuthorsabi030281
     permalink
    tylko ze ja odkładałam a dziś doszlismy z męzem do wniosku ze zaczniemy sie starać o maluszka
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    To zacznij łykać kwas foliowy od razu. Ja w pierwszej ciąży zaczęłam jak zobaczyłam plusa... bo wcześniej nie kalkulowało mi się łykać przez 3 lata (tyle trwały starania)... od poronienia nie zaprzestałam jednak, więc brałam dłużej niż te 3 ms zalecane przed staraniami. :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.