Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsabi030281
    • CommentTimeJun 10th 2011
     permalink
    a pora brania nie gra roli??
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Nie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsabi030281
     permalink
    Talinka dzięki słonko:jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Nie ma sprawy! :cool:
    --
    • CommentAuthorsara32
     permalink
    Niektórzy ginekolodzy zalecają kwas foliowy nawet podczas stosowania antykoncepcji na wypadek ewentualnej wpadki.
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    kiedyś czytałam gdzieś, że w niektórych krajach w ogóle kobiety ciagle biora kwas foliowy - właśnie, gdyby nawet zaszływ nieplanowaną ciążę. To najwazniejszy suplement, często jedyny potrzebny w ciąży przebiegającej prawidłowo.
    --
    •  
      CommentAuthorJade
     permalink
    Ja odstawilam narazie folik bo mialam straszne zawroty glowy po nim... bralam najpierw 1mg przepisany przez gina, a pozniej zmienilam na 400mcg ale nic nie pomoglo dopiero jak odstawilam przestalo mi sie krecic w glowie. Jak widac z folikiem tez mozna przedobrzyc :tongue:
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorsabi030281
     permalink
    szczerze od wczoraj nie biore tabletek coprawda zostały mi chyba 3 ale odstawiłam
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
    • CommentTimeJun 11th 2011
     permalink
    sara32: Niektórzy ginekolodzy zalecają kwas foliowy nawet podczas stosowania antykoncepcji na wypadek ewentualnej wpadki.

Kwas foliowy pojawił się nawet w tabletkach antykoncepcyjnych, jakże to świadczy o ich skuteczności.
    --
    •  
      CommentAuthorsabi030281
     permalink
    ja kupiłam folik i biore go od wczoraj i wątpie że w tym cyklu mi sie uda ale moze na nastepny a jak nie to sierpniowy moze juz bedzoe dobry
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Hussy, a jak u ciebie w rodzinie zareagowali na ciąże?? Czy jeszcze tajemnica?:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeJun 12th 2011
     permalink
    Basia, nie, jeszcze moja rodzina nie wie o ciąży
    --
    •  
      CommentAuthorkitek1981
    • CommentTimeJun 13th 2011
     permalink
    u mnie też tylko pare osób wie, mama, rodzeństwo, teściowie i 2 koleżanki z pracy i 3 inne koleżanki, najmniej jestem zadowolona z reakcji mamy i siostry :(
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJun 13th 2011 zmieniony
     permalink
    Ooo to jak zareagowały, jeśli można wiedzieć.

