Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormpc
    • CommentTimeJul 11th 2011
     permalink
    Nieśmiało dziękuję, chociaż jeszcze do końca nie wierzę, że się udało :wink:
    Ja sobie odpuściłam mierzenie w 1. fazie bo dłużej już nie wytrzymałam i jakaś taka spokojniejsza byłam! :) Więc polecam:D
    Idę dzisiaj na betę- proszę o kciuki:shamed:
    • CommentAuthornika1981
     permalink
    gratulacje!!! fajnie czytać że się udało:)
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Witam Was wszystkie Kobitki!

Co prawda dopiero od miesiąca z chłopakiem staramy się o dziecko, ale pochłonęło mnie to tak bardzo, że nie potrafię o tym przestać myśleć i czytać. Staram się właściwie przygotować do tego jakże ważnego etapu mojego/naszego życia. Niczego bardziej nie pragnę jak maluszka w moim brzuszku. Jestem właśnie w 25 dni cyklu, za 4 dni powinnam wiedzieć czy coś z tego będzie czy trochę się to przełoży w czasie. Powiedzcie mi dziewczyny, jak Wy się do tego przygotowywałyście,czy udało Was się za pierwszym razem, w jakich okolicznościach dowiedziałyście się o tym, że nosicie w sobie szczęście, jak powiadomiłyście o tym swojego partnera(to może byś śmieszne;)) jak się czułyście w pierwszych dniach, jak wyglądał Wasz poród i jak czujecie się mając już swoje maleństwo przy sobie? Innymi słowy piszcie wszystko co Wam się kojarzy z błogosławionym stanem.:smile:

Pozdrawiam ciepło :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkitek1981
     permalink
    mpc gratuluje i trzymam kciuki za bete :flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    pitaja prawie do każdego swojego pytania znajdziesz odpowiedni wątek :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
    • CommentTimeJul 11th 2011 zmieniony
     permalink
    pitaja, trochę za dużo pytań jak na jeden raz :) Poza tym naprawdę dużo dziewczyn tutaj stara lub starało się o dziecko wiele miesięcy więc gdyby każda z nas miała odpisać cięgiem na Twoje pytania to wyszła by niezła książka :)
    Proponuję, żebyś zajrzała na wątek "Przyszłe mamusie" na początek, Możesz też przejrzeć dostępne wykresy i karty ciąży na 28dni, w nich znajdziesz najwięcej odpowiedzi.
    --
    • CommentAuthornika1981
     permalink
    Pitaja, byla byś mega szczęściarą..My staramy się 2 lata:( ale znam przypadki koleżanek które zaszły w pierszym cyklu więc trzymam kciuki
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Pitaja ja też miesięczny świeżak- więc łączę się i w oszołomieniu i w czytaniu wszystkiego co popadnie:) Na pewno uspokoimy się z kolejnym cyklem i na spokojnie bardziej podejdziemy do tematu, no chyba, że ten pierwszy rzeczywiście okaże się nietypowo szczęśliwy:)
    --
    •  
      CommentAuthormpc
     permalink
    Nieśmiało dziękuję dziewczyny i donoszę, że beta sobie ładnie rośnie!:swingin::cheer: Oby tak dalej!

