Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorgilese
    • CommentTimeJul 13th 2011
     permalink
    luczynka:
    Mam tylko 3 cykle zaobserwowane w programie, w tym jeden z sensownymi obserwacjami (aktualny) i w tym cyklu program wyznaczył koniec płodności z Rotzera tak samo jak ja.
    Hmm wobec tego chyba mam niepełne obserwacje albo coś jest nie tak z objawami i program nie analizuje wg tej metody... muszę się lepiej przyłożyć do zapisywania objawów :) zobaczymy w następnym cyklu :)
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJul 13th 2011 zmieniony
     permalink
    Czemu niby wpadka miałaby być najlepsza? Najlepsze są przyjemne starania i oczekiwanie na nowego człowieka.
    Oby Ci się udało dostać właściwy termometr.
    Samoobserwacja to coś dużo więcej niż czucie siebie. Bez medycyny i badań ani rusz.
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    Amazonka.. przepraszam ,ale chyba nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc " bez medycyny i badań ani rusz" ? Czy to oznacza,że jak zaczynasz starania o dziecko to pierwszy krok to do lekarza, na badania i faszerowanie się tabletami? :surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorzunia84
     permalink
    Dzień dobry
    Dziś założyłam sobie profil na tym portalu. Również staram się zajść w ciąże-można dołączyć?
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Zunia,witamy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorigisowa
     permalink
    Oj ja też takie rozdwojenie jaźni pomiędzy "przecież rzadko sie udaje za pierwszym razem, nie ma na co liczyć" a "kurczę mojej mamie i siostrze poszło rach ciach to może mi też od pierwszego razu";)
    a teraz widze te pryszcze, napuchłam już, brzuch pobolewa więc pewnie zaraz mnie @ dopadnie i aż szkoda:) ale na razie nie ma co narzekać, podziwiam wielomiesięczne/wieloletnie staraczki- respekt dla wytrwałości.
    --
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    Właśnie zakupiłam wersje pro OvuView i przeglądam wysłane dane na maila (bo w ostatniej aktualizacji przybyła funkcja wysyłania wykresów i danych w formacie .csv bezpośrednio na maila) i przyznaję, że fajnie to wygląda tylko na wykresach nie ma interpretacji. Programik na bieżąco informuje o fazie cyklu ale nie zaznacza interpretacji na wykresie.
    Sory za off top na Waszym wątku ale program OvuView jest naprawdę godny polecenia :wink:
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Amazonko ja po prostu tak bardzo chciałabym już być w ciąży, że żałuje, że wcześniej nie była to zwykła wpadka. Od jutra będę sumiennie prowadziła wykres i sprawdzała jak się sprawy mają, wybieram się też do gina, na badania, bo tych przedciążowych jeszcze nie robiłam. Mam nadzieje, że pomożecie mi dziewczyny dobrze sprecyzować wykres, w końcu część z Was jest już doświadczona:) Pozdrawiam ciepło:)
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Hej Zunia, to Twoje pierwsze starania, czy już masz dzieciątko? Obserwujesz siebie? Ja jestem w już w 27 dni cyklu i na dniach powinnam znać odpowiedz, czy udało się za pierwszym razem, czy będę musiała się temu lepiej przyjrzeć. Jestem taka ciekawska, że najchętniej zrobiłabym test jutro, ale chyba wolę jeszcze te kilka dni połudzić się nadzieją, że może jednak się udało:) Co prawda to mój pierwszy cykl staraniowy, ale nadzieja matką głupich:P
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
    • CommentTimeJul 14th 2011
     permalink
    Pitaja i oby ci sie udało za pierwszym podejściem :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    hej Lapa!No zobaczymy,dzisiaj powinnam dostac miesiaczki,poczekam jeszcze jakies 3-4 dni,bo ostatnio spoznil mi sie tydzien...Zobaczymy:)W tym momencie wole byc milo zaskoczona,niz napalic sie i rozczarowac;)Trzymajcie kciuki laseczki:):bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    No niestety dziewczyny, z wielkim żalem, muszę Wam powiedzieć, że to jeszcze nie ten miesiąc. Ale czuje,że w następnym się uda:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorzunia84
     permalink
    Szkoda :sad: Ale trzymam kciuki za nastepny cykl!
    U mnie to starania o pierwsze dzieciątko. Prowadzę wykres i chodzę na monitoring-to pierwszy cykl obserwacji.
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Pitaja, nic się nie martw. W pierwszym cyklu to się raczej rzadko udaje :) To co, teraz zakładaj nowy cykl na 28dni i do dzieła - tego obserwacyjnego i prokreacyjnego ;)
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Wy też byłyście takie przybite po pierwszym nieudanym cyklu? Aj..
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    pitaja: Wy też byłyście takie przybite po pierwszym nieudanym cyklu? Aj.