A u mnie znów długi cykl się szykuję:sad:.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    sara32, przyczyną zalecania brania kwasu foliowego podczas stosowania anty hormonalnej jest jej działanie na organizm.
    --
    •  
      CommentAuthorbeataM
     permalink
    Czesc Wam jestem tu nowa. Wlasnie zaczal mi sie pierwszy cykl po laparoskopii z powodu niepekajacych pecherzykow, podejrzenie PCOS. Czuje sie tu troche taka pogubiona, dlatego zapraszam pod moj wykres, pomoc w interpretacji, chetnie nawiaze kontakt z dziewczynami ktore podobnie jak ja staraja sie o dziecko. Pozdrawiam
    •  
      CommentAuthormarta2811
     permalink
    beataM musisz ten wykres udostepnic
    •  
      CommentAuthorkitek1981
     permalink
    Basia, ani gratuluję, ani cieszę się, tylko tyle, czy jestem pewna, bo mama na teście nie widziała bladziocha (jak nie jak był wyraźny!), no i że nie ma się póki co cieszyć, nawet teraz jak mi się tydzień spóźnia, to do niej jakoś tak średnio dociera, dotarło chyba dopiero dzisiaj, jak miałam odruch wymiotny na gotujące się truskawki, bo mama dżem robiła, a na info, ze chcę iść już do gina, to że nie ma co tak szybko iść :( a moja gin wraca z urlopu pod koniec czerwca i ja tak długo chyba nie wytrzymam ;(
    a siostra tylko popatrzyła na test i też bez komentarza!
    a może przewrażliwiona jestem, do tego burza hormonów i jakoś tak mnie to wszystko mocniej dołuje :(
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Moja mama jak zobaczyła test to tylko się zapytała "Czy to nie za wcześnie?" (po poronieniu) ...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    o matko mam nadzieje że u mnie jak się kiedyś wkońcu uda to myślę ze się ucieszą bali się jak byłam bez pracy teraz chyba czekają podobnie do mnie:)zobaczymy mam nadzieje ze nie długo już będę musiala czekac aby się o tym przekonać:)
    --
    • CommentAuthortessi
     permalink
    Witam,
    mam pytanie, wiem że pewnie gdzieś ono już "padło" ale mam nadzieję że mnie od razu nie skreślicie... powiedzcie jak czesto tzn. co ile dni czy codziennie należy współżyć żeby zajść w ciążę?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Wystarczy skorzystać z okresu płodnego. Częstotliwość nie ma znaczenia.
    --
    •  
      CommentAuthorTamara74
    • CommentTimeJun 13th 2011 zmieniony
     permalink
    To zależy. Jedne w ciążę zaszły po 1 współżyciu w cyklu, jedne po codziennym współżyciu, jeszcze inne przy współżyciu co drugi dzień. Ale najważniejsze to współżyć w dni płodne.
    ---
    No i się powtórzyłam za Amą:)
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Nie skreślimy :smile:. Są różne szkoły, najlepiej na żywioł, ale jeśli macie problemy z płodnością to niezłą metodą jest współżycie od pojawienia się pierwszego śluzu płodnego co dwa dni mniej więcej. Z tym, że nie ma nic gorszego niż zmuszanie się do kochania. Były tu ciąże z jednego "serduszka" w całym cyklu jak i takie, gdzie pary kochały się przez cały cykl, często dwa razy dziennie.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    A u mnie teściówka to w siódmym niebie bedzie. Trochę chodzi i podszeptuje, że ona by już chciała byc babcią heh
    --
    • CommentAuthoradda78
     permalink
    a ja jakoś nie mogę sobie wyobrazić moich rodziców i teściów jako dziadków..wiem tylko,że starsi byliby szczęśliwy--tatę dzieci bardzo lubią,tak samo brata..i mamę też...teściowie mają 1 wnuka,który dość rzadko odwiedza..ale też okazują mu uczucia..także reasumując pewnie wszyscy by się cieszyli..ale kiedy to będzie..pewnie w najmniej spodziewanym momencie..tak jak wszystko w moim życiu..kitek..trzymaj się..na pewno będą zadowoleni..pozdrawiam serdecznie..
    --
    •  
      CommentAuthorkitek1981
    • CommentTimeJun 14th 2011
     permalink
    wiem, ze z czasem też się oswoją z tą myślą i będą się cieszyć i potem aż będę miała dosyć ich pytań, jak się czuję itd:devil: no ale pierwsze wrażenie już było i jakiś smutek zostanie :( no ale co tam, ja się cieszę:jumping:
    dziewczyny mam pytanko, kumpela stara się o dzidziusia, robiła testu owulacyjne, najpierw wychodziły negatywne, ale jak zaczęły wychodzić pozytywne, to już od 3 dni ma takie, no i nie wiemy jeszcze, czy nie będą dłużej, co to może znaczyć i czy powinna się tym martwić ?!
    --
    •  
      CommentAuthorMamrotka
     permalink
    Ale mam dziś doła..... :(
    Chyba PMS mnie łapie....o ile to PMS bo nawet nie wiem kiedy ja mam testowac, czy @ się spodziewać.
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Pomyślcie dziewczyny, że za czasów naszych mam to nie było ani testów ciążowych, ani usg. Kobieta się po jakimś czasie orientowała, że okresu brak i po tych 6 tygodniach najwcześniej ginekolog stwierdzał czy ciąża jest czy nie i to było wszystko. Może dlatego tak sceptycznie podchodzą do Waszych bladych kresek co nie znaczy, że się nie cieszą lub nie będą cieszyli, jak już uwierzą :smile:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    _Isia_: to nie było ani testów ciążowych, ani usg.

Jak byłam w pierwszej ciąży to mama sama mnie zapytała czy robiłam "próbę ciążową" :bigsmile: za jej czasów było badanie z krwi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Jak mi moja powiedziała, że w żadnej ciąży nie miała usg to aż buzię otworzyłam z wrażenia ;)
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    moja mama jak byla ze mna w ciazy to pod koniec miala robionego rentgena, zeby zobaczyc czy jest nas dwojka... (po co im bylo potrzebne to wiedziec - nie mam pojecia)... mama miala przeogromny brzuch (wazylam 4400g), a ze ma 150cm wzrostu to ten brzuch musial byc naprawde nieprawdopodobnie wielki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
    • CommentTimeJun 14th 2011 zmieniony
     permalink
    No to sluchajcie co sie mojej mamie przydarzylo gdy byla w ciazy ze mna... W ciazy czula sie bardzo dobrze, brzucha jakiegos wielkiego nie miala wiec lekarz jak osluchiwal brzuch to jak znalazl jedno bicie serduszka to na tym poprzestał. Dwa tygodnie przed rozwiazaniem moja mama bardzo zle sie poczula wiec lekarze zdecydowali, ze zrobia usg - wtedy wykorzystywane w szczegolnych przypadkach. I co sie okazalo? Ze bedzie miec blizniaki!:devil: Wyobrazcie sobie ich zaskoczenie:wink: A to jeszcze byl czas kartek i musieli sie niezle naglowic zeby na gwalt wszystko skompletowac dla dwojki dzieci:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    niezłe, carrotka;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    swoją drogą rentgen dla kobiety w ciąży to też świetny pomysł :rolling:
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    A najlepsze jest to, że tylko babcie wiedziały ze urodzimy sie dwie. Cala rodzina miala niespodzianke :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    CARROTKA a urodziłyście się naturalnie czy przez CC ?
    bo się zastanawiam czy zawsze ciążę bliźniacze były kończone cesarskim cięciem czy tylko teraz to się praktykuje ?