Ja mam koleżankę, która i przy 1. i przy 2. dziecku zaszła w ciążę przy pierwszym podejściu, kuzyn ma 2. dzieci też z takich szybkich podejść, więc jest to możliwe!
    Także nie łamcie się dziewczyny bo wszystko jest możliwe:tooth:
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Igisiowa przygotowywałaś się jakoś specjalnie? Ja wpierniczam kwas foliowy od miesiąca, żadnego alkoholu, kawę też ograniczyłam :wink:Jestem w 26 dc, no i myślę za za kilka dni coś powinnam wiedzieć. Kurcze, no chciałabym... :updown:. A u Ciebie jak to wygląda? Masz jakieś objawy?
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Dziewczyny sorki za tą liczbę pytań, chciałabym wiedzieć wszystko o wszystkich i później szukać jakiś symptomów u siebie;)Taka już moja głupia natura. Jestem strasznie podekscytowana tym, że się w końcu zdecydowaliśmy:) Wybaczcie.. :boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    pitaja, no to póki co zapraszam do siebie :)
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Ja tak naprawdę, muszę Wam się przyznać Moje Drogie,że tak w ciemno celowałam z tym zajściem w ciąże. Sama już nie wiem czy liczy się częstotliwość czy "jakość" hehe;) Staraliśmy się robić to mniej więcej co drugi dzień, no i jak moim magicznym,telefonicznym programie pojawił się sygnał, że dzisiaj są dni płodne to zaatakowałam 2 razy:P No nic zobaczymy, no ja JUŻ po prostu kocham ten brzuszek. Powiedz mi proszę kate 1 czy Ty tak za pierwszym razem, czy dłużej starałaś się o niunie? Szczerze Ci powiem, że jestem na tym forum od 2 dni i nie bardzo jeszcze wiem jak tu się poruszać;) Więc nie bardzo wiem, co oznacza "zapraszam do siebie", chodzi o to że mam zajrzeć na Twój profil? czy dodać się jako " Przyjaciółkę"? Podpowiedzcie mi dziewczyny, bo już od tych starań się zielona zrobiłam:P
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Dokładnie tak zrób :) Mnie starania zajęły kilkanaście miesięcy więc sama widzisz, że opisać wszystko tutaj nie sposób, no i trochę szkoda czasu. Po prostu poczytasz pod moimi wykresami i kartą ciąży.
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Dodałam Cię "Przyjaciółeczko" a teraz zagłębie się w Twój przypadek. Pozdrawiam i dziękuje za cierpliwość i pomoc:)
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    :)
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
    • CommentTimeJul 12th 2011 zmieniony
     permalink
    Pitaja ja tez wcinam kwas foliowy, zdrowiej jem- odstawiłam wszelkie śmieci i alkohol od okolic owulacji. Wczoraj dokupiłam jeszcze magnez, ale myślę że ten cykl to niestety porażka bo wczoraj doszły bóle krzyża, podbrzusza i plamienia jak na wczesny (25dc przy cyklach 30) okres.
    Co do objawów to dziwny ten cykl mam, bo większość dni sucha a dookoła owulacji- przed i parę dni po brunatny śluz, od okolic owulacji pojawił się u mnie cały dzień metaliczny posmak w buzi i takie nie za fajne uczucie na żołądku i w przełyku ale nie do końca mdłości czy zgaga- taki dyskomfort. Z czasem metaliczny po paru dniach wsiąkł a doszło odbijanie nawet po wodzie. Myślałabym że to psychika szaleje, ale przed objawami nie doczytałam że mogą to być pierwsze objawy ciąży a dopiero po nich. No ale od wcz mam plamienia takie "przedokresowe" mimo że na @ trochę za wcześnie. Ale co dziwne poczucie mdłości i niesmaku nadal pozostaje i dziś od rana średnio miło w ukł. pokarmowym;/
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJul 12th 2011
     permalink
    Pitaja, jakiego programu używasz?
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Wiesz co igisowa? Moja koleżanka miała tak że do 3 miesiąca miała normalny okres i nie wiedziała, że jest w ciąży;)Dowiedziała się przypadkiem. No wiesz, wszystko się może zdarzyć. Ja też już czekam jak na szpilkach, żeby nie dostać tego okresu, ale też wydaje mi się że DUPA, bo jajniki mnie kują. No zobaczymy, jak nie teraz to w przyszłych miesiącach na pewno się uda. Musimy być pozytywnie nastawione. Raz lekarz do mojej koleżanki, również starającej się o dziecko powiedział " O dziecko się nie stara, dziecko się kocha". No i chyba to też jest ważne. Dawaj znać na bierząco i jak nam nie wyjdzie to od przyszłego miesiąca trzaskamy razem wykresiki, ok? A tak w ogóle to Ty jesteś mężatką?:P Bo u mnie kolejnym problemem jest to, że nie mamy jakoś tak teraz czasu na ślub i do przyszłego roku na pewno nie będziemy mieli, więc chcemy mieć najpierw dziecko:)