nie :wink:
    ja bylam pelna optymizmu. i udalo sie w 5 cyklu.
    nie ma sie co przybijac, trzeba wbic sobie do glowy, ze nie kazdemu udaje sie za pierwszym razem a zdrowa para moze starac sie nawet do roku. tak wiec... optymizmu i powodzenia! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    pitaja: Wy też byłyście takie przybite po pierwszym nieudanym cyklu? Aj..

ja się w pierwszym nawet nie nastawiałam na sukces....

przybita byłam dopiero po 7, 8
    potem po 10, 11 przybita mocno

ale na szczęście w cyklu 12-stym się udało !!!! :wink::wink::wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    Ja też spokojnie podeszłam do pierwszych niepowodzeń, ale może dlatego, że wiedziałam, że przy PCO nie będzie tak hop-siup. Nie ma się co nakręcać od początku. Tak, jak pisze aguncia - rok starań zdrowej pary jest normą, choć ja osobiście tak długo bym nie czekała z wizytą u gina.
    Zacznij prowadzić wykres, naucz się obserwować objawy, bo póki co nie wiadomo jak się Twoje cykle kształtują, np. czy są dwufazowe, czy nie. Od czegoś trzeba zacząć, ale głowa do góry! :) Pomożemy :)
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja też na początku nie byłam przybita.... po 2 latach przybicie przeszło w zobojętnienie.
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    No widzicie.. młoda, głupia jeszcze jestem. Nie wiem co sobie wyobrażałam;) Ok,skoro tak mówicie wszystkie, to pewnie macie racje!Cieszę się, że Was mam! Właśnie czytam o metodzie Rotzera, jakoś chyba najbardziej mi ona przypadła do gustu. Zastanawiam się tylko, czy będę umiała obserwować stan szyjki macicy, ale w sumie moja mama jest położną, więc się poradzę:P
    --
  1.  permalink
    Hejka . Ja mam 7 cykl starań pierwsze 3 byłam przybita , bo myślałam że to tak łatwo później troszkę poczytałam i zobaczyłam że nie jestem sama . Dziś mój mąż dla sprawdzenia poszedł na badania nasienia nie są one aż tak dokładne ale zawsze będzie coś wiadomo wyniki będą o 14 i do jakiego lekarza z nimi iśc ?? Bo robiliśmy je na własną rękę za 40 zł czy może samej uda mi się je odczytac . A jak nie to pewnie poproszę was o pomoc :*
  2.  permalink
    Mama położną to pewnie byłaby przy porodzie , zazdroszczę :)
    • CommentAuthorAgunik78
     permalink
    Witam! Mam pytanko.Dostałam dzisiaj od lekarza zlecenie na 7 zastrzyków leku Olfen z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych. W ulotce przeczytałam, że mogą one powodować przemijającą niepłodność. Interesuje mnie jak długo może się utrzymywać ten objaw i w ogóle na jakiej zasadzie te leki wpływają na cykl. No i czy ten cykl już mam uznać za stracony?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    PITAJA niektóre zachodzą w pierwszym, drugim cyklu więc wiesz :wink::wink::wink:
    ale musisz też wiedzieć, że rok starań to dopuszczalna norma u zdrowej, płodnej pary :wink:

ja też stosuję Rotzera
    ale bez obserwacji szyjki
    i da się
    opieram się tylko na śluzie, temperaturach a szyjki nie badam bo próbowałam kilka razy i jakoś nie mogłam nic wyłapać sensownego...
    także jak się nie uda z szyjką to i tak Rotzera możesz stosować :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
    • CommentTimeJul 14th 2011 zmieniony
     permalink
    pitaja: moja mama jest położną

Mama położna to fajnie się składa, ale ja chyba osobiście nie umiałabym rozmawiać z moją mamą nt. mojej szyjki, nawet gdyby była ekspertem w tym temacie ;) Ale to wszystko zależy od tego, jakie macie relacje.
    Zerknij też tutaj:
    http://blog.28dni.pl/2011/03
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    JULITKA jak będą dobre to nigdzie iść nie trzeba :wink:
    jak będą gorsze to wtedy najlepiej do ANDROLOGA bo to on zajmuje się leczeniem męskiej niepłodności....
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    julitka, z wynikami męża idziecie do ginekologa.
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Słuchajcie dziewczyny, bo Wy na pewno wiecie, czy jest jakimś problemem jak mój termometr wskazuje tylko jedną cyfrę po przecinku? dzisiaj np. miałam 36,9 st. ale dostałam okresu zaraz po zmierzeniu. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja myślę, że jedno miejsce po przecinku nie stanowi problemu :wink:
    ja mam z dwoma ale i tak zawsze zaokrąglałam i na wykres nanosiłam z jednym miejscem....

KATE1 - mój gin obejrzał mężowe wyniki ale i tak zaproponował androloga bo powiedział, że on się nie podejmuje leczenia męża
    także zależy chyba jaki ginekolog :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    pitaja: No widzicie.. młoda, głupia jeszcze jestem.

To ile masz lat? :bigsmile: Ja 22 :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    A więc jakieś normy powinny byc na wyniku podane jeżeli będzie coś nie tak to pokarze to przy jakieś wizycie ginekologowi najwyżej skieruje mnie do tego androloga bo u mnie tego lekarza w mieście nie ma . Mam nadzieję że będzie wszystko dobrze ale i tak się podzielę z wami wynikami pewnie już troszkę na ten temat wiecie :)
  4.  permalink
    A ja mam 21 lat :) więc też jestem młodziutka :D a mój mąż 24 :)
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Mój jest ode mnie rok starszy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
     permalink
    TEORKA: KATE1 - mój gin obejrzał mężowe wyniki ale i tak zaproponował androloga bo powiedział, że on się nie podejmuje leczenia męża
    także zależy chyba jaki ginekolog :wink:

Masz rację :) Albo zależy jak bardzo wyniki dobiegają od normy.

Julitka, na wydruku na pewno będą normy więc sami będziecie od razu co nieco wiedzieć :)
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Julitka1990 raczej nie będzie przy porodzie, bo po pierwsze zamierzam rodzić(jak już się uda oczywiście) za granicą, bo mieszkam w Holandii, a po drugie mama odbierała poród siostrze i powiedziała, że ostatni raz robiła coś takiego rodzinie. Wyszła z porodówki i płakała, bo widziała, że jej siostra cierpi. Ale udało się Kinga jest już 14 letnia dziewczyną, chrześnicą mamy. Teorka, a co do kontaktu z mama jest bardzo dobry, zawsze radziłam się jej co do antykoncepcji itd. co prawda teraz sytuacja jest inna bo, chciałabym żeby to była niespodzianka, poza tym wiadomo, jak powiemy rodzinie,że staramy się o dziecko to i presja będzie większa. Więc może póki co się wstrzymam:)