moja mama przez to jak było ileś tam lat temu straciła by pierwszego syna
    bo żaden lekarz jej szyjki macicy nie zbadał i się okazało , że ma skróconą i otwartą i Michał [brat mój najstarszy] urodził się 2 msce przed terminem :confused:
    dobrze, że sam oddychać umiał [ku wielkiemu zaskoczeniu lekarzy] bo był to rok 1980 i w naszym szpitalu ani pół inkubatora nie było ani niczego :sad:
    ale dał radę i dzisiaj jest wielkim, dorodnym chłopem :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    A u mojej matki jak chodziła w ciazy z moimi siostrami, to pan doktor powiedział po usg, że będzie duży chłopak i co...z Jacka zrobiły sie dwie dziewczynki...i jedna z ogromną śliwą pod okiem...
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    moja ciocia urodziła w 1982 roku bliźniaki nie przez cesarkę. Teraz też przeciez rodzą się naturalnie. Kuzynka mojego męża w tym roku urodziła naturalnie bliźniaki:) I wyrobiła się w 2 godzinki :)
    Basia, niezłe. A co to znaczy, że ze śliwą pod okiem?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    KARKO: Teraz też przeciez rodzą się naturalnie

no tu na 28 dni dawno nie widziałam porodu SN bliźniaczego
    wszystkie dziewczyny już praktycznie od samego początku piszą, że będzie CC
    dlatego myślałam, ze to norma jakaś :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    KARKO: Basia, niezłe. A co to znaczy, że ze śliwą pod okiem?

Były ułożone na odwrót jedna nóżkami, a druga głową i jeszcze będąc w środku jedna drugiej oczko podbiła:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorcarottka
     permalink
    Teorka- urodzilysmy sie naturalnie. Tylko jak moja siostra urodzila sie pierwsza to mojej mamie zaniknely skurcze:confused: No i ja juz sie sina urodzilam... Cale szczescie ze bylam silniejsza niz siotra to przezylam. Mysle ze teraz robia cc wlasnie zeby uniknac takich sytuacji. A teraz zawiajm sie na usg! :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Ja dziś badania robie, w tym tą cholerę prolaktynę...
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
    • CommentTimeJun 14th 2011 zmieniony
     permalink
    W moim M do klasy chodzili bliźniacy (rocznik 1980) . Ich mama dowiedziała się o 2 w czasie porodu. Urodziła pierwszego synka, myślała, że koniec, a lekarz do niej - jeszcze chwila i będziemy dalej przeć:shocked: jak mi to żona jednego z nich opowiadała, to myślałam, że zaraz zacznę się turlać ze śmiechu:)))
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    To samo zdarzyło się mojej znajomej w 1987, wedle USG miał być duży chłopiec, a urodziły się dwie małe dziewczynki :smile:.
    --
    •  
      CommentAuthorJade
     permalink
    moj siostrzeniec (co prawda nie z blizniat) urodzony w 1999 roku tez cala ciaze byl dziewczynka a na sali porodowej lekarz mowi do mojej siostry "Gratutluje ma pani slicznego synka" hehehehe. Tak sie zastanawiam ze z dziewczynki zrobic chlopca ok jakos paluszek ulozy i na usg wyjdzie pindzelek, ale z chlopca dziewczynke? :jumping:
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorZacatecas
     permalink
    Dziewczyny, m. zrobil badanie nasienia i wyszlo tragicznie, 0% ruchliwych, nieruchliwych 65%, 98% z uszkadzona glowka, 0% normalnych, itp. masakra jakas. w takim dniu odechciewa sie wszystkiego.
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJun 15th 2011
     permalink
    Zacatecas poszukajcie dobrego androloga, może przyczyna nie jest jakaś skomplikowana i da się jeszcze wyciągnąć na prostą i może być dobrze, nie ma co się wcześniej załamywać...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormartitap
     permalink
    Mój chrześniak też miałbyć dziewczynką, a na sali porodowej okazało się, że jest siurak:shocked:i tak z Nikolki zrobił się Mateusz (2001):bigsmile: podobno na usg wargi sromowe mogą być takie duże, nabrzmiałe, że lekarz mysi z siusiakiem.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kilka lat temu takie pomyłki zdarzały się bardzo często...
    teraz ja osobiście się dawno nie spotkałam...:wink:
    zdarza się co prawda, że w 4, 5 mscu z dziewczynki nagle robi się chłopak
    albo odwrotnie
    ale żeby się przy porodzie co innego okazywało to się nie spotkałam :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.