Amazonka ja mam sony wave i tam w aplikacjach możesz pobrać sobie program SDiary, fajny można dodawać notatki, wylicza dni płodne i do tego tworzy statystyki z okres.
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Igisiowa, widzę że Ty też przez ten cykl z temperaturą słabo stoisz, ja zaraz lecę do apteki po termometr, trzeba się do tego przyłożyć :)
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    pitaja: wylicza dni płodne

Niestety, cykl to nie matematyka, nie wyliczysz dni płodnych
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Pitaja ja nie mężatka oficjalna (światopogląd), ale staż 9-letni mamy:)
    Dziś mam 25 dc plamienia od wcz wieczora i ból brzucha, krzyża, ale dziś od rana nadal dyskomfort trawienno mdłościowy a plamienia znacząco mniejsze. Obaczymy:)))))))
    Ja to wyczekam do soboty=29dc i tak czy tak zrobię test- mamy wesele w rodzinie i wolałabym wiedzieć na czym stoję i tak będę musiała sie nagimnastykować żeby wytłumaczyć czemu nie piję:) Bo woleliśmy nie mówić wszystkim bo presja i ciągłe pytania by mnie zjadły psychicznie. Co do obserwacji od kolejnego cyklu- chętnie:) ja ten wypełniam częściowo, muszę się zmotywować do mierzenia temp:)
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    pitaja: trzeba się do tego przyłożyć :)

pitaja i igisiowa, zachęcam i polecam wybranie jednej z metod obserwacji (Roetzera, Kippleyów, angielska, niemiecka, Billingsa, czy Kramarek).
    Mnie osobiście najbardziej odpowiada metoda Roetzera, ale myślę, że warto poczytać o każdej i samemu zdecydować.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Pitaja, na jakiej zasadzie działa ten program? Skąd bierze swoją interpretację Twojej płodności?
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Ja korzystałam wcześniej ze strony kalendarzyk.net.pl gdzie dni płodne wyliczane były matematycznie na zasadzie mniej więcej:
    -14 dni od końca najdłuższego i najkrótszego cyklu określone jako owulacja
    -plus przed tym okresem wyznaczone 3-4 dni na żywotność plemników
    Program podawał przybliżony okres płodny. Taka sama zasada tu http://www.babyclub.de/service/fruchtbarkeitskalender/ergebnis/
    jest stosowana plus podaje info kiedy lepiej starać się o dziewczynke kiedy o chłopca i kiedy najwcześniej możliwe testy.

=na skróty i baardzo matematycznie i uśredniająco
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    czyli korzystałaś z przestrzarzałego kalendarzyka małżeńskiego :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Talinka: czyli korzystałaś z przestrzarzałego kalendarzyka małżeńskiego :wink:

Dokładnie :) Dobrze, że jesteś "staraczką" a nie "odkładającą" ;)
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    hehehe nie no nie bazowalam tylko na kalendarzyku- używalam go do zapisywania cykli "notatnik", a metody mechaniczne w użyciu:)
    Po prostu podejrzewam że na takiej zasadzie działaja te wszystkie programi na iphone'a i inne telefony:)
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Sądzisz, że wszystkie programy opierają się na kalendarzyku?
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Może wszystkie to przesada.
    Te najprostsze na pewno, nie twierdzę, że przetestowałam wszystkie możliwe aplikacje, ale większość nie ma tylu opcji do wypełniania i obserwacji jak tu są stosowane.
    Zdecydowana większość bazuje na matematycznych wyliczeniach odwołujących się tylko do długości cykli.
    Pozostałe nie podają raczej sms na tacy "masz dni płodne" a działają tak jak 28dni- na zasadzie pogłębionych analiz a decyzję i ocenę stanu każdy podejmuje sam.
    http://itunes.apple.com/us/app/iperiod-ultimate-for-ipad/id364867853?mt=8
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    IPeriod zakłada, że faza lutealna trwa 14 dni, ale jej długość można modyfikować.
    IPeriod nie służy do odkładania poczęcia. No to po co było tyle klepania w klawiaturę, aby ten program powstał?
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Moim zdaniem zdecydowana większość ludzi stosuje te kalendarzyki na zasadach jak ja je stosowalam- do notowania długości cykli, ale nie opierają się jedynie na nich do planowania bądź odkładania rodziny. To po prostu ułatwiacze życia, z łatwo dostepną historią i możliwością wklepania tylu danych iloma dana osoba jest zainteresowana. Takie jest moje zdanie na ich temat, ale powtarzam ponownie- ani ja programista ani tester wszystkich aplikacji, bazuję na opinii osób, które znam i które z tego korzystały.
    Pitaja pisala że komórka ja powiadamia o płodnych dniach- może niech da znaka jak ta aplikacja dziala i na czym bazuje powiadomienie, sama jestem ciekawa.
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    pisałam już o programie OvuView polecam :) ten program nie opiera się na kalendarzyku, wpisuje się temperaturę, śluz, szyjkę macicy i inne objawy, program zbiera to wszystko i analizuje według kilkunastu metod. Program nadaje się do odkładania i do starań, jak się dobrze poszuka to można znaleźć coś przyzwoitego na telefon.