Talinka a ja mam 23 lata, mój mężczyzna jest ode mnie starszy o rok;) Jesteście zamężne że Julitka1990 to wiem ale Ty Talinka?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Nie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Ja też nie!:P
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    pitaja: Teorka, a co do kontaktu z mama jest bardzo dobry, zawsze radziłam się jej co do antykoncepcji itd. co prawda teraz sytuacja jest inna bo, chciałabym żeby to była niespodzianka, poza tym wiadomo, jak powiemy rodzinie,że staramy się o dziecko to i presja będzie większa. Więc może póki co się wstrzymam:)

heh a ja wcale o to nie pytałam :tongue::tongue::wink::wink::wink::wink::wink::wink::wink:

ale cieszę się , ze masz z mamą dobry kontakt :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    pitaja: Ja też nie!:P

My planujemy ślub za 3 lata :)
    --
  5.  permalink
    A my jesteśmy 3 lata po ślubie cywilnym a dwa lata nam minęło 4 lipca po ślubie kościelnym :)
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Hehe Teorka:P Pomyliłam Cię z kate1. No i wyszło,że jesteś natrętna:PNo ale ok!Mam okres i wszystko mi wolno:wink::wink::wink::wink::wink::wink:

:devil::devil::devil:

My też planujemy za trzy lata, może zastanowimy się na cywilnym (właściwie to ja się zastanawiam:bigsmile:) Ale powiem Wam, że ostatnio byłam na weselu, gdzie Państwo Młodzi mieli już synka 3 letniego i Mały niósł obrączki, miał gajerek taki sam jak Tatuś.. Mi tam to nie przeszkadza, a wręcz się podoba..Najważniejsze, że się kochamy i chcemy być razem:) :bigsmile: Ale gratuluje ślubu Julitka ;) U mnie już dawno było za późno, żeby to było tak po kolei, no ale cóż :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Ja też myśłałam nad cywilnym, ale R. powiedział mi wprost : "Cywilny to mozesz sobie sama brać" :bigsmile:
    Poza tym Wy jesteście razem dopiero 3 lata niespełna.... my już 5 :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Mogę tu z Wami klikać i klikać, ale obowiązki wzywają, idę coś zjeść ( mój ulubiony obowiązek). Do wieczorka dziewczynki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Hehe.. ja jeszcze ze swoim nie gadałam :fierce:. 3 ale jakie??:P hehehe, wiem, że już tak zostanie. A ze ślubem samo się ułoży.. to nie jest najważniejsze!!!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ślub nie jest najważniejszy :wink::wink::wink::wink:

ja z moim obecnym mężem jestem razem już 10 lat
    z czego tylko 2 po ślubie
    czyli wniosek prosty - 8 lat związku bez papierka
    po prostu oboje musieliśmy do tego dojrzeć i ja uważam, że nic na siłę :wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    No pewnie, że ślub nie jest najważniejszy :wink:

Mój sam się zadeklarował, by chce, bym ja miała 25 lat :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJade
     permalink
    Ja bylam z mezem 5 lat zanim sie pobralismy a po 1 malzenstwa (6 razem) dopiero zdecydowalismy ze czas na dzidzie... no i czekamy juz rok...
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    my tez "na odwrot": najpierw baby a potem (kieeeedys) slub.
    --
    •  
      CommentAuthorpitaja
     permalink
    Chyba duzo par tak robi..Dzisiaj ludzie nie maja czasu i pieniedzy na slub i wesele;)W rodzinie zawsze znajdzie sie ktos kto sie zbuntuje,u mnie to bedzie napewno babcia;)Taka kosciolowa;):wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    pitaja: W rodzinie zawsze znajdzie sie ktos kto sie zbuntuje,u mnie to bedzie napewno babcia;)Taka kosciolowa;)

hihihih skąd ja to znam :bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.