A od następnego cyklu zamierzam do was dołączyć staraczki :) Czyli lada dzień ;)
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Ooo to mi się podoba, bo tak to myślę, że wnioskowanie moje może być błędne:)
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Amazonka, właśnie tak jak powiedziałaIgisowa mój telefon też wylicza matematycznie, mniej więcej dzień owulacji, podświetla mi się na różowo kilka dni, które prawdopodobnie mogą być płodne ( wtedy zazwyczaj atakuje Mojego, jeszcze ze dwa dni przed tym kiedy jest to zaznaczone na różowo).Poza tym podoba mi się to, że mam historię swoich cykli w moim telefonie. I jak idę do gina to zawsze mogę mu pokazać jak to wyglądało przez ostatnie pół roku. Program wygląda mniej więcej tak: http://s2.appbrain.com/screen?id=-1225095886278876419&i=2
    Tak robiłam do tej pory...Ale pewnie Agael77 ma racje, że matematycznie się nie wyliczy dni płodnych. Najlepiej zaufać swojej naturze i czuć siebie! W związku z czym muszę przyznać, że 28dni.pl nie ma porównania z tym pierdkiem telefonicznym;)
    KUPIŁAM TERMOMETR!! Od jutra rano mierzę tempkę. Właśnie Kate1 ma rację, jeszcze przecież Igisowa wybrać jakaś metodę, sprawdzałaś już jakieś?
    Kurdę kiedyś myślałam, że to takie pstryk i siedzi, a tu trzeba tempkę mierzyć, zaglądać w pipke, robić wykresy i wybierać metody.. Ja pierdykam

:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Gilese to ja Cię klikam jako "psiapsiółke", bo my z Igisową zaczynamy ostro od tego miesiąca, a wiadomo, że obserwowanie czyjej sytuacji motywuje do działania:)
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Dziewczyny, jak już się zorientujecie co i jak i zaczniecie pomiary i obserwacje to same zobaczycie jak to wciąga, zwłaszcza osoby starające się o dziecko :)
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    No ja jeszcze nie zaczęłam takich dokładnych, ale już jestem tym przesiąknięta:)
    --
    •  
      CommentAuthorJade
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    a po kilku nie udanych probach taki entuzjazm ucieka i przychodzi wyciszenie i cierpliwe czekanie na co ma byc to bedzie :peace:
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Święte słowa Jade :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Też tak myślę, że na razie to my oszołomione jesteśmy decyzją, ale po 2-3 cyklu pył opadnie i spokojniej podejdziemy do tematu:)
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    gilese, wg jakich kilkunastu metod? Na świecie jest ich max kilka.
    Pitaja, w czym Ci pomoże "czucie siebie"? Czucie samo w sobie jeszcze pozwala na rozpoznawanie płodności.
    Co to znaczy "pstryk i siedzi"? Chodzi o czas nauki metody?
    Oszołomione może decyzją o staraniach. Samoobserwacja to rutyna na lata, nic nadzwyczajnego, zwyczajny element dnia, także na wyjazdach.
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
    • CommentTimeJul 13th 2011 zmieniony
     permalink
    Amazonka: Oszołomione może decyzją o staraniach. Samoobserwacja to rutyna na lata, nic nadzwyczajnego, zwyczajny element dnia, także na wyjazdach.

Tak- dokładnie decyzją o staraniu się o potomka, bo z tego co rozumiem obie w celach ciążowych zaczynamy obserwacje a nie w celach odkładania.
    W przypadku odkładania ja osobiście wrócę do mechanicznych.
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
    • CommentTimeJul 13th 2011 zmieniony
     permalink
    Amazonka przepiszę Ci wszystkie :)
    Reguły 21/20 dni
    Reguła pierwszych 4/5/6 dni
    Metoda Doringa
    Metoda B (Billingsa)
    Metoda R (Rotzera)
    Metoda K (Konrada/Kippleya)
    Reguła C (ostrożna)
    Reguła pięciu dni suchych
    Reguła czterech wysokich temperatur
    Reguła pięciu wysokich temperatur
    Metoda Marshalla (PTC)
    Reguła ostatniego dnia suchego
    Metoda dni standardowych
    Kalendarzyk
    Owulacja wyznaczona przez użytkownika

I tak wiem że Kalendarzyk to nie NPR i że te różne metody są do wyznaczania różnych faz cyklu, pierwsze trzy cykle zapisywane były właściwie nie interpretowane przez większość metod, program uczył się mojego organizmu. Obecnie do interpretacji mojego cyklu angażowane są prawie wszystkie metody, co sprawia że na granicy drugiej i trzeciej fazy interpretacje się rozjeżdżają i część metod wskazuje na niepłodność, a część jeszcze ciągle na dni płodne. Daje mi to fajny podgląd jak wyglądałaby interpretacja mojego cyklu w innych metodach, bo sama znam i stosuję tylko Rotzera.

Ogólnie cieszę się że postanowiłam stosować NPR jeszcze przed staraniami, pół roku to może niezbyt duże doświadczenie, ale nauczyłam się rozpoznawania dni płodnych i mam nadzieję że starania pójdą nam szybko, a po porodzie będzie mi łatwiej rozpoznać objawy płodności ;)
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    gilese przyglądałam się wczoraj temu programowi i jak wrócę z wyjazdu to spróbuję go sciągnąć:) jak będe miala pytania to uderzę do Ciebie:)
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Kategoria ma to do siebie, że się zmienia, dlatego warto wykorzystać krótki czas starań na zebranie doświadczenia na czas odkładania.
    Czy interpretacja wg metody Rotzera wg programu jest prawidłowa? Co to jest metoda "ostrożna"?
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    Amazonka: Czy interpretacja wg metody Rotzera wg programu jest prawidłowa?
    Jeszcze nie wiem bo ta metoda w programie wymaga zaobserwowania sześciu pełnych cykli (a mój szósty obserwowany właśnie się kończy, a właściwie piąty pełny, bo pierwszy był tylko z temperaturą).
    Co do Reguły ostrożnej to mam wrażenie że to po prostu zaostrzone wymagania co do fazy wyższych temperatur. Zacytuję:
    Reguła C (ostrożna): Wyznacza koniec fazy płodnej. Oczekuje wystąpienia fazy trzech wysokich temperatur powyżej poziomu niskich temperatur. Pierwsza lub druga musi być co najmniej o 0,2 stopnia C wyższa od poziomu niskich. Dzień ostatniej wysokiej temperatury (koniec dni płodnych) musi być co najmniej 4 dni po zarejestrowaniu największego śluzu (szczytu).
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Amazonka: Czy interpretacja wg metody Rotzera wg programu jest prawidłowa?

Mam tylko 3 cykle zaobserwowane w programie, w tym jeden z sensownymi obserwacjami (aktualny) i w tym cyklu program wyznaczył koniec płodności z Rotzera tak samo jak ja.
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Amazonka, mówiąc czucie siebie, chodzi właśnie o obserwacje, a jeżeli mowa o tym, "pstryk i zaskoczy" mam na myśli, że z ciążą to tak szybko, wystarczy jeden miesiąc i się udaje. Powiem Wam jednak, że najlepsza jest wpadka, co by nie było... ;) A Ty Amazonka w ciąży? czy też się starasz?

W końcu nie zmierzyłam temperatury dzisiaj, bo jak wyczytałam później kupiłam nie taki termometr, dzisiaj jadę po właściwy:)
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    pitaja: kupiłam nie taki termometr

Czemu nie taki? W czym jest nie dobry?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.